Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Μερικές επώνυμες ερωτήσεις για την καταγγελία της κυρίας Α. Κώττη, εν αναμονή απαντήσεων

[...] διαβάζοντας την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην ιστοσελίδα http://www.902.gr/ διαπιστώνω πως το κόμμα ετοιμάζει ένα «ειδησεογραφικό πόρταλ» κατά δήλωσίν του. Η αρχή της ανακοίνωσης δεν αφήνει, νομίζω, περιθώριο παρερμηνειών:

«Από την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, δίπλα στο “Ριζοσπάστη” και το ραδιόφωνο του “902”, παίρνει τη θέση του στη μάχη της καθημερινής ενημέρωσης από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας, το ειδησεογραφικό πόρταλ του ΚΚΕ: ο “902.gr”.

Η ιστοσελίδα ετοιμάστηκε χάρη στο μεράκι και την εθελοντική δουλειά μελών του Κόμματος και στα ίδια “υλικά” θα στηριχτεί και η λειτουργία της: Στη συμβολή των μελών, αλλά και των οπαδών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Με καθημερινή και συνεχή ειδησεογραφία, με κείμενα, ανταποκρίσεις, σχολιασμό, φωτορεπορτάζ, βίντεο και ζωντανές μεταδόσεις, στόχος του “902.gr” είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση των εργαζομένων και της νεολαίας».

Επειδή θεωρώ πως η δημοσιογραφία εκτός από λειτούργημα είναι και επάγγελμα, πιστεύω πως η ΕΣΗΕΑ έχει υποχρέωση να μην κλείσει τα μάτια σε αυτό το καινοφανές γεγονός. Ειδησεογραφία σημαίνει επαγγελματίες δημοσιογράφοι, σε καμία περίπτωση εθελοντές, δηλαδή μη αμειβόμενοι. Σημαίνει δομές, ιεραρχία, πειθαρχία, σημαίνει ασφάλιση και απόδοση στα ταμεία εισφορών, σημαίνει δικαίωμα στην περίθαλψη και στη σύνταξη μέσω εργασίας. Σαφώς τα μέλη και οι οπαδοί του κόμματος, όπως και κάθε αναγνώστης, πληροφορούν την εφημερίδα ή το ραδιόφωνό τους για γεγονότα και σαφώς θα το κάνουν και τώρα. Αλλά αυτό που λέμε «ύλη» δηλαδή διασταύρωση, επεξεργασία, προέκταση, σχολιασμό, πρέπει να το κάνουν επαγγελματίες που θα έχουν προσληφθεί και θα αμείβονται γι’ αυτή τη δουλειά με βάση τις συλλογικές συμβάσεις. Αλλιώς, καταλήγουμε σε απλήρωτη εργασία.
Αγγελική Κώττη,"Τι σημαίνει κομματικός Τύπος και τι εθελοντική εργασία", Συσπείρωση
---
Αγαπητή κυρία Κώττη,

Έχω για σας μερικές ερωτήσεις, αν μού επιτρέπετε:

* τον ιστότοπο rednotebook.gr θα τον περιγράφατε σαν "ειδησεογραφικό πόρταλ" ναι ή όχι;  Στην αυτοπεριγραφή του πάντως, έτσι περιγράφεται: "Το Red Notebook (RNB) είναι ένα πόρταλ ενημέρωσης, καθημερινού πολιτικού σχολιασμού και ανάλυσης για όσα αφορούν την πολιτκή, την κοινωνία και τον πολιτισμό - είτε αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, είτε όχι."

* το "πόρταλ ενημέρωσης" rednotebook λοιπόν, θα το περιγράφατε επίσης ως "κομματικό"; Εγώ και μερικά ακόμα εκατομμύρια χρηστών του νετ, θα το περιγράφαμε φυσικά έτσι. Διότι το rednotebook είναι κομματικό όργανο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αν και πουθενά δεν το δηλώνει. Πράγμα πολύ παράξενο, δεν νομίζετε;

* το κομματικό πόρταλ ενημέρωσης rednotebook έχει δημοσιεύσει, από την αρχή λειτουργίας του τον Νοέμβρη του 2010, δεκάδες πρωτογενείς μεταφράσεις, δηλαδή μεταφράσεις που γίνονται κατά παραγγελία για το κομματικό πόρταλ ενημέρωσης rednotebook. Να η τελευταία.  Πληρώνονται οι μεταφραστές του κομματικού πόρταλ ενημέρωσης rednotebook κυρία Κώττη; Πριν τις εκλογές που δεν είχε ακόμα πολλαπλασιαστεί η επιχορήγηση πληρωνόντουσαν; Είναι πολλοί και επώνυμοι. Να τους ρωτήσουμε;

* το κομματικό πόρταλ ενημέρωσης rednotebook ευχαριστεί, στο κείμενό του "Ταυτότητα", τους κάτωθι. Είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι οι κάτωθι; Είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ; Πληρώθηκαν για την βοήθειά τους στον σχεδιασμό, την συντήρηση και την δημοσιογραφική στελέχωση του πόρταλ; Εγώ πάντως ξέρω αρκετούς, και δεν είναι δημοσιογράφοι, ούτε επαγγελματίες, ούτε ερασιτέχνες. Τα ονόματα:

Νασίμ Αλάτρας Γιάννης Αλμπάνης Γιώργος Αναδρανιστάκης Γιάννης Ανδρουλιδάκης Λευτέρης Αρβανίτης Σιμωνίδα Αργυράκου Γιώργος Βελεγράκης Σίσσυ Βελισσαρίου Δημήτρις Βεργέτις Παναγιώτης Βωβός Άκης Γαβριηλίδης Χάρης Γολέμης Απόστολος Δεδουσόπουλος Ηρώ Διώτη Πέτρος Δράτσας Κώστας Ελευθερίου Κώστας Εφήμερος Νίκος Θεοτοκάς Ο Ιός Αλέκος Καλύβης Μαρία Καλυβιώτη Ανδρέας Καρίτζης Αλέξανδρος Κιουπκιολής Μαρίνα Κόντη Σωτήρης Κοσκολέτος Αλίκη Κοσυφολόγου Tάσος Κορωνάκης Στάθης Κουβελάκης Αφροδίτη Κουκουτσάκη Γιώργος Κυρίτσης Γιώργος Κωνσταντόπουλος Σπύρος Λαπατσιώρας Χρήστος Λάσκος Όλγα Λαφαζάνη Μίκαελ Λεβί Γιώργος Μανιάτης Γιάννης Μάργαρης Αστέρης Μασούρας Γιάννης Μηλιός Στέργιος Μήτας Ιλεάνα Μορώνη Όλγα Μπαλαούρα Αριστείδης Μπαλτάς Βαγγέλης Μπιτσώρης Στρατής Μπουρνάζος Νίκος Νικήσιανης Νίκος Ξυδάκης Σταύρος Παναγιωτίδης Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος Χριστόφορος Παπαδόπουλος Έλενα Παπαδοπούλου Αλέξης Παπακώστας Δημήτρης Παπανικολόπουλος Βασίλης Παπαστεργίου Εύη Πάτκου Σταυρούλα Πουλημένη Βασίλης Ρόγγας Πέτρος Σανταμούρης Νικόλας Σεβαστάκης Χρήστος Σίμος Θανάσης Σκαμνάκης Μιχάλης Σκομβούλης Μιχάλης Σπουρδαλάκης Αφροδίτη Σταμπουλή Πέτρος Στανγκανέλλης Βασίλης Στόλης Δάφνη Σφέτσα Ιάσων Σχοινάς-Παπαδόπουλος Μάνια Σωτηροπούλου Παναγιώτης Σωτήρης Νίκος Ταυρής Ευκλείδης Τσακαλώτος Άγγελος Τσέκερης Ντίνα Τζουβάλα Θανάσης Τσακίρης Ματθαίος Τσιμιτάκης Τόνια Τσίτσοβιτς Θέμη Τσολάκου Ευαγγελία Τσώνη Νίκος Φίλης Άρης Χατζηστεφάνου Δώρα Χονδροπούλου Παναγιώτης Χριστοδούλου Νατάσα Χριστοπούλου Ηλίας Χρονόπουλος 

* Κυρία Κώττη, ο δικτυακός τόπος left.gr είναι "κομματικό πόρταλ ενημέρωσης" --του ΣΥΡΙΖΑ εννοώ φυσικά-- ναι ή όχι; Όσοι απασχολούνται σε αυτόν, ως δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, ρεπόρτερ, κλπ (υπάρχουν αρκετοί και είναι επώνυμοι) είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι και μέλη της ΕΣΗΕΑ;

* Ο δικτυακός τόπος iskra, κυρία Κώττη, είναι αυτός "κομματικό πόρταλ ενημέρωσης", ναι ή όχι; Όσοι απασχολούνται σε αυτόν είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι και μέλη της ΕΣΗΕΑ; Από πού αποζημιώνονται όλο το διάστημα που λειτουργεί ο δικτυακός αυτός τόπος;

* Η ομάδα εθελοντών social media του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Κώττη (πολύ κουλ παιδιά, παρεμπιπτόντως), τελεί άραγε σε παραβίαση των κανονισμών και αρχών που επικαλείστε στο άρθρο σας περί "κομματικού Τύπου και εθελοντικής εργασίας;"

* Δεν θα μπω στον κόπο να αναφέρω δικτυακούς τόπους αμφισβητούμενης "πατρότητας" και ιδιοκτησίας, όπως ο Εργατικός Αγώνας και η Νέα Σπορά. Ποιος μπορεί να ξέρει άλλωστε ποιος βρίσκεται από πίσω και από πού πληρώνεται ή αν εργάζεται εθελοντικά!

Μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία για τα παραπάνω ερωτήματα σας παρακαλώ;

Για να κάνουμε την δέουσα καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ σε περίπτωση μαζικών παραβάσεων των κανόνων που αναφέρετε στην παρέμβασή σας για το πόρταλ 902.gr; Γιατί για έναν περιέργο λόγο, εσείς κυρία Κώττη ξεχάσατε να το κάνετε.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Αντώνης Μπαλασόπουλος
Ακαδημαϊκός

20 σχόλια:

 1. ξεφτιλισμένοι..

  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν τους πιάνεις από πουθενά... Έχει επαγγελματίες το ΚΚΕ... Γιατί να έχει? Έχει εθελοντές... Γιατί να έχει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μήπως πρέπει να καταγγελθεί το κκε γιατί ανήλικα (άκουσον...παιδική απλήρωτη εργασία...) μέλη του οργανώνουν, συμμετέχουν και φέρνουν εις πέρας κομματική δουλειά τύπου αφισσοκολλήσεις, πικετοφορίες κτλ; (ενώ οι τίμιοι της γσεε κόβουν κανα μεροκαματάκι...)
  Μήπως πρέπει να καταγγελθεί και η διοργάνωση του ετήσιου φεστιβαλ, που ούτε χορηγούς έχει ούτε εργαζόμενους με συλλογικές συμβάσεις προσλαμβάνει;
  Μηπως να επανέλθει στο καθεστώς των κομματικών επιχειρήσεων για να του κάνετε κριτική από την ανάποδη;
  Μήπως, λέω μήπως να μην υπάρχει κκε;

  Από τα πιο ξετσίπωτα άρθρα ever

  υγ: τι έχει να πει η κ.Κώττη για την στάση της παραταξης της στη συνελευση του εδοεαπ μετά το κούρεμα των αποθεματικών του ταμειου; ας θυμίσει κάποιος τι παραδέχτηκαν οι συντροφοι της..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιας και πιάσαμε να θυμίζουμε στην κυρία Κώττη, να θυμίσω και γω κάτι:

   "Να συνέλθουν στο ΣΥΡΙΖΑ !!

   Υπό τον τίτλο "Αποσπάσματα συνέντευξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δ.Παπαδημούλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό alpha 989 (Δ.Βερύκιος)", κυκλοφόρησε σχετικό δελτίο του ΣΥΡΙΖΑ.

   Αν δεν κάνουμε λάθος, στον Alpha οι τεχνικοί βρίσκονται σε απεργία, το πρόγραμμα βγαίνει από τον απεργοσπάστη τεχνικό διευθυντή και "ενοικιαζόμενους", ο Βερύκιος έχει παίξει ρόλο στην προσαγωγή απεργών στο Α.Τ. Παιανίας και αυτή την ώρα η ΕΤΕΡ έχει πάει τον Alpha στα δικαστήρια.

   Και όμως στο ΣΥΡΙΖΑ καταδέχονται να κάνουν χρήση του απεργοσπαστικού μηχανισμού για να προβάλλουν τις όποιες απόψεις τους. Άκομψο, για να το πούμε ευγενικά και να δώσουμε περιθώρια επανόρθωσης."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/10/blog-post_1272.html

   Ούτε αυτό φαίνεται να την προβλημάτισε την κυρία Κώττη, που είναι αποδεδειγμένα ευαίσθητη σε τούτα τα ζητήματα. Περίεργο.

   Διαγραφή
 4. Είναι χρήσιμη η διαμαρτυρία της κ.Κώττη για να θυμίζει στο ΚΚΕ οτι πρέπει ακόμα περισσότερο να κινητοποιήσει τις ευρύτατες δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα και διατίθενται να δουλέψουν εθελοντικά για ο,τιδήποτε αφορά στα μέσα ενημέρωσης των κομμουνιστών, είτε σε διαδικτυακή είτε σε ερτζιανή είτε σε έντυπη μορφή.

  Η ίδια η κ.Κώττη, ίσως η χειρότερη πέννα του Ριζοσπάστη την εποχή που ήταν μισθωτή του - με την πιθανή εξαίρεση της κ.Ευτυχίας Καρύδη, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για την τακτική ανάγκη έκθεσης στην κριτική (αξιολόγησης) και απομάκρυνσης από τα κομματικά μέσα όσων επαγγελματιών γραφιάδων ή προϊσταμένων τους δεν βρίσκονται στο ύψος τών - ιδιαίτερα απαιτητικών σήμερα - καθηκόντων τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι Μαύρε μου πρόβατε!!!

   Διαγραφή
  2. Δεσποινίς λίγο δύσκολο... και εδώ γεννιέται η εξής απορία, σε σχέση πάντα με το κείμενό της για τον 902... τον άντρα της τον πληρώνει ή εργάζεται κι' αυτός εθελοντικά;

   Και για να έχουμε μια εικόνα της προσφοράς για εθελοντική εργασία, προσωπικά είχα επικοινωνήσει πριν περίπου 2 βδομάδες για να βοηθήσω σε τεχνικά θέματα και μου απάντησε τότε ο σύντροφος ότι «συγνώμη είμαστε full». Δηλαδή γίνεται μακελειό ποιος θα προλάβει... Βέβαια όποιος θέλει να συνεισφέρει ας πάρει τηλέφωνο ο ίδιος να ρωτήσει - δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν. Πιθανόν για ειδησιογραφική δουλειά, που είναι και πολύ περισσότερη, να είναι διαφορετικά τα πράγματα.


   Διαγραφή
 5. Αντώνη εισαι γαμάτος όταν τα παίρνεις στο κρανιο ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ http://www.rednotebook.gr/details.php?id=7747
  Να πω και την κακία μου, για να πάει καλά η υπόλοιπη μέρα

  Πού την ξετρύπωσαν την Ντορήν; Έγραψε μερικά εξαιρετικά και πολύ δακρύβρεχτα βίπερ ΝΟΡΑ-(εκδ. Νεοεργατική Ανάλυση) για την κοινωνική απομόνωση των συνταξιούχων, των αναπήρων και άλλων ευπαθών ομάδων (υπό σοσιαλιστικό καθεστώς Μπλέαρ). Για παράδειγμα, μας ανέλυσε ότι οι άχρηστοι κάθονται όλη μέρα σπίτι τους, μερικοί χωρίς θέρμανση, άκουσον άκουσον, και βλέπουν και Χ-φάκτορ στο χαζοκούτι. Έγραψε και ένα μεγάλο για τις Μητροπόλεις αλλά τα σεξ-σοπ, σεξ-κλαμπ, και τα εθνικά εστιατόρια ειρηνικής «συνύπαρξης» όλων των φυλών κ.λπ. δεν ήταν στο επιστημονικό αντικείμενο τού ενδιαφέροντός μου. Το συνιστώ όμως για το γυναικείο αναγνωστικό κοινό 40-60, έτσι για διάλειμμα από το πλέξιμο και την μπουγάδα (και δεν με νοιάζει αν με πείτε σεξιστή). Άι σιχτίρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κοιτωντας φιλους και συντροφους πρωην...αυτο που δεν καταλαβα ποτε ειναι το μισος τους,εναντια στο κομμα ...γιατι πρεπει να φτυνουν εκει που εγλειφαν?γιατι δυστυχως τετοιοι ειναι..η λεξη αξιοπρεπεια τους ειναι παντελως αγνωστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τεικά οι χουντικοί ήταν εντελώς ηλήθιοι. Αντί φυλακίσεων, εξορίας και βασανισμών, στους συντάκτες του ριζοσπάστη και της Αυγής, θα μπορούσαν να είχαν καθαρίσει με μία απλή καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ πως δουλεύουν απλήρωτοι!
  Αλλά βλέπεις, τον Γεωργαλά είχαν αυτοί, δεν είχαν για σύμβουλο την κυρία Κόττα (συγνώμη για το ορθογραφικό), να τους βγάλει από την δύσκολη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η προταση της ειναι απλη: Να κλεισει το portal του 902, ακομα δεν ανοιξε.Ή τελοσπαντων να πληρωνονται τα παιδια. Τι σχεση εχει που ο σταθμος δεν αντεξε λογω οικονομικων προβληματων?

  Η δεσποινιδα ασκει το εξης δογμα:Ο,τι δεν μπορεις να χτυπησεις πολιτικα, χτυπα το ηθικα.Αν δεν μπορεις να το χτυπησεις ηθικα δημιουργησε μια "ανηθικοτητα"(αντιδεοντολογια το λεει η κυρια) και υπηρετησε τη. Τι δεν καταλαβαινετε?
  Aπαπα εσεις οι κομμουνιστες εχετε μαθει να παιζεται μονο καθαρα...

  kagemusha

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το 1979, επί Καραμανλή του πρεσβύτερου, σε μία εξόρμηση της ΚΝΕ για τη διάδοση του Ριζοσπάστη, με συνέλαβαν, πέρασα Αυτόφωρο και καταδικάστηκα σε φυλάκιση 15 ημερών, επειδή: "επωλούσεν τον Ριζοσπάστην δίχως να διαθέτει Άδειαν Εφημεριδοπώλου"!!!
  Αυτό ήταν το νομικό πλαίσιο της τότε εποχής, προκειμένου να χτυπηθεί η εφημερίδα των κομμουνιστών.
  Είναι η ίδια λογική της συγκεκριμένης "κυρίας" στις σημερινές συνθήκες.
  Και όσο σκέφτομαι, πως την είχαμε και αρθρογραφούσε στο Ριζοσπάστη, μου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό η κουβέντα του συνονόματού μου:
  "ωρέ, φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τελικά ότι και να κάνει το ΚΚΕ αντιμετωπίζει μια (ομολογουμένως εξαιρετικά καλοπροαίρετη ) κριτική…
  Όταν εχει επιχειρήσεις το κατηγορούν ότι έχει επιχειρήσεις. Όταν χρησιμοποιεί εθελοντές το κατηγορούν ότι δεν χρησιμοποιεί επαγγελματίες και κατά συνέπεια ότι δεν έχει επιχειρήσεις...
  Εντελώς double bind κατάσταση...
  Πάλι καλά που γλίτωσε τη σχιζοφρένεια...

  … την οποία , αν συνεχισει είναι σταθερο, ίσως τελικα να την παθουν άλλοι…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. για την ταυτότητα του Red Notebook, πολλοί είναι όντως επαγγελματίες δημοσιογράφοι και αν δεν γράφουν εθελοντικά, σίγουρα δεν πληρώνονται με τη σύμβαση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπογραφή παρακαλώ. Υπάρχουν δημοσιογράφοι, υπάρχουν πολλοί που δεν είναι. Μόνο από τα ονόματα που έβαλα φαίνεται αυτό, αλλά είναι και οι μεταφραστές, οι συντηρητές σελίδων, κλπ. Τα ίδια και στα άλλα πόρταλ του ΣΥΡΙΖΑ.

   Για τις ερωτήσεις δεν βλέπω απαντήσεις πάντως...

   Διαγραφή
 13. Τα ερωτήματα αυτά ισχύουν και για το lenin reloaded;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διευκρινίστε παρακαλώ. Το LR είναι ατομικό μπλογκ, δεν είναι κομματικό πόρταλ ενημέρωσης.

   Και πείτε μας και για το κομμουνιστικό consulting!

   Διαγραφή
 14. neyrospastis
  Απολυμένοι όλου του ντουνιά, μας συγχωρείτε "φτιάξαμε καινούργιο μαγαζί και σας περιμένουμε"

  "Στο δια ταύτα: η ανωνυμία του διαδικτύου είναι μια ελευθερία σεβαστή και πρέπει να διατηρηθεί με νύχια και με δόντια. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι μέσα της μπορεί να κρύβονται λασπολόγοι. Σε ό,τι αφορά το παρόν ιστολόγιο, αναγκαίος και ικανός όρος δημοσιοποίησης απόψεων είναι:

  Α. Υβριστικά, σεξιστικά, ρατσιστικά, φασιστικά, χυδαία κείμενα και σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

  Β. Οποιος κάνει κριτικές αναφορές σε πρόσωπα υποχρεούται να το κάνει με τη δημοσιοποίηση του ονόματος και του επωνύμου του.

  Γ. Σχόλια που δεν συνοδεύονται από ΥΠΑΡΚΤΟ e-mailδιαγράφονται.

  Οσον αφορά στους κουκουλοφόρους, τους θυμίζουμε ότι οι μάσκες ταιριάζουν μόνο σε καρναβάλια… σε διαφορετική περίπτωση ερχόμαστε στον ορισμό του κιτς: εκτός τόπου, εκτός χρόνου και καθ’ υπερβολήν. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν «βολεύεται»…

  Αγγελική Κώττη

  Το σκίτσο ανήκει στον Κώστα Κουφογιώργο"

  http://neyrospastis.wordpress.com/2013/03/05/το-κενό-κάτω-απο-την-κουκούλα/

  4theχιστορυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή