Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

J Arch Getty και Oleg Naumov-Ο δρόμος προς την τρομοκρατία. Η "πλατφόρμα Ριούτιν."

Ο Μ. Ν. Ριούτιν ήταν τοπικός κομματικός γραμματέας στην κομματική οργάνωση της Μόσχας στη δεκαετία του 1920 και υποστηρικτής της κριτικής του Μπουχάριν στην σταλινική πολιτική της κολεκτιβοποίησης. Σε αντίθεση όμως με τον Μπουχάρι και άλλους υψηλά ιστάμενους της αντιπολίτευσης, είχε αρνηθεί να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να στηρίξει επίσημα την πολιτική Στάλιν.  [...] Ο Ριούτιν παρέμεινε σε επαφή με άλλους αντιπολιτευόμενους μέσα στο κόμμα και τον Μάρτιο του 1932 έλαβε χώρα μυστική συνάντηση αυτής της ομάδας η οποία παρήγαγε δύο έγγραφα. [...]

Το πιο σημαντικό με διαφορά έγγραφο που γράφτηκε στην συνάντηση του Μάρτη του 1932 ήταν η λεγόμενη "Πλατφόρμα Ριούτιν", με επίσημο τίτλο "Ο Στάλιν και η κρίση της προλεταριακής δικτατορίας". Το μανιφέστο αυτό της Ένωσης Μαρξιστών-Λενινιστών ήταν μια πολυδιάστατη, άμεση και δυναμική κριτική σχεδόν όλων των πολιτικών στου Στάλιν, των μεθόδων διακυβέρνησής του, και της προσωπικότητάς του. Γραμμένη πρώτη φορά τον Μάρτη, η Πλατφόρμα Ριούτιν συζητήθηκε και ξαναγράφτηκε στους επόμενους μήνες. Σε μια μυστική συνάντηση της ομάδας Ριούτιν σε ένα χωριό στα περίχωρα της Μόσχας στις 21 Αυγούστου του 1932, το έγγραφο έφτασε στην τελική του μορφή από μια ομάδα επιμέλειας της Ένωσης. [...] Σε κατοπινή συνάντηση, οι ηγέτες της ομάδας αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν την Πλατφόρμα μυστικά, χέρι με χέρι, και μέσω ταχυδρομείου. Πλήθος αντιγράφων έγιναν και κυκλοφόρησαν στην Μόσχα, στο Χάρκοβ, και σε άλλες πόλεις.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ακριβώς κυκλοφόρησε η Πλατφόρμα Ριούτιν, ούτε γνωρίζουμε πόσα μέλη του κόμματος τη διάβασαν ή την είχαν καν ακουστά. Τα στοιχεία που έχουμε όμως δείχνουν ότι το καθεστώς Στάλιν αντέδρασε με φόβο και πανικό. Το κάλεσμα του εγγράφου για "καταστροφή της δικτατορίας του Στάλιν" εκλήφθηκε ως κάλεσμα σε ένοπλη εξέγερση.

[...]

Στα τέλη του 1932, πολλοί από τους πρώην ηγέτες των κινημάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων οι Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Ράντεκ και άλλοι, κλήθηκαν σε κομματικά πειθαρχικά σώματα και ανακρίθηκαν σχετικά με τις πιθανές συνδέσεις τους με την ομάδα Ριούτιν. [...] Παρέχοντας ένα συνεκτικό εναλλακτικό λόγο γύρω απ' τον οποίο τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορούσαν να ενωθούν ενάντια στην ελίτ, η πλατφόρμα απειλούσε τον έλεγχο της νομενκλατούρας:
Το να βάζεις το όνομα του Στάλιν δίπλα στα ονόματα των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν σημαίνει να κοροϊδεύεις τον Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν. Σημαίνει να κοροϊδεύεις το προλεταριάτο. Σημαίνει να χάνεις κάθε ντροπή, να ξεπερνάς κάθε όριο χυδαιότητας. Το να βάζεις το όνομα του Λένιν δίπλα στο όνομα του Στάλιν είναι σαν να βάζεις το όρος Elbrus δίπλα σε ένα σωρό κοπριά. Το να βάζεις τα έργα των μαρξ, Ένγκελς και Λένιν δίπλα στα "έργα" του Στάλιν είναι σαν να βάζεις τη μουσική των μεγάλων συνθετών Μπετόβεν, Μότσαρτ και Βάγκνερ δίπλα στην μουσική της λατέρνας στο δρόμο... 
Ο Λένιν ήταν αρχηγός, όχι δικτάτορας. Ο Στάλιν, αντίθετα, είναι δικτάτορας και όχι αρχηγός. 
Όλη η ηγεσία του κόμματος, από τον Στάλιν ως τους γραμματείς των επαρχιακών επιτροπών γνωρίζουν πλήρως ότι αποσχίζονται από τον λενινισμό, ότι ασκούν βία ενάντια στις κομματικές και μη κομματικές μάζες, ότι σκοτώνουν τον αγώνα για σοσιαλισμό. Έχουν όμως τόσο μπλεχτεί, έχουν φέρει μια τέτοια κατάσταση, έναν τέτοιο φαύλο κύκλο, που δεν μπορούν οι ίδιοι να βγουν απ' αυτόν. 
Τα λάθη του Στάλιν και της κλίκας του έχουν γίνει εγκλήματα... 
Στον αγώνα να καταστραφεί η δικτατορία του Στάλιν, πρέπει να βασιστούμε ως επί το πλείστον όχι στους παλιούς ηγέτες αλλά σε νέες δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν, αυτές οι δυνάμεις θα μεγαλώσουν σύντομα. Θα αναδειχθούν νέοι ηγέτες, νέοι οργανωτές των μαζών, νέες εξουσίες. 
Η πάλη γεννά ηγέτες και ήρωες. 
Ας αρχίσουμε την δράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου