Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Σκηναί εκ του βίου του Οσιομάρτυρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Χορστ Ράιχενμπαχ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΠΡΩΤΟΝ: ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ:

Οι task-force και ο Ράιχενμπαχ συναντούν τους Έλληνες επιχειρηματίες
Με πρωτοβουλία του Ράιχενμπαχ θα συναντηθούν την Τετάρτη κορυφαία στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων με την ομάδα των τεχνοκρατών της task-force.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεων Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Ωστόσο πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δημιουργεί ερωτήματα καθώς φαίνεται πως ο κ. Ράιχενμπαχ υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και πραγματοποιεί θεσμικές επαφές με εκπροσώπους της ιδιωτικής αγοράς κι όχι με τα πάγια θεσμικά όργανα της εγχώριας επιχειρηματικότητας που διαπραγματεύονται τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις.
Deal News, 21/11/2011

Το σχέδιο του Ράιχενμπαχ για αναδιάρθρωση του κράτους
[...]
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν τεχνοκράτες απ' όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ παρουσίασε αναλυτικά τα «πολύ επώδυνα μέτρα» που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στο νέο μείγμα πολιτικής. Στο νέο μνημόνιο το κέντρο βάρους βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του κράτους - εγχείρημα το οποίο αναλαμβάνει γαλλογερμανική πολυεθνική δύναμη -, στην αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση των ειδικών μισθολογίων.

[...] Περιγράφοντας τις απώλειες των προηγουμένων ετών, οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι αποφασίστηκαν «πολύ επώδυνες» μειώσεις μισθών κατά 30% και συντάξεων κατά 15% που σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες, αύξηση του κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 13% και του υψηλότερου από 19% στο 23% και απολύσεις 50.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2011.

Οι περικοπές
Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων εξήγησαν ότι το νέο πρόγραμμα δεν προβλέπει νέους φόρους, αλλά μειώσεις των αποδοχών στους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και σε όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια από το Δημόσιο (Νομικό Συμβούλιο, Ελεγκτικό Συνέδριο, πανεπιστημιακούς και γιατρούς) και δραστικές περικοπές των δαπανών στον χώρο της Υγείας και των φαρμάκων.

Ειδικά για το 2012 οι μεγάλες περικοπές θα γίνουν:
- στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, 520 εκατ. ευρώ,
- στα φάρμακα που συνταγογραφούν τα Ταμεία, 580 εκατ. ευρώ,
- στα επιδόματα ανεργίας που μειώνονται κατά 22%, 370 εκατ. ευρώ.

Κλειδί στο όλο πρόγραμμα και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει η λειτουργία του ειδικού ταμείου που ανοίγει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο ταμείο αυτό θα μπαίνουν τα χρήματα του πακέτου βοηθείας, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που υπολογίζονται σε 19 δισ. ευρώ, από 35 ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, κι εφόσον απαιτηθεί ένα μέρος των εσόδων (φόρων) του τακτικού προϋπολογισμού.

[...]

Στο κτίριο που στεγάζει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο Γκάζι θα στεγαστεί όπως όλα δείχνουν η πολυπληθής ομάδα των εμπειρογνωμόνων της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Η νέα Task Force θα έχει ευρύτερες αρμοδιότητες και θα λειτουργεί πλέον σε απόλυτο συντονισμό με την τρόικα.
Βήμα, 11/3/2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ: ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ

Τσίπρας, Ράιχενμπαχ, Βενιζέλος στο Συνέδριο του Economist

Με ομιλίες του Γιόργκ Ασμουσεν, μέλους του δ.σ. Της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξει σήμερα στην Αθήνα η 16η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist. Το θέμα της συζήτησης θα είναι το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, καθώς και η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, μετά τις εκλογές και το PSI.

Τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει στο Συνέδριο του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ενώ ο κ. Ασμουσεν θα μιλήσει με θέμα «Μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη;», ομιλία που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού θα είναι ενδεικτική των προθέσεων των ευρωπαίων δανειστών μας.
Αύριο δεύτερη ημέρα των εργασιών, το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων με στόχο η Ελλάδα να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης θα αναλύσουν ο επικεφαλής της Task Force Greece Χορστ Ράιχενμπαχ και από πλευράς κυβέρνησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Επίσης, θα τοποθετηθούν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κώστας Μητρόπουλος.

Στο θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας θα τοποθετηθούν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο θα μιλήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Οι εργασίες του συνεδρίου του Economist θα ολοκληρωθούν με τις ομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
News Messinia, 2//2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΤΡΙΤΟΝ: Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟΝ ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΣΙΣ ΤΟΥ


Ικανοποιημένος ο Ράιχενμπαχ από τις διαρθρωτικές αλλαγές

Στόχος είναι η όποια συμφωνία με την τρόικα να μην έχει μόνο τη διάσταση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τη διάσταση ενός αναπτυξιακού πακέτου, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο κ. Ράιχενμπαχ έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λιγότερες από 100 ημέρες ζωής, και δίνοντας τα εύσημα στο υπουργείο, το χαρακτήρισε κινητήρια δύναμη των διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα.
Deal News, 18/9/2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΣΚΕΤΟΝ, DAS KAPITAL ΠΟΥ ΛΕΜΕ: Ο ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΙΝ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΝ

Τις κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ράιχενμπαχ

Τις βασικές αρχές του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις θέσεις του για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρουσίασε αντιπροσωπεία του κόμματος σε συνάντησή τους με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα (Task Force) κ. Χορστ Ράινχεμπαχ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν εκτός άλλων ότι η ύφεση είναι εκτός ελέγχου και ζήτησαν από τον Χ. Ράιχενμπαχ να συμπεριλάβει στην έκθεσή του ειδικό κεφάλαιο που θα αφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αίτημα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Βουλής συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούνταν από τους βουλευτές κ. κ. Γιάννη Δραγασάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και της Επιτροπής Προγράμματος, Γιώργο Σταθάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης, και Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπεύθυνο της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Οικονομίας, και τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του Συνασπισμού κ. Γιάννη Μηλιό, με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα (Task Force) κ. Χόρστ Ράινχεμπαχ. Στην συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης και η υπεύθυνη του γραφείου της Task Force στην Αθήνα κα Ζωρζέτα Λάλη.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης, επισημαίνεται ότι «η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρουσίασε τις βασικές αρχές του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, καθώς και τις θέσεις του για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα».

Ειδικότερα επισημάνθηκε πως:

1. Η κρίση λαμβάνει επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς πλήττει ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε από τον κ. Ράινχεμπαχ να συμπεριλάβει στην έκθεσή του ειδικό κεφάλαιο που θα αφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

2. Η εφαρμογή του προγράμματος της εσωτερικής υποτίμησης όχι μόνο δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης, αλλά οδήγησε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λήψης νέων μέτρων, πλήττοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

3. Η ύφεση είναι εκτός ελέγχου. Η υλοποίηση άμεσων μέτρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αποτελεί ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας για να ανακοπεί η καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

4. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να έχει σταθερές επαφές με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Στη συνάντηση έγινε ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο των πάγιων διατυπωμένων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ [sic] και με δεδομένη την άποψή του για την αποτυχία του υλοποιούμενου προγράμματος στο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πεδίο» καταλήγει η ανακοίνωση.
tvxs, 18/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου