Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Ο αγώνας τώρα απογειώνεται

Κάτι με "ζώνη του παραδείγματος":
...οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έζησε πρόσφατα η χώρα (στις 6 Μαΐου και τις 17 Ιουνίου), οδήγησαν το φαινόμενο αυτό σε μια ποιοτική επιτάχυνση: από το παράδειγμα στη νόρμα. Από τον παραδειγματισμό επί μίας συγκεκριμένης περίπτωσης, σε μια συνολική οπτική της κοινωνίας: ένα μοντέλο συνεκτικό, διαχρονικό, και απολύτως προσαρμόσιμο σε κάθε ιδιαίτερη κοινωνική κατάσταση. Δεν είναι καθόλου το ίδιο...

Η νέα αυτή νόρμα είναι πολιτικά εξελιγμένη ως προς το ότι είναι θεμελιωδώς μεταδημοκρατική.
Μόνο που στο μεταξύ μια θεμελιώδης αφύπνιση τέθηκε σε κίνηση. Μια συλλογική συνειδητοποίηση σε διαστάσεις παλιγγενεσίας. Αυτό το αιώνιο Μεθυσμένο Καράβι που ’ναι μια κοινωνία όταν στα πανιά της φυσούν ισχυροί άνεμοι χειραφέτησης, επιχείρησε να διασχίσει τα απροσπέλαστα ποτάμια που την εγκλωβίζουν αναιρώντας τις εξουσίες των αχρείων και αχρείαστων πλοηγών της. Και σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό, το κατόρθωσε. Ας μην γελιόμαστε: όποια κατοπινή πολιτική υποχώρηση σημειωθεί από την πλευρά του παγκόσμιου χρεοκρατικού κατεστημένου δεν μπορεί παρά να οφείλεται σε πολύ σημαντικό βαθμό στην αφύπνιση των οργανωμένων κοινωνιών, που είναι πάνω απ’ όλα μια αφύπνιση διανοητική. Αυτού του είδους οι αφυπνίσεις είναι ικανές να εκτρέψουν τη νεοφιλελεύθερη νόρμα, μετατρέποντας τις εσωτερικές της αντιφάσεις σε πεδίο κοινωνικής πρωτοπορίας.
Σε μία εποχή όπου το τραίνο της Ιστορίας ανεβάζει ταχύτητες μέρα με τη μέρα (χωρίς καμία προαναγγελία!), η μοίρα των λαών της Ευρώπης ενδέχεται να παιχτεί στην περιφέρειά της, στα διάφορα θέατρα επιχειρήσεων όπου θα αναμετρηθούν ο νεοφιλελεύθερος κανόνας και η κοινωνική πρωτοπορία.
Κάτι με αντιπαράδειγμα και νέο πολιτικό υποκείμενο χωρίς ζώνη:
...Μέσα από τις εκλογές όμως αναδείχθηκε και ένα άλλο αδιάσειστο στοιχείο: αυτό του διπόλου φόβου και ελπίδας. Το δίπολο αυτό δεν πρόεκυψε την περίοδο των εκλογών, ούτε εξαλείφθηκε με το πέρας τους. Απλά, εκείνη την περίοδο κορυφώθηκε και αναδείχθηκε κυρίαρχο. Δόθηκε έτσι μια μάχη άνιση, καθώς ο φόβος εύκολα κατακτιέται και δύσκολα αποβάλλεται, ενώ ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με την ελπίδα. Στόχος του κυρίαρχου μπλοκ είναι η επέκταση του φόβου και η συρρίκνωση της ελπίδας. Η Αριστερά οφείλει να αγωνιστεί για το ακριβώς αντίστροφο.
Η συγκρότηση ενός πολιτικού σχεδίου δεν αποτελεί την αποθέωση της τακτικής, ούτε την πιο σωστά επιστημονικά επεξεργασμένη πολιτικά πρόταση στο σήμερα. Αντιλαμβανόμενο τη σοσιαλιστική προοπτική, αφ΄ ενός ως διαρκή σύγκρουση του παλιού με το νέο κόσμο, αφ΄ ετέρου ως προσπάθεια αξίες και πρακτικές (όπως η αλληλεγγύη και η πραγματική δημοκρατία) να επικρατήσουν σε συνθήκες σκληρής νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας, ένα τέτοιο κόμμα θα πρέπει να έχει ως μοναδικό γνώμονα τη συνάρθρωση των χειραφετικών πρακτικών της κοινωνίας σε ένα ενιαίο πολιτικό σχέδιο.
Δικτυώσεις ανθρώπων και μια κοινωνία σε προοδευτική κίνηση. Άνθρωποι που, μέσα από αυτήν την προσπάθεια, θα συνεχίζουν να ελπίζουν και η δρώσα συνείδηση θα τους μετασχηματίζει.

Η ύπαρξη των βουλευτών, και μάλιστα σχεδόν σε κάθε νομό της χώρας, μπορεί να αποτελέσει προωθητικό στοιχείο σε αυτήν την προσπάθεια. Οι βουλευτές και οι συνεργάτες τους έχουν την ευθύνη του κοινοβουλευτικού έργου. Δηλαδή σε αυτήν την αντιπολιτευόμενη πολιτική του κόμματος, τόσο προγραμματική όσο και κινηματική, να συμβάλλουν με τις θέσεις τους και τις επιστημονικές τεκμηριώσεις, χωρίς να υποκαθίστανται οι οργανώσεις και η πολιτική γραμμή που χαράζεται από αυτές και από τα όργανα του κόμματος. Να υπάρχει μια συστοιχία και μια αλληλοσυμπλήρωση, ώστε και οι οργανώσεις να είναι αποτελεσματικές στην καθημερινή τους δράση, και το κοινοβουλευτικό έργο να μπορεί να διευρύνει τα κοινωνικά ακροατήρια του κόμματος, δημιουργώντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

8 σχόλια:

 1. 27% των Ελλήνων κατάλαβε τι λέει αυτό το κόμμα αλλά δεν καταλαβαίνει τι είναι "ταξική πάλη."

  Γρήγορα, ένα τιμ επιστημόνων να μελετήσει το φαινόμενο, θα πάρουμε Νόμπελ, θα μπούμε στο Γκίνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ε ναι ρε παιδί μου η "ταξική πάλη" είναι πολύ ξύλινη. που να συγκριθεί τωρα με τη " συναρθρωση των χειραφετητικών πρακτικών που σπάνε νόρμες, εμποτίζουν πολιτικά σχεδια και επεξεργασμένες προγραμματικές αντινεοφιλελεύθερες θεσμίσεις" και που είναι γεμάτη σφρίγος, ρώμη και σαφηνεια. ναι προπάντων αυτό : ΣΑΦΗΝΕΙΑ. ακτινοβολεί σαφήνεια.

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. η πραγματικα μεγάλη απογειωση θα γινει με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση πάντως. θα τα δούνε όλοι όλα. τετοιο τσίρκο δε θα έχει ξαναπεράσει από την πόλη

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιοι θα το δούνε το τσίρκο ρε drazen; Τα τσίρκα που γράφουν ακόμα εξυπνάδες;

   Στο επόμενο τέρμινο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για τον οποίο είναι ταγμένος. Αυτόν για την παραμονή στην ευρωζώνη κόντρα στο κομμάτι εκείνο της εθνικής αστικής τάξης που σφίγγεται από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ και που αρχίζει να προγραμματίζει την έξοδο με τους όρους που θέλει αυτό: δραχμή και δραστική υποτίμηση κόστους εργασίας συν μαντρόσκυλα σε όποιον τολμήσει να κουνηθεί.

   Απέναντι σ' αυτό θα βρεθεί η αστική τάξη του Αλέξη, αυτή που αστικοποιήθηκε στην μεταπολίτευση και έχει συμφέρον την παραμονή της χώρας του ευρώ ενώ φοβάται τη μοίρα της αν βγούμε και ελέγξουν την κατάσταση πλήρως οι αντεροβγάλτες-πλιατσικολόγοι της δεξιάς.

   Κανένας απ' τους δυο δεν θέλει εργατικό κίνημα και κομμουνιστικό κόμμα στα πόδια του γιατί περιπλέκει πάρα πολύ η παρουσία του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς. Έσω βέβαιος ότι άνοιξαν αν όχι σαμπάνιες, τουλάχιστον κρασιά σήμερα σε πολλά "αριστερά" και καθωσπρέπει σπίτια.

   Διαγραφή
  2. Με σουτ από την ευρωζώνη βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει χωρίς ιστορικήν αποστολήν και οι ψηφοφόροι του εξαφανίζονται στις τρύπες απ' τις οποίες προήλθαν, και από τις οποίες εκδηλώνουν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό εκτίμησης για τον Μιχαλολιάκο, πάνω και από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ:

   "ο αρχηγός της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής ανοίγει σκοτεινούς εκλογικούς διαδρόμους: "...είναι αποδεκτός από το 4% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ, το 16% του ΣΥΡΙΖΑ, το 15% της ΝΔ, το 12% του ΠΑΣΟΚ, του 31% των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του 5% του ΚΚΕ".
   http://www.alterthess.gr/content/vprc-proto-komma-o-syriza-katarreei-i-trikommatiki

   I love the Greece very much.

   Διαγραφή
 4. το τσιρκο θα το δουνε οι φτωχοί στο Περιστερι, στη Νίκαια, στο Βυρωνα, στη Σταυρούπολη, στη Σίνδο, στην Τριανδρια.θα περιμενουν μια ανακούφιση από τον "αντιμνημονιακό" ( τα γραφω αυτα και δεν ξερναω) και "αριστερο" ( και πάλι δεν ξερναω, είμαι τελικα δυνατός χαρακτηρας) ΣΥΡΙΖΑ και θα παρουν "αντιμνημονιακό" και "αριστερό" μνημόνιο.

  δεν είναι δυνατό να μη ΝΙΩΣΟΥΝ τι σημαινει να κυβερναει ενα τσιρκο.


  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πολύ απλά. φανταστειτε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνηση και τη Σούδα να χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ στον πόλεμο εναντια στο Ιράν. φανταστειτε τον μεσο τσαρλατανάκο-παπατζακο οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να ισχυριστεί ότι είναι κατά του πολέμου, αλλά δε μπορεί να μην τηρηθούν οι συμφωνίες οι ΝΑΤΟικές γιατι η συμμαχία έτριξε τα δόντια, αλλά ο πρωθυπουργός Τσίπρας πιεζει να ληφθούν διπλωματικες πρωτοβουλίες και ήταν ο μόνος που χτπύπησε το χερι στο τραπέζι προς αυτη την κατευθυνση μεσα στη συμμαχία, αλλά μεχρι να ληφθούν οι πρωτοβουλίες δε μπορεί να κλείσει η Σούδα και γενικα ξερω γω εντάξει.

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή