Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Βασική λογιστική Μνημονίου

Μπογιόπουλος, Ριζοσπάστης:

Ας θεωρήσουμε ότι είναι ακριβή (παρά τα συχνά μαγειρεμένα και τη μη δυνατότητα να διασταυρωθούν) τα στοιχεία τα οποία εμφανίζουν στον προϋπολογισμό. Από τα στοιχεία αυτά, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες (Κρατικός Προϋπολογισμός 2013, Εισηγητική Εκθεση, σελίδα 127) στα τρία χρόνια των Μνημονίων (2010 - 2012) και μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, τα χρήματα που με τη μορφή των «σωτήριων» δανείων έχουν εκταμιευθεί από την τρόικα στην Ελλάδα ανέρχονται στα 112,6 δισ. ευρώ.

Τώρα, μας λένε ότι έρχεται η αποκαλούμενη και ως «σούπερ δόση». Ας θεωρήσουμε, λοιπόν, ότι όντως θα γίνει η εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ, όπως οι κυβερνώντες τα υπολογίζουν. Σε αυτήν την περίπτωση, αν δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου εκταμιευτεί το ποσό της λεγόμενης «σούπερ δόσης», το σύνολο των χρημάτων που θα έχουν «έρθει» στην Ελλάδα ως απόρροια των Μνημονίων (σ.σ.: και τα οποία, φυσικά, έχουν έρθει για τους τραπεζίτες και τους κεφαλαιοκράτες και ουχί για το λαό), δε θα ξεπερνά τα 156,6 δισ. ευρώ. 

Ας πάμε τώρα στο «ζουμί» της υπόθεσης. Και αυτό, το «ζουμί» βρίσκεται πάλι στον προϋπολογισμό (σελίδα 133).

Εκεί, λοιπόν, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί πίνακες, όπου παρουσιάζεται αναλυτική κατάσταση με τα χρήματα που έχει κατ' έτος πληρώσει ο ελληνικός λαός σε κερδοσκόπους και σε τοκογλύφους αυτά τα τρία χρόνια της μνημονιακής «σωτηρίας».

Τι προκύπτει:

Οτι μόνο για την περίοδο 2010 - 2012, η Ελλάδα - τουτέστιν ο ελληνικός λαός - για τόκους, για χρεολύσια, για εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων και βραχυπρόθεσμων τίτλων, για τα χρέη των πλουτοκρατών δηλαδή, έχει πληρώσει στους ντόπιους και ξένους «σωτήρες» το ποσό των 202,73 δισ. ευρώ!
---

Δηλαδή, μίνιμουμ "καπέλο" της τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ στους έλληνες εργαζόμενους και στην δημόσια περιουσία τους: 46.13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μίνιμουμ ποσοστό κέρδους από την τοκογλυφία: 35.63%.

"Καπέλο" και ποσοστό κέρδους από τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι αυτοί παίρνουν ψίχουλα από τις εκταμιεύσεις και συνεισφέρουν την μερίδα του λέοντος του κεφαλικού φόρου με τη μορφή περικοπών μισθών, απολύσεων, διάλυσης ταμείων πρόνοιας και συντάξεων, περικοπών στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, μεταφορών, αυξήσεων σε βασικές υπηρεσίες, σε καύσιμα και τρόφιμα, καθώς και φορολογίας, έμμεσης και άμεσης: ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ.

Και δεν συζητάμε καν για το μακροπρόθεσμο κέρδος από αρπαγμένο δημόσιο πλούτο και από την "φιλική για την ανάπτυξη" καταβαράθρωση μισθών και εργασιακών απαιτήσεων.

Αλλά τι τα συζητάμε; Αφού δεν θέλουμε σοσιαλισμό είπαμε. Φοβόμαστε το κρύο της Σιβηρίας όπου αναμφίβολα θα καταλήξουμε εξόριστοι. Εκτός αν το κρύο αυτό που φοβόμαστε ότι θα μας φέρει ο σοσιαλισμός οφείλεται στο καλοριφέρ στην Αθήνα, που είναι κλειστό δυο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου