Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «6 μέρες»

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «6 μέρες»

Μιλώντας στη Βουλή, κύριε πρόεδρε, είπατε ότι ο Σαμαράς είναι μετεξεταστέος επειδή δεν πήρε τη δόση. Η δόση θα έρθει τελικά και θα είναι και μεγαλύτερη. Αισθάνεστε την ανάγκη να επανατοποθετηθείτε ως προς αυτό;

Δεν αμφιβάλλω ότι ο μετεξεταστέος μαθητής θα την περάσει την τάξη με κάποια εντατικά μαθήματα, αλλά αυτό δεν είναι επιτυχία. Διότι, αν πάρουμε τη δόση, αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο και με αντάλλαγμα να παραδώσει η κυβέρνηση τα κλειδιά της χώρας στους πιστωτές. Επιπλέον, κ. Σαμαράς, βάζοντας όριο τις 16 Νοεμβρίου, έπεσε ο ίδιος μες στην παγίδα που έστησε προκειμένου να εκβιάσει για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές του. Διότι ούτε έχει καταρρεύσει η οικονομία, όπως μας είπε, ούτε σταμάτησαν τη Δευτέρα να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, ούτε πεινάσαμε όπως είπε ο κύριος Στουρνάρας. Άρα λοιπόν, αυτό που καταρρέει σήμερα είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του κύριου Σαμαρά.

Το πιο ουσιαστικό, όμως, στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βρισκόμαστε μπροστά σε μια διεθνή σύγκρουση μεταξύ της Γερμανίας, που έχει σήμερα τα ηνία της Ευρώπης, και του ΔΝΤ. Είναι πλέον ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό δεν μπορεί να το παρακάμψει το ΔΝΤ για μια σειρά από λόγους. Από τους βασικότερους είναι ότι οι χώρες που το χρηματοδοτούν, όπως η Βραζιλία ή η Ινδία, δεν είναι ευρωπαϊκές και δεν έχουν λόγο να μπλέξουν σε ευρωπαϊκές σκοπιμότητες.

Συνεπώς θα μείνει η χώρα σε εκκρεμότητα;

Πίσω απ’ αυτήν την αντίθεση βρίσκεται η γερμανική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κ. Μέρκελ έχει μια στρατηγική, να φτιάξει τη γερμανική Ευρώπη. Δεν την ενδιαφέρει αν το χρέος είναι βιώσιμο, ούτως ή άλλως θα κάνει τον ευρωπαϊκό Νότο γερμανική αποικία χρέους, με γερμανική κυριαρχία, όσον αφορά την παραγωγή, τις επενδύσεις. Αυτό δεν αφορά τους Βραζιλιάνους ή τους Ινδούς και τους Αμερικανούς. Σ’ αυτήν ακριβώς τη διαμάχη η κυβέρνηση κάθεται αμήχανη και παρακολουθεί με το χέρι απλωμένο. Δεν παίρνει θέση, δεν προτείνει καν, δεν διεκδικεί λύση. Αρκείται σε ό,τι της δώσουν. «Ότι προαιρείστε, καλόν είναι» λέει παντού. Ε, αυτό δεν είναι μια σοβαρή στρατηγική.

Πολλοί οικονομολόγοι, όπως ο Βαρουφάκης, λέει να μη δεχτούμε αυτή τη δόση. Εσείς συμφωνείτε;

Κοιτάξτε, εγώ στη Βουλή προχθές προσπάθησα να απαντήσω πάρα πολύ συγκεκριμένα. Τι θα έκανε, δηλαδή, μια κυβέρνηση με λαϊκή στήριξη για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, δίνοντας απαντήσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα. Προφανώς θέλουμε δανεισμό αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε τους όρους του δανεισμού. Και αυτός ο διαρκής εκβιασμός με τις δόσεις πρέπει να σταματήσει. Ακόμη κι αν διαπιστώναμε ότι έχουμε εκτροχιαστεί, όπως σήμερα, για να φτάσουμε σε πρωτόγεννες πλεόνασμα αυτό θα απαιτούνταν 2,5 δισ., όχι 13,5 δισ. μέτρων που αποφάσισαν προχθές και θα τινάξει την ύφεση σε επίπεδα ρεκόρ. Επιπλέον η μονομερής αθέτηση της δανειακής σύμβασης από τη πλευρά των πιστωτών, θα είχε για αυτούς συνέπειες. Όλη τη προεκλογική περίοδο μας, κατηγορούσαν τα μνημονιακά κόμματα για ανευθυνότητα, επειδή εσκεμμένα παρερμήνευαν την ακύρωση του μνημονίου με τη μονομερή αθέτηση της δανειακής συμφωνίας. Τώρα όμως που αυτή αθετείται μονομερώς από τη πλευρά των δανειστών, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

- Χωρίς τις δόσεις, δεν θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα της χώρας;

Το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους, με τους όρους που γίνεται σήμερα, δεν θα ’χει αποτέλεσμα. Θα είναι σα να ρίχνουμε νερό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Άρα βεβαίως χρειάζονται κεφάλαια οι τράπεζες. Δεν αρνούμαστε ότι είναι αναγκαίο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να βρεθεί λύση που θα εμπεριέχει φυσικά τον δανεισμό, αλλά αυτός ο δανεισμός πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά. Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αφού όμως εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες για να είναι υγιείς. Και δεν μπορούν να είναι υγιείς αν το Δημόσιο δεν μπορεί να έχει δικαίωμα ψήφου στις μετοχές που κατέχει στο ΤΧΣ.

- Πώς προτίθεστε να ανατρέψετε την υλοποίηση των μέτρων μέχρις ότου αποσαφηνιστεί ότι πάμε σε εκλογές;

Πρέπει να ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα. Δηλαδή ένα ερώτημα είναι πώς μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα. Η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, σε απόγνωση, η ανεργία έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Ας ξεχάσουμε ότι υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να αντιδράσει μια κοινωνία; Νομίζω λοιπόν ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

- Φαίνεται ότι «ενοχλείτε» πολλούς συντρόφους σας όταν ταυτίζεστε με θέσεις του ΔΝΤ ή του Ομπάμα…

Η ταύτιση στο θέμα της διαγραφής χρέους με το ΔΝΤ είναι συγκυριακή. Το ΔΝΤ δεν είναι αθώο του αίματος. Στον πυρήνα της πολιτικής του είναι το «δόγμα του σοκ». Αυτό που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και οδηγεί σε απόγνωση τις κοινωνίες και σε εξαθλίωση τους λαούς, η ληγμένη νεοφιλελεύθερη συνταγή του ΔΝΤ. Τώρα, βέβαια, το ΔΝΤ συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να δίνει τα λεφτά του γιατί το πρόγραμμα, που το ίδιο έφτιαξε όμως, δεν είναι βιώσιμο. Το χουμε ξαναδεί το έργο, δεν είναι η πρώτη φορά. Σε ότι αφορά τον Ομπάμα είναι προφανές ότι υπάρχουν πτυχές της πολιτικής που ακολουθεί στις ΗΠΑ που βρίσκονται εν παραλληλία με τη βασική αντίληψη της δικής μας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του χρέους. Δηλαδή εμείς λέμε όχι δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Εμείς λέμε να πληρώσουν οι πλούσιοι. Εν μέρει το προσπαθεί με δυσκολίες ο Ομπάμα στην Αμερική. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλα έχουμε ταύτιση θέσεων.

- Είναι ένα άνοιγμα δικό σας αυτό προς τις ΗΠΑ; Γιατί η Αριστερά εδώ και δεκαετίες εξέθρεψε τον αντιαμερικανισμό στη χώρα μας;

Η Αριστερά ανταποκρίθηκε με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης σε όλα τα μεγάλα διλήμματα, σε όλες τις κρίσιμες ιστορικά περιόδους σε αυτόν τον τόπο. Στην Κατοχή οι αντάρτες στο βουνό συνεργάζονταν με τους Άγγλους. Όταν όμως αυτοί επιχείρησαν να εντάξουν τη χώρα στη δική τους σφαίρα επιρροής, πήγαν απέναντι. Δεν έχουμε μίσος με τους λαούς. Με τον αμερικανικό λαό, το θέμα ήταν η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, που ήθελε την Ελλάδα ενταγμένη στη Δυτική σφαίρα επιρροής. Και με πολύ βίαιο τρόπο, μάλιστα, σχεδίασαν και εκπόνησαν αυτή τη πολιτική. Μη ξεχνάμε ότι οργάνωσαν τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Δεν είναι, όμως, όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ οι ίδιες. Το ίδιο και με τους Γερμανούς. Δεν έχουμε κάτι με τον γερμανικό λαό, δεν είμαστε αντιγερμανοί. Είμαστε σε πλήρη διάσταση με τη πολιτική της κ. Μέρκελ για την Ευρώπη, που καταστρέφει την ευρωπαϊκή ιδέα.

- Νιώθετε ο εμβρυουλκός της Αριστεράς στην Ευρώπη, νιώθετε ότι εσείς κάνετε την αρχή για να αναγεννηθεί σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο;

Η Ελλάδα επελέγη ως πειραματόζωο της κρίσης. Άρα, όσο είμαστε στον δοκιμαστικό σωλήνα, ό,τι συμβαίνει εδώ αποτελεί πιλοτικό σχέδιο για όλη την Ευρώπη και θα έλεγα ότι είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις στον κόσμο. Βρισκόμαστε σε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, όπου στην πρώτη γραμμή του μετώπου είναι η Ελλάδα. Η έκβαση της μάχης στο μέτωπο θα είναι καθοριστική για την έκβαση του πολέμου. Σίγουρα έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο ευθύνης όχι μόνο για τα ελληνικά πράγματα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη. Αν εμείς καταφέρουμε να κερδίσουμε τη μάχη στην Ελλάδα, θα είμαστε εμβρυουλκό προοδευτικών εξελίξεων για όλη την Ευρώπη.

- Η αυτοδυναμία θα σας έλυνε τα χέρια. Θα μπορούσατε να κάνετε με ευχέρεια τις συνεργασίες σας, αλλά να μην «θολώνατε» πολύ το… κρασί της πολιτικής σας.

Το μοιραίο λάθος του πολιτικού συστήματος που καταρρέει είναι ότι προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αποτρέψει τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή τον Ιούνιο. Αναγκάστηκε έτσι, εκ των πραγμάτων, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, να αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο. Σήμερα τα πράγματα έχουν πάρει μια αναπόφευκτη τροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα είναι μία δύναμη με οριακή πλειοψηφία στο επόμενο Κοινοβούλιο ούτε μία δύναμη που θα καταγράψει απλά τα ποσοστά της Αριστεράς στην Ελλάδα. Θα αποτυπώσει την επιθυμία της μεγάλης πλειονότητας του λαού μας να φύγει απ’ αυτήν τη δίνη. Την επιταγή να γίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Να σταματήσει η καταστροφή και να επέλθει κάθαρσης, μετά την ύβρη και δικαιοσύνη. Τη πιθανή αυτοδυναμία στη Βουλή δεν θα την εξαντλήσουμε για να ακολουθήσουμε μια πολιτική χωρίς συνεργασίες. Το αντίθετο, η χώρα δε μπορεί να βγει από τη κρίση χωρίς συνεργασίες. Όσο, όμως, μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τόσο μεγαλύτερες οι δυνατότητες της χώρα να διαπραγματευτεί.

- Με ποιους δηλαδή;

Θα επιδιώξουμε συνεργασίες με όλες τις υγιείς πατριωτικές και δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και αν διαφωνούμε σε πολλά. Αρκεί να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλες υπερβάσεις για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του τόπου. Η αυτοδυναμία της Ελλάδας και του λαού θα είναι το κρίσιμο. Όπως ήρθαν τα πράγματα, αυτή η αυτοδυναμία σε αυτή τη νέα κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων σχετίζεται με το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις επόμενες εκλογές.

Υπάρχουν στιγμές που εκνευριστήκατε με τοποθετήσεις βουλευτών σας; Η Αριστερά δεν έχει κουλτούρα διαγραφών. Πάσχετε από… «παιδικές ασθένειες» που τραυματίζουν την εικόνα ενός ενιαίου λόγου και μιας συνεκτικής στρατηγικής…

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι μια μεγάλη και πλουραλιστική παράταξη. Ως εκ τούτου κουβαλάει όλες τις αδυναμίες, τις ασθένειες που ενυπάρχουν στην κοινωνία. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται το σύστημα λαβές, τις βρίσκει μόνο του. Από εκεί κει πέρα δεν εκνευρίζομαι ποτέ με τα λάθη, είναι ανθρώπινα. Εκτός κι αν αυτά τα «λάθη» είναι συνειδητά. Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά, θα ήθελα δε να πω πως η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Βουλή ήταν ανώτερη των προσδοκιών. Ιδιαίτερα από ανθρώπους που ποτέ δεν φαντάζονταν στη ζωή τους ότι θα γίνουν βουλευτές. Θεωρώ ότι στεκόμαστε αρκετά καλά. Θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική ομάδα έχει παραγάγει σημαντικό έργο.

- Βλέπετε σύντομα εκλογές; Προετοιμάζεστε γι’ αυτές; Διότι σας κατηγορούν ότι ακόμα λέτε σε όλους «ναι», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταστεί ο «παρηγορητής» κάθε πικραμένου…

Ευτυχώς που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να δώσει πολιτική προοπτική στη οργή και την αγανάκτηση, αλλιώς θα είχαμε μια ανεξέλεγκτη κοινωνική σύγκρουση. Δεν θέλω να θέσω διλήμματα του είδους «ΣΥΡΙΖΑ ή χάος», γιατί ήδη βρισκόμαστε στο χάος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σήμερα εκπροσωπεί τον βασικό υπερασπιστή μιας δημοκρατικής και ειρηνικής μετάβασης σε μια πιο ελπιδοφόρα προοπτική. Η εκτίμησή μου είναι λοιπόν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντέξει πολύ. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούν να συνεχίζουν για πολύ με αυτά τα παραμυθάκια και τους εκβιασμούς. Νομίζω ότι θα πάμε σε ένα χειμώνα ο οποίος θα είναι ο σκληρότερος χειμώνας που έχει συναντήσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά, αλλά την άνοιξη θα έχουμε και άνοιξη στις πολιτικές εξελίξεις. Όσο για τις υποσχέσεις που δίνουμε, θα έλεγα ότι πράγματι έχουμε δώσει υποσχέσεις σε κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα έχουμε δώσει υποσχέσεις στους εφοπλιστές ότι θα τους φορολογήσουμε. Έχουμε δώσει υπόσχεση στους μεγαλοκαναλάρχες ότι θα διεκδικήσουμε να μην είναι πια πειρατικά τα κανάλια και να πληρώσουν τις συχνότητές τους. Έχουμε δώσει υπόσχεση σε αυτούς που έχουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία ότι θα τους φορολογήσουμε. Έχουμε δώσει τέτοιες υποσχέσεις, είναι αλήθεια αυτό, και θα κριθούμε από το αν θα τηρήσουμε αυτές τις υποσχέσεις.

- Υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις ώστε μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ να μακροημερεύσει και να μην αποτελέσει σύντομη παρένθεση;

Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, κανείς δεν περιμένει ότι ο Τσίπρας έχει ένα μαγικό ραβδί και, με το που θα έρθει, θα τα κάνει όλα διαφορετικά από ό,τι είναι. Περιμένει, όμως, πρώτον να σταματήσει η καταστροφή, να δει μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στην Ευρώπη, με ρίσκο, αλλά να τα υπερασπιστεί. Περιμένει δικαιοσύνη. Αν υπήρχε στοιχειώδης αίσθηση δικαιοσύνης και προοπτικής σε αυτό τον τόπο, θα μπορούσε και να περιμένει και να βάλει πλάτη στις μεγάλες αλλαγές.

- Η χώρα μοιάζει με γαλέρα. Θεωρείτε ότι μπορείτε να τα βγάλετε πέρα…

Δεν ξέρω αν είναι γαλέρα η χώρα… Ακυβέρνητη πάντως είναι. Μοιάζει με βυθιζόμενο σκάφος. Είμαστε η πολιτική δύναμη που θα φέρει μεγάλες θεσμικές αλλαγές για να αλλάξει τα δεδομένα σε αυτό τον τόπο. Και πιστεύω ότι σε αυτή τη χώρα όλες οι μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει σε περίοδο κρίσης. Ακόμα και σήμερα αντλούμε από το θεσμικό πλαίσιο που έφτιαξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε περίοδο της κρίσης. Εμείς θα είμαστε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα, που θα αλλάξει το κράτος, θα ανατρέψει τις μεγάλες αδικίες στο φορολογικό σύστημα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για πολύ μεγάλες θεσμικές τομές και αλλαγές που δεν έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Το δικό μας μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι εμείς δε χρωστάμε σε κανέναν. Έχουμε απέναντι μας το σύστημα διαπλοκής και θα συγκρουστούμε μαζί του. Το ξέρει καλά, γι’ αυτό προσπαθεί να βγάλει άσσους από τα μανίκια του, να αναδιατάξει το πολιτικό σύστημα, να μας εμποδίσει. Δε θα τα καταφέρει.

- Ούτε ένα φιλοευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει;

Αναφέρεστε στο κόμμα που ετοιμάζουν ορισμένοι κύκλοι για να μετατρέψουν το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της Δεξιάς. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει κάπου. Το ζητούμενο είναι η πολιτική, αυτό που κανείς προτείνει. Άλλωστε δεν θα είναι κεντροδεξιό. Το Μνημόνιο παράγει ακραία πολιτική. Το μνημονιακό μπλοκ δεν είναι μεσαίος χώρος, είναι ακραίος χώρος, έχει επιφέρει την πιο βίαιη πολιτική μεταπολιτευτικά. Είμαστε μπροστά σε μια πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και το μνημονιακό μπλοκ θα είναι ακραίο και μειοψηφικό στις νέες πολιτικές συνθήκες, όπως ακραία και μειοψηφική θα είναι και η Χρυσή Αυγή, που το συμπληρώνει. Η νέα χαρτογράφηση των πολιτικών δυνάμεων θα δώσει τη δυνατότητα για συνθέσεις και συνεργασίες ακόμα και ανάμεσα σε δυνάμεις που έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.

- Όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ …

Πιθανώς. Θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν στα μείζονα ζητήματα. Αλλά θα αναδιαταχτεί κι άλλο ο πολιτικός χάρτης. Πιθανόν να προκύψουν και δυνάμεις που θα αποχωρήσουν και θα συγκρουστούν ιδεολογικά με τα κόμματα που σήμερα συγκροτούν το μνημονιακό μπλόκ.

- Άρα θα δεχόσασταν μια συνεργασία με στελέχη που ήταν Υπουργοί με το ΠΑΣΟΚ;

Εμείς δε λειτουργούμε με όρους μεταγραφολογίας. Οι πολίτες εξετάζουν με πολύ μεγάλη αυστηρότητα, και ορθά, όσους προσπαθούν να πηδήξουν από το καράβι όταν βουλιάζει για να βρεθούν σε στέρεο έδαφος. Είναι ωστόσο προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν μπορεί να εκφράσει όλο το πολιτικό φάσμα που είναι σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη κοσμοθεωρία, μια συγκεκριμένη οπτική και αντίληψη για την οικονομία. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι θα γεννηθούν πολιτικές δυνάμεις, όχι κατ’ ανάγκην από δοκιμασμένα στελέχη, με αντιμνημονιακό προσανατολισμό αλλά με διαφορετική κοινωνικό οικονομική ανάλυση από τη δική μας. Σε αυτή λοιπόν τη φάση της πατριωτικής ευθύνης και για να σταματήσει η καταστροφή και να ανασυγκροτηθεί η οικονομία, θα μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες.

- Πότε θα είστε έτοιμος να μας παρουσιάσετε ένα νέο μοντέλο εξουσίας; Πώς βλέπετε να λειτουργεί σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Υπάρχει ένα κενό θεσμικό κέλυφος και μια αποθέωση του πρωθυπουργού και μια παντελής έλλειψη ομαδικού πνεύματος, που συνέβαλε στην κρίση…

Με απασχολεί απολύτως αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Δεν έχει νόημα εμείς να ετοιμάσουμε πρόγραμμα εκατό ημερών. Δε θα προλάβουμε. Εμείς χρειαζόμαστε πρόγραμμα εκατό ωρών. Και αυτό σχεδιάζουμε, το πρόγραμμα των εκατό ωρών. Από εκεί και πέρα, προφανώς και είναι αναγκαίες οι μεγάλες θεσμικές τομές, που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν μεσομακροπρόθεσμα. Ακόμα και η συζήτηση για το ίδιο το Σύνταγμα. Έχουμε ένα Σύνταγμα το οποίο μας έχει πάει τριάντα οκτώ χρόνια τώρα και το υπερασπιζόμαστε με νύχια και με δόντια, άλλοι το έχουν ξηλώσει. Ο δικός μας ρόλος, όμως, θα είναι να επαναφέρουμε την εξουσία στην πηγή της, στον λαό. Και πρέπει να εξετάσουμε κάθε δυνατότητα για να το πετύχουμε αυτό ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουμε στο όριο της Συντακτικής Συνέλευσης. Έχουμε στο πρόγραμμά μας τον συμμετοχικό σχεδιασμό, τον δημοκρατικό σχεδιασμό. Θα πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στους πολίτες, να δώσουμε αξία στις λαϊκές συνελεύσεις, να δώσουμε νέα αξία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να ξανασχεδιάσουμε τις δομές αντιπροσώπευσης. Να ξαναμιλήσουμε για την άμεση δημοκρατία.

- Τελευταία πυκνώνετε τις επαφές σας με διπλωμάτες, πρεσβευτές χωρών της Ε.Ε. και πρόσφατα έχει ιδιαίτερη σημασία ότι συναντηθήκατε με τον πρεσβευτή της Γερμανίας. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει επικοινωνία; Θα δούμε μια συνάντησή σας με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ;

Είμαστε ανοικτοί στην επικοινωνία. Πολλοί πρεσβευτές ζητάνε συναντήσεις από εμένα κι εγώ τους δέχομαι. Δεν έχω αρνηθεί σε κανέναν. Είναι προφανές ότι, αν ζητήσει ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών να με συναντήσει, θα τον υποδεχτώ και μάλιστα θα προσφέρω και αμερικάνικο καφέ. Αλλά δεν σας κρύβω ότι έχουμε πολλές διεθνείς επαφές, ότι υπάρχει επικοινωνία. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον κυβερνήσεις ξένων κρατών να μάθουν ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Και υπάρχει μια προσπάθεια να εξηγούμε εμείς τις θέσεις μας, γιατί πολλές φορές οι θέσεις μας διαστρεβλώνονται, όταν τις μεταφέρουν άλλα κανάλια. Υπάρχουν πολλοί καλοθελητές στην Ελλάδα να μεταφέρουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από την πραγματική για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στο εξωτερικό. Όλες οι σοβαρές χώρες κάνουν σχεδιασμό και τον βασίζουν πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Άρα έχουν ενδιαφέρον να δουν τι είναι και τι θα κάνει η πολιτική δύναμη που θα κυβερνήσει στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Δεν κλείνουμε τους δίαυλους επικοινωνίας σε κανένα. Σε όλους, όμως, τονίζουμε ότι βασικός στρατηγικός μας στόχος είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα. Και να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 17-11-2012
ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Ezy

8 σχόλια:

 1. Κυβερνήσεις Εθνικής Σωτηρίας, 1936

  «Όπως άλλωστε και όλοι οι προκάτοχοί τους, είτε αυτοί προέρχονταν από την αριστερά (1924) ή από την δεξιά, ο μελλοντικός πρωθυπουργός [Λεόν Τσιπράς] από κοινού με τον Οριόλ [Ζαν Ντραγκασακίς] — και πριν ακόμη από την ανάδειξη τής νέας κυβέρνησης — έγιναν αποδέκτες των αποπληθωριστικών εντολών τής Τράπεζας τής Γαλλίας. Κατά τη συνήθη πρακτική, οι εντολές αυτές τους διαβιβάστηκαν μέσα στον Μάιο από τον Ροτσίλντ και τον Βεντέλ, οι οποίοι, όπως παρατηρεί την επαύριο τού δεύτερου γύρου ένας «νεοσύλλεκτος τής RG [Γαλλ.Υπηρεσία Πληροφ.]», δεν είχαν κανένα λόγο να ανησυχούν: «Στους χρηματιστικούς κύκλους κυκλοφορούν φήμες ότι οι κ.κ. Λεόν Μπλουμ και Βενσάν Οριόλ συσκέπτονται συχνά με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους τής Τράπεζας τής Βασιλείας, στους οποίους, όπως λέγεται, υπέβαλαν προσφάτως τις προτάσεις και τα σχέδια που σκοπεύουν να παρουσιάσουν στη νέα Βουλή» με τη δικαιολογία ότι «οι γνώμες [αυτών των τελευταίων] ήταν απαλλαγμένες από πολιτική επιρροή και προσωπικές μεροληψίες». Τα «μη πολιτικά» αυτά στελέχη δεν ήταν άλλοι από τους διοικητές τής Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, τής ομάδας των κεντρικών τραπεζών που έδρευε στη Βασιλεία, απολάμβανε καθεστώς φορολογικής ασυλίας και είχε δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο τού σχεδίου Γιανγκ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση των κοινών (τ.έ. τής κοινής πολιτικής τού αποπληθωρισμού των μισθών) ή των αποκλινόντων (τ.έ. τού μεγαλύτερου μέρος των υπόλοιπων) συμφερόντων των ισχυρότερων ανταγωνιστών-συμμάχων τής υφηλίου. Από γαλλικής πλευράς, επρόκειτο για εκπροσώπους τής Τράπεζας τής Γαλλίας, μεταξύ αυτών και ο γενικός της διευθυντής Πιέρ Κενέ, ολιγάρχης φασίστας, για τον οποίο η βασανιστική απειλή τής «παγκόσμιας επανάστασης» εμφανιζόταν επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε μετά την έναρξη τής κρίσης.

  Η εν λόγω τράπεζα, όπως και όλοι οι κύκλοι που βρίσκονταν υπό την επιρροή της, αποφάσισαν να ξεκινήσουν έναν αδυσώπητο πόλεμο ενάντια στη νεοκλεγείσα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο νέος της πρωθυπουργός δεν είχε καμία διάθεση να συγκρουστεί μαζί τους. Πέραν τού ότι συμμεριζόταν το όραμά τους για την οικονομία και τη διαμόρφωση συνθηκών «εμπιστοσύνης» για το κεφάλαιο, ο Λέον Μπλουμ εύλογα υπολόγιζε στην καλή τους θέληση, και τούτο έστω και ελλείψει δημόσιας στήριξης εκ μέρους τους. Μετά από μια διετή περίοδο μαζικής δυσαρέσκειας που οδήγησε στην εκλογική αποτυχία ορισμένους φανερούς λακέδες τους από τον χώρο τής «δημοκρατικής» δεξιάς έως και της άκρας δεξιάς, οι μεγαλοεργοδότες αποφάσισαν να υιοθετήσουν την «πολιτική τού χειρότερου».[«στρατηγική τής έντασης»] Λογάριαζαν στον αντικομμουνισμό τής μη κομμουνιστικής αριστεράς, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και ο Μπλουμ, και αυτό ανεξαρτήτως τού αντιαριστερού υβρεολογίου στο οποίο συνήθιζαν να επιδίδονται τα φιλικά προς αυτούς κόμματα και εφημερίδες. Ήδη τον Ιούλιο τού 1936 η RG επισήμαινε ότι «η Συνομοσπονδία Εργοδοτών τής Γαλλίας, [15] ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Χάλυβος και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ανθρακωρυχείων ετοιμάζουν κοινό πρόγραμμα εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού και παρασκηνιακής άσκησης πίεσης προς το Κοινοβούλιο, προκειμένου μέχρι τον Οκτώβριο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να απομακρυνθεί από την επιρροή των κομμουνιστών. Ως αντάλλαγμα, οι εν λόγω οργανώσεις θα της προσφέρουν τη μυστική και ανεπίσημη στήριξή τους».

  Lacroix-Riz

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Merci. Σημειώνω, for the record, ότι το "κυβέρνηση πρώτα από όλα με δυνάμεις της αριστεράς" έχει αντικατασταθεί από το "Θα επιδιώξουμε συνεργασίες με όλες τις υγιείς πατριωτικές και δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις."

  Κανένα πρόβλημα, βέβαια. Ο Καμμένος είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι το ΚΚΕ. Περισσότερα κοινά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απόλαυση:

   http://www.dea.org.gr/%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1-1936-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF

   Θα μου πάρει 7-8 μέρες να το τελειώσω. Είναι γύρω στις 9000 λέξεις.

   Διαγραφή
 3. Όπως έχω ξαναγράψει, αν πίστευα ότι ο Σύριζα θα προσπαθούσε έστω να κάνει μια περίπου σοβαρή σοσιαλδημοκρατία θα τον στήριζα. Από ότι φαίνεται όμως δεν είναι διατεθειμένοι ούτε αυτό να βάλουν μπροστά. Για να το κάνεις σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει (για αρχή) να μεγαλώσει το Ελληνικό παραγωγικό δημόσιο 200% έως 300%. Δηλαδή να περάσουν στο δημόσιο πχ. διυλιστήρια και φαρμακεία. Για να τα πάρει αυτά το κράτος στα χεριά του θα πρέπει η να τα κατάσχει η να τα εξαγοράσει. Λεφτά να τυπώσει και τα αγοράσει δεν έχει, να πλακωθεί με τούς ιδιοκτήτες τον μέσων παράγωγης και την EU δεν θέλει - το left.gr γράφει ότι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής είναι δευτέρα παρουσία (!!!!!!)- ε σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να κάνει.

  Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι σκέφτονται. Ότι θα πάνε στον Schaeuble και θα του πουν θέλουμε 400δις χρέος να μας το χαρίσεις και άλλα 50δις για να κάνουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα και θα κάνουμε δημόσιο και τον ΟΤΕ και θα πει ναι ;

  Ουσιαστικά δηλαδή ο Συριζα κάνει μια πολίτικη ''Λεφτά υπάρχουν'. Η οποία του σκάει στα μούτρα ακόμα και τώρα, το αριστερό του ακροατήριο φεύγει σαν παλαβό για ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο οποίο ακροατήριο θα γυρίσουν να πουν τι; Μας ψηφίζετε η βγαίνουν οι φασίστες;

  Όσο για τον Σύριζα στο εξωτερικό (που λέει ο Τσιπρας), με όσους έχω μιλήσει πιστεύουν ότι είναι κάτι ανάμεσα στους μπολσεβίκους και τους κόκκινους Χμερ. Δεν καταλαβαίνω τι κάθετε να εξηγήσει σε αυτό το κοινό.

  Σπύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ.«Θα σας εξαφανίσωμεν! Ε… εξασφαλίσωμεν!»

  Άντε να γίνει πρωθυπουργός, να πέσει στο εξάμηνο να τελειώνουμε. Όσο διατηρείται η ψευδαίσθηση ότι ο Σύριζα είναι το Πασόκ του '81 έχουμε ένα παραπάνω βαρίδι. καθυστερούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η πάλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενάντια στον Μερκελισμό: «Πατρίς, Απλή Αναλογική, Πάταξη τής Φοροδιαφυγής», για το «Το Κοινωνικό Κράτος τού 12ού αιώνα» (typo):

  «Θα σας αναθεωρήσωμεν, θα σας πατάξωμεν, θα σας φορολογήσωμεν»

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=728918

  [Υποσχομέθα] ριζική αλλαγή των θεσμών ... Αυτές είναι: α) η καθιέρωση της απλής αναλογικής, και β) η δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχει και θα διασφαλίζει την αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς, φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Για τις προτάσεις για τις οποίες απαιτείται [και] αναθεώρηση του Συντάγματος.

  ...

  Τα στελέχη που θα αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διακρίνονται για το ήθος τους, τη συνέπεια λόγων και έργων καθώς και την εκφορά ενιαίου λόγου για τις σαφείς θέσεις του για όλα τα ζωτικά προβλήματα του τόπου. [!!!!!!!!!!!!!!!!!]

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη και τα μέλη του πρέπει έμπρακτα να δείχνουν τον σεβασμό τους στην ιστορία και τις παραδόσεις του έθνους καθώς και απέναντι στην Εκκλησία και τα εκατομμύρια των πιστών της. Οι όποιες αλλαγές στη σχέση κράτους - Εκκλησίας πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "- Άρα θα δεχόσασταν μια συνεργασία με στελέχη που ήταν Υπουργοί με το ΠΑΣΟΚ;

  Εμείς δε λειτουργούμε με όρους μεταγραφολογίας. Οι πολίτες εξετάζουν με πολύ μεγάλη αυστηρότητα, και ορθά, όσους προσπαθούν να πηδήξουν από το καράβι όταν βουλιάζει για να βρεθούν σε στέρεο έδαφος."

  Αφασία. Το διαβάζεις και λες "μάλλον κάνω λάθος, δεν ήταν η Κατσέλη υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δεν ψήφισε η Κατσέλη το μνημόνιο, δεν μπορεί ούτε ο δημοσιογράφος να μην ξέρει τι ρωτάει ούτε ο τσίπρας να μην ξέρει τι απαντάει, μάλλον εγώ κάνω λάθος". Μου κάηκαν τα εγκεφαλικά κύταρα μέχρι να ξαναποκτήσω αυτοπεπόιθηση και πίστη στον εαυτό μου μετά τον παραπάνω διάλογο, μέχρι να ξαναενώσω το παζλ την μνήμης μου. Το'χει βάλει σκοπό να μας καταντήσει γενιά του αλτσχάιμερ ο αρχηγός του νέου ΕΑΜ (τι είναι και τι θέλει το ΠΑΣΟΚ, διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ της οδού Γ' Σεπτεμβρίου, νο πασαράν, ανήκω σε έναν χώρο που υπέβαλε σε σκληρή κριτική την ένταξη στην ευρωζώνη), χωρίς αστεία να το προσέξουν αυτό όσοι κάνουν καταχρηστική κατανάλωση συριζαϊκού λόγου, είπαμε να'μαστε συριζα αλλά να κοιτάμε και την υγεία μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "τι είναι και τι θέλει ο συριζα - εκμ"

  Όπου η "επανάληψη" της ιστορίας ως φάρσας έχει μετατραπεί σε συνειδητό στρατηγικό στόχο των διαμορφωτών του συριζαϊκού προφίλ.
  ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΦΑΡΣΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ. ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή