Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Αρωματικό απάνθισμα ΙΙ (Βρείτε ποιοι είναι οι "αριστεροί" και ποιοι οι ακροδεξιοί και κερδίστε πλούσια δώρα!)

Αφήστε όλα τα λουλούδια ν' ανθίσουν...
Μάο Τσε Τουγκ

1. Απορία πρώτη: πώς υπάρχουν ακόμα αριστεροί άνθρωποι που εξακολουθούν να θεωρούν αυτό το ολοκληρωτικό μόρφωμα, με την απάνθρωπη γλώσσα και σκέψη, δυνητικό συνομιλητή ή, ακόμα χειρότερα, «σύμμαχο»;

Απορία δεύτερη: γιατί άραγε στην «πληροφόρηση» δεν προστέθηκαν τα γνωστά από το παρελθόν: διολίσθησε [ο συγχωρεμένος] στον κακό δρόμο του «μικροαστικού συναισθηματισμού» και στη ρομαντική «λατρεία της φυγής»;

Εκτός των άλλων στην είδηση λείπει κάτι: τα πολλά χρόνια στις φυλακές του περί ου ο λόγος αποστάτη. Στην περίπτωση αυτή ισχύει η παλιά εύστοχη έκφραση: σταλινική σχολή της πλαστογραφίας.

2. Άλλη μια επιβεβαίωση της αίσθησης ότι οι κομμουνιστές, όντας οπαδοί ενός σκληρού ολοκληρωτικού καθεστώτος, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο... Την Τρίτη απεβίωσε ο γνωστός συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, γνωστός για το έργο, αλλά και για τις αριστερές καταβολές του. Είναι πολλοί εκείνοι -ανάμεσα τους κι εμείς- που έχουν ιδεολογικές διαφορές με τον Μίσσιο και με όλους τους αριστερούς.

Όμως, όπως είναι λογικό, κανείς μετά την είδηση του θανάτου του δεν μπήκε στη διαδικασία να (κατά)κρίνει τις επιλογές ή την πορεία του, πλην του Ριζοσπάστη...
Ανώνυμος συγγραφέας, "Ο Ριζοσπάστης δεν σεβάστηκε ούτε τον νεκρό", Δεξί Εξτρέμ

3. Λυπήθηκα βαθιά για το θάνατο του Χρόνη Μίσσιου. Ενός ωραίου Ανθρώπου. Ενός αληθινού Αριστερού στην καρδιά. Ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τους ψευτοαριστερούς του κώλου των ημερών μας.
Αργύρης Κωστάκης, "Ο Χρόνης Μίσσιος δεν ήταν σαν τους ψευτοαριστερούς του κώλου", Αιχμή

4. Σε αυτή την ζωή όλα αλλάζουν. Οι άνθρωποι,η ζωή τους, η πολιτική, τα κόμματα, οι ιδεολογίες. Όλα; Οχι ακριβώς. Παραμένει ο... Ριζοσπάστης και η πίστη του. Γιατί η "ορθόδοξη" πίστη πάνω από όλα. Κάτι σαν την πίστη που έχουν οι θρησκόληπτοι με τον γέροντα Παΐσιο και τα κατορθώματα του.

5. Θέλει η π…… να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. Κάπως έτσι αντιδρά και το ΚΚΕ μόλις μαθαίνει ότι κάποιος συγγραφέας – μη μέλος του ΚΚΕ πεθαίνει. Τι κι αν ο συγγραφέας πέρασε τριάντα χρόνια στη φυλακή σαν πολιτικός κρατούμενος! Κουπόνια πούλησε; Ριζοσπάστη έδωσε χέρι με χέρι; Πλάτες έβαλε για να χτιστεί το Σπίτι του Λαού; Πανό σήκωσε στις πορείες του ΠΑΜΕ; Με 93...λέξεις, όσα είναι πάνω κάτω τα χρόνια του ΚΚΕ, ο Ριζοσπάστης «αποχαιρετά» τον Χρόνη Μίσσιο. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους τα κομματικά στελέχη θα σκέφτηκαν «άντε, ξεμπερδέψαμε και μ’ αυτόν τον προδότη, που δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».
Ανώνυμος συγγραφέας, "Θέλει το ΚΚΕ να κρυφτεί και η χαρά δεν το αφήνει", Έγερσις

6. Δεν είναι τυχαίο ότι η σκατοψυχία των κομπλεξικών μελών του ΚΚΕ δεν έχει όριο. Γι αυτό άλλωστε έχουν κατρακυλήσει σε ποσοστά υποπολλαπλάσια του μονοψήφιου ποσοστού που είχαν ΚΑΠΟΤΕ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σκατοψυχίας που έχουν μέσα τους αποτελεί το μονόστηλο των 100 λέξων που αφιέρωσε η κομματική φυλλάδα τους, ο Ριζοσπάστης στο θάνατο του συγγραφέα Χρόνη Μίσσιου.

Διαβάστε και θα καταλάβετε πόσο ζημιά έχουν πάθει οι κομπλεξικοί οπαδοί του ΚΚΕ με πρώτη και καλύτερη την κολλημένη γραμματέα Αλέκα
Ανώνυμος Συγγραφέας, "Όταν η σκατοψυχία του ΚΚΕ ξεπερνάει κάθε όριο", Άνεργοι Δημοσιογράφοι

7. Τελικά αν το "όργανο" γράφει τέτοια άκυρα, ξύλινα και εμπαθή άρθρα, δεν απορώ για τα ποσοστά. 
Ανώνυμος συγγραφέας, "Ακόμα να κατεβάσει αυτή τη βλακεία ο Ριζοσπάστης;Ζούγκλα 

8. Ένα ακόμη κομπλεξικό χτύπημα της εφημερίδας που απαξιώνει όσους αριστερούς αγωνιστές δεν ήταν μέλη του Κόμματος... Όταν πεθαίνει κάποιος αριστερός που τόλμησε να διαφοροποιηθεί απ' την γραμμή του Κόμματος -κι ας πολέμησε κι αυτός, κι ας πέρασε εξορίες, κι ας βασανίστηκε για την Αριστερά- ο Ριζοσπάστης σχεδόν ηδονικά μοιάζει να βγάζει τα κόμπλεξ του στην εκάστοτε νεκρολογία

9. Ούτε νεκρούς δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν τους μη ορθοδόξους κομμουνιστές!

Δεξιός να πέθαινε, δεν θα έμπαιναν στον κόπο για τόσο απαξιωτικές κουβέντες…

Προσοχή όμως, γιατί οι «λαϊκοί αγώνες» (έτσι αγνοί και κομμουνιστικοί όπως τους εννοεί το ΚΚΕ) και η «δράση των κομμουνιστών» έχουν πέσει γύρω στο 4% κι οσονούπω ακόμα παρακάτω…


10. Όποιος δεν είναι μαζί μας, δεν είναι απλά εναντίον μας, είναι ενάντια στην ταξική πάλη.

Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, είναι και οπορτουνιστής.

Ο "Ριζοσπάστης" έγραψε ένα απαράδεκτο σχόλιο στην αναγγελία θανάτου του Χρόνη Μίσσιου. (βλ. Πέθανε ο Χρόνης Μίσσιος )

" Με το έργο του βεβαίως στην πορεία δε στάθηκε στο πλευρό των λαϊκών αγώνων και της δράσης των κομμουνιστών, αφού δεν πίστευε στη διέξοδο της ταξικής πάλης, ενώ βρήκε «στέγη» στη λεγόμενη «ανανεωτική» Αριστερά. "

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμπαθεί ή να αντιπαθεί έναν λογοτέχνη. Δεν μας πέφτει λόγος

Όμως το ζήτημα με το ΚΚΕ είναι η ελαφρότητα με την οποία χαρακτηρίζει κάποιον -ούτε λίγο ούτε πολύ- "προδότη". Το κάνει τώρα, το έκανε και παλιά.

11. Μπορώ να αντέξω σχεδόν κάθε μορφή πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά πραγματικά με ξεπερνούν τέτοια δηλητηριώδη σχόλια στα οποία μας έχει δυστυχώς συνηθίσει ο Ριζοσπάστης και το ΚΚΕ.

Εμετός.

12. Ο Ριζοσπάστης, με τη γνωστή ακραίας συμπλεγματικής νοοτροπίας δημοσιογραφική προσέγγιση, γνωστοποίησε προς τους αναγνώστες του το θάνατο του συγγραφέα Χρόνη Μίσσιου, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι πνευματικώς έγκλειστοι του ''Σπιτιού του Λαού'' αδυνατούν να αναγνωρίσουν οτιδήποτε το θετικό, όταν αυτό βρίσκεται εκτός της περίφραξης του Περισσού... 

13. Πόση πολιτική μικρότητα μπορεί να χωρέσει σε λίγες λέξεις; Ο Ριζοσπάστης δίνει την απάντηση.

Πόσα χρόνια στη φυλακή και πόσες καταδίκες σε θάνατο πιστοποιούν την τοποθέτηση κάποιου στο πλευρό των λαϊκών αγώνων; Ο Ριζοσπάστης δίνει και πάλι την απάντηση.

Παρατηρήστε τα εισαγωγικά στη “στέγη” και στην λεγόμενη “ανανεωτική” Αριστερά. Και εισαγωγικά και λεγόμενη. Εντάξει σύντροφοι, ηρεμήστε, το πιάσαμε το υπονοούμενο.
Μετά θ’ αναρωτιέστε πάλι τι έχουνε τα έρμα και ψοφάνε…

Κ. Παπαϊωάννου, "Ο Ριζοσπάστης κι αν εγέρασε…", Αντίφωνο

14. Επίδειξη μικροψυχίας η αναφορά της εφημερίδας στο θάνατο του Χρόνη Μίσσιου

Οι Έλληνες κομμουνιστές δεν ξεχνάνε τις "αμαρτίες" πρώην συντρόφων τους ακόμα και όταν αυτοί φεύγουν από τη ζωή. Σίγουρα ο Χρόνης Μίσσιος δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Ίσως σε κάποιο Συνέδριο του ΚΚΕ μετά από χρόνια (αν υπάρχει το κόμμα) αποκατασταθεί η κομμουνιστική του μνήμη. Η ανθρώπινη του μνήμη δεν έχει όμως ανάγκη γιατί εμείς δεν έχουμε λόγο να του κρατάμε ..κακία.

[...]

Μήπως η ανανέωση πρέπει να έρθει επειγόντως στον Περισσό; Όχι τίποτα άλλο αλλά αν το κόμμα πέσει κάτω από 3% δεν θα μπει στη Βουλή.. 
15. Η σημερινή αναφορά του Ριζοσπάστη για τον Χρόνη Μίσσιο που πέρασε τη ζωή του σε φυλακές και εξορίες, είναι μνημείο μισαλλοδοξίας. 
Δημήτρης Παπαδημούλης, Facebook

73 σχόλια:

 1. Ο ευρών τις διαφορές της "κριτικής από τα αριστερά" και της "κριτικής από τα ακροδεξιά", και άρα αυτός που θα κατηγοριοποιήσει σωστά τις 15 αναφορές, κερδίζει χρυσούν αυγό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Aντώνη μια ομοιότητα υπάρχει: όλοι αυτοί και οι θιασώτες τους δεν θα προλάβουν να "πάνε" ούτε από την πείνα, ούτε από την εξαθλίωση και τις κακουχίες αλλά από τον καημό τους να δουν το ΚΚΕ ξοφλημένο... είναι από τώρα νεκροί απλά το παλεύουν όσο μπορούν και με ό,τι μπορούν... άλλωστε το σοβαρό πρόβλημα στην πολεμική τους γίνεται έκδηλο με το να μαγειρεύουν τις ίδιες και τις ίδιες συνταγές... και αστακομακαρονάδα να τρως κάθε μέρα την βαριέσαι και την σιχαίνεσαι μετά... πόσο μάλλον τον χυλό.-

   Διαγραφή
  2. Αντωνη, αυτο που κανεις ειναι απαραδεκτο. Διασπας το κινημα, ειναι γνωστο οτι το ΚΚΕ το βριζουμε χωρις ταμπελες και κομματικες ταυτοτητες. Τοσο «αγωνα» καναμε στις πλατειες των αγανακτισμενων, δε θα μας βαλεις τωρα τον ενα απεναντι στον αλλο . . .

   Διαγραφή
 2. Ευτυχώς που υπάρχουν πάντως και γνήσιοι αγωνιστές στην αριστερά, με το κατάλληλο ήθος και σεβασμό στους αγώνες της, για να πουν τα πράγματα σωστά και όχι σαν τους έγκλειστους κομπλεξικούς ολοκληρωτιστές:

  "Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Χρόνη Μίσσιου εκφράζει με γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

  «Ο Χρόνης Μίσσιος υπήρξε ένας σημαντικός αγωνιστής της Αριστεράς. Συνεπής στους αγώνες του (Εθνική Αντίσταση, καταδίκη εις θάνατον, πολυετής φυλακή και εξορία), συνεπής και στον αντιδογματισμό και στην ελευθερία της σχέσης του με την Αριστερά. "
  http://newpost.gr/post/169775/fotis-koyvelis-o-xronis-missios-ypirkse-simantikos-agonistis-tis-aristeras/

  Μπράβο, Φώτη, κλαπ, κλαπ. Πήγαινε τώρα να ανοίξεις κανένα Γκουαντανάμο ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φαντάζομαι ότι όταν πεθάνουνε όλοι αυτοί οι κουκουέδες, οι πούστηδες και χαφιέδες, οι σκατόψυχοι, τότε θα είναι απρεπής η κριτική για τις πράξεις τους όσο ήτανε στη ζωή.
  Γιατί αν πεις κάτι κακό για νεκρό τον οποίο θεωρούσες σκατόψυχο στη ζωή τότε είσαι απλά κακός. You are a mean destructive bitch.
  Εκτός αν δεν είσαι bitch και είσαι απλά μια κότα που "σέβεται τους αγώνες τον κομμουνιστών" και δεν τους κρίνει αφού πεθάνουν.
  Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών

  Υ.Γ.: Περιμένω να δω σοβαρές κριτικές για ζωντανούς αντιστασιακούς υπερεπεναστάτες που έχουνε δώσει αφορμή. Μίκηδες κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντώνη, συμφωνώ με το πνεύμα της ανάρτησης για την επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ από τη "ροζ αριστερά" (που αξίζει πολύ χειρότερη κριτική και χαρακτηρισμούς με αυτά που κάνει, αλλά προφανώς τα δικά της λάθη δεν είναι "σταλινικά", άρα δεν μας ενοχλούν).

  Παρόλα αυτά, και έστω ως δευτερεύουσα παρατήρηση, έχω να πω ότι συμφωνώ με το πνεύμα (και όχι αναγκαστικά με τη διατύπωση) του ακόλουθου αποσπάσματος:
  "οι πνευματικώς έγκλειστοι του ''Σπιτιού του Λαού'' αδυνατούν να αναγνωρίσουν οτιδήποτε το θετικό, όταν αυτό βρίσκεται εκτός της περίφραξης του Περισσού..."

  Αυτό είναι κάτι που υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της αριστεράς στην Ελλάδα, απλά υπάρχει εντονότερα στο ΚΚΕ (ίσως και να φαίνεται περισσότερο λόγω μεγαλύτερου μεγέθους). Λίγοι είναι αυτοί που θα βέλουν τις κομματικές γραμμές στην άκρη (με τη στενή έννοια της έννοιας του κόμματος), και θα υπερασπιστούν αυτό που όντως είναι το πιο προωθητικό για την εργατική τάξη. Ισχύει δηλαδή ότι σπάνια θα δούμε κάποια κομματική οργάνωση της αριστεράς να παραδέχεται ότι μία άλλη οργάνωση της αριστεράς είχε καλύτερη ανάλυση/σχέδιο, κτλ, ακόμα και όταν αυτό είναι εμφανές.

  Αυτή η αδυναμία εννοείται ότι απομακρύνει τον εργάτη, διότι απλούστατα ο εργάτης το καταλαβαίνει εάν η ηγεσία που ακολουθεί είναι ξεροκέφαλη, και καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας της όποιας στρατηγικής της. Άρα, σταματάει να πιστεύει σε αυτή την ηγεσία.

  Επαναλαμβάνω ότι αυτό το φαινόμενο το έχω παρατηρήσει σε όλες λίγο-πολύ τις εκφάνσεις της αριστεράς, όχι μόνο στο ΚΚΕ. Βασισμένος σε αυτά που έχω δει μάλιστα, το πιθανότερο είναι να κατηγορηθώ αμέσως ως πράκτορας, αντικομμουνιστής, κτλ για αυτά που μόλις είπα από αρκετούς - κάτι που δείχνει ένα ακόμα μειονέκτημα, ότι πολλά οργανωμένα μέλη του ΚΚΕ έχουν διαπαιδαγωγηθεί με λάθος τρόπο, και αντί να υπερασπίζονται κριτικά την εκάστοτε θέση τους, απλά ξεσπούν βίαια (σε λεκτικό επίπεδο). Πιθανότατα αυτό να οφείλεται και στο ότι όντως υπάρχουν πολλοί πράκτορες και οπουρτουνιστές στην ιστορία του ΚΚΕ, αλλά τέλος πάντων αν θέλεις να βελτιωθείς, θα πρέπει να κάνεις κάτι καλύτερο, και όχι απλά να απαξιώνεις αμέσως τον άλλον. Δεν είναι όλες οι κριτικές για κακό, και θα πρέπει κανείς να έχει (ή να προσπαθεί να αποκτήσει) την ικανότητα να ξεχωρίζει πια κριτική γίνεται με σκοπό να υπάρξει βελτίωση, και πια γίνεται απλά για να σε χτυπήσει. Δεν είναι όλα τα μέλη έτσι βέβαια, ούτε στο ΚΚΕ, ούτε σε άλλες οργανώσεις.

  Τέλος πάντων, δεν έχω και πολύ χρόνο, οπότε σταματάω εδώ - έτσι κι αλλιώς έχω σταματήσει να γράφω και απλά έτυχε να είχαμε συζητήσει κάτι παρόμοιο πολύ πρόσφατα Αντώνη, γι' αυτό και αποφάσισα να γράψω και εδώ επί του θέματος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «Αυτή η αδυναμία εννοείται ότι απομακρύνει τον εργάτη, διότι απλούστατα ο εργάτης το καταλαβαίνει εάν η ηγεσία που ακολουθεί είναι ξεροκέφαλη, και καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας της όποιας στρατηγικής της. Άρα, σταματάει να πιστεύει σε αυτή την ηγεσία.»

   Ο εργάτης δηλ. ναούμ γέρνει προς μεριά ναούμ μιας ηγεσίας που αναθεωρεί ναούμ χτες αυτά που θα πει μεθαύριο ναούμ γιατί η ευελιξία ναι, έτσι, ναούμ είναι μεγάλο ναούμ όπλο ναούμ στους αγώνες ναούμ ... Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ γιατί γουστάρω κομουνισμό ναούμ μεγάλε

   Διαγραφή
  2. @ciaoant1:
   "...ότι σπάνια θα δούμε κάποια κομματική οργάνωση της αριστεράς να παραδέχεται ότι μία άλλη οργάνωση της αριστεράς είχε καλύτερη ανάλυση/σχέδιο, κτλ, ..."
   Αν θεωρείς πως κάποια άλλη οργάνωση έχει καλύτερη ανάλυση και σχέδιο από την δική σου, προσχωρείς σε αυτήν.
   Αλλά η ανάλυση είναι προϊόν ιδεολογικής επάρκειας, και η το σχέδιο πηγάζει αναγκαστικά από την ανάλυση.
   Τελικά δηλαδή, αν δεχτείς ως καλύτερη την ανάλυση και το σχέδιο κάποιου άλλου, αντικειμενικά δέχεσαι και ως ανώτερη της δικής σου, την ιδεολογία του.
   Αλλά τότε δεν υπάρχει λόγος κριτικής, αλλά αποχώρησης...

   Διαγραφή
  3. Όλα θα ήταν μέλι-γάλα αν το ΚΚΕ είχε την απαραίτητη υποκρισία για να γράφει δακρύβρεχτους επικήδειους που έχει ο Φώτης και οι Συριζαίοι, παρά τα μπινελίκια που τους είχε ρίξει ο Μίσσιος σε διάφορες φάσεις. Υπ' αυτή την έννοια, εγώ θεωρώ ότι ο Ριζοσπάστης υπερέβαλλε ως προς την πολιτική του σημασία. Επειδή έζησα τη φάση, ο Μίσσιος είχε πολιτική σημασία μετά το 1991 ως μέσο απενεχοποίησης των εμφυλιακών δραστηριοτήτων δεξιών, που θυμάμαι πολύ καθαρά ότι όλοι αγόραζαν τα βιβλία του και τον "θαύμαζαν", ενώ τα αστικά μέσα τον πρόβαλλαν κατά κόρον και είχε γίνει φίρμα εν μία νυκτί.

   Όμως ο Μίσσιος ο ίδιος ήταν μάλλον sui generis, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έπαιξε ενεργό πολιτικό ρόλο. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πολιτικο-ιδεολογική του εργαλειοποίηση από το αστικό καθεστώς, την οποία θεωρώ εντελώς αδιαμφισβήτητη, και τις δικές του πολιτικές προθέσεις, που νομίζω ότι δεν αφορούν μαζικές τάσεις ή υπαρκτές πολιτικές αντιθέσεις. Ο άνθρωπος την είδε αλλιώς, άρχισε να κυνηγά άλλα πράγματα, και ως τέτοιος μου είναι απλώς αδιάφορος. Ότι δεν συνέδραμε τους κομμουνιστές μετά τη στροφή του είναι φυσικά απολύτως ακριβές. Δεν θα σπάσουμε τη μέση μας για να πούμε ότι για αυτό φταίνε οι κομμουνιστές. Πολλοί άλλαξαν στάση μετά το 1991, άλλοι μετά το 1968, και πάει λέγοντας. Αυτά είναι ανθρώπινα, συνέβησαν, θα ξανασυμβούν και θα συμβαίνουν πάντα.

   Θα μπορούσε ο Ριζοσπάστης να δώσει περισσότερη έκταση στην αντιστασιακή του δράση ως καταγραφή. Το δέχομαι αυτό.Το κάνει όμως την πάπια και την δακρύβρεχτη χήρα, θα αναιρούσε πολύ βασικές του θέσεις για την δική του ιστορία και την ιστορία του ελληνικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Αυτό φυσικά επιθυμούν όλοι να το πιέσουν να κάνει, να μακαρίζει όσους το αποκηρύσσουν και αποκηρύσσουν τον υπαρκτό. Μπορούν να πάνε να απαυτωθούν, και αυτό το λέω εντελώς προσωπικά, έτσι αισθάνομαι για τον συρφετό τούτο των φυλάκων της "ηθικής" και της "ευπρέπειας", από τους ροζ στους κατάμαυρους.

   Για το ότι κάνουν τη φαύλη δουλίτσα τους φορώντας τη στολή των σταυροφόρων του Μίσσιου, ε, αυτό μου προκαλεί απλά αηδία και σιχασιά, αλλά δεν θέλω να επαναλάβω όσα έχω ήδη γράψει λίγο παλιότερα περί αιδούς.

   Διαγραφή
  4. Με ποιό κριτήριο κάποιος είναι "ξεροκέφαλος" και με ποιο κριτήριο κάποιος διαπαιδαγωγήθηκε "λάθος";
   Δηλαδή τι ΔΕΝ είναι προωθητικό για την εργατική τάξη και τι είναι; Τι θα πει "κομματικές γραμμές";


   rednready2

   Διαγραφή
 5. @waltendegewalt: Εντάξει, με κατάλαβες, είμαι οπουρτουνιστής προβοκάτορας - αυτή πάντως είναι η νοοτροπία που στέλνει πίσω την αριστερά σε όλες της τις εκφάνσεις

  @TRASH:
  "Αν θεωρείς πως κάποια άλλη οργάνωση έχει καλύτερη ανάλυση και σχέδιο από την δική σου, προσχωρείς σε αυτήν"

  Ένας πόλεμος έχει πολλές μάχες, και ανάλογα με την περίσταση, μπορεί ο Α ή ο Β να έχει μια καλύτερη ανάλυση της περιχοής, της κατάστασης του αντίπαλου, κτλ. Είναι ντροπή να τον ακούσεις, αν ξέρει κάτι παραπάνω από εσένα; ΟΧΙ.

  Αντίθετα, αυτό που όντως είναι "ντροπή" (λάθος), είναι το να μην αποδέχεσαι καν την πιθανότητα κάποιος άλλος να ξέρει κάτι που εσύ δεν ξέρεις, και αμέσως να σπεύδεις να τον καταδικάσεις (δες πχ την χαρακτηριστική αντίδραση του "waltendegewalt" ακριβώς πάνω από εσένα). Θα στο πω με ένα παράδειγμα:

  Εσύ μπορεί γενικά/μακροπρόθεσμα να έχεις το καλύτερο σχέδιο, αλλά μπορεί επίσης να βρίσκεσαι μπροστά σε κινούμενη άμμο, και κάποιος ντόπιος που ξέρει την περιοχή να έρθει να σε προειδοποιήσει για αυτόν τον κίνδυνο. Ο ντόπιος αυτός δεν είναι μέλος του ΚΚΕ, αλλά παρόλα αυτά έχει βέβαια δίκιο για την κινούμενη άμμο. Είναι οπουρτουνιστής και πράκτορας όταν λέει στην ηγεσία του στρατεύματος να πάρει άλλον δρόμο;

  (όπως είπα και πριν, έχουν παρουσιαστεί πολλοί οπορτουνιστές στην ιστορία του ΚΚΕ, και αυτό δημιουργεί μια έως ένα σημείο κατανοητή καχυποψία, αλλά από την άλλη είναι επίσης επιτατική η ανάγκη να χτυπηθούν νοοτροπίες όπως αυτή του "waltendegewalt", και να καλλιεργηθεί ένα πνεύμα που θα μπορεί κριτικά να εξετάζει το πότε μια κριτική γίνεται με στόχο τη βελτίωση και πότε γίνεται με στόχο την καταστροφή. Αλλιώς, απλά θα αγνοήσουμε αυτόν που ξέρει καλύτερα την περιοχή, και θα πέσουμε στην κινούμενη άμμο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ciaoant1
   Τελικά θα μας πεις;
   Με ποιό κριτήριο κάποιος είναι "ξεροκέφαλος" και με ποιο κριτήριο κάποιος διαπαιδαγωγήθηκε "λάθος";
   Δηλαδή τι ΔΕΝ είναι προωθητικό για την εργατική τάξη και τι είναι; Τι θα πει "κομματικές γραμμές";

   rednready2

   Διαγραφή
  2. «Αντίθετα, αυτό που όντως είναι "ντροπή" (λάθος), είναι το να μην αποδέχεσαι καν την πιθανότητα κάποιος άλλος να ξέρει κάτι που εσύ δεν ξέρεις, και αμέσως να σπεύδεις να τον καταδικάσεις»

   Έλα ματάκια μου που όμως ξέρω πολύ καλά αυτά που ξέρεις και κάποια παραπάνω, όπως και τι πολύ ωραία ήταν τα φρούτα [ομαδεώνηδες και σία] που καλλιεργούσες στο περβόλι σου. Τσίπα δεν έχετε.

   waltendegewalt ο ξένος από τα ξένα

   Διαγραφή
  3. Αν και πιθανότατα ξέρεις τι σημαίνουν αυτοί οι όροι, και απλά το παίζεις χαζός, θα σου απαντήσω:

   Θα χρησιμοποιήσω μάλιστα τα παράδειγμα με την κινούμενη άμμο που ανέφερα παραπάνω.

   Ξεροκέφαλος λοιπόν είναι ο ηγέτης που ακούει τον ντόπιο να του λέει για την κινούμενη άμμο και τον απορρίπτει χωρίς δέυτερη σκέψη μόνο και μόνο γιατί δεν είναι "δικός του στρατιώτης", και έτσι χωρίς καν να στείλει μερικούς ανιχνευτές να τσεκάρουν αν όντως υπάρχει κινούμενη άμμος ή όχι, διατάζει το στρατό του να προχωρήσει, με αποτέλεσμα όλοι να πέσουν μετά και να βουλιάξουν στην κινούμενη άμμο.

   Προωθητικό για την εργατική τάξη θα ήταν να μην πέσει στην κινούμενη άμμο, να είχε πάρει δηλαδή άλλο δρόμο, κατ' υπόδειξη του ντόπιου ή κατ' υπόδειξη κάποιων ανιχνευτών που θα είχε στείλει η ηγεσία του στρατεύματος. Αντίθετα, το να πέσει σύσσωμο το στράτευμα στην κινούμενη άμμο είναι ΜΗ προωθητικό για την εργατική τάξη, έτσι δεν είναι;

   "Κομματική γραμμή" είναι όταν πχ η ηγεσία του στρατεύματος ακολουθεί το ακριβές μονοπάτι που της έστειλαν τα κεντρικά, ακόμα και όταν οι ντόππιοι της λένε ότι εκεί υπάρχει κινούμενη άμμος, και άρα θα χρειαστεί να ακολουθήσουν ένα άλλο μονοπάτι προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποτέ με 100% ακρίβεια τέτοιου είδους εμπόδια, και άρα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους ζητήματα αν και όταν αυτά προκύψουν. Αλλιώς, αν δηλαδή αγνοήσεις τον ντόπιο μόνο και μόνο επειδή δεν είναι επίσημα εγγεγραμμένος στο στρατό σου, και ακολουθήσεις ευθεία γραμμή μόνο και μόνο επειδή έτσι σου είπαν τα κεντρικά, τότε είσαι λάθος και καός ηγέτης. Αυτό αποτελεί προφανώς και λάθος διαπαιδαγώγηση.

   Αυτά για σήμερα, έχω δυστυχώς άλλη δουλειά. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάποιες ακόμα "απορίες" θα έχεις, αλλά δε θα μπορέσω να στις απαντήσω, τουλάχιστον όχι σήμερα

   Διαγραφή
  4. κινούμενη άμμος---> εκλογική εκμηδένιση

   ο άλλος δρόμος--> ο λάκκος των λεόντων τής συγκυβέρνησης με τους Συρ-ΧρυσΑνεξΕλ

   ΥΓ Χαιρετίσματα και φιλάκια στο Βασάλο και χάιδεψε και το μουσάκι του από μένα

   Διαγραφή
  5. Δεν το παίζω χαζός, είμαι ο γνωστός χαζός του ιστολογίου, με την-γραφική-αδυναμία να κατανοήσει το συμφέρον του μπρος την κινούμενη άμμο της επιβίωσης.
   Το ποιηματάκι το είπες:
   Που το ξέρεις εσύ ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ηγεσίας και βάσης;
   Αστο δεν χρειάζεται έχεις απαντήσει ήδη! (Του πωπού απαντήσεις δηλαδή)
   Οι ερωτήσεις είναι προβληματισμοί για τους τρίτους εσύ τα έχεις λυμένα: Θα μπορούσαν να σε λένε και ΤΤ και oloimega και τσίπρα. Τα ίδια και τα ίδια

   Και για να τελειώνω με σαχλαμαράκηδες σαν και του λόγου σου, επειδή κι εμείς έχουμε δουλειά αύριο να σώσουμε καμιά θέση εργασίας που κάτι τυπάκια σαν κι εσένα που τα βλέπουνε "αντικειμενικά" και "χωρίς γραμμές" και μας ξεπουλάνε σε τιμή ευκαιρείας με ή χωρίς αφορμή,

   Αντε μου στο διάολο!

   Πως σου φαίνεται ήταν αρκετά βίαιο για τα μούτρα σου;Που "θέλετε" και πολιτικά επιχειρήματα

   rednready2

   Διαγραφή
  6. @waltendegewalt:
   Όπως είπα και πιο πάνω, σε προηγούμενη ανάρτηση μου, είναι έως ένα σημείο κατανοητό το να υπάρχει καχυποψία, διότι όντως υπήρχαν πολλοί "καλοθελητές" στην ιστορία που προσπάθησαν να οδηγήσουν το στράτευμα σε διάφορες παγίδες. Το παράδειγμα που έφερες με την "αριστερή κυβέρνηση" είναι όντως η τελευταία τέτοια "μπανανόφλουδα".

   Αυτό που που αρνείσαι να καταλάβεις, και τελικά αυτό στρέφεται εναντίον σου, είναι ότι υπάρχει και κόσμος που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος, και έχει να πει πράγματα και να βοηθήσει. Υπάρχουν δηλαδή και ντόπιοι που όντως μπορούν να σου δείξουν μονοπάτια που εσύ δεν τα ξέρεις (βέβαια σε μία ανάρτηση δηλώνεις ότι "ξέρεις περισσότερα από όλους τους άλλους", χαρακτηριστικό δείγμα αλαζονείας).

   Στον πόλεμο, είναι σημαντικό για έναν στρατό να πάρει με το μέρος του ένα μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού - αν όχι να τους πείσει να μπουν στις τάξεις του και να πολεμήσουν, τουλάχιστον να του προσφέρουν φαγητό, φάρμακα, να του δείξουν μονοπάτια ως καλύτεροι γνώστες της εκάστοτε περιοχής, κτλ. Με το να διώχνεις ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τους ντόπιους, θεωρώντας τους ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ως εχθρούς, απλά μειώνεις δραστικά τις πιθανότητες επιτυχίας σου.

   Ξέρω ότι δεν με πιστέυεις, αλλά πονάω για αυτή τη λανθασμένη νοοτροπια, που μάλιστα δεν υπάρχει μόνο στο ΚΚΕ, αλλά και αλλού. Είναι ένα από τα "αδύναμα σημεία" που το εκμεταλλεύονται οι αστοί και βάλλουν, γιατί επειδή ακριβώς είναι αδυναμο σημείο, η επίθεση σε αυτό προκαλεί μεγάλες ζημιές (= πολλοί ντόπιοι όντως απογοητεύονται από το ότι ακόμα και όταν έχουν να προσφέρουν κάτι στο στράτευμα, πχ τη γνώση ότι μπροστά υπάρχει μια κινούμενη άμμος, το στράτευμα δεν μπαίνει καν στον κόπο να στείλει έναν-δυο ανιχνευτές να δει αν όντως είναι έτσι, και απλά τους διώχνει με τις κλωτσιές)

   @rednready2:
   Εγώ δεν τα βλέπω τα πράγματα "αντικειμενικά", ούτε "χωρίς γραμμές". Απλά αναγνωρίζω ότι το συμφέρον της εργατικής τάξης δεν είναι *αναγκαστικά* αυτό που λέει η ηγεσία του ΚΚΕ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κοκ. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος, και με το να κλείνεις τα αυτιά σου και να βρίζεις εκ των προτέρων όποιον έρχεται με σκοπό να βοηθήσει, τελικά βγαίνεις και εσύ χαμένος.

   Τέλος, μία ακόμα γενικότερη παρατήρηση: Υπάρχει -δυστυχώς- καθιερωμένη μια νοοτροπία "κλίκας", που εμποδίζει πολύ κόσμο να υπερασπιστεί αυτό που είναι προωθητικό, διότι ο καθένας καταλήγει να υπερασπίζεται "τα δικά μας παιδιά", ακόμα και όταν τα "δικά μας παιδιά" κάνουν μαλακίες. Σύντροφος όμως δεν είναι αυτός που παίρνει πάντα το μέρος τους κολλητού του, αλλά αντίθετα ο σύντροφος έχει καθήκον να διορθώνει έναν σύντροφο όταν βλέπει να έχει κάνει ένα λάθος. Αλλιώς, αρχίζουν να γίνονται αποδεκτές η μία λάθος συμπεριφορά μετά την άλλη, στο όνομα της "συντροφικότητας", και μετά άντε να βγάλεις άκρη. Αυτό το πρόβλημα είναι σήμερα φανερό σε όλες τις εκφάνσεις της αριστεράς, καθώς κανένας δεν παραδέχεται τα λάθη του, ούτε ότι ένα μέλος της οργάνωσης του μπορεί να λέει μαλακίες. Ένας πραγματικός σύντροφος θα πήγαινε, έστω κατ' ιδίαν, και θα προσπαθούσε να δείξει σε έναν άλλο σύντροφο το λάθος του. Σήμερα, και αυτό επαναλαμβάνω ότι συμβαίνει σε όλες λίγο-πολύ τις οργανώσεις της αριστεράς, τα λάθη δεν διορθώνονται (διότι "εμείς και τα μέλη μας δεν κάνουμε λάθη"), και άρα τελικά τα λάθη συσσωρεύονται και συσσωρεύονται και συσσωρεύονται...

   Διαγραφή
  7. @ciaoant1
   Πάντως και τις νουθεσίες του ΚΚΕ για "κινούμενη άμμο" σε άλλη περιοχή (δεν μπορεί να μην έχει καμιά τέτοια γνώση ε; ή μπορεί; ) κι εσείς οι ανοιχτόμυλοι αριστεροι (;) δεν τις λαμβάνετε υπόψιν.

   Το πείραμα της ανοιχτότητας και της δεκτικότητας (όλοι οι καλοί χωράνε-άλλωστε οι κακοί είναι στη φυλακή) πέτυχε στον Σύριζα απο 4% πήγε στο 27%, γιατί τέτοιο κόψιμο και για το ΚΚΕ; Θέλεις να γίνει Σύριζα; Όλοι το ίδιο; Πόσο προοδευτικό είναι αυτό; Τόση ομοιομορφία; Δεν σε καλύπτει το τεράστιο φάσμα που καλύπτει ήδη ο Σύριζα; Έχεις κάποιο συναισθηματικό δέσιμο με το ΚΚΕ και σε πήρε ο πόνος εαν εξαλειφθεί; Μα τέτοιοι που είναι οι άνθρωποί του καλό δεν θα είναι αυτό; Θα καθαρίσει ο τόπος από τύπους δογματικούς και ζοχαδιασμένους, που δεν εκπροσωπούν κανένα. Από ένα σημείο και μετά οι βοήθειες και οι φιλανθρωπίες γίνονται ενοχλητικές.

   Στο πρώτο σου σχόλιο παρέθεσες τη φράση: "οι πνευματικώς έγκλειστοι του ''Σπιτιού του Λαού'' αδυνατούν να αναγνωρίσουν οτιδήποτε το θετικό, όταν αυτό βρίσκεται εκτός της περίφραξης του Περισσού..."
   Για ονόμασε ένα ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΕΤΙΚΟ.

   Διαγραφή
  8. @EG:
   Ας δούμε ένα-ένα αυτά που λες:

   "Πάντως και τις νουθεσίες του ΚΚΕ για "κινούμενη άμμο" σε άλλη περιοχή (δεν μπορεί να μην έχει καμιά τέτοια γνώση ε; ή μπορεί; ) κι εσείς οι ανοιχτόμυλοι αριστεροι (;) δεν τις λαμβάνετε υπόψιν."

   Γιατί με τσουβαλιάζεις αυτομάτως μαζί με αυτούς που δεν λάμβαναν υπόψη τις απόψεις του ΚΚΕ; Εγώ τις λάμβανα, και επέτρεψε μου να πω, αφού με κατηγορείς σε προσωπικό επίεπδο, ότι γράφω από το 2006 για την επερχόμενη -τότε- κρίση. Τα κείμενα μου υπάρχουν στο διαδίκτυο, έγραψα και βιβλίο επί του θέματος (το οποίο επίσης υπάρχει στο διαδίκτυο και μπορείς να το διαβάσεις χωρίς μάλιστα πληρωμή). Τα κείμενα μου αναδημοσιεύτηκαν μάλιστα και σε πολλά blogs, μερικά από αυτά ήταν και προσκέιμμενα στο ΚΚΕ. Έχεις διαβάσει λοιπόν τις απόψεις μου; Είσαι διατεθειμμένος να τις διαβάσεις, ή απλά θα συνεχίσεις εντελώς ανεγκέφαλα να με τσουβαλιάζεις με αυτούς που δεν άκουγαν το ΚΚΕ;

   Ποιος ξέρει, ίσως να έχεις κάτι να μάθεις - ξέρεις πολλούς που να μιλούσαν τότε για επερχόμενη κρίση; Αν θες τη γνώμη μου, σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο οδηγούμαστε σε υπερπληθωρισμό και επαναφορά του χρυσού στο νομισματικό προσκήνιο. Έχω γράψει διάφορα άρθρα επί του θέματος, που ίσως να είναι σωστά, ίσως να είναι λάθος, αλλά οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο να τα σκεφτεί κανείς.

   Αλλά και πέρα από εμενα προσωπικά, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, όπως πχ η καθυστέρηση του ΚΚΕ να υιοθετήσει το αίτημα για διαγραφή του χρέους, κτλ.

   Τέλος πάντων, εγώ ξέρω ότι η βάση του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει πολλούς εργάτες, θα πολεμήσει μέχρι τέλους. Η γενναιότητα όμως δε φτάνει από μόνη της και η α΄ρνηση να λάβει βοήθεια από αυτούς που μπορούν -και θέλουν- να βοηθήσουν είναι απογοητευτική

   Διαγραφή
  9. @ciaoant1:
   Εγώ σε «κατηγορώ» σε ενεστώτα χρόνο {κι εσείς οι ανοιχτόμυλοι αριστεροι (;) δεν τις λαμβάνετε υπόψιν} κι εσύ μου απαντάς σε παρατατικό.

   Σου έγραψα μια απάντηση, που αφορούσε τα σχόλια που έκανες εδώ σε αυτό το blog. Δεν ξέρω τι έχεις γράψει στο παρελθόν και δεν μου είναι καθόλου εύκολο από άποψη χρόνου να τα διαβάσω. Λες ότι προέβλεψες την κρίση από τα 2006 και είσαι περήφανος γι’ αυτό (και καλά κάνεις, το εννοώ, δεν σε ειρωνεύομαι,) τότε όμως τι να πει και το ΚΚΕ που την προέβλεψε πολύ πριν από εσένα; Και το κατάφερε αυτό γιατί έχει μια συγκεκριμένη μέθοδο ανάλυσης, όχι επειδή είναι πιο έξυπνο από μας. Οπότε με παροτρύνεις να διαβάσω αυτά που έγραψες από το 2006 για να μην σε τσουβαλιάζω άδικα «με αυτούς που δεν άκουγαν το ΚΚΕ» -εξακολουθεί ο παρελθοντικός χρόνος.

   Και μετά λες ότι πέρα από αυτά τα τεκμήρια (του ότι εσύ άκουγες το ΚΚΕ και γι’ αυτό προφανώς μπόρεσες να κάνεις την πρόβλεψη της κρίσης) το ΚΚΕ *όμως* καθυστέρησε «να υιοθετήσει το αίτημα για διαγραφή του χρέους, κτλ». Εγώ καταλαβαίνω ότι αυτή η καθυστέρηση της υιοθέτησης του αιτήματος διαγραφής του χρέους καθώς και τα κτλ, τα οποία μάλλον είναι λιγότερα σημαντικά, σε «χάλασαν» άσχημα και έκτοτε δεν ακούς το ΚΚΕ.

   Γιατί προφανώς δεν έχει κάτι χρήσιμο να πει πλέον, εξού και η συνεχής χρήση παρελθοντικών χρόνων στην απάντησή σου. Μόνο ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ (άραγεΣ αυτοί που έφυγαν μακρυά και είδαν το φως το αληθινό;) έχουν χρήσιμα πράγματα να πουν, που δεν τα ακούει το κώμα. Ωραίος! Και τα μα μα και τα σα μα.

   Κλείνοντας προσπαθείς να πεις κάτι αισιόδοξο, αλλά δεν σου βγαίνει ρε παιδί μου : «εγώ ξέρω ότι η βάση του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει πολλούς εργάτες, θα πολεμήσει μέχρι τέλους». Οι οποίοι *πολλοί* εργάτες είναι χαμένοι εάν δεν λάβουν την (αμερικάνικη) βοήθεια αυτών που θέλουν και μπορούν να τη δώσουν. Ποιοι είναι αυτοί οι καλοί καγαθοί άνθρωποι; Οι τόσο μεγαλόκαρδοι; Εμένα σαν μικρές Μαριάννες** μου κάνουν.

   Έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι σε όποιο χώρο θέλεις εσύ, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, αλλά είναι προσβλητικό να έρχεσαι και να λες στους *πολλούς* εργάτες-που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα πόσων χεριών άραγε;- πάρτε τα φώτα μας μπας και γλιτώσετε από την κινούμενη άμμο γιατί αυτή η ξεροκέφαλη ηγεσία σας, που την βγάλατε εσείς οι ίδιοι, αδιαφορεί παντελώς για σας.
   Και όταν σου απαντάνε «φχαριστούμε δεν θα πάρουμε από την καλή σου την ψυχή», απογοητεύεσαι.

   Εμένα μου φαίνεται ότι θέλεις να ιδρύσεις άλλη μία συνιστώσα της γ@μώ-αριστεράς με την δική της άποψη επί του τάδε θέματος και η πολυδιάσπαση καλά κρατεί και βεβαίως με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η πολυφωνία και ο πλουραλισμός μέσα στο καλό μας δημοκρατικό πολίτευμα και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν ξέρω στα σίγουρα αν αυτό λέγεται οπορτουνισμός, πάντως πράκτορας δεν είσαι ΟΚ.

   Και τι εστί οπορτουνισμός ; Τάδε έφη Αντώνης που τα λέει και ωραία:
   «Οπορτουνισμός είναι η ευσυνείδητη προσπάθεια συγκερασμού του δικαιώματος της αστικής τάξης να διατηρήσει την κοινωνική της θέση και τα προνόμιά της με το δικαίωμα των υποτελών της να ζήσουν ανθρώπινα.»

   Τελικά το ΚΚΕ άξιζε να το ακούς στο παρελθόν αλλά πλέον αυτό το ίδιο σε εξανάγκασε να μην το ακούς, γιατί είναι δογματικό, ξινό και ακούνητο και δεν το είχες καταλάβει από την αρχή. Είναι σαν την Ιθάκη δεν έχει να σου δώσει άλλα πια. Μην έρχεσαι όμως και μας κουνάς μπροστά στα μούτρα ότι είσαι βασιλικότερος του βασιλέως, γιατί ήδη είσαι αλλού. Και άσε τους υποτελείς ήσυχους να κανονίσουν την πορεία τους.
   **η γνωστή φιλάνθρωπος Μαριάννα Βαρδινογιάννη ή και ο Μπιλ Γκέιτς δεν έδωσε σε φιλανθρωπίες σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του, ο γλυκός μου; Ποιος μπορεί να πει κάτι κακό γι’αυτούς;

   Διαγραφή
  10. Εντάξει, με κατάλαβες.
   Εγώ πάντως εξακολουθώ να πονάω για αυτούς που κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά σε οτιδήποτε "ξένο", και λασπολογούν εκεί που θα μπορούσαν να κάνουν φίλους και να αυξήσουν έτσι τις δυνάμεις και τις πιθανότητες επιτυχίας τους...

   Διαγραφή
  11. @ciaoant1:
   Ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να καταστρέψει ένα κόμμα, δεν θα πει «θα σας διαλύσω». Θα πει «μπροστά σας υπάρχει κινούμενη άμμος κι εγώ ξέρω το δρόμο». Επομένως το τι ισχυρίζεται κάποιος για τις προθέσεις του δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι τα επιχειρήματα. Εσύ μέχρι τώρα κατά τη γνώμη μου κάτι χρήσιμο δεν έχεις γράψει. Φλυαρίες, μεταφορές, γενικεύσεις και «χαριτωμένα» σχήματα λόγου.

   «Εγώ πάντως εξακολουθώ να πονάω για αυτούς που κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά σε οτιδήποτε "ξένο", και λασπολογούν»
   Τεκμηρίωσε ποιοι είναι αυτοί που «κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά σε οτιδήποτε ξένο», και λασπολογούν». Μέχρι τότε, επειδή υπονοείς χωρίς τις σχετικές αποδείξεις ότι το ΚΚΕ λασπολογεί, αυτός που λασπολογεί είσαι εσύ.

   «Η γενναιότητα όμως δε φτάνει από μόνη της και η άρνηση να λάβει βοήθεια από αυτούς που μπορούν -και θέλουν- να βοηθήσουν είναι απογοητευτική»
   Αυτά που γράφεις είναι ακριβώς τα «επιχειρήματα» με τα οποία προσπαθεί να χτυπήσει το ΚΚΕ ένα κομμάτι του Σύριζα και της Ανταρσύα. Γλείψιμο στη βάση, δαιμονοποίηση της «ηγεσίας» χωρίς κανένα επιχείρημα, και προσπάθεια δημιουργίας της εντύπωσης ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ μελών και βάσης. Οπότε αν δεν είσαι Σύριζα ή Ανταρσύα, μάλλον θα έπρεπε να σε προβληματίσει αυτή η ομοιότητα.
   Απάντησε συγκεκριμένα για μία φορά: Ποιοι είναι αυτοί «που μπορούν -και θέλουν- να βοηθήσουν τη βάση του ΚΚΕ» κι εκείνη αρνείται τη βοήθεια. Και επειδή είμαι στη βάση του ΚΚΕ, και βοήθεια από ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν δεν θα με χάλαγε καθόλου, προτείνω να τους γράψεις όλους αυτούς που μπορούν κτλ. Δεν βιάζομαι. Μπορεί επιτέλους σε αυτή την ανάρτηση να μάθουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοι τους οποίους αρνείται να αναγνωρίσει το ΚΚΕ.

   Διαγραφή
  12. @Ιβάν τα «επιχειρήματα» με τα οποία προσπαθεί να χτυπήσει το ΚΚΕ ένα κομμάτι του Σύριζα και της Ανταρσύα--->

   ανταρσύα είναι ο ciaont1, (εξ ου και τα χαιρετίσματα στο Βασάλο)

   Φαίνεται και από εδώ:
   «έχω να πω ότι συμφωνώ με το πνεύμα (και όχι αναγκαστικά με τη διατύπωση) του ακόλουθου αποσπάσματος: "οι πνευματικώς έγκλειστοι του ''Σπιτιού του Λαού'' αδυνατούν να αναγνωρίσουν οτιδήποτε το θετικό, όταν αυτό βρίσκεται εκτός της περίφραξης του Περισσού..."»

   Τώρα γιατί ανταρσιώτης διάλεξε το θέμα τής νεκρολογίας να πει τον καημό του παραμένει λίγο μυστήριο.

   «Ήλιε μου, λαμπρέ λαμπρέ και λαμπρογεμισμένε,
   εδώ ψηλά που περπατείς και χαμηλά κοιτάζεις,
   μην είδες την εδρούλα μου, που ’ναι σιμιγδαλένια;»

   Ανταρσιώτικο επαναστατικό άσμα (το τραγούδαγαν στην Όσσα την εποχή της συγκομιδής τσαγιού, το περίφημο τσάι Κισάβου)

   Διαγραφή
  13. Για το κύριο ciaoant1 , δεν χρειάζεται να μπούμε στον κόπο να εξιχνιάσουμε που ανήκει οργανωτικά ή ποιον βλέπει με συμπάθεια, δεν απαιτείται να ανατρέξουμε στα κείμενα του, ούτε να του καταλογίσουμε προθέσεις που πιθανόν δεν έχει.
   Μια φράση του αρκεί να τον κατατάξει:Η "διάσταση απόψεων μεταξύ ηγεσίας και βάσης"
   Τι να κάνουμε, βρωμάει ,εκτός των άλλων, και "Βάσαλο. "

   Δεν χαζέψαμε ακόμα!

   rednready2

   Διαγραφή
  14. waltendegewalt, προσπάθησα να είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις γιατί δεν ξέρω αν ο ciaont1 αποδέχεται ότι στηρίζει κάποιο κόμμα, και δεν ήθελα να του δώσω αφορμή να μην πει πάλι τίποτα επί της ουσίας, με την πρόφαση ότι τον «τσουβάλιασα». Θέλω να δω, κατά τη γνώμη του πάντα, ποιοι είναι οι σύμμαχοι που δεν αναγνωρίζουμε και ποιον «λασπολόγησε» το ΚΚΕ.

   Διαγραφή
  15. @ciaoant1:
   Μήπως σου χάκεψαν τον ιντερνετικό λογαριασμό σου; Αλλά ακόμα και τα τρολ έχουν σοβαρότερα επιχειρήματα.

   Μάλλον είναι κολλητικό εκεί στην Ανταρσύα:

   1) Βασαλος και η αποστομωτική απάντησή του σε «κακοήθειες» του γνωστού διδύμου Αντώνης-Waltendegewalt: http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/10/united-left-alliance.html

   2) Και βεβαίως το επιστημονικά τεκμηριωμένο πόνημα του κου Ρούση: http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4593.html που έπραξε ακόμα εξυπνότερα και από τους δυό σας-τον Βασαλο κι εσένα- ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΟΤΕ στις «κακοήθειες» του Αντώνη. Θεός, τον παραδέχομαι!


   @Ιβάν:
   Ό,τι και να ρωτάς, όσο προσεγμένα και να το ρωτάς δε νομίζω ότι θα πάρεις απάντηση πέραν απο τα: εγώ πονάω όμως το κώμα των πολλών εργατών-ζώων (οι απαντήσεις του δείχνουν πλήρη απαξίωση της νοημοσύνης μας). Δες στο λινκ που παραθέτω πιο πάνω πως ο Ρούσης παρερμήνευσε-παραχάραξε τους κλασσικούς του Μ-Λ για να στοιχειοθετήσει το επιχείρημα της συναίνεσης για την υπεράσπιση των αστικοδημοκρατικών κεκτημένων, που τον καίει πολύ, και βγάλε τα συμπεράσματά σου αν μη τι άλλο για το ποιόν των ανθρώπων.

   Διαγραφή
 6. Το "Ο αποθανών δεδικαίωται" είναι μικροαστικός φιλισταϊσμός.

  Τελεία και παύλα.

  Και το ΚΚΕ δεν έχει σχέση `μ αυτά!


  Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Το "Ο αποθανών δεδικαίωται" είναι μικροαστικός φιλισταϊσμός.
  Τελεία και παύλα."

  Σε αυτό συμφωνώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ακομη πριν την αναφορα του Ριζοσπαστη...
  Γιατι πρεπει να υιοθετουμε αυτη τη φαρισαικη λογικη
  πως για τους νεκρους ή δε μιλας καθολου
  ή πρεπει να λες καλα λογια?

  Εγω παντως θα παω... μ'αυτον:
  http://www.youtube.com/watch?v=QWdWp1nSqFI
  (...μετα το 3:00).

  - Tasos Anise

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συντροφοι ας το κάνουμε λίγο πιο συγκεκριμένο. Πεθαίνει ένας (καλός λέω εγώ) συγγραφέας ο οποίος κάποια στιγμή ήταν στο ΚΚΕ και τον ΔΣΕ πόλεων. Τουλάχιστον από το 1968 διακόπτει κάθε σχεση με το Κόμμα. Ο Ριζοσπάστης κάνει μια αναφορά στο έργο του και αναφέρει ότι με αυτό "δεν στάθηκε στο πλευρό των κομμουνιστών και δεν πίστεψε στην ταξική πάλη". Άρα δύο τινά είτε πράγματι δεν στάθηκε ή το ανάποδο και ο Ρ λαθεύει. Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι με το "καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς, τα κεραμίδια στάζουν και το χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε (αυτά έχω διαβάσει ή κάποιο άλλο) "στάθηκε στο πλευρό των κομμουνιστών"; Αυτή η ακατάσχετη λαθολογία και πίκρα συμβάλει με όποιον τρόπο στο ταξικό κίνημα και τους αγώνες των κομμουνιστών; Οι θέσεις ότι "ευτυχώς ηττηθήκαμε στον εμφύλιο" "δεν μπόρεσα να αλλάξω το σύστημα και δεν το επιθυμώ πια", "τώρα πιστεύω στην πολιτική οικολογία" όχι απλά αντιμάχονται αλλά σπέρνουν την πιο ύπουλη απογοήτευση σε όποιον νέο - ή λιγότερο νέο - θελήσει να ασχοληθεί με την υπόθεση του εργατικού κινήματος; Τι θα σήμαινε άραγε ο "καλός λόγος" του Ριζοσπάστη - πέραν από την προσχώρηση στο βασίλειο της υποκρισίας - μπορούμε να το σκεφτούμε; πολιτικά εννοώ!!
  Σιχαίνομαι την μικροαστική υποκρισία. Μήπως και για τον Φαράκο και τον Κύρκο (που ανοιχτά ζητούσαν συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ) θα έπρεπε το κομματικό όργανο να αφιερώσει έναν "καλό λόγο";
  Ας είναι. Τα σκυλιά αλυχτούν αλλά το καραβάνι συνεχίζει

  Βασίλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγκεκριμένο ήταν και πριν. Ο άνθρωπος εγκατέλειψε εδώ και δεκαετίες το κομμουνιστικό κίνημα και αυτό που έγραψε ο Ρίζος είναι απλά η εγνωσμένη πραγματικότητα.

   Κρίμα να σε κλαίει η Έγερσις, το Δεξί Εξτρέμ, ο Αχόρταγος, η Ζούγκλα, οι Άνεργοι Δημοσιογράφοι και ο Παπαδημούλης με τον Κουβέλη, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό. Αυθόρμητα συγκινήθηκαν όλοι μαζί μόλις είδαν ότι δεν αγκαλιάζουμε όσους δεν μας θέλουν μόνο και μόνο επειδή πέθαναν και δεν μπορούν να αντιδράσουν στα σάλια μας.

   Διαγραφή
  2. "Κλάψε, ρε, τι σού ζητάνε;"....

   Διαγραφή
  3. Έχεις δίκιο Αντώνη, ήταν συγκεκριμένο.
   Και συνάμα τόσο απλό και αυτονόητο. Λες και μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αυτό που βλέπω είναι ότι ο αντικομμουνισμός γίνεται όλο και περισσότερο χονδροκομένος. Πράγματα που όταν τα πρωτοάκουγα θεωρούσα ότι δεν θα απασχολήσουν κανέναν ως απολύτως βλακώδη (βλ "προστασία Βουλής")γίνονται τελικά αριστεροδεξιό γαιτανάκι. Ετσι και τώρα. Γκεμπελισμός θα μου πεις...

   Βασίλης

   Διαγραφή
  4. Ό,τι έχει ο καθένας μέσα του βγάζει. Θα γράψω κάτι κάποια στιγμή για την συνάντηση ειδών αντικομμουνισμού από θεωρητική και ιστορική σκοπιά. Θα ήθελα να το κάνω στα ιστορικά πλαίσια της ίδρυσης του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ.

   Από εκεί και πέρα, δεν γίναμε σοφότεροι βλέποντας τι γράφτηκε και από ποιον, εγώ απλά επιμένω στην καταγραφή γιατί θέλω να μένει η ιστορία των πραγμάτων, το ποιος είπε τι και πότε. Γιατί ξεχνάμε εύκολα και γρήγορα πια, και δεν θέλω να ξεχνάω και γω.

   Διαγραφή
  5. o φανατισμός και η βλάκεια δεν έχουν όρια.

   βρε θρησκόληπτοι, τί νόημα έχει που εγκαλεί ο Ριζοσπάστης τον ...μακαρίτη Μίσσιο επειδή δεν στρατεύτηκε στο ...ΚΚΕ;

   Μπορεί να σας απαντήσει ο Μίσσιος ή να σας ζητήσει... συγγνώμη;;;

   Ντροπή σας!

   Ας είναι ελαφρό το χώμα που σε σκεπάζει Χρόνη...

   Τάκιτος


   Διαγραφή
  6. Βρε καλώς τον Τάκιτο, τον...συναγωνιστή του "Χρόνη" στο βουνό!

   Ποιος κακός αέρας σε ξέρασε από δω; Βαρέθηκες να τρολάρεις στο Σφυροδρέπανο;

   Διαγραφή
  7. Ο "Χρόνης", που λες Τάκιτε, μας έχει "απαντήσει" προ καιρού. Την θέση του την είπε επανειλημμένως.

   Το δικό σου το πρόβλημα λοιπόν ποιο είναι; Ότι τολμήσαμε να πούμε τη δική μας;

   Διαγραφή
 10. σιγά ρε!πως κάνετε έτσι?!
  λες και έγραψαν "ένας μ@@#ς λιγότερος" να πούμε.
  άστα διαλα πια.
  ξεφτιλισμένοι.
  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ήτανε με τον "Χρόνη" στον ΔΣΕ και παίζανε σφαλιάρες όλοι οι από πάνω, για αυτό το πήρανε συναισθηματικά.

   Διαγραφή
  2. Τάκιτε, δεν στα πανε καλά αν νομίζεις ότι θα συνεχίσεις να δημοσιεύεις σχόλια εδώ. Μεταβολή και από κει που ρθες. Τρολάρα.

   Διαγραφή
  3. Ε μα έλεος!σα κακο-γ@#νες κάνουν!μια το ένα μια το άλλο, γιατί έγραψε αυτό γιατί έγραψαν εκείνο,γιατί δεν έρχονται με μας , γιατί δεν πάνε με τους άλλους,γιατί πήρανε τον νίβο στο φεστιβάλ της ΚΝΕ,γιατι δεν πληρώνονται στον 902,γιατί κάνετε απεργίες.λες και είναι 13 χρονών στο προαύλιο!Στην καθαρά πολιτική κριτική που τους γίνεται όμως ,μούγκα!Ζιζεκ ομπάμα και πράσσειν άλογα..
   Αντε να γίνουν κυβέρνηση γιατί τους βαρέθηκα πια.
   Γ.Κ

   Διαγραφή
 11. Αγαπητέ Αντώνη και αγαπητοί σύντροφοι της παρέας θα διαφωνήσω σε πολλά μαζί σας. Έχω ήδη σχολιάσει το θέμα με φίλους και συντρόφους στο φατσοβιβλίο οπότε θα χρησιμοποιήσω κάποια αποσπάσματα από τα σχόλια που έχω κάνει εκεί.
  Καταρχάς θα ήταν καλό να διαχωρίζουμε τα θέματα:

  1. Η άποψή μου για τον Μίσσιο όπως την κατέγραψα προχτές, πριν από την επίμαχη νεκρολογία
  "-Ο Νίκος σκοτώθηκε νωρίς
  -Ο Χρήστος γλίτωσε και τώρα βρίζει την καθοδήγηση
  -Όμως εγώ θα μείνω εδώ, το έργο δεν είναι παίξε-γέλασε
  -Κι εγώ θα μείνω απόψε εδώ, να δω τη συνέχεια"

  καλό κατευόδιο στον Χρόνη Μίσσιο με μια παλιά από σκηνής κριτική του παλιού μαθητικού Θιάσου μας...
  Δεν αγάπησα βλέπετε ποτέ τη γραφή του κι ούτε επέστρεψα ποτέ σε αυτήν. Ο νατουραλισμός του με απωθούσε -όπως και σχεδόν κάθε νατουραλισμός. Αναγνωριστέα μεν η ειλικρίνεια της φωνής του (βγαλμένη από σκληρούς αγώνες και δοκιμασίες), μόνο που νομίζω ότι εξέφραζε ένα ανεστραμμένο πουριτανικό κοσμοείδωλο καλά κρυμμένο πίσω από την καταστασιακή μεγαλοστομία.
  Ο Μίσσιος συγκινεί και θα συγκινεί γιατί δυστυχώς είναι πολλοί εκείνοι οι αγωνιστές (ή απλώς "περαστικοί") που κατανοούσαν πάντοτε τη στράτευση στο επαναστατικό κίνημα ως πουριτανισμό, ως διαρκή άσκηση στην αυτολογοκρισία και στο χαρακίρι σκέψεων και συναισθημάτων, κι όταν αυτό γίνει αφόρητο (πριν ή μετά την ουσιαστική αποστράτευσή τους) αναζητούν πάντοτε κάποια "καθοδήγα", κάποιο βολικά καταχθόνιο ιερατείο στο οποίο να χρεώσουν τις σωρευμένες αποσιωπήσεις τους. Αναθεματίζουν το είδωλο της αυθεντίας, ένα είδωλο που ωστόσο δεν εντοπίζεται στον δημόσιο χώρο, αλλά είναι η μορφή που κατατρύχει τους ίδιους, η μορφή του "καθοδηγητή" που κάποτε ίσως οι ίδιοι υπήρξαν και που τον μεταποιούν μέσω αντιστροφών σε "γκουρού". Το κολακευτικό φως του "αιρετικού" με το οποίο θέλουν να φωτίζονται συμβαίνει να είναι όμως πάντα χλωμό και όψιμο. Γι' αυτό πάντα θεωρούσα ότι η ειλικρίνεια με την οποία εξέφρασε ο Μίσσιος το βίωμά του συγκάλυπτε την ανειλικρίνεια του ίδιου του βιώματός του.
  Αυτά είχα να πω, με κάθε σεβασμό στη μνήμη του."

  τα παραπάνω τα έγραψα με κάποια συγκράτηση (διότι η άποψή μου για την περίπτωσή του, ως συγγραφέα αλλά και ως "αριστερού" κήνσορα, ήταν και είναι αρκετά χειρότερη (λίγο ήθελα να τον χαρακτηρίσω "Κοέλιο πριν τον Κοέλιο" ενώ παρέλειψα τις πολλές και χαρακτηριστικές αρλούμπες του). Συγκρατήθηκα δε όχι μόνο λόγω της περίστασης του θανάτου, όχι από σεβασμό στη θλίψη των συριζαίων και δη παλιών "εσωτερικάκηδων" φίλων μου αλλά γιατί έβλεπα με ενδιαφέρον ότι ακόμη και ανάμεσα στους υποστηρικτές και τα μέλη του ΚΚΕ (τουλάχιστον αυτούς της γενιάς μου) ο αποδημήσας έχαιρε σημαντικής εκτίμησης. Οπότε δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι τη σκέψη μου την τροφοδότησε η παράξενη επίδραση που είχε το πρώτο (και μόνο κάπως αξιόλογο ως εκδοτικό φαινόμενο περισσότερο) βιβλίο του, στην εποχή που βγήκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. 2. Η νεκρολογία στον Ριζοσπάστη.
  Αντιγράφω από σχόλιό μου
  "Το δημοσίευμα είναι απαράδεκτο και έδωσε εκ του μη όντος πάτημα στους συριζαίους να σκούζουν. Πρώτα απ' όλα δεν καταλαβαίνω αυτό το κόλλημα με τις νεκρολογίες. Οι νεκρολογίες είναι νεκρολογίες, δεν είναι ευκαιρία για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Δεν χρειάζεται να υιοθετούμε την αστική υποκρισία του ο "αποθανών δεδικαίωται" και να βρίσκουμε πάντα κάτι "καλό" να πούμε (σ.σ. παλιότερα το κόμμα το έχει κάνει -κακώς- και για αστούς πολιτικούς), για όσους αντιπαθούμε μπορούμε να περιοριζόμαστε σε τυπικές αναφορές στον βίο τους. Για όσους ήταν στο Κόμμα και το εγκατέλειψαν ή στράφηκαν εναντίον του είναι ηθικά και κομμουνιστικά απαράδεκτο να αποσιωπούμε τις διώξεις που υπέστησαν διότι αυτές οι διώξεις άλλωστε "μας ανήκουν", είναι διώξεις που υπέστη το Κόμμα και το κίνημα. Το ότι ο Μίσσιος είχε θανατική καταδίκη στα δεκάξι του δεν είναι άξιο αναφοράς; και φυσικά είναι απαράδεκτο να λες για κάποιον ότι "πέρασε για λίγο από τον ΔΣΕ" λές και μετά δεν πήγε φυλακή και εξορία για χρόνια αλλά πήγε στο σπιτάκι του! αυτά και μία αναφορά στο έργο του, στους τίτλους των βιβλίων του ήταν αρκετά. Συμπληρώνεις και μια σεμνή κριτική αναφορά στην πολιτική ή και στη λογοτεχνική του στάση, και η νεκρολογία είναι έτοιμη. Τόσο δύσκολο είναι;;;"

  ωστόσο αυτή ήταν μια άποψη αρκετά επιεικής, είναι επιεικές να χαρακτηρίζεις κάτι "ανόητο" ή άστοχο και να παραβλέπεις κάποιες αισθητικές-ιδεολογικές διαστάσεις της ανοησίας ή της αστοχίας

  έτσι έγραψα ως συνέχεια του σχολίου μου επί του Μίσσιου νούμερο 1 κάτι αρκετά πιο αυστηρό για τον συντάκτη της νεκρολογίας, με αφορμή μια παρατήρηση ενός παλιού συντρόφου ότι τα "ιερατεία" ήταν απελπιστικά υπαρκτά και όχι φανταστικά:

  "τούτων δοθέντων, και για να επιστρέψουμε στο αρχικό μας θέμα, έχω να πω ότι δεν έχει κανένα νόημα να καταγγέλλεται ως "ιερατείο" ο συντάκτης της αχαρακτήριστης νεκρολογίας του Μίσσιου στον σημερινό Ριζοσπάστη. Και εδώ που τα λέμε μια χαρά ταιριάζουν τα όσα είπα αρχικά περί πουριτανισμού και στον ίδιο τον συντάκτη. Πρόκειται για παλιό φαινόμενο στο κομμουνιστικό κίνημα: κάποιοιι ηδονίζονται με το να προκαλούν τα αντανακλαστικά της αριστερής και μικροαστικής διανόησης, ίσως επειδή κατά τα λοιπά οι ίδιοι είναι ελλιπώς καταρτισμένοι για να την αντιμετωπίσουν ιδεολογικά και πρακτικά... Τα ίδια θα έλεγα κι άμα ήμουνα μέλος του Κόμματος, αλίμονο αν ανακηρύξουμε σε "γραμμή" που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την κάθε κουταμάρα που μπορεί να γράφεται στον κομματικό τύπο... Την ουσία της γραμμής οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και όχι τον υποκειμενισμό του κάθε ομιλητή ή αρθρογράφου. Είναι πραγματικά κρίμα η βαθιά ταξική και κριτική αντίληψη του ΚΚΕ να εμποδίζεται να περάσει στην κοινωνία από ατυχείς ενέργειες σαν κι αυτές και να δίνεται λαβή για συκοφαντίες"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. 3. Συμπληρώνω τα παραπάνω με κάποιες άλλες σκέψεις που με ξένισαν με αφορμή το περιστατικό:

  α. Από πού κι ως πού είναι μικροαστικός φιλισταϊσμός το να είσαι σχετικά συγκρατημένος μπροστά στον θάνατο ενός ανθρώπου, ή μάλλον από πού κι ως πού υπάρχει μια "κομμουνιστική στάση" επ' αυτών των θεμάτων. Η στάση σεβασμού απέναντι στον θανόντα είναι κοινό και πανάρχαιο στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Παραβιάζεται μόνο όταν υπάρχουν άλλοι ανθρώπινη λόγοι να παραβιαστεί, όταν δικαιολογείται η ασέβεια. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη να φωνάξουν "σκ... στον τάφο του τάδε". Ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους ανθρώπους ισχύει και για τους κομμουνιστές. "Αστική σύμβαση" βέβαια είναι η τάση που όντως καθιέρωσαν οι αστοί πολιτικοί και οι αστικές φυλλάδες να εξυμνούνται ντε και καλά οι αρετές του εκλιπόντος (ή και να εφευρίσκονται) και να αποσιωπούνται τα στραβά του. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις πολλές αστικές συμβάσεις, αν και μερικές δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε (είμαστε π.χ. ευγενικοί, χαιρετάμε, λέμε συλλυπητήρια, δίνουμε συγχαρητήρια. Κι αν κάποιοι τα δίνουν με συγκεκριμένο τρόπο και μας αρέσει ας τους μιμηθούμε, αλλά ας σκεφτόμαστε πριν τα θεωρητικοποιήσουμε και τα επιβάλλουμε στους συντρόφους μας...
  β. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να είναι κομμουνιστικό παράδειγμα επ' αυτού ήταν η γενναιοδωρία του Λένιν όταν νεκρολογούσε κατ΄επανάληψη ανθρώπους που είχαν συγκρουστεί μαζί του μέσα στο κίνημα και στο κόμμα, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τις αρετές τους και συγκεφαλαιώνοντας με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη τους τα πράγματα που τους χώρισαν και στα οποία συγκρούστηκαν. Αυτό βέβαια αφορούσε ανθρώπους που δεν είχαν γίνει προδότες, και εν γένει δεν είναι προς θεωρητικοποίηση, είναι απλώς ένα παράδειγμα.
  γ. Υπάρχουν μέσα στην ιστορία του ΚΚ δυστυχώς άπειρα παραδείγματα ατιμωτικών θανάτων και ατιμωτικών συμπεριφορών. Στα πλαίσια αυτά υπήρξε και μια τάση για μετά θάνατον ατίμωση του θύματος, μια τάση για σβήσιμο ή άρνηση της προηγούμενης δράσης του στο κίνημα, τα οποία κατέληξαν σε τραγικές ή κωμικές μέσα στην τραγωδία τους παρασιωπήσεις. Αυτά τα έχουν οι συγκρούσεις και δεν τα έκανε η μία μόνο πλευρά, αλλά μερικά ήταν χαρακτηριστικά και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για τη συκοφάντηση του ΚΚ (βλέπε τα σβησίματα από τις ιστορικές φωτογραφίες των αποκαθηλωμένων...). Σήμερα ειδικά που το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με υποδειγματική ψυχραιμία και τόλμη αυτές τις περιπτώσεις, βάζοντας τον δάχτυλο στην πληγή, ανασκευάζοντας τόσο τα αστικά και αναθεωρητικά στερεότυπα επ' αυτών όσο και λαθεμένες παλιές κομματικές αντιλήψεις, υπάρχει κανείς που υπερασπίζεται θεωρητικά τέτοιες πρακτικές και θέλει να τις επαναφέρει;;
  δ. Υπάρχει κανένας λόγος να έχει το Κόμμα συγκεκριμένη θέση για το έργο κάποιων συγγραφέων (και μάλιστα να την εκφέρει επ' ευκαιρία του θανάτου τους;). Και πώς προκύπτει αυτή η θέση; από τον υποκειμενισμό ενός συντάκτη ή έστω της συντακτικής επιτροπής; Εξ όσων γνωρίζω ποτέ δεν συνεδρίασε καμιά ΚΕ για να συντάξει κατάλογο αποδεκτών και μη αποδεκτών, καλών ή κακών συγγραφέων και λογοτεχνών, οπότε μέχρι να γίνει αυτό (που δεν το εύχομαι) καλό θα είναι οι συντάκτες νεκρολογιών σε κομμουνιστικές εφημερίδες να σέβονται τους αναγνώστες και συντρόφους τους που ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές απόψεις για τους θανόντες λογοτέχνες και να μην προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους σαν "κομματική άποψη" δημιουργώντας τραγικές παρεξηγήσεις μεταξύ συντρόφων αλλά και στους συμπαθούντες το Κόμμα.
  ε. Από το πρωί της Τρίτης είχε γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του Μίσσιου, αλλά απουσίαζε εντελώς από τον 902.gr. Δηλαδή έπρεπε να συνεδριάσει η ΣΕ για να γραφτούν έστω δύο ενημερωτικές γραμμές πρώτα στον "Ρ"; Τότε τι διάολο αποφασίσαμε να το κάνουμε το έρημο το πόρταλ αν δεν είναι πόρταλ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. στ. Όπως υπονόησα και με το σχόλιό μου περί πουριτανισμού, κάποιοι μέσα στο κόμμα μας και στο κίνημά μας, πάντα νομίζαν ότι είναι "κομμουνιστικές" μερικές άτυπες ή εθιμικές συμπεριφορές και στάσεις. Κάποτε κομμουνιστικό π.χ. θεωρούσαν κάποιοι να ξινίζεις τη μούρη όταν κάποιος ακούει ροκ. Σήμερα αφού τα πληρώσαμε όλα αυτά πικρά, αφού έδιωξαν ένα κάρο καλό κόσμο κι αφού ένα κάρο κόσμος από αυτούς που διέγραψαν τον καλό κόσμο είναι σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμα παραπέρα και βρίζει τα κακά ΚΝΑΤ και τους μονόχνωτους κομμουνιστές, έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε σαφέστεροι και αυστηρότεροι με τον εαυτό μας και το Κόμμα μας: όχι σύντροφοι, πολύ τους πέφτει και να τα λέμε πουριτανισμό αυτά τα πράγματα γιατί τους δίνουμε αξία (διότι και ο πουριτανισμός έχει την αθωότητά του)... φοιτητηλίκια του κώλου είναι. Φτιαγμένα για να θρέφουν τον οπορτουνισμό...

  4. Νομίζω Αντώνη ότι είναι άστοχο να ενοποιείς το σχόλιο του Σεβαστάκη π.χ με τα υπόλοιπα υπό την γενική ταμπέλα αντικομμουνισμός. Το συγκεκριμένο σχόλιο με τη φωτό που το συνοδεύει συγκρίνει (εφόσον δυστυχώς ο συντάκτης του "Ρ" του έδωσε αυτό το δικαίωμα) τη νεκρολογία με αυτό που ο Σεβαστάκης αποκαλεί σταλινική σχολή πλαστογραφίας, δηλαδή την σκόπιμη εξάλειψη του Τρότσκι και άλλων από τις επίσημες ιστορικές φωτογραφίες (βλ. 3γ). Αναθεωρητικής εμπνεύσεως ναι, αλλά πού είναι ο αντικομμουνισμός (όπως έχει διευκρινήσει πολλές φορές η Αλέκα αντικομμουνισμό δεν λέμε την επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ ή τις απόψεις που μας απαξιώνουν και δεν μας γουστάρουν, αλλά κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο); Στην υπενθύμιση του γεγονότος; Κι εγώ υπερασπίζομαι σε πολλά το έργο και τη μνήμη του ΙΒ Στάλιν, αλλά δεν ξέρω κανέναν που να υπερασπίζεται τη συγκεκριμένη πρακτική της εξαφάνισης από τις φωτογραφίες...

  Αυτά είχα να πω. Είναι για μένα κρίμα να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση τη στιγμή που από κάθε άποψη είναι η ώρα να στριμώχνουμε τους οπορτουνιστές όπου τους βρίσκουμε...

  Νίκος Ζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αρχίζω από το τέλος, το σημείο 4:

   Μου κάνει μεγάλη εντύπωση να μην βρίσκεις αντικομμουνιστικό τον χαρακτηρισμό του ΚΚΕ ως "μορφώματος" "ολοκληρωτικού" και με "απάνθρωπη γλώσσα και σκέψη."

   Αυτό έγραψε ο Σεβαστάκης. Μπορείς να μου εξηγήσεις πώς και αυτό ΔΕΝ είναι αντικομμουνισμός;

   Για το θέμα Στάλιν και φωτογραφιών σκοπεύω να γράψω εκτεταμένο κείμενο γιατί έχω την εντύπωση ότι και εδώ έχουμε κάποια σοβαρά θεματάκια διαστρέβλωσης.

   Διαγραφή
  2. Σημείο 2: Έχω ήδη πει ότι συμφωνώ ότι θα έπρεπε να έχει καταγραφεί το ιστορικό της δράσης του στο κομμουνιστικό κίνημα, πριν την στροφή του, με μεγαλύτερη έκταση. Ευελπιστώ αυτό να γίνει, όπως και να γίνει και μια ενδελεχέστερη παρουσίαση της πορείας του. Βέβαια, εγώ δεν τον θεωρώ ούτε σημαντικό συγγραφέα, ούτε πολιτικά σημαντικό--δεν νομίζω ότι διεκδίκησε να γίνει, και αυτό το μετράω στα υπέρ του.

   3α: "Ασέβεια" δεν βλέπω πουθενά στο σύντομο κείμενο Ρ. Εκτός αν μετράμε ως "ασέβεια" το ότι δεν είναι μακροσκελές.
   β. Δεν είχε κάποια προσφορά θεωρητική ο Μίσσιος, να του αποδοθούν τα δέοντα για την αντιστασιακή του δράση όπως προείπα συμφωνώ.
   γ. Ούτε ζήτημα ατιμωτικής συμπεριφοράς τίθεται. Είναι ένας άνθρωπος που άλλαξε ιδέες. Δεν με προσέβαλλε ποτέ, αδιάφορο βρήκα τον δρόμο που διάλεξε, αλλά δικαίωμά του.
   δ. Δεν είχε καμία θέση για το έργο του Μίσιου ο Ρ, και δεν θεωρώ ότι οφείλει να έχει καμία θέση.
   ε. Το πόρταλ δεν ανεβάζει ειδησειογραφία γενικού περιεχομένου, αλλά ειδησειογραφία που αφορά το ΚΚ και το ταξικό κίνημα. Δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε αυτήν ο θάνατος του Μίσσιου ως κατεπείγον θέμα.
   στ. Δεν κατάλαβα σε τι αναφέρεται η λέξη "πουριτανισμός."

   Διαγραφή
 15. Διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη http://www.koutipandoras.gr/?p=28877 απορώ γιατί ο Ρίζος μπήκε ακόμα και στον κόπο να γράψει πέντε αράδες για αυτόν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λόγω της δράσης του στην εθνική αντίσταση και ως το τέλος της χούντας, διότι πέρασε πολλά.

   Διαγραφή
  2. Αντώνη το καταλαβαίνω και το κατανοώ αυτό στο απόλυτο. Αλλά βάζω τον εξής παρανομαστη... υπάρχουν εκατοντάδες μαχητές του ΔΣΕ που πέρασαν πάρα μα πάρα πολλά και ακόμα παίρνουν την μαγκούρα και κατεβαίνουν στον δρόμο, συμμετέχουν σε κοινές δράσεις... αυτούς θα πρέπει να τους κάνει πρωτοσέλιδα ο Ρίζος... Σκοπός μου δεν ήταν να αμφισβητήσω την δράση του Μίσσιου... αλλά με τρελλαίνει αυτή η θεοποίηση από κάποιους που μέχρι εχθες δεν τον γνώριζαν και ταυτόχρονα παραγνωρίζουν ανθρώπους που έχουν δώσει κυριολεκτικά όλη τους τη ζωή στον αγώνα και πολύ πιθανόν δε θα τους φτάσουμε ούτε στο δαχτυλάκι τους.. και για αυτούς δεν θα μιλήσει καμία αυγούλα και κανένα tvxs

   Διαγραφή
  3. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί, πολλοί που σφάχτηκαν, πολλοί που υπέφεραν τα πάνδεινα και είναι ξεχασμένοι. Και φυσικά αν δεν έγραφε όσα έγραψε ο Μίσσιος στην περίοδο που τα έγραψε δεν θα τον θυμόταν κανένα tvxs σήμερα.

   Συμφωνώ απολύτως.

   Διαγραφή
  4. Και να μην ξεχνιόμαστε μέσα στην "τρέλα" των άλλων... εδώ ο κόσμος καίγεται, έχει γα@η&ει το σύμπαν, άλλοι απολύονται, σπίτια καταστρέφονται, άλλοι πεινάνε, άλλοι αυτοκτονούν και οι ευαισθητοποιημένοι ανθρωπιστές αριστερούληδες εδώ και δυο μέρες χύνουν μελάνι για το πώς θα πρέπει να γράφει επικήδειους ο απάνθρωπος και σκληρόπετσος ριζοσπάστης. Ε εντάξει αυτά τα βλέπει και ζηλεύει ο Καρατζαφέρης που είναι στον πάγκο και δεν τα έκανε πρωτύτερα μήπως και τον απόφευγε.

   Διαγραφή
  5. Α, όλα κι όλα, έχουνε ευαισθησίες οι Αχόρταγοι, οι Ζούγκλες, οι Έγερσις και οι αριστεροί τους ψάλτες...και αν αγαπούν τους νεκρούς κομμουνιστές μία φορά, αγαπούν τους νεκρούς ΠΡΩΗΝ κομμουνιστές εκατό.

   Με τους ζωντανούς τι θα γίνει, πότε θα τους ξεφορτωθούνε είναι το θέμα. Όχι τίποτε άλλο, να κλαίνε ανενόχλητοι.

   Διαγραφή
 16. "Παραμένει ο... Ριζοσπάστης και η πίστη του. Γιατί η "ορθόδοξη" πίστη πάνω από όλα. Κάτι σαν την πίστη που έχουν οι θρησκόληπτοι με τον γέροντα Παΐσιο και τα κατορθώματα του."

  Πάντως, τα χρόνια που ο Μίσσιος έκανε φυλακή (το αγωνιστικό παρελθόν φαίνεται να είναι για κάποιους σημερινούς πολιτικούς χώρους η μόνη σύνδεση με οποιαδήποτε έννοια ριζοσπαστισμού -ποιος πρέπει να ντρέπεται εδώ;), φανερώνουν μια κάποια "πίστη" σε κάτι, δεν ξέρω αν ήταν κομμουνισμός, πίστη πάντως πρέπει να ήταν -τόσα χρόνια φυλακή δεν κάνεις για πλάκα. Τώρα, γιατί εκείνη η πίστη αποσιωπάται την ώρα ακριβώς που υποτίθεται πως υμνείται, δεν το ξέρω. Από υπερβολικό σεβασμό προς τον Μίσσιο, εικάζω.

  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάρχει και στην αριστερά πίστη. Πίστη ότι μπορείς να μετουσιώσεις συγκεκριμένους αγώνες σε προεκλογική essence "αριστερότητας", στην οποία φυσικά θα μετέχουν όλοι ανεξαιρέτως, πλην Λακεδαιμονίων. Διότι στην Ελλάδα, ως γνωστόν, όλοι κομμουνιστές είμαστε πλην του ΚΚΕ και όλοι με την αντίσταση ήμασταν πλην ΚΚΕ.

   Διαγραφή
 17. Μήπως του δίνουμε με την αντίδρασή μας περισσότερη απ’ όση έχει αξία;

  Αν εσύ, φίλε Αντώνη, έζησες την μετά το 1991 περί τον Χρόνη τον Μίσσιο φάση, εγώ επειδή έζησα την φάση την εποχή που κυκλοφόρησε το «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», μπορώ να σου πω ότι ο θανών έπαιξε τον ρόλο του στην φραξιονιστική πάλη που τότε έδινε κι έπαιρνε στις γραμμές του ΚΚΕ κι όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, ας ψάξει να βρει τις βιβλιοκρισίες για το βιβλίο που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Επιστημονική Σκέψη» που έβγαζε τότε το Κόμμα κι ας δει εκτός από το περιεχόμενό τους και ποιοι τις είχαν γράψει.

  Δεν ξέρω όμως μήπως με την αντίδραση που παρατηρώ εμείς δίνουμε στον Χρόνη τον Μίσσιο και τις ανέκαθεν πρωτόλειες ιστοριούλες του περισσότερη απ’ όση έχουν αξία. Εντάξει ο θανών προσπαθώντας μάταια να αρθρώσει στοιχειώδη λογοτεχνικό λόγο δεν έκανε τίποτ’ άλλο από το να χ… πατόκορφα —συγνώμη για την έκφραση, αλλά αποδίδει κάτι από το ύφος των γραπτών του — το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα (επί τη ευκαιρία: δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε θα παραμείνει ο τελευταίος, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς την αβελτηρία —συχνό υβρεολόγιο αντί επιχειρηματολογίας— του πολυσυζητημένου και «πολυπαινεμένου» ύφους του). Ε, τι περίμεναν: να του πλέξει το εγκώμιο ο «Ριζοσπάστης»; Πήρε τους «στέφανους» που του άρμοζαν από κει που έπρεπε όπως και τις αντίστοιχες μεταθανάτιες τιμές κι έτσι θα γίνεται: ο καθείς με την τάξη του ή με την τάξη που διάλεξε να ακολουθήσει.

  Για μένα σε άλλα σημεία εστιάζονται τα αδυσώπητα, θα έλεγα, ερωτήματα κι ερωτηματικά: Πώς, πού, πότε και γιατί οδηγείται ο άνθρωπος σε μια «εξέλιξη» σαν κι αυτή του μακαρίτη; Κι απαντήσεις δεν έχω δει μέχρι στιγμής…

  Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πιο πάνω κείμενο δεν αφορά τον Μίσσιο αλλά το ιδεολογικό στίγμα μιας ακόμη ομοβροντίας χυδαιοτήτων. Αν με ενδιέφερε ο Μίσσιος (είτε πολιτικά είτε λογοτεχνικά) και του έδινα αξία, θα ασχολούμουν πριν δω ότι βούιξε το ίντερνετ από αντικομμουνιστικό βόθρο.

   Στα σχόλια φυσικά, τέθηκε το θέμα του ιδίου μάλλον αναπόφευκτα. Είναι σαφές όμως νομίζω ότι η ανάρτηση δεν τον αφορά παρά μόνο ως εργαλείο που μετήλθαν μαύροι και ροζ για μια από τα γνωστά.

   Διαγραφή
  2. "Για μένα σε άλλα σημεία εστιάζονται τα αδυσώπητα, θα έλεγα, ερωτήματα κι ερωτηματικά: Πώς, πού, πότε και γιατί οδηγείται ο άνθρωπος σε μια «εξέλιξη» σαν κι αυτή του μακαρίτη; Κι απαντήσεις δεν έχω δει μέχρι στιγμής…"

   Δεν νομίζω ότι υπάρχει γενική απάντηση. Για μένα αυτό που διαφάνηκε στην δική του περίπτωση δεν αφορούσε κάποια δραματική περίπτωση αποστασίας. Μάλλον είχε κάτι στο μυαλό του που όταν έφυγε η πίεση του κατατρεγμού από πάνω του συνειδητοποίησε ότι ήταν διαφορετικού είδους από αυτό για το οποίο διώχθηκε. Ανθρώπινο είναι. Συμβαίνουν αυτά. Έτυχε μεγάλης εκμετάλλευσης η περίπτωσή του, αλλά δεν μου προκαλεί εχθρότητα. Όπως είπα και πιο πάνω νομίζω πως ήταν αρκετά ιδιάζουσα περίπτωση από κάποιες απόψεις, για αυτό και δεν έκανε πολιτική καριέρα με την "αριστερά" που τον κλαίει σήμερα. Είχε μια αντίληψη κατά βάση ναρόντνικη στο νου του, και οι συνθήκες έφεραν και την συμπόρευση και αργότερα την απομάκρυνση.

   Διαγραφή
  3. Συμφωνώ.

   Μη απολιθωμένος κλπ.

   Διαγραφή
  4. Ετσι είναι "μη απολιθωμένε"!:
   "Αν εσύ, φίλε Αντώνη, έζησες την μετά το 1991 περί τον Χρόνη τον Μίσσιο φάση, εγώ επειδή έζησα την φάση την εποχή που κυκλοφόρησε το «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», μπορώ να σου πω ότι ο θανών έπαιξε τον ρόλο του στην φραξιονιστική πάλη που τότε έδινε κι έπαιρνε στις γραμμές του ΚΚΕ κι όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, ας ψάξει να βρει τις βιβλιοκρισίες για το βιβλίο που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Επιστημονική Σκέψη» που έβγαζε τότε το Κόμμα κι ας δει εκτός από το περιεχόμενό τους και ποιοι τις είχαν γράψει."

   rednready2

   Διαγραφή
 18. Και κάτι συμπληρωματικό

  Φίλε Αντώνη,

  Αρχικά συμφωνώ κι υπερακοντίζω με την παρακάτω εκτίμησή σου περί Χρ. Μίσσιου:

  «Είχε μια αντίληψη κατά βάση ναρόντνικη στο νου του […]».

  Μετά, επειδή και πάλι ανέκυψε το ζήτημα πουριτανισμός και μπήκε —όπως σχεδόν πάντα— σε λάθος βάση, θα ’θελα να παραπέμψω σε δυο εύστοχες γνώμες του Στρατηγού (Φρ. Ένγκελς) για τον πουριτανισμό.

  Η πρώτη αφορά τον πουριτανισμό στο επαναστατικό κίνημα του τέλους του μεσαίωνα και της αρχής των νέων χρόνων. Υπάρχει στον «Πόλεμο των χωρικών στην Γερμανία» όπου ο στρατηγός αναφέρεται στον πληβειακό και προλεταριακό ασκητισμό, δες: Φρ. Ένγκελς, Ο πόλεμος των χωρικών στην Γερμανία, Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 1991, σσ. 83–85.

  Η δεύτερη αφορά κι αυτή τον πουριτανισμό στο επαναστατικό κίνημα, αλλά αναφέρεται στο σύγχρονο προλεταριακό κίνημα και υπάρχει στο άρθρο του Στρατηγού «Γκέοργκ Βέερτ, ο πρώτος και σημαντικότερος ποιητής του γερμανικού προλεταριάτου» που γράφτηκε στα τέλη Μαΐου του 1883 και δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου του 1883 στο φύλλο 24 της εφημερίδας «Ο Σοσιαλδημοκράτης», οργάνου της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας (δεν ξέρω αν υπάρχει ελληνική μετάφραση, αλλά αγγλική βρίσκεται στην συλλογή Marx Engels On Literature and Art, Progress Publishers, Moscow 1976).

  Αυτό γιατί οι σχετικές συζητήσεις μού φαίνονται ιδεαλιστικά άγονες.

  Χαιρετώ,

  Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Και το παρόραμα δεν μπορεί να λείψει…

  Πέρασε η ώρα κι η κούραση μ’ έβγαλε από την σειρά μου κι έγραψα το αγαπημένο και απόλυτα δικαιολογημένο παρατσούκλι του Φρ. Ένγκελς με μικρό, Στρατηγός λοιπόν αντί στρατηγός.

  Καληνυχτίζω,

  Μη απολιθωμένος κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Το βιβλίο του Μισσιου το διάβασα σε νεαρή ηλικία και πριν μπω στη διαδικασία να πολιτικοποιήσω τον τρόπο σκέψης μου.Πειράζει που διαβάζοντας το τοτε,μου έβγαζε ηττοπάθεια και προσωπική πικρία;Σε ποιον να απολογηθω για τον απολιθωμένο τροπο που σκέφτομαι;
  Προφανώς και δεν έχω περάσει τα δεινά που πέρασε ο Μίσσιος στη ζωη του και δεν είμαι σε θέση να κρίνω τους λόγους,ένας άνθρωπος με τέτοιες ψυχικές αντοχές, για τους οποίους άλλαξε τις απόψεις του απο ένα σημείο και μετά.
  Η αποψη μου για όλους αυτούς που για άλλη μια φορά βρήκαν αφορμή βρήκαν αφορμή να κράξουν το ΚΚΕ είναι οτι στο πρόσωπο του Μισσιου αλλα και σε όλων αυτών που επέλεξαν την αποστασιοποίηση βρίσκουν μια βολική εξήγηση για τη δική τους επιλογή του βολέματος και της βολικής ασφάλειας του πληκτρολογίου τους.Ο Μίσσιος,ο Κύρκος και όλοι όσοι γενικότερα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία συνιστούν τα σύμβολα της πολιτικής αυτής επιλογής.Είναι εύλογο λοιπόν οτι όταν κάποιοι κρίνουν(γιατί κριτική ήταν αυτό που έκανε ο Ρ,κατα πως φαίνεται όμως άλλοι εγκαλούνται και άλλοι εν τέλει είναι αυτοί που είναι αλλεργικοί σε αυτήν) τα σύμβολα καποιων επι της ουσίας κρίνουν και όσους τους έχουν αναγορεύσει σε τέτοια.(αλλα είπαμε καλή η κριτική αλλα για τους άλλους όχι για εμάς).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. 1) Αν η ανακοίνωση ήταν μακροσκελέστερη, για να περιλαμβάνει την δράση και τον αλύγιστο αγώνα του Χ.Μ. στα κρατητήρια, θα έπρεπε -για να είμαστε δίκαιοι- να ήταν μακροσκελής και στο τι έκανα/είπε/πρότεινε από το '74 και δώθε και εκεί να δούμε σκούξιμο που θα πεφτε.
  Ο "Ρ" προτίμησε να "κόψει" και από τα δύο. Ορθώς.

  2) Το θέμα δεν είναι ο Χ.Μ., το θέμα είναι ότι η Σοσιαλδημοκρατία, όπως πάντα, δε μπορεί να αντιπαρατεθεί ιδεολογικο-πολιτικά με τους Κομμουνιστές και επιλέγει την συκοφαντία και την παραπολιτική.
  Την ώρα που ο Τσίπρας ανακοινώνει την υγιή επιχειρηματικότητα, την αναγνώριση του χρέους, τη σύμπλευση με ΔΝΤ και Ομπάμα,
  οι Συριζαίοι σκούζουν στα κανάλια για το Μίσσιο.

  3) Ανάθεμα αν όλοι όσοι σκούζουν, έχουν διαβάσει έστω και μισό βιβλίο του.

  4) Δεν επιλέγει το ΚΚΕ πως θα κρίνει κάποιον, ο ίδιος επιλέγει, εν ζωή, πως θα σταθεί σε σχέση με τους κομμουνιστές.

  5) Ολοι αυτοί οι "προοδευτικοί" που εξοργίζονται γιατί ο "Ρ" έκανε μια νύξη κριτικής, χωρίς χαρακτηρισμούς, στον Χ.Μ., βρίζουν χυδαία, πατόκορφα, ελεεινά, εμετικά δεκαετίες ολόκληρες αγωνιστές, νεκρούς, μέλη, στελέχη του ΚΚΕ, απλούς λαικούς ανθρώπους που βασανίστηκαν κλπ.
  Πως τους βρίζουν; Βρίζοντας το ίδιο το ΚΚΕ, πρωί μεσημέρι βράδυ. Το ΚΚΕ που ακόμα και σήμερα έχει χιλιάδες στις γραμμές του που εξορίστηκαν/βασανίστηκαν.
  Βρίζοντας και επώνυμα πρόσωπα του ΚΚΕ, κατά την ιστορία (ενδεικτικά Φλωράκης, Ζαχαριάδης κλπ.)
  και βρίζοντας και στο σήμερα ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ που παλεύουν, απολύονται, ματώνουν, ως "ζώα, πρόβατα, κολλημένους, τσιράκια της δεξιάς κλπ κλπ".

  6) Το θέμα είναι ότι βαράει ένα ταμπούρλο ο Κούλογλου και το Left.gr
  και χορεύει το 1/5 του ελληνικού λαού...
  αν αύριο βαρέσει αλλιώς το ταμπούρλο θα χορέψουν αλλιώς
  και αυτό είναι και απογοητευτικό,
  αλλά και απαξιωτικό για τους ίδιους τους χορευτές.
  Τρία άτομα χτες με ρώτησαν για τον "Ρ" και τον Χ.Μ.
  και στους τρεις απάντησα με ερώτηση αν ξέρουν για την απεργία στο ΙΚΕΑ,
  και πως "έτυχε" να μη με ρωτάνε για αυτό;
  Σε έναν μόνο απάντησα, ρωτώντας τον αν διάβασε τη νεκρολογία στο Ριζοσπάστη,
  μου είπε όχι, και του είπα "να διαβάζεις Ριζοσπάστη".

  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Είμαι ο μοναδικός στον οποίο μοιάζει βιασμός της λογικής το να σκούζεις για το ιερατείο του περισσού και τα δόγματά του, να έχεις ως κύριο όπλο της κριτικής σου τα περί χριστιανοκομμουνισμού, και όλο αυτό να το κάνεις ζητώντας μια αναφορά-αγιογραφία βασισμένη στον σεβασμό για τους νεκρούς;

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Κατά την αποψη μου ο Νικος Ζ έθεσε το ζητημα σωστα απ ολες τις αποψεις. Οντως ο Ρ δεν χρειαζόταν να απευθύνει κατηγορητήριο στη νεκρολογία. Φράσεις οπως "με το έργο του στην πορεία δεν σταθηκε στο πλευρό των λαικών αγώνων" είναι χονδροειδή καταρχήν νηματικά λάθη αφολυ μοιάζουν να ακυρώνουν τους αγώνες και τις εξορίες που έκανε ως μέλος του ΚΚΕ. Συν οτι ο Ρ κανει το πολυ μεγάλο λαθος να μη θεωρεί λαικό αγώνα εναν αγώνα μη κομμουνιστικό (πραγμα που είναι σπάνιο μεν δηλ. λαικος αγώνας χωρίς τους κομμουνιστές- οχι αδύνατο σε. Δεν μπορώ να φανταστώ μια αντιστοιχη νεκρολογία για τον Γλεζο (καποια στιγμη θα φύγει και αυτός) του στυλ ότι στην πορεία του μετά το 1977 δεν στάθηκε στο πλευρο των λαικων αγώνων και της δράσης των κομμουνιστών ενώ βρήκε «στέγη» στη λεγόμενη «ανανεωτική» Αριστερά (αλλη μια φραση που δεν προκύπτει πουθενά κιολας απο την πορεία του Μισσιου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από αγώνες και εξορίες πέρασαν δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές.
   Και κανένας απ` αυτούς που τώρα δήθεν κόπτονται δεν έδωσε δεκάρα όταν πέθαναν.

   Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις πως ασχολούνται μ` αυτόν, αποκλειστικά και μόνο επειδή βγήκε στον αφρό γράφοντας κάποια εμετικά, δηλητηριώδη βιβλία για το ΚΚΕ που προωθήθηκαν δεόντως απ` το σύστημα και έπαιξε έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο γύρω στο `90 με συγκεκριμένες παρεμβάσεις του τύπου "ευτυχώς που χάσαμε", κοκ.

   Λες: "Συν οτι ο Ρ κανει το πολυ μεγάλο λαθος να μη θεωρεί λαικό αγώνα εναν αγώνα μη κομμουνιστικό (πραγμα που είναι σπάνιο μεν δηλ. λαικος αγώνας χωρίς τους κομμουνιστές- οχι αδύνατο δε"

   Φυσικά και δεν είναι αδύνατο: τέτοιοι αγώνες γίνονται κάθε Κυριακή στα γήπεδα...

   Όσο για το Γλέζο ή για το Θεοδωράκη δε θεωρώ ότι έβλαψαν ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ, ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ, όπως ο μακαρίτης, το λαϊκό και επαναστατικό κίνημα στη χώρα μας και άρα η στάση του Κόμματος, πιστεύω, θα είναι διαφορετική.

   Εν κατακλείδι θεωρώ τη νεκρολογία του Ριζοσπάστη άκρως μεγαλόφρονα ως προς τον συγκεκριμένο.


   Μάνος

   Διαγραφή
 24. Νομίζω οτι κουράστηκα με τον Μίσσιο..

  "ΣΣτάλιν..απολύσεις στον ε902,Βββάρκιζα,Κκύρκος,σεχταριστές
  απολιθωμένοι,..."
  Πρώην Πασόκος, νυν Σύριζα με σύνδρομο Tourette.

  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Εντάξει... Ολη αυτή η δεξιά και aristeri χαβούζα, εγκαλεί τον Ριζοσπάστη γιατί δεν είναι σαν τα μούτρα τους. Υποκριτική άθλια γλοιώδης "ευγένεια" που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Μπορούν να σιχαίνονται ανθρώπους ενώ την ίδια στιγμή τους γλύφουν. Ειδικά μετά θάνατο. Τζάμπα είναι. Έτσι κι αλλιώς ο νεκρός δεν μπορεί να απαντήσει και να τους διαολοστείλει...

  Τι εστί Μίσσιος δεν το ήξερα, αλλά απ' όσα διαβάζω αυτές τις μέρες από αποσπάσματα, τις συνεντεύξεις του, την στάση ζωής του, καταλαβαίνω ότι και ίδιος δεν θα ήθελε ούτε μια γραμμή αναφοράς από τον Ριζοσπάστη και το Κόμμα. Αλλά ούτε και από κανέναν άλλον όψιμο και υποκριτή υπερασπιστή του σήμερα. Όπως ακριβώς και ο Χαρίλαος είχε ζητήσει να μην μιλήσει κανένας άλλος στην κηδεία του εκτός από το Κόμμα.

  Οπότε ας τον βουλώσουν όλοι αυτοί και ας αφήσουν τον άνθρωπο να "αναπαυθεί"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Μια χαλαρή -(ας μην την πω διαλεκτική)- ερώτηση σε όλους -(ψέμματα λέω, στοχεύω κάπου).

  Εάν ο Μίσσιος απεβίωνε την εποχή του 1985-86 πχ, ποια θα ήταν η "νεκρολογία" του τότε; Σε τί θα διέφερε με τώρα;

  Το τότε ΠΑΣΟΚ, το τότε ΚΚΕ, ο Κύρκος κλπ, τί και πώς θα το λέγανε;

  Βασικά περμένω τους δραγασάκηδες -με και χωρίς εισαγωγικά- να τοποθετηθούν.
  Και όχι μόνο.

  Θεωρώ είναι ένα καλό τεστ για όλους που ενθυμούμαστε, έστω και λίγα, της εποχής.

  Ενδεχομένως να μπορέσουμε να απαντήσουμε πιο ενδελεχώς τα αντίστοιχα ερωτήματα του σήμερα, σχετικά με τους "Μίσσιους" της εποχής μας.

  Ευχαριστώ,

  hint: διάβασα κι εγώ μικρός μίσσιο, αλλά δεν κόλλησα και θεοποίησα τα πρώτα, όταν τα στερνά ευτελίζουν τα πρώτα, έτσι σύντροφοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Το ότι αναφέρθηκε ο "Ρ" στο Χρόνη Μίσσιο δείχνει ότι δεν τον αγνοεί, αρα τον τιμά ξεχωρίζοντάς τον από το πλήθος, μέσα στο οποίο προφανώς υπήρξαν πολλοί και άγνωστοι, αξιότεροι και αυτού και πολλών άλλων, αγωνιστές που δεν έκαναν πίσω. Από που βγαίνει λοιπόν το ότι "δεν του έδειξε κανενα σεβασμό". Από το ότι το λένε ουρλιάζοντας τόσο πολλοί δεξιοί, ακροδεξιοί και αντι ΚΚΕ αριστεροί; Ούτε τον εβρισε, ούτε χολή έρριξε όπως λενε και πάλι πολλά στόματα μαζί κάνοντας επίθεση στο ένα στόμα του "Ρ". Τι περίμεναν δηλαδή όλοι αυτοί αλήθεια; Οτι θα έλεγε, δεν πειράζει που είπε ο Χ.Μ. "ευτυχώς που δεν πήραμε την εξουσία" δηλαδή "ευτυχώς που νίκησε ο φασισμός και ο δωσιλογισμος";Και καλά αυτός που τελικα άντεξε και σώθηκε. Οι άλλοι, οι χιλιάδες που χάθηκαν; Το "ευτυχώς" που είπε ισχύει και γι αυτούς; Τι σκληρή, απάνθρωπη και άδικη δήλωση από έναν τέτοιο άνθρωπο!Δεν ήταν πραγματικά απίστευτο;;; Ειλικρινά, πως μπορεί να ξεχνιούνται τέτοια πράγματα; Το ΚΚΕ πλήρωσε με το αίμα του αυτή τη σφαγή. Και μαζι τόσοι αγωνιστές, τόσος λαός και το κόμμα του που έμεινε σχεδόν 30 χρόνια στην παρανομία επειδή "ευτυχώς νικηθήκαμε" και μας σφάξανε!!
  Πως θα φαινόταν σε όσους χάθηκαν αν ο "Ρ" έκανε μια τέτοια παραχώρηση και "μεγαλοψυχία"; Δε θα έμοιαζε με προδοσία φριχτή; Δυστυχώς μερικές φορές κάποιοι είναι αναγκασμένοι να παίρνουν το μέρος μόνο μιας πλευράς. Και ο "Ρ" πήρε την πλευρά των αγωνιστων κομμουνιστών που θυσιάστηκαν για ένα όραμα που πνίγηκε στο ίδιο το αίμα τους. Κάποιοι άλλοι έχουν συνηθίσει να είναι "χαλαροί" και να παίρνουν το μερος όλων των πλευρών-εκτός ΚΚΕ φυσικά- με τον πιο φυσικό τρόπο, και αυτό να το λένε ανθρωπιά. Αλλα στ'αλήθεια πιστεύει κανείς ότι κάποιος από όλους όσους αναφέρει το άρθρο συμπαθούσε το ΚΚΕ και απογοητεύτηκε; Απλά βρήκαν ευκαιρία και βγάλαν τα μαχαίρια και όση χολή είχαν μιλώντας για "σκατοψυχιά"-τι υπέροχος πολιτικός όρος- σε μια στιγμή που Ο "Ρ" δεν έψαξε για την πιο "καθωσπρέπει" διατύπωση αλλά είπε τα πραγματα όπως ήταν. Οτι ο κατα τα άλλα συμπαθέστατος Χ.Μίσσιος είχε εγκαταλείψει εδώ και χρόνια τη υπόθεση για την οποία είχε παλέψει παλιότερα. Πράγμα που τον είχε κάνει ακόμη πιο συμπαθή από ότι ήταν σε όλους τους κύκλους από δεξιά μέχρι αριστερά. Με λίγα λόγια ειλικρινά και από καρδιάς, καλό του ταξίδι, αλλά τι να κάνουμε, η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν πλέον ένας από αυτούς που πίστευαν ότι ο λαός μπορεί και του αξίζει να κερδίσει τη δική του εξουσία, δεν ήταν ένας από αυτούς που έχουμε ανάγκη ενώ έπρεπε και μπορούσε να είναι. Δεν πίστευε στην ανάγκη της πάλης για τη νίκη και την ευτυχια του λαού. Το έλεγε ο ίδιος αλλωστε και μάλιστα το έλεγε πολύ ωραία: "...νομίζω πως όταν ο άνθρωπος ξανακαταχτήσει την ανθρωπιά του, όταν ξαναρχίσει να δημιουργεί ανθρώπινο πολιτισμό, να γράφει πια την ιστορία κάθετα, όχι για λαούς και μάζες, αλλά για τον Παύλο, για τη Ρηνιώ, για την Ελένη, για το μαστρο – Στέφανο…" Γι αυτόν το όνειρο, δυστυχώς, είχε πεθάνει. Τό έλεγε κι αυτό ακόμη πιο ωραία:"Δε λυπάμαι που πεθαίνω, λυπάμαι που πεθαίνω μετά το θάνατο του ονείρου" Κι όταν κάποιος σαν το ΄Μίσσιο περνάει σε αυτό το στάδιο, ο αγώνας πονάει ακόμα πιο πολύ. Γιατί για μας το όνειρο δεν έχει πεθάνει. Είναι εδω μπροστά μας και το κυνηγάμε με τρέλα για να δικαιωθούν όλοι αυτοί που χάθηκαν σε κείνη την ήττα!
  Φίλοι της άλλης πλευράς, είναι ωραίο να δείχνει κανείς "μεγαλοψυχία", αρκεί αυτή να μην πληγώνει και να μην προσβάλει αυτή τη μεγάλη υπόθεση που ξεπερνάει το δικό μας μικρό μέγεθος και μπόι , όποιο ΄κι αν είναι το όνομά μας, όποια κι αν είναι η μικρή και σπουδαία μας ιστορία.
  Ένας ανώνυμος εργάτης που δεν έχει άλλο δρόμο από την πίστη στον αγώνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα ήδη έχουν ειπωθεί. Γράφτηκαν αρκετά αξιόλογα νομίζω σχόλια, ειπώθηκαν πράγματα από όλες τις σκοπιές που δεν αποσκοπούν στην συκοφάντηση και την λασπολογία, και νομίζω έγινε μια έντιμη και ντόμπρα κουβέντα για το θέμα.

   Μού άρεσε πολύ η στάση του ενός ανώνυμου εργάτη, είναι η πιο κοντινή στην δική μου αυθόρμητη στάση απέναντι στον θανόντα. Έτσι νιώθω και έτσι θα ένιωθα είτε έγραφε τρεις αράδες ο Ρ, είτε καμία, είτε γέμιζε δέκα σελίδες. Και φυσικά, ανεξάρτητα από το ποιοι σκούζουν και γιατί· ούτε αυτό μου λέει κάτι για τον ίδιο τον Μίσσιο. Και χαίρομαι που το κίνημα συζητά ανοιχτά για τα θέματα τούτα, και με ένα επίπεδο πολύ πάνω από αυτό της πραγματικά σε απελπιστική νοητική και ηθική κατάσταση κοινωνίας που αντικατοπτρίζεται στα δημοσιεύματα που συνέλλεξα στην ανάρτηση.

   Διαγραφή
 28. Συμφωνώ και εγώ με τη θέση του ανώνυμου εργάτη.Μάλιστα με την ευκαιρία αυτής της ανάρτησης θα αποτίσω φόρο τιμής στον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ Παππού μου, που εκτελέστηκε το 42 από τους Γερμανούς φασίστες στο Χαιδάρι γιατί δεν παρέδωσε τα κλειδιά του συνεταιρισμού του χωριού του στους Ιταλούς φασίστες δείχνωντας σ, όλους εμάς τους νεώτερους τιθα πει παλικαριά και ανιδιοτέλεια. Επίσης, στους μακαρίτες πια γονείς μου, στη μάνα μου τη δυο φορές αντάρτισσα και τον πατέρα μου που από τα σύρματα στη Μέση Ανατολή γνώρισε στο πετσίτου το κολαστήριο του μακρονησιού.Εγώ σ,αυτούς και σε όλους τους "ανώνυμους" ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ αποτίω φόρο τιμής,γιατί χάρη σ'αυτούς μπορούμε να βλέπουμε καθαρά πιος πρέπει να είναι ο δρόμος που πρέπει και μεις να πορευόμαστε.

  bod

  ΑπάντησηΔιαγραφή