Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Έρευνα για τις πεποιθήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΟΥ* 

Η αυξημένη εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ από τις πρόσφατες εκλογές μέχρι σήμερα δεν μπορεί παρά να έλκει το ενδιαφέρον όλων των αναλυτών, καθώς μεταξύ άλλων το φαινόμενο διαδραματίστηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Διαπιστώθηκε και στο Exit Poll της ημέρας των εκλογών, αλλά διαπιστώνεται και σήμερα, ότι τα κοινά που αυξάνουν τη δυναμική του συγκεκριμένου κόμματος είναι κυρίως α) Άτομα ηλικίας 18-54 ετών, με την ηλικία των 45-54 να εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και μέχρι το πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε προνομιακό χώρο κεντροδεξιών ιδεολογιών. β) Κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων με ιδιαίτερη έμφαση στην Αθήνα γ) Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι που είναι σημαντικά κοινά του εργασιακά ενεργού πληθυσμού της χώρας δ) Πολίτες με τεχνική, ανώτερη και ανώτατη μόρφωση.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με βάση πρόσφατα δημοσκοπικά στοιχεία (Βαρόμετρο Real News) σχετικά με 1) Θέματα ευρώ και χρεωκοπίας της χώρας 2) Κυβερνησιμότητα ΣΥΡΙΖΑ / Α. Τσίπρα. 3) Στάση απέναντι στα μέτρα 4) Στάση απέναντι σε θέματα μεταναστών.

Αρχίζοντας από τα θέματα ευρώ / χρεωκοπίας διαπιστώνεται μια αντίφαση καθώς το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το 58% δηλώνουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεωκοπίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον «μέσο» Έλληνα είναι 49,5%. Η πρώτη άποψη είναι αντίκτυπος της γενικής «αυτο-εκπληρούμενης» επιθυμίας να μην φύγει η χώρα από το ευρώ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γραμμή του κόμματος είναι πως οι εταίροι δεν θα ρισκάρουν μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η δεύτερη θέση αποτελεί ίσως έναν αντικατοπτρισμό μιας απαισιόδοξης προσδοκίας ως προς τους συνδυαστικούς σχεδιασμούς και την αποτελεσματικότητα εταίρων και κυβέρνησης συνεργασίας. Όμως και τα δύο μαζί αναδεικνύουν το γεγονός ότι χρεωκοπία και έξοδος από το ευρώ είναι δύο διαφορετικές έννοιες! Την ίδια στιγμή ένα 82,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ εφαρμόζοντας μια «άλλη οικονομική πολιτική», όχι εκείνη του Μνημονίου / δανειακής σύμβασης γιατί κάτι τέτοιο είναι «εφικτό».

Ως προς τη διάσταση της κυβερνησιμότητας η στάση του κοινού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενο να εμφανίσει υψηλά ποσοστά τόσο ως προς τη «ρεαλιστικότητα των προτάσεων» (58%) αλλά και ως προς την «αντιπολιτευτική ικανότητα» του Α. Τσίπρα (71%). Όμως δεν είναι χαμηλά τα αντίθετα ποσοστά, καθώς 34% (1 στους 3) δηλώνουν αρνητική στάση για τη «ρεαλιστικότητα των προτάσεων» και 25% (1 στους 4) αρνητική στάση για την «αντιπολιτευτική ικανότητα» του αρχηγού.

Την ίδια στιγμή ένα 95% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα μέτρα είναι άδικα ενώ ένα 93% πιστεύει ότι δεν θα είναι τα τελευταία. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα θετικά ποσοστά στις διαστάσεις «Τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το δημοσιονομικό πρόβλημα» (17%) και «Τα μέτρα δημιουργούν θετικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας» (9%). Όμως το 39% των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι τα μέτρα συμβάλλουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Τέλος το 57% των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνει τις θέσεις και τη στάση του κόμματος για τους μετανάστες, όμως υπάρχει ένα 33% που τοποθετείται αρνητικά απέναντι σε αυτές, ενώ ένα 24% αξιολογεί θετικά τα αντίστοιχα μέτρα της κυβέρνησης και ένα 14% εγκρίνει τις αντίστοιχες θέσεις και τη στάση της Χρυσής Αυγής.

Κλείνοντας είναι μάλλον εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να δημιουργεί πλέον έναν δικό του κορμό ψηφοφόρων και η «δουλειά» που πρέπει να γίνει στο εξής είναι η παγίωσή του, η ομοιογένεια και ο ρεαλισμός σε επίπεδο επιμέρους προτάσεων διακυβέρνησης.

* Ο Δημήτρης Μαύρος είναι πρόεδρος της MRB

Πηγή: Αυγή

2 σχόλια:

 1. <>

  Φυσικά και δεν θα είναι τα τελευταία. Τα επόμενα θα τα πάρει το ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο LR και οι φίλοι του είναι κακοί. Δεν έχουν ούτε ένα δράμι ενσυναίσθηση (αγγλιστί empathy) για να βοηθήσουν τους συριζαίους στο κακό που τους βρήκε, παρά με εμπάθεια (ελληνιστί) γράφουν για ευρωσύριζα και ευρωτσίριζα.
  Την ανθρωπιστική καταστροφή που υφίσταται ο τσίριζα κανείς δεν την βλέπει;
  Ένα συνοικιακό μαγαζάκι που λόγω εκπτώσεων έτρεξαν μιλιούνια οι καταναλωτές και το έχουν κάνει καλοκαιρινό ποιος θα το σώσει;
  Αλλά ντε και καλά να γίνουν υπάλληλοί του οι πρώην του πολυκαταστήματος που έκλεισε και γέμισε ο τόπος πράσσειν άλογα;
  «Δεν εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι οι συνάδελφοι αυτοί (όπως και άλλοι από την ΠΑΣΚΕ-ΕΘΕΛ) προσπαθούν να πηδήξουν από ένα πλοίο που βουλιάζει, σ' ένα κόμμα που όλα δείχνουν ότι θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου μετά τις επερχόμενες εκλογές. Εκπλαγήκαμε όμως από το γεγονός ότι από τα «κεντρικά» του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπήρχε συνεργασία και στήριξη στα μέλη της ΠΑΣΚΕ, με στόχο τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ - Ο.ΣΥ την ίδια στιγμή που μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ (και μάλιστα μέλη από την εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ έμπαινε-δεν έμπαινε στη Βουλή) ήμασταν στο σκοτάδι, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση!»
  Πηγή:http://goo.gl/cSLs1
  Οι παλιοί υπάλληλοι του μαγαζιού θα απεργήσουν;
  Τα σχόλια στην ανάρτηση δεν αφήνουν περιθώρια: «Δυστυχώς έχει πέσει επιδημία ! ΕΚΑ Θεσσαλονίκης , πασοκοδακοσυριζα ΤΤ , ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία ( εκεί κι αν γίνεται …) , εκλογές στη ΓΕΝΟΠ (στήριξη στο διασπαστικο του Ριζου ) , η Αυτόνομη Παρεμβαση έμελε να ξεβρακωθει απο άρθρο του οψιμου σ. Κολλα , ( Α.Π = Αριστερό Ρεύμα !!!!! ) κάτι ακούω για μια απο τα ίδια στο ΥΠ.ΠΟΛ . ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ , ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣΣΣΣΣΣΣ !!»

  AtG

  ΥΓ. Είναι για να τους λυπάσαι εκείνους τους αριστερούς που επιμένουν στον σύριζα πως θα παραμείνουν ριζοσπάστες my ash!
  Καλά Νούμερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή