Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Το Κοάν της ημέρας

...ας μην ξεχνάμε ότι η Αντίσταση στο εσωτερικό της χώρας ήταν κυρίως ΕΑΜική, ότι η κινητήρια δύναμη της Αντίστασης ήταν το ΚΚΕ, ας μην ξεχνάμε επίσης ότι υπήρξαν και άλλες μορφές εσωτερικής αντίστασης και ότι συνεχίστηκε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Βεβαίως η Αντίσταση είχε κοινωνικό περιεχόμενο, εκφραζόμενο κατά κύριο λόγο από το ΕΑΜ. Κατά τη γνώμη μου, ο κοινωνικός χαρακτήρας της Αντίστασης ήταν εκείνος που καθόρισε τη βρετανική παρέμβαση, που τελικώς οδήγησε στον Εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα τι έχουμε να συγκρατήσουμε από αυτή την τραγωδία; Την παρεξηγημένη φράση του Νίκου Σβορώνου για τον αντιστασιακό χαρακτήρα της ελληνικής Ιστορίας. Είναι ο χαρακτήρας εκείνος που η υπεράσπισή του εναπόκειται στη νέα ελληνική Αριστερά, με την υπερταξική διεύρυνση την οποία έχει γνωρίσει και την οποία αναγκαστικά θα μεταρσιώσει σε νέα ταξικότητα. Ποιο είναι το θεμέλιο της νέας αυτής ταξικότητας; Η εκτατικώς κυρίαρχη της μικροϊδιοκτησίας και της μικροεπιχείρησης που και οι δύο διαλύονται από την κατεδαφιστική επέλαση του χρηματιστικού κεφαλαίου.
Σ. Ασδραχάς, Αυγή


Πρόχειρο:

με την υπερτασική διέγερση την οποία θα μεταρσιώσει σε θεμέλιο της νέας μπαρούφας.
με την υποτασική διασάλευση την οποία θα αναβαθμίσει σε εκτατικώς κυρίαρχη ταχυδακτυλουργία.
με την αναθεωρητική διάπλαση την οποία θα χρειαστεί για να επαναθεμελιωθεί το ΕΑΜ στα μάτια του Σόιμπλε.
με την μικροεπιχειρηματική εκλέπτυνση της ταξικής αρλουμπολογίας που αναγκαστικά θα υποστείτε.
με την υπερταξική διαπλάτυνση της στενωπού της ιστορίας. 
με την υπέρμετρη λεξιπλασία του αναθεωρητικού μπερδεγουέι
με την μη την ψάχνετε, ψηφίστε Τσίπρα λέμε, έχουμε και δουλειές

15 σχόλια:

 1. «ακόμα και θρησκεία, με την οποία ειρήσθω εν παρόδω οι ιστορικοί φασισμοί δεν είχαν αγαθές σχέσεις, με εξαίρεση τον φρανκισμό.»

  Αιντέε. Για διαπλοκή Βατικανού-Ναζί δεν διάβασε τίποτα ο ιστορικός. Θαυμαστής τής «Αλληλεγγύης» τού Βαλέσα;

  ---

  «Η εκτατικώς κυρίαρχη [ποια; ταξικότητα;] της μικροϊδιοκτησίας και της μικροεπιχείρησης»

  Θεμέλιο τής νέας ταξικότητας είναι η εκτατικώς κυρίαρχη ... ταξικότητα [;]. Αν ναι, ποιο το θεμέλιο τής παλιάς [προ ΕΑΜ;]; Η εντατικώς κυρίαρχη, η εκτατικώς υποτελής, η εντατικώς μη κυρίαρχη; Αν η νέα ταξικότητα έχει ως πρότυπο την «υπερταξικά διευρυμένη» ταξικότητα [;] τού ΕΑΜ, πρέπει τότε η ταξικότητα τού ΕΑΜ να θεωρηθεί ως παλιά ή ως νέα; Αν ως παλιά, πώς διακρίνεται από τη νέα; Πολύ σύντομη η ανθρώπινη ζωή για να απαντηθούν τόσα πολλά και βαθιά ερωτήματα.

  Ομοίως: ο φασισμός τής ΧΑ είναι ή δεν είναι απόληξη τού χρηματιστικού καπιταλισμού; Ο «ιστορικός» ναζισμός είναι ή δεν είναι απόληξη τού χρηματιστικού καπιταλισμού --- ή μήπως η ΧΑ είναι «απόληξη», ξέρω γω, τού υλοτομικού; Αφού οι ιστορικοί φασισμοί δεν είχαν αγαθές σχέσεις με τη θρησκεία, η ΧΑ πρέπει να θεωρηθεί ως ιστορικός ή ως νέος, sui generis φασισμός --- μήπως πρέπει να χαρακτηρισθεί ιδιωνύμως, για παράδειγμα, μιχαλολιακισμός, κασιδιαρισμός, ζαρουλιασμός [κατά το φρανκισμός];

  «Δεν με πείθει η άποψη ότι είναι η απόληξη της κυριαρχούσας όψης του καπιταλισμού, δηλαδή του χρηματιστικού. Ο ναζισμός δίνει ευκαιρίες στον καπιταλισμό και ένα του τμήμα επωφελείται από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό έχει συμβεί στον Μεσοπόλεμο με τα γνωστά παρεπόμενα, δηλαδή τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σημερινή ελληνική εκδοχή του ναζισμού είναι προφανώς απόρροια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και βρίσκει εδράσματα σε υφέρποντα ή υπνώτοντα ρατσισμό, επωφελείται όμως κυρίως από το γεγονός ότι φέρεται ως υπερασπιστής παραδοσιακών αξιών: ασφάλεια, ακόμα και θρησκεία, με την οποία ειρήσθω εν παρόδω οι ιστορικοί φασισμοί δεν είχαν αγαθές σχέσεις, με εξαίρεση τον φρανκισμό.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Θεμέλιο τής νέας ταξικότητας είναι η εκτατικώς κυρίαρχη ... ταξικότητα [;]. Αν ναι, ποιο το θεμέλιο τής παλιάς [προ ΕΑΜ;]; Η εντατικώς κυρίαρχη, η εκτατικώς υποτελής, η εντατικώς μη κυρίαρχη; Αν η νέα ταξικότητα έχει ως πρότυπο την «υπερταξικά διευρυμένη» ταξικότητα [;] τού ΕΑΜ, πρέπει τότε η ταξικότητα τού ΕΑΜ να θεωρηθεί ως παλιά ή ως νέα;"

   Θεμέλιο της παλιάς ήταν η εκστατικώς λυσιτελής ταξικότητα. ΟΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ.....

   Διαγραφή
  2. εννοείς τη σαμανικώς διαιθυλολυσερ-γαμιδική ή αλλιώς τη διαιθυλαμιδική λυσεργικώς όξινη;

   Διαγραφή
  3. Αυτήν ακριβώς. Για ρίξε μια ματιά στους κυρίους και κυρίες της ανακοίνωσης. Anyone ring a bell? http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2012/10/2510.html?

   Διαγραφή
  4. Πάντως εμένα μου έκανε μεγάλη εντύπωση η επίθεση στον Μαρίνο από Ίσκρα και το πολύ πολύ περίεργο: http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9855:kodonas-kindynou&catid=83:aristera&Itemid=200   Διαγραφή
  5. "Είμαστε στο και πέντε!

   Ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν υπάρχει!

   Είτε τώρα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς θα κάνουν τη μεγάλη τομή, θα επαναπροσανατολίσουν με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία την πορεία τους και θα ανοίξουν διαύλους συμπόρευσης είτε όλες μαζί θα γράψουν ένα νέο ιστορικό λάθος, ανάλογο, ίσως, με εκείνο που έγινε αμέσως μετά την απελευθέρωση."

   Ότι τα είπα στο "Γιατί η αστική τάξη στην Ελλάδα επείγεται..." για το πραγματικό σχέδιο, τα είπα, δεν μπορείς να πεις.

   Η ανακοίνωση των Αρ. Μηχανικών έχει παρασκήνιο, είμαι βέβαιος. Έχω κάποια leads, και αυτά που έχω δείχνουν στο κύκλωμα ΜΑΑ-ΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ και "σχεδίου Βου."

   Διαγραφή
  6. «Ο Παπαληγούρας δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να αποδεχθεί το ήπιο πρόγραμμα κρατικοποιήσεών του Σύριζα»

   «Στην εισήγηση του [Ν.Σεβαστάκη] ... υπήρξαν εύστοχες νύξεις ότι δεν μπορεί να συγχέεται ο αντιφιλελευθερισμός με τον αντικαπιταλισμό.»

   Αιντέε.

   Διαγραφή
 2. O Σ. Ασδραχάς τα είπε αυτά:

  "νέα ελληνική Αριστερά, με την υπερταξική διεύρυνση την οποία έχει γνωρίσει και την οποία αναγκαστικά θα μεταρσιώσει σε νέα ταξικότητα. Ποιο είναι το θεμέλιο της νέας αυτής ταξικότητας; Η εκτατικώς κυρίαρχη της μικροϊδιοκτησίας και της μικροεπιχείρησης που και οι δύο διαλύονται από την κατεδαφιστική επέλαση του χρηματιστικού κεφαλαίου."

  Όταν ο Ν. Μιχαλολιάκος και οι "κασιδιάριδές" του, λένε:

  "Είμαι εχθρός της μεγάλης και εκμεταλλευτικής ιδιοκτησίας, είτε ντόπιας είτε διεθνιστικής, όσο και υπέρμαχος της οικογενειακής μικροϊδιοκτησίας του κλήρου ή τεμένους των προγόνων μας. Το χρήμα είναι αναγκαίο μέσο και όχι ρυθμιστικός παράγοντας της ζωής ή αυτοσκοπός. Απώτατος στόχος του Λαϊκού κράτους είναι η κλιμακωτή εξάλειψη της ψευτοαντικειμενικής αξίας του χρήματος και η ελεγχόμενη χρήση του σαν ανταλλακτικού μέσου."

  Ντροπή κι αίσχος Σ. Ασδραχά να μας τη "βγαίνουν" εξ αριστερών οι φασίστες, έτσι;

  Αλλά όταν μπλέκεις με τον μικροαστισμό, τί αποτελέσματα προσμένεις άραγες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον δεν τον κόλλησε τυχαία στον τοίχο σήμερα ο Παπαγεωργάκης...

   Διαγραφή
  2. Σωστός subutai red. Σάμπως ο φασισμός θα ήταν δυνατός χωρίς την ύπαρξη των "μικρών αφεντικών". Ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα. Προ καιρού στην Αυγή είχε δημοσιευθεί άρθρο για τον παραλληλισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και κατέληγε στο ότι το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα νεοΠΑΣΟΚ, άλλα υπό όρους. Δηλαδή όχι το κακό Πασόκ που ξέραμε, αλλά το καλό Πασόκ.

   http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-syriza-os-neo-pasok-kai-i-aristera-toy-giorgoy-papanagnoy

   Προφανώς είναι δυνατό να μου αντιτάξουν το "δεν εννοεί αυτό το κείμενο". Για εμένα αρκεί που οι αναγνώστες-ψηφοφόροι μπορούν και το αποδέχονται ως σημείο στον χάρτη

   JKL

   Διαγραφή
 3. Εγω που δεν τα πιασα ολα στο κειμενο ειμαι χαζος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α ρε Poe, ακόμα να μάθεις ανώτερη συριζαϊκή....

   Στην ουσία ο Ασδραχάς επιβεβαιώνει ο άνθρωπος αυτό που έγραψα στο "Μια διευκρίνηση..." Ότι δηλαδή είναι απολύτως αδύνατο για την "αριστερά" να μιλήσει για εργατική εξουσία διότι εκφράζει με συνέπεια το όραμα της συνεχιζόμενης ηγεμονίας ενός τμήματος της αστικής τάξης. Αυτό είναι το νόημα της πολύ εντυπωσιακής φράσης: "Είναι ο χαρακτήρας εκείνος που η υπεράσπισή του εναπόκειται στη νέα ελληνική Αριστερά, με την υπερταξική διεύρυνση την οποία έχει γνωρίσει και την οποία αναγκαστικά θα μεταρσιώσει σε νέα ταξικότητα. Ποιο είναι το θεμέλιο της νέας αυτής ταξικότητας; Η εκτατικώς κυρίαρχη της μικροϊδιοκτησίας και της μικροεπιχείρησης."

   Θα μου πεις, μα εδώ μιλά για ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΥΣ. Ναι, βεβαίως, αλλά δεν μιλά πουθενά για εργάτες. Και βέβαια, η ίδια η λέξη "υπερταξική" είναι αυτόματα αντίθετη με την έννοια της ταξικής πάλης. Από πού και ως πού υφίσταται οτιδήποτε που μπορεί να ονομαστεί "υπερταξική διεύρυνση"; Δεν μιλά για "διαταξική συμμαχία", ας πούμε. Οπότε στην ουσία βάζει από την πίσω πόρτα το γνωστό όραμα του ΕΑΜ για διανοούμενους, καθ. πανεπιστημίων, μεταπτυχιακούς φοιτητές, ιδιοκτήτες γκαλερί, κογκνιτάριους, μπαλαρίνες, σκηνοθέτες προοδευτικών θεατρικών παραστάσεων και ψιλικατζήδες για μικροαστική εσάνς.

   Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου...

   Διαγραφή
  2. Ας τολμησει να μου ξαναπει συριζαιος οτι εχουμε ξυλινη γλωσσα

   Διαγραφή
 4. Σε προηγούμενη δημοσίευση κατέθεσα ως ζήτημα για προβληματισμό -ένα ρητορικό ερώτημα!-, για την επιμονή του συνοθυλέματος του Συριζα εκμ(εκ) και λοιπων αριστερών δυνάμεων παρατάξεων, διαδικτυολογούντων κτλ, να μιλούν με όρους και προτάγματα "πλατείας". Εξέφρασα επίσης την απορία για το αν ο τρόπος με τον οποίο μιλούν έχει επιλεγεί με κριτήριο το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται.

  Ούτε διάθεση υπάρχει από τις παραπάνω δυνάμεις ούτε η παραμικρή δυνατότητα να πείσουν την ΕΤ και τους εργαζόμενους και αυτό το εισπράτουν καθημερινά, όχι στο διαδίκτυο αλλά στη φωτιά της ταξικής μάχης, στους χώρους δουλειάς. Τα φληναφήματα τους δεν είναι πλέον ικανά να ξεγελάσουν αφού υπάρχουν οι πράξεις τους .
  Η ακατάσχετη φλυαρία υπήρξε εξάλλου μαζί με την θεωρητική ακροβασία και τον συγκερασμό οτιδήποτε λούμπεν έβγαινε στον αφρό,(στο όνομα της "ελεύθερης" και "ανεξάρτητης" σκέψης, της υπερταξικής της σεπτής και της πανάμωμης) χαρακτηριστικό γνώρισμα τους
  Αρκετοί διανοούμενοι και διανοούντες του χώρου είχαν και έχουν ταλέντο να αναπαράγουν μετα-μορφωμένες και ανακαινισμένες βερσιόν παλιών όσο κι η λάσπη του Ντύρινγκ θεωρίες, σαν μοντέρνο, "αποιδελογικοποιημένο", "απενοχοποιημένο" μοντέλλο με την ίδια ταχύτητα που αλλάζουν οι τάσεις στη μόδα.
  Η πολεμική τους ενάντια στο ΚΚ και ενάντια στην ΕΤ-αυτή υπήρξε πιο εκλεπτυσμένη (μπας και..!)δεν είναι καινούρια.
  Είναι αυτοί ακριβώς που αφού έδωσαν το κακό όνομα στην αριστερά με τις πράξεις και τις αερολογίες τους τώρα την ξέπλυναν στη χλωρίνη για να διεκδικήσει η αστική τάξη την παραμονή της στην εξουσία.
  Είναι αυτοί που έδωσαν και δίνουν τα πάντα ώστε να στηρίξουν την ανάγκη του ντόπιου κεφαλαίου να συμμετέχει στην ΕΕ.
  Είναι οι ίδιοι που μετά τη διάλυση του συνασπισμού-οπου επιτέλους πέρασε σε αχρηστία το εμμετικό "ΚΚΕεσωτερικού" πετούσαν τα αρχεία του ΚΚΕ από τα παράθυρα σαν σύγχρονοι βάρβαροι που ήταν. Οι νεότεροι δεν τους γνωρίζουν αλλά...
  Είναι ίδιοι κι απαράλλακτοι με τον εαυτό τους εδώ και χρόνια!Πολλά χρόνια! Και υπό αυτό το πρίσμα εξηγούνται πολλά σχετικά με την ιστορία του κινήματος ,πανευρωπαϊκά και στην χώρα μας.

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ''Είναι αυτοί που έδωσαν και δίνουν τα πάντα ώστε να στηρίξουν την ανάγκη του ντόπιου κεφαλαίου να συμμετέχει στην ΕΕ''. Γι'αυτό και βασίζουν την όποια ανάλυσή τους στην εντελώς αντιεπιστημονική ''θεωρία'' της ελληνικής εξάρτησης. Γι'αυτό ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 90 είναι μέρος ή στήριξαν ουσιαστικά το σημιτικό εκσυγχρονισμό. Γι'αυτό εξαφάνισαν κάθε έννοια ταξικής σύγκρουσης από την ελληνική Ιστορία. Γι'αυτό και στο πεδίο της καθημερινής πολιτικής μας έχουν πρήξει με τη Μέρκελ. Γι'αυτό τώρα οι κυβερνητικοί τους καλούν να βάλουν και ολαφάνερα πια πλάτη (άρθρο Τσίμα στο Βήμα)
   "Είναι ίδιοι κι απαράλλακτοι με τον εαυτό τους εδώ και χρόνια!Πολλά χρόνια!" Ναι, και τώρα απλά λόγω της κρίσης οι μάσκες αρχίζουν πια να πέφτουν. Και επίσης θέλω να δώ πώς θα συνυπάρξουν με το βαθύ ΠΑΣΟ που μετακομίζει και αυτό στο συριζαϊικικο.
   Λ.Σ.

   Διαγραφή