Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Εργασιακό δελτίο: Χαλυβουργία-Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Απαντάμε στη νέα επίθεση με όπλο την ενότητά μας

Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε μαζί με το σωματείο να αποτρέψουν όποιο αντεργατικό σχέδιο κι αν ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», δήλωσαν χτες ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Ασπρόπυργο στην ενημερωτική Γενική Συνέλευση που έκαναν στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Μια Γενική Συνέλευση που ήρθε λίγες μέρες μετά τις νέες αξιώσεις του Μάνεση για μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στα εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων σε όλη την εταιρεία.

Μάλιστα, σήμερα, οι εργάτες στα εργοστάσια της Μαγνησίας θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας.

Να προστατεύσουμε το σωματείο
Στην εισήγηση της συνέλευσης, ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον κλάδο του Μετάλλου σε μια σειρά εργοστάσια και επιχειρήσεις, όπου η εργοδοσία έχει εξαπολύσει ανελέητη επίθεση. Ετσι, όπως τόνισε, και στη Μαγνησία ο Μάνεσης εξαπέλυσε νέα επίθεση που δε θα σταματήσει εκεί, αλλά αμέσως μετά θα έρθει και στον Ασπρόπυργο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο για να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση που κάνει η εργοδοσία», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για να καταφέρει ο Μάνεσης να περάσει τα μέτρα, θα προσπαθήσει να χτυπήσει το σωματείο, να μας διασπάσει. Ξέρει πολύ καλά ότι το σωματείο δεν το έχει στο χέρι, δε συμβιβάζεται με το συμφέρον του Μάνεση. Επομένως, πρέπει να το πούμε καθαρά, όποιοι στρέφονται με οποιονδήποτε τρόπο, συνειδητά ή ασυνείδητα ενάντια στο σωματείο, στηρίζουν στην ουσία το συμφέρον του Μάνεση. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις εξελίξεις στο Βόλο επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε πριν από την αναστολή της απεργίας, στους συναδέλφους εκεί. Οτι χωρίς κοινό αγώνα, χωρίς κοινή αντιμετώπιση, ο εργοδότης πιο εύκολα θα μπορεί να επιτίθεται στους εργαζόμενους. Οτι όσο οι εργαζόμενοι δέχονται να υποτάσσονται και να σκύβουν το κεφάλι απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, δεν μπορούν να περισώσουν τίποτα. Τόσο περισσότερο ο εργοδότης θα περνά στην αντεπίθεση και θα ζητάει μεγαλύτερες θυσίες από αυτούς».


Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, θετικό το γεγονός ότι το σωματείο του Βόλου δε δέχτηκε την πρόταση της εργοδοσίας αλλά επισήμανε ότι «χρειάζεται όμως και συνέχεια, να μην υποκύψουν οι συνάδελφοι στους εκβιασμούς και στα διλήμματα που θα προσπαθήσει να βάλει ο μηχανισμός του Μάνεση με διευθυντές και προϊσταμένους, να οργανώσει τον αγώνα τους και μαζί με το συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας και τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, να ανατρέψουν τα σχέδια του Μάνεση». «Επομένως, τόνισε ακόμα, εμείς ξέρουμε, έχουμε την εμπειρία του ηρωικού μας αγώνα, ότι μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση των εργοδοτών, με ενότητα, με οργάνωση, με αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο, με το να κατανοήσουν όλοι οι εργάτες το σύνθημα ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά, ότι εμείς μπορούμε και χωρίς αφεντικά. Το παράδειγμα του Βόλου δείχνει ότι δεν τη γλιτώνει κανένας, όσους συμβιβασμούς κι αν κάνει με τον εργοδότη».

Καταλήγοντας, ο Γ. Σιφωνιός παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες που αποφάσισε το σωματείο για το επόμενο διάστημα. Πρώτα και κύρια, όπως τόνισε, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο του Βόλου, ώστε να οργανώσουν κοινή δράση απέναντι στον κοινό εργοδότη. Να καλέσουν σε πανελλαδική σύσκεψη τα σωματεία του κλάδου του Μετάλλου, για να συντονίσουν τη δράση τους. Και σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά η διεκδίκηση της επαναπρόσληψης των απολυμένων με επαναλειτουργία της επιτροπής τους, προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, παράσταση στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να καθοριστεί τριμερής συνάντηση. Τέλος, σημείωσε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες του σωματείου, ώστε να σταματήσουν οι δεκάδες δικαστικές διώξεις απέναντι σε απολυμένους, εργαζόμενους και συνδικαλιστές.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 
Μαζική συνέλευση και γόνιμη κουβέντα 

Από τις πιο μαζικές και κυρίως με ουσιαστικό περιεχόμενο, ήταν η γενική συνέλευση που έγινε χτες το πρωί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Εντονος ήταν ο προβληματισμός για το πλαίσιο των κινητοποιήσεων με επίκεντρο αν το ναυπηγείο πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ιδιωτών ή να περάσει στον κρατικό έλεγχο. «Δε μπορούν να εξαγοράσουν την αξιοπρέπειά μας με 200 ευρώ το μήνα. Τι παράδειγμα θα δώσουμε στους άλλους εργαζόμενους, αν σκύψουμε το κεφάλι και μπούμε για δουλειά σαν σύγχρονοι σκλάβοι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος, δίνοντας το στίγμα. Οι εργαζόμενοι από τις 18 Απρίλη αντιμετωπίζουν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα που επέβαλε η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων που λυμαίνονται το ναυπηγείο και από τότε είναι απλήρωτοι.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, ένα μέρος της ΠΑΣΚΕ πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση του σωματείου για τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με το αόριστο σύνθημα «να δοθεί λύση». Τμήμα της ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του σωματείου Γ. Σταματάκη, κατέθεσε με τη ΔΑΚΕ κοινή πρόταση, οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τα 4 μεροκάματα το μήνα με το σκεπτικό ότι έτσι θα μείνει το ναυπηγείο ανοιχτό.

Οι δυνάμεις της ΕΕΝΣ κατέθεσαν συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα με καθημερινές παρεμβάσεις, σε συντονισμό και κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους στη ναυπηγική βιομηχανία, με διεκδικητικό πλαίσιο να σταματήσει τώρα το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, εξόφληση άμεσα όλων των δεδουλευμένων, τώρα οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλους, να αποκατασταθούν οι εργαζόμενοι του τροχαίου υλικού, να περάσουν τα ναυπηγεία σε κρατικό έλεγχο με προοπτική τον δημόσιο ενιαίο φορέα.

Πρόταση κατέθεσε και η παράταξη «Νέο Κίνημα Αλλαγής» περί καταλήψεων και αποκλεισμούς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Θ. Κούτρας, επικεφαλής της ΕΕΝΣ, από το βήμα της συνέλευσης κατήγγειλε την προσπάθεια να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τα 200 ευρώ, τόνισε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΕΝΣ αποτελεί τη μόνη διέξοδο, για να εξασφαλιστεί δουλειά με δικαιώματα, «μόνο έτσι θα έχουμε αξιοπρεπές μεροκάματο» ανέφερε, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους τη ζωή, για την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την τακτική των παρατάξεων στην πλειοψηφία της ΤΡΙΑΙΝΑΣ.

«Τι καλό είδαμε από την ιδιωτικοποίηση;»

Οι τοποθετήσεις των εργαζομένων εξέφραζαν ξεκάθαρα την αγωνία τους για το μεροκάματο και την προοπτική του αγώνα. Ο Λευτέρης Χ. ανέφερε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει ο αγώνας μας να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να πιάσουμε δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι. Και να δούμε συνάδελφοι. Επί 12 χρόνια ζούμε την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου. Οι εργοδότες κάνουν τη δουλειά μας χρήμα και το βγάζουν στην Ελβετία. Εμείς τι καλό έχουμε δει μέχρι τώρα;».

Ενώ ο Λεωνίδας Λ., παίρνοντας το λόγο επισήμανε: «Το δίλημμα κλειστό ή ανοιχτό ναυπηγείο το έχουμε ξαναζήσει. Το ίδιο έλεγαν κάποιοι για να αποδεχτούμε τον ιδιώτη "σωτήρα" τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που θα έφερναν τάχα την ανάπτυξη. Αν δεν στοχεύσουμε ενάντια σε αυτήν την πολιτική που ξεπουλάει τα ναυπηγεία σε βάθος χρόνου τα ναυπηγεία, η ναυπηγική βιομηχανία, θα τελειώσουν».

«Εγώ συνάδελφοι ένα μόνο θέλω να πω. Δεν μπαίνω μέσα να δουλέψω για ένα μεροκάματο τη βδομάδα. Θα είναι σα να πουλάω τον εαυτό μου. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και εδώ να δούμε πώς» σημείωσε ο Ισίδωρος Χ.

Ριζοσπάστης

Σε ενιαίο μέτωπο, μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΝΕΒ, ενάντια στην πολιτική συγκυβέρνησης, ΕΕ, που διαλύει τον κλάδο και καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανεργία κάλεσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης χαιρετίζοντας τη συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου