Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Το οργανωμένο σχέδιο της αστικής τάξης ενάντια στην πρωτοπορία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στο λαϊκό και εργατικό κίνημα (τελευταίο μέρος)

17 Νοέμβρη: Μερικά μαθήματα με πολλαπλούς αποδέκτες
Κατ' αρχάς, η πορεία για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη είχει κόσμο -- πολύ κόσμο. Κατά δεύτερο είχε πολύ κόκκινο κόσμο, όπως ανέδειξε η εκτενής φωτογραφική και βιντεογραφική κάλυψη του νεότευκτου πόρταλ του 902, που είχε μόλις εμφανιστεί. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τόσες κόκκινες σημαίες στην Ελλάδα: το συγκροτημένο θάψιμο των προηγούμενων διαδηλώσεων από τα ΜΜΕ και η τάση του Ριζοσπάστη να είναι φειδωλός με το φωτογραφικό υλικό, που κοστίζει αρκετά για να εκτυπωθεί μαζικά, αλλά και το γεγονός ότι οι προηγούμενες δράσεις ήταν κυρίως υπό την σημαία του ΠΑΜΕ μας είχαν στερήσει τούτη την παρήγορη εικόνα.

Το 902.gr κάλυψε την συγκέντρωση από την αρχή, από την προσυγκέντρωση στην Ομόνοια γύρω στις 4: 30 μμ. Γύρω στις 6:30 μμ, το σάιτ αναφέρει: "18:33 ΑΘΗΝΑ: Σε διάβημά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια ζητάει να ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσει να συνεχιστεί η αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία". Στο δικό της ρεπορτάζ, η περιώνυμη "Ζούγκλα" γράφει: "ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, απέστειλε μήνυμα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να ανοίξει ο δρόμος προς την πρεσβεία του Ισραήλ, όπερ και εγένετο, μετά από διαπραγματεύσεις αστυνομίας-διαδηλωτών επί 40 και πλέον λεπτά."

Αμέσως πιο πριν όμως, γράφει και κάτι άλλο, το οποίο δεν μοιάζει να συζητήθηκε, πόσο μάλλον να απαντήθηκε, από τους πολιτικά αρμοδίους:
Για το περιστατικό της παρεμπόδισης συνέχισης της πορείας, η αστυνομία αναφέρει ότι λόγω του γεγονότος ότι μόνο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ είχαν υποβάλει χθες σχετική αίτηση πορείας μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν έτοιμες επιχειρησιακά για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ένταση μόνο για τον όγκο των εν λόγω διαδηλωτών.
Τώρα, η "Ζούγκλα" είναι αναντίρρητα αναξιόπιστη, και ακόμα περισσότερο τέτοια είναι η ΕΛΑΣ και το ΥΠΡΟ.ΠΟ. Αλλά εδώ γίνεται μια αναφορά που αν ισχύει, εξηγεί πολλά -- αν και δημιουργεί νέα ερωτηματικά για την στάση κάποιων. Όπως και να έχει, καλό θα ήταν τα αρμόδια κόμματα και παρατάξεις που αποχώρησαν κατά τις 7:30 μμ, όταν και ξαναξεκίνησε η πορεία, να απαντήσουν για το αν είχαν κάνει αίτηση αδείας για να διαδηλώσουν μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ ή αν, τέλος πάντων, ψεύδεται η αστυνομία ή η "Ζούγκλα." Τα δεδομένα πάντως που εμείς έχουμε είναι ότι γύρω στις 7:00 μμ ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε τα εξής:
Κάναμε διάβημα στο υπουργείο δημόσιας τάξης και η απάντηση που πήραμε ήταν να μην αφήσουν την πορεία να προχωρήσει. Θέλουμε παράλληλα να καταγγείλουμε τη διαρροή που γίνεται προς τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης απο την πλευρά του υπουργείου ότι θα επιτρέψει στο μπλόκ του ΚΚΕ να περάσει. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να περάσει όλη η πορεία ανεξαίρετα να διαδηλώσουμε έξω απο την ισραηλινή πρεσβεία. Παραμένουμε στη θέση μας και επιμένουμε και το λέμε και δημόσια να αλλάξει απόφαση και η αστυνομία και η κυβέρνηση και να επιτρέψει στην πορεία να διαδηλώσει έξω απο την ισραηλινή πρεσβεία.
Σε ποια "διαρροή" που γίνεται από το Υπουργείο Δένδια προς τα ΜΜΕ αναφερόταν ο Παφίλης; Δεν είμαι βέβαιος. Πιθανώς να αναφερόταν ας πούμε στο ρεπορτάζ του Ίσκρα, που διαβάσαμε μέσω του "Εδώ και τώρα", και που έγραφε τα εξής:
Στο μεταξύ οι δυνάμεις της αστυνομίας, με εντολή Σαμαρά - Δένδια, εμποδίζουν το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κατευθυνθεί προς την ισραηλινή πρεσβεία μέσω Κηφισίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις ισραηλινές βαρβαρότητες στη Γάζα. Η παρεμπόδιση αυτή είναι εντελώς αυθαίρετη και τρομοκρατική, αφού οι διαδηλωτές έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή πολιτική, την οποία, δυστυχώς, καλύπτει η συγκυβέρνηση. Ερωτηματικό παραμένει αν η παρεμπόδιση της πορείας θα συνεχιστεί και με το μπλοκ του ΚΚΕ, το οποίο ακολουθεί και θέλει και αυτό να κατευθυνθεί προς την ισραηλινή πρεσβεία.
Παράξενο ρεπορτάζ, στ' αλήθεια!

Κατ΄αρχάς, το ΚΚΕ είναι γνωστό σε όλους πως ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να κατευθυνθεί στην πρεσβεία του Ισραήλ στα πλαίσια της πορείας για το Πολυτεχνείο, και ως διαμαρτυρία για την επίθεση κατά αμάχων στη Γάζα από τις 16 του Νοέμβρη, την προηγούμενη δηλαδή. Αυτό επιβεβαιώνει και τους ισχυρισμούς της αστυνομίας που αναφέρονται στη "Ζούγκλα", ότι δηλαδή είχε κάνει σχετική αίτηση για άδεια, η οποία όλοι γνωρίζουν ότι απαιτείται. Σε ό,τι αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν στάθηκε εφικτό να εντοπίσω παρόμοια ανακοίνωση προθέσεων πριν την διαδήλωση. Στις 18, μια μέρα μετά τη διαδήλωση δηλαδή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήλωσε
Ο στόχος της διαδήλωσης ήταν να φτάσει στην πρεσβεία του Ισραήλ για να καταγγείλει τη νέα δολοφονική επιδρομή του κράτους- τρομοκράτη στη λωρίδα της Γάζας και να συμπαρασταθεί στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.
Η Ίσκρα όμως, αν και είμαι βέβαιος ότι στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και όχι ανειδίκευτους κομματικούς εθελοντές, δεν μοιάζει να κατέγραψε ούτε την επίσημη ανακοίνωση ΚΚΕ ούτε την δυσκολία εντοπισμού ανάλογης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ· αντ' αυτού, προβληματίζεται για το αν η αστυνομία θα παρεμποδίσει και την πορεία του ΚΚΕ όπως παρεμπόδισε αυτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ίσως λοιπόν ο Παφίλης να είχε κάτι τέτοιο υπόψη του όταν έκανε τις δηλώσεις του στις 7: 00  μμ (δεν γνωρίζω τι ώρα δημοσιεύτηκε το κείμενο Ίσκρα, η χρήση όμως του μέλλοντα χρόνου ["αν...θα συνεχιστεί"] δείχνει ότι το συγκεκριμένο εδάφιο γράφτηκε πριν τις δηλώσεις Παφίλη).

Ή ίσως πάλι να είχε υπόψη κάποια περίεργα tweets από το θρεντ νέων από τις διαδηλώσεις: κάποιοι διαμαρτυρόντουσαν για την "παραπλανητική εμμονή" με την κατεύθυνση της πορείας στην πρεσβεία· άλλοι ανακοίνωναν "εσωτερική πληροφόρηση" ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς να συνεχίσει προς την πρεσβεία του Ισραήλ· άλλοι πάλι (δεν ξέρω αν πρόκειται για έμμισθους ή εθελοντές για να το διευκρινήσω στην κυρία Κώττη), όταν διαφάνηκε ότι καμία τέτοια πρόθεση δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, άφηναν υπονοούμενα ότι κάποιοι δεν ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία γιατί δεν τον παίζουν· ή, ακόμα χειρότερα, ότι αυτοί οι κάποιοι, προφανώς το κατηραμένο "σύστημα", "υπολόγιζαν μόνο το ΚΚΕ" και "το έκαναν μάγκα".

Οπότε, μάλλον εξηγείται η αναφορά Παφίλη σε διαρροές του υπουργείου προς τα ΜΜΕ. Κάτι θα έμαθε ο άνθρωπος. Από την άλλη, εύλογα αναρωτιέται κανείς: Το ΚΚΕ δεν γνώριζε ήδη αν κάποιοι είχαν καν κάνει αίτηση να πάνε στην πρεσβεία του Ισραήλ; Πιθανόν να το γνώριζε. Πιθανόν να επέλεξε να κάνει πως δεν το γνωρίζει, απαιτώντας να αφεθούν να πάνε απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα να διαδηλώσουν μαζί με τους κομμουνιστές. Πιθανόν επίσης να μην το γνώριζε, αλλά να υποπτεύθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με την στάση διαφόρων, και να θεώρησε ότι δεν πρέπει να τους δώσει πατήματα να κάνουν θέμα.

Όπως και να έχει, αμέσως μετά το "ΟΚ" της αστυνομίας για την συνέχιση της πορείας όλων προς την πρεσβεία του Ισραήλ, τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και των αναρχικών εξαφανίζονται από προσώπου γης. Είναι λόγω ενοχής επειδή δεν είχαν πάρει τη δέουσα άδεια, κατά πώς αναφέρει η αστυνομία; Είναι για κάποιο άλλο λόγο; Ποιος να το ξέρει.

Ξέρουμε ότι ένας εκνευρισμός και μια αμηχανία διαφάνηκε, τουλάχιστον στην αναρχική πλευρά. Τίποτε παραπάνω δεν ξέρουμε, αν εξαιρέσουμε την καλοκαιρινή συνάντηση, σε άκρα μυστικότητα και αιφνιδίως, του Αλέξη Τσίπρας με τον Σιμόν Πέρεζ. Αλλά ό,τι και να ισχύει, προκύπτει μια ερώτηση: αφού δεν είχαν σκοπό, για τον οποιοδήποτε λόγο --λογαριασμό θα δώσουν ρε φίλε, τι είναι, το ΠΑΜΕ;-- να συνεχίσουν στην πορεία ούτε οι αναρχικοί ούτε οι του Σύριζα, για ποιο λόγο παρέμεναν συγκεντρωμένοι μέχρι να κάνει ο Παφίλης την δήλωση στις 7 μμ και να δώσει η αστυνομία το "ΟΚ" στις 7: 30; Γιατί δεν διαλύθηκαν μετά την εθιμοτυπική, τύπου ιστορικής αναβίωσης επίσκεψη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που, όπως μας πληροφόρησε πολύ πρόσφατα ο κύριος Τσίπρας, παλιά, εκεί στην επετειακά επίμαχη περίοδο 1967-74, ήτανε δύναμη ιμπεριαλιστική;

Με αυτά και μ' αυτά, το ΚΚΕ ξανα-αναδείχτηκε σεχταριστικό δια της αποχώρησης των υπολοίπων για τα περαιτέρω σπίτι τους ή στα Εξάρχεια. 20η Οκτώβρη σίγουρα δεν ξαναείδαμε. Αλλά ούτε και φωνές για "προδότες" και "κομμούνια" που εγκαταλείπουν τη μάχη γιατί είναι καθεστωτικοί ακούσαμε. Κάποιες δειλές --εξαιρετικά δειλές-- προσπάθειες να αφεθούν υπονοούμενα έγιναν βέβαια, διότι το φιλότιμο δεν χάνεται έτσι εύκολα. Αλλά ταυτόχρονα καταλήξαμε να έχουμε μέχρι και θαυμασμό για το "θάρρος" του ΚΚΕ -- αν και δεν είναι δα κανένα ιδιαίτερο θάρρος να κάνεις αυτό που είπες πως θα κάνεις, απλή "συνέπεια" λέγεται τούτο. Αν συνυπολογίσεις ότι δεν έσπασε το κεφάλι κανενός από μάρμαρο, δεν πνίγηκε κανείς στα χημικά, και δεν κάηκε κανείς από μολότωφ, μιλάμε σχεδόν για θρίαμβο. Και συνεπώς --γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ηττημένους-- μιλάμε επίσης και για το μάταιο των κόπων των κυρίων κυρίων Παπαχελά, Λαζόπουλου, Καρτερού, Σταυρόπουλου, Ανανδρινανιστάκη και λοιπών προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, που θα αναμένουν, χωρίς άλλο, την επόμενη ευκαιρία, όπως όλα τα καλά παιδιά.

Πορίσματα;

1. Το ζήτημά μας δεν είναι καν το ΚΚΕ. Ούτε το ΠΑΜΕ. Το ζήτημά μας είναι το εργατικό και λαϊκό κίνημα για την ανατροπή ενός συστήματος που σκοτώνει ανθρώπους, βιολογικά και ψυχικά. Κρίναμε, βάσει ενδείξεων πολιτικών, θεωρητικών, πρακτικών, ταξικο-δημογραφικών και πάνω από όλα έλλογων, ότι αυτή η ανατροπή είναι απολύτως αδύνατη χωρίς τον πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο και των δύο. Κρίναμε πως οποιαδήποτε "επαναστατική" προσέγγιση ξεκινά με το να τους βγάζει απέξω ή να τους ευνουχίζει σε διακοσμητικά κοινοβουλευτικών θριάμβων είναι εξόχως ύποπτη ως προς την στοιχειώδη εντιμότητά της. Και για αυτό θα τα υπερασπιστούμε. Γελώντας μέχρι δακρύων με την "εξυπνάδα" του μικροαστού που είναι βέβαιος ότι μόνο μια συνομωσία τον κρατάει δούλο, όταν ο ίδιος αποκλείει εμπράκτως την πολιτική πιθανότητα να απελευθερωθεί (προτιμώντας την μαζοχιστική ελευθερία της "εξυπνάδας" του "έλα μωρέ, σιγά τώρα, αυτοί το μαγαζάκι τους κοιτάνε" που λειτουργεί ως έξοχη νομιμοποίηση για να κάτσει στα [χρυσά;] αυγά του).

2. Σε αντίθεση με τις σκοτεινές υποψίες των μικροαστών με δοκτορά στην Ζώνη του Ανεξήγητου του Χαρδαβέλα, δεν θεωρούμε και δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι το ΚΚΕ ή το ΠΑΜΕ στελεχώνεται κατά το ήμισυ από Στάλιν και κατά το ήμισυ από Μέτερνιχ. Θεωρούμε ότι στελεχώνεται από κανονικούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα να μην είναι απατεώνες και να πιστεύουν αυτά που λένε. Επειδή είναι απλοί και κανονικοί άνθρωποι λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι μαθαίνουν από την εμπειρία τους. Εκπαιδεύονται από τις κακοτοπιές, τις παγίδες, τις μαχαιριές και τα δικά τους λάθη. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η διαδικασία τους (και μας) κάνει δυνατότερους, πιο αποφασιστικούς, πιο αποτελεσματικούς, και σοφότερους.

3. Δεν έχουμε καμιά απολύτως εγγύηση ότι ο αγώνας αυτών των ανθρώπων --ο δικός μας αγώνας-- θα επικρατήσει. Σίγουρα, ως τα τώρα, έχουμε φάει την πίκρα και την απογοήτευση από ό,τι ζήσαμε με το κουτάλι, δεν έχουμε παράπονο. Αλλά οι αποφάσεις έχουν πάντα ένα στοιχείο πίστης, και η πίστη έχει πάντα ένα στοιχείο βούλησης. Θέλουμε τον σοσιαλισμό, και για αυτό πιστεύουμε στο εφικτό του σοσιαλισμού, και συνεπώς και σ' αυτούς που πιστεύουν στο ίδιο πράγμα. Μήπως είναι ντροπή; Θά 'πρεπε μήπως να απολογηθούμε; Σε ποιους, υποδείξτε μας.

4. Η υποτίμηση του λαού είναι αναπόφευκτη συνήθεια της εξουσίας. Τις περισσότερες φορές, επιβεβαιώνεται ως στάση μέσω των συνεπειών της εξαθλίωσης του λαού, πνευματικής και υλικής, που επιβάλλει η ίδια αυτή εξουσία -- που έχει πολλά πρόσωπα, και πολύχρωμα. Αλλά μερικές φορές αυτό δεν πιάνει. Μερικές φορές. Κανένας δεν ξέρει στα σίγουρα πότε θα σκαλώσει η μηχανή. Ελπίζει, γιατί πιστεύει. Κι εμείς πιστεύουμε στον λαό ως δυνατότητα και ως δύναμη, πιστεύουμε ότι κάποιες φορές μπορεί να πάψει να συμφιλιώνεται με τη δουλεία του. Και να στείλει τους δυνάστες του, εγχώριους και ξένους, χυδαίους και εκλεπτυσμένους, κουστουμάτους και εναλλακτικούς, "ες στα κομμάτια", που έλεγε κι ο Άσιμος.

5. Είμαστε περήφανοι άνθρωποι. Για αυτό είμαστε δύσκολοι και ξεροκέφαλοι άνθρωποι. Γι αυτό και δεν χωρέσαμε ποτέ, ούτε και θα χωρέσουμε, μες στους λογαριασμούς σας. Που είναι καλοί λογαριασμοί, εξονυχιστικά υπολογισμένοι όταν μετράς άλλου είδους πράγματα, αλλά δεν μας κάνουν καθόλου καλούς φίλους.

Venceremos.

29 σχόλια:

 1. Το Υπουργείο, την ώρα που ο δρόμος ήταν κλειστός διέρρεε ότι θα περάσει μόνο το ΚΚΕ, στους αστυνομικούς συντάκτες. Αυτό έφτασε από τους δημοσιογράφους στα στελέχη του ΚΚΕ, που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας και καταγγέλθηκε άμεσα από τον Παφίλη, που ζήτησε να περάσει όλη η πορεία. Τώρα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγε ποτέ, το ξέρουν μόνο ο Τσίπρας και ο Πέρες.

  Μπάμπης ο Σουγιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν ισχύει η αναφορά ότι μόνο το ΚΚΕ είχε κάνει αίτηση για άδεια να προχωρήσει ως την πρεσβεία δεν είναι παράξενη μια τέτοια "διαρροή."

   Συνεπώς, καλό είναι να διευκρινιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους αν ισχύει ότι δεν είχαν καταθέσει τέτοια αίτηση.

   Διαγραφή
  2. Τα «παιδιά», «Μπάμπη Σουγιά» που για κάποιο λόγο που δεν μας εξήγησες δεν υπογράφεις ως «Εργασιακό Δελτίο», ξέρουμε μήπως γιατί και αυτοί δεν πήγαν στην ισραηλινή πρεσβεία και προτίμησαν να «πάνε πλατεία» όπως έλεγε κάποτε και ο γνωστός «καλλιτέχνης»; Δεν θέλω να σε πιέσω απλά ρωτάω γιατί βλέπω διάφορα Α/Α banners και links εκεί στο site του «Εργασιακού Δελτίου».

   Διαγραφή
 2. «…δεν έσπασε το κεφάλι κανενός από μάρμαρο, δεν πνίγηκε κανείς στα χημικά, και δεν κάηκε κανείς από μολότωφ»

  Γιατί δεν συνέβησαν αυτά είναι βεβαίως είναι ένα μυστήριο, γιατί η αστυνομία ήταν εκεί, και ως γνωστόν οι αστυνομικοί αρέσκονται να παίζουν ένα παιχνίδι, κάτι σαν βόλεϊ όπου οι μισοί κρατάνε τις στολές τους κι οι άλλοι μισοί φοράνε κουκούλες από πάνω (κάτι σαν το shirts and skins) και πετάνε αλλήλους πέτρες, μολότοφ, δακρυγόνα, κρότου-λάμψης κλπ.

  Ότι θα νικήσουμε θα νικήσουμε. Απλά θέλει το χρόνο του. Θέλει υπομονή και επιμονή, σαφή στοχευση και συνεργασία. Καλησπέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ καλή και κυρίως εμπεριστατωμένη η ανάλυση σου Αντώνη. Ας μην έχουμε αμφιβολία ότι η πολύμορφη και πανταχόθεν επίθεση στον Κόμμα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Όμως πλέον αποδείχθηκε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες επιθέσεις αποτελεσματικά αλλα και να τις γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους.
  Θα νικήσουμε σύντροφοι.'Οχι μια κι έξω. Ο αγώνας μας θα έχει και νίκες και ήττες. Όμωςς η τελική νίκη θα είναι δική μας γιατί "η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό' Κι αυτό δεν είναι αλήθεια επειδή το λένε οι κομμουνιστές. Αντίθετα το λένε οι κομμουνιστές επειδή είναι αλήθεια. Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ειδικά για το 5..++++++++++++++

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θεωρώ το θέμα της "άδειας" (αν τέθηκε) φτηνή και ανυπόστατη δικαιολογία του Δένδια. Το ΚΚΕ είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα πάει στην πρεσβεία του Ισραήλ, οι άλλοι όχι. Όμως έχουν κάνει ποτέ αίτηση οι αναρχικοί, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος, για να διαδηλώσουν; Στις πορείες Ομόνοια- Σύνταγμα ζητάμε άδεια; Γιατί έπρεπε να είχε ζητηθεί για την πρεσβεία του Ισραήλ; Απλά εκτός του ΚΚΕ οι υπόλοιποι δεν είχαν αναγγείλει πορεία μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ και όταν το υπουργείο είδε ότι θα πάνε στο Ψυχικό όλοι οι διαδηλωτές, ίσως να προσπάθησε να κερδίσει χρόνο για να μαζέψει και άλλες αστυνομικές δυνάμεις εκεί. Φυσικά ο Παφίλης δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα λιγότερο από αυτό που έπρεπε. Όσο για τους λόγους που έφυγαν ΣΥΡΙΖΑ και αναρχικοί, σίγουρα είναι διαφορετικοί. Από τους αναρχικούς, ουσιαστικά ήταν παρόντες η Α/Κ και η Ροσινάντε. Η εντύπωση μου είναι ότι αποχώρησαν γιατί αυτή τη φορά (ίσως γιατί έλειπαν οι κατεξοχήν μπαχαλάκηδες) δεν προσπάθησαν να σπάσουν το μπλοκ της αστυνομίας. Στα Εξάρχεια τους πήγε η αστυνομία, αφού σε όλο το μήκος της Αλεξάνδρας τους είχε περικυκλώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε, πρώτα απ' όλα γιατί δεν είχε έρθει ποτέ. Η "ριζοσπαστική αριστερά" (τρομάρα τους) προτίμησε τους καναπέδες ή καμία βόλτα στην εξοχή. Άλλωστε δεν ήθελαν να κακοκαρδίσουν και τον ισραηλινό φίλο τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αποκλείω οι αναρχικοί ν είχαν ασχοληθεί με άδειες κλπ, αυτό το θεωρώ εξωπραγματικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, εφόσον είχε πρόθεση να πάει, θα έπρεπε. Και όπως είπα, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί και καλά περίμενε στο μπλόκο. Να κάνει τι;

   Για τους άλλους, του α/ χώρου: "Η εντύπωση μου είναι ότι αποχώρησαν γιατί αυτή τη φορά (ίσως γιατί έλειπαν οι κατεξοχήν μπαχαλάκηδες) δεν προσπάθησαν να σπάσουν το μπλοκ της αστυνομίας." Αφού στα Εξάρχεια που πήγαν έγιναν συμπλοκές. Συνεπώς τους περίμεναν εκεί, όχι;

   Διαγραφή
  2. Και το χρονικό της ίδιας διαδήλωσης από τη σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ:

   5.59 μ.μ. Παραμένουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία οι διαδηλωτές. Συνθήματα και δυνατός παλμός. Ανάμεσα στα συνθήματα :"Λευτεριά στην Παλαιστίνη" - Στο Χίλτον πλησιάζουν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

   6.05 μ.μ. Στο ύψος του Χίλτον τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους και μπλοκ τοπικών οργανώσεων: Εξάρχεια, Ν. Σμύρνη, Χολαργός, Πατήσια κ.α. - "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, καμία θυσία για τα αφεντικά", "Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών αμερικάνοι", "Εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς, ήρθε η ωρα της ανατροπής", μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται. Περίπου 300 μέτρα πίσω από τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η πορεία του ΚΚΕ.

   6.17 μ.μ. Προς τους Αμπελόκηπους κατευθύνονται μερικά μπλοκ

   6.28 μ.μ. Στην πρεσβεία πλησιάζουν και τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

   6.45 μ.μ. Κλούβες κλείνουν Κηφισίας και Μεσογείων, προκειμένου να μη συνεχίσει η πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία. Διαμαρτυρίες διαδηλωτών

   6.50 μ.μ. Τα μπλοκ μπροστά στο φράγμα της Αστυνομίας

   [ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ]

   6.53 μ.μ. Διαμαρτυρία του ΚΚΕ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης να επιτραπεί η πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία (από in.gr)

   6.56 μ.μ. Έξω από την αμερικανική πρεσβεία το μπλοκ του ΚΚΕ - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την αστυνομία για να ανοίξει το μπλόκο στον κόμβο των Αμπελοκήπων.

   7.00 μ.μ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ και φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονται μπροστά στο φράγμα της αστυνομίας.

   7.13 μ.μ. Εν αναμονή του αποτελέσματος των διαβουλεύσεων για το άνοιγμα του μπλόκου της αστυνομίας στον κόμβο των Αμπελοκήπων - Η πορεία σε αναμονή

   7.30 μ.μ. Κατεβαίνουν την Αλεξάνδρας μπλοκ των αντιεξουσιαστών - Παραμένει το φράγμα της Αστυνομίας

   7.35 μ.μ. Η Θύρα 13 στην Αλεξάνδρας έβγαλε πανό και ηχεία στο δρόμο: " Η Χούντα δεν τελειώσει το '73" @tolmiros_fakos

   7.39 μ.μ. Ανοίγει ο δρόμος για να συνεχιστεί η πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ. Ο κ. Δένδιας υπαναχώρησε μετά τις διαβεβαιώσεις του ΚΚΕ θα περιφρουρήσει την πορεία (από in.gr)

   7.53 μ.μ. Πριν από λίγο έκλεισε από την αστυνομία το ρεύμα της Κατεχάκη προς Κηφισίας (@doleross)

   7.58 μ.μ. Γεμάτες διαδηλωτές η άνοδος και η κάθοδος της Κηφισίας - Δυνατά το σύνθημα: "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" - Φωτογραφία @thesspirit

   8.10 μ.μ. Η πορεία έφθασε στην ισραηλινή πρεσβεία - Ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις

   8.25 μ.μ. Άρχισαν να αποχωρούν τα πρώτα μπλοκ που έφτασαν στην ισραηλινή πρεσβεία - Μικροεπεισόδια στα Εξάρχεια

   8.32 μ.μ. Εκαψαν την Ισραηλινη σημαία εξω απο την πρεσβεία του Ισραήλ

   8.36 μ.μ. Στην πρεσβεία του Ισραήλ αυτή τη στιγμή η πορεία του ΚΚΕ.

   8.38 μ.μ. Σε εξέλιξη μικροεπεισόδια στα Εξάρχεια.

   8.41 μ.μ. Άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του Μετρό εκτός από αυτόν του Συντάγματος (από in.gr)

   8.48 μ.μ. Ένταση στους δρόμους πέριξ της πλατείας Εξαρχείων - Χρήση χημικών από την αστυνομία.

   39 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κι έχοντας διανύσει όλη την απόσταση από τη Χούντα ως το μνημόνιο, ο λαός εξακολουθεί να κατεβαίνει στο δρόμο, με τα αιτήματα επίκαιρα και προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των καιρών. Και η εξουσία, φοβισμένη πάντα και αλαζονική, επιστρατεύει χιλιάδες ένστολους και παρεμποδίζει όπως μπορεί - ακόμη και κλείνοντας, όπως φέτος, 10 σταθμούς του μετρό.
   http://www.left.gr/article.php?id=13576

   Διαγραφή
  3. Τους πήγαν συνοδεία εκεί. Ε, στα Εξάρχεια, στο δικό τους περιβάλλον δεν ήταν δυνατόν να μη γίνουν φασαρίες, που πάντως ήταν πολύ λιγότερες από άλλες 17 του Νοέμβρη.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζω ότι είχε πρόθεση να πάει και φαίνεται ότι η καθυστέρηση στο μπλόκο τον διευκόλυνε. Αν πάντως συνεχίσει έτσι του χρόνου στη πορεία για το Πολυτεχνείο δεν θα κάνει τον κόπο να κατέβει, όπως άλλωστε κάνει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ (με εξαίρεση καμία 200 "ξεχασμένους" που κουβάλησαν την σημαία).

   Διαγραφή
  4. Καλά, είναι φοβερό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται απλώς ως ΚΚΕ στα φωτοσοπιασμένα πόστερ, αλλά μεταμορφώνει το ΚΚΕ στον ακομμάτιστο "λαό" καθώς αυτοεξαφανίζεται ο ίδιος από τα δικά του χρονικά. Αυτό δεν είναι κόμμμα, είναι ταχυδακτυλουργός!!!

   Διαγραφή
  5. Προσπαθούν οι "ριζοσπάστες αριστεροί" της ΙΣΚΡΑ και του LEFT με τα γνωστά τους κόλπα (επιστήμονες πια στο είδος) να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα αλλά δεν τους βγαίνει γιατί ούτε αυτοί δεν κατέβηκαν στη διαδήλωση! Πριν την λαοθάλασσα με τις κόκκινες σημαίες, υπήρχαν κάποιοι σκόρπιοι διαδηλωτές που κράταγαν περισσότερα πανό από όσοι ήσαν οι ίδιοι για να κάνουν μπούγιο.

   Διαγραφή
 6. Το κείμενο του Παπαχελά και οι διαρροές από το υπουργείο λένε το εξής απλό : θέλησαν να κάνουν προπαγάνδα -σε μια επετειακή για τους λαϊκούς αγώνες εβδομάδα- πως το ΚΚΕ είναι καθηλωμένο, κολλημένο σε καρέκλες, δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από μια σεβαστή διαφωνία, είναι τέλος πάντων βολεμένο και περιμένε... τη δευτέρα παρουσία όπως λένε οι ίδιοι.

  Δεν τους βγήκε. Και δεν τους βγήκε κυρίως λόγω του ότι η κεφαλή της πορείας "τους διάβασε". Κατάλαβε τις προθέσεις τους. Μια στήσιμο, δυο στήσιμο, τρεις... πόσο ακόμα;

  Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως θα σταματήσουνε τα γνωστά τους.
  -Πατάτες; Πού είναι οι πατάτες αλήθεια; Και να μην ήθελε να πατήσει μπανανόφλουδα το ΚΚΕ πέρσι, πήρανε ένα μέρος όσων έλεγε και είπανε πως είναι εναντίον του ... κινήματος της πατάτας. Πλασάρανε τη λεζάντα και τα χαϊβάνια που μόνο τίτλους διαβάζουνε το πιστέψανε
  -Με το "λόμπι της δραχμής" μια από τα ίδια. Κι ας έχει βγει ο ίδιο ο πρόεδρος του ΣΕΒ να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ.

  Και χωρίς να στήνουνε μεγάλες μπανανόφλουδες στο δρόμο, υπάρχει η προπαγάνδα του χαζοκουτιού και των κωλοφυλλάδων... και των μπλόγκερς.
  Η απάντηση είναι δυνάμωμα μέσα από βίντεο, αρκετά καλύτερα από αισθητικής πλευράς, σαν αυτό που έβγαλε το ΚΚΕ για τη Χ.Α. Ο κόσμος αυτός που πιστεύει ό,τι του πλασάρουν καθηλώνεται κυρίως με εικόνες και ανούσια παπαγαλίσματα. Πρέπει να δουλέψουνε οι εθελοντές πάνω σε αυτό με πολύ μεράκι μπας και κερδίσουν έστω μια κάποια θετική ματιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όπως είπαν πολλοί σύντροφοι εδώ και αλλού, ήδη η παρουσία του 902 βοήθησε πολύ στην πορεία της 17ης. Ένα ανανεώσιμο διαρκώς πόρταλ το είχαμε ανάγκη--έπεφτε πολύ βάρος στα μπλογκ όταν μεσολαβούσαν ώρες απίστευτης αρβύλας μετά από κάποια αφορμή και έπρεπε να το παλέψεις μόνος σου. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το left.gr στο δικό του χρονικό προτίμησε να "καταπιεί" την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ εντελώς από το δύσκολο σημείο και μετά παρά να πει ψέμματα. Δεν ξέρω αν θα το είχε κάνει αν δεν υπήρχε το αναλυτικό χρονικό του 902 πριν, με βίντεο και φωτογραφίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. κάνει εντύπωση επίσης,
  το ότι κανείς δε μοιάζει να αναρωτιέται
  τι απέγιναν τα μπλοκ του Σύριζα.

  Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο εκ του Σύριζα
  να απαντήσει, ή να διευκρινίσει,
  ενώ υπάρχει και δημόσιο σχόλιο του 902.gr

  και δεν τυχαίνει κανείς μα κανείς λαλίστατος,
  του twitter, facebook, rednotebook, left κλπ κλπ κλπ
  να ήταν ο ίδιος παρών στα μπλοκ του Σύριζα για να μας πει
  τελικά τι απέγιναν;
  εξωγήινοι τα απήγαγαν;

  υ.γ. τα μπλοκ των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών πήγαν συνειδητά στα Εξάρχεια,
  όπως δήλωσαν και οι διοργανωτές-περιφρουρητές του μπλοκ τους.

  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δες το σημείο "Τρίγωνο των Βερμούδων" στο χρονικό του left.gr. Είναι πολύ αστείο αυτό το πράμα. Τι να κάνουμε, σου λέει, παπάδες δεν μπορούμε να γράψουμε, γράφτε σαν να μην υπήρχε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία...

   Διαγραφή
  2. Θα ήθελα όμως να σε ενημερώσω ότι η κα Κωττή έλεγξε το Left.gr και το βρήκε μια αξιόπιστη και επαγγελματική δημοσιογραφική ομάδα...

   Διαγραφή
 9. @krs
  Νομίζω με μπερδεύεις με άλλον. Δεν έχω καμία σχέση με τη σελίδα "Εργασιακό δελτίο" την οποία είδα πρώτη φορά από το link που έδωσες. Κατά τα άλλα, είδα τους ΣΥΡΙΖΑίους όπως και κάποια από "τα παιδιά" να φεύγουν λίγα-λίγα παράλληλα και αντίθετα με την πορεία του ΚΚΕ, στην οποία βρισκόμουν.
  Τα γεγονότα που έδωσα στο πρώτο σχόλιο, είναι πλήρως διασταυρωμένα. Θεωρώ, τέλος, ότι το ΚΚΕ, με την καταγγελία Παφίλη και την στάση του στο δρόμο, αχρήστευσε άλλη μια επιχείρηση προβοκάτσιας, που θα ερχόταν να προστεθεί στην αξιοποίηση από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, της φράσης "λόμπι της δραχμής" και των άρθρων του αστικού τύπου, περί συστημικότητας και σοβαρότητας, του μοναδικού κόμματος που φοβούνται όλοι αυτοί.

  Μετά τιμής, Μπάμπης ο Σουγιάς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είχα δέσει το συγκεκριμένο όνομα/υπογραφή με την συγκεκριμένη σελίδα γιατί τύχαινε να το διαβάζω παλιότερα. Συγνώμη για την παρεξήγηση.

   Διαγραφή
 10. Εδώ https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1438238 ο "κόκκινος αντιρεπόρτερ" μας ενημερώνει πως η πορεία στην πρεσβεία έγινε μετά από "σκληρό ψυχολογικό πρέσιγκ" κάποιων πανεπιστημιακών και του Στρατούλη (!!!). Όπως επίσης ότι οι μπάτσοι δεν φοβούνται το κκε. ούτε λόγος για το γιατί δεν έγινε τελικά πορεία από σύριζα και αναρχικούς, αντιθέτως παρουσιάζεται λες και ήταν όλοι εκεί. Τι να πω; Ηλίθιοι ή εγκάθετοι κάθε μέρα με εκπλήσσουν όλο και περισσότερο...
  -ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας μην το διαβάσω πρωϊνιάτικα και ανεβάσω πίεση. Η ανωνυμία και η πολιτική δημοσίευσης στο Ίντυ (τι δηλαδή δημοσιεύεται και τι καταλήγει "κρυμμένο" έχουν εκφυλίσει το μέσο σε τέτοιο βαθμό ώστε απτά να παίρνει συριζαϊκότερη θέση για το ζήτημα από ό,τι τολμούν να κάνουν σάιτ όπως το left.gr.

   Όμως ο αναρχικός κόσμος, όπως όλος ο υπόλοιπος, ματάκια έχει και βλέπει που πήγε ο "αυτοκαθορισμός", η "αυτονομία" και η "αντίθεση στον κοινοβουλευτισμό" που τον όριζαν υποτίθεται θεωρητικοπολιτικά. Ο καθένας λοιπόν ας πάρει τις αποφάσεις του και ας αναλάβει τις ευθύνες του, όπως κάνουν όλοι. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, εν προκειμένω, ή με τους εργάτες.

   Διαγραφή
 11. Αυτο που λές τι σχεσει εχει με αυτο που γραφεται στη δημοσιευση> Γιατι παρερμηνευεις και γιατι παραπληροφορείς.  Τη προηγήθηκε:

  Ο Παύλος Αντωνόπουλος της ΟΛΜΕ, από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ αλλά και πανεπιστημιακοί φοιτητές από συλλόγους που μας διέφυγαν δυστυχώς και βοήθησαν με εκπληκτικό τρόπο με ψυχολογικό πρέσινγ, καθώς και ο Δημήτρης Στρατούλης. Σκληρή διαπραγμάτευση … πρόσωπο με πρόσωπο, λέξη – λέξη - Μούρη με μούρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Οκ λοιπόν, στις "σκληρές" διαπραγματεύσεις δεν ήταν μόνο ο Στρατούλης αλλά και "Ο Παύλος Αντωνόπουλος της ΟΛΜΕ, από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ αλλά και πανεπιστημιακοί φοιτητές..." αν ήθελα να παραπληροφορήσω δεν θα έβαζα λινκ. Αλλά πραγματικά αλλάζει τώρα κάπου το νόημα;;; Στο άρθρο παρουσιάζεται ο σύριζα βασικός υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της πορείας και οι άνθρωποι δεν συμμετείχαν καν σ'αυτή. Και στο τέλος σου πετάει και ένα τελείως άσχετο με το θέμα για το ακίνδυνο κκε και τους μπάτσους.... Δεν ξέρω τι καταλαβαίνεις εσύ, εγώ πάντως αν έπρεπε να γράψω ένα άρθρο για να παρουσιάσω πως ο σύριζα ήταν κάπου που δεν ήταν έτσι ακριβώς θα το έγραφα...
  -ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. γιατι το απο πανω ειναι επωνυμο?

  ελεος δινεται απαντηση στον απο πανω ανωνυμο που εκτοξέυει βαριες κουβεντες και κοβεις την απαντηση που του δινουμε?

  δεν ειμαστε ρινοκεροι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το "δεν είμαστε ρινόκεροι" είναι το νικ; ΟΚ.

   Οι βαριές κουβέντες ποιες είναι, γιατί δεν κατάλαβα ποιο είναι το ζήτημά σου.

   Διαγραφή
 15. Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις.
  και εμείς δεν είμαστε ρινόκεροι
  λές : Στο άρθρο παρουσιάζεται ο σύριζα βασικός υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της πορείας

  που παρουσιάζεται αυτό? Στο μυαλό σου ισως? Μπορεί. Τα τόσα πανό φωτογραφία δείχνουν μόνο σύριζα? Η αναγράφεται κάπου ο μοναδικός διοργανωτής ο σύριζα?
  Μήπως επίσης αναφέρεται στο αρθρο οτι εφυγε πολύ κόσμος απο την αλεξανδρας σε βοηθαει καθόλου? η επρεπε να μετρηθούν ποιοι και πόσοι εφυγαν σε σημείο αποκλεισμού?

  Όσο για τους μπάτσους που θεωρούν το ΚΚΕ ακίνδυνο και γραφουν στα αρχιδια τους τους άλλους δεν προκύπτει απο την κοιλιά των αρθρογράφων αλλά απο το διάλογο που είχαν οι δυο μπάτσοι.....

  τεσπα. Έρχεται βαρεμάρα από την βλακεία γιατί είναι γνωστό ότι ώρες ώρες είναι αήττητη

  οι κ-α εχουν δείξει οτι δεν είναι ουτε ηλίθιοι ουτε εγκάθετοι. και δεν απολογούνται σε σένα αλλά στο κίνημα.

  καλή λευτεριά σε ολους/ες μας

  Υ.Γ Για τους χαρακτηρισμούς σου λοιπόν… έτσι και αλλιώς είναι εύκολοι… πίσω από την ανωνυμία

  (gia na perasei kiolas giati edo exoyme laimitomo)

  Den eimaste rinokeroi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Λίγο ακόμα και θα έπαιζε στα ίσια με τον Καζάκη που άκουγε τι έλεγε στον δημοσιογράφο του Ρίζου ο πρόεδρος των ελλήνων εφοπλιστών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή