Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Γενική απεργία 18/10: Μακεδονία, Θράκη, Βορειοδυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησος

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πλήθος λαού βγήκε στους δρόμους

ΚΑΒΑΛΑ

Από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων (και πιο μαζικές σε σχέση με αυτές της τελευταίας απεργίας) έγιναν και σε Μακεδονία και της Θράκη. Στην Κομοτηνή, στην απεργιακή συγκέντρωση, χαιρέτισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου «etpa-provoli».

Στην Καβάλα, η μάχη, ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την περιφρούρηση έξω από το κατάστημα του «Μαρινόπουλου».

Στην Ξάνθη, από νωρίς τα ξημερώματα ξεκίνησε ολοήμερη περιφρούρηση στο χώρο της E-VALUE της COSMOTE. Στην απεργιακή διαδήλωση, μαζί με τους εργάτες, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές και τους μαθητές, πήραν τη θέση τους και οι μικροεπαγγελματίες, το σωματείο ΤΑΧΙ κλπ.

Στις Σέρρες, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή και εργαζόμενων του εργοστασίου της «Ζάχαρης» (ΕΒΖ) που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης πήρε η απεργιακή συγκέντρωση στη Νάουσα. Τα μεγάλα εργοστάσια («Βαρβαρέσου», «Μπουτάρη», δύο διαλογητήρια, κλπ) «νέκρωσαν», ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων του Δημοσίου.

Στη Βέροια, μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών, ενώ μεγάλες και μαχητικές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Δράμα, Γιαννιτσά, Σκύδρα, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Κιλκίς και Κατερίνη.
ΔΡΑΜΑ


Αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 

Νέο αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, αποτέλεσε η αυξημένη συμμετοχή που έδωσαν μεγαλειώδη όγκο και παλμό στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα, τον παλμό έδωσαν βιομηχανικοί εργάτες, αλλά και άνεργοι, οικοδόμοι. Μαζικό ήταν το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ, με την τοπική αγορά, πολυεθνικές αλυσίδες στο εμπόριο να μη λειτουργούν. Δυναμική ήταν επίσης και η συμμετοχή των μαθητών. Η κεφαλή της διαδήλωσης βρισκόταν στην Ακαδημία και η ουρά της έφτανε στη Νομαρχία. Στην Αρτα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων εργαζόμενοι από τα Carrefour, την Αρχαιολογία, τα εργοστάσια της ΙΟΝ και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας. Στο Αγρίνιο, με τα τρακτέρ διαδήλωσαν οι αγρότες, στον πλευρό των εργαζομένων, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Κέρκυρα, ξεχώρισε η παρουσία κατοίκων από χωριά του νησιού. Τα ρολά κατέβασαν και τοπικές αλυσίδες σούπερ - μάρκετ στη Γαρίτσα με την αποφασιστική δράση της Λαϊκής Επιτροπής και των κατοίκων. Στη Λευκάδα, με το δικό τους πανό διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι από τα Carrefour και τα SPRIDER. Στο Μεσολόγγι, επίσης για πρώτη φορά τα εμπορικά μαγαζιά έκλεισαν.ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Φουσκωμένα» ποτάμια οι διαδηλώσεις
ΛΑΡΙΣΑ

«Βούλιαξαν» από κόσμο του αγώνα, χτες, οι πλατείες των θεσσαλικών πόλεων. Και οι δρόμοι, «φουσκωμένα ποτάμια» διαδηλωτών.

Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ βγήκαν στους δρόμους εργατοϋπάλληλοι, που τους πετσοκόβουν το μεροκάματο και το μισθό και τους αφήνουν απλήρωτους. Ανεργοι, που τους στέρησαν το δικαίωμα στην εργασία κι αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους. Απόμαχοι της δουλειάς, που τους κλέβουν από την πενιχρή σύνταξη και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αγρότες, που τους παίρνουν τζάμπα τη σοδειά και τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα και στην πείνα. Επαγγελματίες, βιοτέχνες κι έμποροι, που τους φορολογούν αλύπητα και τους σπρώχνουν στη χρεοκοπία και στο λουκέτο. Νέοι των σπουδών, που τους σβήνουν το όραμα για ζωή με δουλειά και αξιοπρέπεια και τους ωθούν στο περιθώριο της κοινωνίας. Γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που τους φορτώνουν με φτώχεια κι άγχος αφόρητο και κάνουν τη ζωή τους οδυνηρή και άχαρη.

Στο Βόλο, στο 100% έφτασε η συμμετοχή σε ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, VPI, ΣΗΛΜΑΝ, ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΒΙΣ και σε όλες, σχεδόν, τις βιοτεχνίες, στο 80% στις ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ και στη SERVICE STEEL, στο 60% στον ΚΙΟΛΕΪΔΗ, στο 50% σε ΣΗΡΜΑ και ΜΕΤΚΑ. Υψηλό το ποσοστό της συμμετοχής και στις τράπεζες (70% σε Εθνική και Εμπορική), στο 90% στους ΟΤΑ και στο 50% στο ΙΚΑ.
ΒΟΛΟΣ

Στη Λάρισα, 100% σε ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΣΤΑΦ, 90% στην ΜΠΕΤΙΝΑ, 85% στους δήμους. Στη Λάρισα, ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των απολυμένων στα BODYLINE, των απλήρωτων στις ιδιωτικές κλινικές («Ντίνας», «Θωμάς»), της Σωματειακής Επιτροπής στα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» κ.ά. Δυναμισμός χαρακτήρισε τη συμμετοχή των μαθητών και σπουδαστών - φοιτητών, που δεν έπαψαν ούτε μια στιγμή να φωνάζουν συνθήματα. Με τα δικά τους πανό διαδήλωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και πάρα πολλοί που συντάχθηκαν κάτω από το πανό της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, που ετοιμάζεται για το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε Συρία - Ιράν, στις 24 Οκτώβρη, στο ΑΤΑ.Νέες συμμετοχές και στην Πελοπόννησο
ΠΑΤΡΑ
Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία που έγινε στην Πάτρα. Σκληρή μάχη για την επιτυχία της απεργίας δόθηκε μεταξύ άλλων στο εργοστάσιο της «ΛΟΥΞ», στη «Λιαρομάτης», το εργοστάσιο ανακύκλωσης ΧΥΤΑ, τη «Sprider» κτλ.

Στον Πύργο, σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων ξεχώρισε η συμμετοχή των ιδιοκτητών ταξί μαζί με τα οχήματά τους.

Στη μαζική συγκέντρωση της Τρίπολης χαιρέτισαν εκπρόσωποι από την ΠΑΣΥ Πελοποννήσου και την Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ. Η συμμετοχή των αγροτών ξεχώρισε και στη μαζική συγκέντρωση της Καλαμάτας, όπου «κατέβηκαν» με τα αγροτικά τους, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από τη ΔΕΥΑΚ και των οικοδόμων που έκλεισαν καθολικά τους χώρους δουλειάς τους.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες, σε Σπάρτη, Κεφαλονιά και Κόρινθο, όπου για πρώτη φορά πήραν μέρος καθαρίστριες από το νοσοκομείο της περιοχής, που είναι απλήρωτες και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου