Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Το Σχέδιο Β και ένας κύριος που εξαφανίστηκε και ξαναεμφανίστηκε κάπου αλλού

...Ερωτηματικό υπάρχει και για βουλευτές όπως ο Γιάννης Δριβελέγκας, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μίμης Ανδρουλάκης – που έχει εξαφανιστεί εσχάτως από το πολιτικό προσκήνιο –, ο Βασίλης Γκεγκέρογλου, ο Θάνος Μωραΐτης και άλλοι που δεν μιλούν καθόλου.
«Θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μίμης» ισχυρίζονται στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την συνέντευξη που παραχώρησε στη Real news του Σαββατοκύριακου και με την οποία εμφάνισε ως ελπίδα - υπό προϋποθέσεις - για την Αριστερά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

«Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να αυτομετασχηματιστεί σε έναν πόλο αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης με διακριτή πολιτική συμμαχιών - κι αυτό βέβαια δεν σημαίνει να γίνει ένα κακώς εννοούμενο κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ μιας άλλης εποχής» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Real news ο Μίμης Ανδρουλάκης, εκτιμώντας πως «πολλά παραμένουν ακόμα ανοιχτά στην τελική τοπογραφία της Αριστεράς». Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών, μάλιστα, κάλεσε τον Ευ. Βενιζέλο να μην δίνει μάχη οπισθοφυλακής, ενώ προανήγγειλε «μια νέα σύνθεση της Αριστεράς μέσα από τη σημερινή μεγάλη κρίση».

Ο Μίμης Ανδρουλάκης εκφράζει τις παραπάνω θέσεις του και μέσα από το νέο του βιβλίο «Όπλων κρίσις», όπου και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «Plan B» ώστε να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη με ελεγχόμενη χρεοκοπία - άποψη που έως τώρα ξορκίζουν στην Ιπποκράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίμης Ανδρουλάκης, που πάντοτε στην ιστορική του διαδρομή λειτούργησε ως προπομπός νέων ρευμάτων και αναδιατάξεων του κομματικού σκηνικού, παραμένει σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου.
Real.gr, 29/10/2012

22 σχόλια:

 1. Ξέχασες τη Λούκα.. αν ισχύει αυτό πάνε και οι παραμικρές,λιγοστές ελπίδες που τρέφω ακόμα για το συριζα

  http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/436161/l-katseli-tha-me-vreite-sta-psifodeltia-tou-suriza/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελπίδες για ποιο πράμα τρέφεις δηλαδή;

   Διαγραφή
  2. @evritanas (no offence really)
   ????;;;;;??????;;;;;;

   HOPE NEVER DIES IT SEEMS...

   υγ. αρχίζω να πιστεύω ότι η ελπίδα είναι μεγαλύτερο ναρκωτικό ως πολιτικό συναίσθημα από το φόβο, αρκεί να δοσολογείται καταλλήλως (στην αναγκαία ποσότητα)...

   sh

   Διαγραφή
  3. Απλα τυχαίνει να γνωρίζω κάμποσα αξιόλογα μέλη του κ κρατάω μια απειροελάχιστη πισινή.. προσπαθώ να μαι και λίγο αισιόδοξος.. αν και τα καθημερινά στοιχεία των τελευταιων χρονων και η ανάλυση που γίνεται δεν αφήνουν καμία ελπίδα και πισινή..

   Διαγραφή
  4. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τα αξιόλογα αυτά μέλη φρίττουν με την αισχρή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραμένουν σ' αυτόν για να "αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων από τα μέσα". Άλλωστε, η πάλη τους έχει αποδώσει καρπούς και η Ίσκρα του Αριστερού Ρεύματος συναγωνίζεται πια στα ίσια το Βήμα, το Έθνος, την Νέα Σπορά και τον Εργατικό Αγώνα σε γελοίες συκοφαντίες ενάντια στο ΚΚΕ, η ΑΝΥΤΑΡΣΥΑ ξωπετάγεται ως άξιος συμμέτοχος σε εκστρατείες αισχρής δυσφήμισης, ενώ επιστρέφει και ο σύντροφος Μίμης.

   Να τους μεταφέρεις τα συγχαρητήριά μου για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν.

   Διαγραφή
  5. Για τις άλλες διαστάσεις αυτού του ακάματου αγώνα, βλέπε Ποντίκι, που είναι και φιλοσυριζικό.

   Διαγραφή
  6. 1. η ελπίδα, αν και πεθαίνει τελευταία, εντούτοις κάποτε πεθαίνει. Μαζί της, δυστυχώς, χάνεται η οργή και ο θυμός - παρακινητικά πολιτικά συναισθήματα, με την έννοια ότι "σπρώχνουν" σε αυτόβουλη, συμμετοχική δράση. Με την έννοια του μετασχηματισμού τους σε απόγνωση. Που με τη σειρά της οδηγεί σε αποδοχή της ματαιότητας κάθε αντίστασης.
   Resistance is futile που λένε.

   Με άλλα λόγια, ο φόβος (βλ. και "μαστίγιο", γερμ. κατοχή 1941-44)σπάει.
   Η εναπόθεση ελπίδας σε κάποιον από το υποκείμενο εργ. τάξη, αντί για την ανάληψη εκ μέρους της ίδιας της πρωτοβουλίας για τον εαυτό της.
   ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (με ψυχολογικούς όρους).

   2. "γνωρίζω κάμποσα αξιόλογα μέλη"
   Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
   Γαλλική παροιμία

   Sh

   Διαγραφή
  7. Αντώνη δε σου είπα ότι η όποια πάλη τους έχει αποδώσει καρπούς.. δεν είμαι χαζός ούτε τυφλός.. απλά επιστημονικά και μόνο μιλώντας, πιστεύω σε πιθανοτικά μοντέλα ανάλυσης/πρόβλεψης γεγονότων γύρω μας.. και παρότι υπάρχει καθημερινά evidence για αυτά που λες, οποιόδηποτε πιθανοτικό μοντέλο αφήνει μια μικρή πιθανότητα για τα αντίθετα στο μέλλον.. τέλοσπαντων.. δεν έχει νόημα να "μαλώνουμε" για πράγματα που στην ουσία συμφωνούμε..

   Διαγραφή
  8. "η ελπίδα, αν και πεθαίνει τελευταία, εντούτοις κάποτε πεθαίνει. Μαζί της, δυστυχώς, χάνεται η οργή και ο θυμός - παρακινητικά πολιτικά συναισθήματα, με την έννοια ότι "σπρώχνουν" σε αυτόβουλη, συμμετοχική δράση. Με την έννοια του μετασχηματισμού τους σε απόγνωση. Που με τη σειρά της οδηγεί σε αποδοχή της ματαιότητας κάθε αντίστασης.
   Resistance is futile που λένε."

   Άψογος.

   Διαγραφή
  9. @evritanas: Δεν υπήρχε ποτέ καμία τέτοια ελπίδα. Το ζήτημα ήταν καθαρά νομοτελειακό. Ή υπάρχει ιστορική επιστήμη που θέτει σωστές βάσεις για την κατανόηση των πολιτικών σχηματισμών, ή "όλα είναι σχετικά."

   Ε, δεν είναι καθόλου "σχετικά."

   Διαγραφή
  10. Και κάτι τελευταίο γιατι νομίζω ότι παρεξηγήθηκα.. Δεν είπα ποτέ ότι ελπίζω στο συριζα.. Οι ελπίδες μου βρίσκονται μαζί με εμένα σε συμπαράταξη με το κκ.. Απο κει και πέρα δε θεωρώ ότι μπορώ να προβλέψω με πιθανότητα P()=1 τί θα γίνει αύριο.. Η ιστορική επιστήμη που λες ορθά ότι δίνει τις σωστές βάσεις για την κατανόηση πολιτικών σχηματισμών, κατ' εμένα σου δίνει ένα πιθανοτικό μοντέλο το οποίο ανανεώνει συνεχώς την κατανόηση αυτή (belief) ανάλογα και με τις παρατηρήσεις (observations) που γίνονται καθημερινά.. Στα πλαίσια αυτά πχ για το ΣΥΡΙΖΑ δικαιούσαι (κατα τη γνώμη μου) να έχεις μια πιθανότητα ισχυρή πχ P()=0.97 για το ρόλο που παίζει και θα παίξει (και τον οποίο έχεις αναλυσει πάμπολες φορές εδω μέσα) αλλά πιθανοτικά μιλώντας υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα για το αντίθετο.. Η "νομοτέλεια" που λες δεν ειναι τίποτε άλλο απο μια ισχυρή πιθανότητα.. Εκτός αν έχεις καμια μαγική γυάλα που προβλέπει το μέλλον :)

   Αυτό δε σημαίνει ότι "είναι όλα σχετικά" και πως αφου ειναι όλα σχετικά ας αθωώσουμε τους πάντες.. Προφανώς επίσης δε σημαίνει ότι η ανάλυσή σου είναι λάθος κ πως δεν μπορείς να κράξεις το ρόλο του συριζα στο βωμό των πιθανοτήτων.. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω και συγνώμη για τα "μαθηματικά"..

   Διαγραφή
  11. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα τέτοιου είδους φίλε Ευρυτάνα. Για πάρα πολλούς λόγους η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Ξέρω ότι ακούγεται "αντιδιαλεκτικό" αυτό, αλλά υπάρχουν σιδηρές αναγκαιότητες στην πολιτική. Ξεκινώντας από το ζήτημα της ταξικής ηγεμονίας μέσα στο κόμμα το οποίο συζήτησα σε άλλη ανάρτηση, περιλαμβάνοντας τον συγκεκριμένο ρόλο της εξωΚΚΕ αριστεράς στην Ελλάδα, τον ρόλο της πανευρωπαϊκά και φτάνοντας ως τη θέση ΚΚΕ περί απόλυτα ΑΔΥΝΑΤΟΥ "αλλαγής συσχετισμών" δύναμης με την συνεργασία ακόμα και αυθεντικών κομμουνιστών (πόσο μάλλον εκφυλισμένων προ πολλού) με αστικές κυβερνήσεις.

   Δες για το τελευταίο το άρθρο Μαϊλη και την αναφορά του στον ρόλο αγωνιστών του ΕΑΜ στα αντεργατικά μέτρα της πρώτης μεταπολεμικής κυβέρνησης, στο κείμενο Μαϊλη για ΕΑΜ. Δεν έκανε για μόστρα αυτοκριτική το ΚΚΕ για την περίοδο, είχε πολύ συγκεκριμένους και επίκαιρους πολιτικούς λόγους να πει "ούτε το ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να λέξει τίποτε σε κυβέρνηση συνεργασίας με αστικά κόμματα σήμερα." Δεν το είπε από μαζοχισμό, από εντιμότητα απέναντι στην ιστορική νομοτέλεια το είπε.

   Συγκρούονται κατ' επέκταση δύο εντελώς, δραστικά ασύμβατες αντιλήψεις για την πολιτική εδώ. Οι κομμουνιστές δεν μπορούν να το ρίξουν στο "πού ξέρεις;" και το "όλα μπορούν να συμβούν" αγνοώντας μια σειρά αντικειμενικών ορίων και παραμέτρων. Οι 'αριστεροί' έμαθαν τη σπέκουλα και τις υποσχέσεις των πλασιέ από το αστικό περιβάλλον στο οποίο τράφηκαν και το οποίο εκπροσωπούν. Δεν σμίγουνε τα χνώτα μας, δεν εκπροσωπούμε τον ίδιο κόσμο, στεκόμαστε από τη μία και την άλλη πλευρά μιας σαφούς διαχωριστικής γραμμής που όσο πάει θα αποκαλύπτει το βάθος και την έκτασή της, ό,τι και αν πετάνε από πανω για να την καλύψουν.

   Διαγραφή
  12. Αγαπητέ ευρυτάνα,
   Κανείς δεν καταλογίζει οπωσδήποτε κακές προθέσεις σε κανέναν αλλά όλοι κρινόμαστε απο το αποτέλεσμα των πράξεων μας. Αν υπάρχουν καλοπροαίρετοι άνθρωποι στο συριζα εκμεκ που πιστεύουν πως είναι καλύτερο για τους εργαζόμενους να παραμείνει η χώρα δεμένη στο άρμα της ΕΕ καλώς κάνουν και το νομίζουν, καλώς κάνουν και το παλαίυουν και κανείς δεν δικαιούται να τους το απαγορέψει. Αν η "υγιής επιχειρηματικότητα" είναι όμως η απάντηση, ποια είναι η ερώτηση;

   Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα της μεθόδου: Αν προκειμένου να διαιωνίσεις την αστική εξουσία που προκρίνει η αριστερά του ΕΚΜεκ χρησιμοποιείς, εδώ και δεκαετίες, το ψέμμα τη διαβολή και τη συκοφαντία, δεν βλέπω το λόγο μια σταθερά και με συνέπεια ταξική δύναμη να "συμπαρατακτεί" με τους ταξικούς και ιδεολογικούς της αντιπάλους.Αντίθετα: η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον να τους παραμερίσουν και να μηδενίσουν την οποια, μικρούλικη ,επιροή ασκούν ακόμα στα λαϊκά στρώμματα.
   Από αυτή την άποψη, δεν χρειάζονται μαγικές γυάλες αλλά ταξικά γυαλιά που λέει και το τραγούδι.Η νομοτέλεια δεν είναι νόμος φυσικός αλλά ανάγκη!

   rednready2

   Διαγραφή
  13. «περιλαμβάνοντας τον συγκεκριμένο ρόλο της εξωΚΚΕ αριστεράς στην Ελλάδα, τον ρόλο της πανευρωπαϊκά»

   Να θυμίσω εδώ ότι η Ουμανιτέ χρηματοδοτείται από τον εμίρη τού Κατάρ (μέσω εταιρείας όπλων· καμία διάψευση, τοποθέτηση προς το παρόν από την «ιστορική» εφημερίδα), ενώ δημοτικές αρχές τού Α/Μετώπου αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια από το εμιράτο για τη στήριξη «μεταναστών» επιχειρηματιών. Υγιέστατη επιχειρηματικότητα, καπιταλισμός με πρόσωπο Αλ Τζαζίρα.

   Διαγραφή
 2. λες;;;;;

  Ο Μίμης σε νέες κομματικές περιπέτειες!Γουστάρω!

  Να μαζέψουμε τώρα υπογραφές (αν χρειαστεί να καταθέσουμε και αντίστοιχο σχέδιο νόμου στη βουλή) για προσχώρηση Μαρίας Δαμανάκη και Γιώργου-Άννας Νταλάρα! Εδώ χαμαιτυπείο! Σας ομιλεί ο σταθμός παλαιών και νέων Πασόκων...
  Ακούω και άλλες προτάσεις...

  sh

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να μην τον αδικούμε τον Μίμη. Κι αυτός αγωνιστής υπήρξε, όπως ο Αλέκος και ο Παναγιώτης, άλλο αν η ζωή τους χώρισε. Τώρα τους ξαναενώνει, στον ίδιο πάντα αγνό αγώνα όπως τότε, όταν έφευγαν από το άνδρο του σταλινισμού για να χαράξουν μια νέα πορεία, για μια άλλη, αγνή και έντιμη αριστερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://mimisandroulakis.blogspot.gr/

  "Πολλά πράγματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά στην τελική τοπογραφία της Αριστεράς."

  "Αλήθεια στον Αλέξη Τσίπρα τι θα λέγατε;
  Να μελετήσει το ὅπλων κρίσις. Περιέχει γι’ αυτόν ένα ξεχωριστό μήνυμα.

  Στον Κουβέλη;
  Να προσέξει τα όρια και τις αντιφάσεις της Αριστεράς της Ευθύνης στη συζήτησή μου με τον Μπερλινγκουέρ.

  Στον Βενιζέλο;
  Η ιστορία δεν είναι πάντα με το μέρος μας. Ο Ανδρέας από τον Κάτω Κόσμο του διαβιβάζει μια ρηξικέλευθη παραγγελιά. Δεν είναι ώρα για μάχες οπισθοφυλακής."

  "ΟδυσσΑίας είναι το συμβολικό όνομα που δίνουμε σε μια Νέα Αριστερά, μη υπαρκτή ακόμα, που μπορεί ωστόσο να ανασυντεθεί εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλισμού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. ΟδυσσΑίας είναι το όνομα ενός έξυπνου, εναλλακτικού ρεφορμισμού (σ.σ. sic), στην υπηρεσία των καλύτερων επαναστατικών μας ονείρων (σ.σ. μπλιαχ!)."

  ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΩΝ:
  http://www.google.com/imgres?q=%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%82+%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+%CE%9C%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%9B%CE%99%CE%9D%CE%93%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%95%CE%A1&um=1&hl=el&biw=1920&bih=989&tbm=isch&tbnid=Qx11vtIgd7-SPM:&imgrefurl=http://mimisandroulakis.blogspot.com/&docid=V5MgA9l-IOSPCM&imgurl=http://1.bp.blogspot.com/-6LXxeLpJKTY/UHakrZQMmZI/AAAAAAAAA7Q/IQPmaNYKDjo/s1600/8728%252Boplon%252Bkrisi.jpg&w=856&h=1311&ei=lLKPUNHGD86LhQep9YCADg&zoom=1&iact=hc&vpx=839&vpy=157&dur=1282&hovh=278&hovw=181&tx=116&ty=180&sig=103380190033718104705&page=1&tbnh=153&tbnw=99&start=0&ndsp=47&ved=1t:429,i:79

  Sh

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/metamonternos-o-ratsismos-kai-o-fasismos-ton-imeron-mas-toy-kosta-doyzina

  «Μεταμοντέρνος» ο ρατσισμός και ο φασισμός των ημερών. Του Κ. Δουζίνα:

  «Ο σύγχρονος ρατσισμός είναι δικτυωμένος, οριζόντιος και ευκίνητος»

  Ενώ για παράδειγμα Η Κου Κλουξ Κλαν ήταν καθαρά γραφειοκρατική συγκεντρωτική οργάνωση κατά το πρότυπο ... Είναι καθησυχαστικό που επιστήμονες μεγέθους Δουζίνα έχουν επιληφθεί τού θέματος τού «φασισμού».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. http://avantgarde2009.wordpress.com/2012/10/29/%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1/

  συγχαρητήρια στο (πρώην;) τροτσκιστικό (και νυν ό,τι να ναι) σάιτ για την αναδημοσίευση από Communist Reloaded.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκτός του Stalin Reloaded υπάρχει και Communist Reloaded?!

   Μάλλον πρέπει να βρω άλλο όνομα για το μπλογκ...

   Τώρα που τα λέμε για αβαν γκαρντ, τελικά τι απάντησε ο Πάνος ο Κοσμάς στο άρθρο της Αυγής που του απέδωσε "ιδρυματισμό";

   Διαγραφή
  2. «Νταού Πεντέλης»

   Διαγραφή
  3. Δεν απάντησε μάλλον, ε;

   Παράξενο πράγμα τα κόμματα χωρίς δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Σε βρίζει ανοιχτά η εφημερίδα του κόμματος και το κάνεις γαργάρα. Αυτό θα πει στελεχική πειθαρχία.

   Διαγραφή