Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Οι προδοτικοί εργάτες και ο άσπιλος ΕΡΓΑΤΗΣ

Διάβασα στον ιστότοπο "ο Εργάτης", που πρόσκειται στο Τροτσκιστικό ΕΕΚ, ένα άρθρο για την ΓΣ των χαλυβουργών του Βόλου που πραγματοποιήθηκε στις 26 του τρέχοντος μήνα. Το άρθρο έχει τον πολύ οργίλο τίτλο "Χαλυβουργία: Ένα ΔΣ γεμάτο προδότες και δειλούς." Γράφει, ανάμεσα σε άλλα:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα (26/10) το μεσημέρι η συνέλευση των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Βόλου για να συζητηθεί η στάση του σωματείου σχετικά με τις μειώσεις μισθών που έχει προτείνει η εργοδοσία. 
Το ΔΣ του σωματείου έθεσε σε ψηφοφορία το ερώτημα αν οι εργάτες δέχονται ή όχι την πρόταση Μάνεση για μείωση κατά 18% των μισθών τους και μάλιστα με κλειστή κάλπη τη στιγμή που υποτίθεται ότι το ΔΣ είχε ομόφωνα δηλώσει με ανακοίνωσή του ότι δεν αποδέχεται καμιά μείωση μισθών
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέλευση περίπου 170 εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της μείωσης των αποδοχών τους και περίπου 100 κατά. 
Το ΔΣ σκέφτεται μάλιστα να παραιτηθεί (αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί….) γιατί είναι σε δυσαρμονία με τη βούληση των εργατών…..Το πιθανότερο όμως είναι όχι, καθώς αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Μάνεση σε συνεργασία με το ΔΣ, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους ευχές για καλή μείωση μισθών…. 
Η σημερινή ψηφοφορία είναι ταφόπλακα για τους μισθούς σε όλο το κλάδο του μετάλλου, τουλάχιστον στην περιοχή. 
Η μεθόδευση της εργοδοσίας σε συνεργασία με το ΔΣ του σωματείου να θέσει το ερώτημα στους εργαζόμενους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν μια ηγεσία για να τραβήξει οποιοδήποτε αγώνα, ώθησε, εκτός από τους δηλωμένους εργοδοτικούς του Μάνεση, μια μεγάλη ομάδα εργατών να ψηφίσει τη μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων γνωρίζοντας ότι με τη παρούσα ηγεσία είναι αδύνατον να διεξαχθεί οποιοσδήποτε πραγματικός αγώνας. 
Τώρα το ΔΣ του σωματείου όπως και το ΕΚΒ μπορούν να νίψουν τα χέρια τους και να πουν, όπως και πέρυσι όταν οι συνάδελφοί τους στον Ασπρόπυργο απήργησαν, ότι οι εργάτες ψήφισαν δημοκρατικά……

Με εντυπωσίασε η σφοδρότητα με την οποία ο ιστότοπος επιτίθεται στους εργάτες του Βόλου στο όνομα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου. Εν μέρει επειδή στην δική τους ανακοίνωση, πριν βέβαια πραγματοποιηθεί η πρόσφατη ΓΣ στο Βόλο, οι χαλυβουργοί του Ασπρόπυργου δεν έδειξαν καμία μνησικακία για την στάση των εργαζομένων στον Βόλο όταν απέρριψαν επανελειμμένα καλέσματα να ενωθούν μαζί τους στην απεργία, αλλά αντίθετα έτειναν εκ νέου το χέρι: "Το ΔΣ του Σωματείου των Χαλυβουργών του Ασπρόπυργου καταγγέλλει τον βιομήχανο Μάνεση. Απορρίπτει τις επιδιώξεις του για μείωση μισθών κατά 25% και εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη του στους συναδέλφους χαλυβουργούς του Βόλου. Καλούμε τους συναδέλφους μας στο Βόλο-Βελεστίνο να απορρίψουμε τις αξιώσεις το βιομήχανου Μάνεση."

Εργατικότερος του εργάτη λοιπόν ο Εργάτης. Πιο φανατικός υπερασπιστής των δίκιων των Χαλυβουργών Ασπροπύργου από τους Χαλυβουργούς Ασπροπύργου. Αυτοί συγχώρεσαν τους Βολιώτες συναδέλφους τους και δεν τους αποκάλεσαν ποτέ "προδότες και δειλούς", ο Εργάτης όμως δεν μασάει από τέτοια φιλευσπλαχνία.

Αλλά τι έγραφε ο Εργάτης, το ίδιο δηλαδή ιστολόγιο που αποκαλεί προδοτικό και δειλό το ΔΣ των Χαλυβουργών Βόλου, για το ΔΣ των Χαλυβουργών Ασπροπύργου;

υπάρχει μια εξέλιξη μπροστά στην οποία κανείς συνειδητός προλετάριος δεν μπορεί να σιωπήσει. Aναφερόμαστε στην επίσκεψη κλιμακίου της φασιστικής Xρυσής Aυγής στο εργοστάσιο, στις 17/2, και στην υποδοχή που τους επιφύλαξε η ηγεσία του σωματείου. [...] 
Δυστυχώς, το Δ.Σ. του Σωματείου αντί να τους πετάξει με τις κλωτσιές έξω από το εργοστάσιο, όχι μόνο δέχτηκε τις προμήθειες, αλλά τους έδωσε και το μικρόφωνο της πύλης για να βγάλουν λογύδριο. Tο «γκροτέσκο» σκηνικό ήταν έτοιμο για βιντεοσκόπηση. Για να παρουσιαστεί η φασιστική Xρυσή Aυγή ως φιλεργατική. Στο βίντεο που τώρα διακινεί η Xρυσή Aυγή στο διαδίκτυο εμφανίζεται ο Πρόεδρος του σωματείου και μέλος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Σιφωνιός, να χειροκροτά το λογύδριο του νεοναζί, και να επιχαίρει πως «όλη η Ελλάδα είναι μαζί μας». 
Nα διευκολύνεις τη φασιστική προπαγάνδα, να δίνεις λόγο τους φασίστες υμνητές του Xίτλερ, στη δολοφονική παρακρατική συμμορία της X.A., και μάλιστα σε έναν εργατικό απεργιακό χώρο, σημαίνει να ξεχνάς όλη την ιστορία του 20ου αιώνα [...]  Mόνο δυσφήμιση στον αγώνα των Xαλυβουργών δημιουργεί η διεκόλυνση της φασιστικής προπαγάνδας. Η υποδοχή των νεοναζί από το Δ.Σ. του Σωματείου, που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, είναι μια πράξη αναντίστοιχη του μεγάλου ταξικού αγώνα των Xαλυβουργών. Μια τέτοια κίνηση δίνει την ευκαιρία στους φασίστες, με Δούρειο Ίππο την «αλληλεγγύη», να εισέλθουν «εντός της κοινωνίας», κι από τους κοινωνικούς υπονόμους, στους οποίους βρίσκονται, να εμφανιστούν ως ισότιμοι συνομιλητές της εργατικής τάξης. 
H στάση του Δ.Σ. του σωματείου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο. Πρέπει οι ίδιοι να αναγνωρίσουν το λάθος και να το καταδικάσουν. 
Φυσικά, ερωτήματα τίθενται και για την ηγεσία ΚΚΕ/ΠΑΜΕ: γνώριζαν γι’ αυτή την «επίσκεψη»; γιατί δεν έκαναν τον κόπο να σχολιάσουν, έστω, πολιτικά το γεγονός κατόπιν εορτής; Πως είναι δυνατόν οι φασίστες να τολμούν να εμφανιστούν στο κέντρο ενός μεγάλου ταξικού αγώνα, όπως ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν αποπειραθεί να κάνουν; Έγιναν συνεννοήσεις και δόθηκαν εγγυήσεις; Τελικά, θεωρεί το σταλινικό Κόμμα ένα τέτοιο γεγονός ήσσονος σημασίας και τους φασίστες «ίσα κι όμοια» με τις δυνάμεις του κινήματος; [...] 
Το ΚΚΕ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της εργατικής τάξης και όλου του λαού [...]
3 Αυγούστου 2012:
Δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως οι Χαλυβουργοί φεύγουν νικητές από τον συγκεκριμένο αγώνα. Το Δ.Σ., που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, απέσυρε την στήριξη του στην απεργία, μετά από την τελευταία επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας, που γι’ άλλη μια φορά επαναλήφθηκε η άτεγκτη θέση του Μάνεση για επιστροφή των εργατών στη δουλειά, χωρίς επαναπρόσληψη απολυμένων και χωρίς καμιά άλλη υποχώρηση στις απαιτήσεις του. Ό,τι δηλαδή επαναλάμβανε όλους τους προηγούμενους μήνες και οι Χαλυβουργοί απαντούσαν με συνέχιση της απεργίας. 
Αυτή τη φορά όμως, η ηγεσία του Σωματείου, κάτω από τις τεράστιες πιέσεις του τελευταίου διαστήματος που κορυφώθηκαν με την καταστολή των ΜΑΤ, ουσιαστικά συμφώνησε για την επιστροφή των εργατών στη δουλειά μεταφέροντας τη πρόταση στο σώμα της Συνέλευσης για ψήφιση. Δεν κατάφερε να αποσπάσει απολύτως καμιά άλλη δέσμευση από την εργοδοσία, ούτε καν για την μειωμένη πρόταση των 40 αντί 120 επαναπροσλήψεων, έχοντας μόνο την απαίτηση να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την πύλη. [...]
Στη Χαλυβουργία εφαρμόστηκε επί εννέα μήνες, με ένα ενδεχόμενα ιδιαίτερο τρόπο -λόγω της μη δυνατότητας πλήρους αποφυγής εμπλοκής κι άλλων πολιτικών δυνάμεων- η γνωστή διασπαστική τακτική του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ. Ενώ βρέθηκε να παίζει εξ αρχής κεντρικό ρόλο στην απεργία, εξαιτίας της δύναμης του μέσα στο Δ.Σ. του Σωματείου, κι ενώ είναι γεγονός ότι βοήθησε τα μέγιστα στην υλική στήριξη του αγώνα, ωστόσο ταυτόχρονα υπέσκαψε την δυναμική του, οδηγώντας τον σε ανυπέρβλητα αδιέξοδα. 
Πρώτα και κύρια προσπάθησε επανειλημμένα να «μαντρώσει» τους Χαλυβουργούς σε ένα πλαίσιο ασφυκτικού ελέγχου. Ενδεικτικά, στις πορείες αλληλεγγύης, από τις αρχικές ως τις πιο πρόσφατες, που μετατρέπονταν με στρατιές καχύποπτων κνιτών σε ρόλο πορτιέρηδων, σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ με παραταξιακό χαρακτήρα, το πανό των Χαλυβουργών έμπαινε δικαίως πάντα μπροστά με τον κόσμο του ΚΚΕ ν’ ακολουθεί κάνοντας… αλυσίδες περιφρούρησης όχι στην αστυνομία αλλά στις υπόλοιπες αλληλέγγυες δυνάμεις. Τήρησε εξ αρχής εχθρική στάση ενάντια σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης των Χαλυβουργών με τμήματα της εργατικής τάξης και της Αριστεράς που δεν είναι κάτω από τον έλεγχο του. Προσπάθησε επισταμένως να καλλιεργήσει απροκάλυπτα με όλα του τα μέσα και με όλα του τα στελέχη, την εντύπωση πως «μόνο το ΠΑΜΕ μας στηρίζει, όλοι οι υπόλοιποι είναι εχθροί μας», κάτι για το οποίο ποτέ δεν κατάφερε να πείσει εξολοκλήρου τον βασικό όγκο των απεργών, που εξ αρχής ήταν θετικοί στην αλληλεγγύη του κινήματος. [...] 
Δεν θέλησε ποτέ, το Κόμμα του Περισσού, χαμένο μέσα στη σταλινική παράδοση διάσπασης των αγώνων της εργατικής τάξης, να «εκμεταλλευτεί» το ειδικό βάρος που απέκτησε η απεργία της Χαλυβουργίας και την τεράστια συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων γύρω της θέτοντας την στο επίκεντρο, για να προωθήσει προσπάθειες συγκρότησης ενός Ταξικού Μετώπου που να παλεύει απαντώντας σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα, με στρατηγική την κατάληψη της εξουσίας χτυπώντας απευθείας την αστική τάξη, και δημιουργώντας έτσι τους όρους όχι μόνο για τη νίκη των Χαλυβουργών, αλλά και για την νίκη όλης της εργατικής τάξης. Όπως συνηθίζει άλλωστε, προτίμησε να κάνει μέτωπο με τον εαυτό του. Η σταλινική λογική της απομόνωσης «θριάμβευσε» γι’ άλλη μια φορά και σε ένα μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την εξέλιξη.
Γενικός απολογισμός: "Προδότες και δειλοί" οι χαλυβουργοί Βόλου, προδότες και σεχταριστές οι χαλυβουργοί Ασπροπύργου, ανίκανοι εργατικού αγώνα όλοι μαζί. Το ΚΚΕ υπέσκαψε την απεργία την οποία το ίδιο ξεκίνησε και στήριξε με κάθε μέσο επειδή δεν ήθελε να εκμεταλλευτεί το "ειδικό βάρος" που αυτή απέκτησε --προφανώς έτσι, από μόνη της, άντε και λόγω στήριξης του Εργάτη και άλλων προοδευτικών και μαχητικών μπλογκ-- και γενικότερα οι εμπειρικοί και απτοί εργάτες είναι για κλάματα και μπινελίκια εκτός και αν είναι αφηρημένοι, υπεραπαναστατικοί, μόνιμα χορτάτοι και αρκούντως άυλοι και ανυπόστατοι "εργάτες", στο όνομα των οποίων να μπορεί να μιλά διαρκώς ο Εργάτης, που με τη σειρά του, ως οντότητα χωρίς καμία συμμετοχή σε τίποτε εκτός από την πληκτρολογική παρέμβαση, τα σπάει από επαναστατικότητα και εργατική συνείδηση.

Αλλά βέβαια τίθεται κι ένα ερώτημα από όλα αυτά τα εντυπωσιακά ενός διακαώς φιλεργατικού ιστολογίου που όλως τυχαίως δεν έχει σταυρώσει μία ανόθευτη από "ναι μεν αλλά..." καλή κουβέντα για τους εργάτες της Χαλυβουργίας, ούτε όταν κάνουν απεργία, ούτε όταν υποκύπτουν στις προτάσεις της εργοδοσίας, και που ξεσπαθώνει οργίλα κάθε τρεις και λίγο για την "προδοσία" των εργατών και μάλιστα για λογαριασμό των εργατών:

Τελικά, για ποιον εργάζεται ο "Εργάτης";

26 σχόλια:

 1. Ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, ο φάκελος "Σταλινισμός" ως κάτι συνώνυμο με την βυζαντινή ίντριγκα και τον πολιτικό κυνισμό έχει ανοίξει από πολλούς εδώ και δεκαετίες. Ο φάκελος "Τροτσκισμός" ως κάτι συνώνυμο με τα ίδια ακριβώς πράγματα πότε θα ανοίξει;

   Διαγραφή
  2. Επίσης, έχει κάποια θεωρητική σχέση ο Τροτσκισμός με την υποχρέωση των τροτσκιστών αγωνιστών να είναι ΨΕΥΤΕΣ; Γιατί το βίντεο από τη Χαλυβουργία και την επίσκεψη της Χ.Α είναι ένα, είναι αυτό που κυκλοφόρησε η ίδια (και για τους λόγους που είναι προφανείς, δηλαδή την συκοφάντηση) και είναι αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=5b8TBnbNoUo

   Οι κύριοι του "Εργάτη" έγραψαν, λέξη προς λέξη: "εμφανίζεται ο Πρόεδρος του σωματείου και μέλος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Σιφωνιός, να χειροκροτά το λογύδριο του νεοναζί".

   ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΝ; ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ;

   Δεν είναι αυτό συνάντηση της συκοφαντίας των εργατικών αγώνων από την ΧΑ με την συκοφάντησή τους από την "αριστερά"; Δεν είναι κλασικό δείγμα αυτού που ονομάζεται "Γκαιμπελισμός";

   Ο Σιφωνιός την μέρα εκείνη, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, αιφνιδιάστηκαν. Δεν περίμεναν αυτό που συνέβη και δεν ήταν προετοιμασμένοι για το πώς να αντιδράσουν. Αντέδρασαν αμήχανα. Θα τους σταυρώσουμε; Τι έπρεπε να κάνει το ΚΚΕ ή το ΠΑΜΕ; Να τους καταδικάσει; Να υποσκάψει την απεργία τους; Να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους τους;

   Τι ήθελαν οι κύριοι του Εργάτη λοιπόν; Ήθελαν να επιτελέσουμε στο όνομα της "άσπιλης" υπεραριστεράς, το απεργοσπαστικό έργο των φασιστών πυροβολώντας κατά της εργασίας; Δεν ντρέπονται λίγο; Πώς κυκλοφορούν αυτοί οι άνθρωποι; Πώς κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη;

   Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι δεν αξίζει καν να τους πιάνουμε στο στόμα μας (το εεκ), κοντεύουν να φτάσουν σε "επίπεδο" την οακκε..

   Διαγραφή
 2. " ...μια μεγάλη ομάδα εργατών να ψηφίσει τη μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων γνωρίζοντας ότι με τη παρούσα ηγεσία είναι αδύνατον να διεξαχθεί οποιοσδήποτε πραγματικός αγώνας. "
  Μπούρδες ξεράσματα και μύξες! Οτι πιο αισχρό σε άποψη και μάλιστα "φιλεργατική"
  Θα μου επιτρέψετε να τους σκυλοβρίσω: ΡΕ ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΑ από πότε δεν έχουν διέξοδο οι εργατες αν το ΔΣ του σωματείου είναι πουλημένοι;
  Μήπως γιατί εσείς οι ίδιοι οι συντάκτες του εντύπου τους θέλετε χωρίς διέξοδο; μήπως για να αναμασάτε τα περί του αγώνα που δεν έχει αποτελέσματα; ή επειδή παρά τις πομφολυγγίες σας είστε τόσο άσχετοι άρο τόσο μακριά από την εργατιά; Αντε στο αγύριστο ΟΡΕ! Αν πονούσατε την εργατιά, γιατί μέρος της δεν είστε, τέτοια pr;agmata δεν θα βγαίναν από το στόμα σας. Αντιπαραθέστε το κειμενάκι σας με την ανακοίνωση του σωματείου του Ασπρόπυργου για να διπιστώσετε τα χάλια σας Αλλά όχι! πώς να γλείψει τον εμμετό του κανείς....σιχασιά και αηδία.

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να βρίσεις.

  Αυτό δεν είναι "αριστερά" οποιουδήποτε τύπου. Είναι απλή διπροσωπία, εξαπάτηση και παλιανθρωπιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί κ. διαχειριστά επιμένουν να μιλάνε όπως μιλούσαν στις πλατείες;
   Μήπως γιατί ΜΟΝΟ αυτό τους απόμεινε πια;
   Μήπως επειδή,ενώ τους φτύνουν, αυτοί το παιζουνε Τζην Κέλλυ;

   Το θέτω προς προβληματισμό....

   rednready2

   Διαγραφή
 4. "Εμείς είμαστε με την εργατική τάξη, αλλά τη χτυπάμε όταν την χτυπά η Χ.Α"
  "Εμείς είμαστε με την εργατική τάξη, αλλά τη χτυπάμε όταν την χτυπά ο Μάνεσης."
  "Εμείς είμαστε με την εργατική τάξη, αλλά όταν δεν έχει ομόνοια, χτυπάμε πρώτα το ένα κομμάτι της και μετά το άλλο."

  ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καμία αγάπη δεν έχουν για την εργατιά. Η αγάπη για την εργατιά κρίνεται πάντα στα δύσκολα. Και στα δύσκολα, με 100% επιτυχία, την εργατιά την μούντζωσαν και την λοιδώρησαν. Και στην επίσκεψη ΧΑ, και στην αναστολή της απεργίας, και τώρα.

   Είναι ξεκάθαροι εχθροί της εργατικής τάξης και ρουφιάνοι των αστών, τέλος.

   Διαγραφή
 5. Τροτσκιστές-επιπλοποιοι-σαλαμέμποροι: 12 μποφώρ!!!!!!!!
  (απόσπασμα ανακοίνωσης εκλογικών αποτελεσμάτων)

  Για να θυμηθούμε και τον αριστερό χρονικογραφο-κειμενογράφο σε εκτελεση του αλλου αριστερου "σατιρικου" καλλιτέχνη.

  Ο συνειρμός!Η ειρωνία της Ιστορίας!Η ΜΝΗΜΗ!Εντέλει: Η Γελοιότοτητα σε όλη την πλατωνική μεγαλοπρέπεια της.  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. άλλο ένα και κλέινω(συγνώμη για την κατάχρηση!)
  Ετοιμαστείτε για νέο κύμα "σάτιρας" έρχονται οι αμάν! Νέο κύμα "σατιρικής κριτικής" προς τους "απολιθωμένους του ΚΚΕ".Νέος κύκλος μπούρδας και χάχανου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είναι η ίδια τακτική που εφαρμόζουν πάντα: Σε προκαλώ με όποιο τρόπο έχω εύκαιρο (σε δέρνω, σε βρίζω, στέλνω τους φίλους μου να σε καπελώσουν), για να αντιδράσεις με τρόπο να με βολεύει (έστω και σχετικά, τι να κάνουμε), για να 'χω να το λέω μετά. Είναι κοινοί συκοφάντες.

  Neophyte_commie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ένας σύντροφος έγραψε σε σχόλιό του: βαρέθηκα, κουράστηκα, σιχάθηκα. Πόσο αξίζει να ασχολούμαστε με 50 "υπερεπαναστάτες" τυφλούς και ανόητους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οκ συμφωνώ στην κριτική σου για το ΕΕΚ Αντώνη.
  Αλλά πως πρέπει όμως να χειριστείς αυτή τους την απόφαση σαν ταξικό κίνημα??
  Είμαι περίεργος να δω τι θα πει το ΠΑΜΕ.

  Ε.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πώς να την χειριστείς, είναι τίποτε δύσκολο; Φυσικά μας απογοητεύει. Αλλά είμαι εγώ αυτός που έχει το δικαίωμα να τους μιλήσει οι πρώτα απ΄όλα οι ίδιοι οι Χαλυβουργοί, και μετά τα σωματεία μετάλλου κλπ; Ανεβαίνουμε στον θώκο των κριτών των εργατών απ' το κομπιούτερ μας; Είναι μια πολύ επίπονη δουλειά η εργατική αλληλεγγύη, δεν πέφτει από τα δέντρα. Απαιτεί να πάει ο άλλος κόντρα σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως συμφέρον του. Τού ζητάς να κάνει κάτι που απαιτεί ρίσκο. Ποιος έχει το δικαίωμα να του το ζητήσει; Αυτός που ο ίδιος ρισκάρει το ψωμί του και την οικογένειά του στην απεργία. Όχι εγώ. Ούτε ο κάθε "Εργάτης" που ανάθεμά με πότε δούλεψε εργάτης στη ζωή του. Αν δούλευε θα καταλάβαινε και πέντε πράματα για το πώς μιλάς και πώς δεν μιλάς σ' αυτούς που είναι στην πρέσα μια ζωή.

   Διαγραφή
 10. Προφανως ο Σιφωνιός δεν εγινε ξαφνικα ναζι για να χειροκροτήσει τις υποκριτικες χυδαιότητες του Κασιδιαρη. Προφανως ηταν απροετοίμαστος και γι αυτό αμηχανος... Προφανως κανεις δεν θα ζητησει την κεφαλήν του επί πίνακι. Προφανως ειναι αξιος - όπως και όλοι οι χαλυβουργοί- θαυμασμου και ευγνωμοσυνης... Προφανως... προφανως...

  Όμως το λαθος έγινε. Και κόστισε πολύ περισσότερο από ότι πιστευουμε. Τα λαθη του ΚΚΕ - συχνά ασημαντα λαθακια τακτικης- του κοστίζουν παρα πολύ. Φροντίζουν διάφοροι γι αυτό.
  Πολλοί φιλοι που ψηφισαν ΚΚΕ ακόμα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ειρωνείες διαφορων.

  Τι - κατα τη γνωμη μου- επρεπε να γινει; Πολύ απλά να (τον συμβουλευσει καποιος να) πει δυο κουβεντες -τιποτα παραπανω απο αυτα που λεμε εδω- για το θεμα, και να ζητησει συγνωμη. Όταν κανουμε ενα λαθος -μικρο η μεγαλο- απολογούμαστε. Αυτο αφαιρει από όλους τους -αριστερους, "αριστερους" και "ότι"- καλοθελητες την δυνατοτητα να λενε διάφορα...

  Μην ξεχνατε επισης ότι ούτε το ΠΑΜΕ ούτε το κομμα απευθυνονται αποκλειστικα σε μαρξιστες η εστω σε ψηφοφόρους του ΚΚ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα Χρήστο.

   Ο Σιφωνιός είναι ένας λαϊκός άνθρωπος. Πέρασε πάρα πολλά σε όλη αυτή την εννιάμηνη φάση. Είναι προφανές ότι το κόμμα δεν ήθελε να τον εκθέσει με πολιτικάντικο τρόπο για να γλιτώσει το τομάρι του. Πήρε το ίδιο το heat που λέμε. Και προσωπικά, νομίζω ότι έκανε το ηθικά σωστό. Δεν εκθέτεις τα στελέχη σου όταν έχουν κάνει τόσες θυσίες για τον αγώνα και είναι άνθρωποι με ψυχή. Δεν νομίζω ότι είχε τρόπο το κόμμα να παραδεχτεί λάθος χωρίς να εκθέσει τον Σιφωνιό. Αν ο άλλος σε περιμένει στη γωνία να σε πυροβολήσει, να πυροβολήσει έναν άνθρωπο που τον κυνήγησε όλο το κράτος και το κεφάλαιο, ε, τι να πω. Καλύτερα να τη φάει το κόμμα, είναι πιο δυνατό.

   Διαγραφή
  2. Να συμπληρωσω ότι κατα πάσα πιθανότητα καταλαβε ότι εκανε λαθος και ότι πολλοί θα το εκμεταλλευονταν. Γι αυτο, κατα τη γνωμη μου, αναφερθηκε στον Βορίδη... Δεν εφτασε όμως αυτο... Η αμηχανια του δεν του επέτρεψε να πει αυτα που θα επρεπε...

   Διαγραφή
  3. Αν θέλεις το πιστεύεις, αν θέλεις όχι, πολύ αμφιβάλω αν ο άνθρωπος είχε δει Χρυσαυγίτη στη ζωή του. Εϊμαστε ακόμα πριν τις εκλογές, θυμίζω, η Χρυσή Αυγή είναι ακόμα εκλογικά μια ασήμαντη κουράδα. Δεν ήξερε τι φρούτα ήταν αυτά ακριβώς. Και να είμαστε ειλικρινείς. Εγώ περίμενα ότι αυτά τα φρούτα θα παίρνανε 7% τον Μάη; Όχι, δεν το περίμενα. Είχα τρεις μέρες κατάθλιψη μετά απ΄αυτό. Δεν μπορούσα να σηκώσω το βλέμμα απ' την άσφαλτο.

   Διαγραφή
 11. Δε μιλησα για πυροβολισμους ούτε για "δικες". Όταν λεω να τον συμβουλεύσει εννοώ να τον συμβουλευσει χωρις εισαγωγικα - όπως συμβουλευει ενας "ιματζμεϊκεράς" (για να το πούμε Ελληνικα) τον εργοδότη του ή ενας φιλος τον φιλο...
  Να του εξηγησουν - ακριβώς επειδη είναι λάϊκός άνθρωπος- ότι ετσι θα ισχυροποιούσε τη θεση του... Και φυσικα αν δεν τον επειθαν δεν θα έπρεπε να τον υποχρεωσουν με κανενα απολύτως τροπο να το κανει...

  Νομιζω όμως ότι θα το καταλαβαινε και θα το εκανε. Τωρα θα τον ακολουθει για όλη του τη ζωη και είναι κριμα.

  Κατα τα αλλα συμφωνω απόλυτα... αν εμενε ενα υπόλοιπο "κόστους" θα επρεπε πράγματι να το επωμιστει το κόμμα. Τόσα εχει περασει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για το ότι το θέμα συζητήθηκε είμαι βέβαιος. Πιστεύω ότι κάποια μέρα θα μιλήσει για πολλά. Αλλά ακόμα μαίνεται ένας αγώνας στο εργοστάσιο. Υπάρχει ακόμα τρομοκρατία. Θυμάσαι τι έγινε στον Νάσο τον Παυλάκη το καλοκαίρι, ή που τους κλείσανε στα γραφεία του σωματείου και πήγαιναν και τους βρίζανε απεργοσπάστες.

   Δεν είναι αστικό κοινοβούλιο το εργατικό κίνημα και σαλόνια οι χώροι εργασίας. Είναι ένας σκληρός κόσμος και δεν έχει χώρο για διπλωματικούς χειρισμούς.

   Θυμάμαι όταν πήγα για πρώτη φορά να δουλέψω, 16 ετών, σε χειρωνακτική έφαγα τόσο βρίσιμο που έβαλα τα κλάματα. Αλλά αυτό είναι ψωμοτύρι για τον εργάτη.

   Θα μού μείνει φυσικά και μένα άχτι ότι ο καριόλης ο Κασιδιάρης πέτυχε τον στόχο του εκείνη τη μέρα. Δεν καταπίνεται αυτό. Αλλά και για τους μαζεμένους στη γωνία με τα πολυβόλα, και για αυτούς δεν ξεχνάω.

   Διαγραφή
  2. Εγω ήμουν πιο τυχερος. Δεν αναγκάστηκα να δουλεψω σε εργοστασια και μαλιστα σε τετοια ηλικία, αλλα ξερω πως είναι τα πραγματα.
   Αλλωστε υποθετω ότι αν ήταν αλλιώς ούτε ο Μαρξ δεν θα ηταν μαρξιστης...

   Διαγραφή
 12. Νομίζω ότι μαλλον ήξερε. Αλλα ακομα και σ αυτη την περιπτωση ποτε δεν θα μπορούσε να φανταστει ότι θα εκαναν κατι τετοιο... Για να είμαι ειλικρινης ούτε εγω θα το φανταζόμουν και σιγουρα δεν θα ηξερα πως να φερθω...
  Γι αυτο λεω είναι πολύ απλό μετα ηρεμα και ωραια - ήξερες δεν ήξερες- σκεφτεσαι και κανεις τη "διόρθωση" (Μόνον - επαναλαμβανω- αν πιστευεις ότι ετσι πρεπει... )

  Όσο για το 7% ... Με δουλευεις; Εγω ήμουν σιγουρος ότι ποτε στην Ελλαδα δεν θα επιαναν υπολογισιμα ποσοστα... Εκανα διάφορες θεωριες μαλιστα για να στηριξω την -τελικα- τραγικα λανθασμενη μου αποψη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. "αγάπη για την εργατιά"
  γελάει ο κόσμος..

  Είναι πολύ διαφορετικό να κάνεις τον επαναστάτη στα αμφιθέατρα της σχολής σου σαν φοιτητής και πολύ διαφορετικό να μιλάς και να ζητάς τα δικαιώματα σου σαν εργαζόμενος στο χώρο εργασίας σου.
  Άλλο να βιώνεις την εκμετάλλευση και άλλο να "συμπάσχεις" με αυτούς που την βιώνουν.
  Το να σνομπάρεις την apple και να μην παίρνεις iphone δεν σε κάνει "επαναστάτη".
  Το να μην πίνεις καφέ σε καφετέρια αλλά πάνω στο γρασίδι, το ίδιο.
  Ούτε το να φοράς σαλβάρια και να έχεις τσίβες,να ακούς τη μουσικούλα σου απο την Αβάνα ,να πίνεις τα ντουμάνια σου και να φαντάζεσαι ένα κόσμο καλύτερο.
  Στο εργοστάσιο σε θέλω μάγκα μου.Στα ναυπηγεία, στην οικοδομή. Στο χώρο δουλειάς.
  Τα θέλω,των λαϊκών στρωμάτων, "μια δουλειά, ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι,το να κάνουν οικογένεια" τα σνομπάρεις γιατί εσύ τα έχεις.Σου φτάνει μια σκηνή ,να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ. Και μετά λέμε,γιατί πήρε η ΧΑ υψηλά ποσοστά..

  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτά τα δύο μαζί, θα μπορούσαν να είναι ξεχωριστή ανάρτηση.
  Είναι σίγουρα όμως "απάντηση" στους "φίλους των εργατών"
  και σε όσους πραγματικά απορούν για το ποιά πρέπει να είναι η σωστή τακτική/χειρισμός του ζητήματος.

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7113814&publDate=30/10/2012

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7113583&publDate=30/10/2012

  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πρώτο ειδικά πρέπει να ανέβει ως ξεχωριστή, θενκς.

   Διαγραφή