Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Περί δημοσκοπήσεων και κυβερνητισμού

Εισαγωγή
Από το Σάββατο που μας πέρασε ως σήμερα και εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος που εκφράζει, η εφημερίδα Αυγή δημοσίευσε μια σειρά άρθρων για το οργανωτικό και πολιτικό του μέλλον. Κοινός παρανομαστής σ' αυτά είναι η αισιοδοξία ως και σιγουριά ότι, με τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Ακόμα, άλλωστε, και η κριτική για τον κυβερνητισμό του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ως δεδομένο το ότι αποτελεί σήμερα μια δραματικά ανερχόμενη πολιτική δύναμη με προοπτική διακυβέρνησης. Και βέβαια, σε όλα αυτά, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων φιγουράρουν σε περίοπτη θέση για το τι υποτίθεται ότι δείχνουν με σαφήνεια σχετικά με το "κατά πού πνέει ο άνεμος" σε ό,τι αφορά τους εκλογικού χαρακτήρα συσχετισμούς δυνάμεων.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι επειδή κοιτάζω τις δημοσκοπήσεις σκόρπια και χωρίς σύστημα, όπως άλλωστε οι περισσότεροι, θα ήταν καλό να ελέγξω ο ίδιος την εικόνα που προκύπτει αν τις δει κανείς συστηματικότερα. Συνέλεξα μια σειρά δημοσκοπήσεων που εντόπισα μεταξύ των μηνών του Σεπτέμβρη και του Νοέμβρη, που κλείνει τώρα. Και, για να έχω μια πληρέστερη εικόνα, κατέγραψα και τα εκλογικά αποτελέσματα του Μάη και του Ιούνη. Παραθέτω λοιπόν πρώτον τα στοιχεία. Αν υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν εντόπισα, οι αναγνώστες μπορούν να με ενημερώσουν σχετικά και τα στοιχεία θα εμπλουτιστούν αναλόγως.

Τα στοιχεία
ΜΑΪΟΣ

Εκλογές 6/5/2012: ΝΔ 18.85%, ΣΥΡΙΖΑ 16.78%, ΧΑ 6.97%

ΙΟΥΝΙΟΣ

Εκλογές 17/6/2012: ΝΔ 29.66%, ΣΥΡΙΖΑ 26.89%, ΧΑ 6.92%.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Δημοσκόπηση Pulse, 6/9/2012 (εκτίμηση ψήφου με αναγωγή):  ΝΔ 25%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΧΑ 10.5%.

Δημοσκόπηση VPRC, 8/9/2012: ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΝΔ 28%, ΧΑ 12%

Δημοσκόπηση RASS, 23/9/2012: ΝΔ 24.2%, ΣΥΡΙΖΑ 23.1%, ΧΑ 9.3%

Δημοσκόπηση  METRON ANALYSIS, 23/9/2012: ΣΥΡΙΖΑ 20.8%, ΝΔ 19.6%, ΧΑ 8.8%


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Δημοσκόπηση VPRC, 19/10/2012 (εκτίμηση εκλογικής επιρροής): ΣΥΡΙΖΑ 30.5%, ΝΔ 27%, ΧΑ 14%.

Δημοσκόπηση RASS (20/10/2012):  ΣΥΡΙΖΑ 23.8%, ΝΔ 22.7%, ΧΑ 9.2%

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: ΣΥΡΙΖΑ 28.4%, ΝΔ 26.4%, ΧΑ 11.8%.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Δημοσκόπηση GPO, 21/12/2012 (πρόθεση ψήφου): ΣΥΡΙΖΑ 22.3%, ΝΔ 20.1%, ΧΑ 10.3%

Δημοσκόπηση  Pulse, 26/11/2012 (πρόθεση ψήφου, με αναγωγή): ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΝΔ 21.5%, ΧΑ 13.5%.
Πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή: ΣΥΡΙΖΑ 23.5%, ΝΔ 19%, ΧΑ 12%.

Δημοσκόπηση VPRC, 28/11/2012 (εκτίμηση εκλογικής επιρροής): ΣΥΡΙΖΑ 31.5%, ΝΔ 26.5%, ΧΑ 12.5%.

Δημοσκόπηση MARC, 28/11/2012 (πρόθεση ψήφου, με αναγωγή): ΣΥΡΙΖΑ 29%, ΝΔ 26.2%, ΧΑ 12.4%

Παρατηρήσεις
Τι παρατηρούμε λοιπόν από αυτό το πλήθος ποσοστών που θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε με σχετική αξιοπιστία;

α) Παρατηρούμε, αρχικά, ότι όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο συμφωνούν ως προς την ταυτότητα των τριών πρώτων σε προτιμήσεις κομμάτων. Αυτά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή. Τα πράγματα δεν ήταν έτσι στις εκλογές, όπου τρίτο σε δύναμη κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ, οπότε το ένα πράγμα που καταγράφεται χωρίς καμία παρέκκλιση είναι ο εκτοπισμός του ΠΑΣΟΚ από την τρίτη σε προτιμήσεις θέση και η αντικατάστασή του από την Χ.Α. Αυτό είναι το πρώτο αδιάσειστο δεδομένο που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις (και για αυτό το λόγο κατέγραψα το ποσοστό της ΧΑ και όχι του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου).

β) Η τρίτη αυτή θέση της Χ.Α οφείλεται στην ομόφωνα παρατηρούμενη καταβαράρθωση του ΠΑΣΟΚ και στην άνοδο της ίδιας, το ελάχιστο κατά 1.88% (εκλογές Ιουνίου vs δημοσκόπηση Metron Analysis 23/9), και το μέγιστο κατά 7.08% (εκλογές Ιουνίου vs δημοσκόπηση VPRC 19/10). Αν και η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη, πρέπει να ληφθεί υπόψη τόσο ο ρόλος του αν τα ποσοστά είναι πρόθεσης ψήφου με αναγωγή (μεγαλύτερα) ή όχι (μικρότερα), όσο και το γεγονός ότι για τον Νοέμβριο η Χ.Α βρίσκεται από 0.3% ως και 3.5% πάνω από το 10% σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί συνεπώς μια αύξηση της εκλογικής της επιρροής σε σχέση με τις εκλογές Ιουνίου της τάξης τουλάχιστον του 3-4%, δηλαδή από 50% ως 65% περίπου σε σχέση με την εκλογική της ισχύ τότε.

γ) Αυτό το οποίο συζητήθηκε ευρέως στα "αριστερά" ΜΜΕ ήταν η ανατροπή του συσχετισμού ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ στις δύο πρώτες θέσεις. Βάσει αποτελεσμάτων όλων των δημοσκοπήσεων Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, η ανατροπή αυτή φαίνεται αδιαμφισβήτητη: όλες συμφωνούν ότι μετά τον Σεπτέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα με τις περισσότερες προτιμήσεις στην πρόθεση ψήφου.

i. Από εδώ και πέρα όμως, πέρα δηλαδή από τα (α)-(γ) που φαντάζουν αδιαμφισβήτητα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι έγινε ευρέως αντιληπτό. Τώρα, είναι γνωστό ότι διαφορετικές εταιρίες διεξάγουν δημοσκοπήσεις με διαφορετικές μεθόδους, ενώ υπάρχει πάντα το θέμα του αν τα στοιχεία που δίνονται αφορούν ατομική πρόθεση ψήφου ή προβολή αποτελέσματος, και το αν είναι σταθμισμένα με αναγωγή ή όχι. Έτσι, η ασφαλέστερη μέθοδος σύγκρισης είναι η σύγκριση δεδομένων της ίδιας εταιρείας δημοσκοπήσεων.

ii. Μια εταιρεία δημοσκοπήσεων από την οποία έχουμε στοιχεία και για τους τρεις μήνες (Σεπτέμβριο-Νοέμβριο) είναι η VPRC. Ας τα δούμε σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα παραθέσουμε τα αποτελέσματα του ίδιου κόμματος στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου:

ΣΥΡΙΖΑ (VPRC)
Μαϊος 16.78% Ιούνιος 26.89% Σεπτέμβριος 30% Οκτώβριος 30.5% Νοέμβριος 31.5%

Βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα ότι το άλμα μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου σταθεροποιείται μεν ως προς τα νέα επίπεδα στα οποία οδηγεί, δεν επαναλαμβάνεται όμως ως άλμα. Ενώ μέσα σε ένα μήνα (Μαϊος-Ιούνιος), ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του στις εκλογές κατά 10.11%, η αύξηση στους επόμενους πέντε μήνες είναι λιγότερο από το μισό, 4.61%. Με βεβαιότητα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι, βάσει των στοιχείων της VPRC, ενώ η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά ανοδική, ωστόσο ο ρυθμός αύξησής της έχει ανακοπεί δραστικά: από τον Σεπτέμβριο στον Νοέμβριο, για παράδειγμα, υπάρχει μόνο 1.5% αύξηση. 

iii. Οι δημοσκοπικές εταιρείες  RASS και MARC μας δίνουν στοιχεία για δύο μήνες η καθεμία. Ας τα δούμε και αυτά, πάλι προσθέτοντας τα αποτελέσματα των εκλογών:

ΣΥΡΙΖΑ (RASS, χωρίς αναγωγή)
Μαϊος 16.78% Ιούνιος 26.89% Σεπτέμβριος 23.1% Οκτώβριος 23.8%.

Με άλλα λόγια η RASS, αν και καταγράφει μια οριακή αύξηση ποσοστού της τάξης του 0.7% από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο, καταγράφει πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από το ποσοστό που πήρε στις εκλογές (3.09% είναι το έλειμμα Οκτωβρίου απέναντι στις εκλογές του Ιουνίου). Προφανώς, τα ποσοστά της RASS είναι χωρίς αναγωγή ενώ της VPRC περιλαμβάνουν αναγωγή: αλλά και με αναγωγή τα ποσοστά που δίνει η RASS δεν είναι πιθανόν να ξεπερνούν αυτά του Ιουνίου με σημαντική διαφορά.

Για τον Οκτώβρη, η MARC έδωσε στοιχεία και με και χωρίς αναγωγή, ενώ για τον Νοέμβρη έχω εντοπίσει μόνο αποτελέσματα με αναγωγή. Παραθέτω τα δεύτερα:

ΣΥΡΙΖΑ (MARC, με αναγωγή)
Μαϊος 16.78% Ιούνιος 26.89% Οκτώβριος 28.4% Νοέμβριος 29%

Με άλλα λόγια, έχουμε άνοδο της τάξης του 1.51% μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, και της τάξης του 0.6% μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Ασήμαντη, όπως και της RASS αλλά και της VPRC, τόσο σε σχέση με την άνοδο από Μαϊο σε Ιούνιο, όσο και σε σχέση με την καλπάζουσα άνοδο της Χ.Α στην περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου.

iv. Μια τελευταία παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστα, και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά πολύ της πιθανής εκλογικής αυτοδυναμίας, αφού το ψηλότερό του ποσοστό είναι αυτό που καταγράφεται από την VPRC για τον Νοέμβριο (31.5%), ενώ το χαμηλότερό του για τον ίδιο μήνα είναι μόλις 22.3% (GPO, προφανώς χωρίς αναγωγή). Ο μέσος δε όρος που προκύπτει για τον μήνα αυτό από την διαίρεση του αθροίσματος του ψηλότερου και του χαμηλότερου ποσοστού είναι...26.9%, δηλαδή ό,τι ακριβώς πήρε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου.

v. Στα άρθρα και στις ομιλίες τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προανέφερα, μιλούν σύσσωμα για μεγάλο "ρεύμα" εκλογικού χαρακτήρα, αναφερόμενα στα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κανένα τέτοιο ρεύμα. Αυτό το οποίο δείχνουν είναι στην καλύτερη περίπτωση η αυξητική τάση με δραματικά όμως μειωμένο ρυθμό σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, και στην χειρότερη η στασιμότητα στα επίπεδα του Ιουνίου. Δείχνουν επίσης ότι με βάση τόσο το καλύτερο σενάριο όσο και το χειρότερο, ο σχηματισμός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε προσεχείς εκλογές παραμένει αδύνατος. Ακόμα και η συνεργασία του με άλλα κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να επαρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μιας και δίνει αθροίσματα κάτω από το 40%. 

Ερωτήματα
Ο λόγος για τον οποίο διερεύνησα τα στοιχεία δεν είναι για να αποδείξω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέμματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτό το κάνει καθημερινά και δεν είναι άξιο παρατήρησης. Ο λόγος για τον οποίο ενδιαφέρθηκα να επαληθεύσω την εικόνα που διαισθητικά έβλεπα είναι ο εξής:

Ότι διαγράφεται, λίγο μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, μια εικόνα μάλλον απρόσμενη από τη σκοπιά των εντυπωσιακών αριθμητικών αλλαγών του Ιουνίου: Μια εικόνα καθίζισης των αυξητικών στάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ και στασιμότητας στο εκλογικό πεδίο, που δεν ανατρέπεται βέβαια ούτε από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε την ΝΔ με 2-3%, ούτε από την ανάκτηση του 20% ως και του 50% των "χαμένων" ψήφων του ΚΚΕ. Με την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής, κανένα κόμμα δεν δείχνει να μπορεί να κρατήσει τους ρυθμούς ανόδου που παρουσίασε (όταν παρουσίασε άνοδο) προεκλογικά, και η δραματική πτώση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει ήδη εξαντλήσει τα περιθώριά της να συμβάλλει σε σημαντικές περαιτέρω αλλαγές στο εκλογικό πεδίο (διότι και να συνεχιστούν οι διαρροές, είναι βέβαιο ότι αυτές δεν θα είναι αδιάφορες προς την περαιτέρω ενίσχυση της Χ.Α). Μπαίνουμε σε μια περίοδο μεταθανάτιας ακαμψίας της κοινωνίας; "Παγώνουν" μέχρι νεωτέρας οι σημαντικές, μαζικές εκλογικές μετατοπίσεις; Έχει ένα κομμάτι του πληθυσμού ήδη συμφιλιωθεί με την μοίρα του και εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για πολιτική αλλαγή; Βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη στην πραγματικότητα φάση καθολικής αδυναμίας των διαθέσιμων αστικο-κοινοβουλευτικών επιλογών να κάνουν αυτό το οποίο υπάρχουν για να κάνουν, δηλαδή να διαχειριστούν τις αποφάσεις της ΕΕ από κυβερνητική θέση χωρίς να αναγκαστούν σε εφήμερες συνεργασίες και συμφύρσεις αλλά και πιθανά πιο μακροπρόθεσμες συγχωνεύσεις; Τι γίνεται αν την εκλογική αναταραχή της πρώτης περιόδου (2009-2012) την διαδέχεται όχι περισσότερη αναταραχή αλλά μια λίγο-πολύ νεκρική ακαμψία στο κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα; Αυτά είναι τα πραγματικά σημαντικά ερωτήματα που τίθενται από την εικόνα που προσπαθούν να αποκρύψουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι πάντως με ιδιαίτερη επιτυχία.

16 σχόλια:

 1. Μία παρατήρηση έχω να κάνω. Η αποσάρθρωση του ΠΑΣΟΚ μας έδωσε την σημερινή εικόνα. Αυτή της ΝΔ (που προβλέπω να έρχεται μετά από τυχόν εκλογική ήττα) θα κάνει την άνοδο της άκρας δεξιάς, κυριολεκτικά εκρηκτική. Περισσότερο από ότι ύπηρξε του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Έχει ένα κομμάτι του πληθυσμού ήδη συμφιλιωθεί με την μοίρα του και εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για πολιτική αλλαγή;" Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει. Το ερώτημα είναι αν αυτή η στάση θα συνεχισθεί και τι προϋποθέσεις και δράσεις απαιτούνται ώστε να μην συνεχισθεί. Σε αυτό χρειάζονται λύσεις και απαντήσεις από τους κομμουνιστές και πρέπει να τις βρούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πριν παραδώσει πνεύμα για τα καλά, το ψάρι στο αγκίστρι χτυπιέται και σπαρταράει.

   Μήπως οι πλατείες του Ιούνη του 2011 ήταν το τελευταίο σπαρτάρημα στο αγκίστρι ενός σημαντικού ως και καθοριστικού ποσοστού της ελληνικής κοινωνίας; Μούντζα, φωνή και αφού δεν έκατσε η ιδέα ότι έτσι θα άλλαζε ο κόσμος, οριστικό πολιτικό τετέλεσται κατά τον Ιούλη με μια αναλαμπή για ψήφο την επόμενη χρονιά;

   Διαγραφή
 3. Χωρίς να είμαι ειδικός πρέπει να πω ότι η ανάλυσή σου, Αντώνη, παραβλέπει το γεγονός ότι διαχρονικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δίνουν χαμηλότερα ποσοστά σε όλα τα κόμματα από τα ποσοστά που λαμβάνουν στις εκλογές. Επομένως θα ήταν μεθοδολογικά ασφαλέστερο αντί να συγκρίνεις τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών με τα εκλογικά αποτελέσματα του Μάη/Ιούνη, να τις συγκρίνεις με τις αντίστοιχες τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν τις εκλογές της 6ης Μάη και 17ης Ιούνη. Με τον τρόπο αυτό η σύγκριση θα μπορεί να γίνει πιο άμεση.

  Κάποιος που είχε άλλο nick

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μεθοδολογικά, αν οι δημοσκοπήσεις δίνουν χαμηλότερα ποσοστά από ότι οι εκλογές, το κάνουν για όλα τα κόμματα, οπότε δεν μπορεί πχ τα στοιχεία για ΣΥΡΙΖΑ να διαφέρουν από ότι τα στοιχεία όλων των άλλων σε ό,τι αφορά ανοδικές, καθοδικές ή στάσιμες τάσεις.

   Δεύτερον, στην πραγματικότητα, η διαφορά μεταξύ δημοσκοπήσεων και εκλογών δεν έγκειται σε κάποιο γενικό νόμο αλλά στο αν προεκλογικά περάσει ή όχι η λογική της ψήφου της τελευταίας στιγμής υπέρ κάποιου κόμματος. Αυτό έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε πολύ περισσότερες ψήφους από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Δεν έγινε όμως με τη Χ.Α, που πήρε σχεδόν ακριβώς τον μέσο όρο που προβλεπόταν.

   Διαγραφή
 4. Aντώνη ούτε το μισό ΣΕΦ δεν μπόρεσε να γεμίσει απόψε ο Αλέξης πρώτος των δημοσκοπήσεων και με 27% πριν από 6 μήνες αυτό νομίζω συμφωνεί με αυτά που λες προσθέτοντας πολλά παραπάνω απ' όσα συμπεραίνεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμπεραίνω αυτά που είναι νόμιμο να συμπεράνω βάσει στοιχείων.

   Το θέμα για το οποίο μιλάς είναι αυτό που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως "βαθμός κινηματικής συσπείρωσης", όπου τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χαμηλά, αυτά του ΚΚΕ πολύ υψηλά, και αυτά της Χ.Α ως τώρα ευτυχώς επίσης πολύ χαμηλά, αλλιώς θα είχαμε ήδη πολλούς νεκρούς στην Ελλάδα.

   ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ μοιράζονται μια "καναπεδάτη" μαζική εκλογική βάση, αν και στην πλειοψηφία της αυτή η βάση όταν δεν σηκώνεται απ' τον καναπέ για να ψηφίσει κάνει πολύ διαφορετικά πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στη ΧΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ αρθρογραφεί, πάει σε θερινά πανεπιστήμια, κάνει deals στα συνδικάτα. Στη ΧΑ, κατά βάση, πίνει φραπέ και παίζει ηλεκτρονικά.

   Διαγραφή
  2. Πάντως κανενός απ' τους δύο δεν απεργεί. Προς θεού. Από τι να απεργήσουν οι περιζήτητοι πολυάσχολοι και οι μονίμως άεργοι;

   Διαγραφή
  3. Σωστός, απλά αυτός ο βαθμός κινηματικής συσπείρωσης απαντάει και σε αυτό: ένα κομμάτι του πληθυσμού ήδη συμφιλιωθεί με την μοίρα του και εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για πολιτική αλλαγή?
   Και μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι και ο ίδιος ο ΣΕΚΜ και θέλει και παροτρύνει όλη αυτή την εγκατάλειψη.


   Βέβαια το θέμα σου είναι καθαρά μαθηματικό-δημοσκοπικό-εκλογικό, γενικότερα δείκτες, οπότε συγγνώμη για το εκτός θέματος...

   Διαγραφή
  4. Τώρα βάζεις το ζήτημα του βαθμού κινηματικής συσπείρωσης, την απεργία, τη συμμετοχή στα σωματεία, κλπ κλπ και με τσιτώνεις, αλλά δε θα τσιμπήσω. μετά τις γιορτές με καθαρό μυαλό και στομάχι...

   Πάντως κάτω τα πράματα δεν είναι άσπρο - μαύρο. Η εποχή της οργής και του αντανακλαστικού πέρασε και έρχεται δειλά δειλά η εποχή του συνειδητού, όποιο κι αν είναι αυτό. Και η αεργία/αμπελοφιλοσοφείν των αναρχοσυριζαίων, και ο νεοναζισμός των χα και η παραίτηση και όλα είναι συνειδητά από δω και πέρα. Τώρα είναι η εποχή της μάχης και θα κριθούμε όλοι που πιστεύουμε στο κομμουνιστικό πρόταγμα, με τις αδυναμίες μας και με όλα μας. Τώρα που το τοπίο ξεκαθαρίζει βίαια στο θολωμένο μυαλό της κατά βάση διαλυόμενης μικροαστικής ελληνικής κοινωνίας. Από δω και πέρα οι παρεμβάσεις του κόμματος και των γύρω αποκτούν πραγματικό νόημα και ο βαθμός, η καθαρότητα και η συνέπεια των, μπορούν να τραβήξουν τα πράγματα μπροστά ή να πέσουμε σε τέλμα. Ομοίως βέβαια ισχύει και για τον οπορτουνισμό και το φασισμό. Μέχρι τις εκλογές βασικά πέφταμε σε ντουβάρια. Τώρα μπορείς να πεις για το ρόλο της Ε.Ε. πχ και να μη σε κοιτάνε σαν εξωγήινο.

   Για σας στην Κύπρο πάντως είστε στην αρχή ακόμα της διαδικασίας, αλλά δυστυχώς, λόγω μικρών μεγεθών, δε θα έχετε την ελάχιστη πολυτέλεια χρόνου. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

   Διαγραφή
  5. "Για σας στην Κύπρο πάντως είστε στην αρχή ακόμα της διαδικασίας, αλλά δυστυχώς, λόγω μικρών μεγεθών, δε θα έχετε την ελάχιστη πολυτέλεια χρόνου. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες."

   Καλά να σαι. Το έχω πει ότι οι άρρενες έχουν G3 σπίτι τους, δεν το χω πει;

   Δες εδώ για ορντέβρ: http://antartescy.blogspot.com/2012/11/blog-post_29.html

   Ο ταξιτζής σήμερα μου λεγε ότι πήγε στο σχολείο του γιου του και ότι οι πιτσιρικάδες είναι τρελά τσιτωμένοι.

   Σε τρεις μήνες δεν θα χει μείνει όρθιο τίποτα.

   Διαγραφή
  6. Αναμένω σύντομα να σε δω σε επιτροπή αγώνα να βάζεις τη θεωρία στα παπούτσια της πράξης.

   Δεν είναι ειρωνία βέβαια, αλλά ευχή και κατάρα μαζί.

   Διαγραφή
  7. "Aντώνη ούτε το μισό ΣΕΦ δεν μπόρεσε να γεμίσει απόψε ο Αλέξης πρώτος των δημοσκοπήσεων και με 27% πριν από 6 μήνες αυτό νομίζω συμφωνεί με αυτά που λες προσθέτοντας πολλά παραπάνω απ' όσα συμπεραίνεις..."

   νομίζω είναι ένα 27% με διαφορετική ψυχολογία για αυτό κάθεται στον καναπέ παρά να πάει στο ΣΕΦ αλλά προς το παρόν τους ψηφίζει.

   ΑΧΠ

   Διαγραφή
 5. εντάξει,οκ.
  αν αυτές οι δημοσκοπήσεις,που δεν το αποκλείω,είναι ορθές,με όποιο σφάλμα μπορεί να έχουν,εμένα μου δείχνουν τα εξής:
  Η παρατήρηση του Αντώνη ως πρός το ρυθμό της αύξησης των ποσοστών του Σύριζα είναι σημαντική.Εγω καταλαβαίνω πως δημιουργήθηκε μια "βάση" του Συριζα και αυτό ηταν.Μέχρι εκεί.
  Όμως το πιο σημαντικό είναι τα ποσοστά της ΧΑ.αν το 12% ισχύει τοτε τι καθόμαστε και λεμε.
  μιλάμε για περίπου 1 εκατ κόσμου,που τα νταηλίκια,ο λαικισμός, ο Κασιδιάρης και η παρέα του τους "εκφράζουν."όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε.
  και τότε να δείτε εκπομπές λαιφστάιλ με χρυσαυγίτες.ποιοί είναι οι πιο μαμιάδες οι δεξιοι ή οι αριστεροι και τετοια..στο χαχαχουχα θα το ρίξουνε,όπως κάνουν τώρα και ανεβαίνουν κ άλλο οι φασίστες.
  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. και θα τολμήσω να το πω και δεν με νοιάζει.στην άνοδο της ΧΑ έχει συμβάλλει καθοριστικά ο Σύριζα.Θα μου πείτε τι λες ρε μεγάλε πρωινιάτικα.Αλλά σκεφτείτε.¨Οταν παίρνει σύμβολα,έννοιες,ιδεολογίες και τις βιάζει,δημιουργεί αποστροφή στο ΚΚΕ,στον αγώνα,στην απεργία.Κάποιος που δεν νοιώθει καθόλου απο ιστορία και πολιτική,φτάνει πολύ εύκολα στο συμπέρασμα οτι η αριστερά είναι ένα.
  Και μιλάμε για ένα μαλάκα αντικειμενικά λαό.Που η πολιτική του άποψη σχηματίζεται απο τον Λάκη και τον Κανάκη.
  Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην κοινοβουλευτική μορφή του Σύριζα,αλλα πιο πολύ στο δρόμο,στα πανεπιστήμια κλπ.
  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αμφιβολία επ' αυτού. Καλησπέρα!

   Διαγραφή