Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Κάποια βασικά προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πογκρόμ

ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: Αγνοούν τους τοπικούς φορείς για να στήσουν χωρίς κανένα σχέδιο νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Ημερομηνία: 24/08/2012
Συγγραφέας: left.gr

Ο « Ξένιος Ζευς», τώρα και στην Κόρινθο. Από τις 2:30 πμ χτες, Πέμπτη 23/8, άρχισε η μεταφορά μεταναστών στο στρατοπέδου του 6ου Σ.Π. στην Κόρινθο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας έβγαλε για το θέμα την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Σύμφωνα με την ενημέρωση που ζήτησε και είχε ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, από τον Επιθεωρητή της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης και τον αστυνομικό διευθυντή Κορινθίας, το στρατόπεδο μετατρέπεται, αιφνιδιαστικά, με πολιτική απόφαση σε κέντρο κράτησης μεταναστών χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αστυνομικές υπηρεσίες, παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Παράλληλα, σήμερα το πρωί έλαβε χώρα και στην πόλη της Κορίνθου, επιχείρηση σύλληψης μεταναστών.

Τέτοιου τύπου στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι αναποτελεσματικές με μόνο σκοπό να καλύψουν την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σε σύσκεψη του επιμελητηρίου Κορινθίας μερικές μέρες πριν, οι βουλευτές του νομού (3 ΝΔ – 1 ΧΑ), η περιφέρεια Πελοποννήσου, το επιμελητήριο, χαιρέτιζαν μεν, την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», αλλά δεν ήθελαν το στρατόπεδο Κορίνθου κέντρο κράτησης. Δυστυχώς όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

Αρνούμαστε κατηγορηματικά την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες που αποτελούν ντροπή και αναδεικνύουν ρατσιστική αντίληψη, μακριά από τις αρχές της δημοκρατικής, κοινωνικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, συμφώνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αν ήθελε πραγματικά η σημερινή συγκυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης, όφειλε να αμφισβητήσει συνολικά την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., που εγκλωβίζει στη χώρα μας χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο και να προχωρήσει σε:

Α. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη δημιουργία ανοικτών κέντρων προσωρινής φιλοξενίας όπου θα προσφέρονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας

Β. Εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων για τη δυνατότητα μετακίνησης από τη χώρα μας σε άλλες χώρες όσων το θέλουν, και ρήξη με το ‘Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση’ και το Δουβλίνο ΙΙ που οι κυβερνήσεις των πλουσίων έχουν υπογράψει μετατρέποντας την Ελλάδα σε γκέτο της Ευρώπης

Οι εμπνευστές του σχεδίου "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ" αγνοούν, όχι τυχαία, τους τοπικούς φορείς της περιφέρειας, για να στήσουν πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Άλλωστε άλλος ήταν ο στόχος τους, να διασκεδάσουν την οργή του λαού, καλλιεργώντας δυστυχώς κλίμα ανασφάλειας, φόβου, μίσους και ρατσισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα είναι πάντα απέναντι στις λογικές και τις πρακτικές που μετατρέπουν τον άνθρωπο σε σκουπίδι και τις κοινωνίες σε ζούγκλες. Αν καταφέρουν με αφορμή την κρίση να μας στρέψουν τον ένα απέναντι στον άλλο θα έχουν πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ".
Πηγή: Left.gr

1. Πρώτο βασικό πρόβλημα: Υποδεικνύεται στον τίτλο. Παρακάμπτονται οι τοπικοί φορείς, που θα μπορούσαν να συνεργαστούν οργανικότερα με τις πρωτοβουλίες του κράτους.
2. Δεύτερο βασικό πρόβλημα: Επίσης υποδεικνύεται στον τίτλο. Τα πογκρόμ πραγματοποιούνται "χωρίς κανένα σχέδιο", πράγμα που δείχνει προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού.
3.  Τρίτο βασικό πρόβλημα: Δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα οι αστυνομικές υπηρεσίες για τη χρήση του στρατοπέδου ως κέντρου κράτησης (πρώτη παράγραφος της ανακοίνωσης).
4. Τέταρτο βασικό πρόβλημα: Τα πογκρόμ όπως διεξάγονται σήμερα, από την συγκυβέρνηση, είναι "αναποτελεσματικά" (δεύτερη παράγραφος της ανακοίνωσης).
5. Πέμπτο βασικό πρόβλημα: Οι βουλευτές ΝΔ και Χρυσής Αυγής θα "σπείρουν θύελλες" επειδή αν και συμφώνησαν με το πογκρόμ δεν ήθελαν το στρατόπεδο Κορίνθου για κέντρο κράτησης (δεύτερη παράγραφος της ανακοίνωσης).
6. Έκτο βασικό πρόβλημα: Δεν αξιοποιούνται σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που έχουν ως στόχο την κατασκευή μονάδων με τις σωστές ευρωπαϊκές προδιαγραφές (βλέπε Αμυγδαλέζα), με αποτέλεσμα να γίνονται προχειροδουλειές με στρατόπεδα μη προορισμένα για μετανάστες. Τα εγκεκριμένα από την ΕΕ στρατόπεδα ονομάζονται "κέντρα φιλοξενίας" (με συρματόπλεγμα και φρουρούς, όπως Αμυγδαλέζα) και όχι --αντιαισθητικά-- "στρατόπεδα συγκέντρωσης" (τρίτη και πέμπτη παράγραφος της ανακοίνωσης).

5 σχόλια:

 1. «Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη δημιουργία ανοικτών κέντρων προσωρινής φιλοξενίας»

  Να μου αναφέρουν οι φωστήρες μια, μόνο μια €-χώρα όπου η €€ δίνει € για την κατασκευή «ανοικτών» κέντρων «προσωρινής φιλοξενίας». Στη Γαλλία, υπάρχει νομική πρόβλεψη για ad hoc κέντρα κράτησης [«στήσουν πρόχειρα»], ανάλογα με τις τοπικές και έκτακτες «ανάγκες» (αεροδρόμια, λιμάνια, επαρχιακές πόλεις, κ.λπ). Ναι, υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς χαρτιά που τους αφήνουν να «κινούνται» ελεύθερα, χωρίς όμως κατοχυρωμένα δικαιώματα ή με δικαιώματα υπό αίρεση, (όπως στην Ελλάδα), αλλά χρησιμοποιούνται σαν εφεδρεία για τις μιντιακές ανάγκες των πολιτικών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να μου αναφέρουν οι φωστήρες μια, μόνο μια €-χώρα όπου η €€ δίνει € για την κατασκευή «ανοικτών» κέντρων «προσωρινής φιλοξενίας».

   Κάτσε ρε φίλε τώρα. Είναι ανάγκη να είναι εντελώς ανοιχτά; Και αν μπουν μέσα Χρυσαυγίτες και κακοποιήσουν τους φιλοξενούμενους; Βάλε ένα συρματοπλεγματάκι, καναν ένοπλο φρουρό να προστατεύει τους ανθρώπους και θα δεις πώς το χρηματοδοτεί η ΕΕ!

   Μα, πας και κολλάς σε κάτι πράματα!

   Διαγραφή
  2. Επίσης: Ουουου, κάτω ο Πούτιν, ζήτω τα Waffen SS, εεεεε, εννοώ οι Pussy Riot.

   Διαγραφή
 2. Ερώτηση - απορία:

  Η θέση Β

  "Εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων για τη δυνατότητα μετακίνησης από τη χώρα μας σε άλλες χώρες όσων το θέλουν, και ρήξη με το ‘Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση’ και το Δουβλίνο ΙΙ που οι κυβερνήσεις των πλουσίων έχουν υπογράψει μετατρέποντας την Ελλάδα σε γκέτο της Ευρώπης"

  αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ επίσημα ή είναι άλλη μια περίπτωση που όποιος θέλει λέει ότι του κατέβει για τη συγκυρία; Ειλικρινά ρωτώ, γιατί νόμιζα πως τέτοια είναι η θέση του ΚΚΕ. Στο επικαιροποιημένο για τις εκλογές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδα πουθενά να αναφέρει ρήξη με την ΕΕ γι' αυτά τα ζητήματα, αλλά

  "Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αιτιών των μετακινήσεων πληθυσμών.

  Η διαπραγμάτευση ενός νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αναλογική και ισότιμη κατανομή βαρών στα κράτη-μέλη και με διεκδίκηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής στήριξης της πολιτικής που ασκείται σε εθνικό επίπεδο."

  Εάν κάποιος γνωρίζει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @subutai:

  Είναι η τακτική τού «τετραγωνισμού της συνιστώσας». Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα:

  [1] http://www.rednotebook.gr/details.php?id=6642
  [2] http://www.rednotebook.gr/details.php?id=6673

  @αντώνη:

  Εισαγωγή: Μόις Ποστόουν

  http://ilesxi.wordpress.com/2012/08/24/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7/

  Ανάπτυξη: Σεβαστάκης (γόνος αγωνιστών)

  «πιστεύω ότι η εμπειρία της απώλειας ως αφετηρία για την τολμηρή αναγνώριση του ηθικού και πολιτικού [ριζικού] κακού το οποίο αναδύθηκε και στο εσωτερικό της ριζοσπαστικής παράδοσης (κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά[*] εντός του κομμουνισμού) είναι προτιμότερη από τη γοητεία την οποία ασκεί στις μέρες μας ένας ορισμένος δογματικός τόνος. Η αναγκαία απόσταση από τις παλαιότερες «αποπροσανατολιστικές» στιγμές της μεταμοντέρνας θρηνολογίας για το χαμένο Νόημα ή της φιλελεύθερης πτωματολογίας (αναφορικά, για παράδειγμα, με τις σκοτεινές πτυχές των επαναστατικών κινημάτων του εικοστού αιώνα) δεν πρέπει να δώσει τη θέση της σε ένα είδος «ηθικής αναισθησίας» καλυμμένης κάτω από το πέπλο της Ριζικής Πράξης, της ριζικής Απόφασης (σε αυτό το σημείο συνάντησης ενός Καρλ Σμιτ και ενός Λένιν το οποίο ελκύει πολλούς ριζοσπάστες της εποχής μας)

  [*] κομμουνισμός=φασισμός


  Επίλογος (λείπει, είναι in progress): Α. Γαβριηλίδης, «Εγγαστριμυθία, η Βωβή μας Ιστορία των Χ-ιτών»

  ΣΥΡΙΖΑ: το κινηματικό περβόλι, εκεί όπου ανθίζουν όλα τα αντικομμουνιστικά σαπρόφυτα και οι λειχήνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή