Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Είναι πολύ το αέριο, Μαχμούντ... (ή τι έχει η ισραηλινή πρεσβεία και δεν πατάει "αριστερή" ψυχή)

Για όσους εξακολουθούν να έχουν απορίες για το γιατί κάποιοι άφησαν τις διακοπές τους για να συναντήσουν τον Πέρες, ή για την παρατεταμένη σιωπή Ισραήλ για τη Χρυσή Αυγή, ή για τον λόγο που η "αριστερά", περιλαμβανομένου του "αντιεξουσιαστικού" (ναι καλέ!) της βραχίονα, ανέπτυξε αλλεργίες στην επίσκεψη της ισραηλινής πρεσβείας...

Sorry guys, χρειαζόμαστε "ανάπτυξη" και "ανάπτυξη" σημαίνει πλατούλες στον ιμπεριαλισμό. Τα παλαιστινιακά κασκόλ μόνο για κανα ντέρμπι του ΠΑΟΚ πλέον.

Α, και να σας πω κάτι από δω από Κύπρο. Θα πλουτίσετε με το παλαιστινιακό αίμα, όπως εμείς! Θα φάτε με χρυσά κουτάλια ως ανταμοιβή για τα στραβά ματάκια στα σκοτωμένα παιδιά!! Στην Κύπρο δεν είδατε; Με το που βρήκαμε τα κοιτάσματα, πουλήσαμε όλα τα οικόπεδα (το καλύτερο στους λε φρανσέ) και τώρα συζητάμε με την Τρόικα για την κατάργηση της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις μας και για το με τι ψίχουλα θα ζήσουμε από δω και μπρος. Αμέ! Ανάπτυξη!! Και πάνω από όλα, ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!
LR
--- 
Ιστορική συμφωνία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, επιτεύχθηκε στη Λευκωσία για τα θέματα ενέργειας 
Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012

Οι αρμόδιοι Υπουργοί των τριών χωρών συμφώνησαν στην σύσταση ομάδων εργασίας, οι οποίες θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες για την προώθηση δύο έργων.

Το πρώτο έργο αφορά την συνεργασία που ξεκίνησε μεταξύ των εταιρειών ηλεκτρισμού Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την ευρω-ασιατική σύνδεση με ηλεκτρικό καλώδιο και το δεύτερο την δημιουργία διαδρόμου ενίσχυσης της Ευρώπης με φυσικό αέριο, από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης των τριών χωρών στην πλήρη του μορφή θα είναι μήκους οκτακοσίων-εβδομήντα χιλιομέτρων.

Η διάρκεια κατασκευής του υπολογίζεται στους 36 μήνες. 


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Τριμερής συμφωνία για ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο
Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την προώθηση των απαραίτητων έργων 
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 

Τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την προώθηση του μεσογειακού αγωγού φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, επισημοποίησαν τα τρία μέρη, χτες στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου με τους υπουργούς Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Συλικιώτη και Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Ο. Λαντάου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, «κατά τις συνομιλίες, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των τριών κρατών στο θέμα της διασύνδεσής τους με υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και δημιουργίας του προτεινόμενου μεσογειακού αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από τις τρεις χώρες, στο πλαίσιο του ενεργειακού διαδρόμου της ΝΑ Ευρώπης». Συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν άμεσα κοινές ομάδες εργασίας για την προώθηση των δύο έργων, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει τα έργα στην Κομισιόν, ζητώντας συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το σχέδιο για την κατασκευή του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης έχει υιοθετηθεί εδώ και καιρό από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε επίπεδο εταιρειών, με τη ΔΕΗ να συμμετέχει στην κυπριακή εταιρεία «ΔΕΗ Quantum Energy», η οποία είχε αναθέσει και τις οικονομικοτεχνικές μελέτες για το έργο. Μάλιστα, υπήρξαν και επίσημες ανακοινώσεις στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανάλογη ενημέρωση στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ ή από το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το κόστος εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά όχι αξεπέραστες. Το καλώδιο θα έχει μήκος 870 χιλιόμετρα με τα 200 να αφορούν τη σύνδεση με το Ισραήλ και θα μπορεί να μεταφέρει έως 2.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας από την Κύπρο στην Κρήτη.

Η προώθηση του έργου σχετίστηκε άμεσα με γεωπολιτικά ζητήματα, με τον ακριβή προσδιορισμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κοιτάσματα που ερευνήθηκαν πρόσφατα από Ισραήλ και Κύπρο, με τις συμφωνίες για το πώς θα αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο, πώς θα μεταφέρεται, πόσο από αυτό θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών Κύπρου και Ισραήλ, πόσο θα εξάγεται κ.ά. Η τριμερής διακρατική συνεργασία είχε σχεδόν συμφωνηθεί, αλλά υπήρχαν και αρκετές εκκρεμότητες που άφηναν την κατάσταση μετέωρη.

Το δεδομένο είναι ότι η ηλεκτρική διασύνδεση σχετίζεται σημαντικά και με τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και με τις λεπτομέρειες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο. Επίσης, η σημασία του είναι ανυπολόγιστη για το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, καθώς η σύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα θα ανοίξει το δρόμο της διασύνδεσης με τη δυτική Ευρώπη. Τα κόστη είναι τεράστια, τα κέρδη αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα και στην Ελλάδα αναμένεται να εκτιναχθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών...

Μερικούς μήνες πριν...

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενεργειακός «κριός» στα χέρια των ΗΠΑ
Τον εκτοπισμό των ρωσικών ενεργειακών πολυεθνικών από τα Βαλκάνια αξιώνουν οι αμερικανικές εταιρείες για να επενδύσουν στα νέα κοιτάσματα
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012

Σε «καύσιμα» πολιτικής αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο το ξαναμοίρασμα της ενεργειακής αγοράς στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ρωσικές πολυεθνικές, επιχειρούν να μετατρέψουν οι ΗΠΑ τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν σε Κύπρο και Ισραήλ, ενώ την ίδια προοπτική επιθυμούν και γι' αυτούς που ενδεχομένως θα βρεθούν στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις εργασίες του ενεργειακού συνεδρίου του «Εκόνομιστ» στην Αθήνα, όπου στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε χτες η τριμερής ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, ενώ, όπως έγινε φανερό, καταλύτης των εξελίξεων και της προώθησης πολλών διαφορετικών οικονομικών συμφερόντων γύρω από την εξόρυξη, επεξεργασία ή τη μεταφορά των υδρογονανθράκων είναι ο αμερικανικός παράγοντας και πολυεθνικές των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι αντί να υπογραφεί η προαναγγελθείσα συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας των τριών μερών, Ελλάδα και Ισραήλ συμφώνησαν απλώς σε συνεργασία για τους ...υδάτινους πόρους. Σε κάθε περίπτωση, Κύπρος και Ισραήλ προσδιορίζουν τις πρώτες εξαγωγές καυσίμων από τα νέα κοιτάσματα σε 7 - 10 χρόνια, ενώ η ελληνική πλευρά φαίνεται να βιάζεται περισσότερο να στήσει τον «τρίτο ενεργειακό διάδρομο», μετά τη διαφαινόμενη αποτυχία εξασφάλισης του αζέρικου φυσικού αερίου για τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας. Η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται ξαφνικά σε ενεργειακή «βόμβα» και οι Αμερικανοί τοποθέτησαν ήδη το «φιτίλι»...

Τους όρους των ΗΠΑ για την προώθηση επενδύσεων στις ακριβές υποδομές μεταφοράς και του «τρίτου ενεργειακού διαδρόμου» έθεσε στο ενεργειακό συνέδριο ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρ. Μόρνινγκσταρ. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τα επενδυτικά προγράμματα «αξιοποίησης» των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Ευρώπης αρκεί: Να διοχετευτεί φυσικό αέριο στις χώρες της Βαλκανικής που σήμερα τροφοδοτούνται από τη Ρωσία, να είναι οικονομικά βιώσιμη η λύση που θα επιλεχθεί και να υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης της δυναμικότητας. Επίσης: Οι ΗΠΑ ευνοούν και συνακόλουθα προωθούν συνεργασία του αγωγού ΤΑΠ (το σχέδιο που προκρίνεται για μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη) με το σύστημα του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας, εφόσον διοχετευτεί αέριο, μέσω της σχεδιαζόμενης σύνδεσης με τη Βουλγαρία, στις χώρες βόρεια της Ελλάδας, οι οποίες σήμερα τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για «χάραξη κοινών πολιτικών» με Ισραήλ και Κύπρο στα ζητήματα ενέργειας, η οποία μπορεί να επαναχαράξει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Θεώρησε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όσο και οι ερχόμενες εκλογές δεν είναι ικανοί λόγοι ώστε να μη συζητηθεί το θέμα της μακροχρόνιας ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις 3 χώρες. Μίλησε και επίσημα πια, με έμφαση, για τον «τρίτο διάδρομο» μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ, Κύπρο και ενδεχομένως Ελλάδα, προς «ώριμες αγορές». Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χάραξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), επανέλαβε ότι θα οριοθετηθεί «όταν χρειαστεί» και ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Ου. Λαντάου, είπε ότι ο άξονας συνεργασίας των τριών χωρών θα μπορούσε να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή και ότι η παρουσία των τριών μερών στην εκδήλωση δηλώνει βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, στο θέμα των διασυνδέσεων, είπε ότι εξετάζεται όχι μόνο εάν το αέριο θα μεταφέρεται με αγωγό από Κύπρο προς Ελλάδα, ή υγροποιημένο με πλοία, αλλά και αν θα πάει στην Ευρώπη ή στην Ασία! Περισσότερο συγκεκριμένα είδε το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης.

Για «γεωστρατηγική ανατροπή» στην περιοχή από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων μίλησε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ν. Συλικιώτης, δηλώνοντας ότι στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων παίζουν ρόλο τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα αμερικανικών και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών, όσο και η «στενή συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου». Περιέγραψε το στόχο για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Για τις απαραίτητες υποδομές υψηλού κόστους αναζητείται συνεργασία με χώρες και εταιρείες. Δεν απέκλεισε τον αγωγό, αλλά μίλησε και για σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου (για μεταφορά με πλοία) και αποθήκευσης πετρελαίου.

Πάντως, εκδηλώθηκαν και οι πρώτες επιχειρηματικές αντιπαραθέσεις. Η ΔΕΠΑ εκτίμησε ότι η μεταφορά αερίου με υποθαλάσσιο αγωγό είναι φτηνότερη έως και 60% από τη μεταφορά με πλοία. Το ίδρυμα Ωνάση, που έχει τέτοια πλοία, θεωρεί φτηνότερη τη θαλάσσια μεταφορά, αλλά και πιο ασφαλή καθώς η Τουρκία διεκδικεί τη ...διαδρομή διέλευσης. Ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, αλλά και κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου εξέφρασε η εταιρεία DELEK (συνεργάζεται με τη NOBLE ENERGY στην Κύπρο).
Ριζοσπάστης

6 σχόλια:

 1. Ρε Μαχμούντ, κανα καραβάκι θέλεις, να κάνω και εγώ τη μόστρα μου ως ευαίσθητη αριστερή ψυχή; Γιατί κατά τα άλλα θα σου γαμήσω ό,τι έχεις και δεν έχεις, με την καλή έννοια πάντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έλα ρε προεδράρα της "αριστεράς" έλα ρε Τσάβεζ του Σικάγο, έλα ρε είδωλο του Ζίζεκ, ρε ετεροχρονισμένε Toussaint L' Ouverture!

  "Obama: Israel has 'every right' to defend itself from Gaza missile attacks"
  http://usnews.nbcnews.com/_news/2012/11/18/15257041-obama-israel-has-every-right-to-defend-itself-from-gaza-missile-attacks?lite

  Αχ, γεμίσαμε αέρια στην αριστερά...Γράφε χαφιέ της Σλοβενίας, τραγούδα στους ηλίθιους, σαλτιμπάγκε της Ελλάδας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η έννοια της αριστεράς μάς έφαγε, του «όλη η πόλη μια παρέα». Δεν υπάρχει αριστερά· υπάρχει εργατική τάξη και κεφάλαιο, αστοί και προλετάριοι, λαός και Κολωνάκι, sith και jedi. Και όσο κυκλοφορούσαν λεφτά μπορούσε κανείς να είναι στη μέση, και έτσι και γιουβέτσι. Τώρα δεν γίνεται. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Καλησπέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα τον έβριζα στην άλλη ανάρτηση (μιας και εκεί μπήκε το εμετικό του άρθρο), για τον αντικομμουνισμό του, την ζοφερή του μικροαστίλα (μ'ένα σοπενάουερ στην τσέπη θα βγούμε απ'την κρίση ντε!), την ακατάσχετη πλέον μπουρδολογία του, την στράτευσή του με ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει παγκοσμίως στο όνομα του "δυτικισμού" (ναι, τα ίδια επιχειρήματα με τους ακροδεξιούς), τις ομοιότητες στην σκέψη με άλλους θιασώτες του μεταμοντέρνου (βλ. γαβριηλίδης, "εμπρός για μια ριζοσπαστική πολιτική εναντίον των λαθρομεταναστών"), την ελάχιστη έως μηδαμινή του σχέση με την πραγματικότητα της εργατικής τάξης (για την οποία γνωρίζει μόνο μέσω βιβλίων) και χίλια δυο άλλα.

  Όμως κάνω σχόλιο εδώ για να δώσω λινκς στα παρακάτω δύο διαμαντάκια (προειδοποιώ να έχετε σακούλα πρόχειρη, επίπεδο antinews, η καλύτερα, fox news):

  http://enthemata.wordpress.com/2012/09/02/sevastakis-38/
  http://enthemata.wordpress.com/2012/09/16/sevastakis-39/

  Δείτε και ποιοί παίζουν μπάλλα στα σχόλια στο πρώτο άρθρο (μαζί με τους κλασσικούς εικονογραφημένους λοβοτομημένους συριζαιους τύπου "αχ τι ωραία που τα λέτε μεγάλε μου διανοητή").

  Δεν ήμασταν ποτέ σύμμαχοι νικόλα, ούτε πρόκειται να είμαστε ποτέ. Απέναντι σε είχαμε πάντοτε στον δρόμο, κι ας μην το είχαμε καταλάβει κάποιοι την εποχή που άρχιζε η κρίση και βρίζαμε όλοι μαζί ενωμένοι τους φιλελεύθερους. Που έχεις τα μούτρα και μιλάς για "σταλινική πλαστογραφία" σε άρθρο που υπαγορεύεις το για ποιούς λόγους πρέπει να θρηνεί κάποιος παραχαράσσοντας ο ίδιος τις ιδέες που είχε εκφράσει δημόσια ο Μίσσιος.

  Περιμένουμε πλέον με αγωνία την συνέχεια των παραπάνω άρθρων υπό το φως των τελευταίων γεγονότων.

  Στο διάολο σίχαμα.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή