Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Τι θέλει η αστική τάξη από το εργατικό κίνημα;

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου κατέστη σαφέστατη από την επιχειρηματολογία της λεγόμενης "αριστεράς" υπέρ της "επανίδρυσης του συνδικαλιστικού [όχι εργατικού] κινήματος" και ενάντια στις λενινιστικές ή και "μαοϊκές" "ακρότητες" με τις οποίες το ΠΑΜΕ απειλεί τον καθαγιασμένο συνδικαλισμό της αστικής πατρονείας και ανάθεσης: αυτό το οποίο θέλει η αστική τάξη είναι

* πρώτον, ένα εργατικό κίνημα που εξαφανίζεται χωρίς υπόλειμμα στον συνδικαλισμό, ένα κίνημα δηλαδή όπου η εργατική ταυτότητα δίνει τη θέση της στην αστικά ελεγχόμενη συνδικαλιστική δομή των εργατολόγων, των δικηγόρων, των διευθυντών Ινστιτούτων Μελετών, των επαγγελματιών της από τα πάνω οργάνωσης ενός πράγματος του οποίου το αρμόζον όνομα δεν είναι ούτε προλεταριάτο, ούτε εργατική τάξη, αλλά "εργατικό δυναμικό". Με άλλα λόγια, η αστική θέλει ένα εργατικό κίνημα απόλυτα ελεγχόμενο γραφειοκρατικά -- αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα πρόσωπα που επαγγέλονται τον αντι-γραφειοκρατικισμό για να το κατανοήσει αυτό.

* δεύτερον, μια εργατική τάξη της οποίας η ταραχώδης ενεργητικότητα και οι πολεμικές αρετές (θάρρος, πειθαρχία, αυτοθυσία, αλληλεγγύη) να μπορούν όχι να κατασταλούν αλλά να χειραγωγηθούν για αστικούς σκοπούς. Η αστική τάξη διαθέτει πολλά σχεδιαστικά επιτελεία αλλά λίγους στρατιώτες. Σε αυτό το πρόβλημα, ένα τμήμα της ανταποκρίθηκε οργανώνοντας τον δικό του, φασιστικό στρατό· το άλλο τμήμα της, αυτό το οποίο φιλοδοξεί να αρπάξει την διαχείριση του κράτους για όφελος της δικής του συμμαχίας γραφειοκρατών, διανοουμένων, "ειδικών", παραγωγών "άυλης αξίας", δημοσίων υπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, κλπ, γνωρίζει, ένα χρόνο και βάλε μετά το καλοκαίρι της αγανάκτησης, ότι χρειάζεται και αυτό τον δικό του στρατό για να πιέσει ή να "εκβιάσει" όπως του αρέσει να λέει με αρκετή δόση ακρίβειας, τον αντίπαλό του στην ενδοαστική σύγκρουση που μασκαρεύεται ως σύγκρουση κεφαλαίου και προλεταριάτου στη χώρα μας. Για αυτό το δεύτερο κομμάτι, η εργατική τάξη είναι ο "χρήσιμος ηλίθιος" που θα κινητοποιηθεί και θα ματώσει για τα δικά της συμφέροντα, για να πιέσει το ξένο κεφάλαιο για τις παραχωρήσεις που χρειάζεται η αστική τάξη για να επανασυγκολλήσει τις συμμαχίες της και να ξαναχτίσει την επαπειλούμενη ηγεμονία της πάνω στα φτωχά και λαϊκά στρώματα. 

Αυτό που δεν θέλει η αστική τάξη στην Ελλάδα, ούτε αυτή που έχτισε τον φασιστικό και ξενοφοβικό της στρατό, ούτε αυτή που σχεδιάζει να οικειοποιηθεί τον "στρατό" του εργατικού κινήματος αποκλείοντάς το από κάθε άλλη προοπτική, είναι η εργατική αυτονομία. 

Δεν εννοώ με αυτόν τον όρο την εργατική "αυτονομία" από κόμματα, αυτό το τετριμμένο σλόγκαν εκδοχών μικροαστικού αναρχισμού. Εννοώ την εργατική αυτονομία από τα αστικά συμφέροντα, από την αστική ηγεμονία πάνω στις μορφές οργάνωσης και πάλης της εργατικής τάξης. Είναι κρίσιμο για την αστική τάξη, καθώς οι ρυθμοί προλεταριοποίησης αυξάνονται διαρκώς, καθώς όλο και περισσότεροι κατρακυλούν από το "μικροαστικό" στο "προλεταριακό" στάτους, καθώς ο εφεδρικός στρατός των ανέργων ξεπερνά σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων, να θεμελιώσει θεσμικά το μπλοκάρισμα κάθε προοπτικής αυτονόμησης των εργατικών αγώνων από τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της συμμαχίες, τα δικά της σχέδια.

Στην κατεύθυνση αυτή εκμεταλλεύεται όλα τα διαθέσιμα μέσα για να εξασφαλίσει την αδυναμία και υποτέλεια του εργατικού κινήματος: τις γλυκερές και απατηλές υποσχέσεις, την ωμή φοβέρα της "καταστροφής" που θα επέλθει αν δεν προσυπογράψει το εργατικό κίνημα έγκαιρα τη δουλεία του στις αστικές στοχεύσεις, την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της θεωρητικής γνώσης για αυτή, τα μεγάλα λόγια, τα προκάτ οράματα και την συνηθισμένη αστική λογοκοπία.

Από την δική του πλευρά, το εργατικό κίνημα έχει μία και μόνο επιλογή:  είτε να εμπιστευτεί για πολλοστή φορά την αστική τάξη που από το 1821 και μετά οδηγεί τις μάζες από καταστροφή σε καταστροφή (πόλεμο, χρεοκοπία, παρατεταμένες πολιτικές κρίσεις, πραξικοπηματική βία, φασισμό), και μάλιστα σε μία περίοδο που οι σχεδιασμοί της συγκρούονται πρώτα με τους ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς άλλων τμημάτων της εθνικής αστικής τάξης και με αυτούς πολλαπλών διεθνών αστικών τάξεων· είτε να αναζητήσει την "διέξοδο από την κρίση" στις απτές μορφές οργάνωσης, συσπείρωσης και ταξικής εκπαίδευσης και συνειδητοποίησης που ανοίγονται μπροστά της από την στιγμή που αρχίζει επιτέλους να παλεύει για δικό της λογαριασμό και όχι για να "σώσει τη χώρα", να "φέρει την ανάπτυξη", να "επανεφεύρει την δημοκρατία" ή να "αναστηλώσει την Ευρώπη των λαών."

Η αυτονόμηση του εργατικού κινήματος, η απόρριψη εκ μέρους του τού ρόλου του "δεκανικιού" ή του πιονιού στην αστική σκακιέρα, είναι το θεμέλιο της αποτελεσματικότητάς του απέναντι στις προσπάθειες αφοπλισμού και εγκλωβισμού του. Είναι όμως επίσης ο προθάλαμος του πραγματικού επανακαθορισμού των στοχεύσεων του σοσιαλισμού στον εικοστό πρώτο αιώνα: η μήτρα του σοσιαλισμού ήταν εξ αρχής το εργατικό κίνημα, και ήταν η δική του απτή εμπειρία, οι δικές του συγκεκριμένες ανάγκες, τα δικά του προβλήματα και όρια που έπαιξαν τον ρόλο της λυδίας λίθου της επαναστατικής θεωρίας, της κρισάρας που ξεχώρισε την ήρα από το στάρι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ιστορικά καταδικασμένο, ή δεσμευμένο αν προτιμάτε, να αιμοδοτήσει την μήτρα που το γέννησε. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει, δεν μπορεί να επανεφεύρει τους όρους ύπαρξής του πέρα από τα ιστορικά όρια του προηγούμενου αιώνα. Ζούμε την χρονικά παράδοξη στιγμή που το παιδί αγωνίζεται να γεννήσει την ίδια του τη μάνα ώστε να εξασφαλίσει τη δική του ζωή. 

Υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να αρχίσει κανένας νέος κύκλος στην ιστορία, που θέλουν η γέννα αυτή να καταλήξει σε αποβολή. Είναι αυτοί που φοβούνται την ιστορική αλλαγή γιατί τρέμουν για τα προνόμια που εξασφάλισαν με κάθε είδους ατιμία· όμως δεν θα πετύχουν. Η ιστορία, όσο και να αγωνίζονται να την ελέγξουν, θα αλλάξει σελίδα, θα σκορπίσει τις συμμαχίες που χτίστηκαν για δεκαετίες, θα καταστρέψει τους πύργους από άμμο των ατομικών προνομίων μυριάδων από όσους υπολογίζουν να επιπλεύσουν στα πτώματα, θα βυθίσει κάθε απόπειρα παλινόρθωσης στο χάος. Στο χέρι του εργατικού κινήματος είναι να εκμεταλλευτεί το ίδιο τον ενδοαστικό σπαραγμό που θα συνεχίσει να εντείνεται και να εκβιάσει αυτό, επιτέλους, την πορεία της ιστορίας προς την ισότητα, την δικαιοσύνη και την χειραφέτηση από την εξουσία του κεφαλαίου.

14 σχόλια:

 1. Το βάζω εδώ:

  Στο Praxis (όπως συμβαίνει και σε άλλα ιστολόγια) λαμβάνουμε πολλά ανώνυμα σχόλια τα οποία δεν δημοσιεύονται με βάση την πολιτική ιστολογίου. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες (απο τον ιούλιο και μετά) η συχνότητα τους έχει πυκνώσει. Τα περισσότερα αφορούν άσχετα θέματα, κάτω απο άσχετες αναρτήσεις με φρασεολογία εθνικο-φασιστική. Τήν ίδια εποχή ήρθαν και κάποια "φιλικά" mail στο ιστολόγιο με διάφορες παραινέσεις και ενημερώσεις, "αντικαπιταλιστικού" τύπου. Και πρόσφατα είχαμε και παρακρατικού τύπου συκοφαντικές αναρτήσεις με την γνωστή κρυφοφασιστική μεθοδολογία της προσπάθειας στοχοποιήσης και σπίλωσης πολιτικών ρευμάτων και ανθρώπων σαν υποκατάστατο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που παιρνει κάθε φορά διάφορα ονόματα, έχει όμως την ίδια ακριβώς μεθοδολογία.

  Πρόκειται απλά για ένα μικρό μέρος μιας γνωστής κατάστασης που υπάρχει (και) στο διαδίκτυο που έχει υποκινητές και στόχους, ιδαίτερα στην κρίσιμη περίοδο που μπαίνουμε. Περίοδο στην οποία είναι ανάγκη η εξόντωση κάθε πολιτικού ρεύματος η άποψης που δεν χωράει στο σημερινό σκηνικό που διαμορφώνεται και εμποδίζει την προοπική ενός αξιόπιστου αριστερού αναχώματος, τώρα που ΣΥΡΙΖΑ πασοκοποιήται με την ταχύτητα του φωτός. Φυσικά η προσπάθεια αυτή παίρνει διάφορες μορφές και ονόματα και ακολουθεί κάθε φορά διαφορετικούς δρόμους.

  Ο στόχος είναι το ΚΚΕ, οι μικρότερες οργανώσεις του εξωκοινοβουλίου που δεν εντάχθηκαν στα διάφορα κομπρεμί της "ριζοσπαστικής αριστεράς" (και εδώ υπάρχει και ένα σημαντικό τμήμα της βάσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και άλλες προσπάθειες στο κίνημα και τα μέτωπα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οί δυνάμεις αυτές δεν έχουν αντιφάσεις στην πρακτική τους η ότι κάνουν πάντα τις σωστές επιλογές, ούτε αναιρεί τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Σημαίνει απλά ότι δεν χωράνε στο πολιτικό σκήνικο που στήνεται που θέλει πέρα απο τη φασιστική εκδοχή και μια αριστερή εκδοχή του συστήματος στο "πεζοδρόμιο" για να ελένξει τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται. Για αυτό και ότι υπάρχει αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να "εξαφανιστεί" ώστε να έχει εγκυρότητα ένα τέτοιο εγχείρημα.

  Η μόνη απάντηση εδώ μπορεί να είναι η ένταση της στήριξης του εργατικού κινήματος και των προσπαθειών για τον θεωρητικό και πολιτικό του εξοπλισμό και την απάντηση στα ζητήματα που βάζει η εποχή μας. Και η αντιπαράθεση, συζήτηση και δράση γύρω απο αυτά τα ζητήματα που καθημερινά μπαίνουν στους χώρους δουλειάς, στις ουρές για το ψωροεπίδομα ανεργίας, στις γειτονιές της φτώχειας και της πείνας, στις κινηματικές δράσεις, στις πολιτικές πρωτοβουλίες. Όλα αυτά είναι τα μόνα κριτήρια για την κάθε άποψη η στάση.
  http://wwwpraxisred.blogspot.com/2012/10/blog-post_5961.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φαντάζομαι ότι είναι κατανοητό ότι έχουμε πράγματι πόλεμο. Εννοείται ότι θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα τους συντρόφους στον αγώνα τους για ανεξάρτητη μαρξιστική σκέψη και κριτική.

   Διαγραφή
 2. ΤΑΞΙΚΌ ΠΟΛΕΜΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙς ΤΑΞΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΤΩΡΑ ΟΞΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΩΕΙ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ... ΕΤΣΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΛΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΡΕΙ ΑΛΛΕΣ ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το λινκ "ενάντια στις λενινιστικές ή και "μαοϊκές" "ακρότητες" με τις οποίες το ΠΑΜΕ απειλεί τον καθαγιασμένο συνδικαλισμό της αστικής πατρονείας και ανάθεσης" βγάζει "σφάλμα"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αρθρο στο tvxs:
  Μέτρα δύο δις απέρριψε η τρόικα και «οι συζητήσεις συνεχίζονται»

  Ανάμεσα στα άλλα παρατίθεται και η δήλωση της Παπαρήγα:

  "Από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η ευρωπαϊκή κομμουνιστική συνάντηση με θέμα τη στάση των κομμουνιστικών κομμάτων απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, τονίζει πως «το νέο πακέτο μέτρων που μπαίνει στη Βουλή ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ένα κοινοβουλευτικό, πολιτικό, πραξικόπημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας».

  «Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί, να παρεμποδίσει το πακέτο μέτρων και δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση νόμου που κάνει το ΚΚΕ για την καταψήφιση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, που έρχεται στη Βουλή για συζήτηση», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα."

  Και απο όλο αυτό (το παραμύθι των διαπραγματεύσεων, την πραγματική ή όχι απόρριψη μέτρων ύψους 2 δις, τίς δηλώσεις Σύριζα, τίς αντιδράσεις ΑΝ. ΕΛ....) δείτε τι βρήκαν να σχολιάσουν, και με τι τρόπο, οι ΕΜΕΤΙΚΟΙ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ:

  convolvulusa (signed in using yahoo)
  A...δίνεται ΜΕΓΑΛΗ ευκαιρία με το νομοσχέδιο που κατεβάζει το ΚΚΕ Αλέκα.
  Ε, να μην την χάσουμε τότε...


  Tatat N Sosos · Top Commenter
  Πραγματικά, Αλέκα = εγγύηση σταθερότητας!


  Γιώργος Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το άνοιγμα στα δεξιά: κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας Τσίπρα-Σαμαρά(+Πασόκ). Αλέξης, Άδωνις και τανκς να το δούμε κι αυτό.

  ---------------
  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7064308

  .. και οι συμβουλές των αριστερών

  Οσο για τις προτάσεις και τις συμβουλές που άκουσε ο Αλ. Τσίπρας από τους συνομιλητές του στην ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) αξίζει να αναφερθεί η απάντηση που έδωσε ένα από αυτά τα στελέχη σε ερώτηση δημοσιογράφου (Αχ. Μητσός) των «Νέων», που συμμετείχε σε ολιγομελή αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων που πραγματοποίησαν επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία. Αντιγράφουμε από το δικό του ρεπορτάζ στα «Νέα» του περασμένου Σαββάτου: «Είναι συμβατά Τσίπρας και ευρώ; Εκανα αυτή την ερώτηση στον Ντίτερ Ντεμ, εκπρόσωπο του Κόμματος της Αριστεράς για την Ευρώπη και ένα από τα τρία στελέχη του Die Linke με τα οποία επρόκειτο να συναντηθεί χθες το απόγευμα ο Α. Τσίπρας στο Βερολίνο. "Εγώ είμαι οπαδός του Μπερλιγκουέρ", μου απάντησε (...) "Εχω διδαχθεί από τα πραξικοπήματα κατά του Βίλι Μπραντ και του Αλιέντε. Η λύση είναι πάντα ο ιστορικός συμβιβασμός. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει κυβέρνηση συνασπισμού Τσίπρα και Σαμαρά. Προπαντός μακριά από τους σοσιαλδημοκράτες! Το είπα και στον Αλέξη όταν επισκέφθηκε τις προάλλες τη Γερμανία". "Και τι απάντησε ο πρόεδρος;" τον ρώτησα χωρίς να κρύβω την περιέργειά μου. "Ο Αλέξης είναι αδελφός μου. Δεν θα το αποκάλυπτα ποτέ". Μωρέ λέτε;»... Οταν βοά η πραγματικότητα, τα σχόλια περιττεύουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Προπαντός μακριά από τους σοσιαλδημοκράτες! "

   Ποιους σοσιαλδημοκράτες; Υπάρχει τέτοιο πράμα πλέον στην Ελλάδα; Και αν υπάρχει, ως ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει; Πώς "μακριά από τους σοσιαλδημοκράτες" λοιπόν; Μήπως ήθελε να πει "οι σοσιαλδημοκράτες μακριά από τους κομμουνιστές να είναι, κι ας είναι και με τη δεξιά";

   Διαγραφή
  2. Η ιστορία έχει απαντήσει, με την κυβέρνηση Πλαστήρα το '48 επί πλειοψηφίας Λαϊκού Κόμματος εναντίον του ΔΣΕ. Αν αυτό ξαναγίνει (κυβέρνηση Σαμαρά–Τσίπρα σ' αυτήν ή στην επόμενη Βουλή), τότε όλοι μαζί θα θέσουν εκτός νόμου ΧΑ και ΚΚΕ (μέσω λογικής άκρων, αφού όμως έχουν ενσωματώσει την πολιτική ΧΑ στο σύνολό της). Αν πάμε εκεί, το ΚΚΕ θα έχει τη δυνατότητα, που προσφέρει η ιδεολογική καθαρότητα και συνέπειά του, να οργανωθεί στην παρανομία — και ίσως να νικήσει. Αν όμως είχε συμμαχήσει με ΣΥΡΙΖΑ/ΔΗΜΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ/«Αγανακτισμένους» κττ, θα είχε ενσωματωθεί και δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε.

   Neophyte_commie

   Διαγραφή
 6. εσείς του ΚΚΕ σιγά μη σκίσετε κανα καλτσόν από τον πολύ ταξικό πόλεμο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "My blogs

   We Rock Since 1982
   BEATBOX RADIO SHOW

   About me

   Just drinkin Beers..."

   Welcome to Tijuana
   Welcome to Tijuana
   Tequila, sexo y marihuana
   Welcome to Tijuana
   Con el coyote no hay aduana   Bienvenida a Tijuana
   Bienvenida mi amor
   De noche a la mañana
   Bienvenido a Tijuana...

   Bienvenida mi suerte
   A mi me gusta el verte
   Bienvenida a Tijuana

   Bienvenida a Tijuana
   Bienvenida mi amor
   De noche a la mañana
   Bienvenida mi amor


   Bienvenida a Tijuana
   Bienvenida tu pena
   Bienvenida la cena
   Sopita de camaró

   Bienvenida a Tijuana
   Bienvenida mi suerte
   Bienvenida la muerte
   Por la Panamericana

   Welcome to Tijuana
   Tekila, sexo y marihuana
   Welcome to Tijuana
   Con el coyote no hay aduana

   Διαγραφή
  2. Ωπ, σόρι Έρμπαν Τόιλετ, ξέχασα να τραβήξω το καζανάκι...

   Διαγραφή
  3. Urban Toilet τα δικα μας ειναι σοβιετικης κατασκευης και αντεχουν κοντα εκατο χρονια -σαν τα Lada ενα πραμα- τα δικα σας που ειναι ευρωπαικης και πιο φινετσατα προσεχτε τα. Σκιζονται ευκολα. Αντωνη τραβα το καζανακι γιατι μας πηρε η μποχα!

   Διαγραφή
  4. Ζητήστε ταπεινά συγνώμη από την "χωριάτικη τουαλέτα".
   Η λύση ήρθε και ο Μεσσίας φάνηκε. Μετανοείτε κουμουνια.
   http://www.newsbomb.gr/prionokordela/oikonomia/story/239234/katatethikan-ta-600-disekatommyria-apo-toys-omogeneis
   "Σε μία κατάμεστη αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας, η ομάδα Ε.Ν.D. (End National Debt –Τέλος Δημόσιου Χρέους), απαρτιζόμενη από Έλληνες του απόδημου ελληνισμού, παρουσίασε στο κοινό την δυνατότητά της να εξαγοράσει ακόμη και αύριο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος.Το ίδιο μπορεί να κάνει και με το χρέος της Κύπρου."

   AtG

   ΥΓ. Για το δημόσιο χρέος των Καλάς λείπουν κάτι πενταροδεκάρες και μετά ο Ελληνισμός δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτε άλλο.
   Τρολλομέντος επειγόντως δεν την βγάζω...

   Διαγραφή