Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ριζοσπάστης, το ΠΑΜΕ και η Νότια Αφρική (δεύτερο μέρος)

Τι σήμαινε πολιτικά η απόφαση του COSATU για προσχώρηση στην ΠΣΟ -- και μάλιστα μετά την θυελλωδώς επαναστατική ομιλία του ΓΓ της, Γιώργου Μαυρίκου, στις 18 του μήνα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που όχι απλώς δεν έχει απαντηθεί στην Ελλάδα αλλά δεν έχει καν τεθεί. Είναι γνωστό ότι το COSATU, το οποίο περιλαμβάνει 21 συνδικάτα (μεταξύ των οποίων το επίμαχο NUM), είναι μέλος της τριμερούς κυβέρνησης της χώρας -- κάτι σαν να ήταν, ας πούμε, η ΓΣΕΕ μέλος κυβερνητικής συμμαχίας στην Ελλάδα. 

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα θα πρέπει να στραφούμε στον νοτιοαφρικανικό Τύπο, μιας και ο Ριζοσπάστης είναι χαρακτηριστικά φειδωλός για το θέμα και μιας και κανείς άλλος στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προσφέρει μια τέτοια ανάλυση. Στο άρθρο της "Συνέδριο COSATU: Στοιχειωμένο από το σάβανο της Μαρικάνα", λοιπόν, η εφημερίδα Daily Maverick σημειώνει τα ακόλουθα εξόχως ενδιαφέροντα:
Όπως τα φερε η τύχη, οι εξεγέρσεις που έχουν πλέον προκαλέσει μια οιωνεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθαν [...] μέσω ενός ξεσηκωμού για τους μισθούς σε έναν τομέα που ως τώρα ήταν σχετικά σταθερός. Όμως ο Vavi (ΓΓ του COSATU) δεν θα ένιωθε αυτάρεσκα απλώς επειδή αποδείχθηκε πως είχε δίκαιο [θα δούμε αργότερα τι εννοεί εδώ η εφημερίδα]. Θα ήταν επίσης γεγονός ότι το αποτέλεσμα της σφαγής στη Μαρικάνα και της κρίσης στα ορυχεία που ακολούθησε ήταν πως αυτοί που νόμιζαν πως θα χρησιμοποιούσαν το συνέδριου του Cosatu αυτή τη βδομάδα για να του δώσουν [του Vavi] ένα μάθημα είναι πια αποσυντονισμένοι και ταπεινωμένοι. Αν τα γεγονότα στον τομέα πλατίνας, ξεκινώντας από τις αναταραχές του Γενάρη στην Impala Platinum και κορυφωνόμενα στην παρατεταμένη απεργία της Λονμίν δεν αποκάλυπταν το γεγονός ότι οι απεργοί απορρίπτουν την NUM, το μεγαλύτερο μέλος της COSATU [δηλαδή το NUM] θα έκανε επίδειξη δύναμης, ιδιαίτερα ενάντια στον Vavi.
Τι μας λέει η εφημερίδα; Μας λέει ορισμένα πολύ βασικά πράγματα:

1. Ότι το NUM είναι ένας ισχυρός, ο πιο ισχυρός, "παίχτης" μέσα στο COSATU

2. Ότι το NUM είχε ως στόχο να χρησιμοποιήσει το συνέδριο του COSATU για να βάλει "στη θέση του" τον ΓΓ του COSATU Vavi, ο οποίος είχε απευθύνει κάποιες δραματικές προειδοποιήσεις (θα δούμε στην συνέχεια ποιες ήταν αυτές)

3. Ότι ήταν η σφαγή στην Μαρικάνα και τα όσα ακολούθησαν που εξέθεσαν το NUM και για αυτό ενίσχυσαν τον Vavi

4. (Αυτό δεν μας το λέει το απόσπασμα αλλά ο Ριζοσπάστης): ότι το αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του NUM λόγω της σφαγής στη Μαρικάνα ήταν ο θρίαμβος...Μαυρίκου πάνω στους συντηρητικούς αντιπάλους του στο COSATU

5. Και συνεπώς, ότι ο Ριζοσπάστης "στήριξε" το NUM μόνο τυπικά, αλλά κράτησε το θέμα στην δημοσιότητα για να το χτυπήσει ανελέητα για την στάση του ενόψει συνεδρίου όπου θα κρινόταν η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων στο COSATU και η σχέση του με την ΠΣΟ.

Επιστρέφουμε στην Daily Maverick και στο δικό της ρεπορτάζ:
Το NUM, το οποίο είναι παραδοσιακά το μέσο περάσματος σε υψηλά αξιώματα στο Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), έχει συνηθίσει να επηρεάζει το COSATU για πολιτικά θέματα, και είχε κάθε πρόθεση να το ξανακάνει στο συνέδριο. Αλλά όταν οι ηγέτες του εξευτελίστηκαν κατά συρροή και σημαδεύτηκαν ως πουλημένοι [θυμηθείτε τι έγραφε το Lenin Reloaded για τον ΓΓ του NUM Frans Baleni, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στην εθνικοποίηση των ορυχείων, και για την απίθανη αύξηση μισθού του] δεν θα του ήταν και τόσο εύκολο να παίξει τον "Μεγάλο Αδελφό" στο συνέδριο. Το NUM θα πρέπει να εξηγήσει στο συνέδριο γιατί το απέρριψαν κατ' επανάληψη τα ίδια του τα μέλη, και γιατί η αποσχιστική Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU) μπόρεσε να καταλάβει τον δικό του συνδικαλιστικό χώρο. Με δεδομένη την απεργία και την συνεχιζόμενη αναταραχή στον τομέα των ορυχείων, αυτά δεν θα είναι εύκολα ερωτήματα για το NUM να τα απαντήσει ή να τα υποτονίσει.  
Η "Ανοιχτή επιστολή" μας λοιπόν έφτασε στον παραλήπτη της (αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω προσωπικά, μιας και ο Μαυρίκος επικοινώνησε μαζί μου ηλεκτρονικά αν και δεν στάθηκε εφικτό να μιλήσουμε λόγω άλλων γεγονότων που παρεμβλήθηκαν), αλλά ήταν άχρηστη. Ο Μαυρίκος, αυτό αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, γνώριζε ήδη τον εξουσιαστικό και ανασταλτικό για την ριζοσπαστικοποίηση ρόλο του NUM μέσα στο COSATU, και ακόνιζε ήδη τα μαχαίρια ενόψει συνεδρίου (δείτε και αναφορές στην συνδικαλιστική διαφθορά στην ομιλία του). Αυτός ήταν φυσικά και ο λόγος που ο Ριζοσπάστης έκανε οτιδήποτε παρά να "θάψει" το θέμα του τι έγινε στην Μαρικάνα, συντηρώντας το στη δημοσιότητα σχεδόν καθημερινά.

Αλλά το NUM δεν έπρεπε απλώς να χτυπηθεί μέσω της έμμεσης και διπλωματικής του έκθεσης στην κριτική απ' τις σελίδες του Ριζοσπάστη (έμμεσης και διπλωματικής γιατί εξακολουθεί να είναι μέλος του COSATU, φυσικά) επειδή έπαιζε ηγεμονικό και ανασταλτικό για τους εργατικούς αγώνες ρόλο. Έπρεπε να χτυπηθεί επειδή είναι το συνδικάτο το οποίο στηρίζει την συνεργασία του COSATU με το ANC, επειδή είναι ο οργανικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον καθεστωτικό συνδικαλισμό και την πολιτική εξουσία του Ζούμα, τον οποίο όπως είδαμε στο πρώτο μέρος άρχισε τώρα --μετά την πρώτη νίκη στο συνέδριο-- να "περιλαμβάνει" ο Ριζοσπάστης. Πάλι Daily Maverick:
Ευτυχώς για τους ηγέτες του NUM, υπάρχει η παράλληλη παράσταση της μάχης για την διαδοχή στο ANC και του ανταγωνισμού για θέσεις εξουσίας μέσα στο COSATU για να ασχολούνται οι απεσταλμένοι. Το NUM βρίσκεται γερά εδρασμένο στο στρατόπεδο που υποστηρίζει τον Jacob Zuma για επανεκλογή ως προέδρου του ANC στο Mangaung τον Δεκέμβρη. Ο Vavi [υπενθυμίζουμε, ο ΓΓ του COSATUδεν είναι τόσο ένθερμος. Έχει σοβαρό πρόβλημα ενοχής για την προεδρία Ζούμα, αφού ήταν από τους κεντρικούς υποστηρικτές του. Ο Vavi είναι η πεμπτουσία του αντικομφορμισμού σε ό,τι αφορά το ANC και την πολιτική συμμαχιών. Αν και έχει πιέσεις μέσα από το COSATU και το ΚΚΝΑ για αρκετό καιρό λόγω της κριτικής του στην κυβέρνηση και κυρίως λόγω της απροθυμίας του να στηρίξει τον Ζούμα, αρνείται να κάνει πίσω -- ακόμα και για λόγους δημοσίων σχέσεων. Δεν υποχωρεί ώστε να δηλώσει ότι θα στηρίξει δεύτερη προεδρία για τον Ζούμα, ακόμα και αν η επανεκλογή του ίδιου του Vavi ως ΓΓ εξαρτάται από αυτό. 
Με άλλα λόγια, η απόφαση του συνεδρίου του COSATU εμπλέκεται άμεσα με το ζήτημα της στάσης του απέναντι στην επανεκλογή Zuma και απέναντι στην προοπτική της συγκυβέρνησης. Και ο ΓΓ του COSATU, όπου υπερίσχυσε η γραμμή της ριζοσπαστικοποίησης και της προσχώρησης στην ΠΣΟ παρά τις αντίθετες επιθυμίες της NUM είναι ο Zwelinzima Vavi, για τον οποίο --όπως και για κάποιους άλλους όπως τον Cyril Maraphosa, τον Zuma, και τον Malema-- θα πρέπει να πούμε κάποια περισσότερα πράγματα σε ένα τρίτο μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου