Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Το Κοάν της ημέρας

Ο σοσιαλισμός δεν είναι καθεστώς που εγκαθιδρύεται κάποια μοναδική στιγμή ούτε μπορεί να επιβληθεί από 'πεφωτισμένους' λίγους. Είναι δρόμος που αποσκοπεί σε συγκεκριμένο στόχο, αλλά ξεκινά πάντοτε από το σήμερα. 
Διακήρυξη “ποιος είναι, τι επιδιώκει, τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ”, Αυγή

(Σε αποκλειστική έκδοση, οι διατυπώσεις που απορρίφθηκαν):


* Ο σοσιαλισμός είναι ένα κουτί σοκολατάκια.

* Ο σοσιαλισμός είναι κάτι πολύ απαλό, πολύ ζεστό και πολύ χνουδωτό.

* Ο σοσιαλισμός είναι κάτι με έναν συγκεκριμένο στόχο. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Αυτός ο στόχος ονομάζεται και "στόχος του σοσιαλισμού." Ο στόχος αυτός είναι του σοσιαλισμού εντελώς συγκεκριμένα, και τον επιτυγχάνει ο σοσιαλισμός και κανένας άλλος. Άμα δεν έχεις συγκεκριμένο στόχο, δεν μπορείς να έχεις και σοσιαλισμό, που είναι ένα μέσο προς τον συγκεκριμένο αυτό στόχο, του οποίου όμως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν μπορεί να οριστεί συγκεκριμένα γιατί αυτό δεν είναι σοσιαλισμός αλλά η αυθεντία των πεφωτισμένων λίγων.

* Ο σοσιαλισμός είναι σαν τον καπιταλισμό, είναι ένα σύστημα, αλλά ένα καλύτερο σύστημα που όλοι οι άνθρωποι θα ήθελαν αν γινόταν να το έχουν. Ο σοσιαλισμός ξεκινά πάντοτε από το σήμερα, ούτε από το χτες, ούτε από το αύριο, ούτε από το προχτές ούτε από το παραμεθαύριο, ούτε γενικά από πουθενά παρά μόνο από το σήμερα. Σήμερα δεν ξεκίνησε ο σοσιαλισμός γιατί ακόμα δεν έχει εγκριθεί η διακήρυξη, αλλά θα ξεκινήσει σήμερα μια άλλη μέρα, την ίδια μέρα με αυτή την άλλη μέρα και ούτε μέρα λιγότερη (ή παραπάνω).

* Σοσιαλισμός είναι ο άνθρωπος να είναι πάνω από το χρήμα, όπως όταν λέμε "βγαίνει ένα τέταρτο παραπάνω ο κιμάς, να τ' αφήσω;" και λέει ο άλλος "άσ' το, δε βαριέσαι" ή όπως όταν δεν έχεις τα ψιλά σου λέει ο ταξιτζής "δεν πειράζει ρε φίλε, άλλη φορά", ή όταν σου δίνει ο φίλος σου την τελευταία τζούρα, ή στις εκπτώσεις, όχι τις μούφα, τις κανονικές.

* Για τον σοσιαλισμό δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα τίποτα αλλά δεν πρέπει να είμαστε "πίστευε και μη ερεύνα" και πρέπει να τον ερευνήσουμε για να ξέρουμε τι λέμε, κατά προτίμηση με ευρωπαϊκά κονδύλια.

* Ο σοσιαλισμός είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός (εύφημος μνεία από την ΚΕ)

* Σοσιαλισμός είναι όλα, τα πάντα, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και καταπίεση για το τι είναι σοσιαλισμός, αυτό δεν είναι σοσιαλιστικό.

* Σοσιαλισμός είναι όταν οι άνθρωποι είναι καλοί και δεν κάνουν κακό στους άλλους ανθρώπους και η ελευθερία του καθένα σταματά εκεί που αρχίζει του αλλουνού.


16 σχόλια:

 1. λολ και κατηγορια ιδεολογια πολιτικη!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πέφτει τέτοιο διαμάντι τελευταία απ' το κώμμα που μπορεί να καθιερώσω κατηγορία "Το Κοάν της ημέρας"...

   Διαγραφή
  2. Τί είναι το Κοάν;

   Διαγραφή
  3. Το Κοάν είναι μια λογοτεχνική μορφή μετάδοσης του Ζεν, στην οποία αποτυπώνεται με τρόπο που να ενθαρρύνει τον διαλογισμό κάτι φαινομενικά παράδοξο ή ακατανόητο. Είναι ένας οδηγός στην επιφοίτηση, την έκλαμψη, το satori. Διάσημες συλλογές Κοάν είναι "Η Πύλη χωρίς Πύλη" και "Το βιβλίο της ήρεμης ισορροπίας".

   Παράδειγμα Κοάν:

   "Ενας καλόγηρος ρώτησε τον Ζάο Ζου, "οι σκύλοι έχουν την φύση του Βούδα ή όχι;" και αυτός απάντησε: "Wu", λέξη που μπορεί να σημαίνει "Όχι", "μη Είναι" ή "χωρίς."

   Το "δύο χέρια χειροκροτούν και υπάρχει ήχος, αλλά ποιος είναι ο ήχος του ενός χεριού;" είναι ένα διάσημο Κοάν.

   Το πιο πάνω απόσπασμα της διακύρυξης του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε αυτή την πανάρχαια παράδοση της μωρολογίας ως μέσου αποκάλυψης του μη είναι των πραγμάτων, είναι ένας οδηγός στο Ζεν.

   Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολλούς ζεν μάστερς και συχνά διατυπώνουν παρόμοιες δηλώσεις, που δεν είναι πολιτικές δηλώσεις, όπως νομίζουν οι αμόρφωτοι, αλλά μέσα φωτισμού της συνείδησης των ακολούθων της πανάρχαιας σοφίας του Σύ-ρι-ζα, μεγάλου δασκάλου από την Κίνα.

   Διαγραφή
  4. Α, οκ κατανοητό,

   φωτίστηκα τώρα...

   Διαγραφή
 2. Μην είναι οι κάμποι, τα ψηλά βουνά;

  Is it a bird? Is it a plane? It's Social-man!

  Σοσιαλισμό, σοσιαλισμό μού λες! Να δεις που καμιά δεν θα μείνει χωρία να φορέσει σοσιαλισμό.

  Σοσιαλισμέ, σοσιαλισμέ, σοσιαλισμέ, σ' έχω γραμμένο στο παλιό μου το δευτέρι!

  Σοσιαλισμέ, σοσιαλισμέ, απόψε στο κορμί μου ένας ναύτης αμελεί!

  Γιατί ο σοσιαλισμός είναι σχοινιά, και τα κορμιά σοσιαλισμοί. Κι όποιος τους κόβει τους σοσιαλισμούς μένει η καρδιά του άδεια!

  Sosialism on the water, the fire in the sky!

  Neophyte_commie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. το ο "σοσιαλισμός είναι ένα κουτάκι σοκολατάκια" έχει κάποια σχέση με Skyclad?

  http://www.youtube.com/watch?v=GAKAXSkdnew

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όλα έιναι δρόμος...δεν θα ήταν ο σοσιαλισμός; ή αστοχως σοβαρότερα: νάτη πάλι η λυδία φιλοσοφική λίθος κάθε οπορτουνισμού - "το κίνημα είναι το παν και ο σκοπός το τίποτα". Οταν βάζεις πριν το ουσιαστικό (σοσιαλισμό) ένα σωρό επίθετα είναι για να αφαιρεθεί κάθε "ουσία.
  Γενικά όλη η διακήρυξη είναι διαμάντι. Μαθαίνουμε ότι σοσιαλισμός είναι η σταδιακή επανακρατικοποιηση των ΔΕΚΟ, νεους ορισμούς της κρίσης υπερσυσσώρευσης ενώ αφήνεται η ελπίδα για sequel με τιτλο "επικαιροποιώντας το μαρξισμόως πλαίσιο!!" Συνιστώ μάλιστα την έκδοση με extra features (συμβολή αρ ρεύματος). Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ να μας εξοντώσει δια νευρικού κλαυσιγελου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Προσοχή σύντροφοι.
  Βασίλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Συνιστώ μάλιστα την έκδοση με extra features (συμβολή αρ ρεύματος)"

   Κάποιος να χαμηλώσει την τάση, θα πάμε από ηλεκτροπληξία αντί από κλαυσίγελο...

   Διαγραφή
 5. Ο Σ. του συριζακου
  Ο Σ. είναι καθεστώς(!!!!!!!!!!!!!) που εγκαθιδρύεται από λίγους αφώτιστους(=πολλούς φωτιισμένους!!!!) ,στο διηνεκές ,(άρα ΔΕΝ μπορεί να εγκαθιδρυθεί). Είναι δρόμος (βλ." όλα είναι δρόμος!" σ.τ.μ) που οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο στόχο (που άρα ΔΕΝ είναι ο σοσιαλισμός αφού ο σ. είναι "ο δρόμος που οδηγεί στο στόχο").Η μόνη βεβαιότητα(;) είναι πως ξεκινά σήμερα(όπου σήμερα=n+x).

  Άλλες κλαα!
  Στην κατηγορία έκθεση ιδεών παίρνει 0
  Στην κατηγορία "ξύλινος λόγος-άλλος το όνομα άλλος τη χάρη"παίρνει 10
  Στην κατηγορία "σοσιαλισμός" παίρνει...χμ!
  Στην κατηγορία "ο αιαφτώς μου αφτός ο αγνοστως"(να διατηρηθεί η εναλλακτική ορθογραφία παρακαλώ) παίρνει 34
  στην κατηγορία "δημαγωγός" παίρνει 10
  στην κατηγορία "σοσιαλισμός κάπου,κάπως,κάποτε-ΠΟΤΕ-αντβεντιστές της 10ης ημέρας" παίρνει 666
  Στην κατηγορία "αποτυχημένο-κρυπτογραφικό-υπερταξικό" παίρνει 47.3

  Νικολάκη, η έκθεση σου είναι για κλάμματα. Η προσπάθεια σου να κρύψεις ότι δεν θέλεις σοσιαλισμό είναι αποτυχημένη.Εχεις πολύ ΔΡΟΜΟ για να γίνεις πασόκος.Πρόσεξε γιατί θα σε προλάβει ο ΣΤΟΧΟΣ, ελεατική μου χελωνίτσα.Να γράφεις ξενέρωτος.Να γράφεις φτιαγμένος.Να γράφεις να τηλεφωνείς και ας μη μένει εδώ κανείς.


  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εμείς γελάμε, αλλά,
  Ποιοι είναι οι "λίγοι πεφωτισμένοι":
  Τι σημαίνει ξεκινά σήμερα;
  Το παραπάνω συμπυκνώνει όλη την ιδεολογία και τους σκοπούς του συριζα και αυτά δεν κατασκευάστηκαν τώρα, προκειμένου απευθυνόμενοι σε ένα "υπερταξικό" ακροατήριο να γίνουν κυβέρνηση. Ανέκαθεν ήταν έτσι! Αυτός είναι ο οπορτουνισμός και ο ρεφορμισμός και αυτό το σκοπό έχουν. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι πως έχουν ξεφύγει από τα όρια του αντικειμένου μιας "εξ αριστερών" κριτικής: Ειναι το νέο αστικό κόμμα εξουσίας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.Εξ ου και η κρυπτογραφική τοποθέτηση τους για το τι είναι σοσιαλισμός: στόχος τους είναι να πάρουν από παντού.

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σοσιαλισμός είναι μια γλυκιά αίσθηση φεσκάδας και ριζοσπαστικής ανανέωσης, κάθε μέρα!

  Σοσιαλισμός σημαίνει καθαρά χέρια, καθαρά πρόσωπα, καθαρές πόλεις, όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές, δεν πατάμε το πράσινο, πράσινη ανάπτυξη(sic), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγαπάμε τα ζώα, νέες ιδέες.

  Σοσιαλισμός είναι μια αποδομιστική μανούβρα κάποιου ή κάποιων αυτοκαθοριζόμενου ή αυτοκαθοριζόμενων ως προοδευτικού ή προοδευτικών αντιπροσώπου ή αντιπροσώπων της εκπεφρασμένης αντίθεσής του ή τους, απέναντι σε ένα σύστημα βάρβαρο και απάνθρωπο, που υπηρετήθηκε πιστά μετά τη μεταπολίτευση από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς κι η ισχυρή αντίκ-κονστρουβιστική σύνοψη όλων των ενυπαρχουσών ενοποιημένων -υπό πρίσμα αμφιανιμισμού- κολλεκτίβων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτος ο Κρης Σουσλωφ ο Σταθάκης μας διαφωτίζει σημερα στο Βήμα (έχει κ Αλαβάνο έχει και Λαπαβιτσα... Δεν κρατιέμαι...) οτι σοσιαλισμός είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών κατά την "αμερικανικη" λύση μέχρι να "επανέλθουν σε μια κατάσταση προσέλκυσης πραγματικών (Realkapitalusmus) επενδυτικών κεφαλαίων."
  Σσ. Τελικά ο σοσιαλισμός δεν είναι δρόμος..είναι λεωφόρος.

  Βασίλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γιατί εμένα μου φέρνει περισσότερο προς μια άλλη κατηγορία κοάν (μετακοάν για την ακρίβεια) της οποίας έξοχο (υπο-) δείγμα είναι το:

  "Άρμεγε και κούρευε, χέζε και δεμάτιαζε" ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, εντάξει, ό,τι πει ο Σύριζα ένα "μετα" το έχει. Μετακοτσάνες, μεταψέμματα, μεταδημαγωγίες, μεταμπαλαφάρες, κοκ.

   Πάντως με το συγκεκριμένο από ό,τι είδα έπεσε χονδρό γέλιο γενικώς...

   Διαγραφή
 10. Ε ειναι να μην πεσει;
  Μερικα αναρωτιέμαι πως τα γραφουν και δεν παθαινουν εγκεφαλικό από τα γέλια οι ίδιοι...

  Τελικα ή το κιτς ειναι ο ορίζοντας της σκεψης τους ή κατι δεν παει καλα με μας. Μπορει και να 'μαστε αμόρφωτοι, ρε παιδι μου, και να μην καταλαβαινουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή