Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Το Κοάν της ημέρας


Έχοντας υπόψη βέβαια τις εμπειρίες του παρελθόντος, αξιοποιώντας το μεγάλο απόθεμα εμπειρίας του πολιτικού εργατικού κινήματος σε όλες τις εκδοχές του, πρέπει να κάνουμε αυτό που λέει ο Μαρξ στη 18η Μπριμέρ: να αντλήσουμε την ποίησή μας από το μέλλον.

Η ποίηση, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, είναι λόγος και τέχνη (όχι όμως λογοτεχνία, αλλά πολιτική). Αυτόν τον (δύσκολο) συνδυασμό λόγου και τέχνης πρέπει να βρούμε σήμερα στο πλαίσιο μιας νέας σύνθεσης. Σε αυτή τη σύνθεση μας προκαλεί και ο τίτλος που θέτετε και που είναι ακριβώς το ζητούμενο: το κόμμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα. Μιλώντας νομίζω και εκ μέρους όλων των συντρόφων του δικτύου αριστερών σοσιαλιστών Νέος Αγωνιστής μπορείτε να μας θεωρείτε στρατευμένους σε αυτό το εγχείρημα. Χωρίς όρους και χωρίς ανταλλάγματα.

Πολλοί σύντροφοι νομίζουν ότι αρκεί μια πρόσκληση για να έρθει ο κόσμος. Αυτό βέβαια δεν ισχύει. Δεν θα έρθει έτσι ο κόσμος. Εμείς πρέπει να πάμε να τον βρούμε. Έπειτα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά. Δεν προέχει η ιδεολογική κατήχηση, δεν απευθυνόμαστε σε άτομα. Πρέπει να απευθυνθούμε στην ανάγκη και την οργή.
Γ. Χατζηαντωνίου, "Οικοδομώντας νέο κόμμα για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα", ΑυγήΤο πρόχειρό μου:

Μιλώντας νομίζω και εκ μέρους όλων των συντρόφων, μπορείτε να μας θεωρείτε στρατευμένους σε αυτό το εγχείρημα. Ξέρω ότι το εγχείρημα είναι κάπως αφηρημένο, αλλά στρατευμένοι είμαστε, όλα κι όλα. Εγώ είμαι στον Λόχο Διαβιβάσεων, για παράδειγμα. 43 και σήμερα ψαρούκλες!

Ω, Έλληνες πολίτες, σας δίνω ένα τίποτε με μπόλικο καθόλου και δεν ζητώ αντάλλαγμα κανένα!

Δεν απευθυνόμαστε σε άτομα, για αυτό εσύ να μην διαβάζεις, γιατί σε έχω κόψει για άτομο. Εγώ απευθύνομαι στην ανάγκη και την οργή. Μόνο αυτές μπορούν να εκτιμήσουν το μεγαλείο της σκέψης μου.

Η ποίηση είναι λόγος και τέχνη, δηλαδή λογοτεχνία, όχι όμως με την έννοια της λογοτεχνίας αλλά με την έννοια της πολιτικής, με την έννοια δηλαδή που είναι ομπρέλα το σκουμπρί, γαλότσα η πεσκανδρίτσα, και αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά. Δεν προέχει η ιδεολογική κατήχηση, πράγμα που είναι πολύ καλό για μένα, γιατί δεν έχω την παραμικρή ιδέα για ποιο πράγμα μιλάω.

Αντλούμε την ποίησή μας από το μέλλον είπαμε, δεν είπαμε ότι το μέλλον έχει καλή ποίηση!

5 σχόλια:

 1. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει σε [χρυσαυγίτες] δισταγμός να υπερβούν την απλή στήριξη και να στρατευτούν στο εγχείρημα. Χρειάζεται ειδική προσπάθεια να [τους κάνουμε να υπερβούν] αυτούς τους δισταγμούς. Πρέπει να πω ότι ορισμένες συμπεριφορές εντός των τειχών εμποδίζουν την υπέρβαση αυτή [ίδε περίπτωση Πέτρου]. Οι εύλογοι φόβοι [μικροπεΐας και κρυψορχίας] δεν πρέπει να οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. [Όλα τα μεγέθη οφείλουν να χωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ].
  ---

  Σοβαρά τώρα (;-)), τι λέει εδώ;

  «αν οι μάζες δεν ενταχθούν στην οργάνωση (και ορισμένα - κατώτερα στελέχη μαζί), η επίδρασή τους στο πολιτικό υποκείμενο θα γίνει από άλλα ανεξέλεγκτα κανάλια (μέσω πολιτικών γραφείων άμεσα, μέσω κρατικών αξιωματούχων αργότερα). Οι πιέσεις της ενσωμάτωσης στο σύστημα δεν μπορούν να αποφευχθούν τεχνητά.»

  «Οι πιέσεις της ενσωμάτωσης στο σύστημα» ασκούνται από τις μη ορθά ενταγμένες μάζες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πω πω ρε φιλε μιλαμε για πολυ διαννόηση, και αυτο το προχειρο, τυφλα να χουν τα γερμανικα χειρογραφα...

  Εδω τι θέλει να πει ο ποιητής;

  "Πρέπει να απευθυνθούμε στην ανάγκη και την οργή." οτι θα μας βρούν πανω στην ανάγκη και εμεις για μια πατατα και ενα κιλο μπάμιες θα δώσουμε τόπο στην οργη;
  Αν και ίσως να μην υπαρχει μια ερμηνεια γιατι η τέχνη εχει πολλές ανάλογα με τον δέκτη που την προσλαμβανει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λίγα λόγια για τον Γ. Χατζηαντωνίου :

  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιθάκη. Φτασμένος ήδη όταν γεννήθηκε, ίσως πριν καν γεννηθεί, όμως διάλεξε τον τέταρτο μακρύ δρόμο για το σοσιαλισμό, όχι΄τον τρίτο το μακρύτερο. Παρ' όλα αυτά, μιας και ήδη φτασμένος, όταν εσείς πηγαίνατε αυτός ερχόταν.
  Πιστός στην πορεία που χάραξαν οι αγωνιστές της αριστεράς, όποιοι κι αν είναι αυτοί, δε βγήκε ποτέ από το δρόμο του όσα διαφορετικά μονοπάτι κι αν ακολούθησε.
  Το βιβλίο του "λόγος και τέχνη, όχι λογοτεχνία" έχει εξαντλήσει τους αναγνώστες και ως εκ τούτου έχει εξαντληθεί.

  Τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι στρατηγικές επιλογές του Α. Τσίπρα
  http://aristerovima.gr/blog.php?id=3863

  Αντε βρε Δελαστίκ μου,
  μην το παιδεύεις,
  πες το στα ίσια...
  το πας από δω, το πας από κει...


  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γ. Χατζ/νίου (στους ψηφοφόρους του πασόκ):Έλα μάνα μου παίξουμε,τα μήλα,ησύχασε δεν κάνω απλή αναλογική,όλο μήλα θα σου δίνω...
  Ψφόροι:όχι,δε θέλω.
  Γ.Χατζνίου:;έλα πουλάκι μου,μη σου πάρει ο διάολος τον πατέρα,έλα γιατί θα σε βρεί ο καλαματιανός και θα σε μαγαρίσει, είναι και με τη μέρκελ σαν το θείο-Βαγγο.
  Ψφόροι:;όχι,όχι,όχι
  Γ.Χατζνίου:Ελα γιατί είσαι πεινασμένο και θα κυλίσεις,έτσι στρόγγυλο που είσαι, προς τη χρυσάυγούλα...κακοχρόνο να'χεις, έλα Μαριλίζα εσύ,μπράβο γλυκειά μου...κοίτα η μαριλίζα ήρθε,έλα και συ μίμη,γιώργο.. δεν θα το πω δεύτερη φορά
  ΥΓ.Αυτά λέει η αυγή και πάμε στοίχημα

  ΑπάντησηΔιαγραφή