Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Γιατί η αστική τάξη στην Ελλάδα επείγεται να εξαλείψει το ΚΚΕ

Όσοι παρακολούθησαν την πρόσφατη συνέντευξη της ΓΓ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στους Λυριτζή και Οικονόμου, θα πρόσεξαν, ακόμα και αν δεν είναι καν συμπαθούντες του κόμματος, μια επιτελεστική αντίφαση που συχνότατα παρατηρείται και σε σχόλια και κείμενα που διαβάζουμε στο νετ: από την μία πλευρά, "γηπεδική" χλεύη για την "μη απήχηση" του ΚΚΕ στα λαϊκά στρώματα, την εκλογική του κατάρρευση, την πολιτική του ασημαντότητα· από την άλλη, εμμονική ενασχόληση με την αδιαλλαξία του, την επιμονή του στην στρατηγική της λαϊκής εξουσίας, αγωνιώδεις ερωτήσεις για το αν θα αλλάξει την πολιτική του στο επόμενο συνέδριο. Αν αρκετοί από όσους παρουσιάζουν την αντίφαση αυτή στο διαδίκτυο μπορούν να κρυφτούν πίσω από το προσωπείο του "αριστερού που ενδιαφέρεται" όμως, η πανομοιότυπη στάση των Λυριτζή και Οικονόμου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης ως προς το ότι δεν εμφορείται από υπέρμετρη αγάπη του Ομίλου Αλαφούζου για το ΚΚΕ και επιθυμία να το δει να θριαμβεύει εκλογικά. Και επιβάλλει μια εξήγηση για την κραυγαλέα αντίφαση. 

Η μοναδική διαθέσιμη εξήγηση είναι ότι το ΚΚΕ εξακολουθεί να ενοχλεί σφόδρα παρά την μεγάλη του εκλογική υποχώρηση· ότι αυτή καθόλου δεν "εξευμένισε" τους φορείς της αστικής προπαγάνδας και τους εκπροσώπους του αστικού σχεδιασμού· ότι, κατά συνέπεια, στόχος των παραπάνω, όσο βέβαια και των προαναφερθέντων "αριστερών" του διαδικτύου, δεν είναι ο εκλογικός/κοινοβουλευτικός υποσκελισμός του ΚΚΕ απλώς αλλά η εξαφάνισή του. 

Για ποιον λόγο;

Σε ένα κείμενο που έγραψα προεκλογικά, και με τίτλο "Η κόκκινη γραμμή", σημείωνα:
Είναι παράξενα τα μαθηματικά της πολιτικής. Υπάρχουν πολλά κόμματα, αλλά τάξεις, όταν σφίξουν τα πράγματα, υπάρχουν πάντα δύο. Και κοίτα να δεις το πιο περίεργο: ενώ η τάξη που την τρώει παραδοσιακά και κατά συνήθειο ιστορικό είναι η πιο πολυάριθμη, τα κόμματα που την εκπροσωπούν, που βλέπουν τα πράγματα απ' τη σκοπιά του δικού της συμφέροντος, είναι ελάχιστα.
Το "ελάχιστα", σε ό,τι αφορά τα κόμματα που εκπροσωπούν την εργατική τάξη μιας χώρας, ήταν μια προσπάθεια να κρατηθεί ένας μέσος όρος ώστε να είναι δυνατή η γενίκευση. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος νόμος του πόσα ακριβώς είναι τα "ελάχιστα" σε κάθε χώρα και σε κάθε χρονική στιγμή: για παράδειγμα, στην προεπαναστατική Ρωσία, οι Μπολσεβίκοι δεν ήταν το μόνο κόμμα με εργατικά και αγροτικά ερείσματα· στην σημερινή Κύπρο, όπως έγινε ήδη στην Ιταλία, την Γερμανία, και την Αγγλία, και σε μεγάλο βαθμό και την Γαλλία, διαφαίνεται έντονα πια η προοπτική η εργατική τάξη να μην έχει κανένα κόμμα, καμία πολιτική εκπροσώπηση. Στην Ελλάδα, η εργατική τάξη σήμερα έχει ένα κόμμα. Όχι επειδή "ένα είναι το κόμμα" με κάποια μεταφυσική και υπεριστορική έννοια, αλλά επειδή η έλευση της κρίσης και οι πιέσεις που αυτή δημιούργησε στην αστική τάξη ανέδειξε ξεκάθαρα ότι κανένα άλλο κόμμα δεν είναι πρόθυμο να διανοηθεί καν την εργατική ηγεμονία στους κόλπους του, και φυσικά (και κατά συνέπεια) την εργατική εξουσία στη χώρα.

Σαφές επίσης έχει καταστεί το ότι η αστική τάξη πανευρωπαϊκά (τουλάχιστο) δεν έχει καμία διάθεση και ικανότητα να αποσύρει το πικρό ποτήρι από το στόμα της εργατικής τάξης, η οποία βέβαια διογκώνεται καθημερινά με "νέες παραλαβές" από τα εξαθλιωμένα μικροαστικά στρώματα. Το περιθώριο της αστικής τάξης για "μεταρρυθμίσεις" είναι μηδενικό, και αυτό έχει καταστεί ξεκάθαρο και αποδεκτό από αρκετούς εδώ και καιρό. 

Τι κάνει μια τάξη που θέλει να διατηρήσει την ηγεμονία της όταν δεν μπορεί να δώσει σε αυτή την ηγεμονία περιεχόμενο που να "εξαγοράζει" την συναίνεση;

Κάνει ένα από δύο πράγματα:

α) ανοιχτή δικτατορία. Αλλά η επιλογή αυτή εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο του παράγοντα της αντίδρασης, τον κίνδυνο να συσπειρωθούν οι από κάτω μη αντέχοντας τον συγκερασμό οικονομικής υπερεκμετάλλευσης και πολιτικής καταστολής χωρίς τέλος. Η ανοιχτή δικτατορία είναι μια επισφαλής επιλογή εάν ο στόχος είναι μακροπρόθεσμος -- όπως, για παράδειγμα, αν η κρίση συσσώρευσης αναμένεται να κρατήσει για πολλά χρόνια. Στις νεωτερικές κοινωνίες, και η δική μας δεν μπορεί να πάψει να είναι τέτοια, η γυμνή κατασταλτική βία της μειοψηφίας στην πλειοψηφία έχει ημερομηνία λήξης ως "λύση."

β) καταστροφή των μέσων ιδεολογικής συνειδητοποίησης και πολιτικής οργάνωσης των εκμεταλλευόμενων. Αυτή η λύση είναι σαφώς πιο συμφέρουσα για την αστική τάξη. Έχει πολύ λιγότερο συμβολικό "κόστος", καθώς δεν χρησιμοποιείται άμεση βία η οποία "χαλά" την "εικόνα της χώρας." Δεν καταστρέφει πολύτιμα κομμάτια του εργασιακού δυναμικού στο όνομα της ασφάλειας. Και έχει πολύ πιο μακροπρόθεσμη προοπτική ιστορικά: αρκεί να δείτε πού βρίσκεται το εργατικό κίνημα σε χώρες όπου η αστική τάξη κατάφερε να εξαλείψει τα κόμματα της εργατικής τάξης, χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία. Ή τι θα συμβεί στην Κύπρο αν ολοκληρωθεί η διαφαινόμενη στρατηγική εγκατάλειψης της εργατικής τάξης μέσω διάβρωσης του κόμματός της από την αστική, και συνάμα, προσφοράς των γνωστών "αριστερών" ψευδοεναλλακτικών.

Για τον λόγο αυτό, η προσπάθεια που θα γίνει στην Ελλάδα, που γίνεται ήδη εδώ και καιρό και που θα συνεχίσει να επιτείνεται, είναι η διάλυση του ΚΚΕ και η εξαφάνισή του από το πολιτικό πεδίο. Με τον τρόπο αυτό, η αστική τάξη θα μπορεί να έχει ένα πολύ μεγαλύτερο περιθώριο "ανεβάσματος" και "κατεβάσματος" κυβερνήσεων που θα αντανακλούν το ένα ή το άλλο τμήμα της χωρίς ποτέ να ρισκάρει την ανατροπή της εξουσίας της. Θα μπορεί δηλαδή η ενδοαστική σύγκρουση συμφερόντων να εκφραστεί ανοιχτά και πλήρως χωρίς τον φόβο ότι θα τύχει εκμετάλλευσης από το επαναστατικό εργατικό κίνημα. 

Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική αστική τάξη, σε συνεργασία με την ΕΕ και τις αστικές τάξεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει ήδη εκπονήσει σχέδια: δεν είναι καθόλου τυχαία η εξαγωγή στην Ευρώπη μιας πλαστογράφησης της ιστορίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποκαταστήσει και εξαφανίσει το ΚΚΕ ως "επαναστατικό κόμμα", ούτε οι δηλώσεις Ζίζεκ για κόμμα που "ξέχασε να πεθάνει" (και προφανώς πρέπει να πεθάνει), ούτε η συμπτωματική απώλεια μνήμης για την ύπαρξη καν του ΚΚΕ στο κείμενο Αλαβάνου περί Σχεδίου Β που δημοσιεύτηκε στο Βήμα, ούτε η παραχάραξη του ποιος διενεργεί εργατικό αγώνα στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά δήθεν εργατικά έντυπα όπως το Socialist Worker.

Το βασικότερο από αυτά τα σχέδια --το πραγματικό "σχέδιο Α", που έχει βέβαια και "Β" και θα έχει και "Γ", κλπ-- περιλαμβάνει την ταυτόχρονη προώθηση Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ ως "νέου τύπου πολιτικών δυνάμεων", η οποία υπολογίζεται να οδηγήσει σε μια κατάσταση ενόψει εκλογών όπου το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε ένα ανεπίλυτο δίλημμα (δηλαδή, να εγκατελείψει πλήρως τις πολιτικές του αρχές και να συμμαχήσει με την προδοτική σοσιαλδημοκρατία ή να "φορτωθεί" το ιστορικό στίγμα παράδοσης της χώρας στον "φασισμό"), που είναι υπολογισμένο να καταστρέψει τις σχέσεις βάσεις και ηγεσίας, να δημιουργήσει σύγχυση και εσωτερικές συγκρούσεις χωρίς προηγούμενο και να οδηγήσει το κόμμα σε διάλυση. Η προοπτική τέθηκε ευθέως ως σενάριο από τους Λυριτζή και Οικονόμου και δεν τέθηκε βέβαια καθόλου τυχαία. Η Ελλάδα είναι επιθυμητό να γίνει "ευρωπαϊκή χώρα" με την έννοια που είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, και τώρα, μάλλον και η Κύπρος: χώρα χωρίς κανένα κόμμα για την εργατική τάξη.

Οι κομμουνιστές πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ανατραπούν έγκαιρα τα σχέδια της αστικής τάξης χωρίς καμία απολύτως ψευδαίσθηση για τους στόχους της και για το γεγονός ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι φορείς των συμφερόντων της, με την πολυπροσωπία που εμφανίζουν να είναι απλώς ένα πολύτιμο τακτικό πλεονέκτημα στα χέρια της, ικανό να σπείρει την σύγχυση, τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες σε μεγάλα τμήματα του λαού. 

Οι πραγματικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι μόνο δύο, όσες δηλαδή είναι και οι τάξεις της. Και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένας έξοχος τρόπος απόκρυψης αυτής της πολύ βασικής αλήθειας. 

38 σχόλια:

 1. Έχεις τόσο δίκιο,αλλά ποιά μπορεί να είναι μια μεσοπρόθεσμη τακτική του Κόμματος; Να εντείνει την ήδη υπάρχουσα; Το Συνέδριο πιστεύεις ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο ως προς ακριβώς αυτή τη μέγγενη που θα του παρουσιάσει η αστική τάξη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θέλω να παίξω τον γκουρού στις συλλογικές διαδικασίες, και θεωρώ ότι η ηγεσία και η βάση καταλαβαίνουν έτσι κι αλλιώς πού πάει το πράμα. Περισσότερο γράφω για τους εκτός κόμματος που έχουν πέντε δράμια μυαλό στο κεφάλι τους.

   Οπωσδήποτε, εφόσον ΧΑ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τα δύο δόντια της ίδιας τανάλιας, είναι αναγκαία η προσπάθεια για ανακοπή της επιρροής τους και ο ιδεολογικός πόλεμος εναντίον τους. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να ξέρω πόσο δύσκολο θα είναι αυτό, αλλά νομίζω πως είναι προφανές και ποιος είναι ο στόχος της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα και ποια είναι τα μέσα που έχει προκρίνει --σε συνεργασία με την ΕΕ, το τονίζω αυτό-- για να τον πετύχει.

   Διαγραφή
  2. Σίγουρα καταλαβαίνουν,αλλά εδώ θέλει χειρισμούς με νυστέρι σε μια κατάσταση που σε κυνηγάν θεοί και δαίμονες με μπαλτάδες. Διότι δεν είναι τίποτα άλλο από λεπτό χειρουργείο το στοιχειώδες ξεδόντιασμα (ιδεολογικό αλλά και πρακτικό) των χρυσαυγιτών συγχρόνως με το ξεσκέπασμα του οπορτουνισμού του Ξύριζα. Κι αυτό όλο ως θέατρο πολέμου των δύο τάξεων. Ρωτάω όμως για κάτι πιο συγκεκριμένο,και περισσότερο το θέτω ως θέμα συζήτησης: Υπάρχει κάποια περίπτωση να γλιτώσει το Κόμμα(και η τάξη) όταν διαμορφώνονται έτσι οι συσχετισμοί;Την περίπτωση την εντοπίζεις σε κάποια συγκεκριμένη τακτική; Και δεν σε ρωτάω σαν γκουρού,απλά αν έχεις κάποια γνώμη εκτός των γενικών κατευθύνσεων που μπορεί κάποιος να εκμαιεύσει απ'αυτά τα άρθρα σου για τους "εκτός του Κόμματος",θα ήταν πολύ χρήσιμο ως συμβολή για οποιονδήποτε είναι στρατευμένος στην απελευθέρωση της τάξης.Και γι αυτούς εντός και γι αυτούς εκτός. Προς θεού,δεν ρωτάω με τόση επίταση για να εφησυχάσω μικροαστικούς φόβους,είναι η κατάσταση που απαιτεί όμως την πλέον εξαντλητική συζήτηση ώστε να περάσουμε ως τάξη σε ιστορική πράξη.

   Διαγραφή
  3. Νομίζω πως ένας τρόπος να αμυνθεί το κόμμα απέναντι στην "τανάλια" είναι να καταστήσει σαφές το ότι θα επιχειρηθεί και να εξηγήσει γιατί θα επιχειρηθεί. Αυτό δηλαδή που κάνω πιο πάνω. Να έχει επίγνωση η εργατική τάξη ότι αυτή είναι μια παγίδα που στήνεται με στόχο να της στερήσει μόνιμα πια την πολιτική οργάνωση ώστε να μπορεί να την χτυπήσει χωρίς κανένα κίνδυνο αντίδρασής της.

   Διαγραφή

  4. " Να έχει επίγνωση η εργατική τάξη ότι αυτή είναι μια παγίδα που στήνεται με στόχο να της στερήσει μόνιμα πια την πολιτική οργάνωση ώστε να μπορεί να την χτυπήσει χωρίς κανένα κίνδυνο αντίδρασής της"

   Συμφωνω αλλα για να πετυχει στην αμυνα του το κομμα, πρεπει να το κανει επιθετικα, στο ιδιο πεδιο που χρησημοποιει η αρχουσα ταξη, δηλαδη τους μεταναστες.

   Σημερα οι Ναζι διευρινουν το μετωπο για να περιβαλει ολους τους μεταναστες, νομιμους και "παρανομους".

   Οι μεταναστες ειναι το κομματι της εκκηνικης κοινωνιας που βιωνουν στο πετσι τους την κριση,
   ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΒΙΩΝΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

   Μαζικο ανοιγμα της ΚΝΕ στους μεταναστες μαθητες.
   Οργανωση των πρωτοπορων εργατων απο το ΠΑΜΕ.

   Διαγραφή
  5. Γρηγόρη,
   Θεοί και δαίμονες δεν κυνηγούν. Συμπαρίστανται στο κυνήγι που διεξάγουν οι άνθρωποι. Οι "εκτός του κόματος" κυνηγοί, για να συστρατευθούν σε μια Iδέα για την αποκομιδή θηραμάτων γι' αυτούς και τα παιδιά τους, πρέπει να μην τους διακατέχει ο απελπιστικός φόβος του ποιος τελικά τους συμπαραστάθηκε, Θεός ή δαίμονας. Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε: Ανεμομαζέματα-διαολοσκορπίσματα.

   Διαγραφή
  6. Ανώνυμε μπορείς να μου εξηγήσεις τι εννοείς,ιδιαίτερα στο σημείο της αποκομιδής θηραμάτων;

   Διαγραφή
  7. Γρηγόρη συγνώμη, συγκομιδή ήθελα να γράψω.
   Δεν μας κυνηγούν και δεν κυνηγάμε για ψυχαγωγικούς λόγους (χόμπι).
   Οι άνθρωποι επιθυμούμε μια ανέφελη ζωή, παράλληλα όμως με ύπαρξη του απαραίτητου νερού (από Πηγές ίσως), γνωρίζοντας βέβαια ότι η βροχή είναι απαραίτητη για την ύπαρξή των. Ματαιοπονούμε προσπαθώντας να πειστούμε να συμβιβαστούμε με σκοτεινό ορίζοντα. Η Ιδέα που μας συντρέχει για άπλετο φως είναι ανίκητη. Στη βροχή, ή και στο χαλάζι ακόμη, αν ανοίξει και καμμιά ομπρέλα για "προστασία" δεν σημαίνει συμβιβασμό ή στράτευση με τις δυνάμεις του σκότους. Άμα χρειαστεί άλλωστε πορευόμαστε τραγουδώντας Βροντάει ο Όλυμπος και αστράφτει η Γκιώνα...

   Διαγραφή
 2. ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΔΗΣΟ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΑ ΕΣΒΗΣΕ;
  ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΧΑΡΗΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
  ΠΟΙΟΙ ΟΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΑΣΗ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. να απαντήσω.
   Κατ' αρχάς, μην χρησιμοποιείς κεφαλαία.

   Δεύτερον, πουθενά δεν λέω ότι η εξαφάνιση ενός κόμματος δεν μπορεί να είναι φυσιολογική πολιτική διεργασία. Αλλά νομίζω πως δίνω αρκετές ενδείξεις για το ότι ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ πρόκειται για ενσυνείδητη επιλογή με συγκεκριμένη στόχευση.

   Τρίτον, δεν υπήρχε κανένα "λαϊκό μέτωπο" στο οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει το ΚΚΕ. Οι ανακυκλωμένοι αποστάτες, πέντε πανεπιστημιακοί οικονομολόγοι και οι επαναστάτες των αμφιθεάτρων δεν συνιστούν "λαϊκό μέτωπο." Συνιστούν πρωτοβουλία της αστικής τάξης με τον μανδύα μιας καρικατούρας λαϊκού μετώπου. Το λαϊκό μέτωπο δεν προκύπτει από διακηρύξεις Αλαβάνων. Τα έχουμε πει ενα δισεκατομμύριο φορές, τα έχουμε ιστορικά θεμελιώσει, τα έχουμε θεωρητικά αποδείξει, και ο χαβάς χαβάς από ορισμένους.

   Αγωνιστές του ΕΑΜ, σας έγραψε πεντακάθαρα ο Μαϊλης, πήραν αντεργατικά μέτρα υπέρ των απολύσεων επειδή συμμετείχαν σε αστική κυβέρνηση.

   Κι εσείς περιμένετε την σωτηρία από "αγωνιστές" του "Δρόμου της Αριστεράς" και της "Καταστρόικα";

   Διαγραφή
 3. "Το βασικότερο από αυτά --το πραγματικό "σχέδιο Α", που έχει βέβαια και "Β" και θα έχει και "Γ", κλπ-- περιλαμβάνει την ταυτόχρονη προώθηση Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ ως "νέου τύπου πολιτικών δυνάμεων", η οποία υπολογίζεται να οδηγήσει σε μια κατάσταση ενόψει εκλογών όπου το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε ένα ανεπίλυτο δίλημμα" ktl ktl

  συμφωνω απολυτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θέλω να συμπληρώσω, πως το κόμμα έχει προβλέψει αυτήν την τανάλια, πριν ακόμη από τις εκλογές. Αρκετά πριν. Αν δούμε την κριτική στα αντιφασιστικά μέτωπα, το δοκίμιο ιστορίας κλπ, μπορούμε να καταλάβουμε αρκετά.
  -Α, και με δεξιό μπατάρισμα της ελληνικής κοινωνίας, μην το δένουμε πως το επόμενο δείλημα θα είναι ΣΥΝ ή ΧΑ. Μπορεί κάλιστα να είναι ΝΔ ή ΧΑ, οπότε να δούμε την δεξιά υπερενυσχιμένη παρά τα μέτρα που παίρνει και την σοσιαλδημοκρατία να συρρικνώνεται, πιασμένη στο δόκανο που πάει να στήσει. (Αν τους ζητήσουν "αντιφασιστικό μέτωπο" ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, πως θα το αρνηθούν;)
  Εάν η δική της συρρίκνωση ακολουθηθεί με εξαφάνηση του ΚΚ, ο στόχος θα έχει επιτευχθεί πλήρως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το σκέφτηκα πολύ όλο αυτό το διάστημα και το αποκλείω: το δίπολο ΝΔ ή ΧΑ δεν μπορεί να ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ τον άλλο πόλο, αλλά θα τον συσπειρώσει έστω και ως μειονότητα. Ούτε μπορεί να οδηγήσει σε κάτι άλλο από ανοιχτή δικτατορία, πράγμα που καθόλου δεν συμφέρει και δεν προκρίνεται ως επιλογή. Η επιλογή ταξικά είναι ο "χαμηλής έντασης" και διαρκής πόλεμος, που διευκολύνεται πολύ περισσότερο όταν στερείς από τον αντίπαλο, την εργατική δηλαδή τάξη, από τα οργανωτικά θεμέλια και τις πολιτικές μορφές συσπείρωσής του.

   Ξαναλέω, δείτε τι θα γίνει στην Κύπρο αν το ΑΚΕΛ δεχτεί το μνημόνιο. Πού θα πάει η λαϊκή βάση; Έχει ήδη ετοιμαστεί "εναλλακτική" που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάει το εργατικό κίνημα στην Κύπρο, η ΠΕΟ αχρηστεύεται ολοκληρωτικά και χάνει κάθε νομιμότητα στην εργατική τάξη. Σφαγή χωρίς αντίπαλο.

   Διαγραφή
  2. Δείτε την Ιταλία, όταν το ΚΚΙ πούλησε τους εργατικούς αγώνες στο όνομα του "ευρωκομμουνιστικού συμβιβασμού", της συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες κλπ. Τετέλεσται για το εργατικό κίνημα εδώ και δεκαετίες.

   Διαγραφή
  3. Ο εξαγνισμός του Βορίδη στο ΛΑΟΣ και η μεταπηδησή του στη ΝΔ ,ανοιγει το δρόμο για φασιστικό πολίτευμα με τα χρυσαυγουλα να βάζουνε πλάτη. Οι αστοί δεν έχουν αναστολές οταν προστατεύουν τα συμφεροντά τους.Ειναι τοσο μεθοδευμένη η άνοδος της ΧΑ και τοσο συντονισμένη απο τα διαφορα κεντρα που ολα δειχνουν οτι δεν τη θελουν μονο για μπαμπουλα και για να κανει τη βρωμικη δουλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι μεγαλο ρισκο για την αστικη ταξη, γιατι οι συνθηκες που δημιουργουνται μονο με το βουρδουλα θα αντιμετωπιζονται και δεν ξερουν ποσο μπορει να βαρεσει ο συριζα ενω τους αλλους τους εχουν σιγουρους.Θέλω τη γνώμη σου σύντροφε.1917.

   Διαγραφή
  4. Μα για αυτό που λες, δεν είπα πως θα εξαφανήσει αλλά πως θα συρρικνώσει τον άλλο πολιτικό πόλο, που σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ο ΣΥΝ και οι αριστεροί ψάλτες του που θα συρθούν να υποστηρίξουν και επίσημα τα μνημόνια, και μάλιστα δεμένοι χειροπόδαρα.
   Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο σενάριο για τους αστούς, από μία κυβέρνηση λαϊκού εξανδραποδισμού που θα έχει την νομιμοποίηση της από το 60-70% των ψηφοφόρων. Και άσε τους εργάτες να κουρεύονται...

   Διαγραφή
  5. Α, άρχισαν και τα όργανα:
   Δημ.Ψαρράς: «Να ξεκινήσει καμπάνια για την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής»
   http://tvxs.gr/news/ellada/dimpsarras-na-ksekinisei-kampania-gia-tin-apagoreysi-tis-xrysis-aygis
   Ότι πρέπει για να ξεκινήσει χωρίς αντιδράσεις η φάμπρικα απαγόρευσης κομμάτων. Είναι γνωστός εξάλλου ο κ.Ψαρράς. Η "αριστερή φωνή" της υποστήριξης των ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων.

   Διαγραφή
  6. "Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο σενάριο για τους αστούς, από μία κυβέρνηση λαϊκού εξανδραποδισμού που θα έχει την νομιμοποίηση της από το 60-70% των ψηφοφόρων. Και άσε τους εργάτες να κουρεύονται..."

   Εφόσον σύμφωνα με κάθε κοινή λογική το "60-70% των ψηφοφόρων" ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ (that's the whole point την σήμερον, μαζική προλεταριοποίηση ή πέταγμα στην ανεργία), μια τέτοια ρύθμιση δεν ακούγεται καθόλου σταθερή. Όσο στόκοι και αν είναι, δεν θα περνάνε καθόλου καλά, θα πεινούν και δεν θα μπορούν να νομιμοποιούν μια τέτοια διακυβέρνηση για πάνω από ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.

   Συνεπώς, επιστρέφουμε στο πρόβλημα "όλο μαστίγιο και καθόλου καρότο σε μια κοινωνία που δεν είναι του 1300 μΧ".

   Αν όμως εξαφανίσεις το εργατικό κομμουνιστικό κόμμα, δεν πάνε να λυσσάνε όσο θέλουν; Τυφλές εξεγέρσεις, βία, καταστολή, τέλος.

   Διαγραφή
  7. Απλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος για την ικανότητα ή την βούληση τους να καταστρώσουν μακροπρόθεσμα πλάνα στην παρούσα φάση. Ισως πάλι να τους υποτιμάω ασυγχώρητα...

   Διαγραφή
 5. Έχει πάντως δίκιο ο Trash όταν λέει για τα αντιφασιστικά μέτωπα. Πρόκειται για παγίδα, όπου χωράνε όλοι οι καλοί, από πρώην και νυν Πασόκους μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τους αναρχικούς. Όλοι αντιφασίστες είμαστε! Η κριτική του κόμματος σε αυτά τα μέτωπα είναι σημαντική. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως ακόμα περισσότερο την στάση μας τώρα, για να έχουμε τρόπους απόδρασης από τις παγίδες, που όπως πολύ σωστά αναλύει ο LR, θα μας στήσουν στο μέλλον (και πολύ σύντομα). Κυρίως πρέπει να αναδείξουμε ότι η ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού σήμερα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον φασισμό αύριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστα. Κυρίως γιατί ήδη υπάρχουν τέτοιου τύπου άρθρα στην Αύγη από πρώην μνημονιακούς, νυν και αεί εκσυγχρονιστές, του στύλ ναί στο αντιφασιστικό μέτωπο ''όλοι οι καλοί χωράνε''. Νομίζω ότι και στην πράξη το εφαρμόζουν εδώ και καιρό. Αυτό είναι ένα όπλο για το ΚΚΕ -ότι δηλαδή και νεοφιλελεύθεροι δεξιοί πουλάνε αντιφασισμό μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ- και θα πρέπει να το αναδείξει μπας και ανοίξει το μυαλό κανενός ταλαίπωρου, δηλαδή για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Στο θεωρητικό μια χαρά τα γράφει ο Μ. Μαϊλης + το γεγονός ότι σοσιαλιστές Τσιριμώκου και λοιποί ρεφορμιστές την έκαναν από το ΕΑΜ αμέσως μόλις τέθηκε το ζήτημα της εξουσίας (ήδη από το 45). Τώρα το προτεινόμενο "αντιφασιστικό" μέτωπο είναι πολύ πιο δεξιό λόγω και έργω και αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί στο λαό (που δυστυχώς λόγω προπαγάνδας και άγνοιας έχει χάσει κάθε κριτική ικανότητα).
   Από την άλλη αυτό δεν αποκλείει και τη συσπείρωση των γύρω από το σχέδιο Α, Β, Γ κλπ. προκειμένου να εξαλειφθεί το ΚΚΕ. Οι πολυμέτωπες επιθετικές τανάλιες σε ΚΚ είναι άλλωστε γνωστές πρακτικές από το Μεσοπόλεμο. Όπως γράφει ο Αντώνης, είναι πολύ σοβαρή -με εντελώς αρνηρικές επιπτώσεις στο εσωτερικό για το ΚΚΕ- η εξαγωγή τάχα επαναστατικότητας από το ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω επέκτασης της κρίσης οι έξω -όσοι δεν είναι στο καζάνι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς- δεν αγοράζουν πλέον τόσο πολύ. Και σε αυτό, το εν πολλοίς συμβολικό επίπεδο, η μπάλα μπορεί να μεταφερθεί στη δική τους περιοχή.
   Συγνώμη για την πολυλογία!

   Διαγραφή
  2. Ο καπιταλισμός αν θεωρήσουμε ότι είναι ανήθικο [sic] όντας Αριστεροί [!], ή αν η «Αριστερά» είναι ανήθικη όντας καπιταλιστές [;], πρέπει να οδηγηθούμε σε μια σύνθεση με τα καλύτερα στοιχεία από τα δύο συστήματα [καπιταλιστική «Αριστερά»+καπιταλισμό].

   Προτυποποιημένος Σοσιαλφασίστας

   ΥΓ Εγώ σηκώνω τα χέρια· για την ανάλυση τού αποσπάσματος απαιτείται επιστήμονας τού βεληνεκούς Roman Jakobson ή τουλάχιστον κάποιος με εμπειρία στις αφασικές διαταραχές.

   Διαγραφή
  3. Το «παράθεμα» από εδώ:

   http://redflyplanet.blogspot.com/2012/10/friends.html

   Διαγραφή
 6. @Ανώνυμοι
  Τόσο μεγάλο πρόβλημα είναι να βάζετε ένα όνομα/ψευδώνυμο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι, καταχρηστικά δημοσιεύω ορισμένα σχόλια ενώ δεν θα πρεπε. Γράψτε δυο αρχικά στο τέλος ρε παιδί μου να ξέρουμε ποιος λέει τι.

   Διαγραφή
 7. Αν και απέχει ελαφρώς από το πνεύμα της ανάρτησης, εν τούτοις σχετίζεται.
  Όχι τόσο το άρθρο (αναμενόμενο) όσο το μήνυμα του poster: Έπεται και συνέχεια!
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/danielhannan/100185609/you-thought-the-whole-eussr-thing-was-over-the-top-have-a-look-at-this-poster/

  *rOct

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το γελοίο της υπόθεσης είναι ο καραγκιόζης που τσιρίζει ότι είναι "κομμουνιστικό"....

   Διαγραφή
 8. signwmi gia to latiniko alfavito alla eimai exwteriko xwris ell. pc

  Nomizw oti olos o parapano sillogismos kanei ena noitiko alma.Grafeis

  Για τον λόγο αυτό, η προσπάθεια που θα γίνει στην Ελλάδα, που γίνεται ήδη εδώ και καιρό και που θα συνεχίσει να επιτείνεται, είναι η διάλυση του ΚΚΕ και η εξαφάνισή του από το πολιτικό πεδίο  kai parakatw


  Οι κομμουνιστές πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ανατραπούν έγκαιρα τα σχέδια της αστικής τάξης χωρίς καμία απολύτως ψευδαίσθηση για τους στόχους της

  Ta parapanw tha eixan noima an px apofasize i astiki taxi na xtipisei viaia to KKE kai kalouses to lao na to stirixei.Den simvainei auto omws,antitheta o kindinos gia to KKE einai na xasei ti stirixi tou laou kai na svisei.Einai san na zitas diladi apo to lao na prostatepsei to KKE apo ton idio to lao(xwris na paragnwrizw ta mesa xeiragwgisis tis astikis taxis).O olos sillogismos einai perissotero epiklisi sto sinaisthima opws ekane o sinaspismos palia.O laos tha stirixei to KKE mono an peistei apo auto kai to niwsei kommati tou kai oxi aplws gia na iparxei.

  Auto apadaei kai sto sxedio tis astikis taxis pou anaferthikes(kai kathe allo sxedio).An o laos pistepsei to KKE kai to niwsei kommati tou tote oles oi epitheseis tanalia ktl tha pesoun sto keno giati pleon den tha exoun noima giati gia ton idio to lao mias kai i stasi tou tha einai autonoiti.Tote tha exei noima na milas gia to komma tis ergatikis taxis kai oxi opws twra pou gia ti pleiopsifia tis ergatikis taxis einai ekfrasis xwris noima kai varos.To thema einai loipon pws tha peisei kai pws tha peistei to KKE apo to lao kai auto einai to vasiko simeio pou the eprepe na estiaseis kata ti gnwmi mou


  katoikos exwterikou

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Ta parapanw tha eixan noima an px apofasize i astiki taxi na xtipisei viaia to KKE kai kalouses to lao na to stirixei.Den simvainei auto omws,antitheta o kindinos gia to KKE einai na xasei ti stirixi tou laou kai na svisei.Einai san na zitas diladi apo to lao na prostatepsei to KKE apo ton idio to lao(xwris na paragnwrizw ta mesa xeiragwgisis tis astikis taxis).O olos sillogismos einai perissotero epiklisi sto sinaisthima opws ekane o sinaspismos palia.O laos tha stirixei to KKE mono an peistei apo auto kai to niwsei kommati tou kai oxi aplws gia na iparxei."

   Αυτό είναι υπόδειγμα συλλογιστικής αυθαιρεσίας και σοφισμού. Το να καλλιεργείς ενσυνειδητότητα για ένα θέμα που αφορά τα σχέδια της αστικής τάξης δεν είναι "προστασία του λαού απ' το λαό" αλλά προστασία του λαού απ' την αστική τάξη. Όσο για την επίκληση του συναισθήματος, αυτό και αν αποτελεί αυθαίρετη δική σου προβολή. Το κείμενο είναι απόλυτα ψυχρό και λογικό.

   Πολύ ΣΥΝ διαβάζεις.

   Διαγραφή
  2. isws de katalaves ti sou egrapsa.To na kalliergeis eusinidisia opws les einai anwfelo an o laos den theorei to KKE kommati tou kai stirigma tou.Auto to simeio to parakampteis isws epeidi gia sena einai autonoito oti to KKE einai ola auta.Gia to poli lao omws den einai.Ektos an apeuthinesai stous peismenous kommounistes mono opote paw paso.

   Apo tin alli an to KKE eixe ontws ti stirixi kai tin anagnwrisi tou laou ola auta ta sxedia tha epeftan sto keno xwris idiaitero kopo.

   Διαγραφή
  3. Για τον "πολύ λαό" στήριγμά του ήταν επί είκοσι περίπου χρόνια ένα κόμμα το οποίο καταβαραθρώθηκε. Για τον "πολύ λαό" στήριγμά του σήμερα είναι ένα κόμμα το οποίο μούντζωσε στις εκλογές του 2008. Για τον "πολύ λαό", στήριγμά του είναι η ΧΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ. ήταν η χούντα των συνταγματαρχών, το σχέδιο Μάρσαλ, ο Παπάγος.

   Ο "πολύς λαός" έζησε διακόσια χρόνια υποτέλειας και εκμετάλλευσης και δεν έγινε ποτέ του αφέντης στον τόπο του.

   Και;

   Δεν είναι αυτός ο ίδιος, ο διαρκώς αυταπατόμενος και εξαπατώμενος αυτός που μάτωσε για την Ελλάδα, πολέμησε για αυτή, την έχτισε, την δουλεύει κάθε μέρα;

   Δεν είναι αυτός που εκμεταλλεύονται στρατιές κηφήνων, αρπάγων και παρασίτων;

   Αυτός είναι. Και σε αυτόν απευθυνόμαστε και θα απευθυνόμαστε για την χειραφέτηση, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

   Δεν είμαστε εξωγήινοι. Και μεις από αυτό το λαό γεννηθήκαμε, ξέρεις.

   Διαγραφή
 9. @EG «Κυρίως πρέπει να αναδείξουμε ότι η ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού σήμερα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον φασισμό αύριο»

  Αύριο, γιατί αύριο και όχι χτες και προχτές; Η «αριστερά» τού Χόμπσμπαουμ, τού Γκίντενς, τού Μπέργκιν, τού Χολ, τού Δουζίνα, τού Λακλάου, τού Ζίζεκ, και τής λοιπής σοσιαλφασιστικής ακαδημαϊκής «ελίτ» δεν πρωτοστάτησε στην γενοκτονία στο Ιράκ; Αυτή η «αριστερά» που οι Μπουρνάζοι τού Σύριζα θεωρούν πρότυπο στην αντιμετώπιση τού ρατσισμού-φασισμού;

  Για το «φασισμό» και την «ανάγκη μετώπου»: τι παραπάνω κάνουν οι Χρυσαυγίτες από τα όσα κάνουν τόσο χρόνια με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σε μεγαλύτερη έκταση οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις; Είναι αισχρό, εκ μέρους των Συριζαίων, να χρησιμοποιούνται οι χρυσαυγίτες ως φετίχ προκειμένου να αποκρυβεί ο βαθύς εκφασισμός τού ευρωπαϊκού πολιτικού εποικοδομήματος, --- διαδικασία που σαφώς δεν άρχισε με την «κρίση τού 08» και διαδικασία που προσπαθούν διαρκώς να εξωραΐσουν οι διανοούμενοι τής «ριζοσπαστικής αριστεράς» με τις καραμέλες των «κοινωνικών κεκτημένων», τής περιβαλλοντικά ευαίσθητης Ευρώπης, τής Ευρώπης τής απασχόλησης και τής καταναλωτικς ευημερίας, τον υποτιθέμενο μελλοντικό κίνδυνο τής «μετα-δημοκρατίας» κ.ο.κ. Στο εξής εγώ θα αποκαλώ τους ξεβράσματα τού Σύριζα φασίστες με «παιδεία και ανατροφή», διπλωματούχους φασίστες, φασίστες με τη βούλα τής ΕΕ, προτυποποιημένους φασίστες, ενώ τους ΧΑς-Νδάτες και λοιπά αριστερά ξεβράσματα Πασόκ-Δημάρ γενόσημους φασίστες.

  ---

  «Γιατί η αστική τάξη στην Ελλάδα επείγεται να εξαλείψει το ΚΚΕ»

  Για τον ίδιο λόγο για τον οποίο επείγεται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για τη «σωτηρία τού ευρώ» & τη διατήρηση τής ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής «ειρήνης»:

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=723677


  «Ενδεχομένως, το πιο σοβαρό ενδεχόμενο να είναι η κατάρρευση όλης της ζώνης του ευρώ,...»

  «Ας επανέλθουμε όμως στη σφαίρα της πολιτικής, με την παραδοχή ότι...αν ήταν αλλιώς, φαντάζομαι ότι θα είχαμε αντικαταστήσει το πολιτικό επιτελείο με τους οικονομολόγους του κόμματος».

  «το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πάλη ενάντια ... »[εντός των ορίων που ορίζει ο μεταβατικός στόχος Α, δηλ. η αποτροπή τής κατάρρευσης τής ζώνης]

  Γαϊτανάκι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Waltendegewalt:
   Are you talking to me?

   Είναι ακριβώς έτσι όπως τα λες πάντως.
   Σε καβγά που είχα με πρώην Πασόκο και νυν Συριζαίο (ΟΚ, δε σκίζει τα ιμάτιά του για τον ΣΕΚΜ, αλλά κατά ‘κει τείνει, περισσότερο λόγω εκλογικών ποσοστών), είχαμε φτάσει να μαλώνουμε για το σάπιο της ανάπτυξης των πολιτισμένων χωρών μέσω του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας

   Και ο οποίος αφού ανέφερε διάφορες περιπτώσεις κατάφωρων αδικιών, που έπρεπε να κατασταλλούν είπε σε κάποια στιγμή «Ναι, καλά είναι να αφήναμε τους ζουλού να τρώγονται μεταξύ τους».

   Τότε πετάχτηκε light ΧΑυγίτης που ήταν παρών, που τα είχε ειδικά με τους μαύρους που έχουν κάνει γκέτο στην Αθήνα και «έχουν την βιαιότητα στο αίμα τους ρε παιδί μου, γιατί είδες κανέναν Αλβανό να κάνει σαν αυτούς {τους μαύρους}, κάθονται στα αυγά τους {οι Αλβανοί} και δεν λένε τίποτα» και ο οποίος πριν διαφωνούσε με τον ΠασοκοΣυριζαίο για θέματα ρατσισμού και του λέει με τεράστια ικανοποίηση: «Είδες που έρχεσαι στα λόγια μου για τους μαύρους; Τι έλεγα εγώ πριν και δεν συμφωνούσες;»

   Διαγραφή
  2. Ναι, δεν θα ξέρουν από πού τους ήρθε όμως. Οι φιλελέ «αριστεροί» υποστηρίζουν ήδη ότι ο «λαός» είναι ανίκανος να εκμεταλλευθεί μόνος του τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τής χώρας. Κλασσικό αποικιακό ιδεολόγημα. Το χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι για τους Ιρλανδούς, και ο Καρλάιλ για τους Τζαμαϊκανούς που «κάθονται όλη μέρα στον ήλιο και τρώνε κολοκύθες».

   Διαγραφή

  3. http://jacques.tourtaux.over-blog.com.over-blog.com/article-l-humanite-flirte-dangereusement-avec-le-qatar-111755004.html

   Ο εμίρης τού Κατάρ χρηματοδοτεί την Ουμανιτέ. Με το καλό και την «Αυγή» ή μήπως τρέχει κάτι που δεν ξέρουμε;

   Διαγραφή
  4. "Πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε τα συμπεράσματά μας αυτά από τα συμπεράσματα όπου καταλήγουν όλοι εκείνοι οι ειδικοί, τεχνικοί και οικονομολόγοι, που φαίνονται να συμφωνούν στο τεχνικό μέρος μαζί μας, τοποθετούν όμως σε ολότελα διαφορετικό οικονομικό πλαίσιο από μας τη λειτουργία των κλάδων της βαρειάς βιομηχανίας.

   Οι ειδικοί αυτοί δέχονται πως μπορούμε να δημιουργήσουμε βαρειά βιομηχανία από τους ντόπιους πλουτοπαραγωγικούς και ενεργειακούς πόρους, αλλά όμως μέσα στα ίδια τα σημερινά οικονομικά πλαίσια.

   Η δημιουργία των καινούριων αυτών κλάδων δεν είναι γι' αυτούς, παρά κερδοφόρα επένδυση κεφαλαίου είτε από τη ντόπια αστική τάξη και τα συγκροτήματα της οικονομικής της ολιγαρχίας, είτε από το ξένο κεφάλαιο. Και, όπως φαίνεται, στο ξένο κεφάλαιο στηρίζουν και τις περισσότερές τους ελπίδες.

   Βλέποντας μ' αυτό το πρίσμα την εκβιομηχάνιση της χώρας εξετάζουν προπάντων τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η καθεμιά βιομηχανία από τις πιο πάνω για το καπιταλιστικό κέρδος με όσο γίνεται μεγαλύτερα περιθώρια.

   Ακόμα και άμα δέχονται για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών πως πρέπει να ιδρυθεί ένας κρατικός οργανισμός, τον οργανισμό αυτό δεν τον βλέπουν παρά σαν το μέσο, σαν το όργανο που θα παρέχει --σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης-- φτηνή ενέργεια στις ντόπιες ή ξένες βιομηχανικές επιχειρήσεις για να αποκομίζουν περίσσια κέρδη με το χαμηλό κόστος που θα πετυχαίνουν με αυτό τον τρόπο.

   Στους υπολογισμούς τους αν συμφέρει ή όχι να ιδρυθούν διάφοροι κλάδοι της βαρειάς βιομηχανίας οι συγγραφείς αυτοί θεωρούν σαν βασικής σημασίας παράγοντα το χαμηλό μεροκάματο του έλληνα βιομηχανικού εργάτη και μεταλλωρύχου. [...] Γι' αυτούς η ανάπτυξη πλατειάς εσωτερικής αγοράς για παραγωγικά και καταναλωτικά είδη είναι κάτι που δεν περνάει άμεσα στη σκέψη τους, στην προοπτική τους. Κι αυτό γιατί η σκέψη τους είναι μονταρισμένη μεθοδολογικά, πάνω στις αρχές της καπιταλιστικής οικονομίας κι ακόμα χειρότερα μέσα στις ιδιόμορφες συνθήκες μιας μονόπλευρα αναπτυγμένης καπιταλιστικής οικονομίας, όπως είναι η σημερινή οικονομία της Ελλάδας.

   Διαγραφή
  5. Τα όρια στην παραγωγική και ατομική κατανάλωση γι' αυτούς περιορίζονται και σφίγγονται μέσα στις δυνατότητες που έχει η σημερινή παραγωγική κατανάλωση και μέσα στις δυνατότητες που έχει η ατομική κατανάλωση, στο επίπεδο όπου βρίσκονται σήμερα τα στρώματα του δουλευτή ελληνικού λαού.

   Είναι όμως γνωστό, πως η σημερινή δυνατότητα για παραγωγική κατανάλωση είναι ελάχιστα αναπτυγμένη στα πλαίσια της ολόπλευρα εξαρτημένης ελληνικής οικονομίας από το ξένο κεφάλαιο και τη διεθνή αγορά. Όπως είναι ευκολονόητο πως η δυνατότητα για ατομική κατανάλωση του λαού μας σήμερα, ή πριν τον πόλεμο, κάθε άλλο εκφράζει παρά τις πραγματικές καταναλωτικές του ανάγκες. [...]

   Η υποκατανάλωση, όπου είναι καταδικασμένη η πλατειά λαϊκή μάζα μέσα στον καπιταλισμό και η λίγο πολύ μισοαποικιακή εξάρτηση της αναιμικής μας αγοράς από το εξωτερικό, είναι κανόνας γι' αυτούς, είναι η φυσική τάξη πραγμάτων. Μέσα λοιπόν εκεί τοποθετούν όλο το οικοδόμημα των οικονομικών υπολογισμών τους. [...]

   Άμα λοιπόν μιλούν για εκβιομηχάνιση της χώρας, πρέπει να ξέρουμε πως μιλούν για κάτι ολότελα διαφορετικό απ' ό,τι εννοούμε εμείς μ' αυτό τον όρο. Εκβιομηχάνιση της χώρας δεν είναι γι' αυτούς παρά τοποθέτηση ντόπιου ή ξένου κεφαλαίου σε βιομηχανικούς κλάδους με κερδοφόρους όρους. Οι όροι αυτοί δεν "ωφελούν" σε τελευταία ανάλυση παρά το ίδιο το κεφάλαιο. Οι κυριότερες προϋποθέσεις για την τοποθέτηση κεφαλαίου είναι στην περίπτωση αυτή: α) φτηνή εργατική δύναμη, β) υλικές και ενεργειακές δυνατότητες και γ) αγορές για την τοποθέτηση των εμπορευμάτων. [...]

   Το κριτήριο των "θεωρητικών" που υποστηρίζουν πως υπάρχουν περιορισμένες καταναλωτικές δυνατότητες στην εσωτερική μας αγορά, είναι το κριτήριο της αστικής οικονομικής θεωρίας που βλέπει στατικά την οικονομική πραγματικότητα. [...] Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται σ' αυτούς σαν μια οικονομία που "από φυσικού" της μπορεί και πρέπει να καταναλώνει παραγωγή σε ορισμένο ύψος μονάχα και μέγεθος. Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς το σπάσιμο των δεσμών που κρατούν σε καθυστέρηση την οικονομία μας, θ' αλλάξει ολότελα --με τη ριζική μεταβολή στις παραγωγικές σχέσεις που θα προκαλέσει-- και το μέγεθος που θα δημιουργηθεί των καταναλωτικών δυνατοτήτων που θα εκφράζονται στην ύψωση της αγοραστικής δύναμης των πλατειών λαϊκών μαζών. "
   Δημήτρης Μπάτσης, Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα, http://leninreloaded.blogspot.com/2012/04/blog-post_5320.html

   Διαγραφή
 10. καλημέρα.
  Αν δημιουργηθούν παντού Χαλυβουργίες, σε όλη την Ελλάδα, εγώ προσωπικά, δεν φοβάμαι τίποτα. Όσο υπάρχουν συνδικάτα με ταξικό καθαρά χαρακτήρα, δεν φοβάμαι κανένα. Στο χώρο δουλείας, εκεί που στάζει το κορμί σου ιδρώτα, εκεί που νιώθεις στο πετσί σου την εκμετάλλευση των απο πάνω, την αδικία, εκεί δεν μπαίνουν ούτε φασίστες εύκολα, ούτε ρούληδες. Και αν καταφέρουν και μπουν ,αργά η γρήγορα καταλαβαίνει κανείς με ποιου το μέρος είναι, ξεβρακώνονται όλοι και εκεί,στην δουλειά,δεν υπάρχει ούτε ΣΚΑΙ ουτε καθηγητές να θολώσουν τα νερά.
  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή