Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Κοκτέιλ Μολότωφ #267

"Βιβλίο του Red Notebook: Το Διαρκές 1917 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ 
Μπορεί να ηττήθηκε, να συκοφαντήθηκε, να μετατράπηκε γρήγορα στο αντίθετό της. Πριν όμως γίνουν αυτά, η Οκτωβριανή Επανάσταση συνέβη". 

Διαγωνισμός με δώρα για τους αγοραστές και μελετητές του βιβλίου:

1. Σύμφωνα με όσα καταλάβατε διαβάζοντας το βιβλίο του Red Notebook, η επανάσταση του 1917 "ηττήθηκε"...

α...πριν κλείσει το 1917
β....κατά το 1918
γ....το 1924
δ....το 1936
ε....το 1941

2. Σύμφωνα με όσα καταλάβατε διαβάζοντας το βιβλίο του Red Notebook, η επανάσταση του 1917 "συκοφαντήθηκε"...

α...από τη Σοσιαλδημοκρατία της εποχής, για παράδειγμα τον Κάουτσκι στο σχετικό του βιβλίο
β....από τον ευρωκομμουνισμό και την αναθεωρητική αριστερά
γ....από το ΚΚΕ εσ., την ΕΑΡ, τον ΣΥΝ...
δ....από τον Στάλιν
ε....από το KKE

3. Σύμφωνα με όσα καταλάβατε διαβάζοντας το βιβλίο του Red Notebook, η επανάσταση του 1917 "μετατράπηκε γρήγορα στο αντίθετό της" επειδή...

α...Οι Μπολσεβίκοι δεν δέχτηκαν την μη υιοθέτηση του Σοβιετικού Συντάγματος από την πλειοψηφία της Βουλής το 1918
β...Οι Μπολσεβίκοι δεν έκαναν κυβέρνηση συνεργασίας όταν η συμμαχία τσαρικών, δυτικο-ευρωπαίων και αριστερών τούς έδειξε την δυσαρέσκειά της αλλά απάντησαν με πόλεμο στον πόλεμο
γ...Ο Στάλιν δεν επέκτεινε το ΝΕΠ σε πλήρη φιλελευθεροποίηση της Σοβιετικής Οικονομίας
δ...Δεκαεννιά χρόνια μετά άρχισε η διετία της τρομοκρατίας
ε...Η ΕΣΣΔ δεν προσχώρησε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ
στ...Έμεινε γνωστή ως η Απριλιανή επανάσταση, καθότι ο Απρίλης είναι το αντίθετο του Οκτώβρη

Σημείωση: Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις, όλοι κερδίζουν, φτάνει να απαντούν. Τι κερδίζουν; Ένα δεύτερο αντίγραφο του ίδιου πονήματος. Τυχεράκηδες!

23 σχόλια:

 1. http://www.902.gr/είδηση/το-έγκλημα-συνεχίζεται…

  την ατυχία μου μέσα, να'μαι πάνω στην ώρα διοικητής του ικα και να μη μπορώ να πάω συριζαεκμ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. Είναι ενδιαφέρον πάντως πώς η ΕΣΣΔ ήταν υπέροχη μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να πάρει και τα τελευταία τμήματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας που είχαν (αναγκαστικά) μείνει, οπότε έγινε «τερατώδες έκτρωμα»…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΕΣΣΔ ήταν πολύ ωραία πριν δημιουργηθεί. Μετά ήταν χάλια.

   Κοίτα, τα ξέρω απ' έξω και δεν χρειάζεται καν να αγοράσω το βιβλίο! Οικονομία!

   Διαγραφή
 3. Το σώμα, το όργανο και το συνοικέσιο:

  Το τεράστιο σώμα των αντιπροσώπων που δεν μπορεί να είναι πραγματικά βουλευόμενο** και η μόλις μία μέρα που έχει προβλεφθεί για τις τοποθετήσεις των συνέδρων, .... το τεράστιο όργανο που προτείνεται, ....


  http://www.rednotebook.gr/details.php?id=8008

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ κιόλας το τεράστιο όργανο, δεν είναι ας πούμε σε χαλαρή μυική κατάσταση αλλά τεντωμένο...Την κάτσαμε...

   Διαγραφή
  2. «Αριστερό είναι ό,τι ενώνει»

   Αλέξης για την Copula ... τού Πέτρου

   Διαγραφή
  3. Who's afraid of Marilisa Wolf?

   http://www.rednotebook.gr/details.php?id=8004

   Διαγραφή
  4. « Η Ιστορία, η παράδοση και η κληρονομιά του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος όχι μόνο δεν ανήκει στο σημερινό ΚΚΕ, αλλά, και κυρίως, η ηγεσία του είναι η συνέχεια των πιο αρνητικών, σεχταριστικών και διασπαστικών στιγμών και συμπεριφορών αυτής της παράδοσης. »

   http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=732592

   Διαγραφή
  5. Τί θε ρε τώρα;

   Κι ο παππούς μου όταν βγήκε στο βουνό, με τον Αλέξη και το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜΕΚ ήταν, όχι με το ΕΑΜ και τον Άρη. Απλώς δεν το είχε καταλάβει. Δεν υπήρχε iskra.gr, left.gr και rednotebook.gr τότες βλέπεις να ενημερωνόμαστε αριστερά.

   Τί περίμενες από έναν αγράμματο βαρελοποιό να καταλάβει ρε waltendegewalt; Πόσα καντάρια γράμματα να κουβαλάει αυτός ο άνθρωπος;

   Τώρα βέβαια που ο έγγγονα του έμαθε μερικά δράμια γράμματα μέσω της ταχύρυθμης πασοκικής σοσιαλδημοκρατίας, μπορεί άνετα και ανεύθυνα να ψωνίσει μερικές οκάδες μαριλίζα, δραγασάκη και ότι άλλο ποθεί η ψυχή του από το σοσιαλιστικό πανέρι. Πάρε νάχεις...

   Τσου ρε κομμουνιστές σεχταριστές...

   Διαγραφή
  6. «Η ηγεσία του σημερινού ΚΚΕ είναι η συνέχεια των πιο αρνητικών, σεχταριστικών και διασπαστικών στιγμών και συμπεριφορών της παράδοσης του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος»,
   και γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, συνεργαζόμαστε με τους δεξιούς για να κατέβουν τα σφυροδρέπανα.
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7170137&publDate=29/11/2012

   Διαγραφή
  7. "« Η Ιστορία, η παράδοση και η κληρονομιά του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος όχι μόνο δεν ανήκει στο σημερινό ΚΚΕ, αλλά, και κυρίως, η ηγεσία του είναι η συνέχεια των πιο αρνητικών, σεχταριστικών και διασπαστικών στιγμών και συμπεριφορών αυτής της παράδοσης. »"

   Καλά λέει. Όλα αυτά ανήκουν στο photoshop. Μαζί με το "σημερινό ΚΚΕ", το οποίο πρέπει να κάνει δράσεις για τις κλέβουν οι κληρονόμοι της ιστορίας και της παράδοσης του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος.

   Διαγραφή
  8. Αντίφαση εν τοις όροις.
   Ακόμη και αν το ΚΚΕ ήταν "...η συνέχεια των πιο αρνητικών, σεχταριστικών και διασπαστικών στιγμών και συμπεριφορών αυτής της παράδοσης...", τότε δεν θα ίσχυε το προηγούμενο, πως δηλαδή "...Η Ιστορία, η παράδοση και η κληρονομιά του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος όχι μόνο δεν ανήκει στο σημερινό ΚΚΕ...".
   Τελικά το ΚΚΕ έχει ή εν έχει σχέση με την παράοση του κομμουνιστικού κινήματος ρε αυτιστικοί; Ή μήπως τα κομμάτια της ιστορίας που εν μας αρέσουν, εν αποτελούν μέρος της;

   Διαγραφή
 4. Στο (1): Είχε ηττηθεί πριν «συμβεί». Ήταν καταδικασμένη να ηττηθεί. Αλλά συνέβη. Και γι’ αυτό εξάλλου είμαστε Αριστεροί. Αποδεχόμαστε ότι συνέβη.
  Στο (2) το (ε) χωρίς καν αιτιολόγηση. Το ΚΚΕ φταίει και συγκεκριμένα η ηγεσία του.
  Στο (3): Αντί για σκληρή διαπραγμάτευση με την αστική τάξη της Ρωσίας, εφαρμόστηκαν σταλινικές πρακτικές. Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, εσύ είσαι ξεφτέρι! Ποιος σε πιάνει! Δέκα βιβλία δώρο στον κύριο, και αν δεν φτάνουν για κανα κολοβό τραπέζι, έχουν και άλλες χρήσεις!

   Διαγραφή
 5. Χωρίς βέβαια να έχω διαβάσει το βιβλίο, αυτό το "η επανάσταση συνέβη" πρέπει να αποτελεί την πεμπτουσία του "πραγματισμού" χάρη στον οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί η τυπική σοσιαλδημοκρατική αντίληψη στην μετεπαναστατική διαδικασία. Πράγμα βέβαια από μια άποψη αντικειμενικό, αλλά (εφόσον είναι έτσι) και καθοριστικό για την αυτήν την "μετέπειτα" διαδικασία.

  Εννοώ ότι το σχίσμα ανάμεσα στην οπορτουνιστική και την επαναστατική πτέρυγα, δεν αφορούσε την οικονομική θεωρία του μαρξισμού, δεν αφορούσε την θεωρητική μαρξιστική αντίληψη περί "παραγωγικών δυνάμων που σπάνε το περίβλημα" κλπ, αλλά αφορούσε "μόνο" α) τις θέσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και β) τις θέσεις για την "ωριμότητα" της προλεταρικακής επανάστασης.

  Η ιδια η επανάσταση, εφόσον "έγινε", αυτά τα ζητήματα τα άφησε πίσω της, και η "τυπική" σοσιαλδημοκρατική αντίληψη μπορούσε πλεον να ενσωματωθεί με τον "μαρξισμό" της στην διαδικασία της οικοδόμησης. Δεν ξέρω αν γίνεται κατανοητός ο συλλογισμός μου, πάντως αν ναι, τα παραπέρα συμπεράσματα είναι νομίζω αρκετά συνθετότερα από όσα μπορεί να φαίνονται επιφανειακά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ότι η "επανάσταση συνέβη" δεν αφορά σε κάτι την ενσωμάτωση της σοσιαλδημοκρατίας στην οικοδόμηση οποιουδήποτε πράγματος εκτός από τον καπιταλισμό. Το ότι "συνέβη" λειτουργεί για να πεις μετά "έχουμε αναφορές" σ' αυτή, που σημαίνει κατά βάση "δεν λέμε ότι δεν συνέβη."

   Δεν βλέπω κάποια άλλη θέση για την επανάσταση στον δυτικό σοσιαλδημοκρατικό λόγο μετά το 1917.

   Διαγραφή
  2. Όσο για το "διαρκές 1917" είναι, εκτός από ένδειξη περιφρόνησης για το IQ των αναγνωστών ενός βιβλίου που την ίδια στιγμή ισχυρίζεται πως το 1917 "μετατράπηκε γρήγορα στο αντίθετό του" (κατά τα άλλα είναι "διαρκές"), και φόρος τιμής στον συναισθηματικό τροτσκισμό κάθε συνεπούς πουλημένου στη σοσιαλδημοκρατία ("διαρκής επανάσταση" και Kahlua).

   Διαγραφή
  3. Στην έκδοση της ΣΕ της νουβέλας του Καζακίεβιτς "Το γαλάζιο τετράδιο", εκτός από την ομώνυμη ιστορική νουβέλα, υπάρχει και ένα πιο άγνωστο ιστορικό αφήγημα με τον τίτλο "Εχθροί".
   Σε αυτό εμφανίζεται ο Λένιν (μετά τον Οκτώβρη) να ζητά για κάποιο λόγο από μια πρώην μενσεβίκα και νυν μπολσεβίκα, την Μάρκοβνα, να βρει και να έρθει σε επαφή με τον Μάρτοφ, ο οποίος κρύβεται στην παρανομία. Η Μάρκοβνα αναλαμβάνει την αποστολή αλλά αναρωτιέται πώς θα καταφέρει να βρει τον Μάρτοφ, ποιος θα την φέρει σε επαφή μαζί του...

   ...Το συλλογίζεται και "κοιτώντας τις φωλιές που είχαν χτίσει στα κλαριά των δέντρων οι κόρακες, είπε μέσα της: 'Μάλιστα! Η ανώτατη φωλιά των μενσεβίκων είναι μέσα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας!' Και έκοψε για τη συνοικία Βαρβάρκα, όπου ήταν το Εμπορικό Μέγαρο. Εκεί είχε εγκατασταθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας.(...) Εδώ εργαζόταν ένας γνωστός, πρώην μέλος της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος των μενσεβίκων. Τώρα είχε αναγνωρίσει τη σοβιετική εξουσία, έκοψε κάθε τυπικό δεσμό με τους μενσεβίκους, αλλά η Σοφία Μάρκοβνα δεν είχε λόγους να πιστέψει στην ειλικρίνειά του", κλπ κλπ (στη συνέχεια αυτός την φέρνει σε επαφή με κάποιον άλλο κι ο άλλος με τον Μάρτοφ.

   Τέτοιου είδους πραγματισμό εννοούσα.

   Διαγραφή
  4. Νομίζω ότι ο Άγις εννοεί οτι τίποτα δεν δικαιολογούσε θεωρητικά τη στάση της σοσιαλδημοκρατίας μετά το 1917. Ο Οκτώβρης έφερε τη σοσιαλδημοκρατία μπροστά στη Ρόδο. Το τι είδους πήδημα έκανε αυτή μάλλον το γνωρίζουμε όλοι.

   Διαγραφή
  5. Ενδιαφέρον θέμα προς έρευνα:

   Πόσες φορές εμφανίζεται η λέξη «Βοναπαρτισμός» στο συλλογικό πόνημα;

   ΥΓ. «Βοναπαρτισμός» είναι το αριστερίστικο συνθηματικό για την ταύτιση κομμουνισμού=φασισμού (Κουβελάκης). Γιατί ο Πάσχος δεν είναι μόνο ένας· Πάσχοι είναι και ο Δουζίνας και ο Σωτήρης και ο Κουβελάκης.

   Διαγραφή
  6. @Ιστρολλικός

   πάντως δεν εννοώ ακριβώς αυτό.

   Εννοώ (μετά τον Οκτώβρη του '17) μια στάση του είδους: η επανάσταση "έγινε" και τα ζητήματα που μας χώριζαν "κρίθηκαν από τη ζωή". Το ότι χθες διαφωνούσαμε για το ζήτημα του πολέμου και για το "ώριμο" της επανάστασης, δεν έχει πιά καμιά σημασία γιατί η επανάσταση είναι γεγονός και ως "πραγματιστές" δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο. Αναγνωρίζουμε λοιπόν τη σοβιετική εξουσία και με νομιμοφροσύνη προσφέρουμε σ' αυτή τις υπηρεσίες μας με την πανθολογούμενη ακαδημαϊκή μαρξιστική μας κατάρτιση λχ στα οικονομικά ζητήματα.

   Μια τέτοια στάση φυσικά και συνιστά ενσωμάτωση σοσιαλδημοκρατικών αντιλήψεων (και των προσώπων που τις φέρουν) στην οικοδόμηση: στον κρατικό μηχανισμό, στη "γραφειοκρατία" του και σε οτιδήποτε μπορούν αυτές οι αντιλήψεις να ενσωματώνονται σε μια πορεία κατά τη συνέχεια.

   Διαγραφή
  7. @AGIS: Κατάλαβα τι λες. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί ο Εσέρος ή ο Καντέτος στην ΕΣΣΔ με τον ΣΥΡΙΖΑΙΟ στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά πόσο περιθώριο ενσωμάτωσης σε μια σοσιαλιστική οικοδόμηση έχει. Απλά δεν μπορώ να τον δω να αποδέχεται οτιδήποτε τέτοιο.

   Διαγραφή
 6. Έλα!Καινούρια κάστανα από τη φωτιά.Πάρε πάρε πάρε.

  Τα ίδια δε λένε για το ΕΑΜ; Γουστάρουμε ΕΑΜ που το ΚΚΕ ίδρυσε και συμμαχήσαμε μαζί του. Και βέβαια αν σχημάτιζε κάποια κυβέρνηση το ΕΑΜ θα ήτανε του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ όμως μας πρόδωσε γιατί εμείς πρώτοι θέλαμε επανάσταση πριν καν το θελήσει το ΚΚΕ,που είναι σταλινιστές και προδότες, και φέρανε τη βαρκιζα, και την κυβέρνησή του δεν τη θέλαμε αλλά θέλαμε μόνο το ΕΑΜ...κυρίως για αντίσταση και μετά βλέπαμε. Όχι Βάρκιζα...ούτε επανάσταση!βλέπαμε ρε παιδί μου.
  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή