Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Ελλάδα-πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες: Επιτέλους Ναζί

Google image που αποδεικνύει τη διαφημιστική χρήση της εικόνας του Άουσβιτς από την Εσθονική εταιρία GasTerm Eesti

ΕΣΘΟΝΙΑ
Διαφήμιση με το Αουσβιτς...
Η ιστορική δικαίωση του φασισμού, που ακολουθείται ως κρατική πολιτική στις χώρες της Βαλτικής, με τις πλάτες της ΕΕ, έδωσε χτες ένα ακόμη αποτροπιαστικό παράδειγμα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το «News Balt» στην Εσθονία η εταιρεία «GasTerm», που διαχειρίζεται τη διανομή του φυσικού αερίου και την πώληση μηχανημάτων θέρμανσης, προχώρησε σε διαφήμιση του προϊόντος της με το εξής σλόγκαν: «Ευέλικτη, εύκολη και αποτελεσματική», που συνοδευόταν με μια φωτογραφία από την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς, όπου οι ναζί χρησιμοποίησαν τους φούρνους για τη μαζική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η εταιρεία αντικατέστησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία με άλλη, ζητώντας συγνώμη για το αν αυτή «προκάλεσε σε κάποιους δυσφορία»...

Στη χώρα που το κράτος διώκει το Κομμουνιστικό Κόμμα, απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα, που διώκει τους αντιφασίστες βετεράνους που φορούν τα σοβιετικά παράσημα και ταυτόχρονα τιμά με κάθε επισημότητα όσους συμμετείχαν στις εσθονικές λεγεώνες των «Ες-Ες», και στο όνομα του «πατριωτισμού» καλεί αυτούς τους φασίστες να μιλήσουν στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία, δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι καλύτερο...

Πηγή: Ριζοσπάστης
Βλέπε επίσης: "Estonian gas co. advertises with Auschwitz gate", Russia Today

Νωρίτερα: 16 Ιουλίου 2012
Βετεράνοι του 20ου τάγματος Waffen Grenadier των SS (1ο Εσθονικό), συνάντηση στην Εσθονία

Η Αντιφασιστική Επιτροπή της Εσθονίας ισχυρίζεται πως ο Υπουργός Άμυνας της χώρας νομιμοποίησε τα νεοναζιστικά συναισθήματα στην πρόσφατη ομιλία του στο Συνέδριου των Εσθονών βετεράνων Waffen-SS.

Το σχόλιο εξεδόθη αφού ο Υπουργός Άμυνας Urmas Reinsalu μίλησε στο συνέδριο των "μαχητών για την ελευθερία" - των βετεράνων του 20ου τάγματος Waffen SS και άλλων Εσθονών που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Οι αρχές τις χώρας αναφέρονται σ' αυτούς τους ανθρώπους ως "μαχητές για την ελευθερία". Ο Υπουργός δήλωσε στην συγκεκριμένη περίσταση πως αυτοί οι μαχητές "έσωσαν την τιμή του εσθονικού λαού", και επίσης πως η συμβολή τους ήταν "καθοριστικής σημασίας" για τη Δημοκρατία της Εσθονίας. 

“Ο Υπουργός Άμυνας Urmas Reinsalu πάλι, μιλώντας εκ μέρους του κράτους της Εσθονίας, έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η Ναζιστική ιδεολογία μπορεί να νομιμοποιηθεί και ότι αυτοί που ακολούθησαν τον Χίτλερ μπορούν να γίνουν εθνικοί ήρωες", αναφέρει η δήλωση της Αντιφασιστικής Επιτροπής. 

"Ο λόγος για αυτήν την αδιαφορία στα κριτήρια του δικαίου και της ηθικής βασίζεται σε ένα και μόνο πράγμα -- στα υψηλά κλιμάκια εξουσίας της ΕΕ, που κάνουν πως δεν βλέπουν τα νεοναζιστικά συναισθήματα και αρνούνται να δώσουν σημασία στην παραχάραξη της ιστορίας και στην μετατροπή των εγκληματιών ναζί της Ευρώπης σε ήρωες", συνεχίζει. 

Η Επιτροπή ανέφερε ακόμη πως είχε στείλει πρόσκληση στον Ρώσο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, που εκπροσωπεί στην Δούμα την περιοχή Pskov που συνορεύει με την Εσθονία, ώστε να δει με τα μάτια του τον επερχόμενο εορτασμό που αφιερώθηκε στους βετεράνους της Waffen SS και θα έπαιρνε μέρος στο Εσθονικό χωριό Sinimae.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Εσθονίας έχουν δεχτεί κριτική για ηρωοποίηση των συνεργατών των Ναζί. Η Αντιφασιστική Επιτροπή και άλλες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατηγορήσει τις αρχές της χώρας για την οργάνωση παρελάσεων πρώην λεγεωναρίων των SS, καθώς και άλλους εορτασμούς, όπως ο διεθνής διαγωνισμός ειδικών πεζοναυτών που έχει πάρει το όνομα της ναζιστικής επιδρομής στην Erna. 

Νωρίτερα φέτος, οι αρχές της Εσθονίας αρνήθηκαν την έκδοση βίζα σε δύο Ρώσους –έναν ερευνητή και έναν ρεπόρτερ– που σχεδίαζαν να λάβουν μέρος σε ένα συνέδριο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ρόλο της Εσθονίας σ' αυτόν.

Πηγή: Russia Today, μετάφραση Lenin Reloaded

Παρέλαση της άκρας δεξιάς, Remagen, Γερμανία

Ακόμα νωρίτερα: 18 Μάη 2012
Κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ανασκευάσουν τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά εσωτερικά προβλήματα, δήλωσε αξιωματούχος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

"Συνεχίζεται σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών χωρών η πολιτικοποίηση της κληρονομιάς της Νυρεμβέργης, ενώ γίνονται προσπάθειες να ανασκευαστούν τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς. 

Ο διπλωμάτης αποδίδει το φταίξιμο σε πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένης της επιθυμίας να αγνοηθούν πιεστικά εσωτερικά ζητήματα, που αυξάνονται στην Ευρώπη καθώς η κρίση των τραπεζών απειλεί να ανατρέψει ολόκληρες κυβερνήσεις. 

"Φυσικά, η ρίζα του προβλήματος είναι η προθυμία της πολιτικής ελίτ ενός αριθμού χωρών, που κάποτε ήταν δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, να αποσπάσουν την δημόσια προσοχή από εθνικά προβλήματα", είπε.  

Στο μεταξύ, υπάρχει επίσης προθυμία να μεταβιβαστούν τα προβλήματα των "εγκλημάτων που διέπραξαν οι συνεργάτες" [των Ναζί] σε άλλα άτομα, είπε ο εκπρόσωπος. 

Ο Λουκάσεβιτς έστρεψε κατόπιν την κριτικη του σε κάθε χώρα της Βαλτικής όπου γίνονται ετήσιες παρελάσεις συνεργατών των Ναζί στις πρωτεύουσες. 

"Προκαλούν βαθιά οργή οι ετήσιες παρελάσεις των βετεράνων του τάγματος Waffen SS της Λετονίας σε κεντρική λεωφόρο της Ρίγα· οι τακτικές δημόσιες εκδηλώσεις πρώην συνεργατών των Ναζί στην Εσθονία· οι δικαστικές αποφάσεις εναντίον αντιφασιστών βετεράνων· η ηρωποίηση των ντόπιων συνεργατών των Ναζί·  η επίσημη αναγνώριση της σβάστικα ως στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς των εθνών της Βαλτικής από δικαστήριο της Klaipeda, παραλιακής πόλης της Λιθουανίας", δήλωσε ο Λουκάσεβιτς. 

"Καμιά 'εθνοτική ιστορική μνήμη' δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την νομιμοποίηση των εγκλημάτων των στρατιωτών των SS", τόνισε ο Λουκάσεβιτς.

20 εκατομμύρια Ρώσοι σκοτώθηκαν ως συνέπεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: Russia Today, μετάφραση Lenin Reloaded

Πανηγυρική μετεκλογική συγκέντρωση της "Χρυσής Αυγής", Athen, Griechenland

Στήνει «Τάγματα Ασφαλείας» η Χρυσή Αυγή στη Μεσσηνία;
22 Αυγούστου 2012
Ομάδες περιφρούρησης «Ελλήνων στην καταγωγή» κατά της εγκληματικότητας του «λαθραίου αλλοδαπού εισβολέα» φέρεται να έχει συγκροτήσει η Χρυσή Αυγή στη Μεσσηνία, προκαλώντας την αντίδραση του αστυνομικού διευθυντή του νομού, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υποκαταστήσει την Αστυνομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής έχει συγκροτήσει «συντονιστική Επιτροπή Αλληλεγγύης των Ελλήνων την καταγωγή» στην περιφέρεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, στην οποία πρωτοστατεί πρώην αστυνομικός και υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στο νομό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος του κ. Μιχαλολιάκου έστειλε ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο, με την οποία καλεί τους νέους «από 15 έως… 70 ετών σε αφύπνιση και επιστράτευση».

Η ανακοίνωση της οργάνωσης, μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι τα σύγχρονα «Τάγματα Ασφαλείας» της Χρυσής Αυγής θα ασχοληθούν με τους «αλλοδαπούς εισβολείς εγκληματίες», που θεωρεί ότι ευθύνονται για την εγκληματικότητα της περιοχής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η εγκληματικότητα στη Μεσσηνία «προέρχεται κυρίως από την εγκληματική δράση των αλλοδαπών εισβολέων εγκληματιών κατοχής της χώρας μας, από τους θρασείς και υπότροπους εγκληματίες, γύφτους-τσιγγάνους, μάστιγα εγκληματικότητος κατά των Ελλήνων».

Η Χρυσή Αυγή καταφέρεται και εναντίον των αστυνομικών του Τμήματος Μελιγαλά, για τους οποίους ζητά να μετατεθούν και τους χαρακτηρίζει «φοβισμένα ανθρωπάκια».

«Να μετατεθούν από το ανεπαρκές υπάρχον στα χαρτιά Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά, όσοι αστυνομικοί είναι ανεπαρκείς, φοβισμένα ανθρωπάκια και λειτουργούν ως να ευρίσκονται στο αμπέλι τους, χωρίς υπηρεσιακή γνώση και συνείδηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τέλος, η Χρυσή Αυγή επιτίθεται και στον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Βασίλη Γεωργακόπουλο, επειδή σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Καλαμάτας δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υποκαταστήσει την Αστυνομία.

«Θα έρθει η ώρα της τιμωρίας για τις πράξεις και για τις παραλείψεις των κρατικών οργάνων» τονίζει η τοπική οργάνωση.

Πηγή: In.gr

5 σχόλια:

 1. Να και μια πλήρως απενοχοποιημένη, 'εναλλακτική' διαφημιστική χρήση του Arbeit macht frei από το Πεδίο Δράσης Κόδρα στη Θεσσαλονίκη: Tanz macht frei.
  http://www.actionfieldkodra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=129%3Atanz-macht-frei-performance-&catid=40%3Akodra-c-actions2012-gr&Itemid=27&lang=en
  Δεν είναι αηδιαστικό;
  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι γνωστός ο ρόλος της Εσθονίας στον πόλεμο. Απλά περίμεναν την κατάρρευση της Σοβ.Ένωσης για να ξεσπαθώσουν πάλι. Ένα παράδειγμα είναι και το θέμα με τον Μπρούντζινο Στρατιώτη στο Ταλίν. http://en.wikipedia.org/wiki/Bronze_Soldier_of_Tallinn

  Σχετικά πάντως με το θέμα της πρόσληψης και μεταπολεμικής θεώρησης του Β'ΠΠ στην Ευρώπη θα πρότεινα το βιβλίο του Χάγκεν Φλάισερ " Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στην δημόσια Ιστορία". Αναλύεται πολύ εύστοχα πως καλλιεργήθηκαν οι διάφοροι Εθνικοί Ευρωπαϊκοί Μύθοι σχετικά με τον ρόλο του καθενός στην διάρκεια του πολέμου και πως αναδύθηκαν από την κολυμβήθρα του Ψυχρού Πολέμου άμμωμοι και άσπιλοι οι συνεργάτες-φασίστες του Αδόλφου και του Μπενίτο (αυτόν να μην τον ξεχνάμε ε ;).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ήξερα για τον μπρούτζινο στρατιώτη αν και βρέθηκα πρόσφατα στο (έντονα εκδυτικισμένο) Ταλίν.

   Θα έχω υπόψη το βιβλίο του Φλάισερ για την επόμενη επίσκεψη στην Griechenland, ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  2. Τον Φλάισερ τον έχουν κατηγορήσει κάποιοι "αναθεωρητές ιστορικοί" (Καλύβας κλπ μέσω του Ιου της Ελευθεροτυπίας -RIP) για μεροληψία υπέρ των κομμουνιστών αναφορικά με την ιστορία του Β'ΠΠ και του εμφυλίου στην Ελλάδα.
   Παρεμπιπτόντως το βιβλίο του "Στέμμα και Σβάστικα" είναι εξίσου αξιόλογο βοήθημα για την κατανόηση των γεγονότων της περιόδου εκείνης.¨Ήταν η διδακτορική του διατριβή και είναι κάπως ψυχρό μεν στο ύφος -ως οφείλει- αλλά ακριβές και τεκμηριωμένο.

   Διαγραφή