Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Σφύριζα...(Don't worry, be happy)

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για απλή αναλογική 
Πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως του εκλογικού συστήματος, που θα διέπει τις εκλογικές αναμετρήσεις, κατέθεσαν σήμερα από κοινού, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «βασική θέση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου είναι η καθιέρωση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος, με το οποίο θα επιτυγχάνεται η αντιστοιχία ψήφων του εκλογικού σώματος και βουλευτικών εδρών των κομμάτων και θα δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης στη Βουλή όλων των υπαρκτών πολιτικών τάσεων και δυνάμεων που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Τέτοιο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Η απλή αναλογική μπορεί να αναδεικνύει Βουλή, που δεν θα βρίσκεται σε διάσταση με τη συγκεκριμένη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, ως θεμελιακής πολιτικής, νομικής και ηθικής αρχής
Ημερησία, 14 Μαρτίου 2012


Απλή αναλογική, τώρα!
...ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι πραγματικά εννοεί αυτά που έλεγε για την απλή αναλογική, ότι πραγματικά θέλει να εκφράζεται όσο γίνεται πιο ανόθευτα η βούληση του λαού. Αλλιώς, αν πετάξει αυτή τη μοναδική ευκαιρία που μπορεί να μην ξανάρθει, θα είναι δύσκολο να μη σκεφτεί κάποιος ότι απλώς ονειρεύεται το μπόνους των 50 εδρών για τον εαυτό του στις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ΣΗΜΕΡΑ τη δύναμη να ανατρέψει αυτόν τον αντιδημοκρατικό νόμο. Πιστεύετε, αγαπητοί σύντροφοι, ότι η απλή αναλογική είναι προτιμότερη από την «ενισχυμένη πλειοψηφία»; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…
Πρωτοβουλία για την αντισυστημική αριστερά, 7 Μαϊου 2012

Φίλες και Φίλοι,
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε:
[...]

· Να βάλουμε τέλος στο πολιτικό σύστημα της διαφθοράς, της διαπλοκής, του κομματισμού και του ρουσφετιού.
– Με τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια στη δομή του πολιτικού συστήματος.
– Με τη θέσπιση κανόνων στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων και στη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
– Με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, και ιδιαίτερα των διατάξεων που παραβιάζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία.
– Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.


Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη στην Αυγή, 9 Ιουνίου 2012:
Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής σας; 

[...] Από τις πρώτες κιόλας μέρες η κυβέρνηση της Αριστεράς θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την Απλή αναλογική.


Απλή αναλογική ή χαμένη ψήφος;
Η Ιστορία δεν καταγράφει συχνά τέτοια ατυχήματα σαν αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί στις επόμενες εκλογές. Δηλαδή, το ένα εκ των δυο κομμάτων που υποστηρίζει σταθερά την απλή αναλογική (το άλλο είναι το ΚΚΕ), ενδέχεται όχι μόνο να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αλλά και να έχει αυτοδυναμία, αν συντρέξουν και μια σειρά άλλων συνθηκών.

[...] Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην απλή αναλογική, το ΚΚΕ ομοίως, αλλά απορρίπτει τις συνεργασίες που εκ των πραγμάτων θα χρειάζονται με αυτό το εκλογικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ είναι αλλού και άνευ σημασίας και η ΔΗΜ.ΑΡ. μάλλον θα πρέπει να παλέψει για να καταργηθεί το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή. Το σύστημα εκλογής είναι μάλλον αδιάφορο, μιας και στο επίκεντρο της πολιτικής της είναι η σωτηρία των Ελλήνων ερήμην των Ελλήνων. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα όχι αν θα πάμε σε νέες εκλογές -που θα πάμε- αλλά με ποιο εκλογικό σύστημα. Και υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής αν υπάρξει ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή.
Αυγή, 8 Νοεμβρίου 2012


Αλέξης Τσίπρας: "Οικοδομούμε μαζί με τον λαό έναν νέο πολιτικό φορέα που θα δώσει τέλος στα Μνημόνια"
Αποσπάσματα από τις απαντήσεις στους δημοσιογράφους
Για την έντονη φημολογία περί αλλαγής του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο: Σκωπτικά σχολίασε ότι "ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος", για να συμπληρώσει ότι με αυτόν τον τρόπο η συγκυβέρνηση προδίδει τον φόβο της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία. Ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι γρήγορες εκλογές, από τις οποίες πρέπει να προκύψει μια σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα προωθήσει μεγάλες θεσμικές αλλαγές -όπως η απλή αναλογική.
Αυγή, 20 Νοεμβρίου 2012


Εκτός προτεραιοτήτων ΣΥΡΙΖΑ η Απλή Αναλογική
Μάταια βομβάρδισαν χτες το μεσημέρι οι δημοσιογράφοι τον Αλέξη Τσίπρα με επανειλημμένες ερωτήσεις τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταθέσει πρόταση νόμου για καθιέρωση αναλογικότερου εκλογικού νόμου. Απάντηση σαφής δεν δόθηκε: “Αυτό που προέχει όμως για μας τούτη την ώρα είναι να σταματήσουμε την καταστροφή και να οργανώσουμε την ανατροπή. Αυτό λοιπόν που θα επιχειρήσουμε το επόμενο διάστημα είναι ο τόπος να οδηγηθεί άμεσα, ει δυνατόν σε εκλογές. Αυτό είναι το αίτημά μας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τη σχετική φιλολογία “φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια” και τόνισε πως “αν κάποιοι νομίζουν ότι εμάς θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί είναι γελασμένοι”.

Είναι βέβαια εντελώς καιροσκοπικός και υποκριτικός χαρακτήρας της φημολογούμενης πρότασης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Επί δεκαετίες υφαρπάζουν και διαστρέφουν τη λαϊκή ψήφο για να επιβάλουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και τώρα που περιθωριοποιούνται θέλουν να κόψουν τα φτερά του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, κατανοητό είναι για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, η ιεράρχηση μιας εκλογικής νίκης ψηλότερα από τις θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος είναι θέση αρχής για όλη την Αριστερά και φυσικά για τον ΣΥΡΙΖΑ

και σε περίπτωση που ερχόταν στη Βουλή μια τέτοια πρόταση, τότε πραγματικά η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ερχόταν σε πολύ δύσκολη θέση.
Mao.gr, 20 Νοεμβρίου, 2012

30 σχόλια:

 1. Κάποιος να φωνάξει τον ΤΤ να μου εξηγήσει γιατί η ψήφος του έχει μεγαλύτερη αξία από τη δική μου τώρα που η απλή αναλογική ΔΕΝ είναι προτεραιότητα...

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εάν το πολιτικό σύστημα θέλει, για τους δικούς του λόγους, να φράξει το δρόμο στον Συριζα, τότε θα κατατεθεί πρόταση αναλογικότερου εκλογικού συστήματος
  και ο τρόπος για να μην εκτεθούν ΝΔ και Πασοκ είναι απλός: θα την καταθέσει η Δημαρ και οι υπόλοιποι δύο θα συμφωνήσουν, κάνοντας αρχικά τους δύσκολους.
  Εάν δεν προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, θα σημαίνει πως έχουν αποδεχτεί τον Συριζα στο ρόλο της εναλλαγής της αστικής διαχείρησης.
  Ο Συριζα στριμώχνεται άγρια με αυτό το θέμα
  και ίσως να είναι καιρός, το Κόμμα να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο ξανά:

  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5643962&textCriteriaClause=%2B%CE%91%CE%A0%CE%9B%CE%97+%2B%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%97+%2B%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%97+%2B%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A5

  Και κανένας δεν θα μπορεί να μας κατηγορήσει για τίποτα
  γιατί για εμάς είναι όντως θέμα αρχής
  και την συγκεκριμένη πρόταση την καταθέτουμε
  σε όλες σχεδόν τις Συνόδους της Βουλής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οβιδιου μεταμορφωσεις ή αγνος ανοθευτος οπορτουνισμός
  Δε εχει περιθωρια το συστημα για εναν νεο Α.Παπανδρεου. Τα πιστοποιητικα νομιμοφροσυνης πρεπει να κατατεθουν πριν την αναλυψη της εξουσίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πέρα από κάθε άλλη παρατήρηση για το τι κόμμα είναι πια ο συριζα και τις επιπτώσεις που έχει αυτό για το κίνημα (και τις ξέραμε αυτές ήδη απο πολύ καιρό), διαβάζοντας την ανάρτηση του Αντώνη που τους ξεβρακώνει κανονικά, δεν μπορεί κανείς να μην αναφωνήσει: "τι γελοίοι, μα τι γελοίοι τελοσπάντων!!!".

  Απο τις φορές που στην πολιτική το διαλεκτικό δίπολο συντήρηση-πρόοδος ώχρια μπροστά στο δίπολο γελοιότητα-σοβαρότητα, ή πιο σωστά, από τις φορές που το πρώτο δίπολο έχει ως κύρια μορφή έκφρασης το δεύτερο.

  @kolokotronis
  Κατι μου λέει σύντροφε πως το Κόμμα θα κάνει την κίνηση που πρέπει αλλά θα την κάνει όταν θα έχουν ανακατευτεί κι άλλο τα κοινοβουλευτικά κουκιά, όταν δηλαδή κανείς δεν θα μπορεί να ψηφίσει Ναι στην απλή αναλογική ξέροντας εκ των προτέρων πως τα Όχι θα είναι τελικά περισσότερα. Θα δούμε...

  tom

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι εννοείς Tom;
   Πως το ΚΚΕ δεν θέλει την απλή αναλογική;
   Από που ακριβώς προκύπτει κάτι τέτοιο, και ποιό θα μπορούσε να είναι το έλλογο συμφέρον του ΚΚΕ από μία τέτοια αντίληψη;

   Διαγραφή
  2. Ο Tom προφανώς δεν εννοεί αυτό.
   Κοίταξε την απάντηση που σου γράφω
   και στο επόμενο σχόλιό σου
   και θα καταλάβεις το σενάριο:
   σε ενδεχόμενη πρόταση αναλογικότερου εκλογικού νόμου Δημαρ-ΝΔ-Πασοκ,
   εάν την ψηφίσει και ο Συριζα,
   ο καινούργιος νόμος ισχύει ΑΜΕΣΩΣ (πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών).
   Επομένως, με ποιά επιχειρήματα (καλά, κάτι θα βρεί να ψελλίσει)
   ο Συριζα δεν θα την ψηφίσει;;;

   Αλλά, ας τα πεί και ο ίδιος ο Tom.

   Διαγραφή
  3. @TRASH
   Σύντροφε, σόρρυ αν δεν ήμουν αρκετά σαφής και καλά κάνεις και ζητάς εξηγήσεις στους καιρούς που ζούμε :) Νομίζω όμως πως από τα μέχρι τώρα σχόλια μου στο RL αλλά και από τις δύο πρώτες παραγράφους του σχολίου που αναφέρεσαι σε συνδυασμό με το τι έγραψε ο kolokotronis αρχικά, είναι ξεκάθαρο πως δεν θα μπορούσα να αναφέρομαι στο ΚΚΕ. Αυτό που εννοούσα ήταν οτι αν υπάρξουν τέτοιες συνθήκες στη βουλή ώστε να μην είναι ξεκάθαρο το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές πασοκ, νδ, δημαρ και ανελ σε ψηφοφορία για απλή αναλογική, τότε ο συριζα δεν θα μπορεί ελαφρά τη καρδία να ψηφίσει "Ναι". Πολύ περισσότερο καθώς και γω νομίζω πως ισχύει αυτό που αναφέρει ο kolokotronis για πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών. Ενώ αν όλοι οι βουλευτές πασοκ, νδ, δημαρ και ανελ, στο όνομα της "μη-ακυβερνησίας" ψήφιζαν "Οχι", τότε θα μπορούσε ο συριζα να πει πως ψηφίζει "Ναι" ώστε και συνεπής να φανεί και απλή αναλογική να μην έχει. Μεταξύ μας βέβαια, είναι τόσο γοργοί οι ρυθμοί μετεξέλιξής του (του συριζα) που περιμένω να τα γυρίσει και επίσημα για το ποιά ακριβώς είναι η θέση του για απλή αναλογική πολύ πριν, στο όνομα παντά της "ιστορικής σημασίας μιας κυβέρνησης της αριστέρας" η στη βάση του "ο λαός χρησιμοποιεί σε όφελός του ΤΩΡΑ πια αυτό που μέχρι τώρα -το πλειοψηφικό- του στερούσε μια πραγματική λαική εκπροσώπηση" και άλλα τέτοια γελοία πασοκοκόλπα αλλά ας μην τους δίνω ιδέες. Να τελειώσω τονίζοντας πως για όποιον δεν είναι εγκεφαλικά καμμένος στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να είναι παραπάνω από ξεκάθαρο πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει "Ναι" στην απλή αναλογική, όποτε και αν τεθεί τέτοιο ζήτημα.


   @kolokotronis
   Ευχαριστώ για το σχόλιο, σύντροφε, όπως εξηγώ και πιο πάνω, αυτά που έγραψες και συ είχα στο μυαλό μου

   tom

   Διαγραφή
 5. με πιάνει τρομώδης γέλως όταν σκέφτομαι οτι αυτοί οι τύποι τάζουν στο λαό οτι θα τσακίσουν τους ευρωιμπεριαλιστές με τη διαπραγματευτική τους μαγκιά (δε θα τσιμπάνε αυτοί στις μπλόφες των άλλων, αλλά οι άλλοι στις δικές τους λέει) και την εκμετάλευση των εσωτερικών αντιθέσεων του αντιπάλου...

  μπουαχαχαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία για το ΚΚΕ ο εκλογικός νόμος. Οι αστοί θα φέρουν τον εκλογικό νόμο που διευκολύνει τα σχέδιά τους, αυτό είναι σίγουρο, δεν υπάρχει καμία πίεση που θα τους "αναγκάσει" να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο χωρίς να θέλουν. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ δεν στηρίζει την πολιτική του σε συσχετισμούς δυνάμεων στη βουλή για συγκρότηση πολυκομματικών κυβερνήσεων. Επομένως δεν έχει κανένα λόγο να πάρει μέρος σε αυτά τα πολιτικά τεχνάσματα και φυσικά δεν χρειάζεται να καταθέσει οποιαδήποτε πρόταση νόμου. Το μόνο που έχει να κάνει είναι ότι αν κατατεθεί από άλλους, απλά να την ψηφίσει, για λόγους αρχής. Μην δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένα πράγματα που οι αστικές πολιτικές δυνάμεις θεωρούν μείζονος σημασίας, απλά και μόνο για να διευκολύνονται στην άσκηση της κυριαρχίας τους στα πλαίσια του δικού τους πολιτικού συστήματος. Για μας η σημασία αυτών των πραγμάτων είναι ελάχιστη έως μηδενική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Για να βοηθήσω και λίγο την κουβέντα. Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, ακόμη και αυτή η βουλή ψηφίσει αναλογικό(τερο) εκλογικό νόμο, αυτός θα έχει υσχή από τις ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΕΣ εκλογές.
  Πάντως το κόμμα καλά θα έκανε να καταθέσει μία τέτοια πρόταση. Κυρίως για να δούμε ποιοί θα τάσοταν ΚΑΤΑ (και εκεί θα προέβλεπα εκπλήξεις!).
  Αλλά ξέχασα, "...οι προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία γιατί επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κοινοβούλιου...", όπως και με το μνημόνιο εξάλλου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι έτσι ακριβώς, σύντροφε Trash.
   Εάν η βουλή ψηφίσει καινούργιο εκλογικό νόμο
   με πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 200 βουλευτών,
   αυτός ισχύει από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές.
   Και σύμφωνα με κάποια σενάρια,
   εκεί θα πεί ο Σύριζα τον Δεσπότη Παναγιώτη! (όχι Λαφαζάνη)

   Ο Cos δεν έχει άδικο, ας μην δίνουμε και μεγάλη σημασία στα εκλογικά,
   όμως είναι και αυτά μέρος του πολιτικού παιχνιδιού,
   ιδιαίτερα όταν αποκαλύπτεται η φύση και ο χαρακτήρας
   των πολιτικών κομμάτων.


   Διαγραφή
  2. "Ο Cos δεν έχει άδικο, ας μην δίνουμε και μεγάλη σημασία στα εκλογικά,
   όμως είναι και αυτά μέρος του πολιτικού παιχνιδιού,
   ιδιαίτερα όταν αποκαλύπτεται η φύση και ο χαρακτήρας
   των πολιτικών κομμάτων."

   Ήθελα να απαντήσω στο σχόλιο του Cos αναλυτικά αλλά το παραπάνω απόσπασμα με καλύπτει.

   tom

   Διαγραφή
  3. Αν κάποιο τρίτο (εκτός δηλαδή ΚΚΕ) κόμμα καταθέσει νόμο για απλή αναλογική, δυο πράγματα μπορούν να συμβούν:
   α) Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει τον νόμο, οπότε δεν υπάρχει θέμα.
   β) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψηφίζει γιατί θεωρεί ότι γίνεται εκ του πονηρού και σε βάρος του. Ε και λοιπόν; Αν κάνουμε κριτική για αυτό το θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα βρεθούμε να μας κατηγορούν ότι τους κάνουμε κριτική ίδια με της ΝΔ. Δεν είναι τέτοια θέματα που μας χωρίζουν από την σοσιαλδημοκρατία. Επιμένω ότι για μας, πολιτικά, ο εκλογικός νόμος ουδεμία σημασία έχει, άλλωστε και με τον ισχύοντα παίρνουμε περίπου τις έδρες που μας αναλογικά δικαιούμαστε. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας χωρίζουν μόνο θέματα τακτικής, αλλά και στρατηγικής. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα και ας αφήσουμε στην άκρη της ενδοαστικές "κόντρες". Πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο σαν αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είναι.

   Διαγραφή
  4. "που μας αναλογικά δικαιούμαστε"= που αναλογικά δικαιούμαστε

   Διαγραφή
  5. Cos, δεν μπορεί να είναι κριτήριο για την κριτική σου το πώς θα την χαρακτηρίσουν για να αποφύγουν να απαντήσουν (π.χ. ίδια με της ΝΔ), και το να ασκείς κριτική στον Σύριζα για το συγκεκριμένο θέμα, δεν σημαίνει ότι εστιάζεις εκεί. Κριτική δηλαδή θα γίνει, όχι γιατί αυτό που χωρίζει το ΚΚΕ με τον Σύριζα είναι… η απλή αναλογική, αλλά για να γίνει αντιληπτό σε όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ότι πρόκειται για ένα κόμμα παντελώς αναξιόπιστο. Το μπόνους των πενήντα εδρών ήταν «αντιδημοκρατικό» όσο τις πενήντα έδρες τις έπαιρναν άλλοι. Τώρα που μπορεί να τις πάρουν εκείνοι, «ναι αλλά... την επόμενη φορά... θα δούμε... όπως και να ‘χει θα νικήσει ο λαός»…

   Διαγραφή
  6. Δεν νομίζω ότι για να δείξουμε την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, χρειαζόμαστε την κριτική στην απλή αναλογική, αυτό το πεδίο για κριτική είναι καλύτερα να το αφήσουμε στους κατεξοχήν αρμόδιους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κλπ.). Εμάς θεωρώ ότι δεν μας αφορά, όπως δεν μας αφορούν και τα διάφορα άλλα μικροπολιτικά παιχνίδια των αστικών κομμάτων μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Μην ανακατευόμαστε με τα πίτουρα, θα μας φάνε οι κότες και μάλιστα θα φάνε και τα πίτουρα πριν από μας γιατί ξέρουν καλύτερα πως να τα τσιμπάς.

   Διαγραφή
  7. Όχι, δεν την χρειαζόμαστε, αλλά αποδεικνύεται η αναξιοπιστία του με ένα ακόμα τρόπο. Και δεν είναι ένα θέμα που ξεθάφτηκε από κάποιον, αλλά ένα θέμα της επικαιρότητας που απλώς σχολιάστηκε.
   Νδ, Πασόκ και Δημάρ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ασκούν «αριστερή» κριτική στο μπόνους των πενήντα εδρών γιατί οι δύο πρώτοι το εκμεταλλεύονται τόσα χρόνια, και η Δημάρ στηρίζει κυβέρνηση που υφίσταται - στη σημερινή μορφής της, γιατί λύση θα έβρισκαν - χάρις αυτό. Το ΚΚΕ χωρίς να το θεωρεί μείζον θέμα, και χωρίς να υπονοεί ότι με τέτοιες - ή άλλες - αλλαγές θα εκδημοκρατιστεί ο καπιταλισμός, έχει συνεπή στάση, και επομένως έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική για τις πιρουέτες των «αριστερών» των βομβαρδισμών.
   «Μην ανακατευόμαστε με τα πίτουρα».
   Γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε χυδαιότητες, από κόμματα που παριστάνουν τους συμμάχους μας, να πέσουν κάτω. Όχι φυσικά να δίνουμε σε όλα την ίδια βαρύτητα, και εξάλλου δεν είδα κανένα να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά να μην αφήνουμε αθλιότητες να περνάνε ασχολίαστες.

   Διαγραφή
  8. Σύμφωνοι, βεβαίως και να το σχολιάσουμε. Αλλά μέχρι εκεί.

   Διαγραφή
 8. Χωρίς να αμφισβητώ την ουσία του σχολίου (έχουν πει και κάνει πολύ χειρότερα οι συριζαιοι άλλωστε), νομίζω πως θα ήταν καλύτερο να έμπαιναν αυτούσιες οι δηλώσεις όπως έχει γίνει και άλλες φορές.

  Ο λόγος είναι ότι θεωρώ την πηγή (mao.gr) τρομερά αναξιόπιστη. Θυμίζω πχ ότι και παλιότερα είχαν διαβάσει πίσω από τις λέξεις για να ανακαλύψουν το πώς εννοεί τον σοσιαλισμό το κκε (ως μηχανίστικη επανάληψη του πρώην υπαρκτού). Γενικότερα η κριτική που ασκείται στον συριζα από τον χώρο της ανταρσυα είναι πραγματικά για γέλια και δεν είναι να την εμπιστεύεσαι (είναι η λεγόμενη αριστερή κριτική, η οποία μας τέλειωσε σύμφωνα με τον πιπι στην αρθράρα περί ανένδοτου, και τώρα πάμε φουλ για την κυβέρνηση της αριστεράς).

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης: Το κείμενο mao ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΩΣ "ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ". Θα είδες ότι το διακόπτω στη μέση για να βάλω εικόνες του γέλιου που μου προκάλεσε, προφανώς επομένως δεν το παραθέτω ως αξιόπιστη πηγή.

   Τεκμήρια είναι τα άρθρα Αυγής 8 και 20 Νοέμβρη, που περιλαμβάνουν δηλώσεις Τσίπρα.

   Διαγραφή
  2. Τεκμήρια είναι τα άρθρα Αυγής 8 και 20 Νοέμβρη=Τεκμήρια για αλλαγή της στάσης του κόμματος 180 μοίρες, εννοείται, σε σχέση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις Μάρτιο-Ιούνιο.

   Διαγραφή
 9. Καλά είστε απίστευτοι! Το μόνο που σας νοιάζει είναι πως θα κλείσετε το δρόμο στο ΣΥΡΙΖΑ; Θυμόσαστε ποτέ όλοι εσείς εδώ ότι οι εργαζόμενοι διαλύονται, φτωχαίνουν, χάνουν τις δουλειές τους; Σας απασχολεί ποτέ το πως θα κόψετε το δρόμο σ' αυτή την κυβέρνηση; Που φύσει και θέσει καταστρέφει την τάξη την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπείτε; Δεν είδα να' χετε αγωνία γι αυτό. Όλη σας η ενέργεια και το μεγαλύτερο μέρος της αρθρογραφίας είναι πως θα βάλετε εμπόδια στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή προτιμάτε αυτή την κυβέρνηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι κα Αδαμαντία Κεραμειδά-Νίκο Τσιαμτσίκα μας αρέσει καλύτερα αυτή η κυβέρνηση:
   «ΣΥΡΙΖΑ-ΧρυσΑνεξ-Λαϊκό Δημοκρατικό Μέτωπο: όλα τα σκατά ανακυκλώνονται, τίποτε δεν πάει χαμένο».
   by Waltendegewalt
   Διαγραφή
  2. http://www.slang.gr/lemma/show/tsiamtsikas_7929

   1. τσιαμτσίκας
   Ορισμός:12
   Λήμμα: 13
   Ο πάρα πολύ απαισιόδοξος, πεσιμιστής, που τα βλέπει όλα μαύρα κι έχει ως αρχή του το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Προέρχεται από τον μαχόμενο δημοσιογράφο Νίκο Τσιαμτσίκα, που έβγαινε στις λαϊκές, κοίταζε πού έχουν πάει οι τιμές και μετά έδινε το ρηπόρτ στην βάση στον Νίκο Εισ..., εμ συγγνώμη μπερδεύτηκα, Ευαγγελάτο. Ο γνωστός διάλογος, που απαθανατίστηκε αρμοδίως από τον Γιώργο Μητσικώστα κι έκτοτε έχει γίνει μέρος της ζωής μας είναι:

   - Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας, Νίκο Τσιαμτσίκα;
   - Έτσι όπως τα λες Νίκο Ευαγγελάτο!

   Γενικά, ο τύπος Τσιαμτσίκα μπορεί πέρα από τον γνωστό δεξιόστροφο παππού του «Ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται», να είναι και κάποιο λαϊκό παιδί που δυσανασχετεί για την αδικία και τις παντοειδείς λαμογιές. Αλλά υπάρχει και το στυλ «πέφτω απ' τα σύννεφα» για πράγματα που ήταν λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Λ.χ. λίγο μετά το επεισόδιο με τον βιασμό μαθήτριας, που ήταν όντως συγκλονιστικό, ο Εισαγγελάτος έκανε ένα αφιέρωμα σε πολλά άλλα περιστατικά, που δεν ήταν και τόσο συνταρακτικά, κοινώς το γάμησε και ψόφησε. Εξ ου και είχε κυκλοφορήσει η έκφραση:

   - Πώς; Κάνουν σεξ στην πενταήμερη; Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Τσιαμτσίκα;
   - Έτσι όπως τα λες Νίκο Ευαγγελάτο!   Διαγραφή
  3. @Αδαμαντία:
   Νόμιζα ότι «δεν είχε νόημα η συζήτηση» γιατί είμαστε «ταλιμπάν». Αποφάσισες να μας βάλεις στο «σωστό» δρόμο;
   «Όλη σας η ενέργεια και το μεγαλύτερο μέρος της αρθρογραφίας είναι πως θα βάλετε εμπόδια στο ΣΥΡΙΖΑ».
   «Εμπόδιο» στο Σύριζα, τι είναι; Το να τηρήσει αυτά που είχε… υποσχεθεί; Ούτε το Πασόκ δεν θα χαρακτήριζε, δημόσια, την τήρηση των δεσμεύσεών του, «εμπόδιο».
   «Δεν είδα να' χετε αγωνία γι αυτό»
   Αν μπορούσες να καταλάβεις ποιος έχει αγωνία και για ποιο πράγμα, και ποιος καταστρέφει και τι είναι αυτό που καταστρέφεται, δεν θα ήσουν Σύριζα.

   Διαγραφή
  4. Για να μην παρεξηγεί κάποια πράγματα η φίλη μου η Αδαμαντία, εγώ είμαι φουλ υπέρ της προοπτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον επειδή χειρότερη από αυτή που έχουμε δεν θα είναι, και δεύτερον επειδή θα σπάσουμε τρελή πλάκα, και το γέλιο είναι υγεία σε κατηφείς καιρούς όπως αυτός.

   Τώρα, στον δρόμο αυτής της κυβέρνησης δεν θέλω να βάλω κανένα εμπόδιο, και θα ενθάρρυνα κάθε είδους συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ, Ανεξέλ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ, Οικολόγους, Τζήμερο, όποιον τέλος πάντων γουστάρετε είτε να συνεργαστείτε, είτε να του κλέψετε στελέχη και ψήφους.

   ΑΠΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ.

   Κατά τα άλλα δεν έχω κανένα πρόβλημα, καλή κυβέρνηση να χετε.

   Διαγραφή
 10. "ΑΠΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ." Εγώ θα έλεγα να μείνουν μακριά από την διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ αλλά και την διαστρέβλωση του κομμουνισμού εν γένει. Άλλωστε, ο κομμουνισμός σαν κάτι που θα γίνει την δευτέρα παρουσία, δεν μπορεί να ενδιαφέρει αυτούς που έχουν "άμεσους" στόχους την "επαναδιαπραγμάτευση", την "υγιή επιχειρηματικότητα", τις "συμμαχίες με ΝΑΤΟ και Πέρεζ" και δεν συμμαζεύεται.Μακριά λοιπόν από δεξιές, δεξιότατες πολιτικές με δήθεν "αριστερή" φρασεολογία. Τον Μαρξ και τον Λένιν να τον επικαλούνται με την συχνότητα και τον τρόπο που το κάνει και ο Σαμαράς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ θα έλεγα να μείνουν μακριά από την διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ αλλά και την διαστρέβλωση του κομμουνισμού εν γένει.

