Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ριζοσπάστης, το ΠΑΜΕ και η Νότια Αφρική (τρίτο μέρος)

Ποια ήταν η προειδοποίηση του ΓΓ του COSATU Zwelinzima Vavi για τον οποίο η Daily Maverick γράφει ότι "δικαιώθηκε" στο συνέδριο του Κογκρέσου; Ότι, με τα λόγια της εφημερίδας, αν το COSATU δεν αντιμετωπίσει άμεσα "τις αδυναμίες του, δεν έχει μέλλον για πάνω από πέντε χρόνια." Ότι αν δεν κοιτάξει να βελτιώσει την κατάσταση της εργατικής τάξης, οι πόλεις της Νότιας Αφρικής θα ζωστούν από έναν "δακτύλιο φωτιάς." "Χιλιάδες Νοτιοαφρικανών", προειδοποιούσε ο Vavi τον Ιούνη του 2011, "νιώθουν περιθωριοποιημένοι και αγνοημένοι, ζουν σε παράγκες, πίνουν νερό απ' το δρόμο, χρησιμοποιούν ακόμα κουβάδες για τουαλέτα." Με τις απεργίες που ξέσπασαν από εξοργισμένους εργάτες ορυχείων που υποαμείβονται δραστικά, η οικονομία της χώρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "έχει γονατίσει" σε μια φάση που η ανεργία βρίσκεται στα ύψη.

Στην ίδια εφημερίδα, και πριν την σφαγή στην Μαρικάνα, φιλοξενήθηκε άρθρο για τις προειδοποιήσεις του Vavi προς τους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΚΚΝΑ. Στο συνέδριο μίλησε και ο πρόεδρος Ζούμα, για την ομιλία του οποίου η εφημερίδα σημειώνει ότι ήταν μάλλον αδιάφορη.

Τι είπε ο Vavi στο συνέδριο του ΚΚΝΑ τον Ιούλη του 2012, λίγο πριν τα γεγονότα της Μαρικάνα; Πολλά πράγματα. Ας τα συνοψίσουμε:

* Ότι η εισοδηματική ανισότητα στη χώρα έχει αυξηθεί για όλους τους δείκτες και ότι οι προβλέψεις θέλουν το χάσμα να μεγαλώνει.

* Ότι αν το ANC δεν θα ξαναδεί εξουσία αν συνεχίσει στον δρόμο που διάλεξε.

* Ότι το κίνημα εθνικής απελευθέρωσης δεν μπορεί να συνεργάζεται με τον φιλελεύθερο καπιταλισμό και να διατηρήσει λαϊκή βάση.

* Ότι η τριμερής συμμαχία έχει αποτύχει να εφαρμόσει το πολιτικά και ηθικά δέον γιατί δεν έχει δείξει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει τις ίδιες της τις αποφάσεις.

Ότι η τριμερής συμμαχία δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει και ότι χρειάζεται δραστική στροφή στον σοσιαλισμό.

Στο ρεπορτάζ της στις 17 Σεπτέμβρη στο μεταξύ, η Daily Maverick σημείωνε πως "ο Vavi δεν κρύβει ότι θέλει να συνεχίσει να ηγείται του COSATU ως ανεξάρτητης και κριτικής φωνής των εργατών, ακόμα κι αν αυτό καθιστά τις σχέσεις της [τριμερούς] συμμαχίας μη βιώσιμες." Η προσχώρηση του COSATU στην ΠΣΟ αναδεικνύεται μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ως δήλωση απείθειας προς την τριμερή και την διάθεσή της να συμβιβαστεί με την νεοφιλελεύθερη οικονομία παρά ως φυσική συνέπειά της συμμαχίας της με ANC και SACP, και ως τέτοια πρέπει να ερμηνεύεται. Άλλωστε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Mail and Guardian, άλλη μία εφημερίδα της χώρας:
Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η ηγεσία του NUM θα έδινε σημασία στις προειδοποιήσεις του ΓΓ του COSATU Zwelinzima Vavi για την κοινωνική απόσταση ανάμεσα στο ίδιο και σε αυτούς των οποίων ηγείται. Θα μπορούσε να δώσει ίσως σημασία στο τι είχε πει κάποτε ένας από τις δικές του τάξεις, ο Silumko Nongwandu: "Το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται και που το συνέδριό μας πρέπει να απαντήσει είναι το τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν το συνδικαλιστικό κίνημα μετατρέπεται σε αγωγό "συμφερόντων της ελίτ" και όταν, χωρίς να το καταλάβει καταντάει με τον καιρό ένα μέσο πλουτισμού, στάτους και πρόσβασης στις θέσεις εξουσίας και προνομίων μέσα στο κράτος, στον ιδιωτικό τομέα, και στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα". 
Μπορεί να φανταστούμε το NUM να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξει τέτοιες αντιλήψεις αναλαμβάνοντας πράγματι την στήριξη των απαιτήσεων των εργατών και επιτρέποντας νέες εκλογές εκεί όπου οι τοπικοί του ηγέτες αμφισβητούνται. Αλλά αυτές οι προσδοκίες μας είναι πολύ ιδεαλιστικές. 
Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους ηγέτες των εργατών που προετοιμάζονται για το συνέδριο [του COSATU] δεν χάνουν τον ύπνο τους για την Μαρικάνα. Τους απασχολεί κυρίως πώς να προσγειώσουν τον Vavi και πώς να σταματήσουν την τάση του να φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση κριτικάροντας τους πάντες και τα πάντα: πώς να του κλείσουν το στόμα.   
Η ανησυχία τους είναι πώς να ημερέψουν το COSATU  ώστε να γίνει μια πιο φιλική φωνή (όπως είναι το ΚΚΝΑ) και πώς να βεβαιωθούν ότι, μέχρι να φύγουν οι σύνεδροι από το Gallagher Estate, θα έχουν πλήρως κατανοήσει πως ο ρόλος τους στην κοινωνία είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και της ανεργίας – όσο ο στόχος της οργής τους δεν είναι η κυβέρνηση του ANC.
Κρίνοντας από τους κεραυνούς του Γιώργου Μαυρίκου στο συνέδριο που το NUM και το ANC ήθελαν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ δύο νοτιοαφρικανικών εφημερίδων, να μετατρέψουν σε μέσο πολιτικού ευνουχισμού του Vavi και όσων εκπροσωπεί, τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά για τις ρεφορμιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις:
Σήμερα, χρειαζόμαστε συνδικάτα που θα οργανώνουν την πάλη σε κάθε μορφή με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα για την κατάκτηση εργατικών δικαιωμάτων. Χρειαζόμαστε ένα συνεπές και διαρκές μέτωπο ενάντια στον ρεφορμισμό, ενάντια στον οπορτουνισμό, ενάντια στη διαφθορά. Χρειαζόμαστε, σε διεθνές επίπεδο, ένα ενωμένο στρατευμένο μέτωπο του προλεταριάτου ενάντια στα αφεντικά.  [...] Χρειαζόμαστε [...] συνδικάτα που θα έχουν ηγεσίες από την καρδιά της εργατικής τάξης. Ηγεσίες που θα σέβονται την κριτική και την αυτοκριτική. Ηγεσίες με προλεταριακή αυτοπειθαρχία που θα είναι ταγμένες στον αγώνα ενάντια στη γραφειοκρατία και την διαφθορά. 
Ο Vavi, τον οποίο ακόμα και ο άσπονδος εχθρός του ANC Μαλέμα χαιρέτισε ως τον "μόνο επαναστάτη στo COSATU", ήταν ο δεύτερος μεγάλος κερδισμένος του συνεδρίου του COSATU μετά την ΠΣΟ και τον Γιώργο Μαυρίκο. Αλλά ίσως υπήρχαν και άλλοι κερδισμένοι: τα φαντάσματα των εργατών της Μαρικάνα άσκησαν το δικό τους δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο του COSATU, τρομοκρατώντας όσους αναζητούσαν "ισορροπίες" και "καλές δημόσιες σχέσεις". 

Θα συνεχίσουμε σε ένα τέταρτο μέρος για κάποιες ακόμη αγνοημένες διαστάσεις των γεγονότων. 

11 σχόλια:

 1. Μπράβο ρε σύντροφοι! Όποιος έχει πάει εκεί κάτω και έχει δει τον εφιάλτη των πράγματι χωρίς νερό, σπίτι, συνθήκες υγιεινής προλετάριων νοτιοφρικάνων μπορεί να καταλάβει. Και δυστυχώς coming soon in a theater near you (us)!Εκτός από το ΠΑΜΕ δεν είδαμε κανέναν άλλο να στηρίζει στην Ελλάδα αυτήν την υπόθεση.Τα συμπεράσματα για τις προθέσεις του ρεφορμισμού σχετικά με την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτκών προφανή. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για την ίδια την ΠΣΟ και την απόφαση προσχώρησης του COSATU υπάρχει αναφορά στα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν εντόπισα κάτι συγκεκριμένα για την ΠΣΟ στις Mail and Guardian και Daily Maverick, εντόπισα όμως αυτό προσυνεδριακά, στις 8 Ιούνη: "Cosatu Challenged to Quit Capitalist ITUC and Join Revolutionary WFTU"
   http://www.unionbook.org/profiles/blogs/cosatu-challenged-to-to-quit-capitalist-ituc-and-join

   Σε blog Ινδού συνδικαλιστή:

   World Federation of Trade Unions(WFTU)is the strong and militant world organisation uniting a large number of trade unions in the world. The left TUs like CITU, AITUC are all affiliates of WFTU. Congress of South African Trade Unions (COSATU), the militant and strong organisation of the workers of South Africa had discontinued its affiliation for some period.Now in the latest Conference of the COSATU held at Johannasburg from 17-20 September 2012, it had decided again to affiliate with WFTU. A great advancement for both COSATU and WFTU and world working class. My Congratulations!
   http://vannamboodiri.wordpress.com/2012/09/20/coastu-re-joins-wftu-a-memorable-event/

   Διαγραφή
  2. Ομιλία Μαυρίκου: http://www.youtube.com/watch?v=UUByjB81rj4
   Παλιότερη ομιλία Vavi ενάντια στο ANC: http://www.youtube.com/watch?v=PhFDOUkN2EU&feature=player_embedded

   Διαγραφή
 3. Διευκρίνιση: Το COSATU παράλληλα με την προσχώρηση στην ΠΣΟ παραμένει και στην ITUC.
  Επίσης, μήπως έχεις βρει πουθενά την ομιλία του εκπροσώπου της ITUC στο συνέδριο του COSATU; Θα 'χε ένα ενδιαφέρον σε αντιπαράθεση με εκείνη του Μαυρίκου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, εδώ: https://groups.google.com/forum/?fromgroups=#!topic/cosatu-press/B2AKlF8RVLk

   Διαγραφή
  2. "Join the fight for rights in Qatar. Don't let Qatar shame the game of football."

   Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν...

   Είναι κρίσιμο για την ανατροπή της κατάστασης το COSATU να ξεκολλήσει οριστικά από την ITUC.

   Διαγραφή
  3. Προς Μαυρίκο:

   "First let me explain why you never hear me or anyone on my team criticize the WFTU. We believe in freedom of association and while it is preferable to have unity, pluralism can and does emerge from that most fundamental human right for workers.

   So while it annoys me to hear the misinformation and misguided criticism of the ITUC you will not hear me respond. The last thing workers need is unions fighting - it undermines their confidence in our collective voice and is just counterproductive.

   George, my door is always open to dialogue and I hope there is a time when we can unite all the workers in the world.

   However we do have a fundamental difference and it is not communism or socialism. You know I am a proud woman of the left.

   No, rather it is our determination to fight oppression everywhere and when workers in liberation struggles, workers who want the right to elect a democratic government and form free trade unions are attacked with guns, tanks and bombs - tortured for their commitment to the ideals you, here in South Africa, have shed blood for, they must be supported.

   Come with me to the Syrian refugee camps in Jordan or the Libyan camps in Tunisia, hear their stories of oppression and torture and still protect those Governments and the so-called unions that back them in."

   ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΣΟΛΙΑ είναι οι "περήφανοι της αριστεράς"...


   Διαγραφή
  4. Ε, αυτή είναι η βασική «διαφορά»: εμείς θα συνοδεύουμε με παλαμάκια κάθε απελευθερωτικό βομβαρδισμό.

   Ανάθεμά με αν βγάζω όμως νόημα από το κατεβατό, Κατάρ, Νεπάλ, Νήσοι τού Σολομώντα, τού Πάσχα, Αλεούτιες, Σαχαλίνη, α και η όψη τού γέροντα Παστίτσιος εμφανίστηκε σε ψηφοδέλτιο και υπέδειξε πού να βάλουν το σταυρό.

   Viva Prosac, Viva!

   Διαγραφή
  5. «πραγμάτωση των δικαιωμάτων»: θυμήθηκα το ανέκδοτο με τα κουπόνια για ρέγγες (ρέγγες δεν ήταν;) από τη «Θεωρία τού Υποκειμένου».

   Καταλαβαίνεις τη νοσηρότητα που κρύβει η φράση «πραγμάτωση των δικαιωμάτων»; Τα «δικαιώματα» είναι επαρκή και κατοχυρωμένα, απλώς δεν «ασκούνται». Τα συνδικάτα είναι οργανισμοί συνηγορίας (να δημοσιεύουν «λογύδρια» για τα μεταρρυθμιστικά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα στον τομέα τής «πραγμάτωσης»).

   Διαγραφή
  6. "George, my door is always open to dialogue..."

   http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/1/7/1/464171/Image.ashx.jpg
   http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/420313_325884697458090_100001096860541_936139_1410568403_n.jpg
   (Άγιος Γεώργιος ο Μνημονιορίπτης)

   Διαγραφή