Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Στεφάνου: Δεν παραιτείται ο Πρόεδρος λόγω μνημονίου

Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια λόγω μνημονίου όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “δεν θα αφήσουμε τα θέρη για να πιάσουμε τα ξικανναουρίσματα”.

Κληθείς μετά από ομιλία του το πρωί στο μνημόσυνο του ήρωα Παναγιώτη Λαζάρου Νέστωρος, να πει αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο παραίτησης του Προέδρου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ηγείται και συντονίζει της προσπάθειας για να βγούμε από τη δύσκολη θέση που μας έχουν φέρει οι τράπεζες με τις αλόγιστες και εγκληματικές, όπως είπε, αποφάσεις που πήραν και εξέθεσαν τον εαυτό τους στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα δύσκολη κατάσταση για την κυπριακή οικονομία. «Και αυτή τη μάχη ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να τη δίνει για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι η Τρόικα θα έρθει με σκληρά μέτρα και ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα υπογράψει το μνημόνιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα αρχίσουμε τώρα να λέμε αν και εφόσον. Η μάχη που δίνουμε είναι μέσα από τη σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν την οικονομία μας να έχει προοπτική, να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι τράπεζες και να μην φορτωθούν τα βάρη μέσα από πολιτικές λιτότητες οι εργαζόμενοι».

Στην ερώτηση εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφύγει να αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας κατάστασης για την οποία ο ίδιος θεωρεί ότι δεν έχει ευθύνη, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι και σε αυτό το θέμα έχει απαντήσει σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα σε Κυριακάτικη εφημερίδα, λέγοντας ότι «ο κυβέρνηση δεν θέλει να ρίξει το μπαλάκι σε κανέναν». Η κυβέρνηση, συνέχισε, αναλαμβάνει όπως πάντα τις ευθύνες της και δίνει τη μάχη, ενώ κάλεσε όλους σε αυτή τη μάχη να είναι μαζί της για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας το μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησαν οι τράπεζες για την κυπριακή οικονομία σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

«Έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις, έχουμε τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος μπορεί να εξέλθει από τη δύσκολη θέση και αυτές τις θέσεις τις καταθέτουμε ενώπιον της Τρόικας και όχι μόνο, και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας υπόψην ότι εδώ και αρκετό καιρό, μέσα στους κόλπους της ΕΕ, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που ουσιαστικά τονίζει ότι οι μέχρι σήμερα συνταγές και πολιτικές της λιτότητας που ακολουθήθηκαν δεν έδωσαν διέξοδο», ανέφερε. Αντίθετα, συνέχισε, έθεσαν τις οικονομίες πολλών χωρών και την ίδια την Ενωση σε ένα φαύλο κύκλο και γι’ αυτό χρειάζεται να επενδύουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, σημειώνοντας ότι αυτό κάνουμε εδώ στην Κύπρο και αυτό ζητούν – όπως είπε – από την Τρόικα να ζητεί κατά τις επαφές εδώ.

Ερωτηθείς κατά πόσον εάν το μνημόνιο είναι εξοντωτικό υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», ούτε και οι ίδιοι θα συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με βάση σενάρια και «αν». Γιατί θα χάσουμε το κύριο και το βασικό, ανέφερε, που είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που βρίσκονται ενώπιόν μας. «Αν αρχίσουμε τώρα τι θα γίνει μετά και τι θα γίνει έτσι κι αλλιώς με τα αν και τα εφόσον, τότε θα χάσουμε το κύριο και το σημαντικό».

Σε παρατήρηση ότι ο κόσμος θα περίμενε πως η απάντηση της κυβέρνησης θα ήταν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν υπάρχει. Διότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο Πρόεδρος έχουν μάθει τον λαό ότι τα προβλήματα επιλύονται με την συγκεκριμένη δράση, με τις συγκεκριμένες θέσεις και τον συγκεκριμένο αγώνα και όχι με την απουσία από αυτούς τους αγώνες», ανέφερε.

Πηγή: Onlycy

Σχόλιο Lenin Reloaded: Πάνω στο θέμα της πολιτικής του ΑΚΕΛ στην Κύπρο κράτησα μια στάση επιφυλακτική και απέφυγα να πάρω δημόσια θέση μετά την υπεράσπιση του κόμματος από ακροδεξιές επιθέσεις από τον περασμένο Ιούλιο, και μετά την έντονη κριτική μου στην αντεργατική του στάση απέναντι στην ΠΑΣΥΔΥ. Η επιφυλακτικότητα αυτή οφειλόταν στην αντίληψή μου ότι οι εσωκομματικές ισορροπίες παρέμεναν αβέβαιες. Η ελπίδα όμως ότι το κόμμα θα έπραττε το πολιτικά δέον αρνούμενο να υπογράψει το Μνημόνιο φαίνεται να σβήνει πια τελεσίδικα. Αυτή η υπογραφή, όπως και αν θέλουν να την παρουσιάσουν, θα είναι η ιστορική αυτοκτονία του κόμματος και η ταφόπλακα στο πολιτικό εγχείρημα που εκπροσώπησε μετά το 1941. Ενδεικτικό του τρομακτικού εκφυλισμού της σκέψης των ιθυνόντων είναι το θράσος με το οποίο ο κύριος Στεφάνου εξισώνει τη λέξη "αγώνας" με τη φράση "σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα." Για "σκληρές διαπραγματεύσεις", κύριοι του ΑΚΕΛ, μας μίλησαν ήδη πάρα πολλοί και σε πολλές χώρες. Είναι το τελευταίο πράγμα που πιστεύει οποιοσδήποτε σήμερα ότι το ζήτημα είναι "η σκληρή διαπραγμάτευση" με την όποια Τρόικα. Από δω παν κι άλλοι. "Αγώνας", από την άλλη, είναι μια λέξη που καμία σχέση δεν έχει με το μοντελάκι "καθίστε ήσυχα και αφήστε μας εμάς που ξέρουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την φτωχή σας καμπούρα, κακόμοιροι." Κάτι μάλλον δεν καταλάβατε για το πού βρίσκεστε και σε ποιους απευθύνεστε.

