Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο λαϊκός εκβιασμός και το ΚΚΕ

Ανέφερα κάποια στιγμή σε σχόλιο αυτό που μού είπε φίλος με άμεση ενημέρωση από τα υψηλά κλιμάκια του ΠΑΜΕ, δηλαδή ότι πριν τις εκλογές το ΠΑΜΕ δεχόταν τηλέφωνα από διάφορες επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι με την έκκληση (ή απαίτηση) "νά 'ρθει και να καθαρίσει", δηλαδή να στείλει καναν φουσκωτό να τρομάξει τον εργοδότη. Τραγελαφικό καθώς είναι, το παράδειγμα είναι επίσης ενδεικτικό της νοοτροπίας στην οποία αναφέρομαι στον τίτλο μου, ο οποίος δεν παραπέμπει στον εκβιασμό τον οποίο δέχτηκε και δέχεται ο λαός (αυτός είναι δεδομένος και πολυσυζητημένος ήδη), αλλά στον εκβιασμό που άσκησε ο ίδιος στο ΚΚΕ μέσω του εκλογικού αποτελέσματος.

Εξηγούμαι: Ο Θύμιος ο Καλαμούκης της Ελληνοφρένειας γράφει σήμερα ότι ο "κόσμος δεν είναι έτοιμος" για "σοσιαλιστική επανάσταση", "ούτε για έξοδο από το ευρώ." Οι επαγγελματίες των ΜΜΕ έχουν πάντα ένα τρόπο να λένε τα πράγματα διπλωματικά, πράγμα που εμένα ούτε μου ταιριάζει, ούτε με βρίσκει σύμφωνο τις περισσότερες φορές ως προς την ουσία του τι λέγεται. Λογαριάζω λοιπόν να είμαι αρκετά αγενέστερος: εγώ δεν θα έλεγα ότι ένας πληθυσμός που σήμερα εκδηλώνει προτίμηση κατά 37% σε κόμματα της άκρας δεξιάς, αναδεικνύει ένα νεοναζιστικό κόμμα σε δυνητική τρίτη πολιτική δύναμη και δίνει 5% στο ΚΚΕ "δεν είναι έτοιμος για σοσιαλιστική επανάσταση." Εγώ θα έλεγα ότι ένα σεβαστό (αριθμητικά και μόνο) τμήμα του είναι έτοιμο για "φασιστική αντεπανάσταση." Όσο για το ευρώ, ε, η "ανετοιμότητα" ως προς αυτό το θέμα όλο και κάτι έχει να κάνει με την τρισάθλια πολιτική εικόνα μιας χώρας όπου προπηλακίζονται αριστεροί και κομμουνιστές βουλευτές, μαχαιρώνονται μετανάστες, πλακώνονται (;) ένστολοι φασίστες με ένστολους μπάτσους, διενεργούνται πογκρόμ και καταστρέφεται (ή γίνεται απόπειρα να καταστραφεί) η ιστορική κληρονομιά της Αντίστασης και του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Κι όλα αυτά ατιμώρητα και πολύ χαλαρά, καθότι το κράτος, ε, ένα χεράκι στην μπίζνα το χει, μην πω δύο. 

Στις εκλογές, ο λαός τιμώρησε το ΚΚΕ, είπαν πολλοί. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Αλλά για ποιο πράγμα το τιμώρησε, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Εγώ ας πούμε δεν θεωρώ ότι το τιμώρησε επειδή δεν ανέδειξε τον νέο Άρη Βελουχιώτη από τους σημερινούς Ιφικράτηδες Αμυράδες ή επειδή δεν είχε λογαριασμό στο facebook και το twitter. Ήταν κάπως παράξενο συναίσθημα να διαφωνώ με την αυτοκριτική του κόμματος για τέτοια θέματα βρίσκοντάς την υπερβολικά, εχμ, αυτοκριτική. Όχι, ο λαός θα έλεγα εγώ, τιμώρησε το ΚΚΕ επειδή το ΚΚΕ αρνήθηκε να χρησιμοποιηθεί από τον λαό ως εργαλείο. Τι είδους εργαλείο; Εργαλείο εκβιασμού. Υπήρχαν πάρα πολλοί, και αυτό αποδείχθηκε στις 17 περίτρανα, που για αυτό ακριβώς τον λόγο το ψήφιζαν χρόνια. Για να εκβιάζει τις κυβερνήσεις που θεωρούσαν δεδομένο (και λίγο-πολύ φυσικό και αναπόφευκτο, μην πω και επιθυμητό) ότι θα αναδειχθούν από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα ώστε να μην γίνονται υπερβολικά "αντιλαϊκές" στην πολιτική τους. Αυτό ήταν το ΚΚΕ για πολλούς, πάρα πολλούς από τους πρώην ψηφοφόρους του, κατά βάση: το ανάλογο των φαντασιακών μπράβων που ζητούσαν κάποιοι από το τηλέφωνο να πάνε να τρίξουν τα δόντια του εργοδότη· κάτι σαν υδραυλικός που καλείς όταν χαλάσουν τα υδραυλικά για να τα φτιάξει και που ξεχνάς την ύπαρξή του όταν φαίνονται να δουλεύουν.

Ποια υδραυλικά χάλασαν; Τα υδραυλικά της οικονομίας, φυσικά. Και αυτό που ήθελε ο "κόσμος" από το ΚΚΕ δεν ήταν έτσι γενικά "αριστερή κυβέρνηση". Ήταν να έρθει, και σε συνεργασία με άλλους μαστόρους (ως πιο ντούρος αυτός και σκληρό καρύδι να 'ουμ), να φτιάξει τα υδραυλικά που υποτίθεται χάλασαν οι άλλοι που είχαν την ευθύνη τόσα χρόνια, να γειάνει το βυζί της αγελάδας που λέγεται κεφάλαιο για να ξανατρέξει γάλα. Αυτό ήθελε. Και όταν είδε ότι το ΚΚΕ αντί να πιάσει απ' το γιακά τους κακούς της υπόθεσης και να βάλει τα πράματα στη θέση τους λύνοντας την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση σαν να 'ταν ο μπαρμπα Γιώργος απ' την επαρχία σε ελληνική κωμωδία του 50, όταν είδε λοιπόν ότι αντ' αυτού το κόμμα τού 'λεγε άλλα --περί "λαϊκής εξουσίας", κεντρικού σχεδιασμού και τα τοιαύτα-- ε, πήρε πρέφα επιτέλους ότι αυτό αφορά κάτι που λέγεται "σοσιαλισμός" και "σοσιαλιστική οικονομία" και όχι "σωφρονισμένος καπιταλισμός που να δίνει λεφτά". Και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Για να δώσει κι ένα μάθημα στο εργαλείο, ότι μόνο ως εργαλείο διόρθωσης πάσας νόσου και μαλακίας του συστήματος το προκρίνει και το επιλέγει και για κανένα άλλο λόγο. Α, και βρήκε άλλα "εργαλεία" για τη δουλειά. Ή νομίζει πως βρήκε.

Αυτό εγώ δεν το λέω "ανετοιμότητα" αλλά κυνισμό. Πολιτικό κυνισμό. Ο οποίος βασίζεται σε έναν υπολογισμό, ψυχρό και κατ' όνομα αντικειμενικό, στενών ατομικών συμφερόντων.

Έκανε καλά το ΚΚΕ που δε μάσησε από τον εκβιασμό του πολυαγαπημένου μας λαού; Κατά τη δική μου γνώμη, αν και δεν είμαι ο λαός, έκανε άριστα. Για δυο λόγους: πρώτον, γιατί δεν έχει κανένα ιστορικό νόημα να παραμένεις κομμουνιστικό κόμμα αλλά να μην αγωνίζεσαι για τον σοσιαλισμό σε τέτοιες περιστάσεις παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Αν όταν έρθει η ώρα που ήρθε από το 2008 το δικό σου μέλημα είναι να απαντήσεις τις κλήσεις στο τηλέφωνο "έλα και φτιαξ' τον καπιταλισμό και θα σου χρωστάω", τότε δεν βλέπω το λόγο να μην το έχεις διαλύσει μόνος σου το ρημάδι το μαγαζί και είτε να ιδιωτεύσεις είτε να γίνεις Συριζαίος, όπως έγιναν τόσοι και τόσοι όταν φάνηκαν αρκετά ειλικρινείς με τον εαυτό τους ώστε να του πουν "εδώ που τα λέμε, στ' αρχίδια μου κιόλας ο σοσιαλισμός."

Ο δεύτερος λόγος που έπραξε άριστα που δεν μάσησε από τον λαϊκό εκβιασμό το κόμμα, είναι ότι ήταν ένας ηλίθιος εκβιασμός, διότι ο ρημάδης ο καπιταλισμός δεν φτιάχνεται από αυτούς που πληρώνονται για να τον φτιάξουν και δεν θα φτιαχτεί από τους πρώην αντιπάλους του. Αυτός είναι, με τις καλές του και τις κακές του. Και όποιος δεν γουστάρει τις κακές του αλλά δεν γουστάρει και τίποτε άλλο θα γίνει νομοτελειακά φασίστας γιατί έτσι είναι η τωρινή ιστορική αναγκαιότητα και τζάμπα χαλάμε το σάλιο μας. Το πολύ λοιπόν που θα κατάφερνε το ΚΚΕ ενδίδοντας στον εκβιασμό θα ήταν να τριπλασιάσει τους καραγκιόζηδες της αριστεράς ώστε να έχει και η ελληνική πολιτική σκηνή τους δικούς της, αμέμπτως "αριστερούς", τρεις Στούτζες. Η Παπαρήγα τα είπε χύμα και ωραία εχθές: σήμερα, αν το ΚΚΕ είχε ενδώσει στο "κάλεσμα του λαού", θα ήταν μια πιθανώς (όχι και σίγουρα) κάπως καλύτερη ΔΗΜΑΡ.

Θα μου πείτε, αυτό, το κόστος για την ιστορία του κόμματος και για το νόημα ύπαρξής του, δεν απασχολεί και κανέναν πλην των κομμουνιστών: σωστά, άλλες είναι οι προτεραιότητες του λαού την σήμερον. Γι αυτό και το ντιλ που δόθηκε (απ' τον λαό πάντα) στο ΚΚΕ, η μετατόπιση δηλαδή του εκβιασμού που εσωτερίκευσε ο λαός, ήταν το ΚΚΕ να χρεοκωπήσει έτσι (λέγοντας το "ναι", για να τα κάνει πάνω της η ΕΕ με τις εκπληκτικές μπλόφες που σκέφτηκε ο Αλέξης και το επιτελείο του, συνεπικουρούντος του Βεληγκέκα με το σφυροδρέπανο από χαρτόνι που θα βάζαμε από δίπλα) ή να χρεοκωπήσει αλλιώς (με την εκλογική τιμωρία που θα του επεφύλαττε για το "όχι"). Όλα τα άλλα, της αυτοκριτικής περιλαμβανομένης, είναι για μόστρα και επιφυλλιδική φλυαρία. Σωστότατα είπε η Αλέκα ότι άψογα να τα έκανε όλα το ΚΚΕ, Αντρέας νά 'τανε η Αλέκα στο μπούρου-μπούρου, Τσίπρας να γινότανε ο Μαϊλης εμφανισιακά, να χαμογέλαγε ο Μέντρεκας σαν την Δούρου, το κόμμα άντε νά' παιρνε ένα...5.5% αντί να πάρει 4.5%. Αυτή είναι η μαύρη (κατάμαυρη) αλήθεια. Απαξ και δεν έχεις ΠΑΣΟΚ να εκβιάσεις προς τα αριστερά, είπε ο έξυπνος λαός μας, τι το θες το ΚΚΕ; Φτιάξε πρώτα ένα ΠΑΣΟΚ απ' την αρχή, και μετά βλέπουμε.

Τώρα, αν το ΚΚΕ έκανε την πατάτα και έλεγε το "ναι" σε μια τόσο έντιμη πρόταση να κάνει το μαλάκα της υπόθεσης, θα είχε ήδη δώσει άλλον έναν έμπρακτο λόγο για να τρέχει κόσμος και κοσμάκης σήμερα στη Χρυσή Αυγή, νομιμοποιημένος από την "απογοήτευση" που η "αριστερά" τού βγήκε "μνημονιακή." Δεν σφάξανε. Όποιος γουστάρει φασισμό να γίνει φασίστας χωρίς την δική μας νομιμοποίηση. Δεν θα μας επικαλείστε και ως άλλοθι, ότι κατρακυλήσατε στο βούρκο με τα σκατά (πρώην ευρώ) επειδή εμείς δεν σταθήκαμε στο ύψος των διακηρυγμένων ιδεών και πιστεύω μας.

Είπε και κάτι άλλο η Αλέκα, που επιβεβαιώνει πλήρως τα περί λαϊκού εκβιασμού (και ας αποφεύγει και η ίδια να τα πει με το όνομά τους, την κατανοώ, δεν γίνεται αλλιώς), όσο και τα περί φαντασιακών μπράβων που "θα καθαρίσουν" (κι άμα δεν καθαρίσουν θα πάρουμε τηλέφωνο τους άλλους, τους μαύρους). Είπε ότι σε τίποτε δεν έχουν μειωθεί οι απαιτήσεις του κόσμου από το ΚΚΕ παρά το ότι όλοι γνωρίζουν την δραματική εκλογική του πτώση και επίσης, παρά το γεγονός ότι κανείς απ' τους απαιτητικούς δεν κουνάει τον κώλο του να πάει να γραφτεί σε κανά σωματείο, αλλά περιμένει από την απεργιά να κάνει απεργίες, απ' την πορειά να κάνει πορείες, και από τον Περισσό να τον σώσει απ' τις κυνικές και ταυτόχρονα δειλές και φοβισμένες επιλογές του.

Αμ δε. Όπως είπε η ΓΓ εμμέσως πλην σαφώς, το κόστος του να παραμείνουμε σοσιαλιστές και όχι σαλτιμπάγκοι του κάθε Χατζηαβάτη επειδή του στράβωσε η φαντασίωση και θέλει τσιρώτα να την φτιάξει το πληρώσαμε. Και θα συνεχίσουμε φυσικά να το πληρώνουμε -- όχι μόνο εκλογικά ασφαλώς, αλλά και ψυχικά, συναισθηματικά, και στο τέλος και σωματικά. Αλλά θα πληρώσουν και οι Χατζηαβάτηδες. Και πολύ ακριβά. Έτσι λέει η ιστορία.

How's that for blackmail?

51 σχόλια:

 1. Σύντροφε : ΑΛΛΗΛΟΎΙΑ! Επιτέλους δηλαδή, να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους.
  Εύη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για να μιλήσω με ψυχαναλυτικούς όρους, είναι τουλάχιστον ψυχολυτρωτικό να διαβάζεις τις σκέψεις σου με έναν πιο συγκροτημένο (η αλήθεια είναι) τρόπο. Προσυπογράφω το κείμενο εκατό τοις εκατό. Τον απόλυτο σεβασμό (του οποίου το έντονο συγκινησιακό φορτίο αγγίζει τα όρια της μεταφυσικής πλέον) απέναντι σε ένα κόμμα που έχει ξεσκιστεί στην κυριολεξία να τρέχει (βλ. ΑΜΕΑ, ΑΤΕ, συνταξιούχοι, Χαλυβουργία τον Ιούλιο) για τα συμφέροντα και τα δίκια ενός λαού που το έχει φτύσει κατάμουτρα, ένας λαός που αν και γατούλα σαλονιου βλέπει στον καθρέφτη έναν λέοντα,ένας λαός που παρακαλά να ακούσει ακόμη ένα ψέμα για να αποκοιμηθεί, ένας λαός που δεν έχει καμιά δικαιολογία να πει ότι δεν άκουσε την αλήθεια από ένα κόμμα που μόνο αυτήν είπε και αυτή την αλήθεια πλήρωσε. Δεν ξέρω αν είναι τελειωμένο το παιχνίδι. Έτσι κι αλλιώς όπως είπε κι ένας παλιός: "Ο κομμουνιστής δεν αυτοκτονεί, πεθαίνει". Καλή αντάμωση στα γουναράδικα σύντοφοι.
  Αντώνη καλή δύναμη σε όλους μας.
  mitsos ecp

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σαν blackmail δε λέει και πολλά αλλά σαν ποστ φέρε να το υπογράψω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εξαιρετικό!
  πικρή σοκολάτα η αλήθεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. εξαιρετικά διεισδυτικό στην τρόπο που σκέφτεται και συμπεριφέρεται ο λαός σήμερα! συμφωνώ απόλυτα με mitsos ecp,που λέει: "(...)για τα συμφέροντα και τα δίκια ενός λαού που το έχει φτύσει κατάμουτρα, ένας λαός που αν και γατούλα σαλονιου βλέπει στον καθρέφτη έναν λέοντα,ένας λαός που παρακαλά να ακούσει ακόμη ένα ψέμα για να αποκοιμηθεί, ένας λαός που δεν έχει καμιά δικαιολογία να πει ότι δεν άκουσε την αλήθεια από ένα κόμμα που μόνο αυτήν είπε και αυτή την αλήθεια πλήρωσε. Δεν ξέρω αν είναι τελειωμένο το παιχνίδι..." πόση θλιβερή αλήθεια κρύβουν αυτά τα λόγια!!
  Και τι θα γίνει δηλαδή ρε συντρόφια παρακάτω;;;
  Πηνελόπη Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που θα κάνει το ΚΚΕ, το είπε η ΓΓ. Στα μέτρα των δυνάμεών του, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει κοινοβουλευτικά, στους χώρους εργασίας, στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα, να παροτρύνει, να μπαίνει μπροστά, να οργανώνει και να διεκδικεί για λογαριασμό αυτών που το έφτυσαν.

   Δεν αγωνιζόμαστε για τον σοσιαλισμό υπό όρους (μόνο αν μας ψηφίσετε) αλλά απροϋπόθετα γιατί είμαστε κομμουνιστές.

   Οι υπόλοιποι, ας κάνουν τα κουμάντα τους, δεν θα μας κάνουν καμία χάρη αν συμπορευτούν, δεν θα τους φτιάξουμε και τούρτα για ευχαριστώ. Και αν δεν συμπορευτούν, καλή τους τύχη με αυτούς που επέλεξαν. Τι άλλο να πω δηλαδή;

   Διαγραφή
  2. Τίποτα αγαπητή Πηνελόπη:
   Εσύ θα περιμένεις τον Οδυσσέα σου αρακτή στο καναπεδάκι σου. Άραξε λοιπόν στα κυβικά σου να μυξοκλαίγεσαι....
   Οι άλλοι ξέρουμε τι θα ΚΑΝΟΥΜΕ(και όχι τι θα "γίνει") και δεν ρωτάμε μαλακίες!
   rednreaydy2

   Διαγραφή
 6. Μετά την πρόσφατη απογοήτευση και αρκετές κουβέντες με φίλους - εκτός ΚΚΕ - που την έκαναν χειρότερη, ένα κείμενο που σταράτα καταγράφει το σκεπτικό και τα συναισθήματά μου. Ψυχολυτρωτική η ανάγνωση, όπως προαναφέρθηκε.
  Μπράβο σύντροφε, καλή μας συνέχεια και καλή δύναμη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις είναι τα πράγματα, κι εδώ να αντιγράψω ένα σχόλιο μου από προηγούμενη ανάρτηση που ταιριάζει εδώ καλύτερα συμπληρωμένο.

  Μα όσοι στηρίζουν ή στήριξαν ΚΚΕ δε σημαίνει απαραίτητα πως συμφωνούν σε όλα μεταξύ τους και με το Κόμμα. Ακόμα δε περισσότερο μεγαλώνει η απόκλιση αυτή στο πεδίο του τι προσδοκεί ο καθένας από ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ. Η λογική της ανάθεσης λειτουργεί αρκετά και στο χώρο πέριξ του ΚΚΕ (και μέσα του;) και ας έχει βγάλει μαλλιά η γλώσσα της Αλέκας - του Κόμματος καλύτερα - να τη χτυπάει. Μη εξαιρουμένου και του εαυτού μου βεβαίως. Θεωρώ αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση, αλλά και μετέπειτα. Και συνεχίζει αταλάντευτα όσο η κρίση βαθαίνει και ο φασισμός απλώνεται.

  Είπε πολλά ωραία και καίρια η Αλέκα και το Κόμμα στη χθεσινή συνέντευξη και καλό είναι να μελετήσουμε και να έχουμε πρόχειρο το κείμενο και τις απαντήσεις στους δημοσιογράφους για το επόμενο διάστημα. Υποθέτω γι' αυτό κι έγινε αυτή η συνέντευξη τύπου. Δεν είναι αυτοσκοπός η δικαίωση μετά, αλλά να, όταν πετάγονται οι πορδές πρέπει να τους τρίβεις τα μούτρα στον καθρέπτη για να δούνε τις ασχημόφατσές τους κι ας σε μισήσουν περισσότερο για το ξεγύμνωμά τους. Αναφέρομαι και σε αριστερούληδες αναρχοαυτόνομους, και πασόκους νέους και παλιούς και σε ακροδεξιούς. Αυτό είναι το πια πολιτικό φάσμα, πέραν του ΚΚΕ. Απολιτίκ και αφασιακοί πλέον δεν υπάρχουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο λαός είναι μαλάκας εμείς σωστοί. Μας πήρε καιρό αλλά το βρήκαμε. Από πότε αυτό θεωρείται μαρξιστική ανάλυση; Γράφεις συνέχεια με αυτό το ύφος και δίνεις την ίδια εξήγηση για όλα τα δεινά. Φλερτάρεις επικίνδυνα με την μεταφυσική ή είναι ιδέα μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πίσω ρε βλάχουρα που αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ η ιστορία σου θα ήταν Μεταξάς, Παπαδόπουλος, Πατακός και Παπάγος. Βγάλατε και γλώσσα να μιλήσετε για μεταφυσική. Ούτε Ανδρέα δεν θα χες, άσχετε, γιατί δεν θα είχε κανένα λόγο να υπάρξει αν δεν υπήρχε ο φόβος για την πάρτη μας.

   Δεξιόβλαχε.

   Διαγραφή
  2. χαχαχα,
   σόρρυ,
   αλλά γελάω ρε Αντώνη.
   μερικοί, αν δεν έχει μέσα το κείμενο τη λέξη Μαρξ ή Λένιν,
   αν δεν εμπεριέχει τις φράσεις "δυστοπία, διαλεκτικότητα, εργατίστικο κλπ κλπ"
   δε μπορούν να πάρουν ένα κείμενο ως μαρξιστική τοποθέτηση.
   άσε δε, που 9 στις 10 δε διάβαζουν το κείμενο, παρά μόνο το συμπέρασμα...

   @ψηρίς

   Διαγραφή
 9. Το μόνο "ψυχολυτρωτικό" για μένα, είναι η αντιμετώπιση των παραπάνω ως μ έ ρ ο υ ς των αντικειμενικών συνθηκών, και η χάραξη μιας πορείας που να ανταποκρίνεται με ακρίβεια και συνέπεια στο σύνολο των αντικειμενικών συνθηκών, σε όλες τους τις πλευρές και τα "επίπεδα", για την θετική αλλαγή τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Λαός για το μπούτσο, Κόμμα για τον μπουτσότερο, άρθρα για την καραμπουτσακλάρα.
  Δεν υπάρχει ελπίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειχα ακουσει πως η μανα του σταλιν ειναι εγγυος ξανα, αλλα δεν ηξερα οτι ειχες προλαβει να ενιληκιωθεις κιολα.

   Διαγραφή
  2. @Ιωσήφ: Και σχόλια για άλμπουμ αναμνήσεων...

   Διαγραφή
 11. πωωως;
  υπάρχει, πως δεν υπάρχει,
  παίρνεις φόρα από τον 5ο και έτσι η κοινωνία μας
  αποκτά κατα 1/10.000.000 περισσότερη ελπίδα...
  βουρ λέμε


  υ.γ. βέβαια υπάρχει και το "κίνημα της πατάτας" ακόμα, που ξέρεις, μπορεί να μας σώσει και αυτό, οπότε ανέμεινε λίγο ακόμα.


  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Συμφωνώ απόλυτα ότι το ΚΚΕ δεν θα έπρεπε ούτε καν να συζητήσει τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή του σε μια "κυβέρνηση της αριστεράς"....ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ χαρακτήρα (στην οποία παρεμπιπτόντως χωράει κι ο Καμμένος, χωράει ακόμα και η Χ.Α!)

  Επεκτείνοντας τον συλλογισμό σου, πιστεύω ότι το ΚΚΕ δεν θα έπρεπε να το αφορά καν η κατάληψη της εξουσίας μέσω των εκλογών (που δεν το αφορά) αλλά να έχει ως πρωτεύον καθήκον την εμπλοκή του στο εργατικό κίνημα (έστω αυτό το εργατικό κίνημα που έχουμε), ώστε να του δώσει άλλη προοπτική.

  Κάποιες παρατηρήσεις, στις οποίες αν θες, θα ήθελα να μου απαντήσεις:

  1) Το παραπάνω κείμενο, μου θυμίζει εν πολλοίς την ανακοίνωση του ΚΚΕ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Στην ουσία, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι στο δίλημμα "Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;", το ΚΚΕ συνεχίζει ακόμα και μετά από το αρνητικό μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος, να απαντά "Στραβός είναι ο γιαλός".

  2) Δεν το έχω λήξει αν όντως είναι έτσι, ωστόσο θεωρώ ότι κάνοντας κάποιος αυτήν την παραδοχή, στην ουσία επιχειρεί να μην τοποθετηθεί για την ουσία της πολιτικής του πρότασης, ποια είναι τα πιθανά ελλείμματα αυτής, κατά πόσο υιοθετείται κτλ. Δηλαδή, για παράδειγμα, προσωπικά θεωρώ ότι ο στόχος της λαϊκής εξουσίας έτσι όπως διατυπώνεται, είναι εξαιρετικά ασαφής και αφήνει (εύλογα) περιθώρια για παρερμηνείες:
  Εκτός του ότι δεν υπάρχει εκείνη η μεταβατική διαδικασία για την "λαϊκή εξουσία", ουσιαστικά καταλαβαίνω ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά το "ειρηνικό πέρασμα στον σοσιαλισμό" χωρίς όμως ανατροπή του καπιταλισμού (σχήμα οξύμωρο).

  3) Τόσο προεκλογικά (κυρίαρχα εκεί) όσο και μετεκλογικά, το ΚΚΕ έχει κηρύξει ανοιχτό πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ (και πολύ καλά κανει), ενώ την ίδια στιγμή επιμένει πεισματικά να μην αφήνει γέφυρες συνεργασίας με άλλες αριστερές-κομμουνιστικές συλλογικότητες στο κίνημα.

  4) Τελευταίο ζήτημα (και ίσως όχι τόσο σχετικό με το κείμενο, απλά τώρα το είδα), η αντιμετώπιση από μέρους του ΚΚΕ του εκφασισμού της κοινωνίας. Πολύ σύντομα και για να μην κουράζω, πιστεύω ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα απαιτείται ειδική αντιμετώπιση για αυτό το φαινόμενο. Εξηγούμαι: Την στιγμή που η Χ.Α αλωνίζει στους δρόμους, μαχαιρώνει μετανάστες, σπέρνει καθημερινά τον τρόμο, διεξάγει καθημερινά σόου (όπως το πρόσφατο στις λαϊκές αγορές), νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει (πέρα από τις ούτως ή άλλως αναγκαίες ανακοινώσεις καταδίκης) και οργανωμένη απάντηση στον δρόμο (ξύλο δηλαδή όπου χρειαστεί). Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι προϋποθέτει και την συμβολή του ΚΚΕ, νομίζω ότι θα μπορούσε να αλλάξει (προς το καλύτερο) τους συσχετισμούς δύναμης και να αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα ότι υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται (έστω κι αν αρχικά θα είναι μειοψηφία) σθεναρά και στην πράξη, στον φασισμό που συντηρεί το αστικό κράτος προς όφελός του.


  Ανένταχτος κομμουνιστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού συμφωνείς απόλυτα α) ότι το ΚΚΕ δεν πρέπει να μετέχει σε "αριστερή" (θου κύριε) κυβέρνηση και β) ότι δεν θα έπρεπε να προσανατολίζεται εκλογικά, τότε με ποια κριτήρια κριτικάρεις την ανακοίνωση;

   Ο στόχος της λαϊκής εξουσίας δεν βλέπω πώς είναι ασαφής. Δεν ξέρω αν διάβασες ποτέ τις θέσεις του κόμματος:


   Τα αστικά ΜΜΕ, τώρα, την προεκλογική περίοδο, πασχίζουν να υπονομεύσουν στις λαϊκές συνειδήσεις την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική, λαϊκή εξουσία, με αιχμή της προπαγάνδας τους το ζήτημα της δημοκρατίας. Αντιπαραθέτουν τη λειτουργία της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας καλλιεργώντας συνειρμούς ότι στην εργατική, λαϊκή εξουσία δε θα υπάρχει δημοκρατία αφού η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν δυνατότητα να εκλέγουν βουλευτές κ.λπ. Ρωτάνε, για παράδειγμα, θα υπάρχει κοινοβούλιο; Πώς θα λειτουργεί; Και άλλα τέτοια. Δεν είναι ότι δεν ξέρουν. Αντιπαραθέτουν την αστική μορφή διαχείρισης (αυτό κάνει η αστική βουλή), της εξουσίας των καπιταλιστών, για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η σημερινή δημοκρατία είναι αντιδημοκρατική για το λαό, αφού νομοθετεί αντεργατικά, αντιλαϊκά. Και να εμποδίσουν την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση που ασκεί η πρόταση του ΚΚΕ σε πλατύτερες εργατικές, λαϊκές δυνάμεις.
   ***
   Πώς θα λειτουργεί η εργατική, λαϊκή εξουσία; Θα υπάρχει βουλή; Βεβαίως θα υπάρχει βουλή. Αλλά δε θα είναι σαν τη σημερινή, όπου κάθε 4 χρόνια το εκλογικό σώμα εκλέγει βουλευτές σε εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή σε εδαφική βάση. Οι λαϊκοί βουλευτές θα αντιπροσωπεύουν το εργοστάσιο, τον κλάδο, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Αντίστοιχα λοιπόν θα εκλέγονται από τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς για τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, από τις σχολές για τους φοιτητές, σπουδαστές κ.λπ. Δηλαδή, θα αντιπροσωπεύονται κοινωνικές δυνάμεις. Η ιδιότητα του βουλευτή δε θα αποτελεί επάγγελμα, άρα δε θα έχει μισθό. Οι βουλευτές θα ελέγχονται για το έργο και τη δράση τους από τους εκλογείς τους σε τακτά περιοδικά διαστήματα και θα ανακαλούνται για να εκλεγούν άλλοι αν δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Θα συνεχίζουν να εργάζονται στη δουλειά τους, απ' αυτήν θα πληρώνονται με τον ίδιο μισθό με όλους τους εργαζόμενους και θα απαλλάσσονται μόνο για το χρονικό διάστημα που θα λειτουργούν οι σύνοδοι της βουλής, γιατί η βουλή δε θα λειτουργεί καθημερινά, δε χρειάζεται άλλωστε αφού θα έχει απαλλαγεί από την τεράστια αστική γραφειοκρατία.

   Διαγραφή
  2. ***
   Από το εργοστάσιο που θα εκλέγονται τα πρώτα εργατικά όργανα εξουσίας μέχρι τη βουλή θα υπάρχουν και ενδιάμεσα εργατικά, λαϊκά όργανα που θα εκλέγονται και θα βρίσκονται σε άμεση σχέση με αυτά τα όργανα αλλά και την εργατική, λαϊκή βουλή. Ετσι, η συμμετοχή των εργαζομένων δε θα είναι μια φορά στα τέσσερα χρόνια με την ψήφο. Θα υπάρχει άμεση σχέση των εργαζομένων που εκλέγουν με όλα τα εργατικά, λαϊκά όργανα, ο λαός θα συμμετέχει και μέσω εκλογών και μέσω ελέγχου από το εργοστάσιο ως τη βουλή στην άσκηση της εξουσίας. Σήμερα ο λαός συμμετέχει μόνο κάθε τέσσερα χρόνια με την ψήφο. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία. Στην εργατική, λαϊκή εξουσία θα συμμετέχει καθημερινά μέσω ελέγχου, μέσω ανακλητότητας όταν χρειάζεται με δεδομένο τον υποχρεωτικό απολογισμό των βουλευτών στους εκλογείς τους. Ετσι, οι εργάτες θα εκλέγουν αυτούς που θεωρούν τους καλύτερους και θα τους ελέγχουν ταυτόχρονα. Η εργατική, λαϊκή εξουσία θεσμοθετεί και παίρνει πρακτικά μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η άσκηση του εργατικού και γενικότερα κοινωνικού ελέγχου, η ανεμπόδιστη άσκηση κριτικής σε αποφάσεις και χειρισμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της λαϊκής οικονομίας. Είναι ζωτική ανάγκη να καταγγέλλονται πάσης φύσεως και προέλευσης αυθαιρεσίες, γραφειοκρατία ή άλλα αρνητικά φαινόμενα. Αυτή είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας από την αστική και πάνω απ' όλα εξασφαλίζει την άμεση λαϊκή συμμετοχή στις υποθέσεις της κοινωνίας. Η εξουσία ασκείται από κάτω, από το λαό, προς τα πάνω και όχι το αντίθετο που γίνεται σήμερα με την αστική δημοκρατία.

   http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6823139&publDate=27/4/2012

   Διαγραφή
  3. Lenin Reloaded, "Το ΚΚΕ, η εξουσία και η δημοκρατία":

   Κάπου στην αρχή της εμφάνισής της στην διαδικτυακή εκπομπή του Χατζηνικολάου, και απαντώντας στην αρχική ερώτησή του για το αν το ΚΚΕ "έχει σχέδιο" για την επόμενη μέρα, η ΓΓ του κόμματος απάντησε, ανάμεσα σε άλλα, ότι το ΚΚΕ έχει και σχέδιο εξουσίας.

   Στην φράση αυτή στάθηκε άμεσα ο δημοσιογράφος, ρωτώντας με εμφαντική απορία: "και εξουσίας;" Και συνέχισε ο ίδιος (στο 6:35 του βίντεο περίπου):

   "Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ λένε ότι είστε κόμμα διαμαρτυρίας, ουσιαστικά. Ότι δεν έχετε σχέδιο για την επόμενη μέρα, και ότι επομένως αν κανείς θέλει να διαμαρτυρηθεί ας ψηφίσει."

   Λίγα λεπτά αργότερα (09:53), και στη διάρκεια της απάντησης της ΓΓ στην τοποθέτησή του, ο Χατζηνικολάου επέστρεψε στο θέμα ως εξής:

   "Γραμματέα, να στο πω χοντρά; Για να ανοίξει, να φουντώσει η συζήτηση; Ξέρεις τι λένε οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Ότι αν το ΚΚΕ κέρδιζε τις εκλογές, θα τις επέστρεφε πίσω. Δηλαδή, ότι αν ο λαός έδινε την εξουσία στο ΚΚΕ, δεν θα ήξερε τι να κάνει. Θα την έδινε πίσω."

   Βρίσκω ιδιαίτερα έντιμο το ότι ο δημοσιογράφος απέδωσε αυτή την αντίληψη στα πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, δηλαδή την συνέδεσε με τα ιδεολογικά τους συμφέροντα. Από την άλλη όμως, δεν είναι μια αντίληψη στενά συνδεδεμένη με την πολιτική ρητορεία αυτών των στελεχών. Ποιος δεν την έχει ακούσει στα πλαίσια πολιτικών συζητήσεων με φίλους και γνωστούς, ποιος δεν την έχει απαντήσει σε κάποιο σχόλιο στο διαδίκτυο; Είναι μια αντίληψη που, αν ο Χατζηνικολάου σωστά αποδίδει στην πηγή της πολιτικής προπαγάνδας της συγκυβέρνησης, αποτυπώνει την μεγάλη επιτυχία αυτής της προπαγάνδας να μετατραπεί σε "κοινή λογική." Και η κοινή αυτή λογική λέει πως το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ένα κόμμα που είναι "καθεστωτικό" όχι επειδή αβαντάρει το καθεστώς αλλά επειδή ορίζει τον ρόλο του αποκλειστικά ως αντιπολίτευση αυτού του καθεστώτος, ένα κόμμα που δεν θέλει την εξουσία, δεν θέλει συνεπώς την ανατροπή της εξουσίας που υπάρχει, αλλά την προνομιακή θέση αυτού που "γκρινιάζει" για αυτή και διατηρεί, στη βάση αυτή, τα εκλογικά μικροωφέλη που του αναλογούν. Ο "καθεστωτισμός" του συνίσταται ακριβώς σε αυτή την υπόρρητη άρνηση της ανάληψης της εξουσίας, και συνεπώς την αδιαφορία για την πολιτική ανατροπή. Κι έτσι εξηγείται και η άρνησή του να συνεργαστεί για ένα "Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής", για να δανειστούμε τη φρασεολογία της πρωτοβουλίας Αλαβάνου. Βέβαια, η ερμηνεία αυτή είναι πρόδηλο ότι δεν χρησιμοποιείται μόνο από οπαδούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ· την έχουμε ακούσει πλείστες όσες φορές από εκτός ΚΚΕ αριστερούς, και συνεπώς, ακολουθώντας πάντα τη διαπίστωση Χατζηνικολάου, πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στα πολιτικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ότι κατάφεραν να κάνουν και αριστερούς να σκέφτονται με τον τρόπο που τα δύο αυτά κόμματα προωθούν.

   Διαγραφή
  4. Δεν θα πούμε κάτι παραπάνω σ' αυτό το σημείο. Θα παραθέσουμε απλώς την ενδιαφέρουσα απάντηση της Παπαρήγα:

   "Ε, ας δοκιμάσει ο λαός λοιπόν. Και τότε βλέπουμε. Δηλαδή, γιατί ο λαός να έχει προκατάληψη για κάτι που δεν έχει δοκιμάσει; Ευκαιρία να δοκιμάσει."

   Αποκαλώ την απάντηση "ενδιαφέρουσα" επειδή με πολύ έξυπνο τρόπο θέτει υπόρρητα το πραγματικό ερώτημα: Είναι πράγματι το "μεγάλο πρόβλημα" που ανησυχεί τους υπόλοιπους με το ΚΚΕ το ότι είναι πεπεισμένοι ότι δεν θέλει την εξουσία; Είναι πράγματι τόσο πεπεισμένοι ότι αν το ψήφιζαν θα ψήφιζαν απλώς κάποιον που θέλει αρκετούς ψήφους για να παραμείνει στη Βουλή και να παίρνει την περιώνυμη επιδότηση; Αν ναι, ιδού η Ρόδος, λέει απλά η ΓΓ. Μπορούν να δοκιμάσουν εάν όντως είναι έτσι τα πράγματα και να γνωρίσουν μια και καλή την απάντηση.

   Πολύ αργότερα στην ίδια εμφάνιση, προς το τέλος της συζήτησης (1:21:46), ο Χατζηνικολάου κλείνει με μια δεύτερη δική του ερώτηση, αυτή τη φορά, όπως λέει, εκφράζοντας μια επαναλαμβανόμενη ερώτηση ακροατών της εκπομπής μέσω twitter. Και ω της έκπληξης, αυτή εδώ η ερώτηση, η ερώτηση που κλείνει την εκπομπή, είναι η συμμετρικά αντίθετη της ερώτησης που την ανοίγει:

   "Κυρία Παπαρήγα. Θα κλείσουμε με δικό μου ερώτημα γιατί μας μένει ελάχιστος χρόνος. Το ερώτημα το θέτουν πάρα πολλοί φίλοι από το twitter. Λένε αν το ΚΚΕ είναι δημοκρατικό κόμμα. Με την αστική έννοια του όρου δημοκρατία. Δηλαδή, αν εκλεγείτε στην κυβέρνηση, θα ξαναγίνουν δημοκρατικές εκλογές στον τόπο;"

   Βρισκόμαστε πάλι, θέλοντας και μη, στον χώρο της ψυχαναλυτικής προσέγγισης στην ιδεολογία. Διότι βέβαια, η δεύτερη αυτή εκδοχή "κοινής λογικής" (δηλαδή πλατιά ενσωματωμένης ιδεολογίας) είναι εξίσου ισχυρή με την πρώτη και συνάμα την αναιρεί. Το θέμα τώρα δεν είναι καθόλου το ότι το ΚΚΕ έχει αλλεργία στην εξουσία, αλλά αντίθετα, ότι είναι εξουσιομανές· δεν είναι καθόλου ότι δεν θέλει να έρθει στην εξουσία, αλλά ότι αν έρθει, δεν θα την ξαναφήσει από τα χέρια του· δεν είναι ο καθεστωτισμός του ως κρυφού συμμάχου του κατεστημένου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ριζοσπαστικός καθεστωτισμός του κόμματος που θα γίνει κόμμα-κράτος, καταργώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς ώστε να διασφαλίσει ότι θα είναι η μόνιμη εξουσία.

   Ποιος δεν έχει συναντήσει εξίσου συχνά με την πρώτη αντίρρηση την δεύτερη; Ποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος εξίσου συχνά με τον αντίθετο πόλο της πρώτης αντίρρησης, ίσως και από τους ίδιους ανθρώπους που εκφράζουν την πρώτη ("Ξέρω πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν θέλει στ' αλήθεια την εξουσία αλλά παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι την θέλει τόσο πολύ που αν εκλεγεί δεν θα ξανακάνει εκλογές" -- τη βασική φόρμουλα της "φετιχιστικής απάρνησης"); Και ποιος δεν θα δεχόταν ότι τελικά, σε ό,τι αφορά αυτό το ψευδο-δίπολο, που στην πραγματικότητα είναι απλά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, έχουμε να κάνουμε πολύ λιγότερο με το τι θέλει το ίδιο το ΚΚΕ ("τι θέλεις;") και πολύ περισσότερο με την συμπτωματολογία της αστικής φοβίας για αυτό ως το "άλλο", το οποίο η ιδεολογία αυτή ταυτόχρονα αρνείται ως πραγματικά άλλο ("έλα μωρέ τώρα, σιγά τους επαναστάτες, την επιδότηση να παίρνουν και είναι χαρούμενοι με ένα μόνιμο 7%...") και υποστασιοποιεί ως ριζικά άλλο -- και ως ριζικά κακό ("είσαι τρελός που θα ψηφίσεις ΚΚΕ; Αν πάρουν την εξουσία αυτοί, δεν θα ξαναδούμε εκλογές!")

   Διαγραφή
  5. Αλλά αν αυτό που θέλει η αστική ιδεολογία είναι ένα ΚΚΕ που και φοβάται την εξουσία και επιθυμεί την εξουσία διακαώς --μιας και αυτό που κωδικοποιεί η ίδια είναι ένας φόβος της κομμουνιστικής εξουσίας που εμφανίζεται κεκαλυμμένα ως περιφρόνηση της ενσωμάτωσής της με την αστική-- τι θέλει το ίδιο το ΚΚΕ; Ή ακριβέστερα, τι λέει ότι θέλει το ΚΚΕ; Γιατί το ΚΚΕ δεν είναι απλώς το βουβό αντικείμενο της αστικής φοβίας και της φετιχιστικής της διαχείρισης. Είναι επίσης ένα ομιλών υποκείμενο, και άρα ένα υποκείμενο της επιθυμίας. Και στην συνέντευξή της, η ΓΓ έδωσε μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση για το τι θέλει το κόμμα της σε ό,τι αφορά το ζήτημα "εξουσία", για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το θέμα αυτό. Η οποία, εξ όσων είδα, δεν συζητήθηκε σχεδόν πουθενά: ούτε στην εκπομπή, ούτε στα δεκάδες ηλεκτρονικά σχόλια που έγιναν στο σάιτ του Χατζηνικολάου, ούτε καν στα "κόκκινα" μπλογκ που αναδημοσίευσαν την συνέντευξη.

   Αλλά για την απάντηση αυτή θα τα πούμε σε μια δεύτερη ανάρτηση.

   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/04/blog-post_27.html

   Διαγραφή
  6. Πάμε τώρα στην απάντηση της ΓΓ στο ερώτημα "τι θέλετε να κάνετε με την δημοκρατία αν έρθετε στην εξουσία;" (στο 1:22:10):

   "Μόλις εκλεγεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση, για να πάρω το συγκεκριμένο ερώτημα, θα γίνει κάτι πιο σημαντικό [απ' το αν "θα ξαναγίνουν δημοκρατικές εκλογές στον τόπο" με την αστική έννοια του όρου "δημοκρατικές"]. Πρώτον, ο λαός θα πάρει την εξουσία. Δεύτερον, να σας πω πώς θα γίνονται οι εκλογές; Εμείς τα χουμε βγάλει δημόσια αυτά, δεν τα κρύβουμε. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει το κοινοβούλιο θα πρέπει να διαμορφώνεται με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Κάθε παραγωγικός χώρος να εκλέγει το λαϊκό του βουλευτή απ' το χώρο. Και να ανακαλείται εάν κόψει λάσπη στο πλάι. Να δουλεύει μέχρι το μεσημέρι ο βουλευτής και το απόγευμα να ασκεί το βουλευτικό του έργο, εκτός εάν είναι σε μια πολύ κεντρική θέση. Να εκλέγεται απ' τις οργανώσεις συνταξιούχων, απ' τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, απ' τους φοιτητές, διότι αυτό το γενικό εκλογικό δικαίωμα όπως είναι η εκλογή γίνεται με βάση κουμπαριές, τη γνωριμία στην τηλεόραση, και δεν... [διακόπτεται από ακατάληπτη παρέμβαση ακροατή, συνεχίζει εντονότερα] Θα το προτείνουμε στο λαό. Αν δεν του αρέσει του λαού θα το δούμε. [Άλλη παρέμβαση ακροατή: "...Δεν θα έχουμε εκλογές..."] Πώς δεν θα έχουμε. Βεβαίως. Αλλά θα γίνεται από κάτω προς τα πάνω και ο έλεγχος θα γίνεται όχι μόνο απ' τα πάνω... [νέα διακοπή από διάφορους στο ακροατήριο] Βεβαίως. Μίλησα για το λαϊκό βουλευτή. Για το λαϊκό βουλευτή, που παίρνει μισθό, που μέχρι το μεσημέρι δουλεύει... [νέα διακοπή, ένας ακροατής αποχωρεί απ' το στούντιο εκνευρισμένος]. Θέλετε να πούμε κάτι βασικό; Ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχει σχέση με τη δημοκρατία είναι ο ελεύθερος χρόνος. Ο Μαρξ είπε κάτι το 19ο αιώνα, ότι η πραγματική ελευθερία του ανθρώπου αρχίζει μετά το τέλος της δουλειάς. Εάν δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδι, εάν η γυναίκα γυρνάει το βράδι στο σπίτι και πρέπει να κάνει τις χίλιες δουλειές, τότε να ελέγξεις την εξουσία δεν μπορείς. Δεν έχεις τον χρόνο να την ελέγξεις. Ελεύθερος χρόνος!" [διακόπτεται από τον Χατζηνικολάου για τελευταία ερώτηση από το ακροατήριο].

   Από πού να αρχίσει κανείς για αυτό το απόσπασμα, το για μένα σημαντικότερο ολόκληρης της συζήτησης;

   Ας αρχίσω από τον Ιούνιο των πλατειών. Τι ζητούσαν τότε οι Έλληνες; Ζητούσαν μια δραστική αλλαγή στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Στην κάτω πλατεία, συζητούσαν για συντάγματα. Ζητούσαν άμεση δημοκρατία. Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ; Κατά βάση, είναι η θέση του Λένιν στο Κράτος και επανάσταση, που με τη σειρά της χτίζει πάνω στην εμπειρία της Κομμούνας του 1871. Φυσικά, λέει η ΓΓ, θέλουμε κι εμείς "άμεση δημοκρατία", με την έννοια ότι δεν θέλουμε ένα κοινοβούλιο επαγγελματιών πολιτικών αποσπασμένων από την ζωή του εργαζόμενου, που θα του επιβάλλουνε νόμους και διατάγματα. Θέλουμε πολιτικούς-εργαζόμενους, "εργαζόμενο κοινοβούλιο" κατά την επαναλαμβανόμενη ρήση του Λένιν πάνω στα διδάγματα της Κομμούνας στο εν λόγω έργο. Να δουλεύει ο βουλευτής ως το μεσημέρι και μετά να ασχολείται με την πολιτική. Να είναι ανακλητός αν δεν είναι έντιμος ως προς την εκπροσώπηση του λαού, όπως τον ήθελε η Κομμούνα, όπως τον ήθελαν τα Σοβιέτ. Και να μην εκπροσωπεί αφηρημένες γεωγραφικές και διοικητικές ζώνες απλώς (δηλ. νομούς και περιφέρειες), αλλά συγκεκριμένα και απτά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, τους παραγωγούς, τα συμφέροντά τους.

   Διαγραφή
  7. Και ποια ήταν η αντίδραση του ακροατηρίου σ' αυτή την έκθεση του τι εννοεί το ΚΚΕ με τον όρο "λαϊκή εξουσία"; Ανησυχία, εκνευρισμός. Τι, θα καταργηθούν οι εκλογές; Ή τι μας νοιάζουν αυτά που λέει η τρελή, πάμε να φύγουμε ρε. Τον Ιούνιο όμως μας ένοιαζαν. Μας ένοιαζαν τόσο πολύ που αποφανθήκαμε ότι πρέπει να καταργηθούν όλα τα κόμματα (!) και συνάμα, ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους "άμεση δημοκρατία", κι ας είναι η ιδέα μιας γνησιότερης, μαζικότερης, λιγότερο αλλοτριωμένης, πιο λογοδοτικής δημοκρατίας από τα κάτω δεσμευτική για τις αρχές του ως λενινιστικού κόμματος. Γιατί άραγε μας ένοιαζαν τότε, με την προϋπόθεση να "μην μπλέκονται τα κόμματα στη συζήτηση", αλλά τώρα μας εκνευρίζουν και μας ανησυχούν αυτές οι ιδέες; Γιατί δεν μπήκε ποτέ στο τραπέζι ότι και οι κομμουνιστές για "άμεση δημοκρατία" μιλούν όταν μιλούν για "λαϊκή, εργατική εξουσία" -- με δεδομένη φυσικά την πολιτική ανατροπή των ταξικών συσχετισμών που θα της δώσει ουσία ως προοπτική;

   Να μιλήσει κανείς για το ποιο άλλο αριστερό κόμμα θέτει οτιδήποτε παρόμοιο σε ό,τι αφορά το μοντέλο εξουσίας ως αντζέντα σ' αυτή την προεκλογική περίοδο παρά το γεγονός ότι πέρσι τον Ιούνη όλα έκαναν τα ενθουσιασμένα με την ιδέα της "από τα κάτω" αναδόμησης των πολιτικών θεσμών; Ξαφνικά, το αστικό θεσμικά κοινοβούλιο που αποκηρυσσόταν μετά βδελυγμίας για χάρη του εναλλακτικού, "κάτω" πλατείας κοινοβουλίου είναι πάλι καλό καγαθό; Δεν ενθουσιάζει κανέναν ο θεσμός του εργαζόμενου βουλευτή, πχ; Η ιδέα ότι δεν θα δικαιούται να μην δουλεύει και σε κανονική δουλειά όπως όλοι για να μπορεί να καταλαβαίνει για ποιον νομοθετεί; Κύριε Χάγιο; Κύριε Παπακωνσταντίνου; Κύριε Τσίπρα; Κύριε Παπαδημούλη; Κύριε Κουβελάκη; Κάποια απάντηση για τις θέσεις σας πάνω στα ζητήματα αυτά, τα καίρια ζητήματα της "αναζωογόνησης της δημοκρατίας", του τέλους στη "μεταπολιτική";

   Ή να αναρωτηθεί κανείς ποιος δεν κατάλαβε τι όταν η ΓΓ του "σταχανοφικού" ΚΚΕ που θέλει όλοι να δουλεύουν σα δούλοι επειδή ο "παραγωγισμός" είναι το "φετίχ των κομμουνιστών" κλείνει μιλώντας για αυτό που ήξεραν ήδη οι αρχαίοι, αλλά εξασφάλιζαν με τη δουλεία άλλων, τη σημασία του "ελεύθερου χρόνου" στην πολιτική;

   Διαγραφή
  8. Ή να ρωτήσει πώς και οι "μεταμοντέρνες" φεμινίστριες δεν ενδιαφέρονται για την δεδηλωμένα έμφυλη και άνιση κατάσταση που περιγράφει η ΓΓ, το ότι δηλαδή οι γυναίκες εργαζόμενες αποκλείονται ακόμα πιο δραματικά από την πολιτική ζωή επειδή έχουν εργασιακές υποχρεώσεις και μέσα και έξω απ' το σπίτι; Τι απέγινε η "κριτική του φαλλογοκεντρισμού" όταν αυτό δεν απασχολεί κανέναν εκτός από το κόμμα των "μπρουτάλ" ΠΑΜΙτών;

   Δεν είναι απαίτηση βέβαια να συμφωνήσει κανείς ότι αυτά που είπε η ΓΓ γίνονται απλά ή εύκολα. Αντίθετα, είναι πολύπλοκα και παρουσιάζουν κάθε είδους δυσκολίες και αντιφάσεις όταν προσπαθήσεις να τα υλοποιήσεις. Δεν είναι απαίτηση να συμφωνήσει κανείς πλήρως, να μην έχει αντιρρήσεις ή αντιπροτάσεις.

