Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Σήμερα η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή-Τα μέτρα για το φέρετρο του λαού

Mε ένα βαρύ πακέτο μέτρων 9,2 δισ. ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε - μάλιστα - την τελευταία στιγμή με βαθύτερες από τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις συντάξεις, κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2013 στη Βουλή, με στόχο να έχει ψηφιστεί ώς τις 11 Νοεμβρίου, πριν από το κρίσιμο Eurogroup που αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Με βάση το σενάριο της τελευταίας στιγμής, που ανέτρεψε τους μέχρι προχθές σχεδιασμούς, οι συντάξεις πρόκειται να μειωθούν από τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά 5%-25%.

Ο υπολογισμός αφορά το σύνολο των συντάξεων, μαζί με τις επικουρικές.

Η αλλαγή αυτή έγινε στο παρά πέντε της κατάθεσης του προϋπολογισμού, επειδή αποσύρθηκε το μέτρο που προέβλεπε αναδρομική μείωση του εφάπαξ για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, με παρακράτηση του 3% των συντάξεών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις συντάξεις προέβλεπε μέχρι προχθές μειώσεις 3%-12%. Από την εγκατάλειψη του μέτρου της αναδρομικής μείωσης του εφάπαξ χάθηκαν περίπου 500 εκατ. ευρώ, που αναπληρώθηκαν τελικά με το μεγαλύτερο μαχαίρι στις συντάξεις.

ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ. Το βαρύ πακέτο οδηγεί τη χώρα ακόμη βαθύτερα στην ύφεση, με το ΑΕΠ να προβλέπεται - στον προϋπολογισμό - να υποχωρεί κατά 4,5%, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που είχε κατατεθεί πριν από έναν μήνα, με μέτρα 7,8 δισ. ευρώ προέβλεπε ύφεση 3,8%. Εκτοτε, όμως, η τρόικα κλιμάκωσε τις πιέσεις της για να ληφθεί το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ εντός του 2013, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται και οι συνθήκες της ύφεσης. Πάντως, η τρόικα είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από την κυβέρνηση και θεωρεί ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,2%.


Εξάλλου, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (μετά την αφαίρεση των τόκων). Η τρόικα εκτιμούσε, στο σχέδιο Μνημονίου, ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2013 θα ήταν μηδενικό.

Ο προϋπολογισμός, όπως και το πολυνομοσχέδιο με τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ακολουθήσει, είναι προαπαιτούμενα, με βάση τις εντολές της τρόικας, για την εκταμίευση.

Πηγή: Τα Νέα

Τα βασικότερα μέτρα που θα προβλέπονται στον προϋπολογισμό, είναι τα εξής:

- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη

- Μείωση των εφάπαξ

- Κατάργηση των δώρων σε όλες τις συντάξεις

- Κατάργηση των δώρων σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

- Μείωση μισθών ΔΕΚΟ

- Μείωση οικογενειακών επιδομάτων

- Καταβολή ΕΚΑΣ μόνο σε όσους είναι άνω των 65 ετών

- Περικοπές ειδικών μισθολογίων

- Εργασιακή εφεδρεία

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών

- Αύξηση της φορολογίας τόκων των καταθέσεων

- Αύξηση φόρων στα τσιγάρα

- Ενιαίος φόρος ακινήτων

- Κατάργηση αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

- Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα μισθωτών

Η κλίμακα των μειώσεων στις συντάξεις: 5% για όσους παίρνουν 1.000 - 1.500 ευρώ 10% για 1.500 - 2.000 ευρώ 15% για 2000 - 3000 ευρώ 20% για 3.000 - 4.000 ευρώ 25% για άνω των 4.000 ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα

1 σχόλιο:

  1. http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/sth_boylh_shmera_h_protash_nomoy_toy_kke_gia_katarghsh_ton_mnhmonion?morf=1

    Συριζουλίίίίινια!! Πείτε αλεύρι...


    WrongTendency

    ΑπάντησηΔιαγραφή