   Αυτό εννοώ, Cos. Αυτό και τα "μα γιατί δεν ενωνόμαστε να γίνουμε μια ευτυχισμένη οικογένεια." Θέλουν να ενωθούν με Ανεξέλ, πχ, μια χαρά. Ή μήπως είχα κανα πρόβλημα που διέλυσαν το ΠΑΣΟΚ και το ανασύνθεσαν στους κόλπους τους; Με γεια τους με χαρά τους. Σοσιαλισμό και Λένιν και τα τοιαύτα να μην πουλάνε, και αγάπες και ενότητες.

   Διαγραφή
 11. 1. Σκοπός της αριστεράς δεν είναι η απλή αναλογική , όπως δεν είναι η αναδιανομή του πλούτου . Είναι η επαναστατικοποίηση των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων και το ρίζωμα της εξουσίας στις πραγματικές κοινωνικές συλλογικότητες . Πρέπει να αποτιμηθεί πχ ότι το απλή αναλογική τώρα το λέει ο Παπαδημούλης που είναι καθαρό ότι με συνέπεια και ολοκληρωμένα στοχεύει σε κάποια αναδιανομή , στην αποδοχή και φτιασίδωμα του αστικού και ευρωπαϊκού πλαισίου και στην απλή αναλογική σαν δημοκρατικότερη .

  2. Όσοι όμως είναι με την υπέρβαση κάθε καπιταλιστικού καταναγκασμού δεν υποστηρίζουν την α α σαν δημοκρατικότερη , αλλά για να γίνεται δυσκολότερη η σταθεροποίηση του κρατικού κυβερνητικού κέντρου , ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ . Λυδία λίθος για την αριστερά ήταν είναι και θα είναι η ταξική πάλη και όχι δήθεν αταξικές έννοιες όπως η δημοκρατία . Προφανώς μας χαρακτηρίζει αδιαπραγμάτευτη ταξική μονομέρεια , δεν το κρύβουμε , δεν μας εκθέτει !!!

  3. Πρέπει η αριστερά να μιλάει για απλή αναλογική ? Προφανώς , στα πλαίσια του ότι πρέπει να μιλήσει από το μηδέν για δημοκρατία . Να οργανώσει την λαϊκή και αριστερή βάση σε κάθε χώρο , τόσο για την αντίσταση και την αλληλεγγύη , την αντιφασιστική πάλη και την εμπλοκή των μαζών στο πρόγραμμα της μονομερούς ρήξης με τους " δανειστές μας " και το λόμπι του ευρώ ,την ΕΕ και τον λαικό έλεγχο της αριστερής κυβέρνησης.

  Αλλά και στην προοπτική της ριζικής αλλαγής του πολιτικού συστήματος , στο νήμα της συνάρθρωσης μορφών κοινοβουλευτισμού (ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ) με τον γνήσιο λαικό εργατικό κοινωνικό έλεγχο , στο βαθμό πάντα που ασκήσεις επί χάρτου για κάποια σοβιετική εξουσία στην Ελλάδα δεν έχουν νόημα.

  4.Εν ολίγοις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει στην προβοκάτσια του " συμφωνείτε να μην σχηματίσετε κυβέρνηση ακόμα και με 49 % ? " . Βέβαια αν πει " δεν με βολεύει " θα γίνει ρόμπα , μιας και το να είσαι μέχρι τον λαιμό στον αστικοκοινοβουλευτισμό εκδικείται. Οπότε πρέπει να μιλήσει στα σοβαρά για αριστερή ταξική στρατηγική , που βέβαια δεν θα το κάνει , μιας και δεν έχει τέτοια στρατηγική .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος και επομένως και μέρος των σχεδιασμών των αστών για διαιώνιση της κυριαρχίας τους. Στα πλαίσια αυτά το σύστημα (α α ή οτιδήποτε άλλο) που θα γίνουν οι εκλογές θα είναι τέτοιο που θα εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους. Ίσως λοιπόν εξυπηρετεί τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως όχι. Για το ταξικό κίνημα δεν έχει σημασία το εκλογικό σύστημα, τουλάχιστον στις σημερινές συνθήκες που δεν είναι δυνατόν να δοθεί οποιαδήποτε λύση υπέρ των εργαζόμενων μέσα από το κοινοβούλιο. Όσο για την προοπτική της ριζικής αλλαγής του πολιτικού συστήματος, αυτό προϋποθέτει την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Μόνο τότε δεν θα έχουμε ασκήσεις επί χάρτου.

   Διαγραφή