   Αλλά μια στιγμή! Είναι απαίτηση να ενδιαφέρεται να τα συζητήσει, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος έκανε μείζον θέμα το ζήτημα της ανάγκης θεσμικών αλλαγών στο υπάρχον καθεστώς "δημοκρατίας". Ή μήπως οι "θεσμικές αλλαγές" περιορίζονται σε πανώ με το ελικόπτερο με το οποίο θα φύγει ο ΓΑΠ και θηλειές από κρεμάλες; Ή μήπως περιορίζονται σε εκθέσεις γυμνασίου για την "ποιητική της πλατείας;" Ή μήπως περιορίζονται στην αρχή "διαφορετικά πρόσωπα στις ίδιες κι απαράλλαχτες κοινοβουλευτικές καρέκλες;"

   Ποιος τελικά θέλει μια άλλη εξουσία, μια άλλη δημοκρατία, βασισμένες στην έλλογη πολιτική ωρίμανση της λαϊκής συνείδησης για την δυνατότητά της να αυτοκυβερνηθεί και όχι στην απλή εκτόνωση τσαντίλας και την εκμετάλλευσή της; Και ποιος στ' αλήθεια φοβάται αυτή τη θέληση;

   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/04/blog-post_1288.html

   Διαγραφή
  9. Αναμένω να μου επισημάνεις πού είδες τις "ασάφειες."

   3) Με ποιες αριστερές συλλογικότητες δεν ρίχνει γέφυρες; Δεν παρακολούθησες την συζήτηση περί του πώς αντιλαμβάνεται το ΚΚΕ το ταξικό μέτωπο και πόσες φορές κάνει λόγο για διαταξική συμμαχία; "Συνεργασίες" με κομματικά στελέχη άλλων κομμάτων, όχι δεν ενδιαφέρουν το κόμμα. Δεν κάνουμε μεταγραφές, δεν είναι μπάλα.

   4) Έχω ήδη πει ότι δεν θεωρώ ότι ακόμη το ζήτημα έχει τύχει συνολικής επεξεργασίας στο ΚΚΕ. Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έδειξαν αιφνιδιασμένα μετά τις 6 Μάη, και το ΚΚΕ επίσης. Κακώς μεν, αλλά αυτό νομίζω πως έγινε. Οπωσδήποτε, το εργατικό κίνημα θα μπει μπροστά στην οργάνωση των αντιδράσεων, δεν ξέρω για το φοιτητικό. "Ξύλο" έτσι γενικά δεν συνιστά πολιτική τακτική αλλά κάτι για γήπεδο. Δημοσιεύτηκαν εδώ δυο γόνιμες νομίζω προτάσεις από τον χώρο του ΚΚΕ Μ-Λ, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

   Διαγραφή
  10. Τελοσπάντων, η απάντησή σου στο σχόλιό μου ήταν ένα ολόκληρο σεντόνι το οποίο δεν έχω και το χρόνο να διαβάσω διεξοδικά.

   - Το μοναδικό κριτήριο δηλαδή για να ασκήσει κάποιος κριτική σε μια ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι αν αποδεχεται την συμμετοχή σε μια "αριστερή" κυβέρνηση (εντός καπιταλισμού εννοείται) και όχι η αγωνία του για την αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος;

   - Για την λαϊκή εξουσία παρέθεσες πώς θα "λειτουργεί", παρέθεσες αποσπάσματα από την συνέντευξη στον Χατζηνικολάου, μίλησες για αγανακτισμένους (άσχετο θεωρώ με το σχόλιό μου) κτλ, εκείνο όμως που κρατάω είναι: "Μόλις εκλεγεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση....." - Αυτή είναι για μένα η αυταπάτη που καλλιεργεί το ΚΚΕ, του κοινοβουλευτικού δρόμου προς την εξουσία δηλαδή. Μπορεί να μην το διατυπώνει ξετσίπωτα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν παύει όμως να αποτελεί αυταπάτη. Γιατί ακόμα και σε αυτά που παρέθεσες, πουθενά δεν προϋποτίθεται η ανατροπή του καπιταλισμού.

   - Διαστρεβλώνεις τα λεγόμενά μου. Ήμουν ξεκάθαρος και μίλησα για συνεργασία στο κίνημα (με ένα αναγκαίο περιεχόμενο φυσικά). Δεν μίλησα ούτε για κλειστές συναντήσεις σε κομματικά γραφεία, ούτε για κομπρεμί στελεχών και άλλα τέτοια.

   - Η οργανωμένη απάντηση στον δρόμο περιλαμβάνει και το ξύλο. Τότε είναι που το ξύλο παύει να είναι "ξύλο" μεταξύ συμμοριών ή χούλιγκανς ας πούμε. Δεν το έχω λήξει ακόμη, αλλά θεωρώ ότι για παράδειγμα αν στο πρόσφατο σόου στις λαϊκές αγορές υπήρχαν ομάδες κρούσης, τίποτα από όσα έγιναν δεν θα είχε συμβεί. Εν πάσει περιπτώσει, ίσως επανέλθω για αυτό σε κάποια ανάρτηση με παρεμφερές περιεχόμενο.

   Διαγραφή
  11. "Τελοσπάντων, η απάντησή σου στο σχόλιό μου ήταν ένα ολόκληρο σεντόνι το οποίο δεν έχω και το χρόνο να διαβάσω διεξοδικά."

   Ήτανε που σε προβλημάτιζε η ασάφεια.

   "Το μοναδικό κριτήριο δηλαδή για να ασκήσει κάποιος κριτική σε μια ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι αν αποδεχεται την συμμετοχή σε μια "αριστερή" κυβέρνηση (εντός καπιταλισμού εννοείται) και όχι η αγωνία του για την αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος;"

   Ρώτησα με ποιο κριτήριο άσκησες κριτική, θα μπορούσες απλά να απαντήσεις αντί να αντιγυρίζεις το ερώτημα σε στυλ κολοκυθιά.

   "Για την λαϊκή εξουσία παρέθεσες πώς θα "λειτουργεί", παρέθεσες αποσπάσματα από την συνέντευξη στον Χατζηνικολάου, μίλησες για αγανακτισμένους (άσχετο θεωρώ με το σχόλιό μου) κτλ, εκείνο όμως που κρατάω είναι: "Μόλις εκλεγεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση....." - Αυτή είναι για μένα η αυταπάτη που καλλιεργεί το ΚΚΕ, του κοινοβουλευτικού δρόμου προς την εξουσία δηλαδή. Μπορεί να μην το διατυπώνει ξετσίπωτα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν παύει όμως να αποτελεί αυταπάτη. Γιατί ακόμα και σε αυτά που παρέθεσες, πουθενά δεν προϋποτίθεται η ανατροπή του καπιταλισμού."

   Χαχαχαχα!!!! Ώστε δεν προϋποτίθεται τώρα ανατροπή της πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου για τη λαϊκή εξουσία, ε; Θα πάψουν να εκλέγονται οι βουλετές με τον ίδιο τρόπο και να υπάρχει σύνθεση του κουνοβουλίου με τον ίδιο τρόπο, θα αναθεωρηθεί δηλαδή εκ βάθρων το Σύνταγμα αλλά χωρίς ανατροπή. Τι λες.

   Για ρίξε μια ματιά στην απόφαση του 18ου συνεδρίου και πες μου εσύ πώς το βλέπεις αυτό που λέει δηλαδή, πολύ σοφτ, ε;

   Eδώ και έναν αιώνα, η αστική πολεμική απέναντι στο κομμουνιστικό κίνημα, που συχνά παίρνει και τη μορφή διανοητικού ελιτισμού, επικεντρώνει τα πυρά της στον επαναστατικό πυρήνα του εργατικού κινήματος: Πολεμά γενικά την αναγκαιότητα της επανάστασης και το πολιτικό της προϊόν, τη δικτατορία του προλεταριάτου, δηλαδή την επαναστατική εργατική εξουσία.
   Απόφαση 18ου Συνεδρίου, http://leninreloaded.blogspot.com/2012/09/18.html

   "Δεν το έχω λήξει ακόμη, αλλά θεωρώ ότι για παράδειγμα αν στο πρόσφατο σόου στις λαϊκές αγορές υπήρχαν ομάδες κρούσης, τίποτα από όσα έγιναν δεν θα είχε συμβεί."

   Ομάδες κρούσης στις λαϊκές. Μάλιστα. Αυτό είναι το "κίνημα"; Ωχ. Πάλι σε παρέα με μπάφους πέσαμε.

   Διαγραφή
 13. Μπαρμπούτσαλα σύντροφοι,
  το ΚΚΕ τα τελευταία 20 χρόνια μετά την συγκυβέρνηση απέκτησε μια φοβία εξουσίας και αυτό φαίνεται πολύ καθαρά σε ότι και αν κάνει. Στην συνείδηση του κόσμου έχει περάσει μια μόνιμη άρνηση και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάτι που περνάει από τα αστικά ΜΜΕ μιας και πλέον υπάρχει πληθώρα μέσων ενημέρωσης (social media, blogs κλπ κλπ).
  Επίσης ακόμα πιο μπαρμπούτσαλα η άποψη περί μη συμμετοχής διάσωσης σε μια κοινωνία που δεν αποδέχεται το ΚΚΕ, τα ίδια έπρεπε να πουν και το 40 και το 67 έτσι; Είσαστε μια για τον πεό κοινωνία, μας έχετε κυνηγήσει, πολεμήσει κλπ άρα εμείς δεν βγαίνουμε στο βουνό, δεν αντιστεκόμαστε στην χούντα, δεν δεν....

  Για να μην μακρηγορώ τα αντανακλαστικά του ΚΚΕ έχουν μειωθεί, την στιγμή που ο κόσμος περιμένει από το ιστορικότερο και πιο λαικό κομμα να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να μιλήσει μια ανθρώπινη γλώσσα πέραν της γραφικής Καννέλη και του Μπογιόπουλου, όλοι αναλώνονται σε μια παπαρολογία χωρίς νόημα.
  Ρώταγαν πολίτες την ΓΓ στην live εκπομπή του Χατζηνικολάου για διάφορα θέματα και δεν υπήρχε μια γαμημένη σαφής απάντηση. ΜΙΑ ρε γαμώτο, όλο παπαρολογία και φανφάρες που ο κόσμος κοιτάει σαν χάνος.
  Και ενώ όλα γυρνάνε τούμπα και ξαναλέω περιμένουν το ΚΚΕ να μιλήσει και λαμβάνουν ξύλο σε πολίτες από τα ΚΝΑΤ, συνέδρια για αποκατάσταση του Άρη, απολύσεις και τραμπουκοσμοί στο 902, και το κορυφαίο
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6604998&publDate=20/12/2011

  Σόρρυ αλλά ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει, και το ΚΚΕ έχει πεθάνει εδώ και καιρό
  Κρίμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, αφού η "συνείδηση του κόσμου" για το ΚΚΕ δεν τρέφεται μόνο απ' τα αστικά ΜΜΕ αλλά και απ' τα social media (wow!), το ζήτημα έχει κλείσει.

   Το ΚΚΕ πέθανε, εσύ όμως ζεις και μας οδηγείς.

   Διαγραφή
  2. Και φτιάχνεις και fake accounts ως αυθόρμητη φωνή του λαού. Διπλο wow!

   Διαγραφή
  3. Άστον ρε Αντώνη, δεν τον βλέπεις, είναι η ηχώ του Μπόρατ και είναι και ανιστόριτος. Κοπτοραπτική κάνει από φρασούλες που άκουσε δεξιά κι αριστερά, κυρίως δεξιά. Άνεργος απελπισμένος που δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στη ζωή του, πλην των αμεσοδημοκρατικών πλατειών και πανεπιστημιακών κυλικείων με τάβλι και μπύρες, περιμένει τον "άλλον" να κάνει γι' αυτόν και να τον σηκώσει. Κρίμα γιατί από τη γραφή του φαίνεται νέος άνθρωπος, κάτω των 30.

   Διαγραφή
  4. Ο "Τρένο" είναι τρολ. Δεν ξέρω αν λες για τον προηγούμενο, τον Χρήστο Γ.

   Διαγραφή
  5. Για το τρολ λέω, τρολάρει άνευ αμοιβής και είναι πίστεψέ με, πολλοί τέτοιοι απελπισμένοι που βρήκαν στον κομμουνισμό να ξεσπάσουν. Αυτά τα έχω διαβάσει και αλλού. Τον Χρήστο Γ. δεν τον διάβασα και το διάλογό σας, για να έχω άποψη.

   Διαγραφή
  6. Θα έχει πλατεία στις 23, μπορεί να πάει ο κόσμος να την βρει εκεί, εμείς τι φταίμε;

   Διαγραφή
  7. Τίποτα, μας προπονεί. Εγώ που έρχομαι κάθε μέρα face to face και live με τέτοιες συριζαϊκές αγραμματοσύνες, δε πρέπει να έχω κάνει βραδινή εξάσκηση στη ρεφορμιστική, οπορτουνιστική, σοσιαλδημοκρατική και στην αναρχίζουσα; Θέλω και λίγο από φασίζουσα παρακαλώ, για τις νέες ανάγκες του κινήματος. Στο μεταξύ, σκάναρα κάτι επετειακό και με κόψατε με το διάλογο, φαφλατάδες.

   Διαγραφή
  8. Μην είστε προπαίτες, όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας δεν σημαίνει ότι είναι και ανιστορίτος ούτε ότι αξίζει χαρακτηρισμών. Για την ιστορία και μόνο είμαι 25, έχω μια μικρή επιχείρηση, τελείωσα πληροφορική και λέω ότι πιστεύω. Ούτε άνεργος είμαι, ούτε κομματικά ενταγμένος , ούτε συριζαίος. Ζούσα το ΚΚΕ μέσα από τον εργασιακό μου χώρο και από την γειτονιά μου (Περιστέρι). Εάν αμφιβάλλεται μπορώ να σας επιβεβαιώσω με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Επίσης αυτή είναι η γνώμη μου, μέσα από τον κύκλο που ακούω. Αλλά δεν πειράζει οι αριθμοί δεν ψεύδονται και το 4.5% λέει πολλά.
   Όσο για αυτό που κοροιδεύεις τα social media, δεν με ενοχλεί καταλαβαίνω πόσο παλαιολιθικοί είστε όταν θέλει το κόμμα του Λαού να μηνύσει το twitter.
   Aλλά είπαμε ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει, είναι νόμος της φύσης. Και όσο νομίζεις ότι σε τρολλάρω δεν πειράζει , απλώς μια συμβουλή ξεκινήστε να αφουγκράζεστε τον κόσμο γύρο σας. Ίσως εκπλαγείτε
   Αλλά ξέχασα φταίει ο κοσμάκης που παίρνει φτηνές πατάτες και τον κατεβαίνει στις πλατείες, ή φταίει ο κοσμάκης που δεν συντάσεται στα μπλοκς του ΠΑΜΕ γιατί σας βαρέθηκε να γαυγίζετε σαν ηλίθιοι.
   Τέσπα, μεγάλη κουβέντα και θα είχε πιο πολύ ουσία να την κάνουμε από κοντά.
   Η βότκα κερασμένη

   Διαγραφή
  9. Εκεί στο Περιστέρι τα δουλεύετε γερά τα social media, ε; Ωραία, γιατί με τέτοια μυαλά, θα τα τρώτε κιόλα σε λίγο, αντί για ραπανάκια.

   Όσο για το ποιος γαυγίζει σαν ηλίθιος, απόλαυσε την μελίρρυτον γλώσσαν του Καιάδα και του Παναγιώταρου αφού δεν σου κάνει η γλώσσα η δική μας.

   Διαγραφή
  10. Aυτό είναι το point, ότι υπάρχει μια άρνηση και πλέον έχει περάσει στην συνείδηση πολλών ότι είτε είναι καποιος "αριστερός, άπλυτος, επαναστάτης του καναπέ", είτε φασίστας.
   Ελπίζω να καταλαβαίνεις το νόημα των εισαγωγικών.
   Επίσης μην είσαι χαζούλης μια χαρά μας τρέφουν τα social media. Συγκεκριμένα η εταίρεια μου κάνει web design, mobile development και social media marketing
   http://en.wikipedia.org/wiki/Social_media_marketing

   Διαγραφή
  11. "Επίσης μην είσαι χαζούλης μια χαρά μας τρέφουν τα social media. Συγκεκριμένα η εταίρεια μου κάνει web design, mobile development και social media marketing
   http://en.wikipedia.org/wiki/Social_media_marketing"

   Υποκλίνομαι, είσαι τεράστιος. Πήρα ένα καλό μάθημα.

   Διαγραφή
 14. «Για να μην μακρηγορώ τα αντανακλαστικά του ΚΚΕ έχουν μειωθεί, την στιγμή που ο κόσμος περιμένει από το ιστορικότερο και πιο λαικό κομμα να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να μιλήσει μια ανθρώπινη γλώσσα πέραν της γραφικής Καννέλη και του Μπογιόπουλου, όλοι αναλώνονται σε μια παπαρολογία χωρίς νόημα.»

  Παπαρολογία χωρίς νόημα φαντάζομαι εννοείς τη διαρκή πολιτική ανάλυση βάσει της θεωρίας. Μάλιστα. Ε να την πετάξουμε μωρέ τη θεωρία, τι τη θέλουμε, ωχού!

  «Ρώταγαν πολίτες την ΓΓ στην live εκπομπή του Χατζηνικολάου για διάφορα θέματα και δεν υπήρχε μια γαμημένη σαφής απάντηση. ΜΙΑ ρε γαμώτο, όλο παπαρολογία και φανφάρες που ο κόσμος κοιτάει σαν χάνος.»

  Ότι ο κόσμος δεν κάθεται να διαβάσει λίγο για να αντιληφθεί τη θεωρία φταίει η ΓΓ; Ίσα-ίσα που απλοποιεί το λόγο της πάντα για να είναι σαφέστερη και στη συγκεκριμένη συνέντευξη έδωσε ρέστα πιστεύω η Παπαρήγα.

  Και ενώ όλα γυρνάνε τούμπα και ξαναλέω περιμένουν το ΚΚΕ να μιλήσει και λαμβάνουν ξύλο σε πολίτες από τα ΚΝΑΤ, συνέδρια για αποκατάσταση του Άρη, απολύσεις και τραμπουκοσμοί στο 902, και το κορυφαίο
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6604998&publDate=20/12/2011»

  Ώπα, το πιάσαμε: «Ξύλο από τα ΚΝΑΤ». Εκεί ήθελες να καταλήξεις; Ότι το ΚΚΕ δεν ενστερνίζεται το «Πουτάνα όλα» που κάνει ιδιαίτερη θραύση σε άτομα που βαριούνται να διαβάσουν θεωρία;

  Επεδή έχει ψωμί όμως: Ισχυρίζεσαι ότι κακώς υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης που προστατεύουν τους διαλαλλούντες ή πορεύοντες, λχ, ενώ παράλληλα θά 'πρεπε να υπάρχουν ομάδες που θα παίζουν ξύλο με τους φασίστες;

  Neophyte_commie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν τα λέει μόρτικα κι αλανιάρικα ρε φίλε το ΚΚΕ, τι να κάνουμε. Γι αυτό κοιτάει "σα χάνος" ο κόσμος, κανονικά θα κοίταγε σαν αητός.

   Πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα των ανθρώπων του μόχθου το κόμμα, τη γλώσσα των κοινωνικών αγώνων τους:

   "Τα βλέπω"
   "πάσο"
   "τα ρέστα μου"
   "φουλ του ρήγα"
   "φλος ρουαγιάλ δικέ μου"

   Τέτοια.

   Διαγραφή
  2. Αμάν ο Γαρδέλης! Τα 80s που λέγαμε…

   Neophyte_commie

   Διαγραφή
 15. Συγγνώμη για το άσχετο αλλά θέλω να σας ρωτήσω κάτι γύρω από τα νομικά πράγματα.
  Τί εννοούσε ο Κασιδιάρης εδώ, στο 14:48 ???

  http://www.youtube.com/watch?v=rKQKtswMjIE


  Ανατρίχιασα όταν το άκουσα. Είπε ότι κάθε έγκλημα που τελεί παράνομος αλλοδαπός να γίνει ιδιώνυμο ώστε να φυλακίζεται και να μη διαφεύγει.
  Περιληπτικά, όσο ξέρω, ιδιώνυμο είναι :

  1. Η προπαρασκευαστική πράξη ενός εγκλήματος (π.χ. σύσταση συμμορίας)
  Ή
  2. Νόμος "Περί μέτρων προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών".
  --------------> Βλέπε δλδ. ιδιώνυμο του Βενιζέλου

  (και μετά το ιδιώνυμο είχαμε το Μεταξά, μετά από αυτόν τη λευκή τρομοκρατία, τα κυνήγια στο ΔΣΕ και όλους τους αριστερούς, μετά είχαμε τον κίνδυνο του κομμουνισμού και μας έσωσαν οι συνταγματάρχες κλπ. κλπ.)

  .
  .
  .

  Αν κατάλαβα καλά ο Κασιδιάρης εννοούσε τη δεύτερη περίπτωση. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ????
  Είναι κάτι που δεν κατάλαβα καλά ή μίλησε για ιδιώνυμο???? (του Βενιζέλου το ιδιώνυμο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Ιδιώνυμο έγκλημα" στην κυριολεξία είναι νομικός όρος της θεωρίας του ποινικού δικαίου που, χοντρικά, χαρακτηρίζει σαν "ιδιώνυμη" την παραλλαγή ενός βασικού εγκλήματος, για την οποία παραλλαγή προβλέπει διαφορετική ποινή απ' ότι για το "βασικό έγκλημα".
   Αυτό που λέει ο Κασιδιάρης ουσιαστικά είναι, κάθε εγκλημα που κάνει αλλοδαπός να έχει αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση από το ίδιο έγκλημα όταν το κάνει έλληνας. Αν το πάρουμε το πράμα ως το λογικό άκρο του, ο Κασιδάρης λέει πλάι στον ποινικό κώδικα, να γίνει άλλος ένας "ιδιώνυμος" ποινικός κώδικας ειδικά για τους αλλοδαπούς. Ένα άλλο "ιδιώνυμο" που θα άρεσε στον Κασιδιάρη, θα ήταν λχ ο φόνος ή η βαριά σωματική βλάβη σαν "βασικά εγκλήματα" να τιμωρούνται όπως τιμωρούνται, αλλά ο φονος κι η βαριά σωματική βλάβη απο χρυσαυγιτη να είναι "ιδιώνυμα" εγκληματα και να τιμωρούνται με κλήση στην επιτροπή δεοντολογίας της βουλής.

   Διαγραφή
 16. Τελεταία διευκρίνιση αν και από ό,τι φαίνεται δεν έχει κάποιο νόημα:

  - Έχεις δίκιο, έκανα λάθος. Είναι "ασάφειες" και όχι ασάφειες. "Ασάφειες" λοιπόν ως προς τη διαδικασία μετάβασης στην λαϊκή εξουσία (κοινοβουλευτικός δρόμος) την ίδια στιγμή που όπως σημειώνεις κι εσύ, το ΚΚΕ μιλάει για επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού (βρίσκεις καμιά αντίφαση στο παραπάνω;)

  - Για το αντιφασιστικό σου είπα ότι δεν το έχω λήξει προσωπικά, ωστόσο θεωρώ ότι πέραν των ούτως ή άλλως απαραίτητων ανακοινώσεων, χρειάζεται απάντηση και στο δρόμο. Εσύ μιλάς για ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας....Δεκτό!

  - Για την κοινή δράση στο κίνημα (με την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια του καθενός) δεν μου απάντησες. Δεν ρωτάω τι λέει το ΚΚΕ. Θα ήθελα την άποψή σου πάνω σε αυτό

  - Πάνω δεξιά αναγράφεται: "Για το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική προοπτική" - Κάτι τέτοιο φαντάζομαι ότι περιλαμβάνει την ανταλλαγή απόψεων, την άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Επίσης προϋποθέτει άλλου τύπου πολιτισμό στον διάλογο, όπου σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνεται η χλεύη και οι ειρωνίες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σου απάντησα ευγενικά και αναλυτικά και άρχισες εσύ την χλεύη και τις ειρωνείες. Προσάρμοσα λοιπόν το ύφος μου στον τρόπο σου,

   Αν θέλεις από κοινοβουλευτικό κόμμα να κάνει αναλυτικές δηλώσεις για την ανάγκη δικτατορίας και ανατροπής της πολιτικής εξουσίας και του κοινοβουλίου, λυπάμαι, ατύχησες.

   Ποιο κίνημα και ποιων κίνημα;

   Διαγραφή
 17. Δε διάβασα τα σχόλια και συγγνώμη αν διαβάσετε μία από τα ίδια :

  1. "Αυτός είναι, με τις καλές του και τις κακές του (ο καπιταλισμός). Και όποιος δεν γουστάρει τις κακές του αλλά δεν γουστάρει και τίποτε άλλο θα γίνει νομοτελειακά φασίστας γιατί έτσι είναι η τωρινή ιστορική αναγκαιότητα και τζάμπα χαλάμε το σάλιο μας."

  Μπορείς επίσης να γίνει αμέτοχος, φοβισμένος, άνθρωπος που με ό,τι του έχει μείνει θα παλέψει μόνο για τη πάρτη του. Δε γίνανε όλοι μαυραγορίτες ας πούμε στην κατοχή. Αυτοί οι αμέτοχοι είναι που και στη δουλειά σκύβουνε κεφάλι αλλά έξω από τη δουλειά βαράνε παλαμάκια, κατσαρολάκια, δίνουν μούντζες, κωλοδάχτυλα, χαρωπά τα δυο μου χέρια να χτυπώ ... και περιμένουν από κάποιον σωτήρα να σώσει την παρτδία.

  2. "Τώρα, αν το ΚΚΕ έκανε την πατάτα και έλεγε το "ναι" σε μια τόσο έντιμη πρόταση να κάνει το μαλάκα της υπόθεσης, θα είχε ήδη δώσει άλλον έναν έμπρακτο λόγο για να τρέχει κόσμος και κοσμάκης σήμερα στη Χρυσή Αυγή, νομιμοποιημένος από την "απογοήτευση" που η "αριστερά" τού βγήκε "μνημονιακή." "

  Διαφωνώ κι εδώ. Οι μικροαστοί κυρίως, ή τέλος πάντων η κρατούσα άποψη γύρω από το τί είναι πολιτική, πιστεύουνε πως όλα τελειώνουνε με την ψήφο ή πως η οικονομία εξαρτάται από ανθρώπους που "τα παίρνουν απ' τις τράπεζες" και ψηφίζουνε αντιλαϊκούς νόμους ενώ θα μπορούσανε να είναι άλλοι άνθρωποι στη Βουλή που θα είναι τίμιοι. Αυτοί λοιπόν που περιμένουνε τους σωτήρες εύκολα κατηγοριοποιούν τα πράγματα σε αριστερά-δεξιά όπως τους κουρδίζουνε τα ΜΜΕ να τα κατηγοριοποιούνε. Δεν έχουνε ταξική συνείδηση. Δεν σκαμπάζουνε! Πώς να το πω;

  Και τώρα λοιπόν, χωρίς να έχει πει το ναι το ΚΚΕ, εύκολα θα ακούσεις από τους μικροαστούς "είδαμε τί κάνανε κι οι αριστεροί", "τόσα χρόνια χορτάσαμε ΠΑΣΟΚ, δε θέλω αριστερούς" , "όλα ιδιωτικά" κλπ. κλπ.

  Φταίει κατά πολύ η αμορφωσιά κι η έλλειψη ταξικής συνείδησης. Στο διάλογο, οι άνθρωποι αυτοί, είναι υπερβολικά κακοί ακροατές. Από τη μία μπαίνει κι από την άλλη βγαίνει. Θέλουνε ταυτόχρονα μια δόση ακτινοβολίας για να πειστούνε για το κύρος όσων τους λες. (και γαμώ το mega channel by the way)

  3. Aν το ΚΚΕ έβλεπε πως μέσα από μία συγκυβέρνηση κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας κρίσης με τεράστια ποσοστά φτώχιας και ανεργίας, μπορούσε να εξασφαλίσει στο λαό τα βασικά και την αξιοπρέπεια του, δλδ. υγεία, συντάξεις, παιδεία θα συμμετείχε σε αυτήν. Πέρα από το ότι σε κάθε κρίση καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματα για να επεκταθεί το κεφάλαιο -οπότε τα παραπάνω τα παίρνει η μπάλα- η κρίση αυτή έχει ένα στοιχείο ολοφάνερης επέκτασης του κεφαλαίου προς αυτούς τους τομείς που ανέφερα: προσπαθούνε να αντικαταστήσουνε για παράδειγμα, τα ταμεία και τις συντάξεις με τις ασφαλιστικές εταιρείς, τα νοσοκομεία με ιδιωτικές κλινικές, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία με αντίστοιχα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
  Οπότε όχι, το ΚΚΕ δεν έχει κανέναν λόγο, ακόμη και διαχειριστικό, να συμμετάσχει σε τέτοια κυβέρνηση. Είναι ολοφάνερο πως η κρίση είναι πολύ βαθιά και πρέπει να γαμηθεί το σύμπαν για να "έρθει η ανάπτυξη". Γιατί δεν έρχεται ποτέ όταν τη θέλω; Νεροποντή που περιμένω μια ζωή. Έλα μωρή ανάπτυξη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. http://www.narnet.gr/articles/απόφαση-της-πε-ναρ-23-σεπτέμβρη-2012

  «Η ηγεσία του ΚΚΕ βρίσκεται σαφώς σε αμηχανία, ενώ η επιρροή και η δυναμική του κόμματος παρουσιάζει τάσεις γενικότερης υποχώρησης μετά την εκλογική συρρίκνωση. Τα συμπεράσματα της ηγεσίας του ΚΚΕ από το εκλογικό αποτέλεσμα κινούνται από την μια σε μια αγχωτική προσαρμογή στη διεκδίκηση άμεσων στόχων ανακούφισης (κυρίως μέσω του ΠΑΜΕ) και από την άλλη στην αναγωγή των πάντων στην (μη επαναστατική) λαϊκή εξουσία και στις κατακτήσεις του υπαρκτού σοσιαλισμού, στον οποίο με γεροντική εμμονή επιμένει. Και οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος καταλήγουν σε άρνηση των πολιτικών στόχων ανατροπής για το κίνημα και την Αριστερά τώρα, στην άρνηση του μετώπου ρήξης κι ανατροπής.»

  (Υπογραμμίσεις δικές μου.) Είμαι ο μόνος που βλέπει την αντίφαση εδώ; Όπως έχω εγώ καταλάβει τα πράγματα (και φυσικά μπορεί να κάνω λάθος), το ΚΚΕ έχει πει «θέλετε επανάσταση; ελάτε να την κάνουμε, αλλά όσο δεν τη θέλετε προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα κοινοβουλευτικά/συνδικαλιστικά.» Και βέβαια το κείμενο αναπαράγει την αντίφαση «ναι στον κομμουνισμό, όχι στην ΕΣΣΔ».

  Neophyte_commie

  ΑπάντησηΔιαγραφή