Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Περί σκανδάλων τοποθετήσεις

Απάντηση του ΚΚΕ σε δημοσίευμα του «Enikos.gr»
Με τον τίτλο «Ολοι ήξεραν», η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Enikos.gr», ιδιοκτησίας Ν. Χατζηνικολάου, δημοσίευσε χτες εξώδικη ενημερωτική επιστολή του Γιώργου Ζωγραφάκη, επιχειρηματία και πρώην συνεταίρου του Γιάννη Καρούζου, προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, με «κοινοποίηση προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη αρχή».

Ο Γ. Ζωγραφάκης ήταν εκείνος που, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», σε ενημερωτική επιστολή του προς το ΣΔΟΕ, κατήγγειλε ότι ο όμιλος Καρούζου είχε αναλάβει το «ξέπλυμα» χρημάτων που έπαιρναν πρώην υπουργοί από μίζες και στη συνέχεια την αποστολή τους στο εξωτερικό. Αλλα στοιχεία που παρατίθενται στο ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας, εμπλέκουν στην υπόθεση τους Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη.

Η επιστολή Ζωγραφάκη προς τον Φ. Πετσάλνικο φέρεται να είχε σταλεί στις 11 Απρίλη 2011 και όπως παρατηρεί η ιστοσελίδα, «δεν αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου, οπότε είναι άγνωστο αν η επιστολή είχε φτάσει στους βουλευτές». Σ' αυτήν ο Γ. Ζωγραφάκης αναφέρεται σε ένα «τεράστιο έγκλημα» που είναι σε εξέλιξη και βλάπτει οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ κατηγορεί τον όμιλο Καρούζου για απάτες.


Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι για την υπόθεση είχε ενημερώσει στο παρελθόν «τους περισσότερους αρχηγούς των κομμάτων», ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γράφοντας μεταξύ άλλων:

«Με εσάς κυρία Παπαρήγα τι συμβαίνει; Σας έχω ενημερώσει πολύ καιρό αλλά και εσείς μια από τα ίδια. Εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρουν δουλειά αν δεν πτωχεύσει ο Ομιλος. Δεν σας νοιάζει; Επίσης, αν πτωχεύσει ο Ομιλος, θα χάσουν τη δουλειά τους και πολλοί εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα σε εμένα και θα αναγκαστώ να τους απολύσω. Ούτε αυτό σας νοιάζει; Μέχρι και στον Ριζοσπάστη έστειλα κάποιες καταγγελίες, αλλά τίποτα και αυτός, ή μήπως φοβάστε και εσείς το ΣΔΟΕ;».

Η απάντηση του ΚΚΕ
Σε επιστολή του προς τον υπεύθυνο του «Enikos.gr», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ανάρτησή σας με τίτλο "Ολοι ήξεραν" που συνοδεύει την επιστολή του επιχειρηματία Γ. Ζωγραφάκη προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής καθώς και ένα σημείο της συγκεκριμένης επιστολής που αναφέρεται στην Αλέκα Παπαρήγα, δημιουργεί τη λαθεμένη εντύπωση μιας διακομματικής συγκάλυψης που καμία απολύτως βάση δεν έχει σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν είχε καμία συγκεκριμένη ενημέρωση για τη διάσταση και τους εμπλεκόμενους του καταγγελλόμενου σκανδάλου και δεν είχε κανένα λόγο να κρύψει τίποτα και από κανένα. Η ΚΟ του ΚΚΕ ουδέποτε έλαβε την επιστολή που αναρτήσατε. Στα γραφεία μας είχε φτάσει μόνο ένα e- mail από τον επιχειρηματία Γ. Ζωγραφάκη, μιας σελίδας, με ημερομηνία 7 Απριλίου 2011, που αποτελούσε μια γενική καταγγελία ενός σκανδάλου που δήλωνε ότι πιστεύει ότι μπορεί να είναι μπλεγμένα τα άλλα κόμματα και ότι για το ΚΚΕ δεν είχε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο. Τέτοιες καταγγελίες, με e-mail, επιστολές, τηλέφωνα, ανώνυμα και επώνυμα, καταφθάνουν δεκάδες καθημερινά και ειδικά επιχειρηματιών που καταγγέλλουν συνεταίρους, συνεργάτες, κρατικές υπηρεσίες. Το ίδιο υποθέτουμε ότι θα φτάνουν και σε σας.

Εμείς ως κόμμα δεν έχουμε ούτε τους μηχανισμούς, ούτε τις δυνατότητες να ελέγξουμε την αξιοπιστία ή τη σκοπιμότητα κάθε καταγγελίας. Μάλιστα, το πλήθος αυτών των καταγγελιών ενισχύει τη θέση μας ότι η σήψη και η διαφθορά είναι τόσο εκτεταμένη και στην οικονομία όπου ανταγωνίζονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, σε σημείο που είναι αδύνατο να διακρίνεις ποιος είναι περισσότερο διεφθαρμένος, ο καταγγέλλων ή ο καταγγελλόμενος.

Γι' αυτό το ΚΚΕ επιμένει και με τη σημερινή ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας σε μια σειρά προτάσεις (κατάργηση off shore, της ανωνυμίας των μετοχών, της κατάργησης του τραπεζικού και εμπορικού απορρήτου κ.λπ.), ώστε να δημιουργηθούν κάποια περιθώρια διαλεύκανσης των σκανδάλων και τιμωρίας των ενόχων. Σ' αυτές σιωπούν, ένοχα, κόμματα και πολιτικοί που μιλούν για κάθαρση ενός συστήματος σάπιου ως το μεδούλι». Για την αναφορά στον «Ριζοσπάστη» 

Σχετικά με τα όσα καταλογίζει στον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Ζωγραφάκης στην επιστολή του προς τον Φ. Πετσάλνικο, στην εφημερίδα μας δεν έφτασαν οι καταγγελίες τις οποίες επικαλείται. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν στο ακέραιο τα όσα αναφέρει στην απάντησή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το μεγάλο όγκο των επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών που με διάφορους τρόπους φτάνουν και στον «Ριζοσπάστη» και οι οποίες είναι αδύνατον να ελεγχθούν στο σύνολό τους για την αξιοπιστία τους ή την ενδεχόμενη σκοπιμότητα που υπηρετούν. Πολύ περισσότερο, όταν αυτές φαίνεται να αφορούν σε κόντρες ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Πηγή: Ριζοσπάστης


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επαναφέρει τις προτάσεις για το «πόθεν έσχες» και το νόμο «περί ευθύνης υπουργών» 
Με ανακοίνωσή της, ζητάει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των πολιτικών που ερευνά το ΣΔΟΕ 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τη «λίστα» των πολιτικών προσώπων που διενεργεί έλεγχο το ΣΔΟΕ: 

« 1. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όπως έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια, ζητά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των πολιτικών προσώπων για τα οποία διενεργείται έλεγχος από το ΣΔΟΕ, καθώς επίσης και την ταχύτατη διενέργεια του ελέγχου. Κανένας λόγος δε συντρέχει που να εμποδίζει τη δημοσιοποίηση, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική των επιλεκτικών διαρροών που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε υποθέσεις διαφθοράς, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη ή όχι εμπλοκή τους στις συγκεκριμένες υποθέσεις, είναι φαινόμενο που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός συστήματος που σαπίζει και στηρίζεται στο κυνήγι του κέρδους. Συμβαδίζει και αναπτύσσεται σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων και του ανελέητου ανταγωνισμού για το μοίρασμα των αγορών.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένως προτάσεις που έστω θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό αυτών των φαινομένων ακόμη και σήμερα, γιατί η ριζική αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει μόνον με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Οι προτάσεις αυτές όπως: 

-- Η μετατροπή των μετοχών από ανώνυμες σε ονομαστικές, το ίδιο και των τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κ.λπ.). 

-- Ο έλεγχος στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα. 

-- Η απαγόρευση των offshore (οφ σορ) εταιρειών. 

-- Η κατάργηση του φορολογικού, του τραπεζικού, του εμπορικού και του επιχειρηματικού απορρήτου

Είναι προτάσεις που χωρίς την υιοθέτησή τους δεν μπορεί να γίνει κανείς ουσιαστικός έλεγχος του "πόθεν έσχες", όποιο και αν είναι το ελεγκτικό όργανο, όποια σύνθεση και αν έχει. 

Ομως, όλες αυτές οι προτάσεις σκοντάφτουν στην άρνηση των αστικών κομμάτων, με το επιχείρημα ότι έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες της αγοράς και της ΕΕ, δείχνοντας έτσι ποιο είναι και το πραγματικό πρόβλημα

2. Ταυτόχρονα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ επαναλαμβάνει την τοποθέτησή της για ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην εκδίκαση των υποθέσεων και πιο συγκεκριμένα: 

-- Θέσπιση κοινής παραγραφής των αδικημάτων, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες

-- Αρση των εμποδίων που δημιουργεί η αποκλειστική και αποσβεστική προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να ασκηθεί δίωξη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και η θέσπιση κοινής παραγραφής δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα όσο θα υπάρχουν οι ασφυκτικοί περιορισμοί της αποκλειστικής - αποσβεστικής προθεσμίας. 

-- Υποχρεωτική διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, ακόμη και αν ζητηθεί από έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών, ώστε η διερεύνηση και η δίωξη να μην εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας. Η υπόθεση να παραπέμπεται σε δικαστικό συμβούλιο και αυτό να διενεργεί την ανάκριση και να αποφασίζει αν θα γίνει παραπομπή στο δικαστήριο, και όχι η Βουλή, με την εκάστοτε πλειοψηφία. Χωρίς αυτές τις αλλαγές τα εμπόδια θα παραμένουν».

5 σχόλια:

 1. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_28/09/2012_496849

  αντωνη, μπορούμε πλέον να πουμε με ασφάλεια ότι η ΧΑ είναι το επόμενο εκλεκτό κόμμα του αστισμού στην Ελλάδα, ή οχι ακόμα;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. οχι drazen ειναι το ενναλακτικο σεναριο η ΧΑ αν και εφοσον χρειαστει, το εκλεκτο κομμα του αστισμου ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ οπως διαμορφωνεται καθε μερα. Βλεπε δηλωσεις Τσιπρα ενωπιον Σουλτς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εκλεκτοί καλεσμένοι, η αφρόκρεμα της πολιτικής ζωής και δημοσιογραφίας. Η έλενα σμιθ έχει λαμπρό παρελθόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Περιττό να πω ότι οι «ανώνυμες» πηγές είναι μούφες, παραμύθια τής Χαλιμάς. Δυο δημοσιογράφοι, η μια Αγγλία, η άλλη Γαλλία (Κεφαλά) αναπαράγουν την ίδια γραμμή, πάει πολύ.

  http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/28/greek-police-victims-neo-nazi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Nature hates vacuums and Golden Dawn is just filling a vacuum that no other party is addressing," one woman lamented.

  Έχεις ακούσει πολλές ελληνίδες με κλίση προς Χρυσή Αυγή, να «θρηνούν» [;] «η φύση μισεί το κενό και η Χρυσή αυγή έρχεται να το πληρώσει». Άσε που η κυρία δεν μοιάζει να «θρηνεί», την ικανοποίησή της «εκφράζει».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στο συγκεκριμενο αρθρο που εστειλες παντως Drazen η Χ.Α παίζει το ρολο του μπαμπουλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή