Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Όταν συναντιούνται τ' αλλήθωρα βλέμματά μας

Όταν ένας γνωστός χιουμορίστας του διαδικτύου συναντιέται για συνέντευξη με έναν γνωστό χιουμορίστα του Κοινοβουλίου, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι απολαυστικό. Διάβασα λοιπόν με στόχο να αμβλύνω την αγωνιστική ένταση των ημερών την συνέντευξη του διάσημου μπλόγκερ Πιτσιρίκου με τον διάσημο βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη.

Τώρα, ως γνωστόν, ο διάσημος μπλόγκερ Πιτσιρίκος διακήρυξε, ως κάθε δικαίωμα έχει, την υποστήριξή του δια τον ΣΥΡΙΖΑ --την "τελευταία ελπίδα της Ευρώπης"-- στις 18 Μάη. Ουδέν φυσιολογικότερον, μιας και ο ίδιος μπλόγκερ ήταν επίσης ένας εκ των επιφανέστερων και πρωϊμότερων διαφημιστών των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Ο Άδωνις, από την άλλη, είναι μια σχετικά πρόσφατη μεταγραφή στη ΝΔ από τον ΛΑΟΣ, όπου και πρωτοκαταξιώθηκε στις λαϊκές συνειδήσεις (των λοβοτομημένων). Εικάζει κανείς ότι δεν πρόκειται για ιδιαίτερα φιλική συνέντευξη, και ότι ο γνωστός για το χιούμορ του Πιτσιρίκος θα κάνει φύλλο και φτερό τον λιγότερο cutting edge χιουμορίστα Άδωνι.

Και πράγματι έτσι φαίνεται να συμβαίνει, πλην όμως θα ήθελα να σταθώ σε δύο στιγμές της συνέντευξης οι οποίες χρήζουν μιας κάποιας σημασίας από την δική μου οπτική -- που δεν είναι ούτε αυτή του ενός χιουμορίστα ούτε αυτή του άλλου. Η πρώτη:
[Χιουμορίστας Πιτσιρίκος] Ένα καθαρόαιμο δεξιό άτι δεν ενοχλείται από την προοπτική να τον στηρίξει κάποια στιγμή και η αριστερά για να κυβερνήσει; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ζέρβα...

[Χιουμορίστας Άδωνις] Γιατί; Ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο καπετάν Γιώτης στον Εμφύλιο, όταν συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία, σηκώθηκε από τον τάφο ο Βελουχιώτης;

[Χιουμορίστας Πιτσιρίκος]  Μας συγχωρείτε αλλά και να ήθελε δεν είχε το δικαίωμα. Δεν τον είχαν συγχωρέσει ακόμα.
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η αίσθηση στόχευσης του Πιτσιρίκου εδώ. Ο στόχος, εικάζω βάσει ευρύτερων σημασιολογικών και υφολογικών συμφραζομένων της συνέντευξης, είναι ο Άδωνις. Αλλά για κάποιο λόγο, πιθανώς κάποιου βαθμού αλληθωρίσματος, ο Πιτσιρίκος στοχεύει μεν Άδωνι αλλά κατά λάθος βρίσκει...ΚΚΕ. Το οποίο έχει στο μεταξύ βρει ο επίσης πιθανώς αλλήθωρος Άδωνις με το δικό του μουσκέτο. Διότι όταν ο Πιτσιρίκος κάνει στον Άδωνι μια ερώτηση που φαίνεται να αφορά κατά βάση τη ΔΗΜΑΡ του κυρίου Κουβέλη, ο Άδωνις απαντά με απάντηση που αφορά... τον Φλωράκη. Και μόλις ο Άδωνις το κάνει αυτό, ο Πιτσιρίκος παίρνει τη μπάλα και ορμά στη μικρή περιοχή...της Παπαρήγα, σκοράροντας σε κενή εστία (δεν ένοιαζε και πολύ τον Άδωνι να κάτσει τέρμα), σχετικά με την καθυστερημένη --αυτή είναι η κατηγορία τουλάχιστο-- πολιτική αναγνώριση του Άρη Βελουχιώτη από το ΚΚΕ.

Είναι μια ιδιαίτερα παράξενη στιγμή της συνέντευξης, σχεδόν σουρεαλιστική. Διότι τι είδους πραγματολογική ηλιθιότητα θα έκανε έναν έμπειρο χιουμορίστα να αποπειραθεί να κολλήσει έναν ακροδεξιό στον τοίχο πετώντας σπόντες για το ΚΚΕ;  Μήπως είθισται, και δεν το γνωρίζω, οι ακροδεξιοί να στριμώχνονται ή να αισθάνονται άβολα όταν πετάς σπόντες για το ΚΚΕ; Ή μήπως τελικά δεν είναι ο Πιτσιρίκος εν προκειμένω που στριμώχνει τον Άδωνι αλλά ο Άδωνις τον Πιτσιρίκο, πετώντας του το σημαίνον "ΚΚΕ" και περιμένοντας, με απόλυτη επιτυχία προφανώς, μια παβλοφική αντίδραση του γνωστού και ολίγον αφρίζοντος αντι-ΚΚΕδισμού (δεν θα πούμε αντικομμουνισμού!) του Πιτσιρίκου; Έλα μου ντε. Δύσκολο ερώτημα. Ας το αφήσουμε για το δεύτερο απόσπασμα, το οποίο έρχεται αμέσως μετά:
[Χιουμορίστας Άδωνις] Κοιτάξτε, εσείς πάτε να με τρολάρετε, όπως λένε και στο twitter. Εγώ έχω να πω ότι δεν κατηγορώ τους αριστερούς. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακροαριστερά. Τους σιχαίνομαι. Εν γένει, η αριστερά, από τον Εμφύλιο και μετά, κυριάρχησε ιδεολογικά και, στην ουσία, κυβέρνησε την Ελλάδα. Η αριστερά έλεγε «ναι» σε όλα τα αιτήματα των συνδικαλιστών, χάιδευε τα αυτιά των φοιτητών και των μαθητών και τους άφηνε να καίνε τα πανεπιστήμια γιατί δεν πειράζει. Ο Αλαβάνος ήταν που έλεγε «ακούστε τον νέο που πετάει πέτρα». Η αριστερά ποτέ δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Η αριστερά είναι μόνο για παρλαπίπες.
Η λειτουργία της φράσης του Άδωνι για τον ΣΥΡΙΖΑ ("ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακροαριστερά. Τους σιχαίνομαι") ως ρεκλάμας είναι τόσο αλάνθαστη που φυσικά ο τίτλος του κειμένου της συνέντευξης είναι "Σιχαίνομαι τον ΣΥΡΙΖΑ". Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις για το πώς δουλεύουν αυτά τα πράματα: αφού ο Άδωνις σιχαίνεται τον ΣΥΡΙΖΑ και τον βρίσκει ακροαριστερό, και με δεδομένο ότι ο Άδωνις είναι γνωστό σούργελο και γνωστός %%&%%*(& και &%$&^*^, άρα ΣΥΡΙΖΑ=καλό, ΣΥΡΙΖΑ=δυνατό. Μπράβο. Θεσπέσιο ανάποδο marketing, 12 points Πιτσιρίκος και Unfollow.

Μόνο που το θέμα αμέσως πριν ήταν το ΚΚΕ. ΟΚ, θα πει κανείς, εν τη ρύμη του λόγου, γίνονται αυτά. Το ξεπερνάμε. Ώστε ο Άδωνις σιχαίνεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ακραία και επικίνδυνα αριστερό. Με τον Φλωράκη, αντίθετα, και κατ' επέκταση με το ΚΚΕ, όλα καλά. Τι ωραία που τα αποκαλύπτει όλα αυτός ο Πιτσιρίκος! Έτσι γίνεται άμα σου κόβει ως μπλόγκερ-δημοσιογράφου. Πιάνεις πουλιά στον αέρα.

Αλλά τότε, αφού έτσι είναι τα πράματα, αφού με τον ΣΥΡΙΖΑ βγάζει αναφυλαξία ο Άδωνις, ενώ με ΚΚΕ εντάξει, κάνει και πλακίτσες με τον έτερο χιουμορίστα, τότε γιατί δήλωσε επίσης στη διάσημη νεοφιλελέ φυλλάδα Life zero αυτό που δήλωναν και οι καλοί μας ούλτρα ντούροι "αριστεροί" πριν μερικούς μήνες, ότι δηλαδή στη Χαλυβουργία "το ΚΚΕ είναι αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή"; Γιατί εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΜΕ από την ΝΕΤ, γιατί έσκουζε στον ΣΚΑΙ να "εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση για τη Χαλυβουργία", γιατί πήγε να τρυπώσει στην πύλη της Χαλυβουργίας ενθαρρύνοντας την απεργοσπασία, όπως τον κατήγγειλε το σωματείο, όχι μία, αλλά δύο φορές;

Θέλω να πω, ο Συριζόφιλος Πιτσιρίκος ήθελε να βαρέσει τον χουντοειδή Άδωνι αλλά πέτυχε ΚΚΕ. Αλλά και ο χουντοειδής Άδωνις ήθελε να βαρέσει τον ΣΥΡΙΖΑ του Πιτσιρίκου και πέτυχε, ω της συμπτώσεως, και αυτός ΚΚΕ. Ε, τελικά τι γίνεται; Είναι και οι δύο χιουμορίστες εξίσου αλλήθωροι, πολιτικώς ομιλώντας; Και, πολιτικώς πάντα ομιλώντας, γιατί να συναντιούνται ουσιαστικά ταυτόχρονα και τόσο κεντραρισμένα στο ίδιο πολιτικό αντικείμενο δύο εξίσου αλλήθωρες ματιές; 

6 σχόλια:

 1. Νταξ μωρε, μερικες πασουλες για να ζεσταθουνε κανουνε, στον αγωνα της λαικης εξουσιας θα τα δωσουν ολα μην τους βλεπεις ετσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, αλλά τι γίνεται, άμα πάνε να πλακωθούν αυτοί οι δύο την τρώνε οι τρίτοι;

   Διαγραφή
 2. Άδωνις Γεωργιάδης και Πιτσιρίκος: «Σιχαινόμαστε τό ΚΚΕ»

  Εύγε!!!
  Τό ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυό τό αφεντικό...

  leon

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τον θυμομαστε απο παλια τον "πιτσιρικο" http://pitsirikos.net/2011/12/%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CF%8E%CE%BD-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%B2/
  Απο κατι τετοιους "επαναστατες" "αριστερους " που εμεσσουν μονο χολη εχουμε γιομισει....
  κ.μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή