Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βασικά μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

(Αυτοί φταίνε, τζιμάνι μου, νουδουπασοκοΕλληνάρα μου!)

Αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων από το 10% στο 15% φέρεται να περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων, επί των βασικών αξόνων των οποίων συμφώνησαν την Πέμπτη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, μετά από τρεις ώρες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η επίσημη ανακοίνωση των μέτρων αναμένεται την άλλη εβδομάδα, μετά την τελική συμφωνία με την τρόικα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ακολουθήσει πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Το πακέτο βρέθηκε στο επίκεντρο μακράς συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στα βασικά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:


Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67 έτη 

Κόβεται 13ος - 14ος μισθός στο Δημόσιο

Μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ

Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών 

Περικοπή εδικών μισθολογίων 5%-20% 

Μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης, κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας στο Δημόσιο 

Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων (αργάτες, ανασφάλιστοι, δικαιούχοι εποχικών επιδομάτων ανεργίας) 

Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα 

Μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ 

Φόροι 
Αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%

Διατήρηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους των 5.000 αλλά με κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα προστατευόμενα παιδιά 

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης 

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ειδικού τέλους στους χώρους εστίασης που θα επιτρέπεται το κάπνισμα

Αύξηση των φόρων στα τσιγάρα 

Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί και τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Καταργούνται τα υψηλά κλιμάκια φορολογίας και αντικαθίστανται από ένα συντελεστή 35% στη φορολογία εισοδήματος

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιθυμούν πλέον μια λύση «πακέτο» για το ελληνικό ζήτημα που θα περιλαμβάνει δηλαδή τη λήψη των μέτρων, τη διετή επιμήκυνση και την άμεση εκταμίευση της δόσης εντός του Οκτωβρίου. 

Ταυτόχρονα ζητούν τη θέσπιση «συμμετρικής» (όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Στουρνάρας) ρήτρας αντικατάστασης, ώστε σε περίπτωση επίτευξης των στόχων να ελαφρύνεται αναλόγως το πακέτο περικοπών, και όχι μόνο να ενεργοποιούνται οριζόντια μέτρα σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης από τους στόχους.

Πηγή: Τα Νέα

1 σχόλιο:

  1. Μέτρα - βασική προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ε.ε. και το ευρώ. Είναι αδιαπραγμάτευτα, εφόσον το άλλο μέλος της συμφωνίας δεν το συζητά καν. Κι εμείς καλά θα κάνουμε να το χωνέψουμε αυτό, εάν κι εφόσον συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την απαρέγκλιτη ευρωπαϊκή μας πορεία με τα σταλινικά ποσοστά του 95% των πρόσφατων εκλογών. Πώς τα φέρνει η π@@@να η ζωή κι η ιστορία... Είτε τροτσκιστής είσαι, είτε νεοφιλελεύθερος, μπορείς κάλλιστα να είσαι και σταλινικός ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή