Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

"Αντισυστημικότητα"

Η ηγεσία του ΚΚΕ (με τους σαλτιμπάγκους του αριστερού "θαύματος" περιττεύει να ασχοληθεί κανείς) διαπράττει μεγάλο λάθος όταν επικεντρώνει στην ανάδειξη του ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι "αντισυστημικό" κόμμα. Η επικέντρωση αυτή προϋποθέτει ότι επιλέχθηκε και επιλέγεται επειδή θεωρείται "αντισυστημικό." Δεν γνωρίζω κανένα λόγο για να πιστεύει κανείς ότι αυτό ήταν ή είναι κριτήριο επιλογής ενός τέτοιου κόμματος. Όχι, η δική μου αντίληψη είναι ότι η Χρυσή Αυγή επιλέχθηκε και επιλέγεται επειδή θεωρείται πλήρως συστημικό κόμμα. Γιατί το κίνητρο αυτών που την επιλέγουν είναι ακριβώς το "χτίσιμο συστήματος" σε αυτό που αντιλαμβάνονται --όχι άδικα-- ως χάος, η οικοδόμηση μιας "νέας τάξης", όπως την έλεγαν οι φασίστες πρόγονοί τους.

Πιθανώς η ηγεσία του ΚΚΕ να φρονεί ότι πρέπει να αποδείξει την μη αντισυστημικότητα της Χ.Α, να σπαταλήσει δηλαδή ενέργεια παραβιάζοντας ανοιχτές πόρτες, επειδή θεωρεί ότι ο "λαός" αναζητούσε έως πρότινος "αντισυστημική" λύση και άρα, και επειδή δεν την βρήκε, στράφηκε στους ναζιστές. Αλλά ούτε για αυτό υπάρχει καμία βάση: από πουθενά δεν προκύπτει ότι η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που στήριξαν το σύστημα επί δεκαετίες έγινε ξαφνικά "αντισυστημική." Αυτό που προκύπτει, και που είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, είναι ότι η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων ανακάλυψε πως το "σύστημα" το οποίο στήριξε ένθερμα και με συνέπεια εδώ και 38 χρόνια δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ωφέλη πλέον, για αυτό και στράφηκε στην προσπάθεια να το αντικαταστήσει με ένα άλλο σύστημα, στο οποίο να μπορεί να επαναδιεκδικήσει θέση χωρίς να αλλάξει τίποτε στις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις. Στις επιλογές της, ο "σοσιαλισμός", για τον οποίο πονά και ενδιαφέρεται το ΚΚΕ, δεν βρισκόταν ούτε καν στον πάτο της λίστας. 

Η έμφαση των μαχαιροβγαλτών μετά τις χθεσινές τους επιθέσεις σε νόμιμους μετανάστες, ότι προέβησαν στην επίθεση κατόπιν εντολής, ουσιαστικά, "ιθαγενών" μικροπωλητών, τα λέει όλα: η ιδέα είναι αυτή της μείωσης του ανταγωνισμού ή της καλλιέργειας αυτής της εντύπωσης, ώστε να φανεί πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του έλληνα μικροαστού που δεν έχει κανένα αίτημα αλλαγής οικονομικού συστήματος. Πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα: είναι απόλυτα φυσικό ο άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται στο παραμικρό να αλλάξουν οι σχέσεις ιδιοκτησίας και οι σχέσεις παραγωγής και εκμετάλλευσης αλλά παρ' όλα αυτά πνίγεται οικονομικά, να στραφεί στην φυσική εξόντωση αυτών που αντιλαμβάνεται ως ανταγωνιστές, είτε είναι τέτοιοι είτε όχι. Η παλαιόθεν γνωστή και μετά στεναγμού αναφωνηθείσα επωδός "μία χούντα/ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται" (φράση που αναφέρεται υπόρρητα σε συνθήκες μειωμένου οικονομικού ανταγωνισμού, στην πρωτότυπη "κρατικά ελεγχόμενη οικονομία για εθνικόφρονες επιχειρηματίες, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους" της χούντας) θα έπρεπε προ πολλού να έχει χτυπήσει καμπανάκια στον Περισσό ότι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς να αποδείξεις ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει "αντισυστημική" αντζέντα αν δεν είσαι σε θέση να την τσακίσεις με την αντι-τρομοκρατία της δικής σου φυσικής ισχύος. Το ΚΚΕ, προφανώς επειδή δεν αισθάνεται την αυτοπεποίθηση της δύναμης (δεν είναι τίποτε ίδιο χωρίς την ΕΣΣΔ), εξακολουθεί να πέφτει θύμα της νοσταλγίας του για έναν λαό που δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να αποκηρύξει έμπρακτα αυτή την νοσταλγία πριν είναι αργά για την αποτελεσματική αυτοπροστασία του ίδιου, των μελών και των υποστηρικτών του από τον "λαό" που θέλει να αγκαλιάσει. Γιατί το ΚΚΕ πρέπει να επιβιώσει, ακριβώς όπως ο "λαός" στον οποίο απευθύνεται απεγνωσμένα και μάταια πρέπει πρώτα να νιώσει στο πετσί του τον ατέρμονο πόνο που συνεπάγεται σε τέτοιες περιόδους η δουλικότητα για ένα ξεροκόμματο από την εξουσία των άλλων πριν γίνει ποτέ υλικό άξιο κομμουνιστικής επιμόρφωσης και αξιακού/νοητικού μετασχηματισμού. Είναι φρικτό να το λες, αλλά τιτάνες με την πολιτική οξυδέρκεια και αντιληπτικότητα του Μπρεχτ δεν μπόρεσαν να το σταματήσουν για τον δικό τους λαό, γιατί δεν είχαν τα μέσα και τον τρόπο να ορθώσουν την συστηματική αντιβία απέναντι στα εκφασιζόμενα τμήματα αυτού του λαού.

67 σχόλια:

 1. Πόσο - μα πόσο - δίκιο έχεις.

  Δεν έχω ψηφήσει ποτέ τίποτα άλλο εκτός σπό ΚΚΕ.
  Κάποιες φορές παρατηρώ την αντίφαση μεταξύ εκείνου που εξειδανικευει το ΚΚΕ ως "λαός", και αυτού που τόσο θλιβερά βλέπω γύρω μου ως λαός.

  'Αλλες φορές σκέφτομαι ότι αυτή η μορφή,θα τη βάφτιζα,έλλειψη διαλεκτικής-με τον κίνδυνο να τσαντιστούν κάποιοι για "κακή χρήση" του όρου-
  συρικνώνει ποιοτικά και ποσοτικά το ίδιο το ΚΚΕ,το "λαό",το λαό, τους λαούς.

  Τί γίνεται τότε;
  Το κλειδί είναι η εκπαίδευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να κάνω και τη δική μου μικρή παρατήρηση πάνω σ'αυτό. Έχω δει πάρα πολλές αναρτήσεις για τη μη αντισυστημικότητα της Χ.Α. Το ζήτημα είναι ότι όλες αναφέρονται στο ότι είναι κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος όμως η γενική αντίληψη που υπάρχει για το τι είναι "το σύστημα" είναι "οι κλέφτες", "οι προδότες", "τα μεγάλα κόμματα", "εγώ και εσύ και άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου"(πολύ αλτέρνατιβ) κλπ, η μεγάλη πλειοψηφία δε μπορεί να καταλάβει τι είναι ο καπιταλισμός, συνήθως ακούς βλακώδεις ομαδοποιήσεις "όσο δεν επεμβαίνει το κράτος έχουμε καπιταλισμό και όσο επεμβαίνει σοσιαλισμό" αυτό βέβαια κατά τη δική μου αντίληψη οφείλεται σ'αυτό που αναφέρεις, ότι δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής των σχέσεων ιδιοκτησίας και κατάργηση της εκμετάλλευσης και έτσι δεν υπάρχει και η δυνατότητα σκέψης πέρα από τα όρια του καπιταλισμού. Οπότε για αυτούς κατά έναν περίεργο τρόπο αυτό το μόρφωμα είναι αντισυστημικό και αυτό που λέει το ΚΚΕ, όπως και ότι λέει το ΚΚΕ, για αυτούς είναι εκτός τόπου και χρόνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιάννη, είναι "αντισυστημικό" όπου "αντισυστημικό" σημαίνει "σύστημα στη θέση του συστήματος τώρα που το σύστημα χάλασε, αλλά με μένα να έχω τα ιδιοκτησιακά μου, φυλετικά, έμφυλα, κλπ προνόμια όπως και πριν."

   Παρεμπιπτόντως, τεράστια η διαφορά ανδρών ψηφοφόρων υπέρ ΧΑ σε σχέση με γυναίκες. Δόξα τω Θεώ, ο μισός και βάλε πληθυσμός της χώρας έχει κάπως περισσότερο μυαλό, κάτι παραπάνω καταλαβαίνει για τη θέση που θα είχε στην μάτσο φαντασίωση των ξεφτιλομικροαστών.

   Διαγραφή
 3. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των μικροαστών εννοούν σαν "σύστημα" το πολιτικό σύστημα, όχι το οικονομικό. Στα πλαίσια αυτά η Χ.Α. είναι για αυτούς "αντισυστημική". Ίσως λοιπόν το λάθος του ΚΚΕ να συνίσταται αφενός μεν στην αντιμετώπιση της Χ.Α. σαν άλλου ένα αστικού πολιτικού κόμματος (που δεν είναι ακριβώς) και αφετέρου η μη επαρκής σύνδεση από το ίδιο της καταγγελίας του καπιταλισμού με αντίστοιχη καταγγελία της αστικής δημοκρατίας, αφήνοντας αυτό το δεύτερο πεδίο ελεύθερο στους φασίστες.
  Η Χ.Α. δεν είναι "άλλο ένα αστικό κόμμα", είναι η κατάλυση της αστικής δημοκρατίας από τους ίδιους τους αστούς, όταν η "δημοκρατία" τους δεν είναι πια επαρκής για να στηρίξει τα οικονομικά συμφέροντά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραία η παρατήρησή σου, πολύ σημαντική η πρώτη πρόταση σύντροφε. Μπράβο, έχεις απόλυτο δίκιο σ' αυτό. Το "οικονομικό" αφήνεται τεχνηέντως έξω απ' τους μικροαστούς. Εξού και η λύση των πλατειών: επιστροφή στην Αρχαία Αθήνα με ΕΑΜ για πασπάλισμα από πάνω. Να γελάς και να κλαις.

   Διαγραφή
 4. Και τι άλλο όμως μπορεί να γίνει; Αν συμφωνούμε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να περάσει τώρα σε επαναστατικές διαδικασίες (ελλείψει μαζικότητας), το μόνο που του μένει είναι η ανάδειξη της πραγματικότητας.

  ΥΓ: Το συλλαλητήριο χθες ήταν υπέροχο! Στην ομιλία της Αλέκας στο Φεστιβάλ δεν πήγα όμως, τα πόδια μου διαμαρτύρονταν εντονως!

  Neophyte_commie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου σύντροφε. Η ανάδειξη όμως της πραγματικότητας, αυτό νομίζω εγώ, ΔΕΝ μπορεί να συνίσταται στο ότι η ΧΑ "δεν είναι αντισυστημική" λες και έχει την δυναμική που έχει επειδή είναι.

   Από κει και πέρα, και πρακτικά, έχω κάποιες ιδέες για την ΚΝΕ, αλλά πρέπει να μάθω περισσότερα για τους μηχανισμούς της και τον τρόπο λειτουργίας της. Νομίζω ότι στην ΚΝΕ πρέπει να δοθεί ένα πολύ βασικό κομμάτι της αντιφασιστικής επιμόρφωσης και παρέμβασης, επειδή ακριβώς η ΧΑ "χτυπά" ηλικίες 18-22 κατά πρώτο λόγο. Αλλά είναι πιθανό η ΚΝΕ να χρειάζεται κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις και οργανωτικό "εκσυγχρονισμό". Η εντύπωσή μου είναι ότι δεν βρίσκεται στα επίπεδα που θα έπρεπε, σε αντίθεση με το ΠΑΜΕ, που πραγματικά τραβάει το κίνημα μπροστά.

   Διαγραφή
  2. επειδή είναι=επειδή ο κόσμος θεωρεί ότι είναι

   Διαγραφή
 5. Ακριβώς έτσι είναι σύντροφε. Η ανάδειξη της μη αντισυστημικότητας των φασιστών, δεν αποτελεί επιχείρημα μη επιλογής τους για όσους τους επιλέγουν. Το κυρίαρχο το καθοριστικό είναι το κομμουνιστικό πρόταγμα να αποκτήσει πραγματικές αποκρυσταλλώσεις στην καθημερινότητα των εργαζομένων ως μια πραγματοποιήσιμη και ολιστικά διαφορετική πρόταση αλλάγης των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων. Σε αυτή την πορεία, η εργατική αντιβία με κομμουνιστικό πρόσημο απέναντι στους φασίστες είναι τελείως απαραίτητη επιλογή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω ότι μετά το διπλό χτύπημα της εκλογικής αποτυχίας στις 17 και της καταστολής της απεργίας στη Χαλυβουργία (συν όσα ακολούθησαν σε ΑΤΕ, ΕΙΥΗ, κλπ), βρισκόμαστε σε μια (φυσιολογική) φάση κάμψης απ' την οποία πρέπει να συνέλθουμε το συντομότερο. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Και στο ΠΑΜΕ οπωσδήποτε, και στην ΚΝΕ, όπως είπα πιο πάνω, που πρέπει να κάνει δουλειά. Δεν μπορεί το μόνο θέμα της ΚΝΕ που απασχόλησε τη δημοσιότητα να είναι ότι προσκλήθηκαν οι Going Through! Πρέπει να φέρουμε ξανά τη νεολαία πίσω στο ΚΚ, είναι επιτακτικό.

   Διαγραφή
  2. Η δημιουργία ενός ρεύματος εργατικού και νεολαιίστικου κομμουνιστικής αναφοράς και στόχευσης αποτελεί σίγουρα το κοινωνικό και πολιτικό επιδίκο της περιόδου. Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι σε αυτή την συγκυρία το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου ρεύματος και να εκφράσει μια τέτοια αναγκαιότητα.

   Η θεωρητική στροφή του προς πιο επαναστατική κατεύθυνση (βλέπε τελευταία ΚΟΜΕΠ) δεν συνάδει με τις τακτικές και στρατηγικές επιλογές του στο πεδίο της ταξικής πολιτικής πάλης. Τα παραδείγματα είναι αρκετά και έχω και εγώ και άλλοι ασκήσει κριτική.

   Εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου η ανάγκη συνολικής επανίδρυσης του κομμουνιστικού εγχειρήματος πρέπει να καθοριστεί απο την συγκρότηση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στην εργατική επαναστατική πρωτοπορία το αντικαπιταλιστικό μετωπο και το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα με στόχο την δημιουργία ενός εργατικού και νεολαιίστικου ρεύματος εξαιρετικά ρηξιακού και βίαιου απέναντι στην αστική πολιτική και τον φασισμό, και φυσικά σε πλήρη ρήξη με τις παραδόσεις του κομμουνιστικού ρεφορμισμού που κατέληξε και θα καταλήγει πάντα σε ανώδυνο ανάχωμα αναποτελεσματικής διαμαρτυρίας εντός των δοθέντων ορίων που προσδιορίζονται απο την καπιταλιστική ηγεμονία.

   Το πλαστό δίπολο ανώδυνος ρεφορμισμός ή μικροαστικός αριστερισμός που ο μεν πρώτος υποτάσσει την στρατηγική της εργατικής εξουσίας στην κάθε φορά τακτική (αστικοδημοκρατικά μέτωπα κάθε είδους κτλ) ενώ ο δεύτερος υποτιμά την τακτική, θεωρητικά μυρηκάζοντας την στρατηγική χωρίς να πράττει τίποτα στο πεδίο της πολιτικής πάλης που να δημιουργεί τους όρους πραγματωσης της στρατηγικής της εργατικής εξουσίας, ίσως είναι η πιο κατάλληλη ιστορική στιγμή να πεταχτεί στα αζήτητα, και να ανοίξει η συζήτηση με πραξιακό τρόπο της διαλεκτικής σύνδεσης και όσμωσης της εργατικής εξουσίας με τακτικές επιλογές που θα ανακόπτουν και θα ανατρέπουν επιλογές της αστικής πολιτικής προτάσσοντας ταυτόχρονα την κατάφατική προοπτική μιας νέας κοινωνίας κομμουνιστικής ελευθερίας που επωάζεται στις καθημερινές νίκες και ήττες της εργατικής τάξης.

   Μια τέτοια προοπτική ωστόσο προϋποθέτει την ύπαρξη και γέννηση μιας νεας κομμουνιστικής πρωτοπορίας που δεν θα κατανοεί τον κομμουνισμό , το κόμμα, το μέτωπο και το κίνημα , με την χρήση μεθοδολογικών εργαλείων δανεισμένα από έναν αστικού τύπου θετικισμό, που αφυδατώνει τον μαρξισμό απο τα επαναστατικά ιστορικά εξελικτικά χαρακτηριστικά του μετατρέποντας τον σε ισοδύναμα ανταγωνιστικό σύστημα εξουσίας απέναντι στο καπιταλιστικό. Και σε αυτή την ιστορική διαστρέβλωση οφείλεται η αδυναμία του κομμουνιστικού προτάγματος και των φορέων του να καταστεί η κομμουνιστική προοπτική τόσο άμεση - τακτική- επιλογή του κόσμου της δουλειάς όσο και αμετάκλητη στρατηγική ιστορική επιλογή των ανθρώπινων κοινωνιών.

   Διαγραφή
  3. "Εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου η ανάγκη συνολικής επανίδρυσης του κομμουνιστικού εγχειρήματος πρέπει να καθοριστεί απο την συγκρότηση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στην εργατική επαναστατική πρωτοπορία το αντικαπιταλιστικό μετωπο και το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα με στόχο την δημιουργία ενός εργατικού και νεολαιίστικου ρεύματος εξαιρετικά ρηξιακού και βίαιου απέναντι στην αστική πολιτική και τον φασισμό, και φυσικά σε πλήρη ρήξη με τις παραδόσεις του κομμουνιστικού ρεφορμισμού που κατέληξε και θα καταλήγει πάντα σε ανώδυνο ανάχωμα αναποτελεσματικής διαμαρτυρίας εντός των δοθέντων ορίων που προσδιορίζονται απο την καπιταλιστική ηγεμονία."

   Νομίζω ότι αν υπήρχαν οι δομικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο εκτός ΚΚΕ θα είχε ήδη φανεί. Στην πράξη, φάνηκαν άλλα. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εάν ο τελευταίος απέδειξε εαυτόν τελευταίο τροχό της αμάξης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να δω πώς και από πού εκτός ΚΚΕ θα μπορούσε να εκκινήσει αυτό το οποίο περιγράφεις. Αυτή βέβαια ήταν από την αρχή η δική μου εκτίμηση. Πως μόνο το ΚΚΕ μπορεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρει βέβαια. Αλλά δεν βλέπω τις ελάχιστες προϋποθέσεις πουθενά αλλού.

   Διαγραφή
  4. Η θέση μου για ανταρσυα και συριζα ειναι γνωστή καθώς κινείται σε διαμετρικά αντίθεση κατεύθυνση απο αυτούς του δύο περιφερόμενους θίασους σοσιαλδημοκρατίας.

   Δια της επαγωγικής μεθόδου λοιπόν η ευθύνη πέφτει στο ΚΚΕ. Εγώ εκτιμώ ωστόσο ότι δεν θα καταφέρει να σηκώσει το βάρος αυτής της ευθύνης, τουλάχιστον με την εικόνα και την πορεία του έως τώρα.

   Αν και το πρόβλημα δεν είναι το ΚΚΕ, ή το κόμμα μονοδιάστατα, αλλά η ανάγκη συνολικής επανίδρυσης του επαναστατικού υποκειμένου. Αυτό φυσικά περνά μέσα απο την δράση των υπαρκτών δυνάμεων κομμουνιστικής αναφοράς οργανωμένων και μη, με στόχο όχι να διατηρηθούν ως έχουν αλλά συνολικά να αλλάξουν σε επαναστατική κατεύθυνση, ώστε να καταστεί δυνατή η συνεύρεσή τους στο πεδίο της ταξικής πάλης με την εργατική τάξη.

   Η συζήτηση για την εμφάνιση και επικράτηση ενός εργατικού επαναστατικού ρεύματος, είναι η στιγμή να ξεκινήσει με ισότιμη συμμετοχή τόσο στην θεωρία όσο και στην πολιτική , τόσο των οργανωμένων δυνάμεων όσο και του εργατικού κινήματος. Άλλωστε το κόμμα δεν είναι παρά απόρροια και γέννημα της ίδια της εργατικής τάξης, που οι ήττες και οι νίκες της διαγράφονται αδρά πανω στην ιστορική πορεία και φυσιογνωμία του.

   Ούτε το ΚΚΕ όυτε κανένα κόμμα η πρωτοπορία μπορεί μόνη της. Δυστυχώς πρέπει να πάμε ακόμη πιο βαθειά και ακόμη πιο μακρυά για να συμβάλλουμε στην γέννηση ενός εργατικού επαναστατικού ρεύματος που πραγματικά θα μπορεί.

   Προς ώρας απλά αντέχουμε και παλεύουμε να συγκεντρώσουμε δυνάμεις. Σε αυτήν την φάση είμαστε κατα την γνώμη μου, και θα μαστε για καιρό ακόμη.

   Διαγραφή
  5. Σύντροφε, γνωρίζω τη θέση σου. Σωστά κατανοείς ότι η ύπαρξη οργανωτικού πυρήνα είναι απαραίτητη για αυτό που περιγράφεις ως συνολική επανίδρυση. Και δεν είναι ζήτημα του να κρίνει κανείς το ΚΚΕ σήμερα ήδη επαρκές ως προς τα καθήκοντα της εποχής, αλλιώς θα είχαμε αφήσει τα πάντα στην ηγεσία και δεν θα συζητούσαμε. Η δική μου μέριμνα είναι πάντα η προσπάθεια να ενισχυθεί ο πυρήνας εκείνος του κόμματος, που επειδή είναι εργατικός, έχει άμεσο συμφέρον από την μετωπική σύγκρουση με τον σάπιο καπιταλισμό και την ρήξη με τις μικροαστικές λύσεις.

   Από αυτή τη βάση εκκινώ. Από εκεί και πέρα, είμαι πρόθυμος να συζητήσω τρόπους και μεθόδους και τακτικές. Όπως είπα, δεν είμαι ικανοποιημένος από την λειτουργία της ΚΝΕ, ενώ θεωρώ ότι με βάση τα δεδομένα, το ΠΑΜΕ έχει δώσει τιτάνια προσπάθεια και χωρίς, δυστυχώς, να ακολουθήσει κανείς.

   Διαγραφή
  6. Συμφωνώ σύντροφε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΚΚΕ είναι πραγματικά εργατικό και έχει υλικό συμφέρον απο την επαναστατική υπέρβαση του καπιταλισμού.

   Όπως επίσης συμφωνούμε ότι η διαρκής εξέλιξη ενός ΚΚ σε επαναστατικό εργατικό κόμμα ευρείας κοινωικής αναφοράς και απέυθυνσης περνά μέσα απο την αέναη αλλλοτροφοδότηση και όσμωση με την εργατική τάξη τις αντιφάσεις και τις ήττες της.

   Οι δρόμοι αυτής της συνάντησης πρέπει να ιχνηλατηθούν, (σε θεωρητικό, πολιτικό, ιδεολογικό, πολιτισμικό και πραξιακό επίπεδο) και αυτό είναι το μέγιστο επίδικο της επόμενης μεσοπρόθεσμης περιόδου.

   Διαγραφή
 6. αντισυστημικοί υγειώς σκεπτόμενοι μικρεμποράκοι: http://gr.news.yahoo.com/%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-142013426.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πλήρως αναμενόμενο και επιβεβαιώνει την πιο πάνω ανάλυση της "εξολόθρευσης του ανταγωνισμού" ως κυνικού υπολογισμού εκ μέρους μερίδας των ψηφοφόρων.

   Διαγραφή
 7. Ένα λιθαράκι για τα θεσμικά «όργανα της κοινωνίας των πολιτών» (aka Ku Klux Klan):

  «Αν τώρα στρέψουμε την προσοχή μας από την Γερμανία στις ΗΠΑ, διαπιστώνουμε ότι, στο νότο τής χώρας, οι κομμουνιστές — θύματα διώξεων από τις κρατικές αρχές και τα όργανα τής κοινωνίας των πολιτών — περιγράφονται συχνά ως «εβραίοι» που επιδιώκουν να εξεγείρουν τους Νέγρους κατά τού καθεστώτος τής λευκής υπεροχής, εκμεταλλευόμενοι την ευπιστία των τελευταίων..»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τα όργανα:

  http://tvxs.gr/news/ellada/apolytos-symfono-briskoyn-syndikato-ton-mikropoliton-oi-kiniseis-mat-tis-xrysis-aygis

  ----

  Για το σημείωμα που έγραψες, η αξία που μπορεί να έχει η εμμονή στη διαπίστωση ότι η ΧΑ «δεν είναι αντι- συστημική», έγκειται στην εξομοίωση του φαινομένου της ΧΑ με το πρόσωπο που παρουσιάζουν και οι άλλες «αντισυστημικές» δυνάμεις (ίδε ΣΥΡΙΖΑ, ΑνΕξ). Τώρα, με βάση τη λογική, στο σημείωμά σου, περί αντι-βίας, αυτή, η αντι-βία, πρέπει να επεκταθεί και στους τυχόν ιδεολογικούς συνεργούς (ίδε ΣΥΡΙΖΑ); Επειδή το συμπέρασμα είναι (προς το παρόν) λίγο τραβηγμένο, επιστρέφουμε και περιοριζόμαστε στη διαπίστωση τής αναλογίας/συνέργειας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προς διευκρίνηση, με τον όρο "αντιβία" δεν εννοώ "συνεπιχειρείν" με αφερέγγυους στου καραγκιόζη τον γάμο. Εννοώ ανάπτυξη στενής αυτοάμυνας του κόμματος και των μηχανισμών του.

   Διαγραφή
 9. Το αθεράπευτο πρόβλημα του μικροαστού: είναι, κατά βάθος, μια ευτυχισμένη συνείδηση.
  Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 1)Πρωτα απο όλα το ΚΚΕ είχε υποτιμήσει την επιρροή της Χ.Α στην ελληνική κοινωνία.Αυτό έγινε εμφανές απο την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος όπου αναφέρεται,μέσες άκρες,οτι παρά το ότι ο χαρακτήρας της Χ.Α αποκαλύφθηκε (επεισόδιο Κανέλη-Κασιδιάρη) αυτή διατήρησε τις δυνάμεις της.
  2)Σε ότι έχει να κάνει με το ποίοι ψηφίζουν Χ.Α νομίζω οτι θα πρέπει να τους κατηγοριοποιήσουμε.Υπάρχει ένα κομμάτι ανω των 35 ετών που βλέπει στη Χ.Α τον τιμωρό εκείνων που τους έχουν προδώσει και τους οποίους οι ίδιοι έχουν στηρίξει.Υπάρχει όμως ένα σημαντικό κομμάτι νεολαίας (18-34) το οποίο βλέπει στη Χ.Α μια <> δύναμη,κάτι που οφείλεται στην αποπολιτικοποίηση της νεολαίας χρόνια τώρα.Το σημαντικό στοιχείο επίσης είναι,οτι στην πλειοψηφία τους είναι άτομα τα οποία δούλευαν αριστερά και δεξιά κάτι που τους στέρησε τη δυνατότητα να βρίσκονται σταθερά σε ένα χώρο και να έρθουν σε επαφή με συλλογικές διαδικασίες.
  3)Στην πραγματικότητα η Χ.Α οργανωτικά στηρίζεται στη δεύτερη κατηγορία.Ετσι και αλλιώς ο μέσος δεξιός περιμένει απο τους άλλους να του λύσουν τα προβλήματα οπότε το να κινητοποιηθεί δεν συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες του.
  4)Απο τα παραπάνω,συνάγεται οτι η ΚΝΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Χ.Α.Τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε φοιτητική παράταξη,μιας και αυτή ήταν η κύρια δεξαμενή μέλων και πιο άμεση.Με την ταμπελοποίηση (συστημικό-αντισυστημικό) δεν είναι δυνατό να προσεγγίσει αυτά κομμάτια της νεολαίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενδιαφέρουσα η ανάλυση των διαφορών μεταξύ ηλικιακών ομάδων, και χρήσιμη.

   Διαγραφή
 11. Αν καταλάβει κάποιος ότι και ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά πλευρές του καπιταλιστικού συστήματος, επιλογές της αστικής τάξης μιας χώρας για την διαιώνιση της κυριαρχίας της, επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου για να συνεχίσει να κατέχει τα μέσα παραγωγής, τότε εύκολα καταλαβαίνει ότι ΚΑΙ η χ.α. είναι ένα κομμάτι αυτού του συστήματος !

  Άρα, το ΚΚΕ, έχει απόλυτο δίκιο που την θεωρεί συστημική !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Φίλε Φάρε, φυσικά έχει απόλυτο δίκαιο.

  Το θέμα της ανάρτησης είναι ότι όλοι ΗΔΗ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ. ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το γεγονος οτι το ΚΚΕ επιμενει να αποκαλυπτει τον συστημικο χαρακτηρα της Χ.Α,εχει να κανει πιστευω με κοινωνικο ακροατηριο στο οποιο απευθυνεται το ΚΚΕ.Η Χ.Α ειχε πολυ αυξημενα ποσοστα σε συνοικεις της 'β Πειραια,σε εραγατικες γειτονιες,το οποιο σημαινει οτι την ψηφισε και εργατοκοσμοςκαι οχι μονο μικροαστοι-αν και εκαναν θραυση σους μικροαστους-,και μαλιστα περισσοτερο νεες ηλικιες,οσο μπορω να κρινω απο την πειρα μου.Το θεμα βεβαια δεν τα εκλογικα ποσοστα μονο,αλλα η ευρυτερη επιρροη της Χ.Α, σε νεαρες ηλικιες κυριως.Βλεπω νεα παιδια που δεν εχουν καποια σχεση με την Χ.Α(δηλαδη δεν εχουν διαβρωθει ιδεολογικα απο την Χ.Α)να την θεωρουν πραγματι αντισυστημικη.Πιστευουν οτι αυτοι δεν ειναι σαν τους κλεφτες και προδοτες πολιτικους που μας φεραν σ αυτη την καταντια,οτι δεν ειναι σαν τα λαμογια που λυμαινονται τον τοπο για να κονομησουν και να βολευτουν οι ιδιοι,οτι νοιαζονται για το καλο του τοπου και την προκοπη του,οτι ειναι κι αυτοι λαικα παιδια που δεν νοιαζονται για θεσουλες και τετοια.Αλλα κυριως,τους βλεπουν σαν μια δυναμη που εχει τσαγανο να επιβαλλει την θεληση της-επειδη βεβαια δεν δεσμευεται απο τις σχεσεις της με τη διαπλοκη-,μια δυναμη που εχει το θαρρος να λεει τα συκα συκα και τη σκαφη σκαφη,να καταγγελει ανοιχτα και ξεκαθαρα τους υπαιτιους που μας φεραν ως εδω, να απειλει οτι θα βαλει στη φυλακη τους υπευθυνους.Θεωρουν οτι η Χ.Α ειναι η δυναμη που προτεινει τον ξεκαθαρο δρομο για να βγουμε απο την δυσκολη κατασταση,δηλαδη να τιμωρηθουν τα λαμογια και να αναλαβουν τα ηνια μονο οσοι νοιαζονται πραγματικα για την προκοπη του τοπου.Και βεβαια,εχει τη γοητεια του καινουργιου και του αγνωστου,ειναι δηλαδη τροπον τινα μια μοδα,και ως εκ τουτου προσελκυει τους νεους.Σε οτι αφορα τους μεταναστες,αυτοι ειναι η παραπλευρη απωλεια.Αλλωστε,η ζωη ειναι σκληρη,και στις χωρες τους δεν περναγαν καλυτερα.Εμεις εχουμε καθηκον να νοιαστουμε για τον τοπο μας,για να μην καταντησουμε κι εμεις χωρα της Αφρικης.

  Δυστυχως,αυτος ειναι ο τροπος που σκεφτονανται πολλοι νεοι.

  Προλεκαλτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προλετκαλτ, έχεις δίκαιο ως προς την πρώτη κατηγορία και ως προς την δεύτερη. Δες και πιο πάνω σχόλιο για διαφορές ηλικιακών ομάδων καθώς και συζήτηση που ξεκίνησα για ΚΝΕ. Ευχαριστώ για τις χρήσιμες παρατηρήσεις, οπωσδήποτε προσωπικά έχω καλύτερη νοητική επαφή και κατανόηση με ηλικιακές ομάδες πιο κοντά στη δική μου (τις οποίες και σιχαίνομαι εδώ και πολλά χρόνια) από ό,τι για τις νεαρότερες ηλικίες και κυρίως για την κρίσιμη ηλικία 18-22.

   Διαγραφή
  2. Οι θέσεις της "Ομάδας κομμουνιστών για την παρέμβαση και τη δράση" (πρόσκειται στον ευρύτερο χώρο του ΜΛ-ΚΚΕ/ΚΚΕ (μ-λ), προς συζήτηση: http://antigeitonies.blogspot.gr/2012/09/blog-post_6444.html

   Διαγραφή
 14. Έχετε μιλήσει με ψηφοφόρο της ΧΑ;

  Εγώ έχω. Όταν μου λεει

  Δεν γουστάρω κανένα κόμμα είναι ψεύτες και κλέφτες, λαμόγια
  Είναι όλοι πουλημένοι στους τοκογλύφους, είναι προδότες
  Μας γδέρνουν για να τα ακουμπάνε στους τραπεζίτες
  Μας έχουνε πουλήσει
  Εχουν φέρει τους μετανάστες εδώ για να ρίξουν τα μεροκάματα
  Κι εχουν κάνει τους Έλληνες να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο
  Οι μετανάστες να πανε να γαμηθούνε κάπου αλλού. Όχι εδώ
  Αφού δεν το κάνουνε οι πούστηδες οι πολιτικοί να το κάνει ΧΑ
  Να τους πετάξει στη θάλασσα. Μαγκιά της
  Αυτό είναι το γαμημένο το σύστημα τους
  Αυτή είναι δημοκρατία τους
  Θα τους την βάλουμε στον κώλο τους

  Γουστάρω την χρυσή αυγή γιατί είναι η μόνη που μπορεί να δουλέψει στειλιάρι
  Όλοι μέσα στο μπουρδελο την βουλή μόνο τη μάσα κοιτάνε. Θέλουνε κρέμασμα
  Θα δεις τι κλωτσιά και σφαλιάρα που θα πέσει απ’ τους χρυσαυγιτες εκεί μέσα
  Εδώ θα είμαστε - Θα φανε το ξύλο της αρκούδας τα καργιόλια

  Τα παραπάνω δεν είναι καμία ραφιναρισμένη προκαπιταλιστικη – αντικομμουνιστική ιδεολογία. Είναι κάτι ελάχιστα παραπάνω απο ανορθολογικά επιφωνήματα. Κάτι ελάχιστα διαφορετικό απο κραυγές ζώων. Δεν υπάρχει καμία σοφιστικάτη ιδέα διάσωσης του συστήματος των αστών μέσω ωμής καπιταλιστικής βίας και απολυταρχίας. Οι άνθρωποι είναι κάπου αλλού. Η οργή και απόγνωση τους στρέφεται εναντίον αυτού που θεωρούν «σύστημα». Δεν θέλουν διαιωνιστεί αυτο που θεωρούν «σύστημα». Θέλουν την διάλυση του. Με αυτή την έννοια, άσχετα απο το πως ορίζουμε το σύστημα εμείς, αυτοί θεωρούν τον εαυτό του ουλτρα αντι-συστημικό. Μόνο που το σύστημα γι αυτούς είναι «η δημοκρατία» που τους βρωμάει ανυπόφορα. Η δημοκρατία, αν πετύχουν τον σκοπό τους, θα πάθει ότι και οι μετανάστες. Το αν αυτό αφήνει «τις σχέσεις παραγωγής» άθικτες ανήκει σε μια άλλη διανοητική σφαίρα.

  Σωστή είναι η θέση του κόμματος, λοιπόν. Αυτοί που είναι ευάλωτοι στην προπαγάνδα της ΧΑ πρέπει να πειστούν ότι δεν είναι αντι-συστημικη , ούτε με την έννοια που η ΧΑ προσάπτει στον όρο «σύστημα». Αίφνης, δεν θα στραφούν ποτέ εναντίον των τοκογλύφων» διότι οι χρηματοδότες τους ανήκουν στην τάξη των τοκογλύφων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που είναι επιρρεπείς στην προπαγάνδα της ΧΑ, είναι έτσι γιατί στερούνται γλώσσας και άρα η επικοινωνία μαζί τους είναι εκ προοιμίου προβληματική. Ακούγεται ελιτιστικό, αλλά πιστεύω ότι μια προβληματική του πως προσεγγίζεις ψηφοφόρους της ΧΑ πρέπει να ξεκινήσει περισσότερο με μια αναγνώριση του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αυτοί (ίσως οι περισσότεροι απ’ αυτούς) δεν σκέφτονται, και λιγότερο με την πεποίθηση ότι είναι πονηροί και συμφεροντολόγοι υπό-μικροαστοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χμμμμ...υπάρχει μια λογική αντίφαση εδώ.

   Αφενός λες ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιπέδου Νεάντερνταλ νοητικά, δεν μπορούν καν να αρθρώσουν λόγο. Και φυσικά δεν έχουν ιδέα τι εννοούν "σύστημα."

   Ωραία.

   Από την άλλη όμως λες, ότι "πρέπει να πειστούν" ότι η Χ.Α "δεν είναι αντισυστημική." Για να πειστούν όμως για κάτι τέτοιο, προϋποτίθεται να δεχτούν τον δικό σου (μας) ορισμό του τι είιναι σύστημα, πράγμα που περιλαμβάνει τη συζήτηση για τρόπο παραγωγής, ταξικές σχέσεις, κλπ, για τις οποίες λες ότι δεν καταλαβαίνουν γρι to begin with.

   Οπότε;

   Διαγραφή
  2. Θέλω να πω, στο τέλος, πως άλλο πράγμα το ταξικό ένστικτο του πού πάει ο μικροαστός και άλλο οι μπούρδες που σου ξεφουρνίζει για το γιατί. Πόσες δεκάδες αντιφατικούς λόγους δεν έχεις ακούσει για την αντιπάθεια στο ΚΚΕ; Από εκεί θα βγάλεις άκρη για τις αιτίες; Χαμένο παιχνίδι. Άκρη θα βγάλεις από την επεξεργασία του τι είναι αυτό που ο άλλος νιώθει ότι τον απειλεί ταξικά ή τι είναι αυτό που νιώθει ότι τον εξυπηρετεί ταξικά ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΞΕΦΟΥΡΝΙΖΕΙ.

   Και η ελπίδα της μείωσης του ανταγωνισμού (νοουμένου ότι δεν ψάχνεις αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε άλλη βάση) μέσω της φυσικής εξολόθρευσης όσων βρεθούν από την απέναντι, της μείωσης συνεπώς του πληθυσμού, είναι ένα εξόχως έλλογος λόγος για να γίνεις φασίστας.

   Διαγραφή
 15. ..πιστεύω και γώ ότι κάποια μερίδα του κόσμου θεωρεί την ΧΑ αντισυστημική γιατί ως σύστημα εκλαμβάνει το πολιτικό κι όχι το οικονομικό. Εφόσον οι περισσότεροι θεωρούν την ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση ως φύση του ανθρώπου, δεν εκλαμβάνουν τον καπιταλισμό ως σύστημα αλλά ως την "φυσική" οργάνωση των πραγμάτων που επιτρέπει στους άξιους να ανεβαίνουν και να επιτυγχάνουν. Από κει ίσως προκύπτει και ο σεβασμός ως προς τους επιχειρηματίες (και ιδίως τους εφοπλιστες που είναι η πιο εμβληματικη ομάδα της ελληνικής αστικής τάξης),που με αναγωγή προκύπτουν ως τα πιο ικανά μέλη της κοινωνίας που "γεννουν" κέρδη και δουλειές για τους υπόλοιπους λιγότερο ικανούς.Στον αντίποδα,το πολιτικό σύστημα θεωρείται όχι μόνο προδοτικό, διεφθαρμένο κτλ αλλά και άχρηστο να επιτύχει απτά αποτελέσματα και αναξιοκρατικό δημιουργώντας άχρηστους δημόσιους υπαλλήλους και επιτρέποντας μια γενικευμένη ανομία και ανοργανωσιά που δεν μας αφήνει εμας τους άξιους να δουλέψουμε. Υπό αυτήν την έννοια η ΧΑ προβαλλει μεν ως αντισυστημική αλλά απέναντι σε ένα σύστημα φαύλο και ξεχαρβαλωμένο,άρα ως το αντίθετο του έρχεται να επιβάλλει τάξη και πειθαρχία. Πραγματικά,είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν μιλάς με κάποιον εξοργισμένο με την όλη κατάσταση να στρέψεις την κουβέντα στους επιχειρηματίες, γιατί είτε θεωρούνται επίσης θύματα είτε ως η "φυσική" τάξη πραγμάτων..Η όλη σύγχυση επιτείνεται κι από την σύγκριση με την Δ. Ευρώπη όπου εκεί "φαίνεται" ένα σοβαρό κράτος,που όλοι πειθαρχούν στους κανόνες, οι άξιοι επιβραβεύονται, οι κακοί τιμωρούνται κτλ. Ακόμα και σήμερα που είναι φανερό ότι οι εργασιακές συνθήκες έχουν χειροτερεύσει και επιδεινώνονται διαρκώς σε όλην την Ευρώπη, ακούω διαρκώς γύρω ανθρώπους (κυρίως πτυχιούχους) για τους καλούς μισθούς, τις καλές συνθήκες κτλ που παίρνουν οι εργαζόμενοι στην Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία κτλ. Και για τους μετανάστες (πέρα απο την σαδιστική ηδονή του καρπαζοεισπράκτορα που βρίσκει κάποιν να βαρέσει) υπάρχει η σχετική φιλολογία που λέει ότι δεν τους ελέγχει κανείς ενώ στην Γερμανία αμα σε πιάσουν χωρις χαρτιά σε ξαποστέλνουν. Μες στο όλο μπάχαλο δηλαδή,ο Έλληνας θέλει ένα αντισυστημικό μπαμπούλα για να επιβάλλει στο σύστημα τους ίδιους του τους κανόνες που αυτό δήθεν δεν σέβεται, και για αυτό φτάσαμε ως εδώ..και σε κάποια ζητήματα αυτό το περίμενε κι απο το ΚΚΕ,όπως έγραψες και σε προηγούμενη αναρτηση σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "πιστεύω και γώ ότι κάποια μερίδα του κόσμου θεωρεί την ΧΑ αντισυστημική γιατί ως σύστημα εκλαμβάνει το πολιτικό κι όχι το οικονομικό."

   Αυτό (θεωρεί ότι) ΤΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ να λαμβάνει ως σύστημα. Μην χάνετε επαφή με την έννοια του ταξικού ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, όπως το επεξεργάζεται ο μικροαστός στο ποντικίσιο μυαλουδάκι του.

   Διαγραφή
  2. ..προφανώς κι ο μικροαστός επιδιώκει πρωτίστως το ταξικό του συμφέρον, δεν διαφωνώ, αλλά με τι εφόδια κρίνει?. Αν κατάλαβα καλά θεωρείς ότι στην πλειοψηφία τους οι μικροαστοί κατανοουν τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής και την θέση τους σε αυτόν και συνειδητά επιλέγουν να στοχοποιούν μόνο το πολιτικό σύστημα..Για μένα το ότι πχ οι ομάδες των δικηγόρων, μηχανικών κτλ που ήταν όντως αυταπασχολούμενοι ή διατηρούσαν μικρά γραφεία και δεν αντέδρασαν αρκετά ή και αποδέχτηκαν την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβων δείχνει ότι δεν κατανοούσαν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα τους και ότι σύντομα οι αμοιβες θα έπαιρναν την κατηφόρα

   Διαγραφή
  3. Επιδιώκει το βραχυπρόθεσμο συμφέρον του, σαφέστατα. Αν δεν ήταν μικροαστός θα σκεφτόταν διαφορετικά. Δεν διαφωνούμε σε τίποτε στο ότι ο κυνισμός τους είναι επίσης βλακεία και αυτοεξαπάτηση. Το αντίθετο, συμφωνούμε απολύτως σ' αυτό.

   Το πρόβλημα είναι ότι η εμπειρία έδειξε ξανά και ξανά ότι όσο και να τους το λες δεν πρόκειται να αλλάξεις τίποτε στον τρόπο που σκέπτονται. Σου το απέδειξαν στις εκλογές, σου το αποδεικνύουν ξανά μετά τις εκλογές. Η πολιτική δεν είναι απλώς συζήτηση, επιμόρφωση και διάλογος, είναι επίσης ισχύς, βία, σύγκρουση και πάλη. Εάν δεν το θυμόμασταν αυτό δεν θα ήμασταν πια επαναστάτες αλλά στην καλύτερη ουτοπιστές σοσιαλιστές.

   Διαγραφή
  4. Για να το πω αλλιώς: Μετά τις 6 Μάη και τις 17 Ιούνη έχει αλλάξει τελεσίδικα το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Πάει αυτό που ως τώρα γνωρίζαμε. Και δεν θα μείνουμε ζωντανοί στην σκακιέρα αν δεν προσαρμοστούμε στους νέους όρους του παιχνιδιού. Οι οποίοι περιέχουν στοιχεία άλλα της πειθούς και των προγραμμάτων. Η Χ.Α δεν χρησιμοποιεί πειθώ και προγράμματα για να της κάνεις ιδεολογική κριτική, η ιδεολογική κριτική έχει τεράστιους περιορισμούς απέναντι στις μεθόδους της.

   Το λέω λίγο κρυπτικά γιατί δεν μας παίρνει να τα συζητάμε όλα δημόσια.

   Διαγραφή
  5. "Η πολιτική δεν είναι απλώς συζήτηση, επιμόρφωση και διάλογος, είναι επίσης ισχύς, βία, σύγκρουση και πάλη", μα η διαφωνία μου αφορούσε το αν χρειάζεται προπαγάνδα για την αντισυστηματικότητα της ΧΑ (και κατ επέκταση τι ορίζουμε κι ως σύστημα) και όχι την ανάγκη αντιβίας. Πιστεύω ότι το ΚΚΕ το έχει υπόψιν του, όπως μου είπε κάποιος "ο κόσμος δεν πάει με αυτόν που τρώει ξύλο". Απο την άλλη, η ανυπακοή, η βία, η αντίθεση στην τάξη και τους ένστολους έχει ήδη φετιχοποιηθει εδώ και πολλά χρόνια αλλά χωρίς περιεχόμενο (χαρακτηριστικά τα λόγια του Κασιδιάρη στην Κανέλλη λίγο πριν της επιτεθεί και σωματικά), άρα είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό το τάξικό πρόσημο, το "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Πιστεύω ότι το ΚΚΕ το έχει υπόψιν του, όπως μου είπε κάποιος "ο κόσμος δεν πάει με αυτόν που τρώει ξύλο". Κι απο άποψη τακτικής δε, δεν έχει νόημα να αποφεύγεις μια μάχη που πρέπει να δοθει, γιατί στο τέλος θα κληθείς να την δόσεις με τις προϋποθέσεις που θέλει ο εχτρός, νομίζω κάπως έτσι το λέει ο Μακιαβέλι. Πέρα όμως απο την αντίδραση του αντιπάλου και της αστυνομίας κτλ που τον σιγοντάρει, πρέπει να προσέξουμε και ότι, δεδομένης της εξίσωσης φασισμού- κομμουνισμού, ένας εύκολος ελιγμός της αστικής τάξης θα ήταν η αναγόρευση χα και ΚΚΕ ως των άκρων που πρέπει εξίσου να παταχτουν για να σωθεί η δημοκρατία

   Διαγραφή
  6. "Απο την άλλη, η ανυπακοή, η βία, η αντίθεση στην τάξη και τους ένστολους έχει ήδη φετιχοποιηθει εδώ και πολλά χρόνια αλλά χωρίς περιεχόμενο"

   Σύμφωνοι απολύτως. Δες αν μπορείς το κείμενο παρέμβασης της Πρωτοβουλίας, θέτει πολλά ζητήματα με τρόπο που με βρίσκει σύμφωνο και απηχεί τις ανησυχίες μου, αλλά και εμβαθύνει περισσότερο από εμένα σε ζητήματα τακτικής. Και το θίγει και αυτό το θέμα που αναφέρεις.

   Από εκεί και πέρα, θα εκμεταλλευτώ το γεγονός ότι δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ και άρα μπορώ να μιλάω ανοιχτά: Σύντροφοι, ο πολιτικός κόσμος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας άλλαξε ανεπιστρεπτί μετά τις 6 Μάη. Η μεταπολίτευση τελείωσε οριστικά. Ο πολιτικός λόγος, ο πολιτικός σχεδιασμός, η πολιτική τακτική και στρατηγική ενός Κομμουνιστικού Κόμματος οφείλει να δείχνει ότι έχει αντίληψη του τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά μια απόλυτα ξεκάθαρη φασιστική στροφή στην ελληνική κοινωνία που δεν είναι ούτε μόδα ούτε αποτέλεσμα παρεξήγησης του κόσμου για το τι είναι και τι όχι αντισυστημικό.

   Θα πρέπει το Κόμμα να επανεξετάσει άμεσα όχι απλώς την συνολική του αντίληψη και τοποθέτηση για τη ΧΑ, όχι μόνο την πρακτική του τακτική, αλλά και την ίδια του την οργανωτική δομή. Δεν μπορεί όταν οι εξελίξεις τρέχουν αστραπιαία και δρομολογούνται τεράστιες αλλαγές να πρέπει να περιμένουμε το κόμμα να κάνει συνέδριο για να έχουμε μια επεξεργασμένη θέση. Εδώ μια παρέα από μουλούδες μας έβαλε τα γυαλιά, και αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Πολύ πιο επεξεργασμένη ανάλυση των δεδομένων από ό,τι έχει ως τώρα βγάλει το κόμμα.

   Φυσικά, έχει κινδύνους η "γρήγορη αντίδραση", όλοι είδαμε το σώου γελοιότητας που έδωσε ο Σφύριζα μετά τη σύνοδο Κορυφής, και όλοι ξέρουμε ότι όταν το ΚΚΕ επεξεργάζεται κάτι κάνει σοβαρή πολιτική δουλειά και όχι καραγκιοζιλίκια για πολιτικά αμόρφωτους. Αλλά πρέπει να βρεθεί οργανωτικά και θεσμικά τρόπος επιτάχυνσης διαδικασιών επεξεργασίας θέσης και περάσματος σε πρακτική δράση. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στο θέμα "ΧΑ-φασισμός" και δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστέρηση.

   Ξέρω ότι οι κομμουνιστές θα καταλάβουν τι λέω και γιατί.

   Διαγραφή
  7. Βέβαια στην Σύνοδο Κορυφής το ΚΚΕ είχε τοποθετηθεί εξίσου γρήγορα, και με τέτοιο βάθος και αντίληψη που απλά εξέθετε τους Συριζαίους ως τσαρλατάνους και ανίδεους. Άρα, ήταν ήδη έτοιμο σε εκείνη την περίπτωση. Και για την ΧΑ, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν ήταν έτοιμο και ακόμα δεν είναι. Όταν το ΚΚΕ μιλά θεωρητικά η διαφορά με τους άλλους είναι χαώδης. Δεν έχει επεξεργαστεί τις θέσεις του επαρκώς στο θέμα, και φυσικά, δεν προέβλεψε την εμφάνιση της ΧΑ στο πολιτικό πεδίο. Στο ζήτημα αυτό πιαστήκαμε απροετοίμαστοι όπως όλοι.

   Να είμαστε ειλικρινείς.

   Διαγραφή
  8. ...κι εγώ ως απλός φίλος- συνοδοιπόρος του ΚΚΕ μιλάω. Για μένα το ΚΚΕ δείχνει αδυναμία να απαντήσει στις τακτικες κινήσεις του αντιπάλου (στήσιμο Αγανακτισμένων, "αριστερή Κυβέρνηση- ΣΥΡΙΖΑ", ΧΑ κτλ), και όταν το κάνει ο άλλος έχει ήδη αποκτήσει το πλεονέκτημα για αυτό και προσυπογράφω το "Αλλά πρέπει να βρεθεί οργανωτικά και θεσμικά τρόπος επιτάχυνσης διαδικασιών επεξεργασίας θέσης και περάσματος σε πρακτική δράση". Ειδικά τώρα που πραγματικά ο πολιτικος χρόνος φαίνεται πολύ συμπυκνωμένος..όσο σκέφτομαι ότι πριν έναν χρόνο μίλαγε ο Παπανδρεόυ στην ΔΕΘ ή βλέπω τις ημερομηνίες στα άρθρα για τους αγανακτισμένους..
   'Οσον αφορά τα μ-λ, είναι αφόρητα σεκταριστες και αντικκε, αλλά νομίζω ότι είναι μακραν το πιο αξόλογο κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, τουλάχιστον σε κάποιες επεξεργασίες (όπως και κάποιες που έχουν κάνει για τον αναρχισμό και είχαν αναρτηθεί στο Fadom Duck 2)

   Διαγραφή
  9. "Οσον αφορά τα μ-λ, είναι αφόρητα σεκταριστες και αντικκε, αλλά νομίζω ότι είναι μακραν το πιο αξόλογο κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς."

   Σύμφωνοι. Θα πρέπει και αυτοί να κάνουν τις υπερβάσεις τους σιγά-σιγά σε κάποια θέματα (ή καλύτερα γρήγορα γρήγορα)...

   Διαγραφή
 16. Χωρις να εχω διαβασει τα σχολια που προηγηθηκαν γιατι ειναι πολλά, να πω οτι εχει νοημα το να τονιζουμε οτι η ΧΑ δεν ειναι αντισυστυμικο κομμα, διότι η ίδια εχει μια ψευτο-αντι-συστημικη ορολογια. Μπορει ο μικροαστος να θεωρεί αντισυστημικη την συντήρηση, και ας μην είναι, αλλα τη θεωρεί τι να κάνουμε. Θεωρεί δηλαδη, οπως θεωρούσαν και στη γερμανία του μεσοπολέμου, ότι οι χρυσαυγίτες θα σπάσουν τις σάπιες δομες και θα στήσουν ενα αυστηρο, πιο υγιες κρατος που θα βάζει πανω απο ολα τους ελ΄ληνες και τα εθνικα συμφεροντα(και αλλες τετοιες μαλακιες). Μπορει αυτο να μην αποτελει ούτε καν αλλαγη "παραδείγματος" αλλά για αυτούς αυτό ειναι αντισυστημικο, διότι έχουν πιστέψει ότι δεν φταιει ο καπιταλισμος(αρα αλλάζουμε σύστημα πραγματικά), άλλα η διαφθορα η ασσυδοσία το βόλεμα και οι ξένοι, αρα αμα εκλείψουν αυτα όλα καλα.

  1/2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πίτσες θεωρούν οτιδήποτε τέτοιο Poe. Ξέρεις πόσες φορές έχω ακούσει πίσω από τα λόγια των χουντονοσταλγών ότι "οι δουλειές" πήγαιναν καλύτερα γιατί "τους φρόντιζε" το κράτος (που είχε τους δυνητικούς ανταγωνιστές τους στη φυλακή και στη διώξη;)

   Διαγραφή
 17. Το κομμα λοιπον καλα κανει και τα ξεκαθαριζει αυτα, ότι αφενος ειναι ψευτοιδεολογήματα και ότι στο τέλος μένει μόνο η απανθρωπιά, και ότι η ΧΑ στην ουσια δεν μιλάει για αλλαγη συστήματος αλλά ειναι ενα ακομα κομμα, που επικαλουμενο (και χρησιμοποιοντας)τη βια, στην ουσια μιλαει για πιο σωστο καπιταλισμο(το ιδιο που κανουν και ολα τα υπόλοιπα αστικα κόμματα δηλαδη.

  Αυτα(μαλλον θα τα καμω και ενα μικρο αρθρακι για το redfly μιας και τα εγραψα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δείτε την ανακοίνωση των υπαίθριων μικροεμπόρων: τσακίστε τους μετανάστες παντού να σας στηρίξουμε Θεοί και προστάτες μας.

   Τι είναι αυτό; Ρατσισμός που παρεπιδημεί στους υπαίθριους μικροεμπόρους;

   Όχι. Είναι έλλογη επιθυμία καλυτέρευσης προοπτικών μέσω εξολόθρευσης του ανταγωνισμού.

   Ποια "αντισυστημικότητα" λοιπόν πιστεύουν; Ένα σύστημα που να βολεύει τους ίδιους επιζητούν οι άνθρωποι, και σεις ας ψοφήσετε.

   Δείτε την αλήθεια κατάματα, με την φοβάστε.

   Διαγραφή
  2. Θεωρουν ότι θα γκρεμισουν ενα κατεστημενο και αυτό το βαφτιζουν αντισυστημικο, ασχετα αν ειναι η δεν ειναι έτσι.
   Η πραγματικοτητα βεβαια ειναι αλλη, βλεπουν ενα κατεστημενο που τους ψιλοεξυπηρετουσε κάποτε να μην τους εξυπηρετει πια, οπότε και τους ξυνίζει έτσι πιάνονται απο οποιοδήποτε ιδεολόγημα θα μπορούσε να τους υποσχεθεί επιστροφή στα παλια.
   Το κομμα όμως γιατι κανει κακο που λεει ότι η ΧΑ δεν ειναι αντισυστημική; Το κανει ακριβως επειδή οι ιδιοι λενε οτι ειναι αντισυστημικοι. Με αφορμη αυτο λοιπον, το κομμα εξηγει αυτο πυο εξηγεις και εσυ, οτι ούτε μπορεί να τος βγει σε καλο αυτο που προτεινουν οι χρυσαυγιτες, ούτε και πρόκειται για αλλαγη συστηματος.

   Διαγραφή
  3. Το κόμμα θα μπορούσε πολύ απλά να πει αλλού τα σάπια περί αντισυστημισμού και κομένες οι μαλακιούλες, θλιβερέ μικροαστέ.

   Σιγά μην θεωρούν ότι γκρεμίζουν ένα κατεστημένο. Από πότε έγιναν και γκρεμιστές κατεστημένων στα δικά τους μάτια; Απ' το γυμναστήριο και τους φραπέδες;

   Μην αφήνετε τους φασίστες να σας δουλεύουν για την δήθεν αφέλειά τους. Είναι κυνικά υπολογιστικά καθάρματα και τίποτε άλλο.

   Διαγραφή
  4. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει μεγαλη δόση ανοησιας και αμορφωσιας συναμα.

   Οτι το κομμα θα επρεπε να ειναι πιο αυστηρο με το λαο θα επρεπε, παντως εχει αλλάξει τη σταση του απο τις εκλογες και μετα.

   Διαγραφή
  5. Μα φυσικά, ο "υπολογιστικός κυνισμός" πχ των υπαίθριων μικροπωλητών, είναι ταυτόσημος με την καθαρή βλακεία. Αλλά όχι ότι "δεν ξέρουν" ότι "δεν είναι αντισυστημική" η Χ.Α ή επιδιώκουν την "αντισυστημικότητα" αλλά αντί να χτυπήσουν την πόρτα του ΚΚΕ χτυπούν της ΧΑ από απροσεξία. Αυτά είναι για τα θηρία. Δεν είναι σύλλογος φιλανθρωπικών κυριών το Κομμουνιστικό Κόμμα να παίρνει τους αμαρτωλούς απ' το χεράκι και να τους εξηγεί τον καλό τον δρόμο.

   Θέλω να δω περισσότερο νεύρο και επιθετικότητα πάνω στο ζήτημα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ή τώρα ή γεια σας.

   Διαγραφή
 18. Βασικα δεν θελω να τοποθετηθω ανοιχτα επ αυτου, δηλαδη τον τροπο που θεωρω εγω οτι πρεπει να τους αντιμετωπισουμε και τα βηματα που πρέπει να γινουν απο μέρος μας.(αν θες να το συζητήσουμε στειλε email)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα πάω για υπνάκο, αλλά θα τα πούμε μέσω μέιλ. Και θα σβήσω κάποια δικά μου σχόλια αφού κατάλαβες το πνεύμα μου.

   Διαγραφή
 19. Αίσθηση ισχύος - και όχι πραγματική ισχύ, επί του παρόντος τουλάχιστον - αποπνέει η ΧΑ και συσπειρώνει τους μικροαστούς. Το παράδειγμα των ελλήνων μικροπωλητών που, αφού το νταβατζιλίκι των δημάρχων, που τους έκαναν πλάτες, δεν μπορεί πλέον να τους ωφελήσει, προσφεύγει στους original νταβατζήδες της ΧΑ, είναι χαρακτηριστικό. Αυτό πρέπει να αναιρέσουμε, τη βεβαιότητα της ατομικής επιβίωσης του μικροαστού, αρκεί να είναι με τη "σωστή πλευρά". Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να δείξουμε έμπρακτα - και το μπορούμε ακόμη, δεν ξέρω, όμως, για πόσο - ότι κάθε άλλο παρά τόσο ισχυροί, όσο φαίνονται, είναι οι κάγκουρες τους. Well, it's dirty job, but someone's got to do it, για να το πούμε σαν τους Faith No More. Στη γειτονιά μου, πάντως, στου Ζωγράφου, θες η γειτνίαση με τα Πανεπιστήμια,θες ένα βρωμόξυλο που είχαν μαζέψει παλαιότερα τα πρωτοπαλίκαρά τους, για άσχετους με την πολιτική λόγους, δεν έχουν ακόμη φανεί.
  Hellacopter13

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Αίσθηση ισχύος - και όχι πραγματική ισχύ, επί του παρόντος τουλάχιστον - αποπνέει η ΧΑ και συσπειρώνει τους μικροαστούς. [...]. Αυτό πρέπει να αναιρέσουμε, τη βεβαιότητα της ατομικής επιβίωσης του μικροαστού, αρκεί να είναι με τη "σωστή πλευρά".

   Να που συμφωνούμε και σε κάτι επί της αρχής τουλάχιστο...

   Διαγραφή
 20. Οκ και εγώ θα κατσω να καταγράψω μερικα απο αυτά πυο αναδείχθηκαν στα σχόλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ηγραψα το τσεκαρε το αν θες

  http://redflyplanet.blogspot.com/2012/09/blog-post_10.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ειναι τεραστιο λαθος να επιχειρειται η αναγνωση της ιστοριας προς εξασφαλιση ετοιμων συνταγων στην συγχρονη πολιτικη δραση και μαλιστα σε μια χωρα των Βαλκανιων, με καπιταλιστικο παρελθον και παρον σχεδον αποκλειστικα εισαγομενο στη μορφη και στο περιεχομενο, σε συσκευασια προς αμεση καταναλωση κατ'οικον, βεβαια με την απαραιτητη προσθεση διεγερτικης προγονοπληκτης πατριωτικης σαλτσας. Η ΧΑ οχι μονο δεν εχει τα φοντα να κανει αντισυστημικη (αντικαπιταλιστικη) προπαγανδα αλλα και δεν διαθετει τις ιστορικες παρακαταθηκες του πολυσχιδους κινηματος του πανγερμανισμου στην αναπτυξη του καπιταλισμου στη Γερμανια του 19ου αιωνα εναντια στον "δυτικο καπιταλισμο" και που βρηκε ετοιμες το ναζιστικο κινημα. Ακομα περισσοτερο, οπως ειναι προφανες στην ιστορικη περιοδο που διανυουμε, δεν ειναι καν απαραιτητο να παιξει το δραματικο ρολο του αντισυστημικου ηρωα και πολεμιου του καπιταλισμου για να συγκινησει και να αιχμαλωτισει/παραλυσει τις μαζες. Της αρκει ο ρολος του παλιατσου (αν και επικινδυνου) για να εκφρασει τις αγωνιες και την ανασφαλεια καποιας μεριδας των δουλοπρεπων, φοβισμενων (συστημικων) υπηκοων της χωρας μας. Γι αυτο το λογο και δεν αξιζει να της προσαπτονται κατηγοριες που αγνοει και μαλιστα με τροπο που να την κανουν να φανταζει πιο σοβαρη "πολιτικη" αντιπαλος απο αυτο που πραγματικα ειναι. Αν το ΚΚΕ εννοησει πραγματικα, αποτελεσματικα και γονιμα να ξεκινησει τη δυσκολη πορεια αναπτυξης και στερεωσης των κοινωνικων συμμαχιων για το δυσκολο αντικαπιταλιστικο αγωνα δεν θα ειναι η ΧΑ που θα διαστρεψει το νοημα στα αντισυστημικα-αντικαπιταλιστικα επιχειρηματα.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Απλοϊκός: Θα ήθελα να μοιραστώ μία πληροφορία σχετικά με το ποιοί είναι οι ψηφοφόροι της χ.α.Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Capital.gr υπάρχει ένα ερώτημα- δημοσκόπηση (για το αν η κυβέρνηση θα περάσει τα μέτρα) απευθυνόμενο στους αναγνώστες της ιστοσελίδας. Μπαίνοντας κανείς στην "εμφάνιση αποτελεσμάτων" βρίσκεται αντιμέτωπος μεταξύ άλλων με ένα ερώτημα που τέθηκε την 15-3-2012: "τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα εκλογές;" Το ποσοστό της χ.α. είναι μακράν το μεγαλύτερο=35,70! Ψηφοφόροι της χ.α. και αναγνώστες της capital δεν είναι φυσικά δύο σύνολα που ταυτίζονται. Ωστόσο νομίζω ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα επαναλαμβάνει το ιστορικά δεδομένο ότι δηλαδή ο προσανατολισμός προς τον φασισμό είναι η άρρηκτα συνδεδεμένος με την πιο φανατική διάθεση διατήρησης της ιδιοκτησίας και των σημερινών σχέσεων παραγωγής. Η εκλογική δύναμη των φασιστών δεν είναι οι λουμπενίκοι των ταγμάτων εφόδου αλλά οι μικροαστοί και οι μεσοαστοί που αρνούνται να παραδεχτούν ότι το σύστημα επιτίθεται και σε αυτούς και ότι δεν υπάρχει "αμερικάνικο όνειρο". Αρνούνται να παραδεχτούν ότι το σύστημα κινείται με βάση τα συμφέροντα της ανώτερης οικονομικής τάξης και αυτοί είναι πάντα αναλώσιμοι και όχι αναντικατάστατοι, όπως οι ίδιοι νόμιζαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να θυμήσω την "έρευνα" του Βήματος για τα "τάγματα εφόδου" και το τι έδειξε; Δεν χρειάζεται να εξηγήσω ποια τάξη διαβάζει "Βήμα": http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_8246.html

   Συμφωνούμε πως ο κύριος κορμός είναι μεσοαστικός και μικροαστικός, και συμφωνούμε ως προς την απόλυτη κεντρικότητα της διατήρησης της ιδιοκτησίας και των υφιστάμενων μέσων παραγωγής.

   Διαγραφή
 24. Θα κάνω μια προσπάθεια να σκιαγραφήσω το προφίλ ενός ψηφοφόρου, ή επίδοξου ψηφοφόρου της ΧΑ σύμφωνα με την δική μου εμπειρία. Δεν γνωρίζω σε ποια περιοχή ζείτε ,πάντως στην δική μου γειτονιά, δυστυχώς, βλέπω πολλούς και συνομιλώ με αρκετούς ,(που αν δεν έχουν ψηφίσει ΧΑ, θα ψήφιζαν), πάντα με απώτερο σκοπό η συζήτηση μας να φτάσει στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, μπας και καταφέρω να αλλάξω τα μυαλά σε κανέναν τους.
  Δεν έχω, ευτυχώς, συναναστραφεί με original νεοναζί φασιστοειδές, με σβάστικα πάνω από το κρεβάτι του, το «Ο Αγών μου» στην βιβλιοθήκη του και το «ροκ για την πατρίδα» στο Mp3 του. Αυτοί υπήρχαν. Δεν τους έβλεπες έξω ποτέ, μεταξύ τους έκαναν παρέα. Αυτοί, ήταν πάντα λίγοι και είναι μικρό το ποσοστό τους ακόμα και στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΧΑ. Χωρίς να έχω κάνει και γκάλοπ έξω από τα γραφεία τους, θεωρώ πως ο ένας στους δέκα ψηφοφόρους τους είναι έτσι. Δεν με ενδιαφέρουν αυτοί, δεν ασχολούμαι άλλο.
  Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο μέρος ανθρώπων που ψήφισαν ΧΑ, οι οποίοι είναι φασίστες αλλά όχι τόσο extreme σε σχέση με τον ποιο πάνω «φίλο μας» .Ψήφιζαν παλαιότερα Καραμανλή, Μητσοτάκη, Καραμανλή (Νεοδημοκράτες ως επι το πλείστον,αλλά και αρκετοί Πασόκοι) ,κάποιοι τίμησαν με την ψήφο τους και τον Καρατζαφέρη(θυμάστε πως μας φαίνονταν τότε ο Καρατζαφέρης?), αλλά ο τελευταίος τους την έκανε με το μνημόνιο και έτσι βρήκαν μια ζεστή αγκαλιά, τον νεο αρχηγό τους, στο μελαμψό πρόσωπο του Μιχαλολιάκου και δεν πήραν τον δρόμο που διάλεξαν οι υπόλοιποι να ψηφίσουν Σαμαρα ή Ανεξ.Ελλ. Δεξιοί του κερατά, βασιλόφρονες και οι περισσότεροι εξ αυτών ένστολοι. Οι πέντε στους δέκα είναι αυτοί. Κανένα σημείο επαφής. Οι άνθρωποι είναι δεξιοί, ήταν πάντα δεξιοί και το χαίρονται ,έγιναν πιο δεξιοί, μαγκιά τους και χαρά τους. Ούτε αυτοί με ενδιαφέρουν.
  Αυτοί που με ενδιαφέρουν είναι οι παρακάτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. «Έχετε μιλήσει με ψηφοφόρο της ΧΑ;

  Εγώ έχω. Όταν μου λεει

  Δεν γουστάρω κανένα κόμμα είναι ψεύτες και κλέφτες, λαμόγια
  Είναι όλοι πουλημένοι στους τοκογλύφους, είναι προδότες
  Μας γδέρνουν για να τα ακουμπάνε στους τραπεζίτες
  Μας έχουνε πουλήσει
  Εχουν φέρει τους μετανάστες εδώ για να ρίξουν τα μεροκάματα
  Κι εχουν κάνει τους Έλληνες να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο
  Οι μετανάστες να πανε να γαμηθούνε κάπου αλλού. Όχι εδώ
  Αφού δεν το κάνουνε οι πούστηδες οι πολιτικοί να το κάνει ΧΑ
  Να τους πετάξει στη θάλασσα. Μαγκιά της
  Αυτό είναι το γαμημένο το σύστημα τους
  Αυτή είναι δημοκρατία τους
  Θα τους την βάλουμε στον κώλο τους

  Γουστάρω την χρυσή αυγή γιατί είναι η μόνη που μπορεί να δουλέψει στειλιάρι
  Όλοι μέσα στο μπουρδελο την βουλή μόνο τη μάσα κοιτάνε. Θέλουνε κρέμασμα
  Θα δεις τι κλωτσιά και σφαλιάρα που θα πέσει απ’ τους χρυσαυγιτες εκεί μέσα
  Εδώ θα είμαστε - Θα φανε το ξύλο της αρκούδας τα καργιόλια»
  Τέτοιες κουβέντες ακούω συχνά και εγώ. Αυτά θα τα ακούσεις από άτομα κάτω των 30, ανεξαρτήτου μόρφωσης. Ναι, ανεξαρτήτου μόρφωσης. Μου τα έχει πει και απόφοιτος λυκείου, τα έχω ακούσει να βγαίνουν και από το στόμα νέου με μεταπτυχιακό και φυσικά από στόμα φρέσκου μπάτσου (ΔΙΑΣ κλπ).
  Οι έκπτωτοι μικροαστοί. Χιλιάδες ανθρώπων που επί μία δεκαετία στέκονταν μπροστά από την τηλεόραση και άκουγαν Λιακόπουλο να τους μιλά για εξωγήινους και για τη μεγαλόπρεπη φυλή των Ελλήνων τα μεσημέρια και τα βράδια έψαχναν να βρουν την ομάδα Ε στα πάνελ του Χαρδαβέλλα. Ας μην ξεχνάμε πως η ΧΑ τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε την απήχηση που έχει σήμερα, ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΕ ΕΤΟΙΜΟΥΣ. Ήταν έτοιμοι να δεχτούν κάτι σαν την χρυσή αυγη, όπως και να λέγονταν αυτό. Έχετε κάνει ποτέ καμια βόλτα από την γειτονία του youtube? Πανοπλίες, ο ρωμαλέος ¨Ελλην πολεμιστής, το ιερο Ελληνικό αλφάβητο ,α μην ξεχάσω, οι Έλληνες έχουμε μέσα στο αίμα μας τον Ιχωρ που δεν το έχουν οι βάρβαροι και όταν θα έρθουν από τον Σείριο οι Ελ αυτό θα ενεργοποιηθεί μόνο στους γνήσιους Έλληνες, Ελληνική υπεροχή και άλλα παρόμοια σταματώ να κάνω δυο λεπτά εμετό και συνεχίζω.
  Αυτά δεν βγήκαν τώρα! Υπήρχαν! Δεν γίνεται φασίστας κάποιος από την μια μέρα στην άλλη. Ο σπόρος είχε μπεί στα κεφάλια τους καιρό τώρα. Η ΚΝΕ άργησε.
  Όλοι αυτοί όταν τους πεις, «μα ο μιχαλολιάκος και η παρέα του πριν γίνουν τόσο γνωστοι ρε φίλε, είχαν και κάτι περιοδικά, που υμνούν το Χίτλερ». Χτες θα σου απαντούσαν «λες μαλακίες δεν είναι νεοναζι αφού το είπε και ο ίδιος στην τηλεόραση», σήμερα ψάχνει διακαώς να διαβάσει το «ο αγών μου» και κάτι μέσα του του λέει πως οι κουμουνιστές είμαστε προδότες του έθνους..
  Τώρα, μπορεί και να είναι αργά. Από τα ρεπορτάζ για τις αυτοκτονίες περάσαμε στους 17χρονους με τα μαχαίρια, σε ανακοινώσεις όπως αυτή του ΕΣΣΥΠΕ.
  Σε λίγο θα αρχίσουν τα ντοκιμαντέρ και οι εκπομπές για τον εμφύλιο… πλησιάζει και η 28η..ρε λες να είναι προμελετημένη αυτη η άνοδος της ΧΑ..?μμμ..ποιος άλλος διέδιδε δεκα χρόνια πριν δράσει,πως υπάρχει κομμουνιστικός κίνδυνος..μμ για να δω..α, ο Παπαδόπουλος..
  Να συμπληρώσω και κάτι ακόμα. Οι παραπάνω "φίλοι",μάθανε και για την ΑΟΖ τωρα..ναι!Και ετοιμάζονται να δαγκώσουν λαρύγγια κακών Τούρκων για να την διεκδικήσουν..άσχετο που χέζουν το βρακάκι τους να ζητήσουν την υπερωρία πους τους χρωστάνε..και ο επιχειρηματίας, Έλληνας είναι..έχει και αυτός δικαιώματα.


  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Οι έκπτωτοι μικροαστοί. Χιλιάδες ανθρώπων που επί μία δεκαετία στέκονταν μπροστά από την τηλεόραση και άκουγαν Λιακόπουλο να τους μιλά για εξωγήινους και για τη μεγαλόπρεπη φυλή των Ελλήνων τα μεσημέρια και τα βράδια έψαχναν να βρουν την ομάδα Ε στα πάνελ του Χαρδαβέλλα. Ας μην ξεχνάμε πως η ΧΑ τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε την απήχηση που έχει σήμερα, ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΕ ΕΤΟΙΜΟΥΣ."

   * Η Χρυσή Αυγή είναι το παράγωγο 22 περίπου ετών συντεταγμένου αντικομμουνισμού από τα πάνω, γενικευμένης περιφρόνησης για την εργατική τάξη και για το λαϊκό στοιχείο, βεβαιότητας του μόνιμου της ήττας του οικουμενικού χειραφετητικού προτάγματος, και ακάματης συνομωσιολογικής και σωβινιστικής τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και έντυπης προπαγάνδας που διαμόρφωσε συνειδήσεις ανενόχλητα, προστατευμένη από τον μανδύα του "περιθωριακού καλτ".
   "Was ist 'Χρυσή Αυγή'";
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/06/was-ist.html

   Διαγραφή
  2. Πολύ σωστά,είχα ξεχάσει αυτή την ανάρτηση.
   (Όταν η απάντηση σου σε σχόλια είναι παραπομπή σε παλαιότερα άρθρα σου/σκέψεις σχόλια σε κείμενα κλπ δεν ξέρεις πόσο δύναμη μου δίνεις Αντώνη ειλικρινά.Μπορεί να σου φαίνεται κάπως αυτό που λέω αλλά για ανθρώπους σαν εμένα,που νιώθουν μόνοι και αποκομμένοι στη "ρινοκεριάδα", το ιστολογιό σου,τα σχόλια τα δικά σου και πολλών που σχολιάζουν εδω και σε άλλα μπλόγκς δίνουν δύναμη.Αντιλαμβανόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι.Δεν ξέρω ποιος είσαι απο πού είσαι κλπ.Μπραβο.)
   κλείνω την παρένθεση
   Η συζήτηση με τους παραπάνω περιττό να προσθέσω πως συχνά καταλήγει σε υψηλότερων τόνων συζήτηση που την σταματούν οι πιο ψύχραιμοι.
   Για την αναχαίτιση της ΧΑ, συμφωνώ και επαυξάνω στο ρόλο της ΚΝΕ.
   Γ.Κ

   Διαγραφή
  3. "Μπορεί να σου φαίνεται κάπως αυτό που λέω αλλά για ανθρώπους σαν εμένα,που νιώθουν μόνοι και αποκομμένοι στη "ρινοκεριάδα""

   Κανένας μόνος του στον αγώνα. Αλληλεγγύη και ενότητα σ' όποιον αποτινάσσει τα δεσμά της δουλείας στο κεφάλαιο. Εμείς είμαστε η πηγή κάθε δύναμης, εμείς δημιουργούμε τον πλούτο και τον κόσμο ολάκερο.

   Διαγραφή
 26. η ακροδεξια στην Ελλαδα παιδια δεν ειναι καινουριο φρουτο, υπαρχει απο το 1920, εξελιχθηκε, μεταλαχθηκε, μασκαρευθηκε αλλα παντα ηταν εκει, ριζωνε στα λουμπεν στοιχεια του μικροαστισμου, στις παρυφες του ιδιου του προλεταριατου, τρεφοταν απο το φοβο των μεσοαστων που δεν καταλαβαιναν ποτε γιατι οι "αλλοι και οχι εγω" ειδικα σε συνθηκες βιαιου τσακισματος του δικου τους στρωματος.
  Η ΧΑ ασφαλως και ειναι συστημικο κομμα απο τη στιγμη που κρυβει επιμελως απο τους οπαδους της τις πραγματικες αιτιες της κρισης και των λαικων προβληματων.
  Την ειδατε πουθενα να στοχοποιει τον καπιτλαισμο?την υπερσυσωρευση κερδων?Οχι, αντιθετα και εντελως φαρισαικα τα στελεχη της μιλανε με περισια υποκρισια για τους χαμηλους μισθους πεινας, τις πετσοκομμενες συνταξεις τα λουκετα στα μαγαζια, και αλλα πολλα.
  Οι "προτασεις" της εκτος απο το γενικευμενο "να τελειωνουμε με το σαπιο πολιτικο συστημα-δεν το αναφερουν βεβαια ποτε, αφου η πλειοψηφια των οπαδων τους ετσιθελικα αγνοει την υπαρξη του καπιταλισμου-στοχοποιουν τους μεταναστες ακριβως για τον λογο οτι η πλειοψηφια του Ελλληνικου λαου αγνοει αυτο που λεμε "ιμπεριαλισμος" και μην μου πειτε οτι σημερα οι Ελληνες εργατες, ανεργοι, μικροαστοι, αγροτες κλπ αντιλαμβανονται τι θα πει "συμμετοχη σε ιμπεριαλσιτικους πολεμους, αν συνεβαινε αυτο θα γνωριζαν οτι τη μεταναστευση την προκαλει ο πολεμος, η επεμβαση, η πεινα σαν συνεπεια τους, οι φυσικες καταστροφες σε χωρες που ο καπιταλισμος-νατο παλι το "ακατανοητο"-ειναι βαρβραος και πρωτογονος, προκαλουν μετακινησεις ολοκληρων πληθυσμων.
  Ο Ελληνας λοιπον εργατης, ανεργος, μικροαστος, ο οποιοσδηποτε αγνοει τι γεννα την μεταναστευση-εδω δεν ξερουν οι περισσοτεροι σημερα γιατι μεταναστευσαν την δεκαετια του '60 1000000 Ελληνες σχεδον σε διαφορες χωρες-αποδιδει ολα τα κακα της μοιρας του ακριβως σε αυτο που δεν καταλαβαινει, την μεταναστεσυη και το "σαπιο πολιτικο συστημα" χωρις οικονομικες περικοκλαδες, που δεν την αντιμετωπιζει.
  Ειναι λοιπον θεμα και παιδειας η συμπεριφορα των σημερινων Ελληνων, και δεν ειναι για μενα λιγοτερο ενοχοι οσοι αγνοουν τον ιμπεριαλισμο οπως ειπα πριν, δεν ειναι λιγοτερο ενοχοι οσοι δεχονται Ελληνικα στρατευματα να συμβαλλουν στην εκπορνευση ολοκληρων λαων, δεν ειναι λιγοτερο ενοχοι οσοι θεωρουν οτι η Ελληνικη μαγκια κανει την "διαφορα", που συμβαλλουν στην εξοδο του φιδιου για μια ακομη φορα απο το αυγο του, το ιδιο αυγο που εσπασε το '20. το .30 το '40 το '50 και ξανα εμεινε στο "επωαστηριο" απο το '70 και μετα περιμενοντας την καταλληλη ωρα για να εκολαφθει στο εκολαπτηριο του αστικου συστηματος.
  Η αποκαλυψη πολιτικα του ρολου της ΧΑ σημερα δεν ειναι ευκολη υποθεση, και δεν αντιμετωπιζεται μονο με αφορισμους, θα συμφωνησω οτι στις νεες ηλικιες πρεπει να πεσει βαρος, να καταλαβουν οι νεοι ανθρωποι οτι τα αδιεξοδα που βιωνουν τα δημιουργει ο καπιταλισμος και οι μηχανισμοι του αναπαραγωγης αυτων των διεξοδων, αυτο προυποθετει οχι μονο την δραση της ΚΝΕ αλλα και των ταξικων συνδικατων τα οποια η νεολαια αγνοει η τουλαχιστον αποστρεφεται.
  Υπαρχουν πολλοι που λενε "δεν ψηφισα ΧΑ ρε παιδακι μου, αλλα ειδες τι κανει?Εχει θρασος και βαζει τα πραγματα στη θεση τους", επομενως ειναι πολυ μεγαλυτερο το κομματι του λαου που ανεχεται, εκτρεφει συμβαλει στο δυναμωμα του φιδιου.Αυτο ειναι το ενα απο τα δεδομενα, το αλλο αναζητα απαντηση:μπορει να ανακοπει αυτο το φαινομενο?Φτανει μονο η προσπαθεια του ΚΚΕ η χρειαζεται κατι παραπανω?Αυτο το ερωτημα χρειαζετια επιγοντως απαντηση..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Τα περισότερα σχόλια πιστεύω ότι κινούνται σε σωστή βάση και επιδρούν θετικά στην αντιπαράθεση αυτή, εγώ ήθελα απλά να προσθέσω ότι η προσπάθεια του κόμματος να δείξει την συστημικότητα των ΧΑ είναι απαραίτητη:
  1. γιατί στην αρχή θα πρέπει να το εξηγήσεις αυτό, γιατί υπάρχουν πολλά άτομα που την θεωρούν αντισυστημική (ασχετα με το τι θεωρεί ο καθένας "σύστημα") και
  2. ακριβώς για να εξηγήσουμε αλλη μια φορά το τι σημαίνει "σύστημα" και ποιος πραγματικά είναι αντισυστημικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Κατα τη γνωμη μου η μαχη δεν διδεται για τους σημερινους 40+ αλλα για τους πιο νεους και κυριως για τα παιδια εκεινα πυο θα δουν μονο την απολυτη μαυριλα, δηλαδη τους σημερινους 15χρονους 20χρονους και κατω. Αυτες οι μαζες θεωρω οτι θα φερουν τις αλλαγες οταν θα ερθει η ωρα, το πιστευω ως πιο πιθανο, απο τη γενια μας και πανω 30+ δυσκολα θα αλλαξουν γνωμη οσοι εχουν ζησει δεκαετια 80-90, λιγους θα κερδισουμε απο εκει. Βεβαια μεσα σε αυτους θα υπαρχουν και πολλοι λουμπεν, αλλα θα υπαρχουν και ενα σωρο καθαροαιμοι προλεταριοι, άκληροι, με μονο τους εφοδιο στη ζωη τα χερια και το μυαλο τους, εκει στηριζω τις ελπιδες μου και σε εμας να κραταμε τη φλογα αναμενη ως τοτε, δεν θα ειναι ανετο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. "Αντισυστημικότητα,"
  “Στα πλαίσια του Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας Ελλήνων της Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας, επισκεπτόμαστε σχεδόν καθημερινά μεγάλες επιχειρήσεις των νομών μας, εξετάζοντας τη διαθεσιμότητα θέσεων, τις συνθήκες εργασίας, αλλά και την πορεία όσων εργαζομένων προσλήφθηκαν ήδη με τις ενέργειές μας.
  Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, την αυξανόμενη ανεργία και τις δυσκολίες επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων, προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουν οι εργοδότες τις ευθύνες τους έναντι της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας προτιμώντας Έλληνες,
  αλλά και οι εργαζόμενοι τις ευθύνες τους έναντι της θέσης που καλύπτουν.

  Το μαρξιστικό ιδεολόγημα της "πάλης των τάξεων", που υιοθετήθηκε με ανακούφιση από την εξίσου υλιστική δεξιά, εφηύρε τον "ταξικό εχθρό". Εργαζόμενοι και εργοδότες, αντί να συνεργάζονται ως απαραίτητα μέλη του ίδιου επιχειρηματικού οργανισμού για την ευημερία του και -κατ' επέκτασιν- την ευημερία των ιδίων και του εθνικού συνόλου, έλαβαν θέσεις αντιπάλων, με τις "ευλογίες" των ανάξιων κυβερνήσεων. Η αρρωστημένη εκδοχή του συνδικαλισμού που επέβαλλε στο εργατικό τοπίο της χώρας επί τρεις δεκαετίες η αριστερά, με τη συνδρομή της πολιτικής της ενοχικής δεξιάς, πέτυχε τελικά τα εξής: Τη δημιουργία άεργων μισθωτών "εργατοπατέρων", τη μετατροπή υγειών επιχειρήσεων σε προβληματικές και συνεπακόλουθα το ξεπούλημα και κλείσιμό τους, τη μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων σε (πρώην κομμουνιστικές και εξαθλιωμένες) βαλκανικές χώρες, την αντικατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων από τριτοκοσμικούς λαθρομετανάστες, την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, την παγίωση της "μαύρης" ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και την καλλιέργεια της απέχθειας για την έντιμη εργασία στα Ελληνόπουλα. “
  http://xa-stereas.blogspot.gr/2012/09/blog-post_5.html

  Γ.Κ


  ΑπάντησηΔιαγραφή