Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σχετικά με τις δηλώσεις Άντρου Κυπριανού

Αρνητικές εξελίξεις μετά την ένταξη στην ΕΕ 

Μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.24h.com.cy, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά: 

«Είχαμε πολλές επιφυλάξεις για την είσοδο στην ΕΕ και είχαμε συμφωνήσει στο 18ο Συνέδριο του κόμματος το 1995 να προχωρήσει αυτή η πορεία, θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις: Οτι αυτό θα βοηθούσε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού - δυστυχώς δε μας έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής - και ότι θα διαφυλάσσονταν τα συμφέροντα και κεκτημένα των εργαζομένων. Και σε αυτό βλέπουμε να υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις». 

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, εμείς θα πεισματώσουμε και θα πούμε ότι δεν φεύγουμε από τη ζώνη του ευρώ, γιατί είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα;». Και πρόσθεσε: 

«Σίγουρα το αφήνουμε ανοιχτό. Δεν προκαθορίζω τώρα τι θα κάνουμε αλλά λέω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά εάν πράγματι θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού». Τόνισε ακόμα την ανάγκη μελέτης που πρέπει να γίνει από ειδικούς για να ληφθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις. 

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων για τα λεγόμενα του Α. Κυπριανού, ότι «για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τίθεται θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ».

Ριζοσπάστης


ΑΚΕΛ: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις Κυπριανού 

[...] Το θέμα προέκυψε από συνέντευξη τού Γ.Γ. τού ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην ιστοσελίδα 24h.com.cy και πυροδότησε αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα. 

Το ΑΚΕΛ, σε αποψινή ανακοίνωσή του, μιλά για διαστρέβλωση και παρερμηνεία της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, και έδωσε στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του κ. Κυπριανού. 

Σύμφωνα με το κείμενο τού ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας τού ΑΚΕΛ στην ερώτηση, κατά πόσο πρέπει να παραμείνει η Κύπρος στο ευρώ, απάντησε: 

"Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Το ερώτημα που νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι είναι το εξής: Εάν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στη ζώνη τού ευρώ, εμείς θα πεισμώσουμε και θα πούμε ότι δεν φεύγουμε από την ζώνη του ευρώ, γιατί είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα; Παραμένουμε όσο οδυνηρά και αν είναι τα μέτρα; 

Είναι και αυτό ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά. Είπα στην αρχή, ότι εμείς μελετούμε όλα τα μέτρα τα οποία θα προταθούν και την ίδια στιγμή τι σημαίνει το κάθε τι δηλαδή ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε και πώς απαντούμε σε αυτά τα σενάρια, τα οποία μου θέτετε τώρα και επαναλαμβάνω πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβληματισμού από ειδικούς". 

Στην ερώτηση, να εξεταστεί η υπόθεση αν θα πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι, ο κ. Κυπριανού, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε το ΑΚΕΛ, ανέφερε: 

"Σίγουρα το αφήνω ανοικτό αυτό το θέμα, δεν προκαθορίζω τώρα τι θα κάνουμε, αλλά λέω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά, εάν θέλουμε πραγματικά να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα τού Κυπριακού λαού".

17 σχόλια:

 1. Δεν καταλαβαίνει, αν μπορείτε βοηθήστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σάμπως καταλαβαίνουμε εμείς που ζούμε εδώ; Τα βασικά είναι αυτά που λέει το στόρι πιο πάνω. Δηλαδή, ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χθες για πρώτη φορά έθεσε το ερώτημα της πιθανότητας να πρέπει να βγούμε από το ευρώ, την στιγμή βέβαια που η αντιπροσωπεία της Κύπρου κατέθετε "αντιπροτάσεις" στην Τρόικα για το κυπριακό Μνημόνιο, δηλαδή που η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά.

  Επακολούθησε ο αναμενόμενος σάλος από την δεξιά (είπαμε ότι πλην ΑΚΕΛ εδώ μόνο δεξιά κόμματα έχουμε), και οι δηλώσεις Στεφάνου ότι "δεν τίθεται θέμα εξόδου."

  Σενάρια δύο, ως συνήθως, και ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη ποιο από τα δύο:

  1. Διγλωσσία α λα ΣΥΡΙΖΑ, εδώ παπάς εκεί παπάς, βάζουμε έναν να λέει άλλα για να καλλιεργεί ελπίδες και να αποπροσανατολίζει τη λαϊκή βάση του ΑΚΕΛ ώστε να μην ξεσηκωθεί και χλατς! παρ' το Μνημόνιο.

  2. Εσωτερικές συγκρούσεις στο κόμμα, γνήσια δηλαδή διγλωσσία που προκαλείται από διαφωνίες στα ανώτατα κλιμάκια σχετικά με το "Τι να κάνουμε" της υπόθεσης Μνημόνιο/ευρώ/ΕΕ.

  Η εμπειρία μου λέει #1, τα όσα μαθαίνω και ακούω λένε #2. Στο μεταξύ, πιθανόν να ψήνεται ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου, όχι ως παράρτημα, που ήδη υπάρχει, αλλά ως ξεχωριστό κόμμα που θα εκμεταλλευτεί τις διαρροές που μάλλον σίγουρα θα έχει το ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα αν υπογραφεί Μνημόνιο υπό ακελική κυβέρνηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω κάποιες διαφωνίες για την ερμηνεία της δήλωσης.

   Καταρχήν θα πρέπει να πούμε πως το ακελ δεν απέκτησε τα ποσοστά που έχει ως ένα "Ευρωκεντρικό" κόμμα - α λα Συριζα. Μάλλον τα απέκτησε ως ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα εξαρχής. Ο μοναδικός λόγος που το ακελ βρέθηκε στην κυβέρνηση ήταν λόγω της διαχρονικής του στάσης απέναντι στην τ/κ κοινότητα ως πολιτικά ισότιμης, κάτι που συνέτεινε στην διάθεση του εκλογικού σώματος, πως το ακελ επιθυμεί ειλικρινά την επίλυση του κυπριακού και άρα ήταν το κατάλληλο να αναλάβει την διαχείριση του κυπριακού σε εκείνη τη φάση.
   Κεντρικό χαρτί για την αντιπολίτευση κατα την προεκλογική περίοδο του 2008 ηταν ο ευρωσκεπτικισμός του ακελ.

   Δεύτερο,
   η κυβέρνηση επεξεργάζεται οντως προτάσεις προς την Τρόικα τις οποίες θα παραδώσει και στα υπολοιπα κόμματα προς συζήτηση.
   Οι φιλο-συριζαικές τάσεις της κυπριακής αριστεράς διαδίδουν, πως το ακελ ήδη έχει προσυμφωνήσει την υπογραφή και πουλά ωραίες εντυπώσεις στη βάση του για δήθεν καθυστέρηση στην υπογραφή μνημονίου.
   Οι ακελικοί λένε, πως οι προτάσεις οι οποίες θα τεθούν δεν πρόκειται σε καμια περίπτωση να γινουν αποδεκτές και αρα θα οδηγηθούμε σε ενα δεύτερο αδιέξοδο - μετά την πρώτη επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο για τα μέτρα.

   Όσον αφορά στις δηλώσεις Στεφάνου, να μην ξεχνάμε πως ο Στεφάνου είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος και πιθανόν αυτός ο οποίος δέχτηκε κάποια υστερικά τηλεφωνηματα από την ευρώπη και το δντ, πως μετά τις δηλώσεις Κυπριανού "οι αγορές καταρρέουν". Σαφώς δεν υπάρχει θέμα, τουτέστιν απόφαση να κατατεθεί αίτηση για εξοδο από το ευρώ εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, εντός των επόμενων λίγων μηνών, δλδ μέχρι τις εκλογές τον Φεβρουάριο.

   Θεωρώ τη δήλωση Κυπριανού, πως πρέπει να τεθεί ως επιλογή η πιθανότητα εξοδου - κάτι το οποίο δεν διαψεύσθηκε ποσώς - ως θετική και ευπρόσδεκτη όχι μόνο για την αριστερά αλλά γενικά για τον κάθε κύπριο, ειδικά τώρα, δηλαδή πριν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

   Τέλος, ναι μάλλον "πέφτουν" κάποιες καρέκλες μέσα στο ακελ, αλλά έχω την εντύπωση πως αυτό δεν αφορά μόνο την ηγεσία αλλά αφορά και τη βάση του κόμματος.

   Ακόμα κάτι...σε περίπτωση υπογραφής μνημονίου από το ακελ, ο συριζα κύπρου θα πάρει τον πουλο - μετά συγχωρήσεως...αυτό δεν πρέπει να μπαίνει ως ενδεχόμενο..

   Διαγραφή
  2. "Οι φιλο-συριζαικές τάσεις της κυπριακής αριστεράς διαδίδουν, πως το ακελ ήδη έχει προσυμφωνήσει την υπογραφή και πουλά ωραίες εντυπώσεις στη βάση του για δήθεν καθυστέρηση στην υπογραφή μνημονίου."

   Όμως το κάτωθι είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Ελλάδος, ο οποίος αφομοιώνει τις δηλώσεις Κυπριανού στις κατά καιρούς αντίστοιχες Τσίπρα:

   Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει προεκλογικά ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει με οποιοδήποτε κόστος για τους πολίτες της να μείνει στην Ευρωζώνη, σύσσωμο το καθεστωτικό πολιτικό, μιντιακό και επιχειρηματικό σαράκι της χώρας είχε πέσει να τον φάει. Τώρα που το ίδιο αυτονόητο δηλώνει και ο Άντρος Κυπριανούς, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κυβερνώντος κόμματος στην Κύπρο, τι σκοπεύουν να κάνουν; Ή θα πρέπει να επιπλήξουν τους "τυχοδιώκτες" Κύπριους ή να παραδεχθούν ότι η μόνη "συμμορία" που υπάρχει είναι πανευρωπαϊκής εμβέλειας και είναι η "συμμορία" προστασίας της κοινής λογικής και των αναγκών των ευρωπαικών λαών. Ούτε της δραχμής, ούτε της κυπριακής λίρας..."
   http://www.left.gr/article.php?id=8073

   Επιπλέον, δεν βλέπω πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει ότι υπάρχει δραστική διαφορά με το "μπλοφάρειν" ως "χαρτί" μιας προαποφασισμένης διαπραγμάτευσης που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, απλά και μόνο λόγω αρχικού ευρωσκεπτικισμού του ΑΚΕΛ.

   Τέλος, εφόσον το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την συγκυβέρνηση, ο Στεφάνου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ουσιαστικά εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

   Διαγραφή
  3. αφήνω εδώ ξανά την απάντηση που έδωσα στο δικό μου μπλογκ για το θέμα

   Αρνούμαι να κάνω ανάλυση της πολιτικής του ακελ μέσα από δημοσίευμα του left.gr...:)

   Να μας πει ο κυριος Τσίπρας, ποιές δηλώσεις έκανε πριν την υπογραφή του μνημονίου 1, του μνημονίου 2 , των μεσοπρόθεσμων κ.λ.π για το ευρώ. Αν δεν θυμάται να τον θυμήσουμε εμείς.

   Αν τώρα οι κωλοτούμπες του συριζα ονομάζονται: δεν ειναι φετιχ το ευρώ, δεν είναι προβλημα της κυπριακής αριστεράς.

   Ετσι κι αλλιώς ποτε ανέλαβε καποια ευθύνη ο σύριζα για το οτιδήποτε για να αναλάβει ευθύνη για τον τρομο που έσπειρε στην περίπτωση εξόδου της ελλάδας από το ευρώ - μέσω των οικονομολόγνων του - για να αναλάβει και τώρα ευθύνη για την ως τώρα αποτυχημένη πολιτική του για το θέμα ευρώ/κριση/μνημόνια.

   Σ αυτό τον τρόμο οφείλει τα ποσοστά του. Και τώρα τί; η Αργεντινή - Αργεντινή και η Μαριλίζα - Μαριλίζα..!!

   Διαγραφή
  4. Ξεκίνησα να απαντώ στο δικό σου ιστολόγιο, αλλά κράσαρε ο browser, οπότε ξαναξεκινώ εδώ.

   Κατ΄αρχάς, δεν ζήτησα εγώ να κάνεις ανάλυση της πολιτικής του ΑΚΕΛ μέσω του δημοσιεύματος του left.gr.

   Την ανάλυση αυτή την κάνει ΗΔΗ το δημοσίευμα του left.gr. Και αυτό που λέει είναι ότι πρόκειται για κίνηση πανομοιότυπη με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μια εκτίμηση που σαφώς επηρεάζει το πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική ΑΚΕΛ τόσο οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτοί του ΚΚΕ. Το αν εκτιμούν και οι δύο λανθασμένα την πραγματική πολιτική του ΑΚΕΛ εξαρτάται από το ίδιο το ΑΚΕΛ να το καταστήσει σαφές και είναι δική του ευθύνη. Άλλωστε, η αλληλεπίδραση μεταξύ των τριών κομμάτων είναι τέτοια που το ζήτημα αυτό έχει μεγάλη σημασία για την χάραξη της πολιτικής του ΑΚΕΛ απέναντι στη βάση του στην Κύπρο.

   Δεύτερον, αναρωτιέσαι πότε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερα έχει κάνει δηλώσεις ανάλογες του Κυπριανού ώστε να δικαιούται να ιδιοποιείται ως σύμμαχη την συγκεκριμένη κίνηση.

   Να σου θυμήσω λοιπόν:
   ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Το πρόγραμμά μας: "Απαντάμε: Καμία θυσία για τα κέρδη τους, καμία θυσία για το ευρώ, καμία υποταγή στα ψεύτικα διλήμματα μνημόνιο ή χρεοκοπία, ευρώ ή καταστροφή."
   http://syrizatrikala1.blogspot.com/p/blog-page_12.html

   Red Notebook, Πρωτοβουλία μελών ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ενωμένη αριστερά "Καμιά θυσία για το ευρώ" http://www.rednotebook.gr/details.php?id=5716

   Εποχή, συνέντευξη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντόνη: "Ποια εί­ναι η α­πά­ντη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε αυ­τούς τους φό­βους;
   Πρέ­πει να ξα­να­θέ­σου­με με κα­θα­ρό τρό­πο το σύν­θη­μά μας, που υ­πο­βαθ­μί­στη­κε στην πο­ρεία, «κα­μία θυ­σία για το ευ­ρώ». Ταυ­τό­χρο­να να πού­με κα­θα­ρά ποιοι εί­ναι αυ­τοί που ο­δη­γούν τη χώ­ρα στη χρεω­κο­πία.

   Το «κα­μία θυ­σία για το ευ­ρώ» στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες μή­πως ση­μαί­νει ε­πι­στρο­φή στη δραχ­μή;
   Πρώ­τα α­π΄ ό­λα ση­μαί­νει μά­χη μέ­σα στην ευ­ρω­ζώ­νη. Να κρα­τη­θεί η χώ­ρα, με άλ­λους ό­ρους ό­μως, μέ­σα στην ευ­ρω­παϊκή Ένω­ση και το ευ­ρώ."
   http://www.epohi.gr/portal/politiki/12448-sss-ss-ss-s-ss

   Εποχή: "Η άποψη του ΣυΡιζΑ είναι σαφέστατη: «Καμιά θυσία για το ευρώ», πρόταση που θέλει να τονίσει ότι προέχει το κοινωνικό κράτος και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας τους λαού και σε καμιά περίπτωση δεν μεταφράζεται πίσω στη δραχμή." http://www.epohi.gr/portal/politiki/11217-Μετά-τη-χρεοκοπία-έρχεται-η-λεηλασία

   Εποχή: "Καμία θυσία για το ευρώ, καμία αυταπάτη για τη δραχμή" http://www.epohi.gr/portal/politiki/11960-2012-05-21-17-23-47

   Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στρατούλης: "Για μας δεν είναι φετίχ το νόμισμα": http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=217407

   Δηλώσεις Μανώλη Γλέζου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν μας ενδιαφέρει αν θα είμαστε ή όχι στο ευρώ" (και ανάλογες με την περίπτωση Κυπριανού διαψεύσεις περί στρέβλωσης της δήλωσης στην τηλεόραση (εκπομπή Στάη, προεκλογικά) από τον...Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τον ομόλογο δηλαδή του Στεφάνου):
   http://www.iefimerida.gr/news/50854/γλέζος-«δεν-μας-ενδιαφέρει-αν-θα-είμαστε-ή-όχι-στο-ευρώ»

   Και πολλά άλλα αντίστοιχα δημοσιεύματα.

   Οπότε δικαιούται (αλλά και επιβάλλεται) κάποιος να ρωτήσει: ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ διαφοροποιείται η δήλωση Κυπριανού και οι "διευκρινήσεις" Στεφάνου που την ακολούθησαν από μια τέτοια ρητορική;

   Διαγραφή
  5. Διαφοροποιείται κατά τον εξής τρόπο. Το ΑΚΕΛ δεν είναι ένα κομμα με συνιστώσες που έγινε μολις προχθες κόμμα που εγγράφει μέλη!! Το ΑΚΕΛ ουδεποτε ηταν ενα κόμμα το οποίο παρέκκλινε των όρων του δημοκρατικου συγκεντρωτισμού. Απειλήθηκε μέχρι και με διάσπαση το 2004 όταν ηγετικά στελέχη του δημοσια στηριξαν το σχέδιο ΑΝΑΝ μετά το ΌΧΙ απο το ακελ.

   Δεν έγινε μια δήλωση εκ μέρους μιας συνιστώσας και τρέχα γύρευε....έγινε μια δήλωση εκ μέρους του γ.γ του ακελ. Απορρίπτω την εκδοχή της μπλόφας. Τα συριζόπουλα Κύπρου ουρλιάζουν σήμερα πως το ακελ επιθυμεί συσπείρωση και πουλά μεταξωτές κορδέλες....οι δε ακελικοί, από μια ματιά που έριξα στα μπλογκς και στο νετ, προωθούν με απόλυτη άνεση και ικανοποίηση τη δήλωση Κυπριανού.

   Η προηγούμενη φορά, που έγινε ο κακός χαμός με μια δήλωση ήταν όταν ο Κυπριανου είπε, πως προτιμά ένα τ/κ αριστερό για Πρόεδρο της Κύπρου από ένα ε/κ Δεξιό...η λέξη χαμός δεν περιγράφει το τί έγινε. Για την ιστορία να αναφέρω πως αυτή η δηλωση προηγήθηκε της συμφωνίας του Χριστόφια με την τ/κ κοινότητα για την εκ περιτροπής προεδρία,...όρο που απαιτεί η αντιπολίτευση να αποσυρθεί απο τις συνομιλιες για το κυπριακό...

   Δεν είναι μπλοφα. Αλλα δυστυχώς, η απόφαση του ακελ να θέσει το ζήτημα παραμονής της χώρας στο ευρώ - δεν εξασφαλίζει σε κανένα από μας για την ώρα, τη μη υπογραφή ενός πρώτου μνημονίου.

   Πράγμα που αποτελεί κόκκινη γραμμή για κάθε κομμουνιστή.

   Υποθέτω λοιπόν ότι έχουμε τα εξής δύο πιθανά σενάρια μπροστά μας:

   1. μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων για υπογραφή μνημονίου μέχρι και τον Φεβρουάριο. Ο διοικητής της Κ.Τ δήλωσε προχθές πως το ακριβές έλλειμα των τραπεζών θα γίνει γνωστό τον Δεκέμβριο. Άρα δεν ξέρω σε ποιά βάση μπορουν να συμφωνηθούν κάποια μέτρα και το ύψος του δανείου πριν από τον Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα εκκρεμεί η έρευνα για τους αξιωματουχους και τα δ.σ των τραπεζών Λαικής και Κύπρου καθως και του πρώην διοικητή της ΚΤ κ.Ορφανίδη για την αγορα των ελληνικών ομολόγων.

   2. Υπογραφή ενός μνημονίου με δήθεν ευνοϊκούς ορους από την κυβέρνηση εντός του έτους και ταυτόχρονη αντι-ευρωζωνική πολιτική από το ακελ, με στόχο την παραπέρα διαχείριση των προβλημάτων καθώς και μιας πιθανής ανόδου της ακροδεξιάς με αντι-μνημονιακή πολιτική.

   Διαγραφή
  6. Δεν ξέρω κατά πόσο η πολιτική διγλωσσίας ή πολυγλωσσίας του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην ύπαρξη συνιστωσών. Στην πραγματικότητα, πολύ αμφιβάλλω. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για παράδειγμα ατόμων από τον ίδιο τον ΣΥΝ που δήλωσαν αντιφατικά πράγματα. Και από την άλλη, υπάρχει η ανυπαρξία των συνιστωσών ως σώματα συντεταγμένης αντίδρασης στις επιλογές της ηγεσίας και η πλήρης υποταγή τους στην αναδιάταξη του κόμματος που τις καθιστά ξεπερασμένες οντότητες. Εγώ θεωρώ ότι η ιδέα ότι η πολυγλωσσία αντανακλά την "πολυτασική" φύση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια προπαγανδιστική μπαρούφα. Όχι, η πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά τις οπορτουνιστικές του ρίζες και τον οπορτουνιστικό του χαρακτήρα εξ αρχής. Είναι ίδιον του οπορτουνισμού ως τέτοιου και όχι του καθαρά συγκυριακού χαρακτήρα της ύπαρξης ή όχι "συνιστωσών."

   Κατά συνέπεια, ΕΑΝ το ΑΚΕΛ έχει μετεξελιχθεί σε οπορτουνιστικό κόμμα, την ίδια αυτή πολυγλωσσία θα αναπαράγει. ΕΑΝ όχι, τότε θα εξαλείψει τα περιθώρια για διαρκείς παλινωδίες, δείγματα των οποίων είδαμε πολλάκις (πχ: θα συναντηθεί ο πρόεδρος/δεν θα συναντηθεί ο πρόεδρος, θα παραιτηθεί ο πρόεδρος/δεν θα παραιτηθεί ο πρόεδρος, κλπ).

   Διαγραφή
  7. Έχω πει και αλλού πως η υπογραφή ενός μνημονίου και η τελειωτική προσάρτηση της ΚΔ στην Ευρώπη φέρει ως πρώτο και βασικό κίνδυνο την έξαρση των εθνοτικών συγκρούσεων. Θα πρέπει οταν μιλάμε για το συριζα ή για τον οππορτουνισμό γενικότερα να μην κάνουμε μηχανιστικές ταυτίσεις. Δεν με απασχολεί ποσώς ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι συνιστώσες του ή το γεγονός πως τα εγγόνια μας θα εκδίδουν τόμους με ανέκδοτα όπου θα συμπεριλαμβάνουν τις κατά καιρούς δηλώσεις των συριζαίων.

   Επανέρχομαι στην αρχική μου πρόταση. Η πρώτη επίπτωση από τυχόν αποδοχή ενος μνημονίου θα είναι οι εθνοτικές συγκρούσεις. Αυτό που έγινε στην ελλάδα από την ΧΑ εναντίον μεταναστών, εδώ θα γίνει εναντίων τ/κ σε πρώτη δόση...μόλις πληροφορήθηκα πως αρχίσαμε κιόλας....

   Ότι κι αν κάνεις σ αυτό τον τόπο, δεν μπορείς να μην σκοντάψεις στο κυπριακό προβλημα. Δεν βοηθά η αναγωγή στις δηλώσεις του συριζα ή των συνιστωσών του, την ανάλυση της καταστασης που θα δημιουργήσει εδώ η κάθοδος του ΔΝΤ.

   Τα πραγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Εύχομαι αυτό να το γνωρίζει το ακελ. Νομίζω πως το γνωρίζει...

   Διαγραφή
  8. Η αναγωγή είναι προβληματική σε ό,τι αφορά ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Είναι σαφές ότι οι αντικειμενικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές στην Κύπρο από ό,τι στην Ελλάδα. Αλλά η αναγωγή ανάμεσα σε πολιτικές τακτικές/στρατηγικές είναι διαφορετικό πράγμα. Γιατί είναι πάντα εφικτό μια πολιτική τακτική ή στρατηγική να λαμβάνει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ υπόψη το τι κάνουν άλλοι από το ποιες είναι οι αντικειμενικές συνθήκες.

   Θέλεις παράδειγμα; Τι σκατά σχέση έχουν οι αντικειμενικές συνθήκες στη Γαλλία με αυτές στην Ελλάδα; Πολύ μικρότερη από αυτή της σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ και "Μετώπου της Αριστεράς" είναι η απάντηση. Σε όλη την Ευρώπη είδαμε από την εξωκομμουνιστική αριστερά μια "copy paste" πολιτική ρητορική που έφτασε στο σημείο "ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, στη Λουκέρνη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Ουάσινγκτον" την στιγμή που οι αντικειμενικές συνθήκες μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές.

   Συνεπώς, όταν κάνουμε κριτική για αναγωγισμό πρέπει να κάνουμε και κριτική στην ισοπέδωση του τι ΣΗΜΑΙΝΕΙ "αναγωγισμός". Διότι ζούμε μια εποχή ξεκάθαρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ, ΠΡΟΚΑΤ "αριστερών" ρητορικών, θεωρητικών αναλύσεων, και πολιτικών επιλογών και αυτό δεν αλλάζει επειδή θεωρούμε τις συνθήκες στη χώρα μας ειδικές. Δεν σημαίνει ότι το Χ κόμμα δίνει δεκάρα για αυτό.

   Διαγραφή
  9. Γίνεται ένα λάθος εδώ Αντώνη...μου μιλάς για συριζα Λουκέρνης και σύριζα Λονδίνου, λες και το ακελ εμφανίστηκε μετά το 2008...!

   Αν θα γίνει μια κριτική για τον οππορτουνισμό του ακελ, λέω πως αυτή δεν μπορεί ούτε να βασιστεί ούτε να εστιάσει στην φαινόμενο συριζα. Προκειται για δυο εντελώς διαφορετικά πράματα στην ουσία.

   Δεν ξέρω αν βοηθούσε να παραπέμψω σε μια δική σου διαπίστωση πως ο συριζα ούτε καν πασοκ του ΄81 δεν μπορεί να είναι. Καθότι το πασοκ του ΄81 προετοίμαζε την πολιτική του για μια δεκαετία και επιπλέον ηταν ενα κόμμα με οργανική συνοχή. Κάτι που ο σύριζα ή το φαινόμενο συριζα ή ο σύριζα Λονδίνου δεν μπορεί επ΄ουδενί να έχει. Το ακελ δεν είναι ενα κόμμα με μέλη από την ακρα δεξια ως τους α/α. Δηλαδή διερωτώμαι κατά πόσον όταν μιλάμε για συριζα μπορούμε κιόλας να μιλάμε για οππορτουνιστικό κόμμα πια ή απλά για ένα καθαρά πολιτικο/αστικό μόρφωμα ποικίλης.

   Καταλήγω λοιπον στο εξής: είναι απαραίτητη η κριτική για οππορτουνιστικές αποκλίσεις αλλά στη βάση του τί εστί οππορτουνισμος και όχι στη βάση του τί εστί συριζα. Αυτό, με κάθε σεβασμο, θα ήθελα να το υπενθυμίσω και στους συντρόφους από την ελλάδα, γιατί υπάρχει μια τάση "μεγιστοποίησης" της τελικής αξίας αυτού που εντέλει είναι ο συριζα με αποτέλεσμα ο συριζα να γίνεται κάτι σαν κρας τεστ γενικότερα για την οππορτουνιστική αριστερά.

   σ αυτά τα πλαισια λοιπόν, οφείλουμε να κρίνουμε τις αποφάσεις του ακελ, εφόσον οι αποφάσεις αυτές καθορίζουν τόσο την πορεία της κυπριακής αριστερας, δηλαδή μιας παράξενης ιστορικά αριστεράς που ήταν μεν σοσιαλδημοκρατική αλλά παράλληλα αντι-ευρωπαική, αλλά πολύ περισσότερο και τις εξελίξεις στο αγκάθι που λέγεται κυπριακό προβλημα. έξω από αυτό το πλαίσιο θα καταλήξουμε σε μια ανώφελη ρητορική που καμιά σχέση δεν έχει με τα υπαρκτά προβλήματα.

   τοσο ανώφελη όσο και η παρουσία του συριζα στην ελλάδα...

   Διαγραφή
  10. Βεβαίως και στην βάση του τι εστί οπορτουνισμός θα πρέπει να μιλήσουμε. Και σε αυτή τη βάση είπα ότι η πολυγλωσσία είναι ίδιον του οπορτουνισμού ως τέτοιου και όχι του ΣΥΡΙΖΑ επειδή και καλά έχει συνιστώσες. Και συνεπώς, είπα, όπου οπορτουνισμός και πολυγλωσσία και επαμφοτερισμοί --συνιστώσες ή όχι. Νομίζω πως ήμουν ξεκάθαρος.

   Η ιστορικότητα δε ενός κόμματος ελάχιστα έχει να κάνει με το αν αυτό είναι οπορτουνιστικό ή όχι. το ΚΚΓ είναι πλήρως οπορτουνιστικό και ιστορικότατο.

   Για την θεωρητική επεξεργασία του οπορτουνισμό, έχω ανεβάσει Λουκάτς και Λούξεμπουργκ.

   Διαγραφή
  11. Ωραία, ας καταλήξουμε λοιπόν πως για την κριτική στο ακελ μας είναι χρήσιμος ο Λούκατς και η Λούξεμπουργκ.

   Αυτή η θετική ή αρνητική εστίαση στο συριζα ειναι εντελώς παραπλανητική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για το Λονδίνο και για τη Λουκέρνη!

   Σόρυ αλλά τί τον κόφτει τον Κύπριο αν ο Αλέξης νυχτοξημερώνεται με δηλώσεις για τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ; πρέπει και καλά εγώ να γίνω κριτικός δορυφόρος των δηλώσεων του σύριζα;

   Εγώ λέω καθαρά πως το ακελ βρίσκεται σε απείρως δυσχερέστερη θέση από το συριζα. Αυτό λέω. Γιατί εμείς δεν θα αρχίσουμε με εκκαθάριση των μεταναστών αλλά θα έχουμε φαινόμενα ρατσιστικής εθνοκάθαρσης. Σε αυτά τα πλαίσια δεν με βοηθά καθόλου η ενασχόληση με την αγωνία της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστερας να γίνει εξουσία. Η δική μου αγωνία είναι τί θα συμβεί μέχρι η κυπριακή αριστερά να αποτινάξει τον κυβερνητικό της ρόλο. Υποθέτω πως μια τετοια αγωνία έχουν και τα μέλη και τα στελέχη του ακελ. Πραγμα που με αναγκάζει ευθυς εξαρχής να θέσω τα ζητήματα του οππορτουνισμού της κυπριακής αριστερας σε άλλη εντελώς βάση.

   Διαγραφή
  12. Δεν έγινα κατανοητός.

   Το αφήνω εδώ.

   Διαγραφή
 3. Άλλη μια απόδειξη πως, αν μετασχηματίζονταν το ΚΚΕ σε ΑΚΕΛ, με τις ευρύτερες συμμαχίες, την διεκδίκηση της εξουσίας μέσα στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας, αφήνοντας τον αγώνα, πάλι κρίση, πάλι μνημόνιο θα είχαμε.
  Μπορεί να έχεις "αριστερή κυβέρνηση" σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, που ίσως να μπορεί να έχει μια μορφή ,στο μέτρο του δυνατού, φιλολαϊκής πολιτικής, όμως πάλι καπιταλισμό θα έχεις.
  Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο πως είναι ο καπιταλισμός.
  Άρα η στάση του ΚΚΕ είναι ορθή.Άμεση ρήξη με τον καπιταλισμό.Αδιάκοπος αγώνας.
  (Σίγουρα θα μου απαντήσεις με κάποιο λίνκ προηγούμενης ανάρτησης αλλά συνεχίζω την σκεψη μου.)
  Το ζήτημα νομίζω που πρέπει να τεθεί πλέον,είναι αν αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος,καθώς και τι ορίζουμε πλέον σαν νίκη.
  Με την τροπή που έχει πάρει η κοινωνία,νίκη θεωρώ, να συνειδητοποιήσει ο λαός,ο εργαζόμενος λαός,ποιος μιλά για τα συμφέροντα του όλα αυτά τα χρόνια.Αλλά πρώτα πρώτα να συνειδητοποιήσει ποια είναι τα συμφέροντα του.Μέσα από τον αγώνα να αποκτήσει ταξική συνείδηση είτε παίρνει μέρος στους αγώνες είτε όχι.
  Βέβαια,για να γυρίσει ο ήλιος,θέλει δουλειά πολύ..
  καλημέρα,
  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να σου απαντήσω με ένα λινκ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ανάρτησης για ποικιλία;

   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/09/blog-post_9193.html

   Διαγραφή
  2. Το ήξερα..χαχα
   Καλημέρα σύντροφε

   Διαγραφή