Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Another one bites the dust...

Πρόσεχε, Ισπανία, τη δική σου Ισπανία! 
Πρόσεχε το δρεπάνι χωρίς σφυρί, 
πρόσεχε το σφυρί χωρίς δρεπάνι! 

Συμφώνησαν Κύπρος-τρόικα για το Μνημόνιο
Σε οριστική συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέληξαν τρόικα και κυβέρνηση.

Η κυπριακή κυβέρνηση και η τρόικα, η οποία είχε αναχωρήσει το πρωί από την Λευκωσία, κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο. Επίσημη ανακοίνωση από την Λευκωσία αναμένεται αργότερα.

Σε γραπτή του δήλωση στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας είπε ακόμη ότι πολύ σύντομα μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές και στα ζητήματα που απομένουν.

«Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Χριστόφιας. 

Το σφυρί, το δρεπάνι και η συναίνεση
Το έμβλημα του ΑΚΕΛ δεν έχει δρεπάνι. Έχει μόνο ένα σφυρί και κάποια στάχυα, γεμάτα και ανθισμένα κίτρινα.

Το έμβλημα το ΑΚΕΛ είναι το έμβλημα της συναίνεσης των εργατών και των αγροτών της Κύπρου, σε ένα μακροχρόνιο αγώνα, που τους εξασφάλισε μέσω της ειρηνικής συγκατάβασης μια παρουσία στον τόπο και κάποια ανθρωπίνως αξιοπρεπή δικαιώματα διαβίωσης.

Πάνω σε αυτό το έμβλημα έχουν κτιστεί πάρα πολλοί τοπικοί μύθοι καθώς και πάρα πολλές τοπικές έχθρες. Οι μύθοι αυτοί επέβαλαν σιγά σιγά μια εξορία σε κάθε άνθρωπο που έλεγε πως μας χρειαζόταν πέρα από το σφυρί και το στάχυ, και ένα κοφτερό δρεπάνι να δρέπουμε με αυτό αγώνες.

Γίναμε όλοι λάτρεις της συναίνεσης και της ειρήνης. Και με αυτό το τοπικό σχεδόν ψυχοτροπικό δόγμα, όλα καλά πήγαιναν και όλο και τα βρίσκαμε με τους αστούς. Είχαν περίσσευμα οι αστοί. Έτσι κι εμείς κλείναμε τα μάτια και δεν βλέπαμε την ξετσιπωσιά τους και την αστική τους ανηθικότητα. Μόνο που οι αστοί πέρα από περισσεύματα είχαν και τις δικές τους συνήθειες. Είναι συνήθεια για παράδειγμα για τους αστούς να "μαγειρεύουν" το οτιδήποτε και τον οποιονδήποτε φτάνει να έχουν τα επιθυμητά τους κέρδη. Είναι επίσης συνήθεια να ταυτίζουν τη δική τους εξουσία με τον τόπο μας και τον κάθε τόπο. Η αστική τάξη είναι ολόκληρη ένα μαγειρίο με καμένα λάδια που βρωμάνε ξινίλα. Εδώ πέρα οι άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς αναστολές, χωρίς κανένα απολύτως συναίσθημα, χωρίς κανένα απολύτως όραμα, πέρα από το μενού της ημέρας. Η μέρα τους έτσι κυλά. Όπως τους δείκτες του χρηματιστηρίου, και κοιμούνται και ξυπνάνε σε αυτούς τους χρονικούς ορίζοντες και ρυθμούς. Με μαυρισμένα συκώτια, με λερωμένα χέρια, με βρωμερές οσμές, έτσι ορίζουν την ύπαρξή τους σ' αυτό τον κόσμο.

Σ' αυτόν λοιπόν τον κόσμο βάδισε η αριστερά του τόπου με καθολικό δόγμα τη συναίνεση. Ήταν μια συναίνεση με τους βρωμιάρηδες και τίποτα παραπάνω. Ώσπου μια μέρα γέμισαν τα ρούχα μας τσίκνα και αποφορά. Και δεν ξέραμε ποιός αναμεταξύ μας είναι αυτός που βρωμάει και φέρει στο δέρμα του και στα χέρια του τη μαυρίλα της αστικής τάξης.

Παρακεί ήταν κάτι ψηφοφόροι. Κι εκείνοι μαύροι αλλά για διαφορετικούς εντελώς λόγους. Ήταν μαύροι γιατί δούλευαν. Και δούλευαν σαν πληρωμένοι δούλοι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι.

Με αυτούς δεν έκανε κανείς συναίνεση. Όχι. Κλειστήκανε στο μαγειρείο όλοι, κι αφήσανε έξω αυτούς τους μαύρους, γιατί δεν ήταν μαύροι για αξιοπρόσεκτους λόγους. Επιπλέον δεν είχαν ούτε λογαριασμό στην τράπεζα.

Ήταν να γίνει μια άλλη συναίνεση και να βάζαμε εκείνο το δρεπάνι που έλειπε.

Αλλά δεν έγινε.

Και χωρίς δρεπάνι κανείς δεν μπορεί πια με κανένα τρόπο να αμυνθεί. Παρά μόνο να κοιτάει απ' το παράθυρο στο μαγειρείο να σφυροκοπάνε τα γεμάτα κι ανθισμένα κίτρινα στάχυα.
Disdaimona

8 σχόλια:

 1. - Δεξια διαχειριση του καπιταλισμου,
  αριστερη διαχειριση του καπιταλισμου,
  το ζητημα ειναι οτι υπογραφεις μνημονια.

  - Θα αφησουμε ολα τα μνημονια ν' ανθισουν;

  Konev

  Υγ. Δεν ξερω αλλα μαλλον διαβλεπω οτι καποιοι εν ελλαδι "αντιμνημονιακοι" θ αρχισουν να τραγουδουν "υπαρχει καλυτερο μνημονιο κ το θελουμε" στο ρυθμο του προεκλογικου σποτ της ΝΔ το 2000, εμπνευσης σπηλιωτοπουλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ας μην αστειευόμαστε. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα χωρίς κομμουνιστική καθαρά στροφή για κανένα. Δεν λέω ότι με κομμουνιστική στροφή θα λυθούν ως δια μαγείας τα πάντα. Αλλά ξέρω πλέον ξεκάθαρα ότι όλες τις μεσοβέζικες προσπάθειες τις ρουφάει το κεφάλαιο σαν την ηλεκτρική σκούπα. Κι εδώ μιλάμε για το ΑΚΕΛ, κόμμα με ιστορία από το 1926. Όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Σχέδιο Β.

  Νομίζω είναι κατανοητό ότι κάτι διδάσκει η χλαπάτσα που φάγαμε στην Κύπρο, με ένα και μοναδικό αριστερό κόμμα στο παιχνίδι, που βεβαίως, αποκήρυξε και αυτό τον "σταλινισμό" (πρόσφατη συνέντευξη Χριστόφια).

  Τώρα θα φάμε "ανανεωτική αριστερά" δια της οπισθίας οδού, με κλίσμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν αστειεύομαι δυστυχώς. Είμαι ο τελευταίος-κυριολεκτικά ο τελευταίος- που μπορεί να διεκδικήσει αλάθητο ή να κάνει μαθήματα αλλά έχω-καλώς ή κακώς-κουραστεί με τους "καλούς τρόπους" (ως ένα βαθμό ακόμα κ σε προσωπικό πια επίπεδο). Το να σέβεσαι κάποιον ή κάτι προϋποθέτει-γνώμη μου-να του μιλάς χωρίς "στολίδια". Δε γνωρίζω πολύ καλά τα της Κύπρου, μπορώ να κατανοήσω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΑΚΕΛ κ το οδηγούν σε σοβαρά λάθη όμως ο Χριστόφιας ως πρόσωπο μου είναι απεχθής.

  konev

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατί η αριστερή κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει δάνειο απο την Ρωσία,την Κίνα ,την φυλή των Παπούα; Τι άλλο πρεπει να συμβεί για να καταλάβουμε τι σκατά καπιταλιστική διαχείριση μπορεί να κάνει ο κάθε Βεζύρης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα! Χωρίς να γνωρίζω ιδιαίτερα την ιστορία , αλλά και την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο αναρωτιέμαι 1). Πως αυτή η χώρα η οποία υποτίθεται ότι ήταν οικονομικά υγιής και σε φάση ανάπτυξης να χρειάζεται να καταφύγει σε δανεισμό τέτοιου ύψους και 2) Αν μια μικρή χώρα σαν την Κύπρο , θα μπορούσε να σταθεί όρθια, δίχως να καταφύγει σε λύση τύπου Ελλάδος , τρόικας κτλ

  Παρακαλώ την άποψη σας και συγχαρητήρια για το site και την προσπάθεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τελευταίε ανώνυμε, δάνειο απο Ρωσσία δεν πήρε πολύ απλά γιατί η ΕΕ -και συγκεκριμένα η Επιτροπή - με άκουσμα στη πρόθεση της Ρωσσίας να δώσει δάνειο απείλησε ότι ενδέχεται κούρεμα του Κυπριακού χρέους. Τωρά, τούτον προφανώς υφίσταται ως απειλή μόνον άμμαν εμμένουμεν για την παραμονή μας στη ΕΕ κτλ. Για τούτον σε παρακαλώ -τζιαι ελπίζω -να μεν εν η πρόθεση σου να αφαιρέσεις τις όποιες ευθύνες στο ΑΚΕΛ για την προδωσία της ιστορίας του τζιαι της παρακαταθήκης που τούτη φέρει. ΖΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Για τον ανωνυμο που ρωτησε. Η εντυπωση μου ειναι οτι το δυστυχημα (ας το πουμε ετσι) της εκρηξης των συριακων πυρομαχικων ειχε μεγαλη οικονομικη επιπτωση αλλα κ οι κυπριακες τραπεζες βρεθηκαν να εχουν πολυ μεγαλες ζημιες απο εκθεση σε ελληνικα ομολογα.

  Ν.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προς ανώνυμο (βάλε ψευδώνυμο σε παρακαλώ): Η αρχή του τέλους ήταν το ελληνικό κούρεμα χρέους που κατέστρεψε κυπριακά τραπεζικά κεφάλαια επενδεδυμένα στα κυπριακά ομόλογα. Από κει και πέρα, πολλά ειπώθηκαν για καταχρήσεις των δύο μεγάλων τραπεζών. Τις τελευταίες μέρες, και αμέσως πριν την εσπευσμένη μετάβαση Χριστόφια στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι υπήρχε ένα γιγάντιο ποσό (κάπου 7 δις) που επιβαρύνει το δημιοσιονομικό χρέος αλλά για το οποίο υποτίθεται δεν γνώριζε ο Χριστόφιας.

   Πάντως, η συνολική υπόθεση του πώς έφτασε η Κύπρος, μήνες μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, να είναι "ένα βήμα από τη χρεοκωπία" έχει τεράστια κενά και βρωμάει απ' την κορφή ως τα νύχια. Μιλάμε για μια οικονομία πολύ πιο εύρωστη από της Ελλάδας πριν την ένταξη στο ευρώ, που η ίδια είναι μια παλαβή απόφαση με δεδομένο ότι είχε ένα από τα "σκληρότερα" νομίσματα στον κόσμο η χώρα πριν μπει.

   Διαγραφή