Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Η Κύπρος, οι Βρετανικές βάσεις, και η ιμπεριαλιστική εκστρατεία στη Συρία

Προειδοποιήσεις Βρετανίας κατά Συρίας με κυπριακή ανάμιξη
Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε τη Συρία ότι τυχόν χρήση ή απειλή χρήσης βιολογικών όπλων κατά των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων θα σηματοδοτήσει αναθεώρηση της στάσης του Λονδίνου.

Με τον τρόπο αυτό η βρετανική πλευρά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά του καθεστώτος Άσαντ, όπως ακριβώς έκανε και ο πρόεδρος Ομπάμα πριν από τρεις μέρες.

Η βρετανική προειδοποίηση ακολούθησε τηλεφωνικές συνομιλίες του Ντέιβιντ Κάμερον την Τετάρτη με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Φρανσουά Ολάντ.

Πληροφορίες από ισραηλινές πηγές πολύ κοντά στην κυβέρνηση Νετανιάχου αναφέρουν ότι αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν στη Συρία αν χρειαστεί. Η ειδικευόμενη σε στρατιωτικά θέματα ιστοσελίδα DEBKA σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες βρετανικές δυνάμεις βρίσκονται στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι κατόπιν εντολής της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών, η κυπριακή Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο έχει κινήσει διαδικασία υποβολής διερευνητικού διαβήματος στο Φόρεϊν Όφις και στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, με αφορμή δημοσιεύματα περί κατασκοπείας των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από τις βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας και παροχή πληροφοριών στο αντίπαλο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών. Η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή εξήγησε ότι χρήση των βάσεων για σκοπούς άλλους από αμυντικούς θα συνιστούσε παραβίαση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παραπέμπει για το ζήτημα στο Φόρεϊν Όφις, πηγές από το οποίο δηλώνουν ότι ναι μεν έχουν γνώση των διαστάσεων που έχει πάρει η υπόθεση στην Κύπρο, αλλά δεν είναι έτοιμοι να προβούν σε κάποιο σχόλιο αυτή τη στιγμή.
Πηγή: Disdaimona

Τουρκοκύπριοι ενάντια στις βάσεις του θανάτου!
Οι αγγλικές βάσεις είναι απειλή ενάντια στην Κύπρο!

Ανακοίνωση του τουρκοκυπριακού Κόμματος Ενωμένη Κύπρος
22 Αυγούστου 2012

Το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος τονίζει ότι η οι στρατιωτικές βάσεις της Αγγλίας αποτελούν μια μεγάλη απειλή για την Κύπρο και θα πρέπει να καταργηθούν. Σε γραπτή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Ιζζέτ Ιζτζιάν, σημειώνεται ότι οι αγγλικές βάσεις στην Κύπρο είναι εργαλείο συγκέντρωσης πληροφοριών για την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην Συρία και οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται, μεταφέρονται διαμέσου του αμερικανικού ECHELON σε όλα τα νατοϊκά κράτη. Η Κύπρος, σημειώνεται στην ανακοίνωση, αποτελεί τώρα στόχο πιθανής στρατιωτικής επίθεσης, λόγω της χρησιμοποίησης των αγγλικών βάσεων από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εναντίον της Συρίας. Παράλληλα υπογραμμίζεται η αντίθεση του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος στη χρησιμοποίηση του νησιού ως στρατιωτικής βάσης, βάσης συλλογής πληροφοριών και κατασκοπείας, κάτι που υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό.

Περαιτέρω υπογραμμίζεται ότι το κόμμα υποστηρίζει την άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, την κατάργηση των βάσεων και τον πλήρη αφοπλισμό της Κύπρου. Καλεί όλους τους προοδευτικούς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση ενάντια στις πρωτοβουλίες εκμετάλλευσης της Κύπρου ως βάσης για εμπλοκή στη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας.

Επίσης, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος σημειώνει ότι στόχος του παραμένει η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Κύπρου, ανεξάρτητης και αποστρατικοποιημένης, μιας πατρίδας που δεν θα αποτελεί βάση για ανάπτυξη επιθετικότητας ενάντια στους λαούς της περιοχής. Υπογραμμίζει ακόμα ότι ο ιμπεριαλισμός δεν ενδιαφέρεται για την κατοχύρωση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, αλλά για τη διχοτόμηση της χώρας και την δημιουργία ενός νέου Ιράκ.

Πηγή: Disdaimona

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.Ε. ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τις Βρετανικές κατασκοπευτικές κινήσεις που δια μέσω των Βάσεων τους στην Κύπρο διοχετεύουν ζωτικές πληροφορίες στη Συριακή αντιπολίτευση μέσω της Τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού. Η αποκάλυψη αυτής της πληροφορίας από τον Βρετανικό Τύπο, ο οποίος φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις αξιωματούχου του λεγόμενου ελεύθερου Συριακού Στρατού, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του ρόλου των Βρετανικών Βάσεων στην περιοχή. Ενός ρόλου που από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας τους, το ΑΚΕΛ θεωρούσε ως πηγή κινδύνου για τους λαούς της περιοχής, την Κύπρο και την ειρήνη.

Η Συριακή διένεξη που έχει λάβει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου και η πιθανότητα επέμβασης στο Ιράν απειλούν με ανάφλεξη και πλήρη αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής, θα αιματοκυλίσουν περαιτέρω τους λαούς, τους αθώους και αμάχους που ήδη πληρώνουν με τη ζωή τους και θα θέσουν και τις άλλες χώρες της περιοχής σε κινδύνους.

Στη Συρία χρειάζονται περαιτέρω δημοκρατικές αλλαγές και προώθηση οδικού χάρτη ειρήνευσης με ταυτόχρονη και μόνιμη εκεχειρία. Χρειάζεται οι ξένες δυνάμεις, που ενισχύουν σταδιακά τα φανατικά ισλαμιστικά στοιχεία, να πιεστούν από τους λαούς της περιοχής ώστε να μην υπονομεύουν την ειρήνη για χάρη των επεκτατικών ιμπεριαλιστικών τους σχεδιασμών για μια νέα Μέση Ανατολή.

Το ΑΚΕΛ απορρίπτει την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που ανέχεται και συντηρεί απολυταρχικά καθεστώτα με αντάλλαγμα τη στρατιωτική υπεροχή και το πετρέλαιο και που την ίδια στιγμή συνεργάζεται με φανατικά ισλαμιστικά στοιχεία για να ανατρέψει άλλα καθεστώτα. Αυτή η κοντόφθαλμη και πολεμοχαρής πολιτική μόνο δεινά προκαλεί στην ανθρωπότητα.

Η θέση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος στην Συρία μέσα από την επίμονη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και κατά οποιασδήποτε συγκεκαλυμμένης ή ανοικτής επέμβασης στην χώρα, αποτελεί τη μόνη ορθή επιλογή. Αντίθετα, ο ρόλος της Τουρκικής κυβέρνησης στην περιοχή και ειδικά στην περίπτωση της Συρίας είναι υπονομευτικός και αποσταθεροποιητικός.

21/08/2012
Πηγή: Disdaimona

3 σχόλια:

 1. Ἡ «Ἑνωμένη Κύπρος» εἶναι κομμουνιστικὸ κόμμα; Ἡ ἀνακοίνωσι ἀκούγεται καλή!

  Neophyte_commie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, δεν θα το έλεγα: http://www.onlycy.com/197387-τκ-κόμμα-αθήνα-ευρωπαϊκή-αριστερά

   Διαγραφή
  2. Μάλλον κοντινότερο στο ΑΚΕΛ, που επίσης είναι κόμμα-παρατηρητής στο ΚΕΑ.

   Διαγραφή