Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Νέα νίκη απεργιακού αγώνα: ΕΠΑΝΑ AE, Ηράκλειο, 118 μέρες απεργίας

25/07/2012
Μήνυμα των απεργών της Ανακύκλωσης ΕΠΑΝΑ ΑΕ προς την Εργατική τάξη του νομού μας και όλης της Ελλάδας.

Συνάδελφε, συναδέλφισα, άνεργε,

Εμείς οι απεργοί της Ανακύκλωσης ΕΠΑΝΑ ΑΕ, έπειτα από 118 ημέρες σκληρού ταξικού απεργιακού αγώνα είμαστε ΝΙΚΗΤΕΣ!.

Αγώνας ενάντια στις μειώσεις μισθών κατά 22% που επέβαλε ΕΠΑΝΑ ΑΕ αξιοποιώντας την ΠΥΣ (πράξη υπουργικού συμβουλίου για τα εργασιακά), αγώνας που περνάει τις πύλες του εργοστασίου μας και στο πρόσωπο μας εκφράζει όλη την εργατική τάξη της χώρας μας μιας και η επίθεση που δέχεται από τα βάρβαρα μέτρα είναι όμοια με αυτή που αντιμετωπίσαμε εμείς εδώ.

Αυτές τις 118 ημέρες απεργιακού αγώνα βρήκαμε απέναντι μας θεούς και δαίμονες, παρόλα αυτά σταθήκαμε παλικαρίσια και αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες που βρέθηκαν μπροστά μας. Αντιμετωπίσαμε το κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής που έσπερνε η εργοδοσία και τα τσιράκια της από τις πρώτες κιόλας μέρες τις απεργίας, αντιμετωπίσαμε την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα μας με αγωγές και μηνύσεις σε μία προσπάθεια να κηρυχτεί ο αγώνας μας για επιβίωση παράνομος και καταχρηστικός.

Αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες του μακρόχρονου απεργιακού μας αγώνα με ψηλά το κεφάλι. Περιφρουρήσαμε την απεργίας μας, με 24ωρες βάρδιες κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τις οικονομικές δυσκολίες που απορρέουν μετά από 4 μήνες απεργίας, τους τραμπουκισμούς από τα τσιράκια της εργοδοσίας και τις απειλές της ότι θα κλείσει το εργοστάσιο αν δεν περάσει το δικό της. Αντιμετωπίσαμε επίσης την εσκεμμένη αδιαφορία του Δήμου Ηρακλείου που περίτεχνα χαμογελούσε για να διαφυλάξει το φιλολαϊκό προφίλ του αλλά στην πράξη δεν πίεσε καθόλου στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, καθώς επίσης και την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΗ με μπροστάρηδες τον πρόεδρο και γραμματέα του ΕΚΗ όπου όχι μόνο δε στήριξαν τον απεργιακό μας αγώνα αλλά αρκετές φορές στάθηκαν απέναντι μας, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να υπερασπίζονται τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της επιχείρησης.

Βέβαια δεν ήμασταν μόνοι μας. Στο πλάι μας ήταν πάντα και θα είναι το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και το ΠΑΜΕ. Δεκάδες σωματεία και φορείς από όλη την Ελλάδα, μεμονωμένοι εργαζόμενοι έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας, είτε με φυσική τους παρουσία, είτε με ψηφίσματα συμπαράστασης είτε με οικονομική βοήθεια στον αγώνα μας.

Όμως εκείνο που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι η ανιδιοτελής αλληλεγγύη που δηχθήκαμε από δεκάδες σωματεία, λαϊκές επιτροπές, μεμονωμένους εργαζόμενους: χωρίς αυτήν (χρήματα, τρόφιμα κλπ) είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως εδώ!

Ακριβώς αυτό το στοιχείο της ταξικής αλληλεγγύης είναι που πρέπει να πάρει την θέση του προς κάθε μαχόμενο τμήμα εργαζομένων, του λαού γενικότερα! Δεν έχουμε ανάγκη από την ελεημοσύνη κανενός ! Ζητήσαμε και δεχθήκαμε την αλληλεγγύη για να συνεχίσουμε έναν δίκαιο αγώνα που εξέφραζε τα συμφέροντα ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Το δικό μας δρόμο δεν ήταν έτοιμοι να τον διαβούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νομού μας. Δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν το επόμενο διάστημα καθώς η αντιλαϊκή επίθεση από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα ενταθεί. Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας άφησε σημαντική παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη. Άλλωστε στο νησί μας δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι μακροχρόνιοι αγώνες και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει, μαζί με τον αγώνα των εργαζομένων στην ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ που προηγήθηκε, γερή βάση για τους επόμενους που θα έρθουν και ειδικότερα για τη νεολαία, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Ύστερα από 118 μέρες απεργιακού αγώνα, η επιχείρηση κάτω από την πίεση τη δική μας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, αναγκάστηκε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναγκάστηκε να αποδεχτεί το κύριο αίτημα μας: να επανέλθει το μεροκάματο και ο μισθός όπως αυτός ήταν το Γενάρη του 2012 πριν επιβληθεί η μείωση κατά 22%.

Σήμερα, περνάμε τις πύλες του εργοστασίου έχοντας καταφέρει να διασφαλίσουμε το ουσιαστικό αίτημα μας, να διατηρήσουμε δηλαδή το μισθό μας στα ίδια επίπεδα χωρίς καμία μείωση στης αποδοχές μας, μπαίνουμε για δουλειά με ψηλά το κεφάλι γιατί αποδείξαμε στην πράξη το σύνθημα “χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά”.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας, όπως εμείς ακολουθήσαμε το παράδειγμα των ηρωικών Χαλυβουργών, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να φτιάξουν επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, να εμπιστευτούν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία, την ΕΙΥΗ. Μόνο έτσι μπορούμε να αποκρούσουμε τα βάρβαρα μέτρα, να διασφαλίσουμε τις κατακτήσεις μας αλλά και να βάλουμε πλώρη για νέες κατακτήσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Θυσίες θα χρειαστεί να κάνουμε πολλές σε αυτό το δρόμο συνάδελφοι αλλά να μη φοβόμαστε, γιατί οι θυσίες που θα μας αναγκάσουν να κάνουμε αν σκύψουμε το κεφάλι θα είναι πολύ περισσότερες και δεν θα έχουν τελειωμό.

ΖΗΤΩ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ! ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ !

Σωματειακή Επιτροπή εργαζομένων Ανακύκλωσης Ηρακλείου της ΕΙΥΗ

8 σχόλια:

 1. "Αντιμετωπίσαμε επίσης την εσκεμμένη αδιαφορία του Δήμου Ηρακλείου που περίτεχνα χαμογελούσε για να διαφυλάξει το φιλολαϊκό προφίλ του αλλά στην πράξη δεν πίεσε καθόλου στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, καθώς επίσης και την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΗ με μπροστάρηδες τον πρόεδρο και γραμματέα του ΕΚΗ όπου όχι μόνο δε στήριξαν τον απεργιακό μας αγώνα αλλά αρκετές φορές στάθηκαν απέναντι μας, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να υπερασπίζονται τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της επιχείρησης."Να το υπογραμμίσουμε και αυτο να μην περνάει στο ντούκου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το υπογραμμίσαμε:-)

   Θερμά συγχαρητήρια στους απεργούς, μετά τα Τρόφιμα-Ποτά και την Phone Marketing, μια τρίτη αχτίδα ελπίδας για τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.

   Διαγραφή
 2. όποιος αγωνίζεται κερδίζει! Αυτός που λέει "ε τι να κάνουμε τουλάχιστον εμείς έχουμε δουλειά" είναι τελειωμένος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχει κάνει τη ζημιά της η Χαλυβουργία, έχει ρίξει τον σπόρο της....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς φίλε Αντώνη!Ότι απεργία γίνεται, γίνεται στα πρότυπα πλέον των Χαλυβουργών.Κλείσιμο του χώρου δουλειάς μέχρι ικανοποιήσεως των αιτημάτων των εργατών. Το επόμενο βήμα είναι η συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους και η ενεργή συμμετοχή τους.Για να δουμε...αχτίδες ξεπροβάλλουν...

   Διαγραφή
 4. μην ξεχνάμε και τη νίκη στην ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ πάλι στο Ηράκλειο!Μέχρι την "τελική νίκη" που λένε και οι Τιτάνες Χαλυβουργοί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. εδώ και η εργοδοτικοσυνδικαλιστική ανακοίνωσηhttp://www.2810.gr/crete/krhth/dikaiwsh-toy-agwna-twn-ergazomenwn-sthn-epana-a-e

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 26/07/2012
  Τα όσα καταγγέλλει το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αφορούν την ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης και της σωματειακής επιτροπής της ΕΙΥΗ στην επιχείρηση ανακύκλωσης ΕΠΑΝΑ ΑΕστην ΒΙΠΕΗ. Δηλαδή η “ηγεσία” των εργαζομένων του Ηρακλείου στρέφεται απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους!!!!
  Για την αποκατάσταση της αλήθειας και του προδοτικού ρόλου των στελεχών της ΠΑΣΚΕ Σ.Βαρδάκης (πρόεδρος ΕΚΗ) και Στ.Βοριά (γραμματέας ΕΚΗ) απέναντι στην τάξη τους παραθέτουμε τα εξής :
  Η απεργία αποφασίστηκε από την ΓΣ των εργαζομένων στην ΕΠΑΝΑ ΑΕ και προκηρύχτηκε από την ΕΙΥΗ. Άλλωστε απέναντι σε αυτήν την απόφαση στράφηκε η ΕΠΑΝΑ ΑΕ για να βγει παράνομη και καταχρηστική ενώ καθοριστική για την έκβαση της απόφασης του δικαστηρίου αποτέλεσε η τεκμηριωμένη μαρτυρία μέλους του ΔΣ της ΕΙΥΗ, που ανέτρεψε τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας ! Το ΔΣ του ΕΚΗ με καθυστέρηση 2 ημερών αποφάσισε να καλύψει την απεργία αυτή και μόνο ύστερα από απαίτηση της ΔΑΣ ΕΚΗ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την Έκθεση επίδοσης αρ. 618 β' 30.03.2012 που επικαλείται το ΕΚΗ μιας και η ημερομηνία είναι 2 ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας που ξεκίνησε στις 29.03.2012…….
  Η συμπαράσταση και η βοήθεια του ΕΚΗ όπως επικαλείται στην ανακοίνωση του αναλογεί σε 3 ώρες παρουσίας τους σε ολόκληρο τον απεργιακό αγώνα των 118 ημερών. Μάλιστα στην μία εξ αυτών ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ Βαρδάκης συνόδεψε τον Ευρωβουλευτή του Κόμματος «Οικολόγοι Πράσινοι» Νίκο Χρυσόγελο όπου παρέδωσε στους απεργούς οικονομική ενίσχυση 2.000 από την βουλευτική του αποζημίωση και κατέθεσε πρόταση για μετατροπή των εργαζομένων σε επιχειρηματίες. Αυτά τα χρήματα επικαλείται το ΕΚΗ ότι απέδωσε οικονομική βοήθεια στους απεργούς και 500 ακόμη ευρώ που κατάφερε να συγκεντρώσει από τα 62 σωματεία που έχει στη δυναμική του. Για τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση ο γραμματέας του ΕΚΗ Στ. Βοριάς είχε το θράσος να απαντήσει σε απεργό «εξαιτίας μου έχετε να φάτε κάποιοι εκεί πέρα».
  Σχετικά με την «διορισμένη από το ΠΑΜΕ» επιτροπή των εργαζομένων όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του το ΕΚΗ, δεν τον παρεξηγούμε. Το με ποιόν τρόπο εκλέγουν οι εργαζόμενοι τις σωματειακές τους επιτροπές είναι λογικό να μην το γνωρίζουν, αποτελούν διαδικασίες άγνωστες για τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, μαθημένους σε ίντριγκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ούτε επίσης ποτέ θα μάθουν τι σημαίνει ταξική οργάνωση, τακτικός μέσα από ΓΣ απολογισμός διοικητικής και οικονομικής δράσης, καθορισμός από κοινού κριτήριων για το πως θα μοιράζεται αξιοκρατικά η οικονομική και υλική βοήθεια. Η σωματειακή επιτροπή έχει προταθεί από ΓΣ των εργαζομένων και έχει επικυρωθεί από το ΔΣ. του σωματείου μας όπως προβλέπει το καταστατικό μας.
  Για μια ακόμη φορά μέσα και από τα ίδια τα κείμενα του προεδρείου του ΕΚΗ αποκαλύπτεται ο εργοδοτικός του ρόλος. Επιβεβαιώνει ότι πίσω από τις πλάτες των απεργών και της σωματειακής τους επιτροπής συναλλάσσονταν με την εργοδοσία κατά την διάρκεια της απεργίας!

  Προκαλούμε τον προεδρείο του ΕΚΗ να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης του τελευταίου ΔΣ του ΕΚΗ για να αποδειχτεί και δημόσια ο ρόλος του πρόεδρου και του γενικού γραμματέα που ανοιχτά πήραν το μέρος των απεργοσπαστών και της εργοδοσίας στην Ανακύκλωση. Τέτοια ήταν η κατρακύλα τους που ακόμα και μέλη του ΔΣ εκλεγμένα με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, με το οποίο εκλέγονται ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας, αντέδρασαν.
  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή