Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Πορίσματα από την έρευνα για τις πεποιθήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

1. Ο αρχικός ΣΥΡΙΖΑ ήταν βασισμένος στο συγκροτητικό συμβόλαιο μιας ιδεολογικά χαλαρής οριζόντιας συμμαχίας διάφορων (και ετερογενών) ρευμάτων της "νέας αριστεράς" (ευρωκομμουνισμού, νεο-τροτσκισμού, ακαδημαϊκού αριστερισμού, κλπ) και της οικολογίας.  Η διαδικασία αποσύνθεσης στην οποία οδηγήθηκαν τα παραδοσιακά κόμματα λόγω της κρίσης απελευθέρωσε ετερογενείς ομάδες με πολύ ευρύτερο και ανταγωνιστικά αντιφατικό φάσμα ιδεολογιών. Οι ομάδες αυτές προσκολλήθηκαν στο κόμμα που φαινόταν ικανό να "αντέξει" την ιδεολογική ετερογένεια, ακριβώς λόγω της αρχικής συγκροτητικής δομής του. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική χαλαρή οριζόντια συμμαχία εντός της ευρύτερης αναθεωρητικής αριστεράς έχει "ξεχειλωθεί" σε εκθετικά μεγαλύτερο σημείο: στη διαδικασία, και για να γίνει διαχείριση της τεράστιας ιδεολογικής ετερογένειας που έχει ανακύψει, οι πρότερες διαφορές ανάμεσα σε συνιστώσες με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές εξαλείφθηκαν αναγκαστικά, και οι αρχικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ απορροφήθηκαν, ουσιαστικά, στο κεντρικό όχημα του ΣΥΝ, του οποίου αρχικά υποτίθεται ότι ήταν χαλαροί σύμμαχοι και δορυφόροι. Τα πρόσφατα λόγια του Π. Λάμπρου της ΑΚΟΑ είναι χαρακτηριστικά της διαδικασίας πολτοποίησης στην οποία υπέβαλλε τις αρχικές συνιστώσες η μαζική εισροή πολύ πιο ετερόκλητων στοιχείων: "οι δικές μας ιδέες είναι και οι ιδέες άλλων και των άλλων είναι, πλέον, και δικές μας."

2. Η αρχική επιδίωξη του οργανωτικού σχήματος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολιτική συνύπαρξη, σε ενσυνείδητη αντίθεση με τον παραδοσιακό δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Η πολιτική συνύπαρξη συνεπάγεται απουσία φιλοδοξίας για εξάλειψη των διαφορών. Καλούμενη να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικά ετερογενείς μάζες που συνέρρευσαν στο κόμμα σε δύο φάσεις, στις 5 Μάη και στις 17 Ιούνη, η φιλοσοφία αυτή βρίσκεται απέναντι σε αξεπέραστα προβλήματα: η "συνύπαρξη" δεν μπορεί να είναι βάση "κόμματος εξουσίας", κι έτσι είναι αναγκαίο να βρεθεί βάση ιδεολογικής ενότητας. Τέτοια βάση όμως δεν μπορεί να βρεθεί με ασκήσεις ισορροπίας στη ρητορική και στη φρασεολογία, αν και αυτή ήταν η ως τώρα επιδίωξη της ηγεσίας του όλου σχηματισμού στον ΣΥΝ. Αποτελεί αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών, οι οποίες προφανέστατα, όπως μαρτυρά ξεκάθαρα η έρευνα, δεν έχουν φέρει κανένα τέτοιο αποτέλεσμα. Χωρίς κοινωνικές διεργασίες, οι προσπάθειες συγκερασμού τεράστιων αντιφάσεων στα λόγια έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την μετάφραση των αντικειμενικών αντιφάσεων στην ρητορική--δηλαδή, μια κωμικά αντιφατική ή και ασυνάρτητη ρητορική.

3. Η μοναδική ελπίδα συγκράτησης των εκρηκτικών αντιφάσεων της βάσης που έχει συρρεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία είναι η υποκατάσταση των "κομμάτων εξουσίας" από τον ίδιο. Σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από το ΠΑΣΟΚ πριν το 1981, έχει ανάγκη την κατάληψη του κυβερνητικού θώκου και την δυνατότητα υποκατάστασης των διαλυμένων πελατειακών σχέσεων για να συγκρατήσει τη βάση του και να προχωρήσει σε μια πραγματική (και όχι ρητορική) διαδικασία ομοιογενοποίησης στην βάση κοινών συμφερόντων στην νομή της πολιτικής εξουσίας (και όχι κοινού εσυνείδητου ταξικού προσανατολισμού και συνείδησης). Αυτό σημαίνει απλά: υπάρχει ένα εσωτερικό "ρολόι" στον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την άνοδό του σε κυβέρνηση. Αν αργήσει να πετύχει τον στόχο του υπερβολικά, η χαλαρή συμμαχία είναι καταδικασμένη να διαλυθεί, αναζητώντας στέγη αλλού -- και κατά πάσα πιθανότητα αρκετά δεξιότερα. 

4. Επί του παρόντος,  και κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα καθαρά καιροσκοπικό όχημα για ένα σοβαρό τμήμα της βάσης του. Με άλλα λόγια, η βάση του κόμματος καιροσκοπεί σε βάρος της ηγεσίας του όχι λιγότερο από ό,τι η ηγεσία του κόμματος καιροσκοπεί σε βάρος της βάσης του. Προς το παρόν, το κόμμα είναι προϊόν ενός αμοιβαίου κυνισμού, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να μετατραπεί σε ρεαλισμό επειδή η ηγεσία είναι εντελώς αδύναμη να μετασχηματίσει ηγεμονικά την συνείδηση της βάσης, ενώ η βάση έχει τόσο ετερογενή συνείδηση ώστε να αδυνατεί να "φέρει μπροστά" μια ηγεσία με στοιχειώδεις ελπίδες να ηγεμονεύσει έναντί της. Έτσι, ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης "παρασιτεί" πάνω στο κομματικό όχημα, ενώ η ηγεσία "παρασιτεί" πάνω στην επιφανειακή δύναμη που της δίνει η αριθμητική έκταση της βάσης.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, κατά συνέπεια των πιο πάνω, το κοινοβουλευτικό κόμμα με το μεγαλύτερο χάσμα όλων ανάμεσα σε βάση και ηγεσία. Τούτο δηλώνεται πιο δραματικά, σε ό,τι αφορά την έρευνα για τις ιδεολογικές πεποιθήσεις, από τις απαντήσεις για το θέμα των μεταναστών, που δείχνουν μια τάση προς τον ρατσισμό που είναι ξένη προς το συνολικό ιδεολογικό προφίλ της αναθεωρητικής αριστεράς στην Δύση, αφού η τελευταία πρόταξε τα δικαιώματα των (φυλετικών και σεξουαλικών) μειονοτήτων πάνω από την ταξική συνείδηση. Το ίδιο παρατηρείται όμως και στα θέματα του σεξισμού και της ομοφοβίας, καθώς όργανα του κόμματος ή στελέχη του αρχίζουν να εκφράζουν στάσεις και απόψεις που αποτελούν όνειδος για την παλιότερη εικόνα του κόμματος ως "πρωτοπορίας" σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Από την άλλη, βέβαια, η εντυπωσιακή αναστροφή σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό προφίλ της πάλαι ποτέ "ταυτοτικά προοδευτικής" αριστεράς αφορά και την εγγενή τάση της ταυτοτικής πολιτικής να αναστρέφεται στο αντίθετο όσων φαίνεται να ευαγγελίζεται, καθώς απεμπολεί εξ αρχής το αξίωμα της οικουμενικής και καθολικής ισότητας όλων με όλους.

6. Ο κυβερνητισμός, η μοναδική θεραπεία που έχει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει τον διαρκή κίνδυνο της πρόωρης διάλυσης, δεν είναι μια ουδέτερη φόρμουλα. Συνεπάγεται τις μέγιστες δυνατές εκχωρήσεις της ηγεσίας στα ιδεολογικά καπρίτσια διαφορετικών κομματιών της βάσης. Παραδόξως, δηλαδή, είναι ο ίδιος απόρροια της αδυναμίας της ηγεσίας να ηγεμονεύσει πραγματικά πάνω στη βάση. Κάθε ταύτιση του κυβερνητισμού με την φιλοδοξία ηγεμονίας επί της κοινωνίας πρέπει συνεπώς να τύχει της δέουσας κριτικής: κυβερνητισμός υπάρχει επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα εσωκομματικής ηγεμονίας. Από την άλλη, η πολιτική του "εξευμενισμού" δια των εκχωρήσεων σε ετερογενή συμφέροντα σημαίνει ότι ακόμα και με καθαρά εσωκομματικούς όρους, αγνοώντας δηλαδή το κεφαλαιώδες θέμα της νομοτελειακής προσκόλλησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ τόσο λόγω πεποιθήσεων βάσης όσο και λόγω δεσμεύσεων ηγεσίας, είναι απολύτως αδύνατη μια "αριστερή στροφή" στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο αδύνατη είναι μια "πολιτική της πρωτοπορίας" από ένα κόμμα αναγκασμένο να είναι "ουρά" της ίδιας του της βάσης, που με την σειρά της αναζητά απελπισμένα ένα όχημα διατήρησης ενός ποσοστού των πρότερων προνομίων της.

24 σχόλια:

 1. Αριστερή στροφή προφανώς και δεν είναι δυνατή. Αυτό που είναι δυνατό είναι, μετά την ολιγόμηνη κυβερνητική θητεία Σύριζα (εντός του '13 ίσως) μια διάσπαση στα εξ ων συνετέθη, με το κεντρώο κομμάτι του να επιστρέφει στο Πασόκ ή να δημιουργεί νέο σχήμα με τη Δημάρ με προοπτικές κόμματος εξουσίας στα πρότυπα Σημίτη (και εδώ θα χρησιμεύσει η συνεργασία με Καμμένο) και το αριστερό κομμάτι του να συγχωνεύεται με Αλαβάνο–Αντάρσυους για το νέο οπορτουνιστικό πόλο. Επιστροφή βάσης στο ΚΚΕ είναι μάλλον απίθανη και φυσικά στελεχών εξωπραγματική.

  Ωστόσο το point του ΚΚΕ θα έχει γίνει και ο αστικός διπολισμός θα έχει επαναθεμελιωθεί στο πολύ δεξιότερο.

  Το αστείο είναι ότι μετά θα ακούμε για «προδοσίες» και «λαμόγια» και «ποιος το περίμενε» κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @neophyte_commie:
   "... Επιστροφή βάσης στο ΚΚΕ είναι μάλλον απίθανη και φυσικά στελεχών εξωπραγματική..."
   -Κομμάτι του ΚΚΕ, ήδη επιστρέφει σιγά-σιγά. Για τα στελέχια του ΣΥΝ πάλι, και να ήθελαν -ούτε απέξω από τον Περισσό...

   Διαγραφή
 2. Τελικά υπάρχει "βάση" του ΣΥΡΙΖΑ; Με την έννοια που υπάρχει "βάση" του ΚΚΕ π.χ. Δηλαδή ένας αριθμός ανθρώπων που εκτός από το να είναι σταθεροί ψηφοφόροι, να μοιράζονται κοινές ιδεολογικές καταβολές και οράματα (ακόμη και την εντελώς ξεχειλωμένη έννοια που δίνουν οι ΣΥΝασπισμένοι στο "κοινές").
  Υπάρχει και είνα αυτή που βλέπουμε στον δρόμο. Η παραδοσιακή κομματική βάση του ΣΥΝ , ελαφρά συρρικνωμένη από αυτήν που ήταν πριν δύο χρόνια πριν π.χ., κρίνοντας και πάλι από την μαζικότητα των εκδηλώσεων του μορφώματος.
  Οπότε μπορούμε να μιλάμε για εκλογική έστω, "βάση" του ΣΥΡΙΖΑ;
  Μάλλον όχι, γιατί δεν είναι "βάση", ούτε με την κυριολεκτική (κάτι πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί), ούτε με την μεταφορική (δηλαδή κάτι σχετικά σταθερό) έννοια της λέξης.
  Είχα διαβάσει πριν 2-3 χρόνια (δυστυχώς δεν το κράτησα) στην Αυγή, ένα αυτοκριτικό άρθρο που έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένας συνασπισμός "εκλογικής επιβίωσης", χωρίς καμμία άλλη πολιτική ή ιδεολογική συγγενεια ή συνέπεια. Το deal ήταν καθαρό. Οι "συνιστώσες" θα έδιναν στον ΣΥΝ το 1-0,5% που έδειχνε να του λείπει για να μπει στην βουλή, και ο ΣΥΝ θα τους έδινε κοινοβουλευτική εκπροσώπιση με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Ακριβώς το ίδιο deal πολύ πιο εκχυδαϊσμένο, προσπαθείται να γίνει σήμερα ανάμεσα στον ΣΥΝ (για να ξέρουμε και τι λέμε) και τους ψηφοφόρους του. Καμμία ιδεολογική ή πολιτική συγγένεια δεν υπάρχει μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν.
  Ο Τσίπρας και παλιοί ΣΥΝασπισμένοι θέλουν υπουργεία, οι ΠΑΣΟΚοι των μηχανισμών να συνεχίσουν την καριέρα τους, και οι ψηφοφόροι τους να συνεχίσουν να εχουν πρόσβαση στην κρατική εξουσία, με ότι αυτό (πιστεύουν οι ίδιοι πως) μπορεί να συνεπάγεται.
  Προσωπική μου άποψη, πως η κατάσταση για τα συνασπιστήρια είναι δίκοπο μαχαίρι.
  -Αν δεν δώσουν σύντομα αποδείξεις ικανότητας κυβερνητισμού, οι ψηφοφόροι τους θα μετακινηθούν αλλού.
  -Αν πάλι κυβερνήσουν, το τελός τους θα είναι πολύ συντομότερο και πιο οδυνηρό από του ΠΑΣΟΚ που για τον ένα ή τον άλλον λόγο, είχε αποκτήσει πολύ βαθυές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι ούτε αυτές διαθέτουν, ούτε την δυνατότητα εξαγοράς συνειδήσεων. Μην έχοντας και την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στα συνδικάτα, τα πράγματα για το μέλλον της μεγαλύτερης πολιτικής φαρσοκομωδίας της μεταπολίτευσης, διαγράφονται κατάμαυρα....
  .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ απόλυτα Trash. Ήσουν πολύ εύστοχος.

   Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίος, ειδικά αυτό το: "μεγαλύτερης πολιτικής φαρσοκομωδίας της μεταπολίτευσης" είναι "τζακ ποτ".

   Διαγραφή
 3. "Τελικά υπάρχει "βάση" του ΣΥΡΙΖΑ; Με την έννοια που υπάρχει "βάση" του ΚΚΕ π.χ. Δηλαδή ένας αριθμός ανθρώπων που εκτός από το να είναι σταθεροί ψηφοφόροι, να μοιράζονται κοινές ιδεολογικές καταβολές και οράματα (ακόμη και την εντελώς ξεχειλωμένη έννοια που δίνουν οι ΣΥΝασπισμένοι στο "κοινές"). "

  Σαφώς και όχι, για αυτό και κάνω λόγο για αμοιβαίο καιροσκοπισμό με το όχημα ΣΥΡΙΖΑ--καιροσκοπισμό τόσο της βάσης όσο και της ηγεσίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπου "βάση": καθαρά εκλογικού χαρακτήρα και ασταθής.

   Διαγραφή
  2. Βάση του Σύριζα είναι η εθνική ομάδα ενόργανης και μη γυμναστικής:
   http://www.youtube.com/watch?v=RAIvrsRlTm8&feature=player_embedded
   Οι πασόκοι που έχουν ενσωματώσει έχουν γίνει πιο ντόμπροι

   Διαγραφή
  3. Επιπλέον διαβλέπω και τον "κύνδινο" ο ΣΥΡΙΖΑ να την πατήσει όπως η χούντα.
   Η χούντα έπεσε όταν ξεχείλωσε τον οργανωτικό μηχανισμό της (στρατό) με την γενική επιστράτευση των γεγονότων της Κύπρου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τον ελέγχσει. Το ίδιο ακριβώς "κυνδινεύουν να πάθουν οι συνασπισμένοι με την αθρόα είσοδο των ΠΑΣΟΚων στο σχήμα, που έτσι και αλλιώς είναι πολύ περισσότεροι, πιο έμπειροι, και πιο οργανωμένοι από αυτούς.
   ( http://xronika05.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6984.html )

   Διαγραφή
 4. Μεγάλο μαρξιστικό ρεύμα στη βάση του συριζα!
  http://www.marxismos.com/greece-menu/greece-politics-menu/greece-politics-syriza-menu/1655-h-enallaktiki-diakhryksh-ths-prwtoboulias-gia-enan-epanastatiko-syriza.html

  132 ολόκληρες υπογραφές.
  http://www.marxismos.com/greece-menu/greece-politics-menu/greece-politics-syriza-menu/1645-sign-petition-protovoulia-gia-enan-epanastatiko-syriza.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αντώνη συγγνώμη για το άσχετο αλλά ρίξε μια ματιά τι συμπάθεια και αδυναμία έχουν οι ξένοι για τους έλληνες μπαχαλάκηδες
  http://www.youtube.com/watch?v=7uCFz_bVisU&feature=relmfu
  Μάντεψε ποιου το μέρος παίρνουν όλως τυχαίως για τα γεγονότα της 20ης Οκτώβρη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά τώρα βρήκες κι εσύ σοβαρά άτομα, μιλάμε για αναρχοχίπστερς που συνεργάζονται με το mtv (για το vice λέω). Πάντως το σχόλιό σου είναι γενικά σωστό, κομμουνιστής να μην είσαι κι ας είσαι ό,τι θες, αυτό το δόγμα κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σχετικά με το θέμα του ποστ, πάρε ανάλυση ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ να χορτάσεις:
  http://paranagnostis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_29.html

  «(… ) Άλλοι ανησυχούν ότι η μετατόπιση ολόκληρων τμημάτων από την ΠΑΣΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί την πασοκοποίησή του. Πρόκειται όμως για α φ η ρ η μ έ ν ε ς ενστάσεις.
  {ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ}

  (…)
  Αντίστοιχα, μια «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ ευνοείται από την παθητική αναμονή μέχρι να πέσει ο Σαμαράς ως «ώριμο φρούτο» και όχι από τη συνεργασία με συνδικαλιστές που απαιτούν κλιμάκωση των απεργιών
  {GUESS WHOΜ HE MEANS,ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΡΩΣΕΙ Ο ΣΤΟΜΑΣ ΜΟΥ}.

  Η μετακίνηση κομματιών της ΠΑΣΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ασφαλώς το στοιχείο της α υ το σ υ ν τ ή ρ η σ η ς, αλλά όταν συνδυάζεται με στροφή προς πιο μ α χ η τ ι κ ή στάση απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικας μ π ο ρ ε ί να ευνοεί την κινητοποίηση της βάσης και αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο.
  {ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΤΟΥ 902.gr ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΧΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ}

  Ο ΣΥΡΙΖΑ (και παλιότερα ο Συνασπισμός) έχει μια π α ρ ά δ ο σ η συνεργασίας με την ΠΑΣΚΕ και στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ
  {ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΟΥΛΑΣ}

  Το πέρασμα σε συνεργασίες με τμήματα της ΠΑΣΚΕ που σπάνε μπορεί να είναι προχώρημα για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το παρελθόν του.
  {ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΟΥ ΕΓΩ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ)

  (…)
  Είμαστε υπέρ της αλλαγής των συσχετισμών και της προοπτικής να πάρει η Αριστερά τον έλεγχο σε μεγάλες Ομοσπονδίες και στις ίδιες τις κορυφές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
  {ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΑΡΙΤΕΡΟΣ, ΤΙ ΝΑ ΕΝΝΟΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ? ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ, ΤΟΝ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΤΟΝ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ, ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ? ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ, ΤΟ ΛΟΒΕΡΔΟ, ΤΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΤΗΝ ΣΑΚΟΡΑΦΑ, ΤΟΝ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΚΛΠ ΓΙΑΤΙ ΠΑΘΑΙΝΩ ΜΙΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΙΔΙΟΙ, ΚΑΤΙ ΣΑΝ DEJA VU }

  Αλλά οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για το κίνημα δεν περιορίζονται εκεί. Οι ορίζοντες μπορεί να είναι πολύ ευρύτεροι. Σε περιόδους που η συνδικαλιστική κορυφή διχάζεται ενώ η βάση ριζοσπαστικοποιείται, το κίνημα μπορεί να κάνει άλματα
  {ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΒΛ. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΒΛ. ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ 902.gr ΠΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΙΡΙΣΗ ΤΟΥ left.gr, ΟΠΟΥ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ "ΘΟΛΑ"}»
  Ο συγγραφέας, αφού έχει γράψει όλα αυτά, δεν παραλείπει να γράψει ότι «Αυτή η διαδικασία δεν είναι χωρίς αντιφάσεις» και αναφέρεται στα πεπραγμένα των Κολλά και Αλέξη Μητρόπουλου, τα οποία, μπροστά σ’ αυτά που έχει γράψει αυτός και τις παραδοχές που έχει κάνει, μοιάζουν πταίσματα.
  Εγώ, όπως σας έχω πει πολλάκις δεν έχω μεγάλη εμπειρία με την ΑΡΙΣΤΕΡΑ και θα ήθελα κάποιος να με διαβεβαιώσει ότι ο κος Πάνος Γκαργκάνας κάνει πλάκα στο εν λόγω άρθρο.
  Έχω χιούμορ και εκτιμώ τις καλές φάρσες και δεν θα σκυλοβρίσω τον συγγραφέα για το χρόνο που έχασα, αλλά πείτε το μου για να μπορέσω να γελάσω, που το έχω μεγάλη ανάγκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτές τις μέρες διάβασα πολλά στο ίδιο πνεύμα, στην Αυγή, στο Ίσκρα, στο Left, κλπ. Πέρα από το ότι δεν είχα τον χρόνο, σκέφτηκα "what's the point"? Όλα τα βασικά θέματα έχουν ξεκαθαρίσει όσο μπορεί να ξεκαθαρίσει οποιοδήποτε θέμα. Τα είπαμε, τα ξανάπαμε, τα ματαξανάπαμε. Κάποιοι θέλουν να κοροϊδεύουν την κοινωνία. Για λόγους ταξικούς, επειδή αποφάσισαν με ποιον είναι στην πραγματικότητα, επειδή είναι εγκεφαλικά βλαμμένοι, επειδή η κρίση τους έχει στερήσει την ψυχραιμία, επειδή πάντα τέτοιοι ήταν--τι σημασία έχει στο τέλος της ημέρας το γιατί;

   Αυτοί είναι, και δεν θα αλλάξουν, και αν ποτέ αλλάξουν τα πράγματα θα διεκδικούν ότι έκαναν "αντίσταση" και "πρόσφεραν στο κίνημα."

   Γι αυτό με βλέπεις και λέω "καταγράψτε" -- από ένα σημείο και μετά έχει απλά σημασία να θυμάσαι τι έλεγαν και όχι να απαντάς. Τι να απαντήσεις δηλαδή;

   Διαγραφή
  2. Δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται. Γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο απατεώνες όσο φαίνονται.
   Είναι too obvious.   Διαγραφή
  3. Μπα, γιατί; Δηλαδή η Χ.Α δεν είναι too obvious εγκληματικά τσιράκια του κράτους και του κεφαλαίου; Τους σταμάτησε αυτό από το να καλπάζουν εκλογικά με την ψήφο κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων;

   Από πότε δηλαδή έγινε η χώρα απαιτητική και δεν το έμαθα εγώ;

   Διαγραφή
  4. Η Χ.Α. έχει μια συνέχεια λόγων και έργων.

   Η αριστερά πάλι όχι. Δεν ξέρω αν ήταν πάντα έτσι ή μεταλλάχθηκε τώρα που υπάρχει η προοπτική της αριστερής διακυβέρνησης και πρέπει να προσαρμοστούν στην υπάρχουσα κοινωνία του ΜΕΤΑΠΑΣΟΚ.

   Τώρα είδα και το βιβλίο του Γιώργου Ρούση "ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" και θα τον πάρω τηλέφωνο να τον ρωτήσω αν εννοεί το ΚΡΙΣΗ, ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΚΡΙΣΗ του Μακρόπουλου.
   Γιατί το επανάσταση μας το εξήγησε ο αποπάνω κύριος, ο κος Πάνος Γκαργκάνας και το κατάλαβα.

   Διαγραφή
  5. Μπαλτά διάβασες ή να σου τον παραθέσω;

   Του Ρούση το βιβλίο πάρα πολύ καλό, το τραπέζι σταθεροποιείται πολύ καλά αν το πόδι είναι γύρω στα 5 εκατοστά κοντύτερο από τα άλλα.

   Διαγραφή
  6. Μπαλτά? Όχι τι είναι αυτό/αυτός?

   Διαγραφή
  7. Ο Μπαλτάς είναι ο επικεφαλής της επιτροπής συγγραφής του σχεδίου Διακήρυξης του νέου ΣΦΥΡΙΖΑ ΕΚΜ(ΕΚ).

   Ισχυρίστηκε ότι «κάθε άλλο παρά καπιταλισμό λέμε και κάθε άλλο παρά ζήτω η ΕΕ λέμε», ότι «ο στρατηγικός μας στόχος που ξεκινάει ήδη από σήμερα είναι ο αγώνας για το σοσιαλισμό, ο αντικαπιταλιστικός αγώνας, ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό», ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τα μνημόνια. Αν μετά την κατάργηση των μνημονίων είναι τέτοια η συμπεριφορά, οι πολιτικοί εκβιασμοί των άλλων πολιτικών δυνάμεων ώστε να κάνουμε πίσω σε σχέση με την κατάργηση των μνημονίων, εμείς λέμε δεν θα κάνουμε πίσω με οποιοδήποτε κόστος. Το κόστος αυτό μπορεί να μας φτάσει, ας πούμε, να γίνουμε η απομονωμένη Κούβα της Μεσογείου…». Και μάλιστα κατέληξε: «Όταν λέμε κυβέρνηση της αριστεράς εννοούμε κυβέρνηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, απλώς δε χρησιμοποιούμε τη λέξη γιατί, όπως και η λέξη σοσιαλισμός, έχει υπερσυκοφαντηθεί»!
   http://www.902.gr/είδηση/μνημείο-αντικκε-εμπάθειας-αλλά-και-ψάρεμα-σε-θολά-νερά

   Όποιος κατάλαβε γιατί και από ποιον ΚΑΙ ο "αντικαπιταλισμός" "έχει κατασυκοφαντηθεί" και συνεπώς δεν μιλά ούτε για αυτόν ο σφύριζα εκμέκ, και όποιος κατάλαβε, και με αυτό ως νέο δεδομένο, τι σημαίνει το παρακάτω:

   "Αν μετά την κατάργηση των μνημονίων είναι τέτοια η συμπεριφορά, οι πολιτικοί εκβιασμοί των άλλων πολιτικών δυνάμεων ώστε να κάνουμε πίσω σε σχέση με την κατάργηση των μνημονίων, εμείς λέμε δεν θα κάνουμε πίσω με οποιοδήποτε κόστος. Το κόστος αυτό μπορεί να μας φτάσει, ας πούμε, να γίνουμε η απομονωμένη Κούβα της Μεσογείου"

   παρακαλείται να ενημερώσει κι εμένα.

   Διαγραφή
  8. Βρε αυτά είναι μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες και με κλείσιμο του ματιού.
   Απευθύνεται στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του και τι γουστάρει να ακούσει.

   Διαγραφή
  9. Πράγματι, εγώ το έπαιξα ανάποδα αυτό που είπε ο Μπαλτάς και έλεγε "ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΡΟΪΔΟ"...

   Διαγραφή