Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα ερώτημα για ένα άρθρο του Παντελή Καψή

Στο άρθρο του γνωστού κολοφώνος της εν Ελλάδι συστημικής δημοσιογραφίας (ο Θεός να την κάνει) Παντελή Καψή ομολογώ πως έπεσα αθώα. Παρέπεμπε σ' αυτό άρθρο κάποιου Κ.Μ που διάβασα στο "Ίσκρα" του Αριστερού Ρεύματος, και που δημοσιεύτηκε αρχικά στο "Αριστερό Βήμα". Εν συνόψει, ο Κ.Μ. ειρωνεύεται τον Τσίπρα για το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει ρητορική και θέσεις που έφτασε να εγκρίνει κάποιος σαν τον Παντελή Καψή, και αντιστρόφως θέτει το ζήτημα του τι πρέπει να κάνει το "Αριστερό Ρεύμα", το οποίο ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Παπαδήμου απεικονίζει ως κάτι σαν το εμπόδιο της πλήρους ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο αστικοδημοκρατικό περιβάλλον που ο ίδιος εγκρίνει και εκπροσωπεί. 

Δεν ξέρω αν αυτό είναι έκπληξη, αλλά καμία διάθεση δεν έχω να χρησιμοποιήσω το άρθρο του Καψή για να αποδείξω ότι ο Τσίπρας "πουλήθηκε" ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "συστημικός." Κατ' αρχάς, αυτές είναι γελοίες υπεραπλουστεύσεις του γιατί αντιτίθεμαι στο κόμμα του Αλέξη και δεν αντανακλούν την αλήθεια, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε τω όντι κάπου όπου δεν ήταν πριν ή ότι ο "φορέας του κακού" είναι ο Αλέξης αυτοπροσώπως. Αν πίστευα τέτοιες ανοησίες τότε πράγματι θα ήμουν εμπαθής. Αλλά εξ αρχής είπα ότι το ζήτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οπορτουνισμό του είναι δομικό και δεν εξαρτάται από κανέναν Αλέξη και το τι λέει ή δεν λέει την Δευτέρα, την Τρίτη ή την Τετάρτη. Καμία λοιπόν διάθεση δεν έχω να ασχοληθώ με το τι λέει ο Καψής για να "τα χώσω" στον Αλέξη.

Αυτό που μάλλον με ενδιαφέρει είναι μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση του άρθρου Καψή, και με ενδιαφέρει ως αντανάκλαση της αντίληψης του ίδιου του Καψή, με δεδομένο δηλαδή τον δικό του απροκάλυπτο "συστημισμό." Γράφει λοιπόν ο κύριος το εξής εναντίον του Α.Ρ:
Γνωρίζουν όλοι ωστόσο ότι οι φορείς αυτών των απόψεων [ενν. της κριτικής στην ευρωζώνη], όπως το «αριστερό ρεύμα», αποτελούν αν όχι την πλειοψηφία πάντως την ισχυρότερη τάση στο κόμμα. Και μπορεί προεκλογικά να τους επιβλήθηκε σιωπητήριο, οργανωτικά ωστόσο είναι σε θέση να κρατούν τον κ. Τσίπρα σε ομηρεία.
Τώρα, μία και μοναδική ερώτηση έχω για το παραπάνω. Ο Καψής δηλώνει μετά βεβαιότητος ότι το "Αριστερό Ρεύμα" ως εκπρόσωπος "γραμμής" είναι "αν όχι πλειοψηφία, πάντως η ισχυρότερη τάση στο κόμμα."  Ας το πάρω ως δεδομένο, καλή τη πίστη. Αν είναι έτσι όμως, πώς μπορεί επίσης ο ίδιος δημοσιογράφος να δηλώνει, αμέσως μετά, ότι προεκλογικά τού "επιβλήθηκε σιωπητήριο"; Θέλω να πω, γνωρίζετε πολλές "ισχυρότερες" αν όχι και "πλειοψηφικές" τάσεις μέσα σε κόμματα στις οποίες "επιβάλλεται σιωπητήριο"; Από ποιον "επιβάλλεται σιωπητήριο", στο όνομα ποιου πράγματος επιβάλλεται, και με ποια μέσα πίεσης επιβάλλεται; Ποιος μπορεί σε ένα κόμμα, με την "ανοιχτότητα" μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει την πλειοψηφία ή την ισχυρότερη τάση να το βουλώσει; Και μάλιστα όταν, δόξα τω Θεώ, τα στελέχη του κόμματος είναι λαλίστατα και δεν φείδονται αντιφάσεων; Η πρόταση Καψή δεν υπονοεί απλώς "δημοκρατικό συγκεντρωτισμό" στον ΣΥΡΙΖΑ· υπονοεί αντιδημοκρατικό συγκεντρωτισμό, την επιβολή σιωπής στην πλειοψηφία ή τους ισχυρούς από την μειοψηφία ή τους συγκριτικά ανίσχυρους. Και στην διαδικασία, φυσικά, μας οδηγεί στο απόλυτο παράδοξο: αυτοί που ονομάζονται "ισχυροί" να είναι "γνωστά" θύματα της λογοκρισίας αυτών που ονομάζονται, εμμέσως πλην σαφώς, "λιγότερο ισχυροί." Και φυσικά είναι αυτό το παράδοξο που επιβεβαιώνεται (και περιπλέκεται) όταν ο Καψής προσθέτει, αμέσως μετά, ότι μετά τις εκλογές οι πρώην εξαναγκασμένοι στη σιωπή "είναι σε θέση να κρατούν τον κ. Τσίπρα σε ομηρεία."

Τι γίνεται λοιπόν σ' αυτό το κόμμα; Η πλειοψηφική τάση καταστέλλεται όταν έχουμε προεκλογική περίοδο και θεριεύει μόνο μετά τις εκλογές, όταν και επιβεβαιώνει το απόλυτο μιας κυριαρχίας που πριν ήταν άφαντη; Τι είδους παράδοξο φαινόμενο είναι τούτο;

Θα μού πείτε φυσικά, ότι ο κ. Καψής γράφει απλώς ασυναρτησίες που δεν έχουν κανένα νόημα ή ενδιαφέρον. Έλα όμως που υπάρχει και το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου του House of Alafouzos, το οποίο δηλοί τα ακόλουθα: 
Από τους ψηφοφόρους των τριών πρώτων κομμάτων, το 67% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνει την ΕΕ θετικά. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ είναι 63% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 39%. Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για το ευρώ, έναντι 72% τον Ιούλιο και 77% τον Μάιο. Αντίθετα αυξήθηκαν οι αρνητικές γνώμες για το κοινό νόμισμα, στο 31% τον Σεπτέμβριο, από 26% τον Ιούλιο και 22% τον Μάιο. Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, θετική γνώμη για το ευρώ έχουν το 90%, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 81% της ΝΔ και το 52% του ΣΥΡΙΖΑ.
Να το σπάσω τάληρα; Μόνο το 39% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ "κρίνει την ΕΕ θετικά." Και μόνο το 52%, οριακά πάνω από το μισό, "έχει θετική γνώμη για το ευρώ." Αυτά λέει το House of Alafouzos.

Και συνεπώς,  αν αυτά δεν είναι επίσης μπούρδες, δεν ακούγεται και τόσο "ιστορία για αγρίους" η διαπίστωση Καψή ότι φευ, καλός ο Τσίπρας, φρόνιμος και συνεργάσιμος, αλλά το "Α.Ρ" παραείναι δυνατό στο κόμμα.

Αλλά εκεί ακριβώς επιστρέφει το πρώτο ερώτημα: τι σόι "δύναμη" είναι αυτή που αφήνει το κόμμα έρμαιο του κάθε Δραγασάκη, Μηλιού, Παπαδημούλη, Δούρου, Σκουρλέτη και τα λοιπά όταν αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις και επιθυμίες της βάσης; Έχει τόση πολύ εσωκομματική "δημοκρατία" ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επιτρέπει την δικτατορία της μειοψηφίας πάνω στην πλειοψηφία και των αδύναμων πάνω στους ισχυρούς;  Και τότε με ποια μέσα ασκείται μια τέτοια δικτατορία των αδυνάτων και μειοψηφούντων; Ξέρουν καράτε οι "ευρωλάγνοι" και τρομοκρατούν τους αγαθούς γίγαντες του ευρωσκεπτικισμού ώστε αυτοί να σωπαίνουν την κρίσιμη στιγμή, αφήνοντάς τους να βγάζουν γλώσσα και να δείχνουν το πραγματικό, ευρωσκεπτικιστικό πρόσωπο του κόμματος μόνο κατόπιν εορτής, δηλαδή στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές;

Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει;

8 σχόλια:

 1. Σε παράφραση:

  Τι από όλα ισχύει;

  α) Ο Καψής δουλεύει τον Λαφαζάνη
  β) Ο Καψής δουλεύει τον Τσίπρα
  γ) Ο Καψής δουλεύει τους αναγνώστες του
  δ) Ο Τσίπρας δουλεύει τον Καψή
  ε) Ο Τσίπρας δουλεύει τους αναγνώστες του Καψή
  στ) Ο Λαφαζάνης δουλεύει τον Καψή
  ζ) Ο Λαφαζάνης δουλεύει τους αναγνώστες του Καψή
  ια) Ο Λαφαζάνης, ο Τσίπρας και ο Καψής δουλεύουν τους αναγνώστες του τελευταίου
  ιβ) Η βάση δουλεύει την ηγεσία
  ιγ) Η ηγεσία δουλεύει τη βάση
  ιδ) Όλα τα παραπάνω
  ιε) Είναι όλα μια παρεξήγηση, θα λυθούν όταν γίνεις μέλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. «Να το σπάσω τάληρα; Μόνο το 39% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ "κρίνει την ΕΕ θετικά." Και μόνο το 52%, οριακά πάνω από το μισό "έχει θετική γνώμη για το ευρώ."»


  Να σε διαφωτίσω εγώ: «61%: κρίνουμε αρνητικά την ΕΕ τώρα, αλλά τα Αριστερά Παραποταμάκια θα διαπραγματευτούν «σκληρά» για «μας», για να μας εξασφαλίσουν, κάποια στιγμή αύριο, μπανάνες τσικίτα, κοινωνικό κράτος ευρω-προδιαγραφών και ένα πραγματικό προοδευτικό Ευρωσύνταγμα· να μην τα παίξουμε όλα τα «χαρτιά» μας;».

  «48%: απορρίπτουμε το ευρώ τώρα· όταν θα κυκλοφορεί σε νέα εκτύπωση, με τη μια πλευρά τη φάτσα των Μαρξ/Μπλουμ και την άλλη τού Μπενίτο (αποτύπωση των συσχετισμών), τότε ναι, 100% υπέρ· θα φέρουμε και τις καταθέσεις πίσω».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=715446

  «παζάρια -ανταλλακτικά για να συμμετέχει ο κόσμος κι όχι χαριστικά»

  Εμ, πώς αλλιώς θα πειστεί ο κόσμος να συμμετάσχει; Μια τρύπια κάλτσα για ένα σχισμένο τζιν, τύφλα να'χει ο Γκοτιέ.

  ΥΓ Είναι ξετσίπωτοι. Ανταλλακτικά παζάρια υπάρχουν εδώ από δεκαετίες, μόνο άτομο με συριζαϊκή εγκεφαλική πάθηση θα τα χαρακτήριζε δομές αλληλεγγύης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "κυβέρνησης Παπαδημούλη"????
  Τι διεστραμένες σκέψεις περνούν απ' το μυαλό σου Αντώνη?
  Υποθέτω κυβέρνησης Παπαδήμου εννοείς...
  Γιώργος Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. στην πρωτη παραγραφο, κυβερνηση παπαδημου, οχι παπαδημουλη.

  jo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να συνδιασουν το συστημα των ζαρζαβατικων χωρις μεσαζοντες και τα ανταλλακτικα παζαρια και να φερουν ως νεα μορφη επαναστασης τα ανταλλακτικα παντζαρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. To τουρλουμπούκι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για ιδιαίτερη ανάλυση.
  Τα λέει όλα το τραγούδι: "στον ύπνο σταυραετοί, στον ξύπνιο στρατιωτάκια"

  στον ύπνο αριστεροί, στον ξύπνιο ανθρωπάκια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή