Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ή πώς το ΠΑΜΕ πέτυχε την ενότητα όλων των παρατάξεων)

Πριν την αποχώρηση: Στην δεξιά πλευρά της φωτό (αριστερή της αίθουσας)  οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ, στην αριστερή (δεξιά της αίθουσας) όλοι οι υπόλοιποι.
Μετά την αποχώρηση: Η αίθουσα μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ

Σήμερα, στη πρώτη μέρα του 31ου Συνέδριου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αποδείχθηκε περίτρανα ποιος σέβεται και υπηρετεί το εργατικό κίνημα και ποιος το υπονομεύει και το εξευτελίζει.

Η εικόνα του συνεδρίου από την αρχή ήταν αποκαρδιωτική. Γεμάτες με αντιπροσώπους μόνο οι θέσεις του ΠΑΜΕ. Άδεια η υπόλοιπη αίθουσα. Πλήρης απουσία των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ).

Δεν είναι μόνο ότι αδιαφορούν για τη σημασία ενός τόσο κρίσιμου συνεδρίου. Συνειδητά αποτρέπουν τους αντιπροσώπους τους συνεδρίου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, μη τυχόν και ακούσουν, έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ και τις ιδέες του. Μη τυχόν μάθουν ότι εκτός από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό υπάρχει και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει, σημειώνει επιτυχίες στους τόπους δουλειάς, ανοίγει δρόμο για τη χειραφέτηση των εργαζόμενων.

Αποδείχθηκε αυτό που κατήγγειλε το ΠΑΜΕ: πρόκειται για ένα ακόμα συνέδριο απίστευτης νοθείας που δεν έχει καμιά σχέση με τους πραγματικούς συσχετισμούς. Συνέδριο με αντιπροσώπους – φαντάσματα.

Το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτόν το εξευτελισμό του κινήματος. Αποχώρησε από το συνέδριο. Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα βρίσκονται οι αντιπρόσωποι του και πάλι εκεί για να δώσει τη μάχη των ιδεών που τόσο πολύ φοβίζει τις άλλες παρατάξεις.


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εργ. Κέντρο Θεσσαλονίκης: Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση μνημονίων

Με την υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης που κατέθεσε η παράταξη της Εργατικής Ενότητας, που υποστηρίζει το ΠΑΜΕ, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενα είχε αποχωρήσει η ΠΑΣΚΕ δηλώνοντας, επειδή προφανώς δεν τους έβγαιναν τα κουκιά, ότι το κείμενο της πολιτικής απόφασης δεν θα πρέπει να εκδοθεί από το Συνέδριο -αλλά από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής.

Νωρίτερα, στη διάρκεια του Συνεδρίου, εγκρίθηκαν ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις, μια σειρά ψηφίσματα, όπως:

- Στήριξης της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων.

- Καταδίκης των δολοφονικών επιθέσεων της κυβέρνησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με το οποίο επίσης απαιτείται να κλείσει τώρα τη βάση της Σούδας και να μην χρησιμοποιηθούν τα λιμάνια κι ο εναέριος χώρος της χώρας μας για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην Μέση Ανατολή.

- Ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες στο δημόσιο τομέα και καταδίκης των προκλητικών δηλώσεων του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Γ.Χ. Φούχτελ.

- Στήριξης των εργολαβικών εργαζόμενων του ΑΠΘ, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μονιμοποίηση.

- Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και καταγγέλεται ως το σιδερένειο χέρι της εργοδοσίας και του κράτους.

Επίθεση στον αγώνα των Χαλυβουργών από στελέχη της ΠΑΣΚΕ
Παράλληλα, κατά τις εργασίες της Παρασκευής, επιβεβαιώθηκε η αποστροφή που νιώθουν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ για τους αγώνες που εναντιώνονται στη μεγαλοεργοδοσία. Ο προέδρος της Ομοσπονδίας Μετάλλου Στεφανόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον πολύμηνο ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου, χαρακτηρίζοντάς τον «τυφλή σύγκρουση», ενώ υποστήριξε ότι έπρεπε να μπουν στο εργοστάσιο και να συνδιαλλαγούν με την εργοδοσία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε χώρους του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, όπου ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ συνδιαλέχτηκαν με την εργοδοσία, τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργατών.

Την επίθεση αυτή, κατήγγειλε εκ μέρους της «Εργατικής Ενότητας» ο Ηλίας Κώστας. Αποδεικνύεται, τόνισε, ποιον υπηρετείτε τελικά και είναι πρόκληση τα τσιράκια της εργοδοσίας και του Μάνεση να μιλάνε για τον αγώνα των χαλυβουργών που συγκίνησε, ενέπνευσε και ξεσήκωσε την εργατική τάξη όλου του κόσμου.

Το Συνέδριο του ΕΚΘ ολοκληρώνεται την Κυριακή, με τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης.

2 σχόλια:

 1. Τις φωτογραφίες τις είδαμε. Ας δούμε τώρα τα αποτελέσματα:

  Εκλογές Εργ. Κέντρου Θεσσαλονίκης: Σημαδεύτηκαν και πάλι από απίστευτη νοθεία των πραγματικών συσχετισμών

  Με τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Παρά την απίστευτη νοθεία της πλειοψηφίας σε βάρος των πραγματικών συσχετισμών και παρά το γεγονός ότι μεγάλοι παραδοσιακοί κλάδοι, οι οποίοι στήριζαν το ΠΑΜΕ, έχουν συρρικνωθεί, η «Εργατική Ενότητα» κατάφερε να διατηρήσει τις έδρες της, αυξάνοντας σημαντικά τις δυνάμεις της σε άλλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

  Αναλυτικά, για τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ψήφισαν 493 αντιπρόσωποι έναντι 572 το 2009.

  Η «Εργατική Ενότητα» πήρε 124 ψήφους (είχε 158) και 8 έδρες (είχε 8).

  Η ΠΑΣΚΕ πήρε 205 ψήφους (είχε 269) και 13 έδρες (είχε 15).

  Η ΔΑΚΕ πήρε 83 ψήφους (είχε 106) και 5 έδρες (είχε 6).

  Η «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία» (παράταξη που δημιουργήθηκε από στελέχη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ) πήρε 71 ψήφους (είχε 35) και 5 έδρες (είχε 2).

  Η «Ταξική Πορεία» πήρε 1 ψήφο (είχε 2) και η «Αντεπίθεση Εργαζομένων» πήρε 3 ψήφους (είχε 2), χωρίς να πάρουν καμία έδρα.


  Για αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ ψήφισαν 190 έναντι 236 στις προηγούμενες εκλογές.

  Η «Εργατική Ενότητα» πήρε 30 ψήφους (είχε 44) και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (είχε 3).

  Η ΠΑΣΚΕ πήρε 102 ψήφους (είχε 136) και εξέλεξε 8 αντιπροσώπους (είχε 10).

  Η ΔΑΚΕ πήρε 21 ψήφους (είχε 37) και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (είχε 3).

  Η «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ - πρώην ΠΑΣΚΕ) πήρε 34 ψήφους (είχε 19) και 2 αντιπροσώπους (είχε 1).

  «Ταξική Πορεία» 1 ψήφο και «Αντεπίθεση Εργαζομένων» 2 ψήφους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ. Ζαριανόπουλος: Τα θετικά αποτελέσματα, βήμα εξόρμησης για την κλιμάκωση των αγώνων

   Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Εργατικής Ενότητας», μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, σημείωσε: «Και αυτό το Συνέδριο του ΕΚΘ σημαδεύτηκε και πάλι από απίστευτη νοθεία των πραγματικών συσχετισμών από την ΠΑΣΚΕ, με την άμεση στήριξη της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

   Μεγάλοι παραδοσιακοί κλάδοι, οικοδόμοι, καπνεργάτες, εργοστάσια, οι οποίοι στήριζαν το ΠΑΜΕ, έχουν συρρικνωθεί έως καταστροφής από την καπιταλιστική κρίση. Υπολογίζοντας τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ αύξησε σημαντικά τη δύναμή του σε άλλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, διατηρώντας τις έδρες του. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα αποτελούν βήμα εξόρμησης των ταξικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ για συσπείρωση νέων εργατικών δυνάμεων που του δείχνουν εμπιστοσύνη για την κλιμάκωση των αγώνων της εργατικής τάξης ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα, όποια κυβέρνηση και αν την εξαπολύει».
   http://www.902.gr/είδηση/εκλογές-εργ-κέντρου-θεσσαλονίκης-σημαδεύτηκαν-και-πάλι-από-απίστευτη-νοθεία-των-πραγματικών

   Μεγάλος κερδισμένος: Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ με πρώην ΠΑΣΚΕ, "Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία."

   Καθένας με τις επιλογές του...μπράβο στο ΠΑΜΕ, που πάλεψε όσο μπορούσε.

   Διαγραφή