Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Στο στόμα του λύκου

Την Κυριακή, 21 Οκτώβρη του τρέχοντος έτους, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαμαρτυρόταν για τον διαρκή και συστηματικό αποκλεισμό των στελεχών του από τις τηλεοπτικές εκπομπές πολιτικού χαρακτήρα. Το Γραφείο Τύπου σημείωνε, μεταξύ άλλων:
Ο αποκλεισμός του ΚΚΕ από τις συζητήσεις που διοργανώνουν τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια είναι κραυγαλέος και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της πλήρους απουσίας, της απόλυτης συσκότισης. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η ΝΕΤ. Για ολόκληρες βδομάδες και σε δεκάδες συζητήσεις που διοργανώθηκαν σε όλες τις ζώνες, πρωί και βράδυ, καθώς και στα κεντρικά δελτία, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, δεν προσκλήθηκε ούτε ένας εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Μετά από 15-20 ημέρες καλείται ένας εκπρόσωπος του ΚΚΕ για να κρατιούνται τα προσχήματα. 
Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση του στοιχειώδους δικαιώματος του λαού να ενημερώνεται για τις θέσεις όλων των κομμάτων. Αυτό συνιστά όχι μόνο αποκλεισμό μιας ακόμα φωνής, αλλά αποκλεισμό της άλλης άποψης που διατυπώνει το ΚΚΕ, η οποία είναι αντίθετη με τις θέσεις του κυρίαρχου πολιτικού και οικονομικού συστήματος. 
Τρεις μέρες αργότερα, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εμφανίστηκε στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο κανάλι Σκάι. Το κανάλι, ιδιοκτησίας του Ομίλου Αλαφούζου, έχει ως γνωστό παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της Χρυσής Αυγής (δεν γράφω "των πολιτικών θέσεών" της, διότι το μίσος, η μισαλλοδοξία και η αμορφωσιά δεν είναι πολιτική θέση), με πολλαπλές παρουσιάσεις των μελών της (Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Μιχαλολιάκου, κα). Εξίσου γνωστό είναι ότι το κανάλι του Ομίλου Αλαφούζου έχει σταθερά υιοθετήσει και προωθήσει αντικομμουνιστικές και αντεργατικές θέσεις. Έχει αφήσει εποχή, για παράδειγμα, η λύσσα με την οποία ο Όμιλος επιτέθηκε στην απεργία των Χαλυβουργών, σε βαθμό που να αναγκάσει την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ να βγάλει σχετική ανακοίνωση. Και είναι γνωστό ότι η σύγκρουση του ΠΑΜΕ με τα συμφέροντα του εφοπλιστή Αριστείδη Αλαφούζου έχει καταστήσει το ΚΚΕ "κόκκινο πανί" για κάθε δημόσια προβαλλόμενο υπάλληλο του Ομίλου (ονομάζονται "δημοσιογράφοι").

Τούτων δοθέντων, η πρόσκληση στην ΓΓ του ΚΚΕ τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος ηχεί παράξενη: ευαισθητοποιήθηκε ο ΣΚΑΙ του μαινόμενου αντικομμουνισμού για την ισηγορία; Φυσικά και όχι. Και φαντάζομαι ότι η ίδια η ΓΓ το γνωρίζει αυτό καλύτερα από όλους. Έλα όμως που το πολιτικό καθήκον είναι πολιτικό καθήκον και που είναι υποχρεωμένη να πει "ναι" σε πρόσκληση κι από το στόμα του λύκου για να εκπροσωπήσει το κόμμα της και τις ιδέες του;

Κι έτσι η κυρία Παπαρήγα εμφανίστηκε στην εκπομπή των γνωστών και μη εξαιρετέων Λυριτζή και Οικονόμου. Η διασημότητά τους, ως γνωστόν, δεν αφορά το δημοσιογραφικό τους δαιμόνιο, αλλά τις υπέρογκες αμοιβές τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην κρατική ΕΡΤ (360.000 ευρώ έκαστος). Γνωστό επίσης είναι και ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, διορισθείς στον κρατικό οργανισμό επί ΝΔ και βεβαρυμένος με αρκετά διαχειριστικά σκάνδαλα, ήταν αυτός που έφερε το απαιτητικό δίδυμο στο κανάλι, μαζί με την κυρία Τσαπανίδου, και τους επίσης γνωστούς κυρίους Παπαχελά και Τέλογλου.

Η "συνέντευξη" των κυρίων Λυριτζή και Οικονόμου είναι ενδεικτική των προθέσεων της πρόσκλησης του σταθμού. Κατ' αρχάς, δεν τηρείται η βασική δεοντολογία απέναντι σε κόμματα της αντιπολίτευσης, που είναι να ερωτώνται κατά βάση για την κριτική τους στην κυβέρνηση και για τις θέσεις που αυτά αντιπροτείνουν. Όμως από τα 36 λεπτά και τέσσερα δευτερόλεπτα που διαρκεί το βίντεο, η συζήτηση για την πολιτική της κυβέρνησης κρατά ουσιαστικά κάτω από τρία λεπτά. Πιο συγκεκριμένα, γύρω στο 2:50, και καθώς η κυρία Παπαρήγα αρχίζει να μιλά για πρώτη φορά για τις θέσεις του ΚΚΕ με τη φράση "εμείς προσπαθούμε να πούμε στο λαό..." διακόπτεται από τον κύριο Οικονόμου ειρωνικά με τη φράση "δεν βλέπω να σας ακούνε όμως κυρία Παπαρήγα." Μια δεύτερη διακοπή του κυρίου Λυριτζή με ένα δεύτερο ειρωνικό σχόλιο περί ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζει την κυρία Παπαρήγα να μιλήσει ευθέως για το ζήτημα των εκλογικών αποτελεσμάτων του ΚΚΕ (γύρω  στο 3:10). Αυτό ήταν: αμφότεροι οι "δημοσιογράφοι" χιμούν, έμπλεοι ευχαρίστησης ("αυτό λοιπόν, εκεί ήθελα να πάω!" αναφωνεί ο Λυριτζής) στο φλέγον για το συγκρότημα Αλαφούζου ζήτημα "τι πάει στραβά με το ΚΚΕ."

Ολόκληρη η υπόλοιπη συζήτηση, γύρω στα τριάντα τρία λεπτά τηλεοπτικού χρόνου, στρέφεται γύρω από το "ερώτημα" των δημοσιογράφων: παρελαύνει όλη η γνωστή αντι-ΚΚΕ επιχειρηματολογία, πάντα βέβαια με το προκάλυμμα ότι αυτές είναι "του κόσμου" οι ερωτήσεις και οι ανησυχίες:

Γιατί φθίνει το ΚΚΕ από εκλογή σε εκλογή (ψευδές έτσι και αλλιώς);
Γιατί δεν προσαρμόζεται με την "πραγματικότητα" (του Λυριτζή και του Οικονόμου);
Δεν έχει αντίκρισμα η δράση του ΚΚΕ! (για αυτό σκυλιάζουμε να του επιτεθούμε!)
Είστε 4%! (οεο!)
Ο λαός θέλει ΣΥΡΙΖΑ! (νια νια νια νια)
Πώς παρεμβαίνετε για να αλλάξετε τους "συσχετισμούς δύναμης σε Ελλάδα και Ευρώπη;" (έχει και "συσχετισμούς δύναμης" η ΕΕ;)
Κάνετε στείρα αντιπολίτευση!
Πώς μπορείτε να επιζητάτε ένα δρόμο που δεν θέλει κανένας άλλος;
Τι έχετε να προτείνετε, ας τα αφήσουμε τα άλλα!
Το ακροατήριό σας δεν διευρύνεται! Η πρότασή σας δεν έχει αντίκρισμα στην κοινωνία!
Και τα λοιπά.

Φυσικά, η ΓΓ του ΚΚΕ απαντά, δίνει στοιχεία, και αναπτύσσει επιχειρήματα. Αλλά αυτά στο παραμικρό δεν πτοούν τους δύο πρώην πλουσιοπάροχα αμειβόμενους της κρατικής τηλεόρασης και νυν υπαλλήλους του ομίλου εφοπλιστών, οι οποίοι συνεχίζουν τον χαβά τους αδιαφορώντας για τα ζητήματα που θέτει η ίδια.

Αλλά το πράγμα δεν σταματά ούτε στην μετατροπή της συνέντευξης σε συντεταγμένη εκστρατεία εναντίον του κόμματος, ούτε στην παράβαση βασικής δημοσιογραφικής δεοντολογίας κατ' επανάληψη, ούτε στην κραυγαλέα έλλειψη σεβασμού απέναντι στις απαντήσεις (π.χ, η Παπαρήγα καλείται να μιλήσει για την Βενεζουέλα, ανταποκρίνεται με μια λεπτομερή ανάλυση των ζητημάτων εκεί και διακόπτεται με ένα "τι μας ενδιαφέρει τώρα η Βενεζουέλα, εδώ είναι το θέμα τι κάνετε"). Δεν σταματά εκεί διότι φυσικά, και υπό το πρόσχημα του επερχόμενου συνεδρίου του κόμματος, τίθεται αρχικά το ζήτημα του αν θα αλλάξει στρατηγική το κόμμα και κατά δεύτερο του πότε επιτέλους θα πάρει τον πούλο η κυρία Παπαρήγα.

Πριν διαμαρτυρηθεί οποιοσδήποτε για την χυδαία γλώσσα μου επισημαίνοντας ότι καμία τέτοια φράση δεν χρησιμοποιήθηκε από τους δύο καλούς κυρίους, ας κάνει τον κόπο να διαβάσει (ή να δει) τις ερωτήσεις τους για το θέμα:

29:00
Λυριτζής: "Είστε 21 χρόνια γραμματέας κυρία Παπαρήγα! Ζητάτε αλλαγές στην κοινωνία...εσείς δεν θα αλλάξετε; Δεν το λέω προσωπικά τώρα, το λέω στο επίπεδο της αλλαγής των δημοκρατικών..."
Οικονόμου: "Και στα πρόσωπα ισχύει αυτό ή μόνο στις ιδέες;" [η αυτοκριτική]. Μόλις ξεκινάει να απαντήσει η Παπαρήγα: "χμμμμ...", ξερόβηχας.
Οικονόμου: "Δεν είναι όλα τα πρόσωπα τα ίδια κυρία Παπαρήγα. Χαρίλαος Φλωράκης και Παπαρήγα είναι το ίδιο; Το ίδιο σας έβλεπε η κοινωνία πιστεύετε;"
Λυριτζής: "Έχει σημασία πώς περνάς στην κοινωνία, πώς δεν έχει;"
Οικονόμου (εκνευρισμένος): "Θέλετε να αλλάξετε; Δεν μας έχετε απαντήσει ακόμα".
Παπαρήγα: "Τι θέλετε;"
Οικονόμου: "Αν θα αλλάξετε εσείς, αν θα αλλάξει Γενικό Γραμματέα το ΚΚΕ. Αν αποχωρήσετε εσείς απ' τη θέση." "Να πείτε εγώ φτάνει, κουράστηκα, έδωσα στο κόμμα, και στο λαό, έδωσα στη χώρα, δεν ξέρω τι θα πείτε -- άλλος. Ανανέωση."

Στο δικό μου βιβλίο, αυτά ισοδυναμούν με "πότε θα πάρεις τον πούλο επιτέλους μωρή καριόλα;" Εγώ βέβαια δεν έχω αστική ευγένεια και μπορεί να παρεξηγώ το τι άκουσα από τους καλούς κυρίους. Αλλά δεν νομίζω, μιας και η απαντήσεις Παπαρήγα συνίστανται σε μια εξαιρετικά αξιοπρεπή στάση αυτοσαρκασμού που είναι, φυσικά, τεχνική αυτοπροστασίας της βίαιης απαξίωσής της ως ατόμου. Την οποία φυσικά αισθάνεται. Αρκετά για να πει, χαμογελώντας: 

32:39: "Βεβαίως, αυτό [η πρωταρχικότητα της στρατηγικής έναντι των προσώπων] δεν σημαίνει ότι με έναν άλλο γραμματέα δεν θα πήγαινε καλύτερα, δεν μπορεί να πάει καλύτερα το κόμμα. Εγώ το πιστεύω. [αφού επιμένει ξανά και με έντονα μπαϊλντισμένο ύφος ο Οικονόμου] Το νέο πρόσωπο, ή τα νέα πρόσωπα, πρέπει να είναι, και θα είναι, ικανότερα απ' τα απερχόμενα. Είτε γιατί γεράσαμε τα απερχόμενα, είτε γιατί μπορεί και να κουρκούτιανε και το μυαλό μας, γιατί ξέρετε τώρα, περνώντας τα χρόνια, ου γαρ έρχεται μόνον...Και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ότι δεν είμαι στο ου γαρ έρχεται μόνον..."

Θα αντιπαρέλθω πλήρως την πολιτική/θεωρητική ουσία της συζήτησης, διότι ούτε αφορά τους δύο υπαλλήλους του κυρίου Αλαφούζου, ούτε και τους ενδιαφέρει τι είναι "στρατηγική" και ποια η αντίληψη ενός ΚΚ για τον ρόλο των προσωπικοτήτων. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μειώσουν ως πρόσωπο και να εξευτελίσουν τη ΓΓ του ΚΚΕ. Να της φερθούν, όπως έλεγε οργισμένα ο Μαρξ για την συμπεριφορά στον Χέγκελ, "σαν ψόφιο σκυλί." Όχι γιατί αναμένουν διακαώς τον επόμενο. Δεν είναι ηλίθιοι και γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική το ΚΚΕ. Επειδή θέλουν να εξευτελίσουν τους κομμουνιστές προσβάλλοντας βάναυσα την Γενική Γραμματέα του κόμματός τους.

Και εδώ η διάσταση του φύλου και η δυναμική του φύλου είναι κεντρικής σημασίας: Δύο άντρες επιτίθενται συντεταγμένα σε μια γυναίκα στη βάση του "σε βαρεθήκαμε, πότε θα μας αδειάσεις τη γωνιά, δεν αξίζεις μία." Στο δικό μου βιβλίο, και επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν έχω αστική ευγένεια, αυτό είναι σεξιστική λεκτική βία. Είναι βία να κάνεις έναν άνθρωπο να αισθάνεται άχρηστος και ανεπιθύμητος στη βάση της ηλικίας του. Είναι η ίδια θανατοπολιτική βία, στην ουσία της, με την οποία η αστική τάξη κάνει ανθρώπους να αισθάνονται άχρηστοι και ανεπιθύμητοι λόγω της ηλικίας τους. Και είναι βία να μιλάς σε μια γυναίκα με τον τρόπο αυτό. Θα το έκαναν τα δύο παλικάρια, οι δύο πληρωμένοι μπράβοι του Αλαφούζου που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, αν απέναντί τους είχαν έναν άντρα ΓΓ; Ρωτάω. Ας πούμε, θα το έκαναν στον Παφίλη αυτό;

Όχι, δεν θα το έκαναν. Δεν θα έλεγαν στον Παφίλη "πότε επιτέλους θα φύγεις;" Όπως δεν το έχουν πει ποτέ σε κανένα πολιτικό αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης. Πρώτη φορά ακούω δημοσιογράφους να λένε τέτοια πράγματα σε αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν είναι συνέντευξη, είναι βιασμός προσωπικότητας και βιασμός κάθε αρχής δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Μάταια προσπαθούσε η Παπαρήγα να εξηγήσει ότι υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες. Οι μπράβοι του Αλαφουζέϊκου ήταν προαποφασισμένοι για το τι θέλουν να κομίσουν στην καλεσμένη τους.

Και στην διαδικασία, φυσικά, αποκάλυψαν τον λόγο για τον οποίο, τρεις μέρες μετά την διαμαρτυρία του ΚΚΕ για αποκλεισμό από τα ΜΜΕ, κάλεσαν τη ΓΓ του: Για να την τιμωρήσουν. Για να της δώσουν "ένα μάθημα."

Ένα "μάθημα" όπως αυτό που έδωσε στην Λιάνα Κανέλη ο Ηλίας Κασιδιάρης
. Ένα από τα "μαθήματα" που ξέρουν πάντα κάποιοι άντρες να δίνουν στις γυναίκες, γιατί είναι το μάθημα της βίας του ισχυροτέρου. Σήμερα, η Λιάνα Κανέλη πήρε το δεύτερο μέρος του "μαθήματος" του Σκάι. Και της υπενθυμίστηκε, χιουμοριστικώς βεβαίως, ότι είναι απλώς "μια γυναίκα" και ότι οι γυναίκες τρομάζουν. Αυτό είναι το μήνυμα των φασιστών -- και τέτοιοι ακριβώς είναι οι κύριοι του Σκάι, "δημοσιογράφοι" και "χιουμορίστες" από κοινού: πως οι γυναίκες, αν τις τρομοκρατήσεις αρκετά, αν τις εξευτελίσεις αρκετά, αν τις βιάσεις αρκετά, τρομάζουν και λυγούν. Κι ας είναι και κομμουνίστριες.

Έτσι νομίζουν οι φασίστες
, κουστουμάτοι και μη, αλλά πάντα ελλιπείς και πνιγμένοι σε μια φαρμακερή ανασφάλεια. Αλλά οι γυναίκες, οι κομμουνίστριες γυναίκες, είναι πολύ δυνατότερες από σας, ανδρείκελα. Οι γυναίκες αυτές έσκαψαν τον τάφο των προγόνων σας, ιδεολογικών και βιολογικών, το 1944-49. Και στην φωτογραφία, σας χαρίζω μια από αυτές, και μια προφητεία:

Οι γυναίκες θα ξανασκάψουν τον τάφο σας.

46 σχόλια:

 1. Αυτην ακριβως την αισθηση ειχα κ εγω Αντωνη.
  Το θεμα ειναι αν υπαρχει τροπος αντιμετωπισης τους ΣΗΜΕΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είδα την ανακοίνωση του κόμματος. Πιθανό να πρέπει να συζητηθεί ένας ανάστροφος αποκλεισμός, του ΣΚΑΪ απ' το ΚΚΕ. Ξέρω ότι είμαστε στο περιθώριο, αλλά αυτή είναι η αστική τάξη, αυτή είναι η αλήθεια της, και έχουμε πόλεμο. Ξέρουμε ότι έχουμε πόλεμο. Όλοι μας. Δεν αναμένουμε κανένα έλεος και καμία "ευπρέπεια" από τους αστούς. Για αυτό είμαστε κομμουνιστές, επειδή ξέρουμε τι σημαίνει αστική τάξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που λες πρέπει να γίνει. Ελπίζω να το ακούσουν από το κόμμα. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο τώρα. Η τακτική -σε άλλα πλαίσια και ατομικά- έχει αποδώσει.

   Διαγραφή
 3. Twitter, "αναρχικός" σχολιασμός:

  Πότμος ‏@potmos
  Το «άντε βρε νούμερο» έπρεπε να πάει στην Κανέλλη, αν είχε ίχνος νοημοσύνης το κασιδιαρούγκαλο.

  Πότμος
  ‏@potmos
  Άει σιχτίρ ρε ψώνιο, θέατρο, τσίρκο Κανέλλη.

  Πότμος ‏@potmos
  Ξερνάω με το θέατρο.


  1h Πότμος ‏@potmos
  RT @doleross: Παραιτήθηκε η Λ.Κανέλλη απότ το ΔΣ της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας" λόγω της φάρσας από την "Συντέλεια"

  1h Morgan S. Bailey ‏@MorganSBailey
  Έξαλλη η Βίβιαν με Κανέλλη.

  Πότμος ‏@potmos
  Το φαινόμενο «λαϊφστάιλ φασισμός» πηγαίνει χέρι-χέρι εδώ και δεκαετίες με το φαινόμενο «λαϊφστάιλ Κανέλλη». #pitoura_kai_kotes

  la_cookaracha ‏@La_cookaracha
  Χοντροκομμενο χιουμορ. Ψιλοδηθεν σοκαρισμενες δηλωσεις. Χαζες δικαιολογιες. Μυρισε ελλαδα

  58m Πότμος ‏@potmos
  *Είναι* εθνίκι. #sad_but_true RT @O_Ktiniatros: Η Κανέλλη αν δεν ήταν βαζελοχουλιγκάνι, θα ήταν εθνίκι.

  Αυτός είναι ο "χώρος" που καλεί σε "αντιφασιστικό" αγώνα.

  Ο ίδιος που πανηγύριζε για τους καμένους εργάτες στις 20 Οκτώβρη του 2011.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Από τον "αι χάσου μυρμηγκάκι" ως τους "αμάν"

  Ας αρχίσουμε ανάποδα:
  Η έννοια "αντικειμενική ενημέρωση" είναι μια αστική μπαρούφα. Η επιδίωξη να ενημερωθείς για παράδειγμα για την απεργία των ναυτεργατών από τους υπαλλήλους του αλαφουζοκάναλου δείχνει τουλάχιστον ελαφρομυαλιά.
  Μέχρι χθές το καναλάκι μας επιμόρφωνε δείχνοντας μας τα πορνεία της Ολλανδίας. Να ασχοληθείς με την κυρα Τσαπανίδου;απασχόληση για αργόσχολους. "Για το γαλατάκι των παιδιών της" δουλεύει η ανεξάρτητη δημοσιογράφα, δίνη τη "μάχη της ενημέρωσης". Με την σάτιρα σλάπστικ β διαλογής να ασχοληθείς; ανούσιο! Με το δίδυμο της εφηβικής πλακίτσας (εμείς τους θυμόμαστε);υποβιβασμός(αλλάξε κανάλι θα σου πουν:ΠΟΥ ΡΕ; ΡΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΡΕ ; ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΡΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΡΕ ΜΑΜΟΥΓΚΑΛΑ ΠΩΛΗΤΕΣ "ΕΙΔΗΣΕΩΝ")

  Αυτός είναι η ενημέρωση τους, αυτός ο πολιτισμός τους αυτό το χιούμορ τους:εργαλείο και εμπόρευμα της αστικής τάξης μαζική υποκουλτούρα.Αυτοί είναι!

  Η εργατια να τους φτύσει το δηλητήριο στα μούτρα...

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν περιμένει ο Πότμος να γίνει Υπουργός Πολιτισμού ο Τατσόπουλος, να πήξει η χώρα στο "λαιφστάιλ του μαγκα ελευθεριακής κοπής" να ξενοιάσει, τα λέει να ξαλαφρώσει, τί να κάνει το παιδί,ζορίζεται, όλη μερα τρώει στη μαπα το ΚΚΕ από τα ΜΜΕ, δεν άντεξε, ξεχύλησε το ποτάμι της οργής του επαναστάτη επιπέδου.

  Τί ασχολείσαι κι εσύ με το κάθε σκατόπαιδο; Κι αν έχουμε πηξει στα σκατά, αυτά τα σκατά ούτε για λίπασμα στην ιστορία δεν κάνουν. Αστους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι όμως, είναι αγωνιστής, συμμετείχε και στο Εστέλ, χαιρετίζοντας, εντελώς αναρχικά την ανδρειοσύνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

   "22 Oct Πότμος ‏@potmos
   Επειδή λέγονται διάφορα, μόνο ρησπέκτ στους 2 βουλευτές που ήρθαν στο ταξίδι μαζί μας, συμμετέχοντας ενεργότατα κι όχι για να κάνουν μόστρα."

   Ασχολούμαι γιατί όλοι πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει ΤΑΞΙΚΟ ΜΙΣΟΣ. Όχι να νομίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με "ιδεολογικές διαφορές" και κουραφέξαλα.

   Διαγραφή
  2. Όλοι γνωρίζουμε τί σημαίνει Ταξικό Μίσος. Κι αυτοί που δεν γνωρίζουν είναι κάπως αργά για να το μάθουν.

   Ο κύριος αυτός, εκλιπαρεί να δίνει θεατρικες παραστάσεις ο ίδιος και αγοράζει το κοινό. Δες τα σχολιά του, είναι μια θεατρική παράσταση από μόνα τους.

   Δεν θα μείνει ούτε ένας απ΄αυτούς στο τέλος θα δεις. Θα αυτοπυρποληθούν διαμαρτυρόμενοι γιατί χάθηκε η επανάσταση.Αυτα τα σχόλια είναι μέρος της τελικής παράστασης...:))

   Διαγραφή
 6. Με την ευκαιρία, θα καταθέσω ένα προβληματισμό: μήπως είναι πια καλύτερα να πούμε ΟΧΙ μια και καλή σε οποιαδήποτε πρόσκληση από οποιοδήποτε κανάλι; Είναι τόσο ξεκάθαρα βρώμικος ο ρόλος όλων (και των κρατικών) που έχω την εντύπωση ότι η συμμετοχή μας κάνει περισσότερο κακό από καλό. Ίσως να είμαι υπερβολικός, αλλά το πράγμα πλέον έχει φθάσει στο απροχώρητο. Η προπαγάνδα τους είναι τόσο βρώμικη που δεν αντέχεται ούτε και αν έχεις την υπομονή του Ιώβ. Το δε προβοκάρισμα του ΚΚΕ έχει γίνει επιστήμη από όλα αυτά τα άθλια φασιστόμουτρα που περνιούνται για δημοσιογράφοι. Φυσικά ξέρω την ανάγκη που υπάρχει για προβολή των θέσεων του κόμματος, μήπως όμως τελικά όχι μόνο δεν αφήνουν να τις παρουσιάσουμε, αλλά καταφέρνουν να περάσουν μια τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα;
  Υ.Γ.: Η μακροχρόνια σιωπή των κανονικών δημοσιογράφων στα αίσχη των τηλεοπτικών αστεριών, είναι συνενοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σημειώστε: η "συντέλεια" την πλακίτσα της θα την ανα-δείξει!
  για να μην εκπλαγούμε πάλι το λέω...

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τώρα μην πω τίποτε για τους μπετατζήδες και τις πλακίτσες απ' την ανάποδη που ανέφερε ο Τρας και κατηγορηθώ για παρακίνηση σε βία...

   Διαγραφή
 8. Δεν έχω πρόσβαση στην ελληνική τηλεόραση πλην ΝΕΤ από δω, εκτός αν δω κάτι στο youtube, οπότε δεν έχω συνολική γνώμη. Αλλά νομίζω ο ΣΚΑΙ θα πρέπει να αποκλειστεί μετά από ανάλογη ανακοίνωση. Και δεν το λέω για την Κανέλη. Επικεντρώθηκα στην συνέντευξη Παπαρήγα γιατί αυτή αποκαλύπτει τι έχει φτάσει να θεωρείται "φυσιολογικό." Ε όχι, δεν είναι ούτε φυσιολογικό ούτε αποδεκτό. Η τηλεόραση είναι ένας από τους βασικούς λόγους της αποχαύνωσης και του εκφασισμού της κοινωνίας και θα πρέπει να αρχίσει το κόμμα να εκμεταλλεύεται περισσότερο τα ηλεκτρονικά μέσα. Χωρίς δυνατότητα σχολιασμού, εννοείται. Δεν θα δώσουμε πάτημα στον κάθε εγκεφαλικά καμένο και αρρωστημένο νεοφασίστα. Ας πάει να σχολιάσει στη Νέα Σπορά ή τον Εργατικό Αγώνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. «…θα πρέπει να αρχίσει το κόμμα να εκμεταλλεύεται περισσότερο τα ηλεκτρονικά μέσα. Χωρίς δυνατότητα σχολιασμού, εννοείται.»

  Συμφωνώ.

  Τη συνέντευξη της Παπαρήγα την είδα και ένιωσα τα ίδια μ' εσένα, Αντώνη. Στόχος τους ήταν αυστηρά να την κοροϊδέψουν. Ωστόσο αυτο το κάνουν πάντα και σε όλους όσους θεωρούν «εύκολα θύματα». Τη δημοσιογραφία την παίζουν «γηπεδικά», προκαλώντας τα ταπεινότερα ένστικτα όλων (εξ ού και η αγάπη στη ΧΑ). Είναι bullying, απλά και καθαρά. Όπως είναι σεξιστές με την Κανέλλη και την Παπαρήγα είναι ομοφοβικοί με άλλους κλπ. Η τηλεόραση έχει γίνει προαύλιο δημοτικού σχολείου. Στην καλύτερη θα σε κοροϊδευουν, στη χειρότερη θα σε δέρνουν. Είναι βρώμικος καιρός, και θέλει πολύ δυνατό στομάχι.

  Και φυσικά θέλει ξήλωμα.

  Όσο για τον Πότμο, σοκάρομαι γιατί τον σεβόμουν.

  Neophyte_commie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν έβλεπες τι έγραφε 20 Οκτώβρη πέρυσι δεν θα σοκαριζόσουν. Δυστυχώς δεν τα φύλαξα.

   Διαγραφή
  2. Είδα τα κολλητηλίκια με τον Σύριζα σε αρκετές περιπτώσεις. Κρίμα.

   Διαγραφή
  3. Όταν έγραφα ότι οι "αναρχικοί" είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι η Χ.Α για την ΝΔ γνώριζα ακριβώς τι έγραφα. Δεν πειράζει, μαθήματα. Όλοι μαθαίνουμε, εγώ πέρυσι, εσύ φέτος, άλλος του χρόνου...

   Διαγραφή
  4. Από το τουίτερ: Όποιος βάζει στόχο τα θύματα, είναι πάντα μέρος της εξουσίας. Οι κομμουνιστές είμαστε με της γης τους κολασμένους. http://t.co/sdnwfPTc

   Διαγραφή
 10. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα.
  Είναι βασικό όμως να μην ισοπεδώνουμε τον @potmo όταν μας έχει δώσει δείγματα δουλειάς όπως αυτή:«Δημοκρατία και σώματα ασφαλείας»
  http://www.youtube.com/watch?v=EhWoE44IHcI
  Συζήτηση που έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012.
  Από κει και πέρα πως είναι ανάρχι και με δικό του χιούμορ δεν είναι μυστικό. (ωραία φάτσα:http://www.youtube.com/watch?v=tWNsyyaMt4w)

  Αναρχοκομμούνι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Είναι βασικό όμως να μην ισοπεδώνουμε τον @potmo"

   Μην με προκαλείς. Τα πράγματα που έγραψε στις 20 του Οκτώβρη δεν θα τα ξεχάσω. Μού ήρθε εμετός. Και έκτοτε βλέπω πάρα πολύ ξεκάθαρα τι ρόλο βαράει. Άσ' το.

   Διαγραφή
  2. "με δικό του χιούμορ"

   Ναι. Ακριβώς όπως και η Συντέλεια. Και ο Κασιδιάρης, στην περίφημη δήλωση για το πώς έδιωξαν τους μετανάστες: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/06/surprise-you-re-dead.html

   Διαγραφή
  3. Η ζωντανή μετάδοση μιας εκδήλωσης με την οποία διαφωνείς, τόσο ως προς το θέμα όσο και ως προς το φορέα (ανεξάρτητα από Πότμο και Σύριζα), πώς είναι ακριβώς δείγμα δουλειάς; Δουλειάς υπέρ τίνος; Των ιδεών σου προφανώς όχι· τότε εξηγείς γιατί διαφωνείς, αντιπαραθέτεις επιχειρήματα. Για προώθηση εμένα μου φαίνεται.

   Τώρα το πώς είναι «δειγμα δουλειάς» να ξεκινήσεις κάτι που από την αρχή είναι χαμένη υπόθεση (να πας για καυγά και να βρεις καυγά), απλά για να αναδείξεις ένα ήδη γνωστο θέμα, είναι άλλη συζήτηση και αποφεύγω να μπω σ' αυτήν, από σεβασμό στον ηρωισμό του πράγματος.

   Neophyte_commie

   Διαγραφή
  4. Δες και αυτό: "ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ"
   http://turbowebtv.weebly.com/gammaiotaalphatauiota-deltaepsilonnu-pirhoepsilonpiepsiloniota-nualpha-deltaepsiloniotaxiomicronupsilonmuepsilon-alphalambdalambdaetalambdaepsilongammagammaupsiloneta-sigmatauetanu.html#.UImKFhyJnAg

   vs


   Οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕΤ δε σκύβουν το κεφάλι: http://turbowebtv.weebly.com/alphanualphakappaomicroniotanuomegasigmaeta-gammaiotaalpha-tauetanu-betaiotaomicronmuepsilontau.html#.UImKhRyJnAg

   Διαγραφή
  5. Για 20/10 δεν θυμάμαι. Κάτι πρόχειρο από μνήμης; Αν και θεωρώ αδύνατο το "θάπρεπε να σκοτώσουν τους κνίτες" θα ζυγίσω αλλιώς τον @potmo αν ΕΣΥ θυμάσαι κάτι τέτοιο.
   Δεν είναι φίλος. ούτε καν συνομιλητής γιατί;
   Κάτι μου θυμίζει μία "κουβέντα" στο twiter με object χωρίς να είναι φιλική πριν λίγο καιρό.
   Για το Φεστιβάλ και την συζήτηση είχε δώσει ρέστα με τουητεριές που ήταν απίστεφτες και τον προκαλούσαν όλοι για το βίντεο - που ήρθε και τις επιβεβαίωσε. Ας μου "επιτραπεί" να "δηλώσω" πως είχα λιώσει με τον αμοραλισμό των τσιριζαίων για να κερδίσουν μία ψήφο χρεισαφγίτοι ματατζή.

   Ελπίζω η πρόταση: "Τώρα το πώς είναι «δειγμα δουλειάς» να ξεκινήσεις κάτι που από την αρχή είναι χαμένη υπόθεση, απλά για να αναδείξεις ένα ήδη γνωστο θέμα" να μην αφορά το Καράβι για την Γάζα.
   Όχι γιατί είναι απλά ΛΑΘΟΣ αλλά και γιατί το εργατικοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου έβγαλε ΨΗΦΙΣΜΑ που λέει"Η Διοίκηση του Ε.Κ. Βόλου ενώνει τη φωνή της και εκφράζει την υποστήριξή της στη νέα διεθνή αποστολή της «Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας» (ιστιοφόρο ESTELLE) πρός τη Γάζα"
   http://goo.gl/z6KMZ

   Εντάξει, υπάρχει ταξικό χιούμορ αλλά κάτι σαν αυτό είναι διαγαλαξιακό.http://goo.gl/K0zVS

   Εμείς τα αναρχοκομμούνια σπάνια και αειθαλή είδη πιστεύουμε σε τάξεις και γελάμε με το πάθημα κανενός δείγματος της μέσο - μεσοαστικής. Αυτή η πρόταση τα λέει όλα, αλλά σκόπιμα δεν εξατομικεύει.

   Αναρχοκομμούνι

   turbowebtv; αλλά για omniatv δεν συζητούσαμε; εκείνη που είχε δώσει το πρώτο ντοκυμαντερ από το θυρωρείο της Χαλυβουργίας;
   Για τουρμπο καταστάσεις πάλι δεν γνωρίζω.

   Διαγραφή
  6. Το turbowebtv δεν πήγαινε σε σένα αλλά στον Νεόφυτο, φαίνεται από το ότι είναι απάντηση σ' αυτόν.

   Φυσικά δεν θυμάμαι τι ακριβώς είπε πριν ένα χρόνο, αν και πολύ θα ήθελα να είχα κρατήσει screenshots.

   Ο γενικότερος τόνος ήταν "καλά τους κάναμε, τα γαμωΚΝΑΤ."

   Κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί σε οτιδήποτε γράφει για το κκε. Και δεν τα γράφει με αόρατο μελάνι.

   Διαγραφή
  7. «Ελπίζω η πρόταση: "Τώρα το πώς είναι «δειγμα δουλειάς» να ξεκινήσεις κάτι που από την αρχή είναι χαμένη υπόθεση, απλά για να αναδείξεις ένα ήδη γνωστο θέμα" να μην αφορά το Καράβι για την Γάζα.
   Όχι γιατί είναι απλά ΛΑΘΟΣ αλλά και γιατί το εργατικοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου έβγαλε ΨΗΦΙΣΜΑ που λέει"Η Διοίκηση του Ε.Κ. Βόλου ενώνει τη φωνή της και εκφράζει την υποστήριξή της στη νέα διεθνή αποστολή της «Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας» (ιστιοφόρο ESTELLE) πρός τη Γάζα"
   http://goo.gl/z6KMZ»

   Πολύ ορθά έβγαλε ανακοίνωση το ΕΚ Βόλου —και το ΚΚΕ άλλωστε— διότι πρόκειται περί ηρωικής προσπάθειας. Απλώς είναι από αυτές τις προσπάθειες που αντικειμενικά δεν οδηγούν σε λύση του προβλήματος, απλώς αναδεικνύουν το πρόβλημα. Ιδιαίτερα δε το αναδεικνύουν αν ο αντίπαλος (εν προκειμένω το Ισραήλ, αλλά ισχύει το ίδιο και με τις μοτοπορείες, τις πέτρες στις διαδηλώσεις κλπ) αποφασίσει να μην σε συλλάβει κια απελάσει απλώς (όπως φέτος) αλλά να κάνει αυτό για τον οποίο τον προκαλείς, δηλαδή να ανεβάσει στο πλοίο στρατιώτες και αρχίσει να πυροβολεί στο ψαχνό, (όπως πρόπερσι). Με άλλα λόγια, είναι προσπάθεια που ακολουθεί το σχήμα «θα σε προκαλέσω να ασκήσεις βία, ασκώντας εγώ ο ίδιος πρώτος αν χρειαστεί, προκειμένου να την ασκήσεις όπως ήλπιζα για να μπορώ μετά να σε καταγγείλω ότι την άσκησες». Κατανοώ τη λογική, σέβομαι απίστευτα τον ηρωισμό που απατεί, απλά δεν την επικροτώ. Επικροτώ τις προσπάθειες που προσπαθούν να χτίσουν κάτι και στα πλαίσια αυτού, αν χρειαστεί, συγκρούονται, αυτές που έχουν ως αυτοσκοπό τη δημιουργία και όχι τη σύγκρουση.

   Neophyte_commie

   Διαγραφή
  8. @Αντώνης: «Νεόφοιτος» βρε, από το «φοιτώ», όχι από το «φύομαι» ;-) Άλλο πώς το γράφουν οι αγγλόφωνοι.

   Διαγραφή
  9. Ναι, το ξέρω, παραδρομή λόγω κούρασης.

   Διαγραφή
  10. Περί Εστέλ: Η άμεση απελευθέρωση όλων των επιβαινόντων, και μάλιστα αδιακρίτως των πολιτικών και των Πότμων αφορά νέες ρυθμίσεις στο διπλωματικό επίπεδο, φυσικά με το Ισραήλ το ίδιο. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι τζάμπα έκανε τις συνομιλίες το καλοκαίρι ο Τσίπρας, την αρθρογραφία η Δούρου, και την προβολή Χίλαρι η Αυγή, ή ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν στην αποστολή γνώση και έγκριση του κόμματος τους.

   Κατά έναν μαγικό τρόπο, οι αναρχικοί ανακαλύπτουν με τον ΣΥΡΙΖΑ όλη την ευπιστία την οποία περιφρονούν για λόγους αρχής όταν πρόκειται για εργάτες και απεργίες.

   Διαγραφή
  11. Σύμφωνοι.

   Neophyte_commie

   Διαγραφή
 11. Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεστε με τον ΣΚΑΙ.
  Ακροδεξιοί και λούμπεν ήταν ανέκαθεν μπράβοι του κεφαλαίου
  σε αγαστή συνεργασία με την ...Σία.
  Άξιος ο μισθός τους.
  Κουράγιο σύντροφοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αγαπητοί δεν σας καταλαβαίνω με τις προτάσεις περί αυτοαποκλεισμού του ΚΚΕ από τα αστικά ΜΜΕ, ή έστω και από ορισμένα. Το κόμμα συνολικά και πολλά στελέχη του ειδικότερα, από αυτά που βγαίνουν στο γυαλί, υποτιμούν το ζήτημα της επικοινωνίας. Το κάθε κανάλι, η κάθε εκπομπή έχει δημοσιογράφους με συγκεκριμένο προφίλ και κοινό με ορισμένα χαρακτηριστικά. Θα πρέπει λοιπόν να πάμε διαβασμένοι τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για το κοινό τους. Θα πρέπει όσοι βγαίνουν στο γυαλί να προπονούνται για το πως απαντάμε εύστοχα και κατανοητά. Αλλιώς .παίζεις μπάλα αν παίζεις με τον Πλατανιά .και αλλιώς με τη Μπάρτσα...

  Δεν είναι δυνατό κάθε φορά που ρωτούν π.χ. για την πολύχρονη θητεία της Αλέκας ή για τη συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση, η για την αριστερά, ή για τους ναυτεργάτες και τον τουρισμό, ή.... να κομπιάζουμε, να απαντάμε με γενικότητες ευγενικές μεν κλισέ δε. Το έχουν πάρει χαμπάρι και μας παίζουν. Είναι εκπαιδευμένοι γιαυτό και θα γίνονται καλύτεροι: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/columnPage.do?publDate=24/10/2012&columnId=161.

  Είναι καθαρά ζήτημα προετοιμασίας, προτεραιότητας σε τέτοιου είδους προετοιμασία και όχι ικανότητας. Η εκλαΐκευση των θέσεων σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ήταν χτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "να κομπιάζουμε, να απαντάμε με γενικότητες ευγενικές μεν κλισέ δε"

   Εσύ δηλαδή γράφεις ως ΚΚΕ;

   Διαγραφή
  2. Εσύ δηλαδή γράφεις ως ΚΚΕ;

   Ναι. Γράφω για τα στελέχη μας (του ΚΚΕ δηλαδή) που βγαίνουν στο γυαλί. Χρειάζεται προετοιμασία. Εξαντλητική. Εξειδικευμένη. Αντικειμενικά παίζουν μπάλα εκτός έδρας συνεχώς. Κόντρα στην κυρίαρχη ιδεολογία. Κυρίαρχη στην πλειοψηφία του λαού, της εργατικής τάξης...
   Με τους διαιτητές στημένους. Εκπαιδευμένους.

   Τα ακουστικά των λυριτζοαυτιάδων παίρνουν φωτιά σε τέτοιες συνεντεύξεις. Το επιτελείο τους πίσω από τις κάμερες δίνει οδηγίες με ρυθμούς καταιγιστικούς. Χαμογέλασε η παπαρήγα κανέ την τάδε ερώτηση. Δείχνει αυτοπεποίθηση, διέκοψε τη. Στέγνωσε το στόμα της, πείτε ότι αποφεύγει να απαντήσει,...

   Δεν πας σε τέτοιου είδους εκπομπές να παίξεις fair play. Έχασες. Τους κανόνες της επικοινωνίας στο δικό τους γήπεδό τους βάζουν αυτοί. Αν πάλι πας να παίξεις την μπάλα που θεωρείς τίμια και σωστή τότε θα συμφωνήσω μαζί σου. Καλύτερα να μην πας...

   Διαγραφή
  3. «Δεν πας σε τέτοιου είδους εκπομπές να παίξεις fair play.»

   Έλα όμως που το fair play για κάποιους είναι αυτονόητο και ηθική αρχή. Για να καθαρίσεις τα σκατά από το πάτωμα χρειάζεσαι σκουπάκι, όχι άλλα σκατά.

   Neophyte_commie

   Διαγραφή
  4. Κοίταξε κάτι. Η δική άποψη είναι πως το πρώτο πράγμα που αισθάνεται ένας κομμουνιστής απέναντι σε κάποιον που υφίσταται την χλεύη και τη βία είναι συμπόνοια. Συμπόνοια δε βλέπω.

   Το δεύτερο είναι οργή για τον θύτη. Ούτε τέτοια βλέπω.

   Δεν είναι επικοινωνιακά ρομπότ οι κομμουνιστές. Είναι άνθρωποι. Όπως δεν είναι αυτοί που έχουν απέναντί τους.

   Δεν δέχομαι να ξεκινήσω λοιπόν καμία συζήτηση με τους όρους που θέτεις, διότι παρακάμπτουν τελείως αυτό που εγώ βλέπω ως ουσιώδες. Και που είναι ότι για να γίνω σκληρός και να διδάξω την σκληρότητα πρέπει να έχω εξεγερθεί πάνω απ' το τσαλαπάτημα της τρυφερότητας. Και για να εξεγερθώ για αυτό πρέπει να το νιώσω και να το σεβαστώ ως αίσθημα.

   Αλλιώς θα γίνω Λυριτζής και Οικονόμου με κόκκινα. Δε λέει.

   Διαγραφή
  5. Επίσης δεν κατάλαβα ανώνυμε, που γράφεις ως ΚΚΕ, σε τι ακριβώς αναφέρεσαι όταν κάνεις λόγο για "κλισέ" απαντήσεις. Σε τι και σε ποιον. Μπορείς να το διευκρινήσεις και να πεις συγκεκριμένα ποιο ήταν το "κλισέ";

   Διαγραφή
  6. Αντώνη, τα μπινελίκια που ρίχνεις σε διάφορους εδώ μέσα όταν δεν παίζουν μπάλα αλλά κατς έχουν παγιώσει ένα επίπεδο στην κουβέντα. Είσαι ένας συντονιστής ενός ενδιαφέροντος πάνελ. Και κάνεις καλά τη "δουλειά" σου σε σχέση με τους στόχους του εγχειρήματος. Όμως τα περι τρυφεροτήτων και άλλων ευαίσθητων συναισθημάτων μου φέρνουν λίγο στα παιδιά των λουλουδιών και λίγο σε Γκάντι. Κατανοώ αυτά που λές αλλά δεν έθεσα κανένα όρο αποσύνσεσης του συναισθήματος στην προσπάθεια της επικοινωνιακής επιτυχίας.

   Το θέμα που έβαλα είναι απλό. Πως παίζουν μπάλα οι κομουνιστές στο επικοινωνιακό γήπεδο του αντιπάλου, συγκεκριμένα στην tv. Σ' ένα αγώνα που ο διαιτητής, οι αντίπαλοι παίκτες είναι στημένοι. Που το κοινό είναι εκπαιδευμένο από αυτούς. Που σε ρωτά ο τύπος ως γνήσιο βαποράκι. Τι θέλεις ρε μεγάλε τη δόση ή όχι; Να την πάρει ο ταλαίπωρος λαός μας να φτιαχτεί; Πες μου τώρα! Σε πέντε δεύτερα γιατί θα βάλω διαφημίσεις...

   Η Αλέκα, το όποιο στέλεχος, το γνωρίζει εκ των προτέρων οτι θα βρεθεί σε αυτό το σημείο. Στα πέναλτι. Η μπάλα στην εξέδρα είναι μια λύση...

   αλ. (για να συνεννοούμαστε!)   Διαγραφή
  7. Neophyte_commie,

   Σωστά σκουπάκι χρειάζεσαι. Όταν είσαι στο εργοστάσιο, στο καφενείο, στη συνέλευση, στη σύσκεψή. Θα κάνει δουλειά του σκουπάκι. Με υπομονή επιμονή. Όταν είσαι όμως μέσα στο βόθρο στου ΣΚΑΙ, του ΜΕΓΑ, του όποιου μεγαλοκαναλάρχη;
   Στο βόθρο που το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου τον θεωρεί πρωτοκλασάτο σαλόνι. Εκεί, αφού αποφάσισες να πας, πρέπει να σκουπίσεις αλλιώς, να τους τσακίσεις τη μόστρα και τη σιγουριά, να αποκαλύψεις τα βοθρολύματα πίσω από το γυαλιστερό ντεκόρ... Δύσκολο; Δε θα διαφωνήσω!

   αλ

   Διαγραφή
  8. Παρακάμπτω τα περί Γκάντι και παιδιών των λουλουδιών με χιούμορ, νομίζω πως δεν θα βρεις πολλούς με τέτοια αντίληψη του τι είμαι. Αν ήμουν έτσι, δεν θα υπήρχε Lenin Reloaded.

   Στην ουσία: αναφέρεις ως παράδειγμα αυτό για την δόση. Το συγκεκριμένο "έπαιξε" στην συνέντευξη. Και η Παπαρήγα απάντησε. Πολύ συγκεκριμένα. Δεν σε κάλυψε η απάντηση; Τη βρήκες "κλισέ;" Για ποιο λόγο;

   Διαγραφή
 13. Επίσης δεν κατάλαβα ανώνυμε, που γράφεις ως ΚΚΕ, σε τι ακριβώς αναφέρεσαι όταν κάνεις λόγο για "κλισέ" απαντήσεις. Σε τι και σε ποιον. Μπορείς να το διευκρινήσεις και να πεις συγκεκριμένα ποιο ήταν το "κλισέ";
  -----
  Το "κλισέ" δεν είναι κάτι το αντικειμενικό. Αυτό που θεωρείς εσύ "κλισέ" για άλλους δεν είναι. Το τι θεωρείται "κλισέ" στον μικροαστό, τον εργάτη, τον αστό είναι κάτι που διαμορφώνεται από την κυρίαρχη ιδεολογία και την ηθική της.
  Δες τώρα πως παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τις θέσεις και τις ανακοινωσεις του ΚΚΕ. Ότι και να λέει, όπως και να το αναλύει ο τρόπος παρουσίασης είναι συνειδητά και προβοκατόρικα ο εξής: "το κκε, ΣΤΑΘΕΡΟ στις ΠΑΓΙΕΣ θέσεις του, για το θέμα Χ είπε ότι η μοναδική λύση είναι η εξοδος από το ευρώ και την ΕΕ",

  Βάλε για Χ ότι γουστάρεις: (συμμετοχή σε κυβέρνηση, απεργία ναυτεργατών, το κίνημα της πατάτας, οι αγανακτισμένοι, ο πόλεμος στη συρία, οι εκλογές στην βενεζουέλα ή στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ...). Ανήθικος πόλεμος, αλήτικη τακτική.

  Οι συνέπειες αυτού προφανείς. Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου θεωρεί αυτά "κλισέ". Τα απαξιώνει αυθόρμητα. Χωρίς επεξεργασία.

  Σ' αυτή την πίεση δεν επιλέγεις προφανώς να χαϊδέψεις αυτιά. Να γίνεις ευχάριστος στον παροιμιώδη μέσο ανθρωπάκο. Θα ήταν εγκληματικό. Δεν του δίνεις όμως και την ευχαρίστηση να πει από μέσα του "πάλι τα ίδια". Η κανέλη π.χ., σπουδαγμένη και παλιά καραβάνα στο χώρο των ΜΜΕ, το έχει κερδίσει αυτό. Επιβάλει τη δική της αφήγηση. Επιμένω και πάλι δεν είναι μόνο ζήτημα ικανότητας ή νερώματος του κρασιού, είναι πρώτα απ΄ όλα ζήτημα προετοιμασίας. Η εκλαϊκευση είναι τέχνη και επιστήμη. Με ιδιαίτερους κανόνες στο γραπτό λόγο, στον προφορικό, στο γυαλί στο μπλόγκ...

  Καλό βράδυ,
  αλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χμμμμ...πολύ ενδιαφέρουσα ανάγνωση. Αλλά η Κανέλη "έσπασε" τηλεοπτικά, η Παπαρήγα όχι. Και μαρξίστρια είναι μόνο η δεύτερη.

   Διαγραφή
  2. Καλή κίνηση. Η μπάλλα στη εξέδρα!!!!!!!!! Ξαναδιαβασέ το αλλιώς!
   αλ

   Διαγραφή
  3. Δεν είσαι ΚΚΕ.

   Και είσαι banned.

   How's that for Gandhi and flower power?

   Διαγραφή
  4. Επίσης, οι κομμουνιστές λένε συνέχεια για αποδέσμευση από ΕΕ, εργατική-λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρεους επειδή συμβαίνει να θεωρούν ότι είναι σωστό και ότι όντως αποτελεί λύση για κάθε πρόβλημα. Αν ξαφνικά σταματούσαν να το λένε, οι τηλεθεατές θα θεωρούσαν ότι «το ΚΚΕ τα μασάει» ή εν πάση περιπτώσει δεν είναι σίγουρο πια. Νομίζω ότι η σταθερότητα του ΚΚΕ είναι από τα χαρακτηριστικά που εκτιμώνται. Αν κάποιος έχει την επιθυμία να τα ψάξει καλύτερα, επειδή τα ακούει συνέχεια θα το κάνει.

   Neophyte_commie

   Διαγραφή
  5. Μια παρατήρηση και καληνύχτα:

   Τι ακριβώς σημαίνει ότι οι αντίπαλοί μας, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΙΣΙΑ, ΠΑΡΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΣΧΟΛΗΣ;

   Για ποιο λόγο, αφού είμαστε τόσο "πίσω", παριστάνουν τους ΚΚΕδες λέγοντας ενσυνείδητα ψέμματα όταν τους ρωτάω ευθέως, ώστε να χύσουν μετά το "επιδέξιο" (νομίζουν) φαρμάκι τους για την ηγεσία του κόμματος;

   Τι φοβούνται, όταν αντιπροσωπεύουν την εκλογική πλειοψηφία και μεις είμαστε ένα "απομεινάρι" του 4.5%;

   Τι φοβάται ο ΣΚΑΙ σε αυτό το 4.5% και καταφεύγει στον ωμό χουλιγκανισμό ενάντια σε κάθε εκπρόσωπο του ΚΚΕ;

   Γιατί δεν μπορεί να γίνει ανεκτό το ΚΚΕ ΟΥΤΕ ως 4.5%;

   Γιατί τα γέλια και η δήθεν στενοχώρια ότι "θα εξαφανιστούμε" αποδεικνύονται τόσο αγχωμένα;

   Ερωτήσεις που θα προσπαθήσω να απαντήσω απλά και ξεκάθαρα.

   Γιατί από τον αντίπαλο καταλαβαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου.

   Διαγραφή
 14. Κατά την άποψή μου, ο αυτοαποκλεισμος από τα ΜΜΕ ισοδυναμεί με αυτοχειρία. Ας μην "εμπνεόμαστε" από τα παιχνιδακια και τις προεκλογικες (ψευτο)τσιριδες του ΤΣΙΠΡΙΖΑ . Αλλη η πολιτική τους, άλλος ο λόγος τους και κυριως -για το συγκεκριμενο θεμα- αλλη η σχεση τους με το φιλοθεάμον κοινο και τα ΜΜΕ. Στην περιπτωση ενος κόμματος σαν το ΚΚΕ τους προσφέρει αυτό ακριβώς που επιδιώκουν...
  Αυτό που πρεπει να γινει είναι να επιλέγονται ατομα που να μπορούν να μαθουν την "γλωσσα" των ΜΜΕ κι όπως είπε ο ανωνυμος να προετοιμαζονται πιο σωστα. Μια μεγαλύτερη ποικιλία στον λόγο , η ικανότητα να λεει κανεις το ίδιο πραγμα αλλα με άλλο τρόπο, ώστε να μην ξυπνούν τα ηλίθια εξαρτημενα αντανακλαστικα του μπουχτισμενου (όχι από Λόγο αλλα) από μπλαμπλα και εικόνα μεσου ανθρωπάκου και κυρίως μια "ΗΡΕΜΗ" επιθετικότητα σε πολλες περιπτωσεις δεν θα εβλαπτε διόλου.

  Εχω δει τον ικανότατο Μαρσε να εξευτελίζει και σε κάποιες περιπτωσεις να βρίζει ή ακόμα και να απειλει δημοσιογραφους... (Βέβαια η ικανότητα του αυτη δεν βοήθησε ιδιαίτερα το ΚΚΓ αλλα αυτο είναι αλλο θεμα)

  Για όποιους καταλαβαίνουν Γαλλικα ενα βίντεο (με αναλυση ενός επικοινωνιολόγου) στο οποίο κανει κυριολεκτικα σκόνη τον Σιρακ Ο οποίος από ενα σημειο και περα γινεται αμηχανος και συμπεριφερεται σαν βλακας...

  Καποια κομματια αξιζει να τα δειτε ακόμα και αν δεν καταλαβαινετε καλα τη Γαλλικη γλωσσα. Η γλώσσα του σωματος λεει πολλα...


  http://youtu.be/QwSXG4uDyvM

  ΑπάντησηΔιαγραφή