Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Στο κόκκινο οι σχέσεις Μόσχας-Δύσης μετά το νέο βέτο Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν σήμερα βέτο στο δυτικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απειλούσε το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με κυρώσεις.

Η Ρωσία καταγγέλει ότι το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας "θα άνοιγε το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση" στη Συρία.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον Οργανισμό, Βιτάλι Τσούρκιν, κατηγόρησε επίσης τα δυτικά μέλη του Συμβουλίου ότι προσπαθούν να «ρίξουν λάδι στη φωτιά του εξτρεμισμού» και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συμφωνήσει σε μια περιορισμένη παράταση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία.

Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Πορτογαλία, Βρετανία απάντησαν ότι το σχέδιο τους απειλούσε το συριακό καθεστώς με οικονομικές κυρώσεις και όχι με τη χρήση στρατιωτικής βίας, ενώ η Γαλλία κατηγόρησε την Μόσχα ότι με το βέτο αυτό «έχει στόχο να δώσει χρόνο στο συριακό καθεστώς να καταστείλει» την αντιπολίτευση.

«Η Ρωσία και η Κίνα θα πληρώσουν ένα σημαντικό τίμημα στη Μέση Ανατολή, τόσο διπλωματικά, όσο και πολιτικά, λαμβάνοντας αυτήν την απόφαση» δήλωσε οργισμένος ο Βρετανός ΥΠΕΞ , Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, εξέφρασε από την πλευρά του τη «δυσαρέσκειά» του και δήλωσε ότι «στόχος της πράξης τους είναι να προστατεύσουν ένα βάρβαρο καθεστώς. Επέλεξαν να θέσουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από τις ζωές εκατομμυρίων Σύρων».

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την αποτυχία του ΣΑ να καταλήξει σε δραστικές αποφάσεις, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, προειδοποιώντας με "αποχώρηση" από τις ψηφοφορίες και με συνεργασίες «εκτός του Συμβουλίου».

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις κατήγγειλε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέτυχε εντελώς» στην επίλυση της συριακής κρίσης και πρόσθεσε ότι η χώρα της επιθυμεί πλέον να εργαστεί «εκτός του Συμβουλίου» για να πιέσει τη Δαμασκό.

«Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας με διάφορους εταίρους μας εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας για να πιέσουμε το καθεστώς Άσαντ και να προσφέρουμε βοήθειας σε αυτούς που την χρειάζονται», υπογράμμισε η Ράις, εννοώντας τον Αραβικό κόσμο και τις χώρες που συμμετέχουν στις διασκέψεις των Φίλων της Συρίας.

Πρόκειται για το τρίτο βέτο που ασκούν οι δύο αυτές χώρες στις προσπάθειες του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στη Δαμασκό από την αρχή της κρίσης στη Συρία πριν 16 μήνες.

Από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι 11 ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης, 2 κατά, ενώ 2 απείχαν.

Λίγο νωρίτερα η Γερμανία προσπάθησε να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία και την Κίνα ώστε να τις πείσει να στηρίξουν τις προσπάθειες για την επίλυση της συριακής κρίσης. «Άνθρωποι πεθαίνουν στη Συρία, αλλά η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολουθούν να κωλυσιεργούν», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πριν λίγες ημέρες η Ρωσία είχε καταθέσει το δικό της σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ, το οποίο δεν περιελάμβανε κυρώσεις στην Δαμασκό αλλά υποστήριζε απλά την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, ως μέσο αποκατάστασης του διαλόγου μεταξύ των συριακών Αρχών και της ενόπλου αντιπολίτευσης και επίλυσης της κρίσης.

Πηγή: real.gr/kke4ever

3 σχόλια:

 1. το πράγμα σκληραίνει.

  πρέπει να μιλήσει η Δούρου-Δούρου στην πλατεία Κουμουνδούρου. την έχω ανάγκη, πως το λενε. δεν αντέχω άλλο. ασε που θα επιταχύνει και τις εξελίξεις. είπαμε: είναι ογκόλιθος η κυρία.

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μετά το ρεζιλίκι (χαιρετώ τον Enosy! και τα συνασπισμένα τρολ του γνήσιου επαναστατισμού, φτάνει να ναι στου διαόλου τη μάνα) με Λιβύη δεν την ξαναπατάνε τόσο εύκολα.

   Τώρα είναι αντι-ιμπεριαλιστές πάλι:

   "Ο ΣΥΡΙΖΑ/EKM θα επιμείνει στην ανάγκη άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών στη Συρία. Να μην υπάρξει καμιά επιθετική ενέργεια του Αμερικανικό-Νατοϊκού και Ευρωπαϊκού παράγοντα, ενώ να δοθεί η δυνατότητα άμεσα και αποτελεσματικά ο ΟΗΕ να επιβάλλει σε όλες τις πλευρές την ανάγκη άμεσου διαλόγου με στόχο τον ειρηνικό διάλογο, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ταυτόχρονα, να μην επαναληφθεί η τραγωδία του Λιβυκού λαού, αυτή τη φορά στη Συρία, μετατρέποντας και τη χώρα αυτή σε προτεκτοράτο της Δύσης."
   http://www.left.gr/article.php?id=3168

   Όχι νέος πόλεμος στη Μ. Ανατολή

   Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο Δημ. Βίτσας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει ως πρώτη προτεραιότητα την υπεράσπιση της ειρήνης και την προώθηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης στην ταραγμένη περιοχή μας, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε μια επέμβαση τύπου Λιβύης στη Συρία, καθώς και σ΄ένα νέο πόλεμο στη Μ. Ανατολή με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

   Τόσο ο Δημ. Βίτσας όσο και ο Πάνος Τριγάζης επέκριναν την υποκρισία των ισχυρών δυνάμεων της Δύσης, που ανέχονται ή στηρίζουν το ισχυρότατο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ και δεν τάσσονται ενεργά υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης Μ. Ανατολής.

   Από την πλευρά τους οι Τζοάν Λάντυ και Τόμας Χάρρισον εξέφρασαν την ολόθερμη αλληλεγγύη τους με τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών, τονίζοντας ότι είναι εντυπωσιασμένοι με τις κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην Ελλάδα και τη νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που αποτελεί πηγή έμπνευσης και για το αμερικάνικο κίνημα. Επιπλέον, δήλωσαν ότι επιστρέφοντας στις ΗΠΑ σκοπεύουν να οργανώσουν καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών κάτω από μια διακήρυξη αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό και τους αγώνες κατά των πολιτικών της τρόϊκα με τις οποίες «είναι συνένοχη και η δική μας κυβέρνηση», σύμφωνα με δική τους έκφραση.

   Τέλος, αναφέρθηκαν ότι τα συμπεράσματά τους από την επίσκεψη στην Ελλάδα και την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αξιοποιηθούν από τους προοδευτικούς αμερικανούς «για την οικοδόμηση ενός πολιτικού κόμματος της αριστεράς σαν το ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος μαζικού και δημοκρατικού που θα επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή πολιτική επιρροή, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του στα κοινωνικά κινήματα».
   11-7-2012
   http://www.left.gr/article.php?id=4043

   Διαγραφή
 2. είναι θεωρητικά, επιστημονικά, λογικά, ψυχολογικά και μαθηματικά αδύνατο να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μία μόνο θέση για το ζήτημα, αυτή που ανήρτησες δηλαδή . θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη και νιοστή παραλλαγή,με πιο σημαντική παραλλαγή να είναι βεβαίως η ανοιχτή υποστήριξη στους δολοφόνους.

  για αυτή την παραλλαγή ελπίζω-στηρίζομαι-αναμένω- από το πλέον κατάλληλο πρόσωπο: από τη Δούρου-Δούρου, την απόλυτη σταρ της ελληνικής σόουμπ..., της ελληνικής ριζοσπαστικής "αριστεράς"!

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή