Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Για την κατάσταση στην Ελλάδα


Το πιο πάνω βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε αρκετά στο διαδίκτυο, δεν άντεξα να το δω ολόκληρο. Είδα λιγότερο από το μισό. Ψυχικά, η εμπειρία ήταν αυτό που θα λέγαμε τραυματική. Το κάθε τι, από το απύθμενο θράσος του να παίζεται το "Αυτά τα κόκκινα σημάδια" από τους ιδεολογικούς απογόνους των ταγματασφαλιτών στην εικόνα κοινωνικής σήψης και διάλυσης που αποτυπώνεται στον λόγο και την στάση των μη οργανωμένων/μη ένστολων που έσπευσαν έξω από το στρατόπεδο, βυθίζει έναν άνθρωπο στην απελπισία, την αηδία, την απαξίωση της χώρας του.

Και αυτό δεν είναι καλό. Όσο περισσότερο μας προκαλούν οι φασίστες να αισθανθούμε αηδία και οργή για την Ελλάδα που τους γέννησε και τους θρέφει, τόσο μας αποξενώνουν ψυχικά από τις μάζες και εξασφαλίζουν τον πλήρη τους έλεγχο πάνω στην μαζική πολιτική ιδεολογία. Οι φασίστες, επειδή δεν έχουν καμία ηθική αναστολή απέναντι ακόμα και στο πιο κραυγαλέο ψέμμα, γνωρίζουν πως προκαλούν βαθιά αηδία, αλλά εκμεταλλεύονται την αηδία που προκαλούν. Ξέρουν πολύ καλά ότι ένας άνθρωπος που καταντά να προσχωρήσει στο στρατόπεδό τους ή να ασπαστεί τη ρητορική τους είναι ένας άνθρωπος χαμένος για μας, ένας άνθρωπος με τον οποίο δεν έχουμε το κουράγιο ούτε να πούμε καλημέρα, πόσο μάλλον να συζητήσουμε. Η αγωνιστικότητά μας αντισταθμίζεται αρνητικά από το ευαίσθητο στομάχι μας, και αυτό το στομάχι το γυρίζουν ενσυνείδητα ανάποδα σε καθημερινή πια βάση οι φασίστες. Κάπου είδα γραμμένο ότι η Χ.Α ήταν το μόνο κόμμα που πήγε έξω από το στρατόπεδο, κι ότι έτσι διείσδυσε ακόμα περισσότερο στους εμφανέστατα συγχυσμένους απολίτικους που συνέρρευσαν εκεί. Από την μία σκέφτομαι ότι η απόπειρα παρέμβασης σε μια τέτοια κατάσταση είναι όσο καταδικασμένη στην ήττα όσο και οι αντίστοιχες στις πλατείες. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι η ταχύτητα εκφασισμού της κοινωνίας είναι αυτή που είναι επειδή δεν έχουμε τα ατσάλινα νεύρα που χρειάζονται για να συγκρουόμαστε διαρκώς στην καθημερινότητά μας με ένα μια όλο και ευθαρσότερη ομάδα ανθρώπων της οποίας η κοσμοαντίληψη μας βυθίζει σε ένα χαωτικό συνονθύλευμα προκατάληψης, άγνοιας, αμορφωσιάς και οπισθοδρομικότητας, μαζί με μπόλικο φόβο και σύγχυση. 

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις το θέαμα της Ελλάδας κάτω από την πλαστική ομορφιά του lifestyle της προηγούμενης δεκαπενταετίας. Όσο κι αν ήσουν ανάμεσα σ' αυτούς τους λίγους γραφικούς που διάλεξαν την εσωτερική ή και γεωγραφική εξορία από την Ελλάδα της περιόδου 1990-2008, δεν σταματάς να σοκάρεσαι με το πόσο άσχημη ήταν η αλήθεια κάτω από την επιφάνεια. Αν και γνώριζα από τις δημοσκοπήσεις, για παράδειγμα, ότι η Χ.Α θα πετύχαινε ποσοστό ρεκόρ στις εκλογές της 6ης Μάη, ωστόσο δεν το είχα πραγματικά χωνέψει πως η αποτρόπαια πραγματικότητα θα έβρισκε τόσο ξεκάθαρη και ωμή έκφραση στην κάλπη. Το σοκ ήταν τεράστιο και μάλλον παραλυτικό. Όταν είδα τις εικόνες από την διανομή τροφίμων στο Σύνταγμα άρχισα να νιώθω το κύμα αηδίας να ισοπεδώνει τα πάντα μέσα μου. Ας μη γελιόμαστε· ο άνθρωπος που έχει απωλέσει το συναίσθημα της ντροπής απέναντι στο να δίνει την ταυτότητά του στους νέους ταγματασφαλίτες έχει ήδη χαθεί πολιτικά. Η απώλεια της αίσθησης αισχύνης που συνοδεύει την προθυμία πολιτών να συγχρωτιστούν με τους αντεροβγάλτες και να βιντεοσκοπηθούν ή να φωτογραφηθούν μαζί τους είναι όχι το πρώτο αλλά το τελευταίο στάδιο της πολιτικής, ηθικής και ψυχικής αποσύνθεσής τους. Αυτό που εισπράττω από αυτές τις εικόνες των "μη ένστολων" που συνοδεύουν τις παράφρονες κραυγές των φασιστών είναι η αίσθηση ανθρώπων που έχουν πλήρως απωλέσει τον αυτοσεβασμό τους και που επιχειρούν κατά συνέπεια να τον ξαναβρούν παράδοξα, συμμαχώντας με αυτόν που στρέφει την τραυματική έλλειψη αυτοσεβασμού επιθετικά ενάντια στον άλλο, στα "σκουπίδια", όπως αποκαλούν τα φασιστικά σκουπίδια τους μετανάστες που προσέφεραν απείρως περισσότερα για την όποια κοινωνική ευμάρεια από ό,τι έκαναν ποτέ οι ίδιοι. 

Οι κομμουνιστές προσπάθησαν μέσα από την δική τους προπαγάνδα να εμπνεύσουν αυτοσεβασμό στις λαϊκές μάζες. Ως τα τώρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι το πέτυχαν. Υπάρχει μια βαθιά αυτοκαταστροφικότητα στην νοοτροπία των νεοελληνικών μαζών, μια διαστροφική απόλαυση της κατρακύλας στο βούρκο του σκοταδισμού που εμφανίζεται ως η άλλη πλευρά μιας αίσθησης ατομικής και συλλογικής αναξιότητας. Οι νεοέλληνες νιώθουν ατομικά και μαζικά ανάξιοι εμπιστοσύνης, και έτσι όλες οι εκκλήσεις των κομμουνιστών να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, να διώξουν τον ζυγό της εκμετάλλευσης, να σηκώσουν, όπως λέγεται, κεφάλι έπεσαν όχι μόνα σε κωφά ώτα, αλλά μάλλον λειτούργησαν ως μπούμερανγκ, επιτείνοντας την μνησικακία των μαζών για αυτό που ενστικτωδώς αντιλαμβάνονται ως "πολυτέλεια" της ηθικής ανωτερότητας των κομμουνιστών. 

Οι αντικειμενικά γελοίες κατηγορίες εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος, που διανύει το ίδιο μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο οικονομικά, ότι αποτελεί κάποιου είδους ζάπλουτη και εξασφαλισμένη εξουσία βρίσκουν ρίζα επειδή σε τελική ανάλυση είναι αδιανόητο για τον άνθρωπο που είναι εξευτελισμένος στα δικά του μάτια να μπορεί οποιοσδήποτε να στέκεται όρθιος αν δεν τον προστατεύει η υλική δύναμη και το χρήμα. Έτσι, η οικονομική και ηθική εξαθλίωση των μαζών κατέληξε, αντί να φέρει τους κομμουνιστές κοντύτερα με τις μάζες, να δημιουργήσει ένα τρομακτικό από ιστορική άποψη χάσμα ανάμεσά τους. Ο φασίστας που κραυγάζει κηρύγματα παρανοϊκού μίσους χωρίς να προσφέρει καμία λύση στις υλικές ανάγκες των ανθρώπων εξόν από την τυφλή και άσκοπη βία, εξόν από τη λύσσα ενάντια στη ζωή και σε οτιδήποτε το ζωντανό, αυτός ο άνθρωπος δεν εισπράττεται πια ως δείγμα κοινωνικής παθολογίας αλλά ως κάτι πολύ εγγύτερο στην σκοτεινιασμένη ψυχολογία της στερημένης μάζας από τον υψηλόφρονα κομμουνιστή. Όταν η μάζα ζητά "ρεαλισμό" ζητά την κυνική παραδοχή πως "είμαστε όλοι μας το ίδιο παλιάνθρωποι" -- την απενεχοποιημένη αποδοχή μιας κοινότητας της παλιανθρωπιάς, ενός έθνους έτοιμου να κυλιστεί στην πιο εξωνημένη αθλιότητα. Τίποτε άλλο "ρεαλιστικό" δεν προσφέρει ο φασισμός παρά την απενεχοποίηση της ιδέας ότι η σκέψη, τα συναισθήματα, ο ψυχικός κόσμος όλων μας οφείλει να προσαρμοστεί στο να ζει στον υπόνομο, να τρέφεται από τον υπόνομο, να ανασαίνει τον υπόνομο. Η Χ.Α είναι η πολιτική έκφραση της "ρεαλιστικής" αποδοχής του τρέφεσθαι με ηθικά, νοητικά και ψυχικά σκουπίδια ως "θυσίας" απαραίτητης για την επιβίωση· και την ίδια ώρα, είναι το μέσο της αποδοχής της επιβίωσης ως κατάστασης εχθρικής προς τη ζωή. Είναι, τέλος, το όργανο του τελετουργικού εξοβελισμού της συνεπαγόμενης αηδίας για τον εαυτό στο εξιλαστήριο θύμα του "αηδιαστικού/βρωμιάρη/λερού/σκουπιδοειδούς/περιττωματικού" άλλου.

Δυστυχώς, η καλλιέργεια και εσωτερίκευση του αισθήματος της "συνενοχής", το "μαζί τα φάγαμε", η εκ των άνωθεν κατασκευή του έθνους ως κοινότητας παλιανθρώπων, το αποτρόπαιο κλείσιμο του ματιού ενός κράτους επονείδιστων και κυνικών άρπαγων προς τα θύματά του, όλα αυτά πέτυχαν τον στόχο τους: την παράλυση κάθε συναισθήματος καταφατικού για τον εαυτό χαρακτήρα στην μεγάλη πλειοψηφία, που πέρασε σχεδόν αστραπιαία από την αυθαίρετη συναίσθηση της "προνομιακότητας" του να είσαι Έλληνας στην εξίσου αυθαίρετη αποδοχή του εξευτελιστικού συνανήκειν σε μια ανάλγητη συμμορία.

Το μοναδικό που δεν εισπράττει κανείς από συγκεντρώσεις όπως αυτή του παραπάνω βίντεο είναι κάποια διάθεση για "εθνική υπερηφάνεια." Ούτε καν στο επίπεδο της μουσικής σημειολογίας δεν υφίσταται ικανότητα άντλησης υπερηφάνειας από τους "αγανακτισμένους πολίτες" του βαλκανικού μας Ράιχ. Αντίθετα, η υστερική ταύτιση με το ιστορικό θύμα, τον φυλακισμένο, εξόριστο, βασανισμένο και εκτελεσμένο ΕΛΑΣίτη είναι ζωτική προϋπόθεση όχι απλά ιστορικής (και υστερικής) παραχάραξης της ελληνικής εμπειρίας, αλλά και στρεβλής υποκειμενικής αυτοσυγκρότησης. Ο νεοέλληνας ντρέπεται για αυτό που είναι, και για την ντροπή αυτή έχει μόνο δύο --ομολογουμένως ανεπαρκή-- φάρμακα: τον σφετερισμό της υποκειμενικής θέσης αυτού που δεν είναι (τον κανιβαλισμό της ταυτότητας του κομμουνιστή/αντιστασιακού), και το μίσος (το τόσο άτσαλα κρυμμένο πίσω από το ευτελές, αρρωστημένο ρομάντζο με τα "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ"): το μίσος απέναντι στον κομμουνιστή και το μίσος απέναντι στον ξένο, δύο μίση που δεν συναντιούνται απλά επειδή "ο κομμουνιστής υποστηρίζει τον ξένο", αλλά και επειδή, από το 1949 και μετά ο κομμουνιστής είναι ξένος -- πρόσφυγας έξω απ' τον τόπο του και πρόσφυγας μέσα στον τόπο του. 

Ο εκφασισμένος νεοέλληνας καμώνεται πως τάχα έχει ευαίσθητη μύτη και πως οι ξένοι "βρωμάνε" όπως βρωμάνε τα σκουπίδια. Όμως η μπόχα που αναδύεται όλο και πιο έντονα, όλο και πιο αφόρητα από την κοινωνία είναι η μπόχα του θανάτου. Η Ελλάδα μυρίζει θάνατο. Επιθυμία θανάτου, ενόρμηση θανάτου. Ψυχικό θάνατο, πνευματικό θάνατο, πολιτιστικό θάνατο, πολιτικό θάνατο, κοινωνικό θάνατο. Λατρεία του θανάτου, επιδίωξη του θανάτου, αναζήτηση της κοινότητας που επιβιώνει εν θανάτω. Ο θάνατος αυτός είναι ένας υποκειμενικός θάνατος, ένας θάνατος που βιώνεται καθημερινά από το υποκείμενο με τη μορφή της διάλυσης, της αποσύνθεσης της συγκροτητικής του κόλλας. Μόνο που αυτή η κόλλα ήταν η ίδια η έκφανση μιας πρότερης υποκειμενικής αποσύνθεσης: ήταν η κόλλα που συγκρότησε το άτομο κατά βάση ως ιδιοκτήτη, ως έχοντα και κατέχοντα, ως μίμο του αφέντη, τσιράκι των προνομιούχων, αποδέκτη των ψίχουλων που έπεφταν από το τραπέζι των προυχόντων. Όταν, αφού εκμαυλίστηκε η συλλογική πιστότητα στο χειραφετητικό εγχείρημα, εξανεμίστηκαν και τα τριάντα αργύρια με τα οποία εξαγοράστηκε η προδοσία, έμειναν μόνο τα οργισμένα κουρέλια ενός λαού αμνησιακών ναυαγών, που δεν θυμάται καν πότε βυθίστηκε το καράβι τους και γιατί.

70 σχόλια:

 1. Αντί για "πρωτότυπο" σχόλιο στην ανάρτηση θα ήθελα στον "υποκειμενικό" χαρακτήρα του ποστ να αντιπαρατάξω μια προσπάθεια "αντικειμενικής" προσέγγισης, ελπίζοντας πως δεν θα γίνει αντιληπτή σαν προσπάθεια αυτοπροβολής κλπ:
  http://die3odos.wordpress.com/2012/08/25/η-τελική-ανάλυση-του-καπιταλισμού-και/

  Επίσης, κάτι σαν σχόλιο για την παλιανθρωπιά εδώ:
  http://hippokampos.wordpress.com/2012/08/23/έξω-οι-ξένοι-απ-τον-πλανήτη-1/

  "η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση":
  Για την εξουσία της εκμετάλλευσης το επιθετικό ξαμόλυμα των χρυσαυγίτικων μηχανισμών αποτελεί ταυτόχρονα έκφραση άμυνάς της απέναντι στη γενικευμένη αμφισβήτηση που δέχεται και, ακόμα περισσότερο, "προληπτικά", απέναντι σε αυτήν που πρόκειται να δεχτεί.
  Για εμάς... για εμάς προέχει το ξεπέρασμα της έννοιας του "τραγικού", που κατά την γνώμη μου ελλοχεύει στην ανάρτηση, προς χάρη της δρώσας ιστορίας ως ατομικής στάσης παντού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πρώτο κείμενο το έχω ήδη διαβάσει και σκόπευα έτσι κι αλλιώς να το ανεβάσω κι εδώ.

   Συμφωνώ με το συμπέρασμα, μερικές φορές κάνω κι εγώ την απαραίτητη ψυχοθεραπεία μου όμως. Μετά την τελευταία επίσκεψη στην Ελλάδα δε, την χρειάζομαι επειγόντως...

   Διαγραφή
  2. Ας κάνω και λίγο χιούμορ.

   Με την τύχη/ατυχία που με δέρνει, το φθινόπωρο στην αθήνα θα γίνει πόλεμος :P (θα γλιτώσω την ψυχοθεραπεία όμως!)

   Διαγραφή
  3. Ότι είσαι λίγο γκαντέμης είσαι. Κλήση στην Καλαμαριά Αυγουστιάτικα και απογευματιάτικα δεν έχω ξαναδεί:-)

   Ελπίζω να είσαι καλά στην Αθήνα αδερφέ...

   Διαγραφή
 2. Ἔ, δὲν μπορεῖ, κάποια ἀπάντησι θὰ ὑπάρχῃ!

  Neophyte_commie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με έπιασε σύγκρυο διαβάζοντας το κείμενό σου. Κυρίως γιατί δεν βρήκα ένα σημείο που να πάσχει λογικά, που να μη συναντιέται στη διαδρομές των δικών μου συναισθημάτων για την κατάσταση που ζούμε. Ένας πραγματικός κόμπος στο λαιμό.
  Κάνω μια σκέψη με αφορμή την τελευταία παράγραφο. Εύστοχα και εδώ και σε προηγούμενες αναρτήσεις θέτεις το ζήτημα της υποτέλειας ως θανατοκουλτούρας που έχει μεταβεί από τον καπιταλισμό της ψευδεπίγραφης ευημερίας σε εκείνον της κρίσης. Η κρίση συνιστά την κορύφωση ενός κύκλου συσσώρευσης που αντανακλά (με λογική συνέπεια και κλιμάκωση παρά τη στρεβλή πρόσληψη της πραγματικότητας) το οικονομικό στο ιδεολογικό / αξιακό. Ό,τι συσσωρεύτηκε ως ιδιοτέλεια, χαμερπές γούστο, ωχαδελφισμό και φιλοτομαρισμό κορυφώνεται στις θηριώδεις έξεις της τρέχουσας βαρβαρότητας. Η κρίση σηματοδοτεί αυτή την έξαρση. Ό,τι προϋπήρχε ως ιδιώτευση και δουλοπρέπεια μεταβαίνει σήμερα σε μορφές ανυπόφορης ανηθικότητας και κτηνωδίας. Ας δεχτούμε (με περισσή αισιοδοξία είναι αλήθεια) ότι συνιστά μια λογική πορεία. Όμως κάθε ανθρώπινη στάση συνιστά την ειδική προκείμενη που επιδιώκει μια εξυπονοούμενη ωφέλεια. Ποια μπορεί να προέλθει από τη φασιστική στάση ζωής, ιδωμένη ως ενεργή συναίνεση στον αντεργατικό και εν γένει αντικοινωνικό παροξυσμό του παρασιτικού καπιταλισμού; Και στο σημείο αυτό επανερχόμαστε στην τελευταία ανάλυση του διαχειριστικού πεπρωμένου μιας απάνθρωπης εξαθλίωσης από το φασισμό, την οποία έχεις ήδη θίξει σε παλιότερη ανάρτησή σου. Η λογική μου λέει πως ο ίδιος ο σημερινός άνθρωπος θα αμφισβητήσει εκ βάθρων το σημερινό εαυτό του, τις επιλογές του, το αφεντικό του, όλα όσα άκουσε και υιοθέτησε βιώνοντας ένα τέλμα αφασικής βαρβαρότητας. Η ελπίδα μας είναι προϊόν της λογικής, εξ’ ορισμού αφηρημένης από τις συναισθηματικές εντυπώσεις του παρόντος, αλλά και μοναδικό μας εργαλείο και όπλο.

  ΥΓ. Ένα χωρίο από το βιβλίο του Θανάση Παπαρήγα για το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Αναφερόταν στην προπολεμική φθορά του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία και συγκεκριμένα κατά το έτος 1938, κάνοντας λόγο για διάρρηξη της λαϊκής συναίνεσης σε αυτό, αισθητή απεργιακή επανεκκίνηση του εργατικού κινήματος και επανάκαμψη της κρίσης στη γερμανική οικονομία. Επρόκειτο για μια τάση αποκαθήλωσης που ανακόπηκε από την πράξη υπόθαλψης του γερμανικού επεκτατισμού προς ανατολάς στη Συμφωνία του Μονάχου, το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Το πρόβλημα είναι πως το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν διέθετε βιβλιογραφική υποστήριξη και έκτοτε δεν βρήκα κάτι διαφωτιστικό για την περίοδο αυτή. Κάθε συμβολή επί του ζητήματος θα ήταν για μένα ευπρόσδεκτη καθώς η αντιφασιστική αφύπνιση μιας κοινωνίας που τελούσε υπό το ναζιστικό ζυγό συνιστά πρόκληση με δεδομένο ότι αυτός στη συγκεκριμένη χώρα ηττήθηκε από εξωτερικό αίτιο, στρατιωτικά.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χιλιαστή, πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σου από το βιβλίο του Παπαρήγα. Δυστυχώς, δεν έχω κάτι κατά νου. Αν μπορεί κάποιος σύντροφος να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για αυτό που αναφέρεις, θα ήταν ευπρόσδεκτο.

   Στο μεταξύ, πήρα το "Τιμωρό χέρι του λαού" του Χανδρινού για τον ΟΠΛΑ και θα ανεβάσω κάποια χωρία από αυτό.

   Διαγραφή
 4. διαφωνώ πως οι φασίστες δεν προτείνουν κάτι ρεαλιστικό, ίσα-ίσα αυτό που προτείνουν είναι ρεαλιστικότατο, μια θέση επιστάτη-σεκιουριτά (ή τέλος πάντων όχι αυτού που θα βρίσκεται στον πάτο) στον καπιταλισμό των στρατοπέδων συγκέντρωσης που έρχεται...

  Προς τί η έκπληξη, λες και η άρχουσα τάξη σ' αυτόν τον τόπο τα κονόμησε χάρις στις καινοτόμες ιδέες της ή το εμπορικό της δαιμόνιο (λολ) κι όχι μέσω της βίαιης επιβολής και λεηλασίας του κόσμου της αριστεράς. Υπ' αυτήν την έννοια, οι μετανάστες δεν είναι παρά οι αριστεροί της εποχής μας, οι χαμένοι ενός ακήρυχτου πολέμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι "ρεαλιστικότατο" να γίνουν όλοι οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι τσιράκια. Δεν έχει απολύτως καμία οικονομική λύση στα προβλήματα των μαζών ο φασισμός σήμερα -- ούτε καν επίφαση λύσης. Αν είχε, θα είχαμε ήδη φασιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, δεν έχω καμιά αμφιβολία για αυτό.

   Όσο για τον "ακήρυχτο" πόλεμο, δεν είναι ακήρυχτος, έχει κηρυχτεί ανοιχτά και με ρητό τρόπο ενάντια στους μετανάστες, τόσο από το κράτος όσο και από το παρακράτος.

   Διαγραφή
 5. Δεν νομίζω πως έχω ξαναδιαβάσει κείμενό σου με το οποίο όχι να συμφωνώ (το να συμφωνώ ή να διαφωνώ με κάποιον δεν ήταν ποτέ για μένα κριτήριο αξιολόγησης της ανάγνωσης), αλλά να αγγίζει τόσο βαθιά τη λογική μου που να μοιάζει σα να καταγράφει ένας τρίτος τις σκέψεις μου - αλλά πολύ πιο καλογραμμένες και, κυρίως, συγκροτημένες από όσο θα μπορούσα να τις εκφράσω εγώ. Συγχαρητήρια.

  ΔemΩΝ

  Υ.Γ. Δεν με απασχολεί αν δημοσιεύσεις το σχόλιο ή όχι - έτσι κι αλλιώς σε σένα απευθύνεται αυτό το σχόλιο και όχι στο κοινό που σε διαβάζει...

  Υ.Γ.2 Για να μην αρχίσεις να ανησυχείς: συνεχίζουμε να έχουμε τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Όμως δεν μπορώ να σταματήσω να θαυμάζω έναν κομουνιστή όταν τον ακούω να μιλάει από την καρδιά του. Παλιές συνήθειες, αξεπέραστες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 1) δε συμφωνω με το οτι ο φασισμος δε μπορεί να προσφερει καποιου ειδους λυση στο τελμα. μπορεί να προσφερει μια χαρα τη λύση της φυσικής εξοντωσης των κομμουνιστων/αριστερών, ωστε να μεινουν λιγότεροι οι προσκηνυμενοι αληταραδες και να βρουν μια ψευτοδουλεια των 300 ευρω. τσογλαναρας χρυσαυγίτης , στενότατος συγγενής μου, δε ντραπηκε το καθαρμα να μου πει, ενω προφανως ξερει ποιος είμαι, πριν ενα μηνα ότι "οι κομμουνιστες δε σεβονται το συνταγμα, και πρεπει να πανε εξορία" . και μη γελιόμαστε: μιλάμε για ναζιστες. στην αρχή θα κυνηγήσουν πράγματι τους κομμουνιστες, μετά κομμουνιστες-συνοδοιπόρους θα χαρακτηρίσουν τους συριζαίους και πάει λεγοντας. τα έχουν κανει,(βλ. κατηγορία της ......Ενωσης Κέντρου ως "συνοδοιπόρων" )θέλουν να τα ξανακάνουν.

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΚ, νομίζω ότι είχαμε διαφορετικά πράγματα κατά νου με την φράση "οικονομική λύση." Εσύ μιλάς για εντελώς ατομιστικές καβάντζες. Δεν αμφισβητώ το σκεπτικό που παρουσιάζεις εδώ, αν και βέβαια είναι εντελώς παθολογικού χαρακτήρα...

   Διαγραφή
 7. 2) όλοι οι κομμουνιστες-καταρχήν -φιλολογοι σε γυμνασια , λύκεια πρεπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να βρουν χρόνο να διδαξουν φετος στους μαθητες τους το "Τρόμος και Αθλιοτητα του Τριτου Ραιχ", του Μπρεχτ.

  υπεροχο, πραγματικα υπέροχο, βιβλιο με ιστορίες "κινηματογραφικες", γρηγορες, κοφτες, συναρπαστικες, γροθια στο προσωπο του ναζισμου . πως αλλιως να το πω; ενα αντιφασιστικο ΔΙΑΜΑΝΤΙ παντοτινό. και η ΚΝΕ να το εντάξει στις μορφωτικες της δραστηριότητες.

  καλή η ανάλυση για το καραγκιοζιλίκι μεγάλης μερίδας νεοελληνων, ακόμα καλύτερη η ΔΟΥΛΕΙΑ των κομμουνιστων.

  πολύ ακομα καλύτερη η ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ των κομμουνιστων.

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "...ομάδα ανθρώπων της
  οποίας η κοσμοαντίληψη μας βυθίζει σε
  ένα χαωτικό συνονθύλευμα
  προκατάληψης, άγνοιας, αμορφωσιάς
  και οπισθοδρομικότητας, μαζί με
  μπόλικο φόβο και σύγχυση."

  Θέλω να σταθώ εδώ και να κάνω κάποια σχόλια. Λοιπόν, όταν μιλάς με φασίστες καταλαβαίνεις πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η αμορφωσιά, η κατευθυνόμενη σκέψη και ο φόβος. Βέβαια ο φόβος μπορεί να εκφράζεται και στα λόγια με βία ή πρόθεση βίας αλλά παραμένει φόβος. Καταλαβαίνεις από τους διαλόγους αυτούς πως οι άνθρωποι επιλέγουν τέτοια "λύση" γιατί θέλουν να αντιδράσουν αλλά δεν ξέρουνε τον τρόπο. Θέλουν να νικηθεί "το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ" που "μας φέρανε ως εδώ". Στο μυαλό τους -συνήθως- κάθε πολιτική άποψη κατατάσσεται σχεδόν αυτόματα σε κατηγορίες : από τη μία πλευρά οι πατριώτες, από την άλλη μεριά οι προδότες. Δεν μπορούν να σκεφτούν πέρα από τον καπιταλισμό κι ακόμα κι αν τους αποδείξεις πως είναι άδικος και πως ο καπιταλισμός οδηγεί σε κρίσεις και σε μαζική πείνα και πολέμους τότε θα σου πούνε πως τα πράγματα δεν αλλάζουν κι ότι αυτοί επιλέγουνε λογικά και δεν είναι ονειροπαρμένοι, γιατί "έτσι είναι η ζωή" και "έτσι είναι ο άνθρωπος". Άρα, αυτή η επιλογή τους να είναι με τη ΧΑ δεν είναι συνειδητοποιημένη και πολλές φορές δεν μπορούν να καταλάβουν τα πιο απλά, όπως τις ομοιότητες που έχουν για παράδειγμα με το Χίτλερ. Παρά μόνο μένουν στο : "αυτοί νοιάζοναι για την Ελλάδα".

  Τί κρατάτε από τα παραπάνω για "όπλο" όταν απευθύνεστε σε εκφασισμένους :
  1. Κατατάσσουν τον κόσμο σε δίπολα. Εμείς-οι άλλοι, οι πατριώτες-οι προδότες, (το αγαπημένο τους) η Νέα τάξη, οι ανθέλληνες, οι ΕΒΡΑΙΟΙ, οι μασόνοι - οι Έλληνες πατριώτες. Να ξέρετε ότι αυτό το δίπολο είναι φτιαγμένο από τόνους φόβου και προλήψεων. Είναι σχεδόν αχτύπητο και μην απογοητεύεστε.
  2. Μην προσπαθείτε να νικήσετε το ατέλειωτο ψέμα τους και τον τρόπο που σκέφονται, δλδ. αυτά τα δίπολα που γράφω παραπάνω. Δε θα το καταφέρετε. Ξεκινήστε τη συζήτηση στο ψητό : "αν είχες μία επιχείρηση και δεν έβγαινε και χρωστούσες δε θα απέλυες κόσμο"?? Από εκεί ξεκινάω τη συζήτηση κι όχι από το πόσο μας πρόδωσε ο Γιώργος ο Μινέικο (εβραίος) ή πόσο μας πούλησε ο Σαμαράς. Κάντε τα λιανά. Σπάστε τα. Μην μπαίνετε στον πυρήνα των συνωμοσιών και τον προλήψεων γιατί δε βγάζεις άκρη. Από την επιχείρηση το ανάγεις στη χώρα και στον κόσμο όλο. Τελευταία έρχεται η Βουλή και τα πρόσωπα στην κουβέντα.
  3. Μικροαστισμός, προσωπικό συμφέρον και φασισμός πάνε μαζί. Δε θα δείτε και μεγάλη διάθεση για αντίσταση στο αφεντικό γιατί πολλοί θέλουνε να είναι αφεντικά...γαμώ την αμέρικά μου γαμώ.

  .
  .
  .

  Ξέροντας πως το κείμενο του Αντώνη γράφτηκε μετά από επίσκεψη στην Ελλάδα και ίσως μετά από συζητήσεις με εκφασισμένους έκανα τις παρατηρήσεις-σχόλια. Πιστεύω δεν είναι άσχετα με το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. 3) τον τελευταιο μηνα το antinews , ιντερνετικο οργανο του Σαμαρα, πεταει αρκετα συχνα σπόντες για το ότι "θα βγουν πάλι οι αγανακτισμενοι, εάν ο Σαμαρας δεν αρθει στο υψος των περιστασεων " , " είναι καλο να βγουν οι αγανακτισμενοι, χωρις κομματικες σημαιες (προς θεού) , για να θορυβηθει η Μερκελ κτλ."

  πιστευω ότι πρεπει να ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΌ ΤΩΡΑ τι πρέπει να κανουν οι κομμουνιστες εαν βει παλι κίνηση αγανακτισμενων.

  γιατί να σχολιαζουμε μόνο αυτα που γίνονται , και να μην ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ; Το συγκεκριμενο ιστολογιο το θεωρω εξάλλου ο,τι καλύτερο για τετοιου ειδους συζητησεις. μια τετοια συζητηση είχα προσπαθησει και στο παρελθον να ανακινησω (" τι κανουμε στο μελλον εάν τεθει παλι θεμα δημοψηφίσματος για το ευρω η την εε")

  όσον αφορά τωρα το προκειμενο: πιστευω ότι τα ατσαλινα νευρα πρεπει να βρεθούν και , σε νεα φάση "αγανακτισμενων " , να γινει προσπαθεια για περίπτερα ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στην πλατεια συνταγματος. το δικαιούμαστε, ούτε λόγος.

  και μια στιγμη: τι σημαινει "η αποπειρα παρεμβασης είναι καταδικασμενη στην ηττα;" οι παππουδες μας πολεμησαν ενοπλα απέναντι σε ταγματασφαλίτες, ναζιστες, ιμπεριαλιστες της αγγλίας, ηπα, εμείς είμαστε καταδικασμενοι να μην μπορούμε να στησουμε ενα περίπτερο μεσα στο συνταγμα;;;;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δυστυχώς, θεωρώ το κείμενό σου ως ρέκβιεμ της ελληνικής κοινωνίας, αν θεωρείται έτσι ένα συνοθύλευμα ανθρώπων.
  Το "δυστυχώς" έγκειται στο ότι συμφωνώ απόλυτα με τις διαπιστώσεις σου.

  Θεωρώ ότι ο εκφασισμός των ελλήνων πολιτών είναι μια πορεία που ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια σταθερά και απαρέγκλιτα, βασιζόμενος στην εμπειρία μου μέχρι και πέρσι, που μετανάστευσα.
  Μάλιστα, η εν λόγω κατάντια ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της αλλαγής κράτους διαμονής, στο σημείο να θεωρώ τον εαυτό μου κατά το ήμισυ οικονομικό μετανάστη και κατά το ήμισυ πολιτικό πρόσφυγα!

  Στο παρόν τώρα...
  Πολύ φοβάμαι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η όλη κατάσταση, είναι αναπόφευκτο -αν όχι απαραίτητο-, να υπάρξει μια τέτοια συνολική στροφή εκφασισμού, τρέφοντας την ελπίδα ότι σύντομα, αρκετοί θα αρχίσουν να διακρίνουν τη βρωμερή αλήθεια, κάτω από τις "πατριωτικές" κορώνες των διαφόρων φυρερίσκων και θα ακολουθήσουν συνειδητά ένα πιο ριζοσπαστικό μονοπάτι.

  Μακάρι μόνο, να μην τραβήξει αυτό πολύ, γιατί, εδώ και καιρό, υποστηρίζω ότι είμαστε στην αρχή της κρίσης, χωρίς να εννοώ την "οικονομική".
  Φοβάμαι και μόνο να σκεφτώ τι θα ακολουθήσει...

  Κλείνω, με τη διαπίστωση, ότι εμείς και τα παιδιά μας (τουλάχιστον) θα ζήσουμε ενδιαφέροντες καιρούς.

  Φιλικούς και συντροφικούς χαιρετισμούς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/frikh_sfhnwsan_sto_aytokinhto_toys_30xrono_aiguptio_kai_ton_esernan_sto_dromo.1905331.html

  ...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Berlin
  NAZIS
  Exact losses unknown.
  Estimate:
  92,000–100,000 killed
  220,000 wounded[10][e]
  480,000 POW[11]
  Inside Berlin Defence Area:
  about 22,000 military dead
  22,000 civilian dead[1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το ότι για την ώρα έχουν στόχο αποκλειστικά τους ξένους, δεν αποσκοπεί και στο να εμπεδώσουν το κλίμα τρομοκρατίας "παραλύοντας" για όλο αυτό το διάστημα την κάθετη αντίδραση όσων δεν βρίσκονται στο άμεσο στόχαστρο αυτής της τακτικής;

  Η φράση "στην αρχή θα κυνηγήσουν τους κομμουνιστές" δεν είναι ακριβής. Η αρχή έχει ήδη αρχίσει με τους σύγχρονους "εβραίους", τους μετανάστες.

  Και με την κυβέρνηση να υποδύεται τον ρόλο μιας σύγχρονης εκδοχής της "πολιτικής κατευνασμού" της ναζιστικής χολέρας, προωθώντας στην ουσία όλη την υποδομή που θα μετατρέψει τα "ταγματα εφοδου" σε σεκιουριταδες των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. The 350-strong garrison of the Zoo flak tower finally left the building. There was sporadic fighting in a few isolated buildings where some SS still refused to surrender. The Soviets simply blasted any such building to rubble. Most Germans, soldiers and civilians, were grateful to receive food issued at Red Army soup kitchens. The Soviets went house to house and rounded up anyone in a uniform including firemen and railwaymen, a total of 180,000, and marched them eastwards as prisoners of war.


  ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ. . .
  snake hunter

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. κι αυτό καλό, αν και ιστορικά ανακριβές, πάντως μ' αρέσει η αμεσότητα που βάζει τα πράγματα, η απλή και ανεπιτήδευτη γραφή του και το ύφος του.

  http://www.youtube.com/watch?v=il59S3HT6jI

  φιλικά, με αισθήματα αγάπης για κάθε έλληνα και με σεβασμό στα "ανθρώπινα δικαιώματα" πάντα
  snake hunter

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ότι σκέφτομαι και δεν μπορώ να το βάλω σε τάξη στο μυαλό μου ερχεσαι κάθε φορά με μια ολοκληρωμένη ανάρτηση και μου τα δίνεις έτοιμα!Είσαι μεγάλος και ταπεινός συνάμα!Το ερωτημα μου όμως εμένα είναι ότι τι στο καλό πρέπει να γίνει τελικά ώστε να ξεκολλήσουν απ την μοιρολατρία όσοι δεν εκφασιζονται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Απαντήσεις
  1. "Όταν ανατραπεί το καθεστώς, με την ψήφο ή με λαϊκή εξέγερση, θα έρθει η ώρα της κάθαρσης. Πρώτα πρώτα θα λειτουργήσει η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός πώς και γιατί δημιουργήθηκε το χρέος που νομιμοποίησε την πτώχευση και την υποδούλωσή μας. [...] Το καθεστώς είναι τρωτό, και η Χρυσή Αυγή, που ετοιμάζεται να σταθεί ανάμεσα στο λαό και στα ελικόπτερα, ακόμη περισσότερο".

   Ουδέν σχόλιον. Εδώ είναι σοβαρό μπλογκ.

   Διαγραφή
  2. «το Rock Against Racism. Eύλογα υποστηρίζεται ότι χωρίς την ANL η Βρετανία θα είχε τον δικό της Λεπέν πολύ πριν τη Γαλλία.»

   Μόνο που υπάρχει μια διαφορά με την παρούσα συγκυρία. Στο ΗΒ οι αποδέκτες του ρατσισμού (κρατικού ή μη) ήταν τυπικά βρετανοί πολίτες. Το πρόβλημα δεν λύθηκε με τη «ριζοσπαστικοποίηση» της νεολαίας/λαού (εδώ γελάμε), αλλά με την τυπική «ενσωμάτωση» των μεταναστών δεύτερης/τρίτης γενιάς*, και με ανάλογη πολιτική με αυτή των ΗΠΑ δημιουργίας μιας μεσοαστικής «έγχρωμης» τάξης καλλιτεχνών/επιχειρηματιών.

   * πχ η καταγωγή δεν αποτελούσε πλέον κριτήριο παροχής ενυπόθηκων δανείων, όμως αυτό επιτεύχθηκε στα πλαίσια τής θατσερικής πολιτικής τού «καπιταλισμού των ιδιόκτητων κατοικιών» --- αντίβαρο στις εκποιήσεις κρατικών ιδιοκτησιών κοινωνικής στέγης. Κάτι ανάλογο δεν έγινε και στις ΗΠΑ με τις υποθήκες υψηλού κινδύνου που απευθύνονταν κυρίως σε μειονότητες;

   Διαγραφή
  3. Σπύρος Μαρκέτος27 Αυγούστου 2012 - 5:11 π.μ.

   εεεεε.... χμμμμμ....... πότε ήταν βρετανοί πολίτες; το 70 ή το 80; σε ποιούς αναφέρεσαι; πάρα πολλοί δεν είναι ούτε σήμερα. διαβατήρια κοινοπολιτείας είχαν οι περισσότεροι, όχι βρετανικά

   πιο έγκυρα μπορείς να προβάλεις ίσως έναν άλλο λόγο:

   The number of people migrating to the UK has been greater than the number emigrating since 1994. For much of the twentieth century, the numbers migrating to and from the UK were roughly in balance, and from the 1960s to the early 1990s the number of emigrants was often greater than the number of immigrants. Over the last two decades, both immigration and emigration have increased to historically high levels, with immigration exceeding emigration by more than 100,000 in every year since 1998.

   αλλά και πάλι η ουσία δεν αλλάζει όσον αφορά το επίδικο, που είναι η στρατηγική αντιμετώπισης του φασισμού στην Ελλάδα του 2012. Πολύς κόσμος θα ήθελε να είχε τις απόψεις σας πάνω σ' αυτό το θέμα, κι εμένα ειλικρινά με ενδιαφέρουν.

   όσο για σένα, αγαπητέ Αντώνη, για να απαντήσω σε αντίστοιχο ύφος, πράγμα που δεν θα ξανακάνω επειδή άλλοι είναι το κύριο πρόβλημα σήμερα και όχι εσύ, μάλλον Kautsky Overloaded θα έπρεπε να ονομάσεις το μπλογκ σου.

   χαίρομαι πάντως που, έστω και τον μάρτη του 2012, άρχισες να ασχολείσαι με το ζήτημα του φασισμού. Συνέχισε, είσαι σε σωστή κατεύθυνση. Αλλά ίσως πρέπει να κοιτάξεις και λίγο νεότερη βιβλιογραφία.

   Διαγραφή
  4. "...μάλλον Kautsky Overloaded θα έπρεπε να ονομάσεις το μπλογκ σου."

   Λες ε; Η αλήθεια είναι ότι με τόση ανεξέλεγκτη επαναστατικότητα γύρω μου, έχω αρχίσει να αισθάνομαι καουτσκικός.

   Διαγραφή
  5. « Over the last two decades, both immigration and emigration have increased to historically high levels, with immigration exceeding emigration by more than 100,000 in every year since 1998.»

   Ναι, όπως και στην Ελλάδα, στην περίοδο της Μπλερικής φούσκας, όλα ήταν πολύ όμορφα και «ωραία» για τους μετανάστες (χαμηλόμισθοι, πορνεία, ναρκωτικά, νεκροί σε κοντέινερ). --- Αυτή είναι η περίοδος μετά από τις Ροκιές ενάντια στον ρατσισμό, τους Στιούαρτ Χoλς, τους Αντι-(αντι)-ρατσιστές, τη κατασκευή θετικής μνήμης για τους απόγονους του Great Passage.

   Tώρα όμως έχουμε κι εδώ Μανολάδες-στρατόπεδα εργασία με Πολωνούς και Εσθονούς Στα βιβλία των έγχρωμων ακαδημαϊκών/διανοούμενων του κώλου που κουνούσαν σημαιάκια για το Ιράκ ο ρατσισμός έχει πράγματι νικηθεί. 15 χρόνια ζω στη σκατοχώρα που την ξέρεις από βιβλία ή από επισκέψεις στις απολυμασμένες κ$λότρυπες των συνεδρίων.

   «η στρατηγική αντιμετώπισης του φασισμού στην Ελλάδα του 2012»---> Ριζοσπάστη δεν διαβάζουμε κ. Μαρκέτο; Τίποτε για αποδέσμευση από ΕΕ, από ΝΑΤΟ, παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όλους όσους βρίσκονται στο έδαφος της Ελλάδας, παροχή των αυτών εργασιακών δικαιωμάτων; Ή μόνο με ροκιές, επανάσταση των πρακτικών λόγου και ψυχανάλυση στις πλατείες θα λύσετε το πρόβλημα του ρατσισμού;

   Διαγραφή
  6. Όταν έλεγα εγώ ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, στα Τρίκαλα, στο Παρίσι, στην καρδιά του Μον Παρνάς κάτι ήξερα.

   Να πω την αλήθεια, ΣΥΡΙΖΑ για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Λονδίνου μου φαίνεται άριστο σαν ιδέα, άσε που θα έχουν και άμεση πρόσβαση στην κομματική καθοδήγηση ex cathedra. Γενικά, ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου is just right.

   Με την Ελλάδα είναι το πρόβλημα, δεν κολλάει η φάση.

   Διαγραφή
  7. Σπύρος Μαρκέτος27 Αυγούστου 2012 - 5:24 μ.μ.

   Αγαπητέ φίλε, πρώτα πρώτα σε παρακαλώ ηρέμησε. Δεν βοηθά να περνάμε από την αλαζονική αδιαφορία στην πανικόβλητη αυθυποβολή. Και δεν αρμόζει σε σοβαρό μπλογκ αυτός ο τρόπος συζήτησης.

   Δεύτερον, στη χώρα που τόσο αγαπάς έζησα κι εγώ πάρα πολλά χρόνια από το 1978, ίσως δεν είχες ακόμη γεννηθεί τότε εσύ. Το Ρόκ Ενάντια στον Ρατσισμό και την Αντιναζιστική Συμμαχία τα έχω ζήσει, δεν έχω ακούσει γι' αυτά. Όταν ακούς κάτι που δεν σ' αρέσει μην ορμάς σαν ταύρος εν υαλοπωλείω, και μη βγάζεις βιαστικά και ανυπόστατα συμπεράσματα, αλλά προσπάθησε να καταλάβεις, δεν σας το μαθαίνουνε στο Κόμμα αυτό; Για να γίνεις πιο αποτελεσματικός στο λέω, όχι για να σε μειώσω. Κι εν πάση περιπτώσει, τα επιχειρήματα ad hominem είναι μια από τις πιο μίζερες κληρονομιές του σταλινισμού, καλό είναι να τα αποφεύγεις.

   Τρίτον, έχεις κανένα πρόβλημα με τους έγχρωμους ακαδημαϊκούς διανοούμενους;

   Τέταρτον, αν θες να πεις κωλότρυπα, λέγε κωλότρυπα, δεν χρειάζεται να τη στολίζεις με δολάρια. Σε λογοκρίνει κανείς; Αλλά καλύτερα να σεβαστείς τον οικοδεσπότη, που θέλει οι αναρτήσεις να είναι αντάξιες σοβαρού μπλογκ.

   Πέμπτον, Ρίζο δυστυχώς δεν διαβάζω τακτικά, όχι επειδή δεν θέλω, αλλά επειδή δεν μπορώ. Ελπίζω σύντομα να βελτιώσει το επίπεδό του, και να γίνει διαβαστερός. Όταν χρειάζεται να δω σε βάθος τις θέσεις του ΚΚΕ για κάτι, ταλαιπωρούμαι στο πολύ κακό ψαχτήρι του, και ξετρυπώνω ό,τι μπορώ. Έτσι παιδεύτηκα για να βρω τις θέσεις του για την αντιμετώπιση του φασισμού, και δεν τις βρήκα, ίσως μπορείς να με βοηθήσεις. Γιατί όλες αυτές οι ωραίες ιδέες που γράφεις δεν έχουν καμιά σχέση με στρατηγική και τακτική αντιμετώπισης του φασισμού. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Για να καλύψεις ένα κενό, αν δεν έχεις τη χάρη της Μεγαλόχαρης ή την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, πρέπει ν' αντιλαμβάνεσαι την ύπαρξή του. Φαίνεται δυστυχώς ότι το ΚΚΕ, ακόμη και μετά τον καταποντισμό της προηγούμενης στρατηγικής του στο ζήτημα του φασισμού, Στρατηγική της Στρουθοκαμήλου θα την έλεγα, δεν έχει αντιληφθεί ότι έχει μεγάλη τρύπα εδώ. Εδώ αξίζει, επείγει, να συζητήσουμε. Αλλά με αμοιβαίο σεβασμό κι ευφυία, παρακαλώ.

   Έκτον άλλο το πρόβλημα του φασισμού από το πρόβλημα του ρατσισμού, ελπίζω η σύγχυση που κάνεις να οφείλεται απλώς σε παραδρομή.

   Τέλος, για να μη δημιουργηθεί καμιά ανόητη παρεξήγηση, δεν έχω καμιά σχέση με τον Σύριζα.

   Διαγραφή
  8. Πρέπει να πω ότι δεν κατανόησα τι σημαίνει "δεν διαβάζω Ρίζο όχι επειδή δεν θέλω αλλά επειδή δεν μπορώ." Η ερώτηση που υποβλήθηκε είχε έλλογο νόημα, μιας και εκεί (και σε αναδημοσίευση εδώ) θίγονται βασικά ζητήματα για το θέμα της μετανάστευσης που ουδόλως θίγει η βρετανική "αριστερά" που αναφέρεις ως υπόδειγμα.

   Για το πόσο υπόδειγμα είναι ο "αντιφασισμός" του SWP, θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις το παρακάτω κείμενο του Richard Seymour για την "συριακή εξέγερση" (guess what, ο Λένιν μας λέει ότι καμία καθαρή επανάσταση δεν υπάρχει, κλπ, κλπ, sounds familiar?) http://socialistworker.org/2012/08/13/syria-and-anti-imperialism

   Το ακόλουθο λινκ για το ίδιο κόμμα από το waltendegewalt: http://www.wsws.org/articles/2009/jul2009/swp1-j28.shtml

   Αυτό από Proletarian revolution: http://www.lrp-cofi.org/PR/ISOSWPPR61.html

   Και αυτό για την συριζαϊκού τύπου σοσιαλδημοκρατία του David Harvey, εκ των εκλεκτών του SWP: http://democracyandclassstruggle.blogspot.com/2008/07/expropriate-accumulate-financialise_31.html

   ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζω πως δεν είσαι, είναι όμως κάπως προβληματικό όχι απλά να μην "μπορείς" να διαβάσεις Ριζοσπάστη αλλά και να προωθείς ως πολιτικό υπόδειγμα το δίδυμο αδελφάκι του στην Αγγλία.

   Διαγραφή
  9. Απλώς να προσθέσω ότι οι εκπεφρασμένες θέσεις του ΚΚΕ για την μετανάστευση και τους μετανάστες είναι αρκετά παλιές και έχουν χρόνια που διατυπώνονται, χωρίς βέβαια να συγκινηθεί και κανείς από την υπόλοιπη "αριστερά". Μόνο το ΚΚΕ Μ-Λ βλέπω να δείχνει αντίληψη για ορισμένα από τα ζητήματα που έχει θέση το ΚΚΕ...πχ για την σημασία του ιμπεριαλισμού, τον οποίο καλοχαϊδεύει σταθερά το καλό μας αντιφασιστικό SWP, για την ανεξέλεγκτη διόγκωση των μεταναστευτικών ρευμάτων, αλλά και για την καλλιέργεια της ξενοφοβικής ακροδεξιάς.

   (Παρεμπιπτόντως, από τις πολύ πετυχημένες αντιφασιστικές καμπάνιες της "ευρωπαϊκής αριστεράς" προέκυψε η ακροδεξιά στη Γαλλία και την Ολλανδία, ή μήπως το SWP έχει πολιτική τεχνογνωσία που δεν την μολογάει στο Αριστερό Μέτωπο στη Γαλλία και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, και τον αφήνει να μιλά για καλύτερα οργανωμένα πογκρόμ και απορρόφηση ευρωκονδυλίων για σωστά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με όλα τα κομφόρ;)

   Διαγραφή
  10. «Έκτον άλλο το πρόβλημα του φασισμού από το πρόβλημα του ρατσισμού, ελπίζω η σύγχυση που κάνεις να οφείλεται απλώς σε παραδρομή.»

   Καμία απολύτως παραδρομή.

   Διαγραφή
  11. Σπύρος Μαρκέτος27 Αυγούστου 2012 - 7:16 μ.μ.

   Παιδιά ίσως σας απογοητεύσω, αλλά τυχαίνει να μην είμαι ούτε ΣΕΚ ή SWP, και ποτέ δεν ήμουν, όχι ότι θα ήταν ντροπή αυτό βέβαια. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό τους, αλλά πρέπει να ξέρετε πως κανένα από τα δυο δεν έχει σχέση με τον Σύριζα, ενώ και τα δυο έχουν πολύ σαφείς και ανεπτυγμένες θέσεις για το πώς αντιμετωπίζουμε τον φασισμό, που είναι και το πρόβλημα που συζητάμε εδώ. Τις βρίσκετε εύκολα στο ίντερνετ τις θέσεις αυτές.

   Σ' αυτό το πρόβλημα δυστυχώς δεν κατάφερα ν' ανακαλύψω τις θέσεις και τη στρατηγική του ΚΚΕ, και θα σας ήμουν υπόχρεως αν με βοηθούσατε. Γιατί πιστεύω ότι για να νικηθούν οι φασίστες χρειάζεται συστράτευση όλων μας σε ένα ενιαίο μέτωπο, από το οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει το ΚΚΕ.

   Καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, γιατί το κόμμα σας, αντίθετα από εκείνο του Λένιν, δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, κι επίσης αντίθετα από τους Μπολσεβίκους δεν ξεχειλίζει από διανοούμενους, ώστε να επεξεργάζεται έγκαιρα στρατηγικές, και στο ζήτημα του φασισμού δεν είχε δώσει ως τώρα τρομερή προσοχή, και τα μέτωπα με τον άλλον κόσμο δεν τα πολυσυμπαθεί, και τις μαζικές κινητοποιήσεις που δεν ελέγχει δεν τις πολυεμπιστεύεται. Ωστόσο ελπίζω ότι αναγνωρίζετε πλέον την κοινή ανάγκη να σταματήσουμε εγκαίρως τους κασιδιάρηδες. Πρέπει να γίνει. Δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας (στην Ανταρσύα αναφέρομαι), δεν μπορεί να το κάνει ο Σύριζα μόνος του, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Από κοινού. Με ενιαίο μέτωπο. Τραβώντας το λαό με το μέρος μας. Γιατί; Νομίζω ότι η εμπειρία του 1933 δείχνει γιατί.

   Διαγραφή
  12. πρέπει να ξέρετε πως κανένα από τα δυο δεν έχει σχέση με τον Σύριζα

   http://socialistworker.org/2012/06/11/the-making-of-syriza
   http://socialistworker.org/2012/06/04/what-led-to-syrizas-rise
   http://socialistworker.org/2012/06/18/syrizas-struggle-continues
   http://socialistworker.org/2012/06/13/voting-resistance-greece
   http://socialistworker.org/2012/05/23/new-stage-of-resistance-in-greece
   http://socialistworker.org/2012/05/17/where-did-syriza-come-from
   http://socialistworker.org/2012/06/06/what-syriza-stands-for
   http://socialistworker.org/2012/06/25/after-the-election-in-greece
   http://socialistworker.org/2012/05/09/political-earthquake-in-greece
   http://www.leninology.com/2012/05/syriza.html (blog του Richard Seymour, βασικού θεωρητικού του SWP)
   http://www.leninology.com/2012/06/challenge-of-syriza.html
   http://www.leninology.com/2012/06/greece-historical-bloc-and-populism.html

   Γνωστές και συζητημένες ήδη και οι παρεμβάσεις Π. Γκαργκάνα στο Marxism 2012 και το τι είπε στους Άγγλους για ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

   Ας μην χάνουμε τον χρόνο μας.

   Διαγραφή
  13. *το τι είπε στους Άγγλους για ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ=Στους Άγγλους του SWP, εννοώ.

   Πράγματι, το ΚΚΕ "δεν ξεχειλίζει από διανοούμενους" πάντως. Αυτό είναι αλήθεια. Αυτό που δεν ξέρω είναι πόσοι θεωρούν το γεγονός αυτό κάποια μεγάλη καταστροφή...

   Διαγραφή
  14. «δεν ξεχειλίζει από διανοούμενους, ώστε να επεξεργάζεται έγκαιρα στρατηγικές,»

   Να διορθώσω, δεν ξεχειλίζει από διανοούμενους επιδοτούμενους από ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να επεξεργάζονται έγκαιρα στρατηγικές σύγχυσης και συσκότισης, η χάραξη των οποίων είναι άλλωστε ιδιαίτερα επίπονη (θέλει τέχνη για να επιτευχθεί αυτό το ανταρτο-συριζέικο το κάτι τι, το πολυδιάστατο του νοήματος ανάλογα με τα ακροατήρια).

   «στο ζήτημα του φασισμού δεν είχε δώσει ως τώρα τρομερή προσοχή»

   ωχ, μανουλα μου.

   Διαγραφή
  15. Μου ξέφυγε:

   «Τρίτον, έχεις κανένα πρόβλημα με τους έγχρωμους ακαδημαϊκούς διανοούμενους;»

   Εσύ δεν έχεις δηλαδή πρόβλημα με την αρθρογραφία τού Naipaul υπέρ της επέμβασης στη Γρενάδα (83) και τού Rushdie για το Ιράκ; Ή ο αντιρατσισμός σας σηκώνει στα χέρια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις; Όσο για τα μέτωπα, με τέτοια λουλούδια στον Σύριζα, εγώ προσωπικά θα έθετα ως προαπαιτούμενο την αυτοκριτική των ηγετικών στελεχών/διανοούμενων τού ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ δια της γκιλοτίνας. Αλλά ως μη μέλος, δεν εκφράζω κανένα κόμμα, να το ξεκαθαρίσουμε.

   Διαγραφή
  16. έτσι μιλούσαν οι αληθινοί κομμουνιστές. Παιδιά, ξυπνήστε!

   http://www.walkingbutterfly.com/2011/11/04/clara-zetkin-fascism-must-be-defeated/

   The most important immediate task is the formation of a United Front of all workers in order to turn back fascism (Communist shouts of “very true”) in order to preserve for the enslaved and exploited, the force and power of their organization as well as to maintain their own physical existence. Before this compelling historical necessity, all inhibiting and dividing political, trade union, religious and ideological opinions must take a back seat. All those who feel themselves threatened, all those who suffer and all those who long for liberation must belong to the United Front against fascism and its representatives in government. The self-assertion of the workers vis-à-vis fascism is the next indispensible prerequisite for the United Front in the battle against crises and imperialist wars and their cause, the capitalist means of production. The revolt of millions of laboring men and women in Germany against hunger, slavery, fascist murder and imperialist wars is an expression of the indestructible destiny of the workers of the entire world. This international community of fate must become an iron fighting community which connect them to the vanguard of their brothers and sisters in the Soviet Union. The strikes and revolts in various countries are flaming signs which tell the fighters in Germany that they do not stand alone. Everywhere the disinherited and oppressed people are beginning to move towards a seizure of power. The United Front of workers, which is also constituting itself in Germany, must not lack the millions of women, who still bear the chains of sex slavery (Communist shouts of “very good”), and are therefore exposed to the most oppressive class slavery. The youths that want to blossom and mature must fight in the very front ranks. Today they face no other prospects but blind obedience and exploitation in the ranks of the obligatory Labor Service. All those who work with their minds and augment the prosperity and culture by their knowledge and diligence, but who in today’s bourgeois society have become superfluous, also belong in this United Front. Those who, as salary and wage slaves, are tribute-paying dependents of capitalism and simultaneously constitute preservers and victims of capitalism, also belong in the United Front.

   I am opening this Congress in the fulfillment of my duties as honorary president and in the hope that despite my current infirmities, I may yet have the fortune to open as honorary president of the first Soviet Congress of a Soviet Germany.

   Διαγραφή
  17. «This international community of fate must become an iron fighting community which connect them to the vanguard of their brothers and sisters in the Soviet Union.»

   Ναι αγαπούλα μου το είδα μεταφρασμένο σήμερα. Τώρα περιμένω ... τον Αλέξη να δηλώσει μπροστά από αφίσα τού Στάλιν ότι «σφάλαμε, είμαστε εγκληματικά υπεύθυνοι για τη διασπορά επί 30 ετών αντικομμουνιστικής-αντισοβιετικής προπαγάνδας. Καρατομήστε μας».

   Άλλο τίποτε; Ντεζά-βου των προεκλογικών εκστρατειών ΣΥΡΙΖΑ: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=254034

   Σας έχει βαρεθεί η ψυχή μου.

   Διαγραφή
  18. Συγνώμη, αλλά ποιος δηλώνει σήμερα αληθινός κομμουνιστής για να μιλάει και σαν αληθινός; Απ' τον σφύριζα εννοώ, έτσι;

   Μετά το αντιμνημονιακό, ανακαλύψατε τώρα και το αντιφασιστικό μέτωπο;
   Το αλβανικό να δω πότε θα εφεύρετε και τα οχυρά του Ρούπελ.

   Μην αγχώνεστε ρε Σ, θα γενείτε κυβέρνηση. Με δραχμή ή ευρώ, δεν έχει σημασία. Τους 10.000 μανδαρίνους των κυβερνητικών θώκων (κατά Πολύδωρα, και λίγους είπε τότε) θα τους βολέψετε-βολευτείτε. Δεν είστε και πολλοί δα στα όργανα και οι παρατρεχάμενοι. Μέχρι και τους μετανοημένους πασόκους βολεύετε έτσι. - Ανέκδοτο: στην περιοχή μου μια βδομάδα πριν τις 2ες εκλογές οι σφυριζαίοι αγχώνονταν για το πως θα στελεχώσουν τις τοπικές θέσεις αξιωματούχων σε περίπτωση νίκης. Τους έλεγα να πάρουν πασόκους που έχουν τεχνογνωσία και νομίζαν ότι τους δούλευα. Τέτοια λειψανδρία.

   Βέβαια να γνωρίζετε πως εμείς δε ξεχνάμε με τίνος "συντρόφων" τις εντολές κολύμπαγαν τα πτώματα της Ρόζας και του Καρλ στον Spree, έτσι;

   Ακούς εκεί να επικαλούνται την Κλάρα κα να μας μιλάνε για "Soviet Congress of a Soviet Germany" και "United Front of workers" αυτοί που κατάργησαν την ταξική πάλη και τις τάξεις.

   Τον Αλέξη και τον Δραγασάκη του ρωτήσατε ωρέ;

   Διαγραφή
  19. "Ακούς εκεί να επικαλούνται την Κλάρα κα να μας μιλάνε για "Soviet Congress of a Soviet Germany" και "United Front of workers" αυτοί που κατάργησαν την ταξική πάλη και τις τάξεις. "

   "Χρειαζόμαστε μια ιστορία, με διαφορετικό όμως τρόπο απ' ότι την χρειάζεται ο κακομαθημένος κηφήνας στον κήπο της γνώσης."
   Nietzsche, "Για τη χρήση και κατάχρηση της ιστορίας στη ζωή"

   Διαγραφή
 17. @ izy rider


  "είναι απαραίτητο να υπάρξει μια συνολικη στροφή εκφασισμού" ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;


  είσαι καλά;;;;


  εχεις την παραμικρη αμφιβολια ότι ο εκφασισμός τυπου ΧΑ το πρωτο πραγμα που θα κανει θα είναι να δολοφονησει τους κομμουνιστες;;;;

  προτείνεις να προσφερουμε μια "παγίδα" στους ναζιστες υπό τη μορφή της παράδοσης της κυβερνητικης εξουσιας;;;;

  καποιον πιο ύπουλο τρόπο αποφυγης της αντιμετωπισης των ναζιστών δε μπορούσες να σκεφτείς;;;;;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως παρεξήγησες το νόημα της φράσης. Ο Izy Rider είπε ότι ΦΟΒΑΤΑΙ ότι είναι "αναπόφευκτο αν όχι απαραίτητο" (κι όχι "απαραίτητο" όπως το τσιτάρεις) να περάσει η κοινωνία μέσα από τον εκφασισμό για να μπορέσει κάποια στιγμή να αναπτύξει την πολιτική συνείδηση που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει.

   Συνεπώς, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με την διάγνωση, πρέπει να την αποδώσεις σωστά. Δεν προτείνει καμία παράδοση, εκφράζει έναν ριζικό πεσιμισμό για την ωριμότητα της κοινωνίας αυτή τη στιγμή να κατανοήσει τι ακριβώς της συμβαίνει.

   Και για να είμαι ειλικρινής, τον μοιράζομαι αυτόν τον πεσιμισμό όταν διαβάζω ακόμα και τώρα για τα "ελικόπτερα" με τα οποία "θα φύγει" η συγκυβέρνηση, τη στιγμή που είναι πολύ πολύ διαφορετικές οι ομάδες που αισθάνονται ανεπιθύμητες πια στην Ελλάδα.

   Διαγραφή
 18. ακριβως, εγραψε "αναποφευκτο αν όχι απαραιτητο " ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Απαραίτητο για ποιον; για τις λαικες μαζες;; για να συνειδητοποιηθούν;; πως να συνειδητοποιηθούν ;; με την πρωτοπορία στον ταφο και τη φυλακη και τις ίδιες φιμωμενες-τρομοκρατημενες-τραμπουκισμενες;;;

  καμια συνειδητοποιηση δεν προκειται να υπαρξει. ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.

  εγω προτείνω να περιοριστει η αχρειαστη εσωστρεφεια ("είναι πεσιμιστικα αυτα που βλεπω κτλ.")

  αντωνη, θα ήθελα μια τοποθετηση για αυτό που ανεφερα προηγουμενως, τι κανουν οι κομμουνιστες εάν ξαναδουλευτει σεναριο αγανακτισμενων;

  θα κατεβουν κατω δυναμικα ή θα αφήσουν τους ναζιστες να το παιζουν "αντισυστημικοι" (τι ξεφτίλα) κτλ;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "αντωνη, θα ήθελα μια τοποθετηση για αυτό που ανεφερα προηγουμενως, τι κανουν οι κομμουνιστες εάν ξαναδουλευτει σεναριο αγανακτισμενων;"

   Νομίζω πως οι αγανακτισμένοι είναι πια αυτό που ήταν και ιστορικά, δηλαδή ένας χώρος της άκρας δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε απόλυτα κεντρική σημασία για το "κίνημα" το 2011 και το καρπώθηκε και εκλογικά, δήλωσε ότι δεν θα κάνει αντιπολίτευση στο δρόμο και οι θέσεις του για τα πογκρόμ είναι νομίζω αρκετά σαφές τι δηλώνουν για τις αντιφασιστικές του διαθέσεις.

   Προσωπικά, δεν κατάλαβα γιατί το ΚΚΕ δεν ήταν στην πορεία των μεταναστών προχθές -- θεωρώ πως εκεί θα έπρεπε να συμμετέχει οργανωμένα. Αν έχει κανείς ενημέρωση ας μας πει.

   Διαγραφή
  2. "Απαραίτητο για ποιον; για τις λαικες μαζες;; για να συνειδητοποιηθούν;; πως να συνειδητοποιηθούν ;; με την πρωτοπορία στον ταφο και τη φυλακη και τις ίδιες φιμωμενες-τρομοκρατημενες-τραμπουκισμενες;;;"

   Θα πρότεινα μια ανάγνωση του Δημητρόφ (ιδιαίτερα αυτό: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/georgi-dimitrov-ii.html) γιατί νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε την παρέμβαση του φίλου με διαφορετικό πρίσμα. Και πιο συγκεκριμένα, εγώ εκκινώ από την ιστορία, και το ιστορικό δεδομένο για την Ευρώπη είναι --δυστυχώς-- ότι σε μια σειρά χωρών και κοινωνιών, ο αντιφασιστικός αγώνας μπόρεσε να ανδρωθεί και να αποκτήσει οργάνωση και μαχητικότητα μόνο ΜΕΤΑ την επικράτηση του φασισμού. Αυτό εξέλαβα ότι είναι και το πλαίσιο σκέψης στο οποίο εκφράστηκε ο Izy Rider.

   Επιπρόσθετα, θα παρατηρούσα ότι μια μεγαλη μερίδα των υποστηρικτών της Χ.Α δεν έχει καμία ανάμνηση του πολέμου και μια απτή συνειδητοποίηση του τι σημαίνει στην πράξη ο φασισμός για την δική τους ζωή -- σπάνια νομίζω θα δεις κάποιον να θυμάται πόσα εκατομμύρια φασίστες σκοτώθηκαν και πόσο αυτοκατοστροφικό ήταν το εγχείρημα για τις ίδιες τις φασιστικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν, το πράγμα φαίνεται "εύκολο" --σαγηνευτικά εύκολο για μικροαστούς.

   Διαγραφή
  3. Όμως για τον πραγματικό φασισμό, οι "εσωτερικοί" εχθροί δεν ήταν αρκετοί. Ούτε οι Εβραίοι ούτε οι κομμουνιστές εξάντλησαν την φασιστική επιθετικότητα. Ο φασισμός είναι επίσης μορφή του ιμπεριαλισμού, και ιμπεριαλισμός σήμαινε σύγκρουση με άλλες χώρες. Αυτή ήταν άλλωστε τόσο η απαρχή του όσο και το τέλος του: η πολεμική σύρραξη με άλλες χώρες. Τα πογκρόμ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανατύχθηκαν στο γόνιμο έδαφος του πολέμου και πήραν τέλος με τον πόλεμο.

   Διαγραφή
  4. "για τον πραγματικό φασισμό"=ενν. για τον φασισμό στην ιστορική του μορφή. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν σήμερα έχουμε να κάνουμε με μια ιδιάζουσα "μεταμοντέρνα" μετάλλαξη που θα παρουσιάσει δικές της ιδιομορφίες όταν για παράδειγμα, θα τεθεί το ζήτημα του πολέμου και της συμμετοχής στον πόλεμο. Εγώ τουλάχιστο δεν είμαι σίγουρος για το πώς θα το πάρει αυτό ο κάθε τσαμπουκάς του 2012.

   Διαγραφή
  5. drazen, απομόνωσες ένα μέρος της πρότασης και άλλαξες εντελώς το νόημα της.
   Ο Αντώνης το ερμήνευσε σωστά στα σχόλιά του.
   Εξ' άλλου, δεν κάνω καμμία πρόταση, πουθενά.
   Προσπαθώ, όσο λογικά και αντικειμενικά μπορώ, να κάνω διαπιστώσεις και επισημάνσεις.
   Οι προτάσεις -αν έχω να κάνω- θα ακολουθήσουν, εφ' όσον κρίνω ότι είναι άξιες συζήτησης.

   Στο προκείμενο...
   Το απαραίτητο αναφέρεται στην ΠΙΘΑΝΗ ιστορική αναγκαιότητα, μέρος της κοινωνίας να περάσει μέσα από αυτή την ακροδεξιά στροφή.
   Ευτυχώς ή δυστυχώς, δε μπορούμε να ελέγξουμε το σύνολο των γεγονότων που επηρεάζουν μία σειρά καταστάσεων, αυτό που αργότερα ονομάζεται Ιστορία.

   Και όπως πολύ σωστά διαπιστώνει και ο Αντώνης, η ριζοσπαστικοποίηση μέρους των μικροαστών έχει έρθει ΜΕΤΑ από καταπίεση και όχι προληπτικά αυτής.

   Καλώς ή κακώς, κρίνω ότι στην παρούσα φάση, οι μάζες ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να περάσουν σε άλλο τρόπο θεώρησης και αντιμετώπισης των καταστάσεων, απλά και μόνο γιατί ονειρεύονται την επαναφορά στην πρότερη, ήδη εκφυλισμένη κατάσταση της γκλαμουριάς και της φρούδας ελπίδας.
   Δεν έχω κάποια στατιστική να υποστηρίξω την άποψή μου, βασίζομαι μόνο σε αυτά που διαβάζω και ακούω από τον περίγυρό μου, σε Ελλάδα και Κύπρο.

   Πέρα από τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια αντικομμουνιστική προπαγάνδα δεκαετιών, που διαστρέβλωσε κάθε νόημα και θεωρία.

   Θεωρώ δεδομένο ότι στα δύσκολα, οι περισσότεροι επιλέγουν την εύκολη λύση, όπως η πρόσφατη εκλογική επιλογή των "σωτήρων" του δικομματισμού με "αριστερό" άλλοθι.
   Όταν αντιμετωπίζεις την απελπισία και το μίσος, η λογική συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα.
   Αν οι μάζες ήθελαν αυτο-οργάνωση και πάλη, θα υπήρχαν ήδη σημάδια για αυτό.
   Αντίθετα, ακόμα και οι "αγανακτισμένοι" έπεσαν σε λήθαργο με την αρχή των περσινών διακοπών, σημάδι ότι δεν υπάρχει θέληση για ξεβόλεμα.

   Δε λέω να τα παρατήσουμε και να πάμε για καφέ, αλλά θεωρώ σημαντικό να τεθεί μια ρεαλιστική βάση συζήτησης για να μην καταλήγουμε σε ευχολόγια.

   Διαγραφή
 19. Νομίζω πως είναι το κατάλληλο σημείο για να αντιπαραθέσω σε αυτό που εύστοχα επισημαίνεται στο κείμενο ως απενοχοποίηση της παλιανθρωπιάς το παρακάτω απόσπασμα από ένα παλιότερο σημείωμα που είχε δημοσιευθεί για τον Μαρξ:

  http://leninreloaded.blogspot.com/2012/02/1844.html

  "Αλλά ο Μαρξ δεν είδε το προλεταριάτο απλώς ως άρνηση όλων των ανθρώπινων αξιών· στην πραγματικότητα υποστήριξε πως έβλεπε στα πρόσωπα της γαλλικής εργατικής τάξης, και παρά την οικουμενική της στέρηση, τις θετικές ποιότητες που θα χαρακτήριζαν μια αληθινά ανθρώπινη κοινωνική ύπαρξη. Το προλεταριάτο επιδεικνύει αληθινή ανθρώπινη ευγένεια και μια επιθυμία για την συντροφιά των άλλων ανθρώπων ως μορφή του καλού αυτού καθαυτού, και όχι ως ένα απλό μέσο προς άλλα αγαθά. Εκεί, στο μέσo της φτώχειας, αναδύεται ως κοινωνικός δεσμός η φιλία αντί για την ανάγκη να χρησιμοποιείς τους άλλους. Έτσι, παραδόξως, οι θετικές αποδείξεις για την δυνατότητα της θεμελίωσης μιας κοινωνίας που είναι επαρκής ως προς τις απαιτήσεις της κοινωνικής, γενολογικής [species] φύσης του ανθρώπου, εμφανίζονται στην αρνητική κατάσταση του προλεταριάτου, δηλαδή, στην οικουμενική εκείνη στέρηση που είναι η βάση του ισχυρισμού του Μαρξ ότι το προλεταριάτο είναι η αληθινά οικουμενική τάξη."

  -------

  Και ένα σχόλιο για τον Σπύρο Μαρκέτο: τελικά τα επίπεδα στα οποία έχει φτάσει ο πολιτικός σουρρεαλισμός στην χώρα είναι καθώς φαίνεται δυσθεώρητα. Κάποιος ο οποίος μιλάει για ΕΛΕ (με χρήματα από την ΕΕ ή όχι;) και ανατροπή με ψήφο εκσφενδονίζει κατηγορίες για καουτσκισμό ενώ παρουσιάζεται ως ειδικός σε θέματα φασισμού στο σήμερα και ταυτόχρονα μιλάει για ελικόπτερα, για την τρωτή ΧΑ κτλ. Καλά μυαλά και καλά κρασιά.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. http://redship.wordpress.com/2012/08/27/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC/

  Αν αληθεύει η άνωθεν μαρτυρία, νομίζω ότι οι εξελίξεις είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. “…σε τελική ανάλυση είναι αδιανόητο για τον άνθρωπο που είναι εξευτελισμένος στα δικά του μάτια να μπορεί οποιοσδήποτε να στέκεται όρθιος αν δεν τον προστατεύει η υλική δύναμη και το χρήμα…
  Όταν η μάζα ζητά "ρεαλισμό" ζητά την κυνική παραδοχή πως "είμαστε όλοι μας το ίδιο παλιάνθρωποι" -- την απενεχοποιημένη αποδοχή μιας κοινότητας της παλιανθρωπιάς, ενός έθνους έτοιμου να κυλιστεί στην πιο εξωνημένη αθλιότητα…”

  +++

  επίπονες, αλλά ρεαλιστικές και αναγκαίες παραδοχές


  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. "Προσωπικά, δεν κατάλαβα γιατί το ΚΚΕ δεν ήταν στην πορεία των μεταναστών προχθές -- θεωρώ πως εκεί θα έπρεπε να συμμετέχει οργανωμένα. Αν έχει κανείς ενημέρωση ας μας πει."

  Εδώ υπάρχει μια αρκετά εύλογη εξήγηση, που δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1418490

  TD

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσωπικά, δεν μου φαίνεται και τόσο εύλογη, νομίζω το άρθρο "μπάζει" από πολιτική λογική. Ας πούμε στο πιο στοιχειώδες επίπεδο ότι με δεδομένο ότι δεν μιλάμε για κατάσταση που περιέκλειε κινδύνους για το κόμμα (προβοκάτσια, κλπ), θα μπορούσε να συνδιαμορφώσει και τους άξονες και τις εμφάσεις της πορείας. Το κόμμα απευθύνεται στους μετανάστες, οργανώνει εκδηλώσεις για αυτόν τον λόγο, και δεν βλέπω γιατί έπρεπε να λείπει επειδή ήταν εκεί η ΣΕΚ, που, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν ΚΑΙ στις πορείες για Χαλυβουργία χωρίς να έχει κανείς πρόβλημα με την παρουσία της.

   Διαγραφή
  2. Στο νήμα που παρέθεσα δεν αναφέρεται η απλή παρουσία του ΣΕΚ ως ανασταλτικός παράγοντας. Αναφέρονται η οργανωμένη τακτική του ΣΕΚ, η άνωθεν συνδιοργάνωση με τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας και τα (προβληματικά) πολιτικά χαρακτηριστικά της διαδήλωσης. Για να συμμετέχει ένας φορέας σε μια τέτοια διαδήλωση, πρέπει -όπως λες- να έχει συμμετάσχει απαραιτήτως στη συνδιοργάνωση, η απλή παρουσία δεν αρκεί, και ίσα-ίσα που μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ. Εφόσον δεχτούμε ότι το ΣΕΚ έχει μια συγκεκριμένη τακτική σε αυτό το θέμα, "συνδιαμόρφωση" για να συμμετάσχει ένας φορέας σαν το ΚΚΕ σε μια τέτοια διαδήλωση σημαίνει εκ των προτέρων οργανωτική δουλειά μαζί με το ΣΕΚ. Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ είναι διατεθειμένο για μια τέτοια σύμπραξη, ούτε ευκαιριακή ούτε μονιμότερη, όπως δεν είναι και πολλές άλλες δυνάμεις (δεν έχω καμιά πρόθεση να κατηγορήσω το ΚΚΕ για σεχταρισμό).

   TD

   Διαγραφή
  3. Ναι, το γνωρίζω αυτό.

   Ωστόσο:

   α) Δεν νομίζω ότι η οργανωμένη παρουσία του ΣΕΚ στις Ιουλιάτικες πορείες ΠΑΜΕ/ΜΑΣ δεν ήταν επίσης εν γνώσει του ΚΚΕ
   β) Δεν θεωρώ πως έχουμε την πολυτέλεια να διυλίζουμε τον κώνωπα για τα "πολιτικά χαρακτηριστικά" της διαδήλωσης, που σε τελική ανάλυση εμένα δεν μου φάνηκαν καθόλου προβληματικότερα από ένα σωρό άλλες εκδηλώσεις. Σε τελική ανάλυση, οι μετανάστες έχουν δική τους θεσμική οργάνωση και η έμπρακτη συμπόρευση προαπαιτεί πρωτοβουλίες εκ μέρος ενός κόμματος όπως το ΚΚΕ για την συνεργασία. Τα περί συνθημάτων για Αλλάχ που αναφέρει το άρθρο δε μου φαίνονται κάπως αστεία. Σε λίγο θα τους βγάλουμε και φονταμενταλιστές μόνοι μας.

   Διαγραφή
 23. “Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο στους φασίστες.”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτι προσπαθώ να πω εγώ με κάποιες δημοσιεύσεις, να δούμε αν θα το πιάσουν αυτοί που πρέπει να το πιάσουν γιατί δεν μπορώ να το πω ρητά.

   Διαγραφή
  2. Στο twitter το παρακάτω, το οποίο ομολογώ μου άρεσε:


   Παρακαλω οσοι απο εσας εχουν εστω και την παραμικρη συμπαθεια προς την Χρυση Αυγη να με διαγραψουν απο φιλο κ να πανε στο διαολο. Ευχαριστω

   Διαγραφή
 24. Μιλώντας γιὰ τουίτερ, βρῆκα αὐτὴ τὴν ἀνάλυσι ποὺ εἶναι πολὺ ἐνδιαφέρουσα νομίζω.
  http://parallhlografos.wordpress.com/2012/06/10/και-τότε-ρίξανε-τον-κλήρο-να-δούνε-πο/

  Neophyte_commie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. @ αντωνης , izy raider

  θα προτιμούσα άλλα πραγματα , το λεω ξεκαθαρα.

  το αστικο λυκειο βγαζει ιστορικα αμορφωτα παιδια , προκειται για τρομερα επικινδυνο πραγμα. εάν συνδυαστει αυτό με το γεγονός ότι το περασμα από την εφηβεία στην ενηλικιωση συνδεεται με κάποια αλφα μυηση στη βία, ο κινδυνος για να κερδισουν τμημα της νεολαιας τα σκουληκια οι ναζιστες είναι προφανης.

  ο αντωνης , είναι προφανες, θα μπορουσε να προσφερει μια αρκετά καλή βιβλιογραφικη ενημερωση στους κομμουνιστες καθηγητες και καποιες οδηγιες προσπέλασης της, ώστε να πέσουν με τα μουτρα στη δουλεια τωρα που αρχιζει το σχολικό ετος.

  αντ'αυτού προτιμησε να γραψει το συγκεκριμενο ηττοπαθες κειμενο.

  και αλλού διαφωνούμε.

  π.χ. οτι οι "αγανακτισμενοι" ανηκουν στην ακρα δεξια. αυτο μπορει να ισχυει για την "πανω πλατεια" , αλλά όχι και για την "κατω". επρόκειτο για ατομα που θελανε να συγκρουστούν με το μνημόνιο, αλλά δε θελανε να ακουσουν για εξοδο από εε , συγκρουση με μονοπωλια κτλ. επρόκειτο δηλαδή, όπως αποδειχθηκε , για συριζόψυχους.

  αλλά πάντως επρόκειτο για συγκεντρωμενη μαζα, ιδεολογικα αντιτιθεμενη στην ακροδεξια. εγω εχω καταλάβει ότι οι κομμουνιστες παρεμβαινουν ΠΑΝΤΟΥ οπου υπαρχει συγκεντρωμενη μαζα. εάν εχω καταλάβει λανθασμενα , διορθωστε με.

  και τι σημαίνει ότι "ο συριζα δε θα κατεβει στους δρόμους;" δεν είναι αυτό ανεπιτρεπτη υπερτιμηση του συριζα; δηλαδή: το ότι δε θα κατεβει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προεξοφλει ότι δε θα κατεβουν οι εργαζόμενοι;

  και τι σημαινει ότι ιστορικα οι μικροαστοί αφυπνιζονται ΜΕΤΑ τον εκφασισμό;

  ίσα -ίσα, αφού υπαρχει η ιστορικη εμπειρία, έχουμε καθε λογο να τους πιεσουμε αφόρητα ΑΠΟ ΤΩΡΑ να σοβαρευτουν , για να μην εχουμε παλι τα ίδια.

  και τελος: κανείς δεν απάντησε εάν θα υπαρχει ζωή για τους κομμουνιστες μετα τον εκφασισμό, ώστε αυτοί να είναι εκεί όταν οι μικροαστοί θα ξυπνανε. πραγματικα , υπαρχει αμφιβολία για το ότι οι φασίστες θα επιδωξουν τη φυσική εξοντωση των κομμουνιστων;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ σύντομα:

   Δεν είπα ότι οι αγανακτισμένοι του 2011 ανήκαν στην άκρα δεξιά. Είπα ότι ξεκάθαρα πια αυτό το "κίνημα" έχει περάσει σε ακροδεξιά ηγεμονία, όπως είχε εξ αρχής την τάση να κάνει. "Αγανακτισμένοι πολίτες" λεγόταν πάντοτε οι φορείς του αυταρχισμού, είτε έδερναν άγαμες μητέρες είτε τεντυμπόιδες. Τώρα, αν θεωρείς ότι η πλατφόρμα των πλατειών έχει, μετά την αφαίμαξη από ΣΥΡΙΖΑ στο αριστερότερο δυνατό σενάριο, κάποια χρησιμότητα για μας, θα διαφωνήσουμε πράγματι οριζοντίως και καθέτως.

   Δεύτερον, δεν "προτίμησα να γράψω ένα ηττοπαθές κείμενο", έγραψα αυτό που βλέπω. Και νομίζω ότι η συνεισφορά μου στην μαρξιστική και αντιφασιστική εκπαίδευση βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των συμπατριωτών μου, Δηλαδή ότι το καθήκον μου ως εκπαιδευτικός το κάνω με το παραπάνω.

   Τρίτον, αν δεις εσύ μάζα να κατεβαίνει στους δρόμους χωρίς κομματική σφυρίχτρα, εγώ θα πω δημόσια ότι υποτίμησα την πολιτική ωριμότητα των μαζών υπερτιμώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για απάντησέ μου στο μεταξύ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΕΤΟΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ;

   Το ότι η όποια αφύπνιση σε μαζικό επίπεδο έγινε υπερβολικά αργά είναι ένα απλό --και αδιάσειστο-- ιστορικό δεδομένο. Δεν είναι ΣΥΝΤΑΓΗ. Μακάρι αυτή τη φορά να είναι εντελώς διαφορετικά. Αλλά τα σημάδια δεν δείχνουν καθόλου στην κατεύθυνση που θα θέλαμε. Και είναι η κατεύθυνση που θα θέλαμε, και όχι αυτή που υποκρινόμαστε ότι θα θέλαμε, γιατί κανείς μας --ούτε εγώ-- δεν θέλει να πεθάνει μαχαιρωμένος σε κανα στενό. Αν είδες όμως εσύ σημεία ότι τα πράγματα δεν ήδη σε φρικτά χάλια τρεις μήνες μετά τις εκλογές, θα ήθελα να μου πεις πού το είδες, πλην φυσικά των ηρωϊκών και μοναχικών αγώνων των εργατών.

   Διαγραφή
 26. Και η δική μου εκτίμηση για μια πτυχή της κατάστασης στην Ελλάδα.
  Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα με μεταφερόμενους νεοναζί SA στη περιοχή μου και την ερώτηση σε τοπικό ιστολόγιο.

  "Ποιος βάζει τα παιδικά χέρια να ζωγραφίζουν αγκυλωτούς σταυρούς στην πόλη μας;"

  Σε ένα μεγάλο βαθμό οι πατεράδες τους, παππούδες τους, προπαππούδες τους.
  4αυγουστιανοί, ταγματασφαλίτες, που μετέπειτα αποτέλεσαν τον "εθνικό κορμό" του μετεμφυλιακού κράτους της δεξιάς, ολοκληρώνοντας το "θεάρεστο" έργο τους με την απριλιανή χούντα. Αφού έπαψε η Ελλάδα να αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο του αγγλικού πρώτα, αμερικανικού-νατοϊκού ιμπεριαλισμού και αντικομουνισμού έπειτα, δόθηκε και μια "λύση" στο θέμα της Κύπρου, μας δώσανε τη μεταπολίτευση. Γίναμε μια "κανονική" αστική δημοκρατία και ακολουθήσαμε τη νόρμα να γενούμε "Ευρωπαίοι".

  Φυσικά κανείς απ' αυτούς τους υπανθρώπους δε κάνει κάτι δίχως ανταμοιβή, κι έτσι αφού προσφέρανε τις "υπηρεσίες" τους στο έθνος και την ντόπια και ξένη αστική τάξη για 40 και πλέον χρόνια, τα ως άνωθεν φασισταριά γενίκανε "νοικοκυραίοι" σκυλεύοντας τους ηττημένους κομμουνιστές, αριστερούς, και άλλους συνοδοιπόρους - όπως τους αποκαλούσαν τότε. Και γλείφοντας τα κόκαλα από την αμερικάνική βοήθεια και τα κρατικά ταμεία, γενίκανε τοπικά σημαίνοντα πρόσωπα ή και κάποιοι, τα νέα μεταπολεμικά τζάκια.

  Όλο αυτό το σκυλολόι στην περιοχή μας και κάθε περιοχή είναι ζωντανό και ακμάζων. Μπορεί να λούφαξε απ' το '74 και μετά λόγω συγκυριών, αλλά δεν ξέχασε. Όπως ξέχασαν και ξεχάστηκαν οι αριστεροί, που αφέθηκαν και άφησαν τα παιδιά τους στην αγκάλη του καταναλωτισμού, της πλαστής ευμάρειας, των ψίχουλων που πέφταν απ' το τραπέζι των καπιταλιστών, του "τέλους της ιστορίας", της "Ευρώπης των λαών" και άλλων παραμυθιών σα συνέχεια της "μεγάλης ιδέας".

  Και τα νέα SA της ΧΑ είν' εδώ για να μας θυμίζουν τις μέρες τις παλιές...
  όπως ο τραγόπαπας στο βίντεο:
  http://disdaimona.blogspot.gr/2012/08/blog-post_288.html

  Οι αναφορές στη ναζιστική ιδεολογία τους λοιπόν δεν έχει κανένα απολύτως νόημα γι' αυτά τα άτομα. Χαζά δεν είναι. Είναι το παρελθόν τους, είναι η τιμή τους και το αίμα των δικών μας που χύθηκε. Είναι εχθροί του ανθρώπου και στην πρώτη ευκαιρία το δείχνουν. Σε αυτά τα άτομα, θεωρώ η οποιαδήποτε παρέμβαση είναι ατελέσφορη - 80 χρόνια ελληνικού φασισμού δεν ξεριζώνονται έτσι με μιας και σε συνθήκες αρνητικές.

  Μόνη σοβαρή παρέμβαση μπορεί να γίνει σε συγγενείς, φίλους, οι οποίοι δεν έχουν κάποιο ιστορικό προηγούμενο και είναι φίλοι ή βλέπουν με συμπάθεια το ναζισμό, λόγω των νέων συνθηκών. Εκεί παίρνει σε ατομικό επίπεδο σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση, αλλά χωρίς συναίσθημα και ευγένειες. Την αλήθεια κατάμουτρα. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν ευοδωθεί η προσπάθεια και οι απέναντι επιρροές είναι ισχυρότερες, τότε καλύτερα να κοπούν οι γέφυρες και επαφές δίχως περιττούς συναισθηματισμούς. Λόγοι αυτοπροστασίας. Είναι αυτοί οι ίδιοι φίλοι και συγγενείς, που όταν οξυνθούν τα πράματα περσότερο, προκειμένου να σώσουν το μικροαστικό σαρκίο τους δε θα λογαριάσουν ουδεμία φιλία και συγγένεια.  Για το περιστατικό, αν έχει κάποιο νόημα, δες εδώ:
  http://www.iteanet.blogspot.gr/2012/08/20.html#axzz24lyD5gCz
  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1418571

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Όλο αυτό το σκυλολόι στην περιοχή μας και κάθε περιοχή είναι ζωντανό και ακμάζων. Μπορεί να λούφαξε απ' το '74 και μετά λόγω συγκυριών, αλλά δεν ξέχασε. Όπως ξέχασαν και ξεχάστηκαν οι αριστεροί, που αφέθηκαν και άφησαν τα παιδιά τους στην αγκάλη του καταναλωτισμού, της πλαστής ευμάρειας, των ψίχουλων που πέφταν απ' το τραπέζι των καπιταλιστών, του "τέλους της ιστορίας", της "Ευρώπης των λαών" και άλλων παραμυθιών σα συνέχεια της "μεγάλης ιδέας". "

   Πες τα, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!

   Διαγραφή
  2. Τί να πώ ρε Αντώνη; Με τα παιδιά, εγγόνια αυτών μεγαλώσαμε και κάναμε παρέα. Απλώς εμείς ξεχαστήκαμε, μας απαρατήσαν οι γονείς μας έρμαια του "κύματος" και δε βλέπαμε τα σημάδια γύρω μας, μεσ' το σπίτι μας, τη γειτονιά μας, το σχολειό.

   Σημάδι που δεν το πήραμε χαμπάρι, οι λίγο πιο μικροί από σε:

   Μαθητικές καταλήψεις το '90-91 επί Κοντογιαννόπουλου υπ. Παιδείας. Παίζαμε άθελά μας το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ, τότες που βγήκε μπροστάρης κι ο Αλέξης στην εκπομπή της Παναγιωτοπούλου, αλλά απ' έξω απ' τα κάγκελα των υπό κατάληψη σχολείων ήταν ποιοι; Οι που ανέφερα πιο πάνω και τα παιδιά τους, συμμαθητές μας. Και σε πολλά σχολιά είχαμε επεισόδια αν θυμάσαι. Κάποιο από μας "κόλλησαν" τότε αγωνιστικά και κομματικά παράσημα, αλλά τί να λέει; Σκέψου, οι "αγώνες" μιας γενιάς είναι κάποιες μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις για ποιο διακύβευμα;

   Γι' αυτό συμφωνώ με κάτι που 'πε κάποιος κάπου αλλού εδώ για αντικαπιταλιστικό αγώνα απ' το μηδέν.

   Διαγραφή