Η στάση του ιστολογίου σε περίπτωση που το ΑΚΕΛ υπογράψει το Μνημόνιο θα είναι πλέον εξαιρετικά απλή: Ενθάρρυνση της απόσχισης από το κόμμα του κομμουνιστικού ρεύματος στην βάση του και επανίδρυσης, κατά συνέπεια, του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Ταυτόχρονα, καμία στήριξη δεν πρόκειται να δώσω σε εγχειρήματα σύστασης ενός Κυπριακού τύπου ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα συντρίμμια του ΑΚΕΛ. Δεν επιθυμώ το ίδιο κόμμα με πιο "hip" περίβλημα, ευχαριστώ.

4 σχόλια:

 1. Χαίρομαι που βλέπω ότι τελικά παίρνεις θέση αναφορικά με τη στάση του ΑΚΕΛ, αν και θεωρώ ότι η υπογραφή του μνημονίου θα είναι η τελευταία πράξη σε μια σειρά από νεοφιλελεύθερες κινήσεις της κυβέρνησης, οι οποίες έγιναν με την ευλογία του κόμματος.

  Το πιο τραγικό είναι που ο Παπαδόπουλος, Αβέρωφ και Αναστασιάδης κάθε φορά που θα υλοποιούν κάποιο αντιλαϊκό μέτρο--από αυτά δηλαδή που τόσα χρόνια προωθούν--θα λένε ή ότι φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση ή ότι φταίει η Τρόικα. Δυστυχώς το ΑΚΕΛ τους διευκολύνει, αφού οι δυο αυτές δικαιολογίες θα ανταποκρίνονται έστω μερικώς στην πραγματικότητα.

  Το ερώτημα μου είναι άλλο. Ας υποθέσουμε ότι το ΑΚΕΛ τελευταία στιγμή αποφασίζει ότι δε θα υπογράψει το μνημόνιο και φύγει από την κυβέρνηση. Θεωρείς ότι έτσι θα έχει κάνει το χρέος του ως αριστερό και δη κομμουνιστικό κόμμα που ήταν στην εξουσία για τέσσερα χρόνια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξήγησα τους λόγους της σιωπής μου. Η εξωακελική αριστερά ούτε με αντιπροσωπεύει, ούτε μου εμπνέει εμπιστοσύνη ή ελπίδα. Και συνεπώς έπρεπε να περιμένω υπομονετικά να δω τι θα κυριαρχήσει στην ύστατη στιγμή.

   Για την ερώτησή σου: πρώτα από όλα είναι λανθασμένο να κρίνεται ως "κομμουνιστικό" το ΑΚΕΛ, δεν είναι ούτε τύποις ούτε επί της ουσίας κομμουνιστικό κόμμα. Έχει μια βάση όμως που θα πρέπει να αναγνωριστεί ο πολιτικός της χαρακτήρας ως χαρακτήρας που ενδιαφέρει έναν κομμουνιστή, γιατί είναι λαϊκός και περιλαμβάνει τα εργατικά στρώματα της χώρας, σε αντίθεση με την πολιτικά κενόλογη και ιστορικά ξοφλημένη μεταμοντερνιά του εξωακελικού χώρου.

   Θα έχει κάνει το χρέος του ως μοναδικού κοινοβουλευτικού κόμματος της αριστεράς; Όχι. Η κυβέρνηση ΑΚΕΛ είχε τρομερές αδυναμίες και ελέγχεται για πάρα πολλά, περιλαμβανομένων των συνεργατών της και των επιλογών της στην εξωτερική πολιτική.

   Θα έχει δημιουργήσει όμως τις προϋποθέσεις πολιτικής πάλης στη χώρα (όχι του "αγώνα" όπως μας τον παρουσίασε ο κύριος Στεφάνου βέβαια, αλλά πραγματικής πολιτικής πάλης;)

   Ναι. Θα έχει βάλει ένα θεμέλιο για την πολιτική και οικονομική σωτηρία της Κύπρου από την πολύ άσχημη μοίρα που την περιμένει αλλιώς.

   Η υπογραφή του μνημονίου είναι πράξη έσχατης πολιτικής προδοσίας για το ΑΚΕΛ και αποτελεί την κόκκινη γραμμή, σε ό,τι με αφορά, πέρα από την οποία περνά επισήμως "απέναντι", αφήνοντας την κυπριακή αριστερά σε καταστροφική πολιτική ορφάνεια, που απειλεί να φέρει τη χώρα πολύ γρήγορα σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα.

   Διαγραφή
  2. Και γιατί να φύγει απ' την κυβέρνηση; Δε γνωρίζω το κυπριακό σύνταγμα και τις διαδικασίες, αλλά ένα δημοψήφισμα για αποδοχή ή απόρριψη του μνημονίου όπως θα συνταχθεί και κατ' επέκταση για τις σχέσεις με ευρωζώνη, θα συνεισέφερε τίποτε λες; Υποθέτω οι κύπριοι να έχουνε καταλάβει πως ο δρόμος των μνημονίων θα έχει την ίδια βαρύτητα που είχε η αποδοχή ή μη του σχεδίου Ανάν. Πλέον τα προβλήματα τα εθνικά είναι 2.

   Διαγραφή
  3. Πράγματι, γιατί όχι δημοψήφισμα εξ αρχής; Είναι μια πρόταση που πρέπει να συζητηθεί.

   Διαγραφή