Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

Οι εξελίξεις στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας

4 Ιούλη 2012

Υπέγραψε... «νύχτα» μια μαύρη Σύμβαση!
Ολο το προηγούμενο διάστημα υπονόμευσε τις αγωνιστικές διαθέσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να υπογράψει εν κρυπτώ το τσάκισμα μισθών και κατακτήσεων.

Μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - σφαγείο κυριολεκτικά του μισθού, των κατακτήσεων και των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, που δίνει στους κλινικάρχες το προνόμιο να αντικαταστήσουν το προσωπικό τους με φτηνότερους, υπέγραψε «νύχτα» η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «ανένταχτοι») της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Πρόκειται για μια ΣΣΕ στο πνεύμα του νέου αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Κάτω από τις μειώσεις μισθών, κάτω από τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας (σ.σ. όμιλος ΙΑΣΩ, ΜΗΤΕΡΑ, όμιλος ΜΑΡΦΙΝ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕΟ, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ) για φθηνούς εργαζόμενους και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς έβαλαν την υπογραφή των εργαζομένων του κλάδου! Σύμβαση «οδηγός» για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, που θα εκβιάζουν και με τη «βούλα» τους εργαζόμενους για ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις.

Το ίδιο το περιεχόμενο της Σύμβασης εξηγεί το λόγο που η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ όχι μόνο συναντήθηκε εν κρυπτώ στις 28 Ιούνη με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, αλλά και δεν ενημέρωσε καν το ΔΣ της Ομοσπονδίας, υπονόμευσε όλο το προηγούμενο διάστημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διαθέσεις των εργαζομένων:

Οι αποδοχές των εργαζομένων μειώνονται τουλάχιστον κατά 15%. Για παράδειγμα: Ο νοσηλευτής Β/βάθμιας εκπαίδευσης που θα προσληφθεί από 1 Ιούλη 2012 θα αμείβεται με 798,75 ευρώ μεικτά, αντί για 996,63 ευρώ που ίσχυε πριν την υπογραφή της ΣΣΕ. Αντίστοιχα, ο μισθός του νοσηλευτή Β/βάθμιας εκπαίδευσης που ήδη εργάζεται και έχει κάτω από 3 χρόνια προϋπηρεσία, θα μειωθεί από 1/7/2012 στα 843,75 ευρώ (από 996,63 ευρώ).

Καταργούνται τα εξής επιδόματα: Νοσοκομειακό (20% επί του βασικού μισθού), γάμου (10%), χειρουργείου (από 20% πάει στα 15%), οθόνης (6,5%), τροφοκατοικίας (6%), χημειοθεραπείας (10%), επίδομα χώρου (σ.σ. υπογείου - 20,54 ευρώ), το επίδομα τέκνων (5%) θα δίνεται μέχρι 3 παιδιά.

Ο βασικός μισθός ανεξαρτήτως ειδικότητας από 673,40 ευρώ μεικτά μειώνεται στα 630 ευρώ μικτά.

Το ωράριο των εργαζομένων σε μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια, με επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας, αυξάνεται στις 8 ώρες, από 6 ώρες το χειμώνα και 5,5 το καλοκαίρι. Οχι μόνο θα προσφέρουν στον εργοδότη 50 ώρες το μήνα επιπλέον απλήρωτη δουλειά, αλλά θα υφίστανται σοβαρή ψυχοσωματική επιβάρυνση, καθώς είναι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολίες και άλλους κινδύνους, όπως λοιμώδη νοσήματα. Ενας όρος της ΣΣΕ που έρχεται να προστεθεί στον αντεργατικό και δολοφονικό νόμο που κατάργησε τις 30 ημέρες ειδική άδεια των ακτινολόγων για την προστασία της υγείας τους από λευχαιμία. Αντίστοιχα καταργούνται ειδικές άδειες των εργαζομένων σε χειρουργεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Είχαν στρώσει το έδαφος
Το έδαφος γι' αυτή τη σφαγή μισθών και δικαιωμάτων φρόντισε η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ να το στρώσει εδώ και καιρό. Τονίζοντας σε συναντήσεις με την εργοδοσία ότι δεν είναι καιρός για «επαναστατική γυμναστική» ειρωνευόμενη την αγωνιστική πρόταση των ταξικών δυνάμεων, καλώντας σε «κινητοποιήσεις» εργοδοτών του κλάδου, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αν στηριχτούν οι κλινικάρχες θα σωθούν κι οι εργαζόμενοι (βέβαια οι πρώτοι πήραν λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι) κλπ. Αυτή τη βαθιά αντεργατική στάση τους προσπάθησαν να κρύψουν και με ανακοίνωση που εξέδωσαν που, αντί να ενημερώνει τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της Σύμβασης εξαπολύει χυδαία επίθεση εναντίον του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί το έγκλημα που υπόγραψε η προδοτική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ» καλεί το κλαδικό σωματείο στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας. «Στα μουλωχτά και πίσω από την πλάτη των πρωτοβάθμιων σωματείων, των εργαζόμενων, αλλά και των μελών του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ που έχουν εκλεγεί με τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία", η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ υπέγραψε μαζί με τους μεγάλους κλινικάρχες το τερατούργημα που η ίδια ονόμασε κλαδική σύμβαση εργασίας». Το κλαδικό σωματείο της Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να μην αναγνωρίσουν τη ΣΣΕ, να πραγματοποιήσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις, να μην επιτρέψουν «στους εργοδότες να εκβιάζουν, να απειλούν, να αφήνουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους, να απομυζούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, να μετατρέπουν την υγεία των εργαζόμενων σε αμύθητα πλούτη». «Ο μόνος που μπορεί να τη σταματήσει είναι η δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων. Είναι η μαζική δράση μέσα από το σωματείο μας. Καμιά υποχώρηση. Κανένας μόνος τους».

Τέλος το σωματείο σημειώνει πως «το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ δεν έχει καμία σχέση με τους εργαζόμενους. Είναι άνθρωποι της εργοδοσίας. Αποκαλύπτεται γιατί η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ήθελαν τις ταξικές δυνάμεις στο προεδρείο της ομοσπονδίας. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι τώρα να παραιτηθούν».

29 Ιούλη 2012

Καθαιρέθηκε το προεδρείο του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ
Σε συνεδρίασή του το ΔΣ την περασμένη Παρασκευή 27 Ιούλη στα γραφεία της ΟΣΝΙΕ, εξέλεξε νέο προεδρείο
Αποβλήθηκαν από την ηγεσία της ΟΣΝΙΕ οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που υπέγραψαν τη Συλλογική Σύμβαση της σφαγής

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΝΙΕ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής του την Παρασκευή το βράδυ 27 Ιούλη στα γραφεία της ΟΣΝΙΕ, εξέδωσε ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ σας ενημερώνει
-- Καθαιρέθηκε το Προεδρείο του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ.
-- Καταγγέλθηκε ως μη νόμιμη και αντεργατική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που είχε υπογράψει το προηγούμενο προεδρείο της ΟΣΝΙΕ.
-- Το νέο Προεδρείο του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ έχει ως εξής:
-- Πρόεδρος: Αγγελική Σουλτανιά (πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Αθήνας στις ιδιωτικές κλινικές).
-- Γραμματέας: Ειρήνη Ζωγραφάκη (μέλος του ΔΣ του Κλαδικού Συνδικάτου Αθήνας στις ιδιωτικές κλινικές).
-- Α΄Αντιπρόεδρος: Αννα Αθανασιάδου (πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Θεσσαλονίκης στις ιδιωτικές κλινικές).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Στις 27 Ιούλη 2012 μετά από εξώδικη πρόσκληση της πλειοψηφίας συνήλθε στα γραφεία της Ομοσπονδίας το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ.

Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε απαρτία, αφού από τα 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα 7 ήταν παρόντα.

Το θέμα της συνεδρίασης σύμφωνα και με την εξώδικη πρόσκληση ήταν "Μομφή και καθαίρεση του Προεδρείου της ΟΣΝΙΕ - καταγγελία της φερόμενης ως Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε το Προεδρείο της ΟΣΝΙΕ".

1. Στις 28 Ιούνη 2012 το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ, στα μουλωχτά και πίσω από τις πλάτες των Πρωτοβάθμιων Σωματείων αλλά και της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, υπέγραψε μαζί με τους μεγάλους κλινικάρχες το τερατούργημα που το ίδιο ονόμασε Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και που αφορά τους εργαζόμενους στις μεγάλες κλινικές.
Υπέγραψαν εν κρυπτώ με τους εργοδότες

Μείωση των μηνιαίων αποδοχών από 15% έως 40%!!!

Αύξηση του ωραρίου εργασίας στα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια από 5.30 ώρες σε 8 ώρες την ημέρα (50 επιπλέον ώρες τον μήνα)!!!

Μείωση στους μισθούς των νεοπροσληφθέντων.

Κατάργηση των επιδομάτων: Νοσοκομειακού, γάμου, τροφοκατοικίας, οθόνης, χειρουργείου κ.ά.

Κατάργηση των ειδικών αδειών (ΜΕΘ - ΜΤΝ - Χειρουργεία).

Ολα αυτά τη στιγμή που οι εργοδότες στο χώρο της ιδιωτικής υγείας έχουν με επίσημα στοιχεία πάνω από 100 εκατ. ευρώ κέρδη μόνο στο Α΄εξάμηνο του 2012. Επιβεβαιώνονται περίτρανα λοιπόν όλα εκείνα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία που έλεγαν ότι το Προεδρείο της ΟΣΝΙΕ δεν έχει καμία σχέση με τους εργαζόμενους.

Είναι άνθρωποι της εργοδοσίας !!!

Το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ στη σημερινή του (σ.σ. της περασμένης Παρασκευής) συνεδρίαση ακυρώνει την πράξη αυτή του Προεδρείου της ΟΣΝΙΕ.

Δεν αναγνωρίζει τη σφαγή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε το Προεδρείο και την καταγγέλλει.

Την καταγγέλλει ως πράξη προδοτική πρώτα απ΄όλα στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, κοινοποιεί αυτή την καταγγελία με κάθε νόμιμο μέσο στους εμπλεκόμενους εργοδοτικούς φορείς, στο υπουργείο Εργασίας και στον ΟΜΕΔ.

2. Η υπογραφή της επαίσχυντης αυτής ΣΣΕ πέρα από βαθιά βλαπτική για τους εργαζομένους είναι και παράνομη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή (το Προεδρείο της ΟΣΝΙΕ) δεν είχε καμία εξουσιοδότηση από το Διοικητικό Συμβούλιο να υπογράψει ΣΣΕ με μειωμένες αποδοχές.

Ισα - ίσα το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ το αντίθετο είχε αποφασίσει:

"Να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ μόνο σε περίπτωση που αποσπαστεί από τους εργοδότες έστω και μια μικρή αύξηση, με την ταυτόχρονη διατήρηση των υπαρχόντων όρων εργασίας".

Για του λόγου το αληθές αυτό αποδεικνύεται:

1. Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ στις 28 Γενάρη 2012.

2. Από τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 30 Μάρτη του 2012.

3. Από το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας στις 29 Μάρτη 2012 (Διεκδικητικό πλαίσιο - αιτήματα ΣΣΕ).

Στη διάθεση κάθε συναδέλφου είναι όλα τα πρακτικά της συνεδρίασης και όλες οι τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ.

Σύμφωνα λοιπόν με το καταστατικό της Ομοσπονδίας (άρθρο 15, παρ. 3) η πράξη αυτή του Προεδρείου από τη στιγμή που δεν είχε την έγκριση και την εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας είναι παράτυπη, αντικαταστατική και παράνομη.

3. Η πράξη αυτή του Προεδρείου παραβιάζει κατάφορα το καταστατικό της Ομοσπονδίας, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της όπως αυτές αποτυπώνονται στο άρθρο 1, παρ. στ και η.
Είναι βλαπτική ως προς τα συμφέροντα των εργαζομένων (άρθρο 9, παρ.2) και είναι άκρως αντίθετη με τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας (άρθρο 7, παρ. 1).

Ως εκ τούτου η πράξη αυτή του Προεδρείου της ΟΣΝΙΕ είναι σε ευθεία αντίθεση με την ιδιότητα του μέλους του Προεδρείου, αντιβαίνει στις αρχές και τις αρμοδιότητες που απορρέουν από αυτό το αξίωμα και κατά συνέπεια η καθαίρεση του Προεδρείου είναι πράξη καταστατικά υποχρεωτική, ηθικά και πολιτικά επιβεβλημένη.


4. Καλούμε όλα τα Σωματεία, Κλαδικά και Επιχειρησιακά να μην αποδεχτούν την Κλαδική Σύμβαση που υπέγραψε το προηγούμενο πλέον προεδρείο της ΟΣΝΙΕ. Δεν έχει καμία ισχύ, είναι παράνομη.

Με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, με επιτόπου Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να την απορρίψουν, να παλέψουν να μην εφαρμοστεί στην πράξη.

Να διεκδικήσουν τώρα μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΝΙΕ και το νέο Προεδρείο Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα διασφαλίζει τους μέχρι τώρα όρους αμοιβής και εργασίας, αλλά και αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειές μας.

Να απομονωθούν από τους εργαζόμενους σε όλους τους τόπους δουλειάς οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ.

5. Το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ χαιρετίζει και στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στην κλινική "Γαληνός" που αυτές τις ημέρες με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας απορρίπτουν την εφαρμογή της ΣΣΕ που είχε υπογράψει το προηγούμενο Προεδρείο της ΟΣΝΙΕ και διεκδικούν τοπική κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις.
Αθήνα, 27 Ιούλη 2012».
Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

 1. Η Ειρήνη Ζωγραφάκη είναι ανταρσύα

  Βρήκα και την ακόλουθη ανακοίνωση της ασκυ:
  Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012
  Για την υπογραφή ΣΣΕ με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών
  Τελικά ό, τι ακούγαμε και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε επιβεβαιώθηκε! Τέσσερα από τα πέντε μέλη της ΕΕ της ΟΣΝΙΕ έβαλαν την υπογραφή τους σε “συλλογική σύμβαση εργασίας” με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), χωρίς απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ή του ΔΣ της Ομοσπονδίας και σε αντιπαράθεση με την απόφαση του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο για τη ΣΣΕ.
  Ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, αφού ήταν άφαντος επί τέσσερις μέρες, τις ημέρες που μεσολάβησαν από την υπογραφή της “σύμβασης” μέχρι τη δημοσιοποίησή της από το Υπ. Εργασίας, εμφανίστηκε μέσω μιας επιθετικής ανακοίνωσης της ΟΣΝΙΕ σήμερα να μας πει ότι μας έσωσε και του χρωστάμε και χάρη! Αφού ήσασταν τόσο περήφανοι και σίγουροι για την επιλογή σας, γιατί οι διαπραγματεύσεις έγιναν στα κρυφά και δεν τέθηκε το τελικό σχέδιο της σύμβασης προς έγκριση από το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ;
  Η Συλλογική Σύμβαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα δεν είναι παρά μια κακή αντιγραφή του δεύτερου μνημονίου. Τα τέσσερα άτομα του προεδρείου που την υπέγραψαν, παράνομα και καταχρηστικά, καθώς δεν έχουν σε καμιά περίπτωση το δικαίωμα να αναιρούν αποφάσεις του ΔΣ και η ίδια η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει την εξουσιοδότηση του ΔΣ να αποφασίζει κατά πλειοψηφία, λειτούργησαν ως εκπρόσωποι της Τρόικας και των εργοδοτών συναινώντας στη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων. Η σύμβαση που υπογράφτηκε είναι κατάπτυστη. Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου και για όλο το εργατικό κίνημα και δεν εξασφαλίζει τίποτα παραπάνω απ' ό, τι θα μπορούσαν να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι ακόμα και σε περίπτωση μονομερούς περικοπής επιδομάτων από την πλευρά των εργοδοτών. Ακόμα πιο σκανδαλώδες είναι το ότι προβλέπει διαφορετικό βασικό μισθό για τους νεοπροσλαμβάνομενους σε σχέση με τους ήδη εργαζόμενους, νομιμοποιώντας τη διάκριση σε παλιούς και νέους εργαζόμενους και δίνοντας κίνητρο στους εργοδότες να αντικαταστήσουν σταδιακά το προσωπικό με νέους φθηνότερους συναδέλφους. Μια τέτοια σύμβαση δεν μπορεί να ονομάζεται ούτε κατ' ευφημισμό συλλογική!
  Να τους υπενθυμίσουμε ακόμα, ότι το δεύτερο μνημόνιο ψηφίστηκε από 199 βουλευτές, δεν χρειαζόταν και τις δικές τους υπογραφές για να ισχύσει!
  Στην περίοδο που δεχόμαστε τόσο σφοδρή επίθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιες προδοτικές κινήσεις από την πλευρά των υποτίθεται εκπροσώπων των εργαζομένων.
  Τέτοιου είδους πραξικοπήματα δεν γίνονται ανεκτά!
  Απαιτούμε από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γεν. Γραμματέα και τον Ταμία να απολογηθούν στο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ και σε όλους τους συναδέλφους και να παραιτηθούν από τις θέσεις τους.
  Απαιτούμε να οριστεί άμεσα ΔΣ της ΟΣΝΙΕ με θέμα και την ανασυγκρότηση του προεδρείου.
  Θεωρούμε αυτήν την κατάπτυστη σύμβαση παράνομη και άκυρη, καθώς εκείνοι που την υπέγραψαν από την πλευρά της ΟΣΝΙΕ δεν είχαν την εξουσιοδότηση να το κάνουν. Καλούμε τις άλλες παρατάξεις και τα σωματεία μέλη της ΟΣΝΙΕ, να κινηθούμε με κάθε μέσο για να την ακυρώσουμε.
  Καλούμε κάθε σωματείο και ομοσπονδία να καταδικάσει αυτές τις μεθοδεύσεις και να παλέψουμε από κοινού ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και ενάντια στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή