Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Αλέκα Παπαρήγα-Για το περιεχόμενο της εργατικής-λαϊκής εξουσίας

Από την ομιλία στην εκδήλωση για τα 94 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας:

Η εργατική λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία είναι η μόνη εναλλακτική λύση στο βασανιστικό και βάρβαρο σήμερα. Θα έλθει και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με τη θέληση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Τι έχει να φοβηθεί ο εργάτης, η εργάτρια, ο μισθωτός που δεν έχει μέσα παραγωγής, ο άνεργος, ο περιπλανώμενος νέος και νέα από τη λαϊκή εξουσία, οικονομία; Τίποτα. Θα χάσει μόνο τις αλυσίδες της ταξικής εκμετάλλευσης. Θα οργανώσει σε νέες βάσεις την οικονομία, την κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα, αυτό είναι σήμερα το καινούργιο.

Η εργατική-λαϊκή εξουσία θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, στην ενέργεια-ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες, στις κατασκευές-επισκευές, τα μέσα μαζικών μεταφορών, το χονδρικό-λιανικό και εισαγωγικό-εξαγωγικό εμπόριο. Τις συγκεντρωμένες τουριστικές επισιτιστικές υποδομές, τις καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Θα κοινωνικοποιήσει τη γη. Όσοι αγρότες έχουν χάσει τη γη τους θα εργάζονται στις κρατικές παραγωγικές μονάδες που θα επεξεργάζονται και θα παράγουν προϊόντα κατανάλωσης. Όσοι έχουν μικρή ιδιοκτησία γης θα ενταχθούν εθελοντικά και με κίνητρα στους αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα προμηθεύονται από το κράτος πρώτες ύλες, για την καλλιέργεια. Θα προστατεύεται η παραγωγή τους από τις καταστροφές μέσω κρατικών υποδομών και με την επιστημονική στήριξη. Θα πωλούν την παραγωγή τους στο κράτος με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό και στις κρατικά οργανωμένες λαϊκές αγορές με τιμές που θα καθορίζονται από το κράτος.

Η βιομηχανική και το μεγαλύτερος μέρος της αγροτικής παραγωγής θα πραγματοποιούνται από τον κοινωνικοποιημένο τομέα με εργατικό έλεγχο, σε όλη την κλίμακα της διεύθυνσης από τα κάτω προς τα επάνω.

Εκεί που η κοινωνικοποίηση δεν θα είναι υποχρεωτική, θα απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ξένης εργασίας.

Εξαλείφεται η ανεργία, η ανασφάλεια, κάθε μορφής εκμετάλλευση, καταπίεση.

Καταργείται η ατομική ιδιοκτησία και η οικονομική δραστηριότητα στην εκπαίδευση, στην υγεία-πρόνοια, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, στα ΜΜΕ. Οργανώνονται πλήρως και αποκλειστικά ως δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για όλους και όλες χωρίς εξαίρεση.

Ο κεντρικός σχεδιασμός αναπτύσσεται κατά κλάδο, μέσω ενιαίου κρατικού φορέα, που οργανώνεται κατά περιφέρεια και κατηγορία: Στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη μεταποίηση και στην εξορυκτική βιομηχανία. Στις τηλεπικοινωνίες.

Ο κεντρικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τον χωροταξικό σχεδιασμό και τις κατασκευές.

Η επιστημονική έρευνα οργανώνεται από κρατικούς οργανισμούς, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ινστιτούτα. Υπηρετεί την προστασία και προαγωγή της υγείας, τον Κεντρικό Σχεδιασμό, την διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής ευημερίας.

Ελάχιστη θα είναι η επιβάρυνση για στέγη, ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση, διατροφή

Η λαϊκή οικονομία είναι ασύμβατη με τη συμμετοχή της χώρας σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική ένωση όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η νέα εξουσία ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες και τον περίγυρο της χώρας θα επιδιώξει να αναπτυχθούν διακρατικές σχέσεις με αμοιβαίο όφελος, ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ολόκληρη η ομλία στο 902.gr.

3 σχόλια:

 1. SYRIZA: τώρα και κόμμα εθνοσοσιαλιστικό (αύριο, ανοιχτά (σοσιαλ)φασιστικό):

  http://www.902.gr/%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD

  Το δε Προεδρείο της ΓΣΕΕ του ανταπάντησε ότι όχι μόνο συμφωνούσε με αυτήν την πολιτική που σήμερα καταγγέλλει, αλλά μαζί παίρναμε τις αποφάσεις και μαζί τις υλοποιούσαμε προσθέτοντας ότι δήλωνε εθνικοσοσιαλιστής, πράγμα το οποίο ο Κολλάς όχι μόνο δεν αρνήθηκε αλλά το επιβεβαίωσε πλήρως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και για το πέρασμα στην εργατική-λαϊκή εξούσια:


  "Η κρίση βαθαίνει και ξέρουμε καλά ότι όταν οι ιμπεριαλιστές μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν με πολιτικά μέσα, αρπάζουν τα όπλα. Χωρίζουν τους λαούς είτε με το ένα είτε με το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, με το αίμα των λαών κανονίζουν την νέα διανομή.

  Ποιο κόμμα, αν χρειαστεί, μπορεί να δώσει πραγματικό νόημα στον αγώνα κατά του πολέμου είτε είναι αυτός αμυντικός είτε επιθετικός.
  Πώς προετοιμάζεται ο λαός; με τον αντιμερκελισμό, το επιφανειακό αντιμνημονιακό μέτωπο, χαϊδεύοντας την πολιτική Ομπάμα, σιωπώντας για την στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ; Με την συμμετοχή στον ευρωστρατό;

  Το ΚΚΕ, αν χρειαστεί, είναι το κόμμα που μπορεί να δώσει νόημα στον αγώνα για την ελευθερία, γιατί αυτός ο αγώνας δένεται με την διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα, που όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο".


  Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η εργατική εξουσία εκδηλώνεται και στο πολιτικό (με την έννοια του τρόπου, της μαρφής διακυβέρνησης) επίπεδο. Σε συζητήσεις μεταξύ μελών και φίλων στην κοβα της περιοχής μου με την ευκαιρία συναντήσεων που έγιναν εν όψη των εκλογικών αναμετρήσεων Μάη και Ιούνη αλλά και μετά από αυτές, τέθηκε το ζήτημα αρκετές φορές από διάφορους και από μένα. Υπάρχει από μεριάς του κόμματος μια κατανόηση πως πάνω στο ζήτημα αυτό απαιτείται να σκύψουμε περισσότερο. Αναφορές υπάρχουν και στο πρόγραμμα του 18ου Συνέδριου αλλά και στην ομιλία της η Αλέκα έκανε ορισμένες. Χρειάζονται όμως εργασίες που να παρουσιάζουν τεκμηριωμένα και με την μεγαλύτερη κατά το δυνατό σαφήνεια, θέματα όπως ορισμός αντιπροσώπων στις διάφορες συλλογικότητες της κοινωνίας για την οποία -σε πρώτη φάση- αγωνιζόμαστε. Είτε μιλάμε για αντιπρόσωπους σε επίπεδο εργοστασίου ή συνοικίας είτε για τη Βουλή (και πώς θα είναι αυτή). Εκλεγμένοι με ψήφο (ποιοί θα έχουν αυτό το δικαίωμα;) ή με κλήρο (σε ποιές περιπτώσεις); εκ περιτροπής ανάληψη καθηκόντων; ανάδειξη σε "αξίωμα" άπαξ ή περισσότερες φορές; κλπ... Οι θέσεις που θα προκύψουν πρέπει να είναι τέτοιες που σε κάθε μή κακοπροαίρετο να γίνεται καθαρό:

  1. Η δημοκρατία είχε και έχει ταξικό περιεχόμενο.

  2. Οι αντιπροσωπευτικοί και άλλοι θεσμοί στα πλαίσια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, έχουν ιστορικό χαρακτήρα. Εμφανίστηκαν πολλοί και με διάφορα ονόματα που όλοι τους αξίωναν τον ίδιο επιθετικό προσδιορισμό: δημοκρατικός.

  3. Το εδαφικό στοιχείο ούτε το μόνο ούτε ίσως και το καταλληλότερο είναι, για τον προσδιορισμό των εκλογικών ομαδοποιήσεων. Αποτελεί δε και ατελέσφωρο παράγοντα για μια ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά καθότι προβάλλει τα τοπικά προβλήματα ως τα καθοριστικότερα και εξισώνει δημιουργούς κοινωνικού πλούτου με κηφήνες απαξιώνοντας και στο πολιτικό επίπεδο, τον παράγοντα:
  παράγω αυτά που χρειαζόμαστε όλοι μας για να ζήσουμε ως κοινωνικά όντα, από πιπεριές και μωρομάντηλα έως σερβίρισμα σε μια ταβέρνα και θεατρικές παραστάσεις...
  με τον παράγοντα: (π.χ) ξημεροβραδιάζομαι σε καφετέριες ή πολυτελή κλαμπ συζητήσεων, καταναλώνοντας το έτοιμο από την ενοικίαση των 5 πολυκατοικιών μου, εισόδημα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή