Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

"Αριστερή πτέρυγα"

Στις 9 Ιουνίου του 2010, και στα πλαίσια του 6ου έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ, ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε την αποχώρηση των περισσοτέρων μελών της "Ανανεωτικής Πτέρυγας", η οποία στασίασε ενάντια στην συνέχιση της συμμετοχής του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας απολαύσουμε την ομιλία του συντρόφου Φώτη, όστις επιχειρηματολογεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως "τροχοπέδη" στο "αναγκαίο άνοιγμα του κόμματός μας στην κοινωνία":


Η ομάδα Κουβέλη ίδρυσε κατόπιν, στις 27 Ιουνίου του 2010, το κόμμα Δημοκρατική Αριστερά. Σήμερα συμμετέχει στην συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία και το Πασόκ.

Στις 1 Ιουλίου του 2012, και σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Αυγή, αναφέρθηκε ότι "ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας [...] μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης αριστερής - δημοκρατικής παράταξης", και προστέθηκε πως "στελέχη του ΣΥΝ τόνιζαν στην "Αυγή" της Κυριακής πως [...] το σχήμα πρέπει να συνδεθεί οργανικά με την κοινωνία και χρειάζεται πιο ουσιαστικές διαδικασίες." Όλα αυτά ειπώθηκαν στα πλαίσια της οργανωτικής διάλυσης, ουσιαστικά, του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, η "Ανανεωτική Πτέρυγα" ήταν η δεξιά πτέρυγα του ΣΥΝ. Η δεξιά πτέρυγα αποχώρησε. Άρα, τι έμεινε; Η προφανής πλην φευ εσφαλμένη απάντηση θα ήταν: η αριστερή πτέρυγα. Αλλά δύο χρόνια αργότερα, η αριστερή πτέρυγα που έμεινε όταν έφυγε η δεξιά πτέρυγα έλεγε τα ίδια πράγματα που έλεγε η δεξιά πτέρυγα όταν έφευγε. Και έκανε ακριβώς αυτό που πρότεινε η δεξιά πτέρυγα: διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να ανοίξει μύτη) για να φτιάξει ένα κόμμα που θα "ανοιγόταν στην κοινωνία" (όλοι μέλι). Και έτσι, αν η δεξιά πτέρυγα που έφυγε συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ, η αριστερή πτέρυγα, που έμεινε, αυτοδιαφημίζεται ως "δημοκρατική αριστερά", βγάζει αφίσες με πράσινο για εκδηλώσεις που κάνει στην ιστορική για το ΠΑΣΟΚ 3η Σεπτέμβρη με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και κλέβει τα κεντρικά του συνθήματα.

Κατά συνέπεια, η αριστερή πτέρυγα που έμεινε όταν έφυγε η δεξιά πτέρυγα είναι επίσης δεξιά πτέρυγα. Αλλά τότε, πού είναι η αριστερή πτέρυγα; 

Αφελής ερώτηση που μόνο ΚΚΕς θα μπορούσε να κάνει. Η αριστερή πτέρυγα είναι αόρατη, αλλά είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και δίνει μια τιτάνια πλην αφανή σε όλους εκτός των ειδικών επί των πτερύγων μάχη για να ανατρέψει την δεξιά πτέρυγα που ανέκυψε όταν έφυγε η δεξιά πτέρυγα. 

Δηλαδή, η διαφορά της δεξιάς με την αριστερή πτέρυγα είναι ότι η μεν δεξιά πτέρυγα έφυγε απ' τον ΣΥΝ αλλά ταυτόχρονα έμεινε, η δε αριστερή πτέρυγα έμεινε, αλλά καθόλου καλά δεν περνάει, μιας και θυσιάζεται για να εξισορροπήσει τις πιέσεις που ασκεί η δεξιά πτέρυγα που έμεινε. Αλλιώς θα φευγε.

Για τον λόγο αυτό, όποιος θέλει να κυριαρχήσει η αριστερή πτέρυγα, πρέπει να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενισχύσει το ρεύμα της αριστερής πτέρυγας που έμεινε για να αντιπαλέψει την δεξιά πτέρυγα που ανέκυψε όταν έφυγε η δεξιά πτέρυγα, ώστε να φύγει η δεξιά πτέρυγα.

Αν δεν θέλει να γραφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να γραφτεί σε ό,τι απέμεινε από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή στην αριστερή του πτέρυγα, αυτή που δεν προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πασχίζει για την νίκη της αριστερής πτέρυγας που απέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ όταν η αριστερή πτέρυγα που απέμεινε όταν έφυγε η δεξιά πτέρυγα έγινε δεξιά πτέρυγα -- ειδάλλως θα "απολυτοποιηθεί η κυριαρχία της δεξιάς πτέρυγας".

Κατά συνέπεια, ως "αριστερή πτέρυγα" μπορεί να οριστεί η δεξιά πτέρυγα των αριστερών κομμάτων που, καθώς ένα αριστερό κόμμα μετακινείται δεξιά ως συνέπεια της αποχώρησης της δεξιάς του πτέρυγας, μάχεται για να σχηματιστεί ένα κόμμα που θα πάρει τη θέση του κόμματος όπου η δεξιά πτέρυγα αποχώρησε, αφήνοντας πίσω της κυρίαρχη τη δεξιά πτέρυγα.

Μόνο ΚΚΕδες δεν κατανοούν πόσο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις "αριστερή πτέρυγα." Αλλά αυτά παθαίνεις όταν το κόμμα σου δεν έχει διανοούμενους.

30 σχόλια:

 1. Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι οι παπατζήδες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παπατζηλικια με τραγικες συνεπειες για ολους μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κόντρα Ιπποκράτους - Κουμουνδούρου για εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Σεπτεμβρίου....

  ΩΧ, ΜΠΕΡΔΕΨΑΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. What’ s new pussycat? http://www.youtube.com/watch?v=VBdSqk78nHw

  (Ήθελα να το βάλω στο Κωμειδύλλιον αλλά ταιριάζει εξίσου και εδώ -γιατί εκεί έγινε πολύ μελό η κατάσταση).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και για όποιον δεν κατάλαβε:

  "Ο Νέος Αγωνιστής είναι μια δημοκρατική πολιτική συλλογικότητα, που λειτουργεί με όρους αυτοοργάνωσης. Μορφοποιήθηκε την περίοδο 2006-2007, στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την πάλη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (Π-16), με απώτερο στόχο την συγκρότηση ενός μάχιμου σοσιαλιστικού ρεύματος. Με την επιβολή του μνημονιακού καθεστώτος στις 6 Μαίου 2010, ο Νέος Αγωνιστής κατήγγειλε τη μετατροπή της χώρας σε νεοαποικιακό προτεκτοράτο και εργαστήρι μαζικής κοινωνικής εξαθλίωσης, προχωρώντας σε ρήξη με το ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε στους μαζικούς αγώνες κατά του μνημονιακού καθεστώτος σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, και το Μάρτιο 2012 στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Αυτή την περίοδο ο Νέος Αγωνιστής συμμετέχει στις πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του ενιαίου κόμματος της δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς, με στόχο την αποτίναξη του μνημονιακού καθεστώτος, την ανασυγκρότηση της χώρας και την προκοπή του ελληνικού λαού, έχοντας κατά νου ότι τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το λαό και τον τόπο και όχι να είναι τα ίδια και η αναπαραγωγή τους αυτοσκοπός."

  Συριζαίοι, απ' τους πασόκους μαθαίνετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε - ζήτω η δημοκρατική παράταξη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ωραια, ας υποθεσουμε- χαριν συζητησης βεβαιως, δε θελω ποτε να κρυβομαι- ότι δε συνιστα ιδιαιτερο προβλημα για το ΚΚΕ η διαρρηξη της σχεσης του με τους διανοούμενους.

  πως εξηγείται τότε το γεγονος οτι η ΚΟΜΕΠ που σημερα κυκλοφόρησε έχει άρθρο- πολεμικη εναντια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ( ΑΝΤΑΡΣΥΑ, "αντικαπιταλιστικη γραμμη" ή οπορτουνιστικος πολος;) αυτό το πτωμα όπως υπονοείς,αλλά δεν έχει αντίστοιχο άρθρο για τη Χρυση Αυγη, μετά από όλα όσα έγιναν φετος το καλοκαιρι;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανένας δεν είπε οτι δεν συνιστά πρόβλημα η διάρρηξη της σχέσης του ΚΚΕ με τους διανοουμένους.

   Η διατύπωση όμως αυτή αποκρύπτει το τι ακριβώς έχει συμβεί με την έννοια "διανοούμενος." Και συνεπώς απορρίπτει ότι στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι "διανοούμενοι" είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην έχουν καμία σχέση με το ΚΚΕ.

   Περαιτέρω: "πτώμα" δεν είναι λέξη που χρησιμοποίησα πουθενά εγώ. Μίλησα για "ό,τι απέμεινε" κυριολεκτώντας. Και στο ΚΚΕ το 4.5% είναι "ό,τι απέμεινε", όπως είναι το 0.3% στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πώς θα ήθελες να αναφερθώ δηλαδή;

   Είναι εντελώς άκαιρο ένα άρθρο για τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτή τη φάση, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί να γίνει επίκαιρο στο μέλλον.

   Το ΚΚΕ και όλοι ανεξαιρέτως οι μη φασίστες στην Ελλάδα έχουν πάρα πολύ δουλειά να κάνουν θεωρητικά για την Χ.Α και τον νέο φασισμό.

   Διαγραφή
  2. Γιατί είχε αναλυτικότατο άρθρο για την φασιστική ΧΑ στην ακριβώς προηγούμενη ΚΟΜΕΠ που είναι δημηνιαίο θεωρητικό περιοδικό και όχι καθημερινή εφημερίδα. Απλό ε;

   Διαγραφή
 7. οκ.

  1) το ΚΚΕ είχε την επικουρία αξιολογων διανοουμενων (Κατρουγκαλος, Ρουσης, Χρύσης) αλλά δεν μπόρεσε να τους κρατησει-αξιοποιησει. δε μπορεί να μην έχει ευθυνη για αυτό.

  2) καταλαβα με ποια έννοια χρησιμοποιησες τη φράση "ο,τι απεμεινε"

  3) το τελευταίο σχόλιο (" το ΚΚΕ....νεο φασισμό")μου φαίνεται καπως "ντροπαλό" σε σχεση με αυτά που διακυβευονται.

  ας το παρει το ποτάμι. εγω θα κρατήσω κατι πολύ σημαντικο, κατι φοβερά σημαντικο που ειχες πει πριν μερες, ότι δηλαδή επιβαλλεται η κομμουνιστική βαση να δουλεψει με μεγαλύτερη αυτοπεποιθηση και πνευμα πρωτοβουλίας-πρωτοτυπίας, για να αντεξει ο λαός.

  ας δουλεψουμε λοιπόν με αυτο τον τροπο εναντια στο νεο φασισμό και σε 2-3 μηνες παλι εδω είμαστε, να ξανακρινουμε πλεον τα κόμματα και τις οργανωσεις. (γιατί θα ξανακριθουν,ούτε λογος)

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Ρούσης ο οποίος μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες αναμετρήσεις επι της κάλπης, μίλησε για την ανάγκη αριστερού πόλου επι του αξόνος του ΣΥΡΙΖΑ για να του ασκεί πίεση απο τα αριστερά. Οπως έκανε ας πούμε τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ. Ή το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Μεγάλη απώλεια.


   metalorixos

   Διαγραφή
  2. Εξίσου μεγάλη απουσία ήταν και ο κύριος Κατρούγκαλος! Καθηγητής στο ΔΠΘ και δεν τον είχαμε δει πουθενά δίπλα μας (ούτε καν δια της εκ του μακρόθεν συμπαράστασης) τα χρόνια που περνούσαν οι μεταρυθμίσεις της Μπολώνια στο πανεπιστήμιο.
   Το να είσαι συνοδοιπόρος του ΚΚΕ μόνο στην κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις κάμερες και να το εγκαταλείπεις χάριν αντιμνημονιακών κινημάτων στην πιο κρίσιμη περίοδο για τον ελληνικό λαό δείχνει τα κάκαλά σου στην τελική..

   Ερνστ Έβερχαρτ

   Διαγραφή
 8. 0:18, ο σκηνοθέτης «εννοεί» αυτό που καταλαβαίνω (κάτι για φαιοκόκκινα vs. μαύρα);

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oLwMhDCZSeo

  Ποιος είναι ο κύριος στο 0:47;

  Ποιος ο συμβολισμός της αλαφιασμένης κυρίας στη Στουρνάρη; Έχασε την Μπέρμπερι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βαριά πράματα, ντεν κατάλαβε νόημα κυρίας που τρέχει αλαφιασμένη, ντεν ξέρει κύριο.

   Διαγραφή
 9. Θυμάμαι πολύ καλά ότι αμέσως μετά ο Τσίπρας είπε τα εξής προφητικά: "Οι σύντροφοι της ανανεωτικής πτέρυγας βιάστηκαν και σε λίγο θα διαπιστώσουν ότι έχουμε κοινό σχέδιο"... θα ήταν καλά αν μπορεί κάποιος να βρει το βίντεο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είπε ακριβώς αυτά:

   "Ανεξάρτητα, πάντως, από τις τελικές τους αποφάσεις, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι πολύ σύντομα, στο βαθμό που δεν υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί που δεν λέγονται, αν και δεν το πιστεύω, πολύ σύντομα, λοιπόν, θα διαπιστώσουν ότι υπηρετούμε κοινό πολιτικό σχέδιο. Ότι ο ΣΥΝ, το κοινό μας σπίτι, και σε αυτό το σπίτι οφείλουμε όλοι να δώσουμε τη συμβολή μας, οι πόρτες, όπως έλεγε ένας σύντροφος, ανοίγουν μόνο για την είσοδο και όχι για την έξοδο. Θα το διαπιστώσουν αυτό πολύ σύντομα."

   και:

   "Θα κλείσω με ένα μήνυμα αισιόδοξο. Γνωρίζω ότι οι στιγμές έχουν ένταση και συγκινησιακή φόρτιση. Εγώ είμαι βέβαιος, όμως, ότι η συγκίνηση αυτή δεν θα είναι συγκίνηση αποχωρισμού. Κοινός είναι ο δρόμος, κοινό το σχέδιο και θα ανταμώσουμε μαζί. Όμως, να ξέρετε κάτι και σας το λέω εξ ιδίας πείρας. Δεν υπάρχει γέννηση του καινούργιου χωρίς οδύνες. Και αυτές οι οδύνες θα είναι οι τελευταίες. Θα γεννήσουν ένα κόμμα αξιόμαχο, ένα κόμμα συνεκτικό, ένα κόμμα που θα μπορεί να δώσει ελπίδα στην Αριστερά, ένα κόμμα που θα μπορέσει να σταθεί δίπλα τους κοινωνικούς αγώνες."

   Δύο χρόνια μετά αποδεικνύεται πως και άλλοι σχεδιασμοί υπήρχαν από ανανεωτική πτέρυγα, και κοινό πολιτικό σχέδιο υπήρχε στον συν. Μένει πλέον το να γίνει το αντάμωμα.

   Διαγραφή
 10. καποτε λοιπον και στο ΚΚΕ υπηρχε η αριστερη πτερυγα του μακαριτη του γραψα η οποια εκδιωχθηκε απο τη δεξια του ανδρουλακη μαζι με συνεπεις κομμουνιστες θεωρητικους (σοφιανος) μετα εκδιωχθηκε και η δεξια πτερυγα και εζησε ο μηχανισμος καλα και εμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλυτερα. ετσι το ΚΚΕ εμεινε χωρις πτερυγες και ετσι δεν μπορει να πεταξει περαν απο το 4,5% γιοατι ειναι και βαρια η παπαρηγα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο "μηχανισμός" βέβαια που δίωκε "αριστερές πτέρυγες" και συνεπείς θεωρητικούς ήταν ακριβώς η μετέπειτα δεξιά πτέρυγα που κατόπιν της αποβολής της από το κόμμα μετασχηματίστηκε σε ΣΥΝ στον οποίο η πρώην αριστερή πτέρυγα δεν κράτησε δα και ιδιαίτερη κακία για τις παλιές διώξεις. Σήμερα μάλιστα ένα μεγάλο κομμάτι της μοιράζεται έρωτα παράφορο μαζί του, ώστε το 0,3 να αναφέρεται απευθείας στο 27, με αποτέλεσμα το 4,5 να αποτελεί την αριθμητική βάση που νομιμοποιεί ένα ξερατό βλακώδους χυδαιότητας με κατάληξη "είναι και βαριά η παπαρήγα..."
   Σιχαμένε...

   Διαγραφή
  2. Οπα σύντροφε, φιλικά σου λέω ότι κάνεις ένα λαθάκι : ποιο μεγάλο κομμάτι της τότε "αριστερής πτέρυγας" είναι παρέα-ερωτευμένο με ΣΥΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ, κλπ ;;;
   Ολοένα αυξανόμενο κομμάτι έχουμε γυρίσει ή σηκωθεί από τον "τάφο" (και συνεχίζει αυτή η ροή...) - ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια - και προσπαθούμε να δώσουμε ανιδιοτελώς και με ότι δύναμη έχουμε τη μάχη στο πλευρό του ΚΚΕ. Και μιλάμε για ανθρώπους που ήταν κυριολεκτικά τότε στην 1η γραμμή στο δρόμο και όχι στα ...μετόπισθεν...
   Μην παίρνει η μπάλα (τη στιγμή που ξέρουμε και από ...τόπι) όλους μας άδικα για κάποιους λίγους που προσπαθούν με αμεσοδημοκρατικές θεωρίες να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και τον αντικομμουνισμό τους τελικώς!
   Τάκης

   Διαγραφή
  3. Έχεις δίκιο. Αναφερόμενος σε "πτέρυγα" είχα στο νου μου επώνυμους επικεφαλής. Εν θερμώ και άστοχο. Κατανοείς βέβαια ότι αλλού απευθυνόμουν. Συγνώμη Τάκη, από σένα και ό,τι εκπροσωπείς.

   Διαγραφή
  4. Hiliastis, όλα ΟΚ, είναι προφανές που απευθυνόσουν!
   Απλώς τσαντίζομαι-παραπονιέμαι διότι έχουν πείσει οι γνωστοί "επώνυμοι" ότι έχουν εκείνο το κόσμο του '89 μαζί τους, γεγονός που ΔΕΝ ισχύει, αλλά δυστυχώς έχει περάσει αυτή η εικόνα και αποτυπώνεται σε άρθρα και σχόλια μελών και φίλων του ΚΚΕ σε διάφορα sites και συζητήσεις.
   Και εαν ακόμη πολλοί από τότε είναι ακόμη στο "σπίτι" τους, θα τους σηκώσουμε εμείς (και αυτό προσπαθούμε...)! Δεν περισσεύει ούτε ένας!
   Υ/Γ :
   1) Αποψή μου είναι ότι το κόμμα πρέπει να βοηθήσει-κάνει ένα ευθύ, τίμιο και ειλικρινές άνοιγμα-ξεσηκωμό σε αυτό τον υπόλοιπο κόσμο, που ούτε "πουλητάρια" είναι και μάχες ξέραν να δίνουν και δεν ασχολήθηκαν με καρέκλες σε άλλα σχήματα. Και επίσης τέτοιος τίμιος & κομμουνιστικός κόσμος υπάρχει - έστω και λιγοστός - και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ειδικά στους παλαιούς του ΝΑΡ).
   2) Ως γνωστόν, και προσθέτοντας στο δικό σου επιτυχές σχόλιο, το ποσοστό δεν αποτελεί μονάδα μέτρησης του βάρους, και ως εκ τούτου τα κιλά μας για όποιον τα αμφισβητεί είναι αφενός αρκετά για να μας κρατούν στη γή και όχι σε αεροπλανικές πτήσεις (η λεγόμενη κατηγορία "φτερό στον άνεμο") και αφετέρου αλοίμονο σε αυτόν/-ούς που θα βρεθούν από κάτω μας... Και αυτό ισχύει όσο και εαν προσπαθούν κάποιοι να μας "τα κά@@@ν Zeppelin" για να γίνουμε "ωραίοι και ιπτάμενοι"!
   Συντροφικά
   Τάκης

   Διαγραφή
 11. Πιο αριστερά κι απ' τ' αριστερά, ώπα, παρ' το αλλιώς τώρα, βρήκες δεξιά...

  Μη σου πω προσάραξες στον αφεδρώνα της Ανατολικής Αττικής, όπου ...

  "παρουσιάζει ραγδαία, πλην άναρχη, οικιστική ανάπτυξη. Ο πληθυσμός της γιγαντώνεται, χωρίς να υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές διαχείρισης των αστικών λυμάτων."

  Και επειδή γενικώς, έχουμε προβλήματα σκ@των, του κ@λου τα 9μερα, αλλά ευτυχώς και ειδικώς έχουμε...

  "σκέψη πολλών ευαισθητοποιημένων πολιτών της περιοχής γεννήθηκε το εξής εύλογο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν η αποκομιδή των σκουπιδιών να γίνεται μέσω των δήμων και για τα λύματα να μην μπορεί να συσταθεί ένας αντίστοιχος φορέας; Μιλούμε για μια επιχείρηση που λόγω της φύσης και της έκτασης του προβλήματος απαιτεί κατ’ ελάχιστο τη συνεργασία των όμορων δήμων. Είναι τούτο εφικτό; Με δεδομένη την περιστολή των κρατικών κονδυλίων προς όλους τους δήμους της χώρας και την υποχρηματοδότηση των δημοτικών επιχειρήσεων, η ενδεχόμενη λύση πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στο πλαίσιο της σύμπραξης των δήμων με τους ιδιώτες. Μια επιχείρηση αυτής της μορφής, με τη συμμετοχή δηλαδή ενός διαδημοτικού φορέα και ενός ιδιωτικού σχήματος, θα είχε τη δυνατότητα να μειώσει αισθητά τις τιμές, εντείνοντας τον ανταγωνισμό, να εξασφαλίσει κερδοφόρα αποτελέσματα τόσο για τους ιδιώτες που θα συμμετέχουν όσο και για τους δήμους και εν τέλει να συμβάλει δραστικά στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης."

  Και σα χώρος με αρχές, αρχ@ια και κεραίες που πιάνουν τις ευαισθησίες και τις κάνουν πράξη, για να μη λεν πως είμαστε ακατάδεκτοι...

  "Την πρόταση αυτή που έλαβα από ενεργό πολίτη θα τη συζητήσουμε εκτενώς σε ειδική ημερίδα που προγραμματίζουμε για το τέλος Σεπτεμβρίου. Έχουν κληθεί να παραστούν και όσοι έχουν την αρμοδιότητα των τελικών αποφάσεων."

  Για την αντιγραφή: * Ο Νάσος Αθανασίου είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=709991  Τι; Αυτά προβλέπονται ήδη στο βασικό σενάριο για τα μέτρα των 11,66 δισ. ευρώ της διετίας 2013- 2014, στο πεδίο 2 Τοπική Αυτοδιοίκηση;

  Μείωση των μεταβιβάσεων από το ΠΔΕ 100
  Μείωση των μεταβιβάσεων από τη κεντρική κυβέρνηση 112
  Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας και συγκομιδής απορριμμάτων 63
  Ενιαία αρχή προμηθειών ανά δήμο και περιοχή 45
  Εσωτερικοί έλεγχοι για την μείωση των δαπανών 25
  Συγχώνευση και κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων 12
  Συμπράξεις με ιδιώτες για κοινωνικές υπηρεσίες 15
  Εξορθολογισμός δημοτικής περιουσίας 8
  Αύξηση εσόδων 200
  http://wwwpraxisred.blogspot.gr/2012/08/63-10-1166.html

  Όχι μάτια μου. Δες καλά, δε μιλάει ξεκάθαρα για αφεδρώνα. Εμείς, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς καλύπτουμε ξεκάθαρα και αυτή σου την ανάγκη. Με λίγο ΣΔΙΤ για να γλιστράει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΑΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΑΡ.ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΤΑΔΕ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. 1) Αποκλειεται ο ρουσης να ειπε τετοιο πραγμα. το πολύ πολύ να τον παραφρασες. δωσε λινκ

  2) για τη σταση του Κατρουγκαλου στο ΔΠΘ πραγματικα ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ.

  Θα πω το απλό που εχω στο μυαλο μου. ο Κατρούγκαλος , είναι προφανες, είναι πολύ καλά καταρτισμενος στο εργατικο, το κοινωνικοασφαλιστικο και το συνταγματικό δίκαιο. ας γυρίσουμε σε ελαφρως πιο "ανεμελες" εποχες : βουλευτικες εκλογες 2004, 2007, καλές ευκαιρίες για ξεδίπλωμα των γραμμων του κομματος σε όλα τα μετωπα.

  δε θα πρόσφερε "κατι παραπάνω" μια προωθηση του Κατρουγκαλου σε θεση υποψηφίου βουλευτη; δε θα μπορούσε να "διδάξει" καποια πραγματα καλύτερα ; ναι: να "διδάξει". όποιος έχει ασχοληθεί με τα άπαντα λενιν θα έχει πεσει συχνότατα σε εκφράσεις όπως : " η διδασκαλία του κόμματος μας..." "το κόμμα μας διδάσκει τους εργατες ότι..." " ο Χ διαστρεβλώνει τη μαρξιστική διδασκαλία στο σημείο...."

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Ο Ρούσης ο οποίος μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες αναμετρήσεις επι της κάλπης, μίλησε για την ανάγκη αριστερού πόλου επι του αξόνος του ΣΥΡΙΖΑ για να του ασκεί πίεση απο τα αριστερά."

   "Αποκλειεται ο ρουσης να ειπε τετοιο πραγμα. το πολύ πολύ να τον παραφρασες. δωσε λινκ."

   Φαντάζομαι πως η αναφορά είναι σε αυτό: http://www.antarsya.gr/node/446

   Διαγραφή
 14. 3) για το ότι η προηγούμενη ΚΟΜΕΠ είχε άρθρο για τη Χρυση Αυγη: επίσης δεν το γνωριζα. mea culpa με επιφυλαξη.

  η επιφύλαξη: και για λόγους "μηνύματος" (
  "να χτυπήσουν οι καμπανες") πιστευω ότι και αυτη η ΚΟΜΕΠ θα έπρεπε να ασχοληθεί με τη ΧΑ. το ιστολόγιο έχει δίπλα πολ για τον εκφασισμό της κοινωνίας.

  πόσα θέματα; 1) ο ξεδιαντροπος ισχυρισμός των αληταραδων για το "κοινωνικο έργο Μεταξά" 2) ΧΑ και πολεμος. οι αληταραδες μιλούν ανοιχτά για "αλύτρωτη Κύπρο και Βόρεια Ηπειρο". πρεπει οι πανύβλακες να το ακουσουν ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ ότι ψηφίζοντας ΧΑ στελνουν τα παιδια τους στο σφαγειο του πολέμου 3)ΧΑ και μισανθρωπισμός. οι θεσεις της ΧΑ για τις γυναικες και τους ομοφυλόφιλους.

  θα το επαναλάβω βεβαια: όλα αυτά τα γραφω , ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι η κομμουνιστικη βαση πρεπει να δουλεψει η ίδια ακόμα μαχητικότερα και ακόμα περισσότερο πρωτόβουλα-πρωτότυπα


  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Με πόση ευκολία μιλάς για βουλευτιλίκια και διδασκαλίες.
  Για έναν άνθρωπο που έχει ολοφάνερη ροπή προς τον τηλεπαραθυρισμό. Έχει συνταχτει πρόσφατα με την κίνηση Καζάκη και Μίκη (Μάο) κλπ.
  Τι να διδάξει αυτός τους εργαζόμενους μωρέ?
  Την τέχνη της ανεμοδούρας? Τέτοιους δασκάλους θέλουμε, που να τα λένε καλά στο γυαλί?
  Η φύση του πανεπιστημιακού σαν επάγγελμα απαιτεί προσύλωση, μελέτη, αναγκαστικό κλείσιμο στην έδρα και στη βιβλιοθήκη. Ο αγωνιστής πανεπιστημιακός και δάσκαλος όταν εγκαταλείπει αυτή την αίθουσα, οφείλει να το κάνει στο πλαϊ του εργατικού κινήματος. Εκεί πρέπει να ναι η φυσική του παρουσία. Όχι στον πρωινό Αυτιά.
  ΥΓ Η πλάκα είναι ότι αν του προσφέραμε βουλετιλίκι τελικά και κατέληγε όπως κατέληξε, εσύ πάλι ο ίδιος θα μας κατηγορούσες ότι δημιουργήσαμε "Ζουράρι νούμερο 2"..
  Έρνστ Έβερχαρτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ..δεν ξέρω αν είμαι εντός θέματος αλλά πέρα απο το αν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εργασία και την κοινωνική θέση με βάση κι άλλα κριτήρια πέρα από την κατοχή μέσων παραγωγής,υπάρχουν αντικειμενικά (ως προς τα μέσα παραγωγής εννοω) διάφορα στρώματα όπως οι αγρότες,οι μικροί ΕΒΕ, οι αυταπασχολούμενοι κτλ. Η πρόταση του ΚΚΕ για λαική εξουσία-λαική οικονομία με κοινωνικοποίηση,κεντρικό σχεδιασμο, νέα όργανα λαικης εξουσίας κτλ αποσκοπεί στην συμμαχία μεακριβώς αυτά τα στρώματα. Αρα υπάρχει πρόταση συμμαχία απο την εργατική τάξη, άλλοτοκατα πόσο έχει προχωρήσει ή έχει γίνει κατανοητη..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ..ζητώ συγνώμη, το προηγούμενο μου σχόλιο ήταν για την ανάρτηση με την απάντηση του κ.Αλεξίου. Αν θέλετε και δεν είναι δύσκολο,τοποθετείστε το εκεί

  ΑπάντησηΔιαγραφή