Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Κύπρος: Στα πρόθυρα της πολιτικής κατάρρευσης της αριστεράς και της κοινωνικής καταστροφής στο όνομα της "συναίνεσης";

Ως αντίβαρο στο ενδεχόμενο αυτό, η «αριστερά» συγκεντρώνει τις δειλές ελπίδες ενός πλήθους ανθρώπων και ιδιαιτέρως των διανοουμένων, οι οποίοι νιώθουν να ξεβολεύονται, καθώς η επιθετική αντιδραστικότητα τής άκρας δεξιάς απειλεί την κυκλοφορία — υπό τον αθώο τίτλο «άκρα αριστερά» — των «εμπρηστικών» «κριτικών» απόψεων τους στον διαλογικό χώρο τής κοινοβουλευτικής συναίνεσης. [...] Ας περιοριστούμε να πούμε ότι ο αντισαρκοζισμός τής αριστεράς δεν είναι πάρα μια απεγνωσμένη προσπάθεια υπεράσπισης τής συναινετικής δομής τού κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος που τίθεται σε κίνδυνο από τη δυναμική εμφάνιση μιας νέας δεξιάς, η οποία θέλει να ξεμπερδέψει μια ώρα αρχύτερα με την παλιά συναίνεση, μιας — απενοχοποιημένης, πλέον — δεξιάς [...] Το ερώτημα, λοιπόν, που καίει τα φασιστοειδή τής νέας εξτρεμιστικής δεξιάς είναι αν μπορούν να τελειώνουν μια και καλή με την αριστερά. Αυτό, άλλωστε, επιδιώκουν να αποφύγουν οι ψηφοφόροι τής αριστεράς, όταν μας καλούν να εκπαραθυρώσουμε τον Σαρκοζί: έχοντας εγκαταλείψει προ πολλού κάθε αυτόνομο πολιτικό σχέδιο, επιθυμούν πάση θυσία να προστατεύσουν την παλιά συναίνεση, που αποτελεί πλέον τον μόνο λόγο ύπαρξής τους. Η «αριστερά» έχει απόλυτη ανάγκη μιας δεξιάς τής συναίνεσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καλείται σήμερα να υποδυθεί και τους δύο ρόλους, συνδυάζοντας έτσι τις λειτουργίες τού συντηρητικού με αυτές τού ρεφορμιστικού μπλοκ εξουσίας. 

*
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε πως θέλουμε να υπογράψουμε το Μνημόνιο, και πως με την επιστροφή του στη Λευκωσία μπορεί να έχει στα χέρια του και την τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την Τρόικα, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις επαφές με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. «Θέλουμε να υπογράψουμε, η ίδια η ζωή πιέζει. Εμείς ούτε προσπαθήσαμε, ούτε θελήσαμε να καθυστερήσουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως πρέπει «να επικεντρωθούμε όλοι στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της δικής μας αντιπρότασης».
*

ΑΚΕΛ: Πρέπει να διεκδικήσουμε έντονα την στήριξη των τραπεζών
Σύμφωνα με τις δημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού

Η Κύπρος θα πρέπει να διεκδικήσει πολύ έντονα τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, όταν αυτός λειτουργήσει, καθώς δεν θα αντέξουμε να προστεθεί στο δημόσιο χρέος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του ετήσιου φεστιβάλ της ΕΚΥΣΥ στη Λεμεσό, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι ορθή η διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν στηριχθούν οι τράπεζες από τον υπό διαμόρφωση μηχανισμό στήριξης και πως αποτελεί κοινή θέση όλων των πολιτικών κομμάτων πως "αν χρειαστεί να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να προστεθεί στο δημόσιο χρέος επ`άπειρο, τότε δεν θα μπορούμε να το αντέξουμε". "Γι αυτό επιμένουμε ότι, όταν και εφόσον θα διαμορφωθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός απευθείας στήριξης των τραπεζών, θα πρέπει να διεκδικήσουμε πολύ έντονα και τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών από αυτόν τον μηχανισμό", συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να υπογράψει το συντομότερο το μνημόνιο, ο κ.Κυπριανού ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας και το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης, "με την προϋπόθεση ότι το πακέτο θα είναι ισορροπημένο". "Αυτός είναι και ο στόχος που καταβάλαμε και θεωρώ ότι έχει ετοιμαστεί ένα πακέτο μέτρων, το οποίο είναι αρκετά ισορροπημένο από την πλευρά της Κυβέρνησης, λαμβάνοντας βέβαια πάντα υπόψην τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν αυτήν την στιγμή", πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει τις επικρίσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ κατά του Υπουργού Οικονομικών και είπε ότι "το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή είναι να αναλωθούμε σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις" και πως "εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε πως συνεργαζόμαστε όλοι μεταξύ μας, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στην κυπριακή οικονομία".

Τέλος, σχολιάζοντας την προχθεσινή δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις Προεδρικές εκλογές, ο κ.Κυπριανού είπε πως "λέει πολλά για τη δυναμική που έχει η υποψηφιότητα Αναστασιάδη, το γεγονός ότι υποστηρίζεται από δύο κόμματα, τα οποία μαζί έχουν πάνω από το 50% και παρόλα αυτά, τα ποσοστά του παραμένουν καθηλωμένα σε αριθμούς χαμηλότερους από το 40%".

"Γνωρίζουμε", συνέχισε, "ότι έχει δημιουργηθεί μια διαστρεβλωμένη εικόνα, που προσπαθεί να καλλιεργήσει αισθήματα ενοχής στους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας" και έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους του κόμματος να συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά και "να μην παρασυρθούν από τις προσπάθειες που καταβάλλονται να τους δημιουργήσουν αισθήματα ενοχής".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε, τέλος, πως "εμείς, όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχουμε, εργαζόμαστε πάντοτε με γνώμονα το πώς εξυπηρετούμε καλύτερα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού και είναι άλλοι που εγκλημάτησαν σε βάρος αυτού του τόπου και αυτήν την στιγμή διεκδικούν, θα έλεγα με προκλητικό τρόπο, τη ψήφο του".
Καθημερινή Κύπρου

*
Στεφάνου: Επιθυμούμε καλόπιστη διαπραγμάτευση με την Τρόικα
Με σκοπό να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές

Η Κυβέρνηση επιθυμεί να συζητήσει με την Τρόικα καλόπιστα και να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται επιπρόσθετη πίεση και περισσότερη αναστάτωση στον κόσμο με διάφορες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Έχει σημασία με τον τρόπο που συμπεριφέρονται όλοι να μη δημιουργούμε επιπρόσθετη πίεση και περισσότερη αναστάτωση τον κόσμο. Όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμείς είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν και αυτό το λέω επειδή μέσα στις συζητήσεις που γίνονται, φυσιολογικά υπάρχουν διάφορες φωνές, όμως, να μην ξεχνούμε τελικά ότι είναι με την Τρόικα που θα διαπραγματευτούμε και όχι μεταξύ μας», ανέφερε.

Γι' αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση έχει κάνει εντατική και τεκμηριωμένη εργασία με στόχο να διαπραγματευτεί για να πείσει για διάφορα πράγματα που θεωρεί σημαντικά τόσο για τη διαφύλαξη κεκτημένων των μισθωτών, όσο και για να έχει προοπτική η κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα και να μπορέσει να πάει μπροστά.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τη Δευτέρα φθάνει στην Κύπρο η Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία και ότι όταν θα κλείσει η ημερομηνία, θα ανακοινωθεί.

«Ο στόχος είναι να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να έρθει η Τρόικα να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση, να δούμε ποια περιθώρια υπάρχουν. Όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολο να καθορίσεις πότε θα τελειώσει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει σχέδιο β’ σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν τα βρει με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι τα σχέδια β’ και τα σχέδια γ’ ποτέ δεν βγαίνουν στον αέρα, γιατί είναι σαν να λες στον διαπραγματευτή ότι εγώ δεν έχω διάθεση να διαπραγματευτώ μαζί σου γιατί έχω κι άλλους σχεδιασμούς.

«Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε με την Τρόικα καλόπιστα και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Κληθείς να αναφέρει το ύψος της αναχρηματοδότηση των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα», προσθέτοντας ότι «όσο λιγότερα λέγονται τόσο το καλύτερο».

Ερωτηθείς για χρονοδιαγράμματα στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι οι επαφές που γίνονται δεν είναι μόνο οι κατ’ ιδίαν επαφές και οι ζυμώσεις. Πρόσθεσε ότι πέρα από τις δύο συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, υπήρχε και η εντατική επαφή με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων.

«Υπάρχει μια σαφής εικόνα πλέον για το τί πιστεύει το κάθε κόμμα και ποια θέση έχει το κάθε κόμμα, για τα διάφορα ζητήματα, όπως και η Κυβέρνηση είναι σαφής», ανέφερε.

Τώρα στόχος, είπε, είναι «να προχωρήσουμε στο παραπέρα και αυτό το παραπέρα είναι να διευθετηθεί η κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο για να μπορέσουμε ν' αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση. Και συν τω χρόνω μπαίνουν και οι τελευταίες ‘πινελιές’ στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης».

Χθες, πρόσθεσε, υπήρχαν οι επαφές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, γεγονός που χαρακτήρισε ως ένα επίσης σημαντικό κλειδί στην όλη προσπάθεια, αφού υπάρχουν μέτρα που απευθύνονται στους μισθωτούς. Είπε επίσης ότι γίνονται προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές που επίσης έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθωτούς.

«Άρα, είναι πολύ φυσιολογικό αυτή η επαφή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεχίζεται για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από το εσωτερικό της χώρας την ώρα που κάνουμε τη διαπραγμάτευση. Και αυτό νομίζω το κατανοεί και η Τρόικα, με την έννοια ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας τόσο μεγαλύτερες είναι και οι δυνατότητες να εφαρμοστεί και να πετύχει ένα πρόγραμμα. Με βάση και τις εμπειρίες που υπάρχουν στο εξωτερικό», ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε θα «κλειδώσει» το πακέτο αντιπροτάσεων και αν ο προϋπολογισμός θα τεθεί στη Βουλή στις 25 Οκτωβρίου, ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ προγράμματος και προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι η σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο είναι πως το όποιο αποτέλεσμα του προγράμματος θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό για εκείνα τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον προϋπολογισμό του 2013. Έδωσε ως παράδειγμα τις συνεισφορές που ενδέχεται να αποφασιστούν στο πρόγραμμα με την Τρόικα από μέρους των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2013.
Καθημερινή Κύπρου

16 σχόλια:

 1. Το ΑΚΕΛ είναι σίγουρο ότι θα χάσει και πρέπει να χάσει τις επόμενες εκλογές και αυτό είναι τουλάχιστον ευχής έργο. Είναι κρίμα παρά τις παλινωδίες που εκ των πραγμάτων ακολουθούσε ένα τόσο ιστορικό κόμμα να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.

  Γιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Θέλουμε να υπογράψουμε, η ίδια η ζωή πιέζει". Αν και ο ρεφορμισμός και η εναγκάλιση της σοσιαλδημοκρατίας πραγματώνεται μέσα σχεδόν απο κάθε λέξη που εκφράστηκε απο τους πολιτικούς στους οποίους τα κείμενα αναφερόνται, θα σταθώ μόνο στην αναφορά στη "ζωἠ" που η ίδια "πιέζει". Εάν υπάρχει κάτι που μας μαθαίνει ο ιστορικός υλισμός είναι ότι η χρήση όρων όπως "φύση", "ζωή", "άνθρωπός" ως αναλυτικών εργαλείων για την αντίληψη της πραγματικότητας είναι χαρακτηριστικό του ιδεαλισμού:της θεωρίας που εξωβελίζει την υλική πραγματικότητα, τις ταξικές ως τους μόνους δρώντες της ιστορίας. Πέραν τούτου όμως, αν και ο ιδεαλισμός σε κάποιες στιγμές στάθηκε δίπλα στην εργατική τάξη (βλ. Θεολογία της Απελευθέρωσης), είναι η θεωρία της αστικής τάξης, αυτής του - μεταξύ άλλων - ΤΙΝΑ: There Is No Alternative στην αποδοχή απο την εργατική τάξη της απομύζυσης έως και της τελευταίας ρανίδας δυνάμεως προς την αναπαραγωγή της. Τι μπορεί να λέει για τον ηγέτη ενός Μαρξιστικού Λενινιστικού κόμματος να ενστερνίζεται μια τέτοια θεώρηση, παρά την ακύρωση του ως Μαρξιστή Λενινιστή και ως εκ τούτων, Κομμουνιστή; Και εάν ακυρώνεται ο Μαρξισμός Λενινισμός και ο Κομμουνισμός, τι μένει(;), ποιος, τί είναι αυτός που ενώ αυτοχαρακτηρίζεται Κομμουνιστής, χρησιμοποιεί τον ιδεαλισμό για να υποστηρίξει την καταλήστευση της εργατικής τάξης;
  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε συνέντευξή του που είδα στην τηλεόραση πριν κάποιο καιρό, ο Χριστόφιας επαναλάμβανε πως είναι "κομμουνιστής", καταδικάζοντας σφόδρα τον "σταλινισμό" και λέγοντας λίγο-πολύ ότι τίποτε από όσα άφησε η ΕΣΣΔ δεν είναι δεσμευτικό για έναν κομμουνιστή σήμερα.

   Πού πας ρε Δημήτρη, ο πρώτος ή ο τελευταίος είσαι που συνόδευσε την αποστασία με τις ίδιες ακριβώς παπαρδέλες; Ο ευρωκομμουνισμός πέθανε εδώ και τριάντα χρόνια, και θα μας τον πασάρεις σε κατάσταση αποσύνθεσης για να μας πεις τι; 'Ότι ο Μπαρόζο με εκτιμά." Σε εκτιμά; Ας πρόσεχες. Έχει χάσει εντελώς την μπάλα ο άνθρωπος και παίρνει την εργατική τάξη στο λαιμό του.

   Διαγραφή
 3. Σύντροφε,

  Ξαναστέλνω το σχόλιο μου καθότι υποθέτω εχάθηκε. Εάν πάλι εν το θεωρείς σημαντικό ώστε να αναρτηθεί, εν κάτι που σαφώς εννα το δεχτώ.

  -----------------------------------------------------------------------------

  "Θέλουμε να υπογράψουμε, η ίδια η ζωή πιέζει". Αν και ο ρεφορμισμός και η εναγκάλιση της σοσιαλδημοκρατίας πραγματώνεται μέσα σχεδόν απο κάθε λέξη που εκφράστηκε απο τους πολιτικούς στους οποίους τα κείμενα αναφερόνται, θα σταθώ μόνο στην αναφορά στη "ζωἠ" που η ίδια "πιέζει". Εάν υπάρχει κάτι που μας μαθαίνει ο ιστορικός υλισμός είναι ότι η χρήση όρων όπως "φύση", "ζωή", "άνθρωπός" ως αναλυτικών εργαλείων για την αντίληψη της πραγματικότητας είναι χαρακτηριστικό του ιδεαλισμού:της θεωρίας που εξωβελίζει την υλική πραγματικότητα, τις ταξεις ως τους μόνους δρώντες της ιστορίας. Πέραν τούτου όμως, αν και ο ιδεαλισμός σε κάποιες στιγμές στάθηκε δίπλα στην εργατική τάξη (βλ. Θεολογία της Απελευθέρωσης), είναι η θεωρία της αστικής τάξης, αυτής του - μεταξύ άλλων - γέννημα της είναι το ΤΙΝΑ: There Is No Alternative στην αποδοχή απο την εργατική τάξη της απομύζυσης έως και της τελευταίας ρανίδας δυνάμεως προς την αναπαραγωγή της. Τι μπορεί να λέει για τον ηγέτη ενός Μαρξιστικού Λενινιστικού κόμματος να ενστερνίζεται μια τέτοια θεώρηση, παρά την ακύρωση του ως Μαρξιστή Λενινιστή και ως εκ τούτων, Κομμουνιστή; Και εάν ακυρώνεται ο Μαρξισμός Λενινισμός και ο Κομμουνισμός, τι μένει; Ποιος, τί είναι αυτός που ενώ αυτοχαρακτηρίζεται Κομμουνιστής, χρησιμοποιεί τον ιδεαλισμό για να υποστηρίξει την καταλήστευση της εργατικής τάξης;
  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν ξέρω τι γίνεται εις την Τσύπρον, (εσύ ξέρεις καλυτερα Αντώνη) αυτό που θυμάμαι απ' τα μικράτα μου είναι ότι, με όση επιφύλαξη έβλεπα το ΚΚΓ της εποχής του Μαρσέ, με την ίδια επιφύλαξη έβλεπα τότε και το ΑΚΕΛ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Δεν ξέρω τι γίνεται εις την Τσύπρον"

   Μας έχει ζώσει το μαύρο σκοτάδι. Φοβάμαι ότι τα πράγματα εδώ θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα από την Ελλάδα. Σκέψουν να ήταν προ μνημονίου κυβέρνηση το ΚΚΕ και να λεγε αυτά τα πράματα. Θα υπήρχε κατεύθυνση άλλη από την άκρα δεξιά για την κοινωνία; Πού θα πάει ο κόσμος με κομμουνιστική συνείδηση; Στο κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ που χτίζεται;

   Διαγραφή
 5. Παιδια εκανα φανταρος στη Κυπρο.Το Α.Κ.Ε.Λ ειναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ της Κυπρου!!!Ειχε και καποιους αγνους αγωνιστες,κυριως απο τα εργοστασια των περιχωρων της Λευκοσιας.Δεν ειναι λοιπον κεραυνος εν αιθρια,αυτα που συμβαινουν στο ΑΚΕΛ.Εδω ετυχα σε συγκεντρωση πρωτομαγιας στη πλατεια Ελευθεριας,εψηναν σουβλακια και γλενταγαν,λες και η πρωτομαγια ηταν το πανυγηρι του Αι΄γιωργη...Πως τωρα να μη το παιξουν οι δεξιοι φιλολαικοι στη Κυπρο???Εδω φενεται η απουσια ενος πραγματικα μαρξιστικου-λενινιστικου κομματος με στοχο τη λαικη εξουσια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πράγματι, δεν είναι πως δεν μας είχε προετοιμάσει το ΑΚΕΛ για όλα αυτά. Αλλά όσο νά'ναι θλιβεσαι. Για την ιστορία και τους αγώνες του..., και ακόμη περισσότερο για τους κομμουνιστές που παραμένουν στις τάξεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως ήδη γνωρίζετε σύντροφοι, οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι εξόχως αρνητικές και για το ΚΚΕ, μιας και το ΑΚΕΛ συμμετέχει στις συναντήσεις κομμουνιστικών κομμάτων και η ΠΕΟ είναι μέλος της ΠΣΟ. Όλοι ξέρουμε πως ως τώρα το ΚΚΕ προσπάθησε να κρατήσει μια στάση αλληλέγγυα με την εργατική τάξη της Κύπρου αποφεύγοντας να θίξει τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Όμως είναι πιθανό να εξαναγκαστεί πια σε ρητή κριτική των επιλογών αυτών. Και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο με δεδομένο ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό πολιτικό όχημα στην Κύπρο και οι διαρροές από το ΑΚΕΛ (που είναι ήδη μεγάλες) δεν θα ωφελήσουν τους κομμουνιστές.

   Για μια ακόμα φορά, η Κύπρος εξελίσσεται σε μια πολύ δύσκολη περίπτωση για τους κομμουνιστές στην Ελλάδα και θα πρέπει να υπάρξει προσεκτικός και νηφάλιος χειρισμός εάν τα φαινόμενα επιβεβαιωθούν και το ΑΚΕΛ πετάξει λευκή πετσέτα αφήνοντας την εργατική τάξη ανυπεράσπιστη.

   Διαγραφή
  2. Δεν θα μπορούσε να ξαναστηθεί το ΚΚΚ; Στο συνέδριο στις Βρυξέλλες συμμετείχαν ένα σωρό κόμματα με τίτλους «Νέο ΚΚ της…» ή παρόμοια. Δεν ξέρω αν είναι μόνο τίτλοι ή αν έχουν και λαϊκή βάση, πάντως φαίνεται ότι υπάρχει μία τάση αναδημιουργίας των ΚΚ στις χώρες που αυτά αφομοιώθηκαν από τη σοσιαλδημοκρατία.

   Neophyte_commie

   Διαγραφή
  3. Θα είναι δύσκολο, αλλά δεν βλέπω άλλη λύση για τα λαϊκά στρώματα. Σκέψου όμως πόσο πίσω θα πάμε, εδώ στην Ελλάδα το είχαν έτοιμο και το φτυσαν...

   Διαγραφή
  4. Οπωςτα περιγραφεις Αντωνη θα πρεπει να μην υπαρχουν ταξικες δυναμεις
   στο νησι.
   Ειναι δηλαδη η πλειοψηφια στο Κομμα, ρεφορμιστες;

   Δεν γινεται συζητηση για την σταση του ΚΚΕ;

   Διαγραφή
  5. "Δεν γινεται συζητηση για την σταση του ΚΚΕ;"

   Δημόσια όχι. Στο επίπεδο βάσης και ανεπίσημα ναι. Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός (που ισχύει στο ακέραιο στο ΑΚΕΛ) μπούμεραγκ.

   Ο εγκλωβισμός της ΠΕΟ στην πολιτική του ΑΚΕΛ έχει επιφέρει μακρά περίοδο νηνεμίας στο εργατικό κίνημα, και οι εξελίξεις είναι καθαρά από τα πάνω, από τα γραφεία και τις Βρυξέλλες. Παγίδευση.

   Διαγραφή
 7. Πρέπει πάση θυσία να χάσει το ΑΚΕΛ στις επερχόμενες εκλογές μήπως και αρχίσουν οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του...

  Γιάννης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το Κομμα δεν ειναι και δεν πρεπει να ειναι αυτοσκοπος. Αυτο ισχυει παντου και παντα και οχι μονο στην Κυπρο. Οταν χανει τον στοχο του και την φυσιογνωμια του καλυτερα να διαλυθει. Κανο δεν θα υπαρξει.
  Ειναι αληθεια οτι μεχρι τωρα πολλα βλεπαμε και καταλαβαιναμε απο ΑΚΕΛ. Βολευομασταν ομως με τις εκλογικες του επιτυχιες και 'συγχωρουσαμε' τον δεξιο οπορτουνισμο του. Με χαμηλη επαγρυπνιση.......παθαμε οτι και τον 'υπαρκτο'. Ξορκιζαμε το κακο-γιατι το βλεπαμε- για εφιαλτη/παραισθηση.
  Καιρος να δουμε το μαρξισμο-λενινισμο πρωτοληα. Και οποιος αντεξει!!!!! Δυστυχως πολλοι επαναστατες δεν ανηκουν στην απο 'δω οχθη αλλα στην πασαρελα του political corect. Αυτους δεν τους χρειαζομαστε. Απεναντιας ενα νεο ξεκινημα θαραλεο με τα ιδανικα της μαρξιστικης ιδεολογιας και την ηθικη της επαναστασης μπορει να ενεργοποιησει χιλιαδες σιωπηλους ανθρωπους. Ανθρωπους που θα καλυψουν το αριθμητικο κενο των ναυαγιων της αποστρατευσης.
  Ελπιζω στον λαο και χαιρετιζω δημοσια την πολιτικη του ΚΚΕ τα τελευταια χρονια.
  Ενας πρωην αντι-κκες αναρχοαυτονομος.
  Jimmakos

  ΑπάντησηΔιαγραφή