Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

"Πες πες, κάτι θα μείνει..."

"Οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι των ΙΚΕΑ βρήκαν χθες έναν ισχυρό σύμμαχο στην παρουσία του ΠΑΜΕ, που έσπευσε να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από την Αθήνα, οι 1.000 εργαζόμενοι της επιπλοβιομηχανίας Neoset ακόμη περιμένουν το ΠΑΜΕ... να πάει. Η εταιρεία στην οποία εργάζονται διατείνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση (κατέθεσε πρόσφατα αίτηση για το άρθρο 99), το αφεντικό απολύει, οι αποδοχές έχουν κουρευτεί και οι μισθοί δεν έχουν καταβληθεί εδώ και 3 - 4 μήνες. Εκεί το ΠΑΜΕ δεν έχει σηκώσει μαύρες σημαίες ακόμη, και πολλοί αναρωτιούνται αν ο μεγαλομέτοχος της πολύπαθης Neoset απολαμβάνει κάποιο είδος ασυλίας από την παράταξη που πρόσκειται στο κόμμα του Περισσού." 
Εφημερίδα των συντακτών, 21/11/2012

 «ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΟΣΕΤ»
Εργοδοτικές σκοπιμότητες και απολύσεις
Ακόμα μεγαλύτερη διάσταση παίρνει η εργοδοτική ασυδοσία του ομίλου ΝΕΟΣΕΤ μετά την απόλυση 40 εργαζομένων της βιομηχανίας «ΕΠΙΠΛΑ ΠΙΤΑΣ ΑΕΒΕ», που εξαγόρασε πριν τέσσερα χρόνια, ανάμεσά τους και το συνδικαλιστή Δ. Κομποσιώτη και μάλιστα λίγο πριν τη σύνταξη. Σε νέα καταγγελία το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου αναφέρει ότι ο όμιλος αφού δεν μπόρεσε να απολύσει τους 15 εναπομείναντες εργαζόμενους της «ΠΙΤΑΣ», από τους 60 συνολικά, προσπάθησε να τους δώσει άδεια μέσα στο Μάη για να γλιτώσει τα ημερομίσθια. Οι εργαζόμενοι όμως αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να τους θέσει σε διαθεσιμότητα.

«Τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από εκείνους που απολύουν ασύδοτα εργαζόμενους, συνδικαλιστικά στελέχη - λίγο πριν τη σύνταξη - γυναίκες που βρίσκονται σε άδεια λοχείας; Ενώ είχαν και έχουν τη δυνατότητα να τους απασχολήσουν σ' άλλες επιχειρήσεις του ομίλου», σημειώνει το Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο αποκαλύπτει παράλληλα, ότι τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά της «ΠΙΤΑΣ», τον Ιούνη του 2000 την έθεσαν εκτός ομίλου, πουλώντας τη σε κάποια βιοτεχνία από τη Λάρνακα της Κύπρου, η οποία είναι προβληματική.

«Αραγε υπάρχει κοινός νους που θα μπορούσε να πιστέψει ότι μια προβληματική από άλλη χώρα ήρθε στην Ελλάδα να αγοράσει μια άλλη χρεωμένη επιχείρηση χωρίς να υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τέτοια ενέργεια;» αναρωτιέται στην ανακοίνωση το Συνδικάτο και συμπληρώνει: «Απαντήστε κύριοι της ΝΕΟΣΕΤ. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την υποτιθέμενη αγοραπωλησία; Ποια σκοπιμότητα;».


140 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΝΕΟΣΕΤ»
Αγωνιστικά αντιστέκονται οι εργαζόμενοι
Στις πύλες της «ΝΕΟΣΕΤ»

«Η ΝΕΟΣΕΤ βλέπει τον κόσμο με τα μάτια σας», λέει το διαφημιστικό της εταιρείας, «αλλά τους εργαζόμενους τους βλέπει με θολό μάτι», πρόσθεσαν οι εργαζόμενοι στο πανό και το έκαναν σύνθημα. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουν την αντεργατική στάση της εργοδοσίας. «Οι απολύσεις συνεχίζονται, έχουν φτάσει 140 και έπεται συνέχεια», δηλώνουν στον «Ρ» συνδικαλιστές του χώρου. Ζητώντας να σταματήσει η αντεργατική επίθεση, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε την Τετάρτη το επιχειρησιακό σωματείο, αλλά και στην πανεργατική απεργία της περασμένης Τρίτης.

Στο μεταξύ, η εργοδοσία αρνείται συνάντηση με το σωματείο, αλλά και τριμερή συνάντηση. Βέβαια, η εργοδοσία «βρίσκει και τα κάνει», αφού το νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της προσφέρουν το έδαφος «να κάνει παιχνίδι» μεταχειριζόμενη το εργατικό δυναμικό σαν «αναλώσιμο είδος», «μιας χρήσης». Δικαιολογημένα, οι εργαζόμενοι έχουν παραφράσει αυτήν την πρακτική, εκφράζοντάς την με το σύνθημα - πανό «στη ΝΕΟΣΕΤ δεν πουλάμε έπιπλα, ξεπουλάμε εργαζόμενους». Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να το παλέψουν και, όπως μας δήλωσε ο Γ. Σαμαρτζής, πρόεδρος του σωματείου, «αρχικά οι εργαζόμενοι ήταν παγωμένοι, στην πορεία, όμως, κατανόησαν ότι στη σειρά των απολύσεων μπορεί να είναι ο καθένας από μας».

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνου, «νίπτει τας χείρας του», αρνούμενο να ενοχλήσει, έστω, την εργοδοσία, παρά τις επιδοτήσεις (με όρους όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας) που έχει παραχωρήσει στην επιχείρηση, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλάι των εργαζομένων, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή ταξικά σωματεία και η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

ΝΕΟΣΕΤ: Εντείνεται η αβεβαιότητα στους εργαζόμενους της ΝΕΟΣΕΤ
Σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση που έγινε από την εργοδοσία στους εργαζόμενους, η εταιρεία έχει όντως κάνει αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, η εκδίκαση της οποίας θα γίνει το Γενάρη. Παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δε θα θιχτούν οι εργαζόμενοι και πως η αίτηση έχει γίνει για τους πιστωτές, εντούτοις, οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Παράλληλα, και παρά το γεγονός ότι οφείλονται δεδουλευμένα δύο - τριών μηνών, η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους «να βάλουν πλάτη». Στο εργοστάσιο της ΝΕΟΣΕΤ δουλεύουν 150 εργάτες, ενώ συνολικά στον όμιλο απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι.

4 σχόλια:

 1. Α για την "εφημερίδα των συντακτών" νομίζω πως η εικόνα μιας χαβούζας με απόβλητα θα ταίριαζε περισσότερο. Τα συμπαθέστατα γουρουνάκια δεν φταίνε σε τίποτα...

  rednready2

  Για να προλάβουμε τις συριζοβλακείες,
  Δεν απασχολεί αν ο επιχειρηματίας είναι καλός άνθρωπος, λαμόγιο, άρρωστος, υγιής ή μπήχτης. Οταν διακυβεύεται η υπόσταση του σαν επιχειρηματία στον ορυμαγδό της καπιταλιστικής κρίσης μόνο αυτή μετράει σαν κριτήριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απωλέσθη σχόλιο(που προηγείται του άνω) από δικό μου λάθος:

  Οπου οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη το πλήρωσαν με απολύσεις, διαθεσιμότητα,εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών στη λογική να διασωθούν "όσοι" μπορούσαν να διασωθούν με ψευτομεροκάματα, εντέλει για να διασωθεί ο ίδιος ο επιχειρηματίας!

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ουάου!

  Εν τω μεταξύ στις 16/11/2012, Πρώτο Θέμα

  http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=236182

  Ενάμιση χρόνο πριν, το «ΘΕΜΑ» έγραφε για τα δυσεπίλυτα προβλήματα που η κρίση είχε δημιουργήσει στην γνωστή αλυσίδα επίπλου του Κώστα Αλεξανδράκη Neoset. Ο επιχειρηματίας σήμερα λοιπόν υπό το βάρος της κάμψης έως και κατά 60% των πωλήσεων αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης του στο πτωχευτικό άρθρο 99 επιζητώντας προστασία από τους πιστωτές του. Το αίτημα έχει πάρει ημερομηνία πρώτης συζήτησης την Πέμπτη στις 12:00 το μεσημέρι όμως όλα δείχνουν πως η πάλαι ποτέ ισχυρή αλυσίδα επίπλου περνά σε νέα φάση.

  Η εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Σημαντικό επίσης ήταν το πρόβλημα που η εταιρεία είχε με τα εργασιακά της ζητήματα καθώς είχε προκληθεί κύμα απολύσεων αλλά και μεγάλες αργοπορίες πληρωμών με αποτέλεσμα να υπάρξει ερώτηση του ΚΚΕ για το εν λόγω ζήτημα.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που προειδοποιούσε για τις εξελίξεις από το «ΘΕΜΑ» τον Φεβρουάριο του 2010:

  Η Neoset σε σταυροδρόμι:

  Η άλλοτε κραταιά επιχείρηση στον κλάδο επίπλου, μετρά πληγές/ Οι μάχες που επίκεινται, η αναγκαστική συρρίκνωση δικτύου, η επέλαση της ΙΚΕΑ και η σύγκρουση με το ΚΚΕ

  Υπάρχει ένα ιδιότυπο βαρόμετρο, ενδεικτικό πολλές φορές της κατάστασης που μια επιχείρηση βιώνει. Ο λόγος για τις ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή. Όσο κι αν πολλοί θεωρούν πως το αριστερό κόμμα διακατέχεται από μια σειρά ιδεολογικών αγκυλώσεων και «συνδρόμων» που άπτονται της παλαιολιθικής πολιτικής του θεώρησης, είναι αλήθεια πως πρόκειται για το κόμμα εκείνο που παρακολουθεί πιο στενά από τον καθένα τις εργασιακές εξελίξεις. Άρα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα των επιχειρήσεων εκείνων στις οποίες «κάτι δεν πάει καλά». Ακολουθώντας λοιπόν το βαρόμετρο αυτό αλλά και την παράλληλη πληροφόρηση της αγοράς, σαφώς οι εξελίξεις αναφορικά με την τύχη της γνωστής αλυσίδας επίπλου Neoset δεν είναι και οι καλύτερες.

  Μόλις πριν από λίγους μήνες και πιο συγκεκριμένα στις 11/11/2009, τρεις βουλευτές του ΚΚΕ σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο, ζητούσαν εξηγήσεις για τις πάνω από 70 απολύσεις στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Βασιλικό Εύβοιας. Ανάλογες βέβαια αιχμές είχαν υπάρξει και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η εταιρεία μετά την εξαγορά της εταιρείας Πίττας είχε προβεί σε παράλληλο κύμα απολύσεων. Παρά ταύτα τότε δεν είχε υπάρξει πρόβλημα στη βιωσιμότητά της. Σήμερα όμως, μια σειρά αρνητικών πληροφοριών δημιουργούν ερωτηματικά. Πρόκειται για μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν στην τροφοδοσία των καταστημάτων καθώς και στην εξυπηρέτηση παραγγελιών. Ταυτόχρονες είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται σε σχέδια συρρίκνωσης του δικτύου των 60 μαγαζιών της επιχείρησης, λόγω της δραματικής μείωσης των πωλήσεων εξαιτίας της κρίσης. Μια συρρίκνωση όμως που στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα κοστίσει πολλές θέσεις εργασίας και φυσικά θα δώσει δουλειά στο ΚΚΕ! Όπως και να έχει η Neoset περνά μια περίεργη συγκυρία. Ο πρόεδρος της Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στον κλάδο επίπλου, θα χρειαστεί πλέον να βγάλει πολλούς λαγούς από το καπέλο του. Και φυσικά θα πρέπει να αποδείξει πως δεν έχει στερέψει από εμπνεύσεις, καθώς εκείνος ήταν που ήδη από τη δεκαετία του ’90 εισήγαγε για πρώτη φορά, και πριν καν έλθει η ΙΚΕΑ στην πατρίδα μας την έννοια του μοντέρνου μα και συνάμα φθηνού σχετικά επίπλου. Τώρα καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Θα τα καταφέρει; Το πιθανότερο είναι πως ναι.


  (1/2)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το ράλι της επιτυχίας

  Η εταιρεία Neoset δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 28 χρόνια. Μέχρι την έλευση της ΙΚΕΑ θεωρούνταν ως η μεγαλύτερη αλυσίδα επίπλου, αν και η πρωτιά παραμένει ως προς το δίκτυο των καταστημάτων της. Δεν είναι τυχαίο πως η αλυσίδα διαθέτει περί τα 60 σημεία πώλησης, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν αν αυτός ο αριθμός θα εξακολουθήσει να υπάρχει λόγω της σαφούς διάθεσης αναδιάρθρωσης που υπάρχει από τη διοίκηση. Στη μεγάλη γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνονται έπιπλα οικιακά, γραφείου, κουζίνας καθώς και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Το 1984 η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις με σκοπό την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, καθώς και την εισαγωγή στην αγορά νέων πρωτοποριακών προϊόντων. Δύο χρόνια αργότερα ιδρύεται η Neoset με την σημερινή της μορφή και έδρα τον Δήμο Αθηναίων. Με τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Βασιλικό Χαλκίδας, η εταιρεία συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία, βασιζόμενη στην φιλοσοφία των συναρμολογούμενων στοιχείων για την δημιουργία ολοκληρωμένων επιπλοσυνθέσεων. Παράλληλα, ξεκινάει την δημιουργία δικτύου καταστημάτων με την μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising). Τα βραβεία διαδέχονται το ένα, το άλλο και η εταιρεία βρίσκεται στην κορυφή της επιτυχίας. Πάντοτε στο τιμόνι της είναι ο αφανής κ. Αλεξανδρίδης, ένας άνθρωπος για τον οποίο η αγορά αναφέρεται θετικά, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επικεντρώνονται και στο αριστερό του παρελθόν. Βέβαια όταν πρόκειται για χρήμα, πολλά αλλάζουν. Ακόμα και οι εργασιακές σχέσεις. Με τη διαρκή ανάπτυξή της, οι σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα ανέρχονται στα 65.000 τμ. στεγασμένων χώρων. Μετά από ένα πρωτόγνωρο ράλι εξαγορών, οι εταιρείες του κ. Αλεξανδράκη και του ομίλου είναι οι Neoset, Neoset Κουζίνα, Νεοκατοικείν, Σκουρόπουλος, Πρόθεση Α.Ε., Neoset Hotel furniture, Neowood. Παράλληλα ο όμιλος διατηρεί και διεθνή παρουσία που ξεκίνησε το 1990 από τον Καναδά. Η δραστηριοποίηση του ομίλου στο εξωτερικό ξεκίνησε το 1990 στον Καναδά. Σήμερα ο όμιλος εξάγει προϊόντα στις χώρες, Αιθιοπία, Βουλγαρία, Καναδά, Κύπρο, Ρουμανία, Εκουαδόρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

  Το ράλι των εξαγορών

  Από τις πρώτες που εισήγαγαν το φθηνό χρηστικό και μοντέρνο έπιπλο στην Ελλάδα η Neoset στις αρχές του 2000 εξαγόρασε τη βιομηχανία «Έπιπλα Πίττας», του συζύγου της δημοσιογράφου Μπήλιως Τσουκαλά. Αμέσως βέβαια μετά την εξαγορά, η εταιρεία του κ. Αλεξανδρίδη προχώρησε σε ριζικές αλλαγές, με απολύσεις 40 περίπου ατόμων. Κάπου εκεί ξεκίνησε η σχέση της επιχείρησης με το ΚΚΕ και τις απανωτές ερωτήσεις στη Βουλή εις βάρος της. Η επιχείρηση εκτός από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αγόρασε επίσης τις εταιρίες «ΣΙΜΚΟ», «Γουλανδρή» και «Σκουρόπολο». Αντίστοιχα, η διάθεση των προϊόντων στο εξωτερικό γίνεται μέσω ενός δικτύου 47 καταστημάτων, εκ των οποίων τα περισσότερα (20) βρίσκονταν στη Ρουμανία, 8 στον Καναδά, 8 στη Ρωσία, 5 στη Βουλγαρία κ.ά. Παρουσία έφθασε ο όμιλος να έχει μέχρι και στη Νιγηρία! Ταυτόχρονα, η διάθεση των προϊόντων Νέο Κατοικείν πραγματοποιείται μέσω ενός δικτύου 15 καταστημάτων (7 καταστήματα εντός Αττικής και 8 καταστήματα στην επαρχία).Η διάθεση των προϊόντων Neoset Κουζίνα γίνεται μέσω ενός δικτύου 11 καταστημάτων (5 καταστήματα εντός Αττικής και 6 στην επαρχία).Η Skouropoulos διαθέτει 2 ιδιόκτητα καταστήματα στην Αττική. Επίσης λειτουργούν καταστήματα στην Θεσσαλονίκη και στα Χανιά και σύντομα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.


  (...)

  (2/2)

  ΑπάντησηΔιαγραφή