Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

...Ένα έπος γράφεται ΙΙ: Η ΟΣΝΙΕ κι η μαύρη νύχτα

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 2
Η ΟΣΝΙΕ ΚΙ Η ΜΑΥΡΗ ΝΥΧΤΑ


15 Μαρτίου:
Ο αντικομμουνισμός το «καταφύγιό» τους

Στην προχτεσινή συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των κλινικών για τη διαπραγμάτευση της κλαδικής ΣΣΕ η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ), διά στόματος του προέδρου της, έδωσε «αέρα» στις αξιώσεις των εργοδοτών για κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ χαρακτήρισε «επαναστατική γυμναστική» τις κατακτήσεις των εργαζομένων, εξέφρασε κατανόηση για το ύφος της εργοδοτικής καταγγελίας, ενώ ισχυρίστηκε πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία μπορεί να εξασφαλίσει και τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν στους κλινικάρχες πως δεν συναινούν στις απαιτήσεις τους, δεν θα δεχτούν καμία μείωση μισθών, καμιά ανατροπή στα εργασιακά τους δικαιώματα και για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε σύσκεψη της ΟΣΝΙΕ με συνδικαλιστές του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ξέχασε» τη στάση του απέναντι στους κλινικάρχες και διάβασε σαν εισήγηση το περιεχόμενο μιας ανακοίνωσης που είχαν γράψει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ιδιωτική Υγεία. Την ίδια στιγμή απέφυγε αριστοτεχνικά η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ να ορίσει Διοικητικό Συμβούλιο για να αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση, για να οργανωθεί από τα κάτω ο αγώνας. Μάλιστα, ο εκλεγμένος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, αντί να τα βάλει με τους εργοδότες επιδόθηκε σε «πανεπιστημιακού επιπέδου» αντικομμουνισμό, λέγοντας πως και το ΚΚΕ κάνει μειώσεις στα στελέχη του και απολύσεις στις επιχειρήσεις του. Τη σκυτάλη πήραν χτες τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην ΟΣΝΙΕ - μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ - για να αντιστρέψουν εντελώς την πραγματικότητα. Σε ανακοίνωσή τους κατηγορούν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ότι στη συνάντηση με τους εργοδότες «ήταν ..."κότες"». Ισχυρίζονται πως το ΠΑΜΕ στηρίζει «την πρόταση των εργοδοτικών φορέων, για τη μη υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ», αφού προτείνει «βασικό μισθό 1.400 ευρώ και αύξηση όλων των επιδομάτων»! Κι όλα αυτά τα κάνουν «εκ του ασφαλούς, αφού στους ίδιους και στις κομματικές επιχειρήσεις που εργάζονται δεν ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις».


Ο τρόπος που υπερασπίζονται τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τις Συλλογικές Συμβάσεις είναι όμως γνωστός, ό,τι αντικομμουνισμό κι αν ξεράσουν. Ηταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που στήριξε τις λεγόμενες «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» για να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Ηταν τα ίδια τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που συμβούλευαν τους εργαζόμενους στη δομή αποασυλοποίησης «Φιλοκτήτης» να δεχτούν τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ηταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που στον τελευταίο «κοινωνικό διάλογο» συνέβαλε στη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» των εργαζομένων. Οταν έτσι έχουν τα πράγματα, όταν γκρεμίζονται τα πάντα στις εργασιακές σχέσεις και η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ μιλάει για απεργία χωρίς να την... κηρύσσει, καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό, στην προσπάθειά τους να βγουν από τη δύσκολη θέση, του να είσαι «εργατοπατέρας» στο πλευρό της εργοδοσίας.
Ε. Μ.

Ανήμερα της ημέρας της αμερικανικής εθνικής ανεξαρτησίας:

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΣΝΙΕ 
Υπέγραψε... «νύχτα» μια μαύρη Σύμβαση! 
Ολο το προηγούμενο διάστημα υπονόμευσε τις αγωνιστικές διαθέσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να υπογράψει εν κρυπτώ το τσάκισμα μισθών και κατακτήσεων

Μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - σφαγείο κυριολεκτικά του μισθού, των κατακτήσεων και των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, που δίνει στους κλινικάρχες το προνόμιο να αντικαταστήσουν το προσωπικό τους με φτηνότερους, υπέγραψε «νύχτα» η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «ανένταχτοι») της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

[...]

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί το έγκλημα που υπόγραψε η προδοτική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ» καλεί το κλαδικό σωματείο στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας. «Στα μουλωχτά και πίσω από την πλάτη των πρωτοβάθμιων σωματείων, των εργαζόμενων, αλλά και των μελών του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ που έχουν εκλεγεί με τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία", η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ υπέγραψε μαζί με τους μεγάλους κλινικάρχες το τερατούργημα που η ίδια ονόμασε κλαδική σύμβαση εργασίας». [...]

το σωματείο σημειώνει πως «το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ δεν έχει καμία σχέση με τους εργαζόμενους. Είναι άνθρωποι της εργοδοσίας. Αποκαλύπτεται γιατί η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ήθελαν τις ταξικές δυνάμεις στο προεδρείο της ομοσπονδίας. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι τώρα να παραιτηθούν».


Καθαιρέθηκε το προεδρείο του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ 
Σε συνεδρίασή του το ΔΣ την περασμένη Παρασκευή 27 Ιούλη στα γραφεία της ΟΣΝΙΕ, εξέλεξε νέο προεδρείο 
Αποβλήθηκαν από την ηγεσία της ΟΣΝΙΕ οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που υπέγραψαν τη Συλλογική Σύμβαση της σφαγής
...Στις 28 Ιούνη 2012 το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ, στα μουλωχτά και πίσω από τις πλάτες των Πρωτοβάθμιων Σωματείων αλλά και της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, υπέγραψε μαζί με τους μεγάλους κλινικάρχες το τερατούργημα που το ίδιο ονόμασε Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και που αφορά τους εργαζόμενους στις μεγάλες κλινικές. Υπέγραψαν εν κρυπτώ με τους εργοδότες Μείωση των μηνιαίων αποδοχών από 15% έως 40%!!! Αύξηση του ωραρίου εργασίας στα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια από 5.30 ώρες σε 8 ώρες την ημέρα (50 επιπλέον ώρες τον μήνα)!!! Μείωση στους μισθούς των νεοπροσληφθέντων. Κατάργηση των επιδομάτων: Νοσοκομειακού, γάμου, τροφοκατοικίας, οθόνης, χειρουργείου κ.ά. Κατάργηση των ειδικών αδειών (ΜΕΘ - ΜΤΝ - Χειρουργεία).

2 σχόλια:

 1. Ισως διέφυγε από το Ριζοσπάστη ότι η Ανταρσυα δεν είναι παράταξη της ΟΣΝΙΕ, ενώ παραβλέπει να αναφερθεί στη στάση της ΑΣΚΥ (δεν υπάρχει καν αναφορά της παράταξμης στα δημοσιεύματα!!). Οι λόγοι συνήθεις και προφανείς...

  Για όποιον ενδιαφέρεται
  4 Ιούλη: http://askyg.blogspot.gr/2012/07/blog-post_04.html
  8 Οκτώβρη:
  http://askyg.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι προφανές ότι εννοείται η συνδικαλιστική παράταξη της Ανταρσύα, καθώς οι κομματικές παρατάξεις έχουν ονόματα διαφορετικά από τις συνδεόμενες με αυτά συνδικαλιστικές.

   Ο Ριζος δεν γράφει ποτέ πράγματα στα κουτουρού για τα εργασιακά.

   Ο ισχυρισμός σου ποιος είναι ακριβώς για την στάση της συνδικαλιστικής παράταξης της Ανταρσύα; Υπάρχουν αρκετοί που γνωρίζουν τα ζητήματα εκεί και θα απαντήσουν.

   Διαγραφή