Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : Μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες 
18/9/2012

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Πολλές χιλιάδες Πορτογάλοι κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους της Λισαβόνας, του Πόρτο αλλά και άλλων 40 πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσαν και οι πρόσφατες εξαγγελίες για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών από το 11% στο 18% και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο 18% από το 23,75%, με πρόφαση την ...προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ηδη έχουν περικοπεί οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων, αυξήθηκε η φορολογία των μισθωτών, σημειώνεται επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα που πάρθηκαν στα πλαίσια της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα για την παροχή δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα δάνειο που δεν αφορά τις ανάγκες του λαού, αλλά τη διάσωση του κεφαλαίου από την κρίση. 


Οι κινητοποιήσεις, συνδιοργανωτής των οποίων ήταν και η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων «CGTP-IN», αποτελούν σταθμό του εργατικού κινήματος. Μεγάλη συγκέντρωση στη Λισαβόνα προγραμματίζει η «CGTP-IN» τις 29 Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα ως «εθνική ημέρα δράσης - ημέρα διαμαρτυρίας και οργής» έχει προκηρύξει την 1η Οκτώβρη. Επιπλέον, από τις 5 έως τις 13 Οκτώβρη σχεδιάζει διάφορες δραστηριότητες για «την καταπολέμηση της ανεργίας». 

Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας διαμαρτυρόμενοι κυρίως κατά της μείωσης του προσωπικού και απαιτώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Τριήμερη απεργία ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της χώρας με μεγάλη συμμετοχή στα δύο μεγαλύτερα στην Σινές και το Ματοσίνιος.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 
Λαϊκές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική 
21/9/2012

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Κατακόρυφα έχει πέσει η δημοτικότητα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εξαιτίας της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Diario de Noticias», οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν 12% λαμβάνοντας μόλις το 24% και το «αντιπολιτευόμενο» Σοσιαλιστικό Κόμμα, που μέχρι πρόσφατα στήριζε τα μέτρα λιτότητας, συγκεντρώνει 31% από το 33% που είχε, ενώ το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αυξάνει κατά μία μονάδα το ποσοστό του, φτάνοντας στο 7%, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα από το 9% φτάνει το 13%, ενώ ακολουθεί το οπορτουνιστικό «Μπλοκ της Αριστεράς» που ανήκει στο ΚΕΑ, με 11% από το 9%. 

Η δημοσκόπηση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή συγκέντρωσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων «CGTP-ΙΝ» στη Λισαβόνα στις 29 Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα ως «εθνική ημέρα δράσης - ημέρα διαμαρτυρίας και οργής» έχει προκηρύξει την 1η Οκτώβρη. Επιπλέον, από τις 5 έως τις 13 Οκτώβρη σχεδιάζει διάφορες δραστηριότητες για «την καταπολέμηση της ανεργίας». Είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο μεγάλη διαδήλωση στην πορτογαλική πρωτεύουσα και σε άλλες 40 πόλεις κατά των μέτρων λιτότητας και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και μείωση των εργοδοτικών εισφορών. 

Επίσης, στις 17 Σεπτέμβρη η Ενωση Οπλιτών καλεί τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας «να παραιτηθεί πριν να είναι πολύ αργά», με έμφαση δηλώνουν ότι σκοπός τους «είναι να υπερασπιστούν την πατρίδα, το σύνταγμα και τους νόμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου